Nieuws


25-07-2017 8:00

Dat akoestiek belangrijk is in (kantoor)gebouwen is zo langzamerhand een dooddoener. Maar hoe functioneert het precies? Hoe maak je een goede akoestische situatie? Onderstaand filmpje brengt enig licht in de duisternis.

"In open kantooromgevingen is akoestische privacy belangrijk", aldus een woordvoerder in een toelichting op bovenstaand filmpje. "Niet veel mensen zijn bewust van de positieve bijdrage die het plafond levert en dat er een groot verschil zit in de soorten plafondpanelen. Een vuistregel die gehanteerd kan worden is een Articulatieklasse van 180 of hoger toe te passen. Articulatieklasse wordt uitgedrukt in ‘AC’. Dit is een producteigenschap die aangeeft hoeveel het plafond bijdraagt aan het verminderen van geluidsverspreiding."

www.ecophon.com

24-07-2017 8:30

Interface heeft een prototype ontwikkeld van de eerste tapijttegel die CO2 opneemt: Proof Positive. Bij de productie van deze Proof Positive wordt er volgens de fabrikant meer CO2 opgenomen dan dat Interface uitstoot bij dit gehele proces.

Bij het bedenken van de CO2-negatieve tapijttegel heeft Interface goed gekeken naar het principe van fotosynthese. Planten zijn in dit proces in staat om koolstofdioxide om te zetten in glucose en zuurstof. Hierbij komt de CO2 helaas weer vrij als de planten eenmaal ontbinden. Interface is er naar eigen zeggen in geslaagd om dit nadeel van fotosynthese bij hun eigen productieproces te doorbreken. Het concern heeft voor de Proof Positive-tegel namelijk gebruikgemaakt van een nauwkeurig geselecteerde plantaardige koolstof. Hiervan hebben zij een duurzaam materiaal ontwikkeld dat in staat is om voor een lange periode de CO2 op te slaan, minstens voor een generatie.

Op het moment dat de tegel het einde van de levensduur bereikt, kunnen de materialen worden hergebruikt om nieuwe tapijttegels te produceren. "Op deze manier blijft de CO2 in een gesloten productiecyclus en komt het dus niet in de atmosfeer terecht, waar het een negatieve impact op het klimaat kan hebben", aldus een woordvoerder. 

De negatieve CO2-uitstoot van Proof Positive is puur en alleen te danken aan het design en de productie, niet vanwege extra projecten die de CO2-uitstoot compenseren. Dat past geheel in de duurzame strategie van Interface. Het concern heeft de uitstoot van zijn totale productieproces namelijk al sinds 1996 teruggebracht van 20 kilo CO2 per vierkante meter naar iets meer dan 7 kilo per vierkante meter in 2016. Proof Positive komt uit op minder dan -2 kilo koolstof per vierkante meter.

Proof Positive is vooralsnog alleen een prototype. "Dat maakt het idee achter de CO2-negatieve tegel niet minder veelbelovend", benadrukt de woordvoerder. "Als deze nieuwe benadering van productie in de toekomst op grote schaal wordt toegepast, kan dat een forse bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem."

"We hebben de Proof Positive-tegel ontwikkeld om onze klanten, de industrie en de wereld te inspireren", zegt Ton van Keken, SVP Operations EMEA bij Interface. "Het klimaatprobleem vraagt om innovatieve oplossingen als deze. Interface wil dat architecten, ontwerpers en bedrijven bij het creëren van interieurs rekening kunnen houden met het klimaat, door materialen te kiezen die klimaatverandering kunnen keren."

"De Proof Positive-tegel is een nieuwe mijlpaal voor Interface", zegt John Bradford, Chief Science and Technical Officer van het bedrijf. "Dit prototype is het resultaat van 20 jaar onderzoek naar design- en productieprocessen met een gesloten cyclus. Deze systemen zijn cruciaal voor het succes van onze Climate Take Back-missie. We zien klimaatverandering niet alleen als een probleem, maar ook als een uitdaging om als bedrijf een positieve impact te hebben."

www.interfaceflor.com
 

Deel op Social Media
19-07-2017 8:30

In juni heeft Hunter Douglas met haar relaties een bezoek gebracht aan het International Criminal Court (ICC) in Den Haag. Op locatie kregen de architecten, ingenieurs en installateurs een lezing van gerenommeerd architect Bjarne Hammer van Schmidt Hammer Lassen Architects uit Denemarken.

Deze vertelde over het ontwerp van het ‘best beveiligde gebouw ter wereld’. Dankzij de transparantie en toepassing van groen in de gevel ‘oogt het ICC niet als gevangenis.’ Daarnaast waren praktische zaken belangrijk in het ontwerp, zoals de scheiding van jury, aanklagers, verdachten en slachtoffers. Deze hoeven elkaar in het gebouw nooit tegen te komen.

Tijdens dit project is het idee voor HeartFelt geboren, een vilten plafond systeem dat onlangs werd bekroond met de Red Dot Award. In het International Criminal Court is - in de woorden van Bjarne Hammer - een gebouw dat ‘in een ideale wereld nooit gebouwd had hoeven worden.’ Immers: in een vredige samenleving zijn geen criminelen die berecht hoeven worden. Toch kreeg Hammer de eer om dit gebouw te ontwerpen.

In het project was veiligheid de belangrijkste eis. "Die veiligheid garanderen we op meerdere manieren", vertelt Hammer in zijn lezing. "Door de gebouwen in te graven in het Haagse duinlandschap, is het ICC afgesloten van de buitenwereld. Mensen met kwade bedoelingen lopen of rijden hier niet zomaar langs. In de Court Tower zijn maatregelen genomen zodat de jury, aanklagers verdachten en slachtoffers elkaar niet kunnen treffen. Zo zijn er voor deze vier partijen verschillende aanloop- en vluchtroutes."

Het ICC is een transparant gebouw: de Court Tower is gescheiden van de vijf kantoorpanden. Zo kijken bewoners van De Haag niet tegen één massief gebouw aan. Die transparantie komt ook terug in het plafond. Hier is gekozen voor een open plafond (29.000 vierkante meter) van slanke aluminium lamellen van Hunter Douglas. Deze zijn ingelegd met akoestische matten. In het plenum is ruimte om technische installaties voor licht en brandveiligheid weg te werken. "Liever had ik lamellen van vilt gebruikt", zegt Hammer. "Dit materiaal is van nature geluidsabsorberend, zodat we geen extra akoestische maatregelen hoeven te treffen. Daarnaast zorgt het voor een interessante beleving van de ruimte. Waar je ook staat, het plafond ziet er anders uit door de manier hoe het licht op de vezels van het vilt straalt. Dit past bij het ontwerp van de gevel: de panelen staan hier onder verschillende hoeken, zodat ook de façade er vanuit elk standpunt anders uit ziet."

Het was het niet mogelijk om in de korte tijd die voor het project stond, een lamellen plafond van vilt te ontwerpen. Daarom is in dit project gekozen voor aluminium. Echter, het vilten plafond is er alsnog gekomen onder de naam HeartFelt. Dit product is dit jaar bekroond met de Red Dot Award in de categorie Product Design. De aanwezigen reageren positief op HeartFelt. "Dit product is geniaal om drie redenen", vertelt interieurarchitect Dick Embregt. "Het is ontzettend duurzaam, het is handig én het ziet er gewoon prachtig uit. Ik denk dat mijn klanten hier zeker warm voor zouden lopen."

www.hunterdouglas.com


Deel op Social Media14-07-2017 8:30

Preston Palace is een groot all-in hotel en uitgaanscentrum. Onlangs werd het restaurant gerestyled. Vloerfabrikant Moduleo leverde hieraan zijn bijdrage.

Uit het Moduleo-aanbod werden twee collecties toegepast. In het ene gedeelte ligt uit de Transform-collectie het Verdon Oak 24280 en in het andere gedeelte de opvallende vloer Diamonds van Moods met code 226. In totaal werd er 12 vierkante meter Moduleo-vloer toegepast. Als interieurontwerper fungeerde Annette Huijsman.

Preston Palace is een voormalig ziekenhuis in Almelo, dat door ondernemer Hennie van der Most is omgebouwd tot hotel-restaurant met uitgaanscentrum. De naam is afgeleid van Almelo's partnergemeente Preston in het Verenigd Koninkrijk.

www.moduleo.nl
 

Deel op Social Media
11-07-2017 8:30

Estillon officieel partner van Quietroom-label voor hotels.Het Kenniscentrum Geluidsisolatie (KGI) introduceerde het Quietroom-label Concept. Dit is het eerste en enige objectieve keurmerk voor hotels op gebied van geluidsisolatie. 

"Met het Quietroom-label creëren hotels meerwaarde richting hun gasten", aldus een woordvoerder van Estillon. "Zij krijgen namelijk de garantie op een 'stille' kamer. Maar ook vastgoedeigenaren hebben met dit certificaat een streepje voor in de verkoop van hun panden aan hotelketens."

Voordat een hotel een aantal sterren toegekend krijgt, moet het voldoen aan de voorwaarden die daarvoor per land gesteld zijn. Echter, voor het geluidscomfort gelden geen richtlijnen. Door het Quietroom-label, wil het KGI dit veranderen. Om te bepalen binnen welke klasse een hotelkamer valt, verricht het KGI geluidsmetingen wat betreft lucht-, contact- en installatiegeluid. Als de kamer nog niet aan de eisen van het Quietroom-label voldoet, geeft het KGI advies wat er moet gebeuren om wel aan dit label te voldoen. 

Om dit hoge niveau van geluidscomfort te realiseren, kan het KGI, bij renovatie of nieuwbouw, producten van verschillende leveranciers adviseren. Eén van deze leveranciers is Estillon, die zich naar eigen zeggen inmiddels bewezen heeft op het gebied van akoestiek- en contactgeluidverbetering. "Estillon is specialist in ondervloeren en een toonaangevende speler in de hospitality branche." Naast Estillon worden onder andere Forbo Flooring Systems en Fermacell ook geadviseerd door KGI.

www.estillon.com
 

Deel op Social Media
10-07-2017 10:00

Forbo wil haar productie, denk- en werkwijze verder verduurzamen in 2017. Dat valt te lezen in het VGWM-jaarverslag 2016, dat onlangs werd gepresenteerd. Het online boekwerk kijkt terug op de prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in 2016 en bevat tevens de doelstellingen voor 2017.

Zo staan er in het kader van Forbo’s energie efficiencyplan de volgende projecten op stapel: het vervangen van de oude direct gestookte ‘gasheaters’ in de MGP (Magazijn Gereed Product), het verbeteren van de isolatie in de mengerij, het implementeren van een online monitoring systeem voor elektriciteit als pilot voor een kalanderlijn en een optimalisatiestudie naar het droogproces.

Verder gaat Forbo haar CO2 emissie reduceren door minder gas te verbruiken. Ook de gemiddelde koolstofdioxide (CO2) uitstoot per gereden kilometer van Forbo’s wagenpark moet met 5 procent gereduceerd worden in 2017 ten opzichte van 2016. Forbo is dit jaar daarnaast begonnen met het terughalen van snijrestanten vinyl. Dit doet het bedrijf al veel langer met Marmoleum.

Tenslotte introduceerde Forbo in 2017 het milieu dashboard, een interne kwartaalpublicatie, bedoeld om de bewustwording op het gebied van duurzaamheid onder het personeel te verhogen. Ook zal de Greenwalk, waarbij de werknemers zelf kijken hoe ze duurzamer kunnen werken, verder worden uitgerold in 2017.

www.forbo.com/flooring/nl-nl/over-ons/vgwm-jaarverslag/p8m3gq
 

Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >