Nieuws


30-03-2016 8:00

Silent Gliss is niet langer met een vestiging vertegenwoordigd op de Nederlandse markt. Dat meldt Silent Gliss-CEO Dr. Bernhard Bratschi in een schrijven aan alle relaties. Als oorzaak voor de sluiting van de NL-locatie noemt hij de economische crisis van de voorbije jaren.

"Maar we verlaten de Nederlandse markt niet", benadrukt de CEO. "Ons team in België is verantwoordelijk voor het inwilligen van de wensen en verzoeken van onze Nederlandse klanten."
Silent Gliss is actief op het gebied van gemotoriseerde en handbediende gordijnrail- en binnenzonweringsystemen binnen het hoge segment.

www.silentgliss.be


Deel op Social Media 

21-03-2016 10:00
In het gloednieuwe gebouw van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Oostburg in de Zeeuwse gemeente Sluis vinden twee basisscholen, een kinderdagverblijf en de GGD sinds 2015 onderdak. MFC Oostburg is ontworpen door Frencken Scholl Architecten. Huub Frencken koos daarbij voor Ecophon’s nieuwste oplossing, speciaal ontwikkeld voor ruimteakoestiek in het onderwijs: de Gedina A met Extra Bass. 
“Het geluid is nu overal goed. Zelfs wanneer er veel kinderen rondrennen en spelen. Ook de andere gebruikers van het centrum zijn tevreden. Het geheel is heel mooi uitgedacht”, aldus Marc van Vlierberghe, directeur van de Basisschool Sint Bavo.
Huub Frencken: “Vanaf het Programma van Eisen tot de oplevering zorgden we voor een optimale vertaling van de wensen van opdrachtgever en gebruikers tot een uiterst bruikbaar en sfeervol gebouw, inclusief interieur en kleurenschema’s. Het gebouw is multifunctioneel en toekomstbestendig en kan makkelijk de groei of krimp van de gebruikers opnemen. Uiteindelijk kozen we samen met de gebruikers voor een mooie herkenbare rustige basis, met voor elke gebruiker eigen kleur- en inrichtingsaccenten.”
De geformuleerde ambitie met betrekking tot het Programma van Eisen (PvE) ‘Frisse Scholen’ was klasse B. Dit programma helpt scholen bij het formuleren van de juiste eisen voor het bereiken van een aangenaam en gezond binnenklimaat. Sinds 2015 is er een aangescherpte akoestische eis in het PvE, die bij klasse B en A een specifieke insteek voor de plafonds meebrengt in verband met de extra eis voor laagfrequent geluid. Het resultaat: Een optimaal spraakcomfort voor de docent en optimaal luistercomfort voor de leerlingen.
“We hebben samen met Ecophon veel aandacht besteed aan de ruimteakoestiek. Door onze jarenlange ervaring met onderwijsgebouwen weten we als geen ander hoe de kwaliteit van werken en leren wordt beïnvloed door goede ruimteakoestiek. Dat houdt de sfeer rustig en spaart de stem én de energie van leerkrachten”, aldus Huub Frencken. “Omdat het een Frisse School betreft, is de plafondhoogte een stuk hoger dan gebruikelijk. Dat stelde eisen aan de toe te passen akoestische voorzieningen."
Ecophon adviseerde al vroeg in het ontwerp de Gedina A met Extra Bass. Koen Smulders van Ecophon: “De Extra Bass is een gesealde glaswoldeken (600 x 1200 millimeter) die je boven op het systeemplafond legt, in een U-vorm langs de wanden. Hiermee bereik je een bedekking van ongeveer 50 procent van het plafondoppervlak. Dat is voldoende om ervoor te zorgen dat laagfrequent geluid beter wordt geabsorbeerd. Dit komt weer ten goede aan de spraakverstaanbaarheid. In het onderwijs wordt kennis overgedragen door spraak, dit is dus essentieel. Deze oplossing past bovendien binnen de budgetten die in Nederland worden gehanteerd voor plafonds in scholen.”
Marc van Vlierberghe, directeur van basisschool Sint Bavo en één van de gebruikers: “Alles in dit gebouw is een verbetering. We werken nu in grotere, hogere lokalen. En er is in het ontwerp veel glas gebruikt, zonder gordijnen. Alles is ruimer en meteen ook hygiënischer. Op de begane grond zijn de vloeren vlak en hard, zonder vloerbedekking. Toch waren de geluidniveaus en de akoestiek meteen al erg goed. Dat is mede te danken aan de plafonds. De fijne akoestiek verhoogt ieders comfort: we voorkomen stemklachten en concentratieproblemen. Het PvE van Frisse Scholen zet daar terecht stevig op in."
 
 
Foto's: Hugo de Jong
 
 
17-03-2016 13:44
Het Hongaarse Eiffel Palace, een compleet gerestaureerd 120 jaar oud kantoorgebouw in het hart van Boedapest, heeft de prestigieuze Europe Leaderschip Award 2015 gewonnen. In het gebouw zijn bijna 9000 vierkante mter cradle-to-cradle plafonds van Armstrong Plafonds gebruikt. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de World Green Building Council (WGBC), waar ook de Dutch Green Building Council (DGBC) onderdeel van uitmaakt.
Het gebouw sleepte de prijs in de wacht voor ‘Leadership in Building Design and Performance’. De jury roemde het project vanwege de uitstekende energiebesparende resultaten, de bescherming van de structuur van het gebouw en het waken over de hoge historische waarde. “Deze herontwikkeling wordt behouden voor de toekomst en reflecteert tegelijkertijd het verleden”, aldus de jury.
 
Eiffel Palace kreeg na de renovatie de gerenommeerde duurzaamheidscertificaten ‘LEED Gold’ en ‘Breeam Very Good’. De combinatie van deze twee certificaten is uniek in Centraal- en Oost-Europa, bendarukt Armstrong. 
 
Onderdeel van de duurzame aanpak is de keus voor een duurzaam plafondsysteem. In het gebouw zijn Perla OP 0.95-plafondtegels van Armstrong Plafonds gebruikt. Dit plafondsysteem is ‘Cradle to Cradle Bronze’ gecertificeerd. De tegels voldoen aan de vijf eisen van het C2C-model: het gebruik van zuivere materialen, recycling en biologische afbreekbaarheid, het gebruik van  hernieuwbare energiebronnen, watermanagement en duurzaam ondernemen.

De plafondtegels zijn gemaakt van minerale vezels en bestaan voor 42 procent uit teruggewonnen materialen. Ze zijn 100 procent recyclebaar en zorgen door een glad en strak oppervlak voor maximale prestaties op het gebied van geluidabsorptie en lichtreflectie. Hierdoor kan indirecte verlichting worden gebruikt en wordt veel energie bespaard.
 
De keus voor Armstrong-plafonds werd dus zowel bouwkundig als esthetisch ingegeven. Het gladde witte oppervlak van de afzonderlijke componenten geeft het plafond een strak monolithisch effect, met de nadruk op een decoratieve functie. Dit maakt deze tegels ideaal voor
gebruik in projecten met een
bijzondere architectonische waarde,
zoals het Eiffel Palace.
 
Ook bijgedragen aan het uitstekende duurzame karakter van dit kantoor hebben zonnecollectoren en fotovoltaïsche panelen, een grijswatercircuit met opgevangen regenwater, ingebouwde waterbesparende kraankoppen, aanwezigheids- en bewegingssensoren, energiebesparende LED-verlichting, voorgeprogrammeerde liften en de begroeiing op de vele dakterrassen. 
Het kantoorgebouw Eiffel Palace ligt in het hart van het zakendistrict van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het werd in 1893 gebouwd als de Pesti Hírlap uitgeverij, drukkerij en dagblad, naar een architectonisch ontwerp van de Hongaarse architecten Flóris Korb en Kálmán Giergl. Tijdens het beleg van Boedapest in de Tweede Wereldoorlog (1944-‘45) raakte het gebouw en vooral de kenmerkende dakconstructie met hoektorens zwaar beschadigd. 
In 2013 werd het gebouw ingrijpend gerestaureerd en kreeg de gevel weer zijn authentieke aangezicht uit 1893 terug. De Hongaarse architect en kunstenaar Kornél Baliga ontwierp het exterieur en baseerde zich op originele tekeningen. De interne structuur en de bovenbouw, die voldoen aan de hoogste technische en duurzaamheidsnormen van de 21ste eeuw, zijn van de hand van de eveneens Hongaarse architect András Gelesz.
Eiffel Palace is nu in gebruik als kantoorgebouw voor diverse bedrijven. Ook zijn er meerdere horecagelegenheden en verschillende dienstverleners gevestigd in het monumentale pand.
 
 
 
15-03-2016 12:44
Hunter Douglas realiseert een 300C plafond op maat voor Connector. Dit is een bovengrondse verbinding tussen de terminals van Pier A en Pier B op Brussels Airport in België. Het plafond is zó ontworpen, dat het naadloos aansluit op de schelpachtige constructie van het dak.
 
“Zo wordt het plafond op natuurlijke wijze stapsgewijs hoger, zodat passagiers kunnen wennen aan de open ruimte en zich niet overweldigd voelen”, legt Erwin Persoons, architect bij internationaal bureau CTHM, uit. “De gebogen vorm van het plafond maakt het realiseren van goede akoestiek echter complex: geluid wordt naar verschillende richtingen teruggekaatst. Het absorberend vermogen van het materiaal is daarom extra belangrijk.”
 
De plafondpanelen zijn geperforeerd en bevatten een akoestisch vlies. Hierdoor wordt een hoge geluidsabsorptie gerealiseerd. Passagiers kunnen in het transparante gebouw de vliegtuigen dus wel zien, maar niet horen. Ook het geluid dat weerkaatst van de granieten vloer wordt gedempt. Het plafond van Hunter Douglas is bovendien demonteerbaar. Installaties die in het plafond zijn verwerkt, zoals verlichting of sprinklers, zijn hierdoor eenvoudig toegankelijk voor onderhoud. 
Hunter Douglas heeft het plafond eveneens gerealiseerd voor de luchthaven van Madeira in Spanje, die onlangs is opgeleverd. Hier is het multipaneel plafondsysteem toegepast, waar de architect heeft gespeeld met het ritme en de kleuren van de panelen om tot een origineel ontwerp te komen.
Door de jaren heen is de rol van luchthavens sterk veranderd, weet Pieter van Rees, European Marketing Manager bij Hunter Douglas. “Voorheen was het een wachtruimte, waar je verbleef tot je in het vliegtuig kon stappen. Nu worden luchthavens commerciëler ingericht, bijvoorbeeld met horeca- en winkelgelegenheden, om het verblijf aangenamer te maken. De totaalbeleving wordt groter en dit gaat gepaard met hogere kwaliteitseisen. Dit heeft tot gevolg dat de esthetische en akoestische functie van het plafond nog belangrijker worden.”
 
Dit is ook het geval bij het 300C plafond van Hunter Douglas, dat is toegepast in Connector. Dit plafond voldoet op esthetisch en akoestisch gebied aan de eisen van Brussels Airport. De plafondvlakken met een breedte van 15 meter en lengte van 50 meter zijn bovendien gebogen. Hierdoor sluiten ze qua vorm aan op de ‘schelpvorm’ van het dak. Dankzij dit ontwerp van architectenbureau CTHM (Chapman Taylor – bureau Happold – MOSS) voelt de reiziger zich niet overweldigd door het imposante gebouw. 
 
“Het laagste punt van het plafond bevindt zich op 9 à 10 meter hoogte”, aldus architect Erwin Persoons. “Zo maken reizigers kennis met het gebouw: ze kunnen als het ware het materiaal en de structuur voelen. Daarna lopen ze onder de Wing door, een nagebootste vliegtuigvleugel van 90 meter lang. Dit is in de screeningszone, waar onder andere de bagagecontrole plaatsvindt. De Wing hangt op 2,70 meter hoogte, vlak boven de hoofden van reizigers. Vanaf daar wordt het plafond geleidelijk hoger tot maximaal 16 meter.”
Het plafond vormt dus in esthetisch opzicht één geheel met het dak dankzij de gebogen panelen. Deze gebogen vorm leidt echter tot het terugkaatsen van geluid in de ruimte. “Juist op een vliegveld is goede akoestiek van belang”, legt Linda de Ridder, sales engineer BeLux bij Hunter Douglas, uit. “De architect wilde dat passagiers het geluid van opstijgende en dalende vliegtuigen niet konden horen. Ook is het geluid uit de luidsprekers zo zacht mogelijk zodat de sfeer sereen blijft. Om die hoge geluidsdemping te realiseren, hebben we perforaties in de plafondpanelen aangebracht. Daarnaast zijn de panelen voorzien van een akoestisch vlies. Zo blijft geluidsoverlast van bijvoorbeeld mensen die praten of over de granieten vloer lopen, tot een minimum beperkt.”
 
Tot slot is het belangrijk dat installaties, die in het plafond zijn geïntegreerd, goed toegankelijk zijn voor onderhoud. Daarom zijn de plafondpanelen demonteerbaar. Bovendien bevinden zich aan de zijkanten van de panelen sleufperforaties, waardoor rook kan ontsnappen. Deze 300C panelen zijn in facetvorm op gebogen dragers geplaatst. Hierdoor is het plaatsen van grote roosters niet nodig.
 
“Het was nog een uitdaging om het plafond op zo’n grote hoogte te installeren”, aldus projectleider Thomas Vanderper van Genisol uit Gent. “Op de werkvloer mocht 3 tot 4 ton aan materiaal staan. Dit is één hoogwerker: we konden dus met maximaal twee personen tegelijk aan de slag.”
 
De ontwikkeling van het plafond vereiste precisie en veel maatwerk. Architect Persoons is met name erg tevreden over de flexibiliteit van Hunter Douglas. “Ik heb honderden detailtekeningen gezien, bijvoorbeeld van de aansluiting van de boogvormen. We hebben voortdurend gezocht naar een weg om het plafond zo in te bouwen, dat aan alle eisen voldaan kon worden. Hunter Douglas is een fabrikant die daarin meedenkt en niet star vasthoudt aan bestaande productoplossingen.”
 
Connector vormt een bovengrondse verbinding tussen de terminals van Brussels Airport. Voorheen waren Pier A en Pier B verbonden door een ondergrondse tunnel van 270 meter lang. Het traject was donker en bevatte veel (rol)trappen en liften. Dit werd door reizigers als onprettig ervaren. Connector vormt een groot contrast met deze eerdere verbinding. Het gebouw is open met veel toetreding van daglicht. Dit is gerealiseerd door glazen gevels. De poortgevel is volledig voorzien van glas en staat in een helling van 8 graden om terugkaatsing van radarsignalen te vermijden.  
 
 
 
10-03-2016 15:02
Ecophon introduceert een complete productlijn op BIMobject.com. Ecophon ontwikkelt, produceert en levert akoestische producten en systemen. Vanaf nu is er in BIMobject een grote variatie – op dit moment al vijftig series – aan akoestische plafond- en wandpanelen van Ecophon beschikbaar voor zowel Revit als ArchiCAD. De Ecophon BIM-objecten helpen gebruikers om hun plafondoplossingen efficiënter te plannen en te implementeren in verschillende projecten. 
 
Of het nu gaat om een samengestelde plafondoplossing voor Revit of een accessoire voor ArchiCAD, de BIMobject-gebruikers hebben toegang tot alle benodigde informatie zoals geluidsabsorptieklassen, CO2-uitstoot en technische documentatie. De Revit-files bevatten installatiedetails en tekeningen. Met de ArchiCAD-files kan elke gebruiker gemakkelijk handmatig de volledige plafondstructuur en ophangconstructie aanpassen en configureren.
 
BIM (Building Information Modelling) maakt het mogelijk om een compleet virtueel bouwmodel te maken met essentiële informatie over alle bouwmaterialen en componenten. BIMobject maakt voor architecten, ingenieurs, constructeurs en ontwerpers gratis downloads beschikbaar van BIM-objecten van honderden topmerken. 
 
 
 
07-03-2016 8:30

Forbo Flooring heeft afgelopen week de iF Design Award gewonnen voor zijn gloednieuwe Marmoleum Striato collectie en is verheugd met de prestigieuze prijs, die zelden word toegekend aan een vloer.

In totaal stuurden bijna 5.300 bedrijven een ontwerp in, waaronder bekende namen als Ferrari, Braun en IBM. De iF (afkorting voor Industrie Forum, red.) Design Awards zijn een Duits initiatief dat in 1953 werd opgestart om aandacht te vragen voor mooi ontworpen industriële producten.  

Het nieuwe Marmoleum Striato, een vloer met streepdesign die op ingenieuze wijze wordt gefabriceerd, is geïnspireerd op een klassieke lijnenvloer uit 1950, maar dan in zeer levendige, rijke, eigentijdse en natuurlijke bio-based varianten. De collectie bestaat uit drie deelcollecties, te weten Colour; een verzameling vloeren met heldere, kleurrijke dessins. De Originals zijn subtiel ingetogen en werken met kleurtonen die in elkaar overlopen en Textura, tenslotte, dat reliëf heeft wat een zacht gevoel en karakter geeft aan de vloer.

www.forbo-flooring.nl


Deel op Social Media 

03-03-2016 11:20

Meer akoestisch comfort is een vereiste die vandaag steeds vaker in de aanbestedingsfase voorkomt. Denk hierbij aan scholen, de zorgsector, werkomgevingen of commerciële ruimtes. Producenten spelen daarop in met innovatieve oplossingen. Zo biedt Itec Contract Floors de Optimise 50/70 aan, een vloer die tot 19dB impactgeluid kan verminderen.Het geluid van voetstappen, schuivende stoelen en vallende voorwerpen zorgt voor geluidsgolven door de vloer, zelfs door meerdere ruimtes. Een goede akoestische vloerbedekking werpt een buffer op tussen dit soort ‘impactgeluid’ en de massieve ondervloer, die meestal van beton is.

Itec Contract Floors heeft de functionele eigenschappen van haar vinyvloeren de laatste jaren sterk verbeterd. Onder meer met het oog op meer veiligheid (isafe) en hygiëne (antibacteriële werking Sanitec), en ook akoestisch comfort. De juiste dikte van de vloer speelt hier een grote rol, want die moet worden afgestemd op de dikte van de betonvloer. "Dankzij de hoge dichtheid en superieure isolatie beperkt de nieuwe Optimise 50/70 akoestische vloer het impactgeluid met een indrukwekkende 19dB", aldus een woordvoerder van Itec.

De Optimise 50/70 heeft een slijtlaag van respectievelijk 0,50 en 0,70 millimeter, heeft een breedte van 2 meter op rol en werd speciaal ontwikkeld voor ‘heavy duty’ omgevingen. En dat niet alleen op functioneel-technisch gebied. Resultaat is een vloer met een glad oppervlak dat prettig loopt en verkrijgbaar is in tal van dessins om voor elke gewenste sfeer of uitstraling de juiste keuze te kunnen maken.

IVC Group, opgericht in 1997, is een wereldwijd opererende producent van vinylvloeren. Met vijftienhonderd medewerkers in zes productie-units in België, Luxemburg en de Verenigde Staten, ontwikkelt en produceert IVC Group jaarlijks ruim 100 miljoen vierkante meter vinylvloeren.

De productportfolio bestaat uit vier merken: Leoline (residentiële vinylvloeren op rol), Flexitec (residentiële vinylvloeren op rol Noord-Amerika), Itec (projectvinylvloeren op rol) en Moduleo (hoogwaardige modulaire vinylvloeren voor project- en residentieel gebruik).

Sinds 2015 maakt IVC Group deel uit van het Amerikaanse beursgenoteerde Mohawk Industries Inc.

www.ivcgroup.com
Deel op Social Media

 

  


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >