Nieuws


30-03-2015 9:16

Afgelopen zaterdag was het een uur lang donker in de fabriek van vloerproducent Forbo in Assendelft. Forbo Flooring deed namelijk aan het project 'Earth Hour'. Volgens directeur operations Jelle van der Zwaan sluit Earth Hour prima aan bij Forbo’s nieuwe programma Green Walk. Van der Zwaan: "Dat is ons interne programma waarin we als werknemers allemaal een steentje bijdragen aan duurzaamheid en een leefbare wereld."

Forbo staat voor duurzaamheid, aldus de directeur. "Dat komt tot uiting in het groene karakter van onze producten, processen en handelingen van alledag.Wij zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid ons hierin continu te blijven verbeteren en hier aandacht voor te blijven vragen."

Earth Hour is wereldwijd de grootste en snelst groeiende beweging die aandacht vraagt voor de kwetsbaarheid van de aarde. Door een uur het licht uit te doen, geef je samen met miljoenen anderen het signaal af dat jij ook een leefbare aarde wilt doorgeven. Earth Hour is een bewustwordingsactie voor een beter milieu van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Deel op Social Media 

23-03-2015 8:30

Knauf introduceert een nieuwe inbraakwerende wand met weerstandsklasse 4 (WK4). "Hiermee kunt u inbraken minimaal 10 minuten lang weren", aldus een woordvoerder. "De WK 4 is namelijk uitvoerig getest en voldoet aan alle gestelde eisen."

De WK 4-wand is volgens Knauf uitermate geschikt voor gebouwen waar hoge inbraakwerende prestaties vereist zijn. "Denkt u bijvoorbeeld aan bankgebouwen, gerechtshoven en farmacie in ziekenhuizen. Knauf werkt al mee aan een aantal bijzondere projecten."

www.knaufzeker.nl

Deel op Social Media 

20-03-2015 9:20

Forbo Flooring introduceert deze maand met Marmoleum Modular een gloednieuwe collectie die uitnodigt tot spelen en het maken van eigen vloerontwerpen.

"Met zes tegelformaten van XL tot klein, 61 kleuren en vier basisdessins is werkelijk alles mogelijk wat u als klant, ontwerper of architect maar wilt", aldus een woordvoerder. "Van heel subtiel tot heel uitbundig en van modern tot klassiek. Forbo biedt hiermee een Marmoleum-vloer die het enigszins institutionele imago van linoleum voorgoed naar de geschiedenisboeken verwijst. Marmoleum Modular laat zich verder voorstaan op hele gunstige levensduurkosten en duurzaamheid."

De nieuwe collectie kent met Shade, Colour, Marble en Lines vier basisdessins. Shade is een verzameling van warme en koele betonkleuren, en zwarten en witten. Voor Shade hebben de Forbo-designers gekeken naar natuursteen om het tone-in-tone effect, waarbij je kleurgradaties hebt binnen een vloer, te kopiëren. "Daarvoor zijn vier tegels ontworpen - van licht naar donker - van koele grijzen die qua kleur dicht bij elkaar liggen. Dat geeft hele levendige vloeren."

Het Color dessin - het hart van de collectie - bestaat uit pastels geïnspireerd op de jaren '50, een moderne mix van kleurrijke betonnen en een spectrum van heldere, warme kleuren die elke ruimte verlevendigen. "Color is uitermate geschikt om bepaalde aspecten in het interieur uit te lichten, het zogenaamde zoning."
De Marble-lijn bestaat uit klassieke en eigentijdse gemarmerde kleuren. Sommige van de ontwerpen lijken met hun subtiele oranje en roze adertjes net op echt marmer.
Binnen het Lines-thema zie je de structuur van sommige hout- en steensoorten licht terugkomen. Dit dessin wordt geleverd in drie plankformaten: 100 bij 25, 100 bij 15 en 50 bij 50 centimeter. "Met Lines kunnen mooie tone-in-tone houtachtige vloeren worden gecreëerd of bijvoorbeeld een visgraatvloer. Het effect is fris en verrassend."

Marmoleum Modular is een natuurlijk product gemaakt van natuurlijke, biobased grondstoffen, waarvan 72 procent snel hernieuwbaar is en 43 procent bestaat uit gerecycled materiaal. "Hierdoor is Marmoleum samen met hout de duurzaamste vloerbedekking ter wereld. Vanwege het gemakkelijke onderhoud en de lange levensduur heeft de vloer bovendien extreem lage exploitatiekosten."

www.forbo-flooring.nl

Deel op Social Media 

17-03-2015 8:00

Vanmiddag (dinsdag 17 maart) houdt Forbo in Amsterdam een talkshow ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe Marmoleum Modular-collectie. Het evenement wordt gehouden in de Architecten Showroom Amsterdam (het oude Materia).

Onder leiding van Jeroen Junte discussiëren Prix de Rome Architectuur-winnaar Ronald Rietveld, de talentvolle ontwerper Lex Pott (cum laude Design Academy) en de minimalistisch 'Japanse' textiel- en productdesigner Samira Boon over ‘het potentieel van het teveel’. Alles wat over is of verspild dreigt te worden, vormt namelijk steeds vaker de basis voor nieuwe ideeën en verdienmodellen. Denk aan de herbestemming van kantoorpanden, afvalhout als basis voor meubelen en oude kleren die 'verhipt' worden. Hoe kunnen de wereld van ontwerp en architectuur hier verder op inspelen, en hoe voorkomen we dat er een teveel ontstaat in de toekomst? 
De talkshowdeelnemers nemen om het een en ander te illustreren een 'best example' van hun werk mee.

De talkshow is onderdeel van een middag die wordt georganiseerd ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe Marmoleum Modular collectie van Forbo Flooring, waarvoor ontwerpers en architecten worden uitgenodigd. Naast de talkshow presenteert Forbo zijn nieuwe internationale trendrapport (waar tal van kenners uit bijvoorbeeld de wereld van ontwerp en architectuur aan mee hebben gewerkt), en geeft Ronald Rietveld een lezing over zijn tegendraadse project 'The End of Sitting'. 

www.forbo-flooring.nl

Deel op Social Media 

 

12-03-2015 9:48
Zo’n honderd (interieur)architecten en professionele inrichters waren donderdag 5 maart aanwezig tijdens de opening van het gerestylede kantoor van Leoxx. Ter gelegenheid van deze mijlpaal organiseerde het Houtense bedrijf een bijeenkomst over akoestiek. 
 
Voor de professionals uit het vak bovenal een kennismaking met de mogelijkheden van de nieuwe creatieve ruimte, die heel toepasselijk de naam ‘Over de Vloer’ draagt.  
“De nieuwe ruimte sluit naadloos aan op onze Feel free-gedachte”, benadrukt algemeen directeur Marc Treu. “De rode draad is om professionals alle ruimte te geven die ze bij hun werk nodig hebben. Met als ondergrond de sterkste en meest brede collectie te bieden, waarmee wij dé partner en adviseur willen zijn op het gebied van duurzame projectvloeren.”
 
De Feel free-gedachte is volgens Treu vooral ingegeven door ontwikkelingen in de architectenbranche, zoals het toenemende aantal zzp’ers. “Deze mensen werken veel vanuit huis. Ze hebben vaak behoefte aan een locatie om materialen uit te zoeken, advies in te winnen én om opdrachtgevers mee naartoe te nemen; zowel ter inspiratie als om samen aan een project te werken. ‘Over de Vloer’ is van alle gemakken voorzien. Ook van een beknopte, maar inspirerende collectie van de gerenommeerde interieurmerken. Leoxx is bovendien gunstig gelegen; centraal in het land, maar buiten de drukte van de stad. Vanuit hier bieden we (interieur)architecten en professionele inrichters alle ruimte voor het ontwerpen van interieurs die het verschil maken. Iedereen is welkom. Feel free!”


 
Om de kennismaking met ‘Over de Vloer’ extra glans te geven, organiseerde Leoxx een themasessie over akoestiek. Een onderwerp waar iedereen een mening over heeft. Maar wat zijn de feiten en fabels over het beïnvloeden van akoestiek bij de inrichting van een woon- of werkomgeving? Jeroen ‘Dr. Akoestiek’ Besteman van de Akoestiekfabriek was uitgenodigd om zijn geluid over dit onderwerp te laten horen. Hij kijkt terug op een informatieve en ongedwongen bijeenkomst. “Het viel me op dat de Feel free-gedachte die Leoxx uitdraagt in alle facetten terugkomt. Niet alleen in de nieuwe creatieve ruimte die prachtig en inspirerend is, maar zeker ook in de gedachte erachter. Leoxx toont bijvoorbeeld lef door in eigen huis echt te laten zien wat deze wereld te bieden heeft, dus ook welke andere akoestische oplossingen er zijn naast vloeren. Het was duidelijk geen verkoopshow. En dan merk je ook dat de mensen in de zaal enthousiast worden. Kortom, het was een event waar iedereen veel energie van kreeg.” 
 
Het assortiment van Leoxx bestaat naast de eigen kleurboeken- en printcollectie, uit de weefproducten van Anker, REused, BasiXX, Expona, Rubber en 2tec2. 

 
 
 
10-03-2015 10:33

Liefhebbers van verantwoord ontwerp en design kiezen steeds vaker voor een gietvloer. Het aandeel van dit product was in 2014 ongeveer 5 procent van alle vloeren en is daarmee vergelijkbaar met bijvoorbeeld parket. Gietvloeren zijn populair omdat deze naadloos kunnen worden gelegd en daarmee een perfecte basis voor een stijlvol en hoogwaardig interieur vormen.

Bij de productie van een gietvloer van Senso worden biopolymeren van natuurlijke olie gebruikt. Anders dan aardolie, dat in gietvloeren van andere producenten wordt toegepast, hebben biopolymeren een natuurlijke basis. De vloeren van Senso zijn hierdoor vrij van schadelijke stoffen. Bovendien wint Senso de olie uit de vrucht van de eenjarige plant, de Wonderboom, die verbouwd wordt in droge gebieden in Brazilië en India. In deze gebieden is geen voedselteelt mogelijk. Hierdoor concurreren de vloeren ook niet met de voedselketen. Diverse certificerings- en keuringsinstituten onderstrepen dit en hebben Sensovloeren beloond met verschillende toonaangevende keurmerken.

Een bijkomend voordeel van de gietvloeren van Senso is dat deze beter zijn voor mensen met cara of allergieën. Bij gietvloeren gemaakt van epoxy, waarin aardolie verwerkt zit, komen vluchtige organische stoffen vrij. Deze worden volatile organic compounds genoemd, afgekort tot VOC’s. Deze VOC’s wasemen direct na het leggen van de vloer al uit en blijven dit vervolgens in lagere concentraties gedurende de levensduur van het product doen. Dat levert gezondheidsklachten als hoofdpijn, prikkelende ogen en een slechte nachtrust op. De vloeren van Senso zijn gegarandeerd vrij van VOC’s.

Over Senso
Senso is in 2004 opgericht door de broers David en Daniel Bols. Hun visie is de tot dan toe vooral industrieel toegepaste gietvloeren ook in esthetisch hoogwaardige interieurs toe te passen. Nu, tien jaar later, heeft Senso acht kantoren in vier landen (Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) en is het bedrijf marktleider op het gebied van naadloze interieuroplossingen. Inmiddels zijn de Sensovloeren en wanden te vinden in woonhuizen, kantoren, hotels, musea, winkels en publieke gebouwen in 25 landen. Het motto van Senso is ‘Think United’. Dat staat voor meer dan alleen het bereiken van eenheid in het interieur door naadloze oplossingen. 

 

Deel op Social Media

09-03-2015 9:06

Marcel Wanders heeft voor LG Hausys, leverancier van interieurmaterialen, twee exclusieve en contrasterende ruimtes ontworpen. De rationele en emotionele werelden, zoals deze genoemd worden, zijn zowel een uniek ontwerp van ruimtelijke indeling als een ervaring.

Door de bijzondere en diversiteit aan gebruikte materialen in de ruimtes, waarin een grote medaillon gemaakt uit het vormbare Solid Surface materiaal van Hi-Macs centraal staat, vormen ze samen een kunstwerk.     

Geïnspireerd door materiaalinnovatie, veelzijdigheid en duurzaamheid van -decoratieve- materialen, is Wanders tot het ontwerp van de twee contrasterende ruimtes gekomen, een rationele en een emotionele wereld. Het ontwerp is oorspronkelijk bedacht rond de thema's van macrokosmos; de gelaagde, ornamentele onmetelijkheid van het heelal, en microkosmos; geordende systemen en patronen die op microscopisch niveau te vinden zijn.

"We hebben een ruimte gemaakt vol fantasie en verrassingen, waar mensen kunnen verblijven, genieten en kennis kunnen maken met de eindeloze mogelijkheden van de vele materialen van LG Hausys. We hebben hun volledige potentieel benut, van wand tot vloer, van coating tot folie en verder. Het leukste was om de mogelijkheden van de verschillende materialen tot in het onverwachte door te trekken", aldus Marcel Wanders.

De rationele ruimte is een functionele ontmoetingsruimte die dynamische dialogen en informatie-uitwisseling aanmoedigt. De vloeren en de wanden zijn uitgevoerd in metalen panelen met geometrische vormen die de openheid en scherpte van de ruimte benadrukken. Vergeleken met deze rationele zone is de emotionele ruimte intiemer, mysterieuzer en poëtischer. In de emotionele ruimte komt het Blooming Universe-patroon van Wanders veelvuldig terug waardoor de ruimte aanvoelt als een stille oase voor overpeinzingen. Hier strekken het LG Gracia-behang zich uit naar alle omringende objecten: van zitplaatsen tot decoratieve stukken en staande lampen.

In het centrum van de ruimtes hangt een langzaam ronddraaiend medaillon die de veelzijdigheid van één van de gebruikte materialen, namelijk Solid Surface van Hi-Macs, dat in Nederland exclusief vertegenwoordigd wordt door Baars & Bloemhoff, laat zien. Het medaillon is geïnspireerd op één van de patronen van Wanders. De helder witte - en het metallic folie-oppervlak van het medaillon, doet poëtisch aan. De bezoeker wordt naar een zitplaats gelokt om de schoonheid van de dramatisch verlichte sculptuur te bewonderen. 

"De twee werelden van Wanders zijn verrassend en inspirerend, omdat het benadrukt op welke creatieve manier je diverse materialen en producten kan gebruiken. En tegelijkertijd biedt het een perfect evenwicht tussen tactiel en het immaterieel, en rationeel en emotioneel", aldus Bart Dekkers, directeur Baars & Bloemhoff.

De rationele en emotionele werelden van Marcel Wanders zijn op de LG Hausys-stand te zien in de Superdesign Show in het Temporary Museum for New Design in Milaan tijdens de Salone del Mobile, die van 14 tot 19 april plaatsvindt.

www.baars-bloemhoff.nl

Deel op Social Media 

06-03-2015 8:23

Forbo Flooring start deze maand met zijn nieuwe Novilon-campagne ‘Denk breed. Denk Novilon’.

Met de slogan wordt niet alleen gedoeld op kamerbreed vinyl, maar ook op het feit dat Novilon volgens de fabrikant 'kwalitatief hoogwaardig en duurzaam in Nederland wordt geproduceerd, naar puur Dutch design'.

"Bovendien is Novilon breed zintuigenprikkelend: het voelt niet alleen goed onder de voeten, maar klinkt en oogt ook uitstekend."

www.novilon.nl

Deel op Social Media 

05-03-2015 16:18

De rol van Akoestiek’ is een eendaagse cursus van opleidinginstituut Office Academy. Deze cursus wordt binnenkort weer gegeven en wel op 17 april 2015.

Als docenten treden Gijs van Wijk en Sara Persoon (gastdocent, werkzaam bij M+P raadgevend ingenieurs) op. Gijs van Wijk deed vanaf de jaren ’90 uitgebreide ervaring op bij onder andere de Rijksoverheid op het gebied van veranderende huisvestingsconcepten (organisatiegericht huisvesten). Het onderwerp akoestiek speelde daarbij een sleutelrol. Hij werkte (en werkt) onder andere nauw samen met het Center for People and Buildings. Sinds 2011 is Gijs van Wijk actief als zelfstandig professional op het gebied van HNW.

Meer informatie (met onder andere reacties van deelnemers) >>> Klik hier
Aanbod eendaagse cursussen Office Academy >>> Klik hier
Aanbod meerdaagse opleidingen Office Academy > Klik hier

www.officeacademy.nl

05-03-2015 8:52
De ISO Audits 2015 (ISO 9001 en ISO 14001) bij Faay Vianen zijn succesvol doorlopen. Ook Faay Prefab Products is dit keer geauditeerd en ook dit bedrijfsonderdeel mag zich ISO-gecertificeerd noemen.
 
Met de ISO 9001-certificering laat Faay Vianen zien dat het op een georganiseerde manier omgaan met kwaliteitsmanagement binnen de organisatie. Het ISO 14001-keurmerk geeft aan dat Faay Vianen en Faay Prefab Products over een milieumanagementsysteem beschikken en dat ze voldoen aan wet- en regelgeving en beheersing van milieurisico's. Riskmanagement-expert Det Norske Veritas (DNV) voerde de ISO-audits uit.
 
Tijdens de audit worden verschillende medewerkers geïnterviewd over de processen in de onderneming en de rol die ze hierin spelen. “Wij kunnen dit fantastische resultaat alleen bewerkstelligen doordat we organisatiebreed werken aan kwaliteit, het volgen van procedures, continuïteit en groei. We zijn erg trots op dit resultaat”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.
 
 
 
 
 
04-03-2015 14:30

Alle producten van Ecophon worden sinds dit jaar met nieuwe derde generatie glaswol gemaakt. De plafond- en wandpanelen werden daarom ook opnieuw getest op hun akoestische prestaties. "Daaruit bleek dat de geluidsabsorptiewaarden van veel van de Ecophon-producten met de nieuwe glaswol nóg beter werden dan ze al waren."

Sinds begin 2015 worden alle producten van Ecophon gemaakt van derde generatie glaswol, een duurzaam basismateriaal gemaakt van gerecyclede flessen en plantaardig bindmiddel. Dat vereiste ook nieuwe akoestische metingen. Die toonden aan dat onder meer de Alpha-W waarde (αw) van de 15 mm dikke Advantage A steeg van 0,9 naar 1,0. "Ook andere producten lieten een verbetering zien, waaronder Focus, Master, Super G en Akusto Wall. Ecophon biedt (af)bouwbedrijven hiermee een unieke kans om design, uitstekende geluidsabsorptie én vooruitstrevende duurzaamheid te combineren."

Joeri Decae van Ecophon Nederland: “Bij Ecophon houden we ons dagelijks bezig met het creëren van goede geluidsomgevingen voor mensen in scholen, kantoren en ziekenhuizen. Dan is het uiteraard uitstekend om te zien dat onze nieuwe glaswol de akoestische prestaties van een groot gedeelte van ons productprogramma nog verder heeft versterkt.”

www.ecophon.nl

Deel op Social Media 

03-03-2015 8:23

Tarkett, wereldwijd leverancier van harde vloeoplossingen, publiceerde onlangs zijn jaarcijfers over 2014. Ondanks de verslechterde omstandigheden in Rusland in met name het vierde kwartaal, laat Tarkett naar eigen zeggen 'veerkrachtige prestaties' zien.

Tarkett heeft vorig jaar wereldwijd een netto-omzet van 2,414 miljard euro geboekt, een daling van 4,1 procent versus 2013. De organische groei, zonder de recente aankopen en het effect van, kwam uit op -2,3 procent. "Daarentegen bleef het sport-segment zich verbeteren en de gang van zaken in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) mag aanhoudend ‘gezond’ worden genoemd."

De negatieve organische groei is vooral een oorzaak van krimpende volumes in de GOS-landen en van een residentiële markt in Noord-Amerika. In de EMEA-regio boekte Tarkett vorig jaar een organische groei van 1,2 procent. De verkoopprijzen zijn licht gestegen in de EMEA-regio (netto-omzet 681,3 miljoen euro) in het kielzog van de lanceringen van ‘eco-innovatieve’ producten op basis van ftalaatvrije technologie.
In april 2014 kocht Tarkett Gamrat Flooring in Polen, met een netto-omzet van circa 20 miljoen euro in 2013, ter versterking van zijn vinylvloerentak in Centraal-Europa. Op de valreep van 2013 vond de overname van Desso plaats. Desso was vorig jaar goed voor een netto-omzet van 208 miljoen euro.

De groep bereikte een aangepaste EBITDA van 275 miljoen euro, versus 310 miljoen in 2013. Door de sterke devaluatie van de roebel in het vierde kwartaal, zakte de EBITDA-marge van 12,3 procent naar 11,4 procent. Hierdoor was Tarkett genoodzaakt de verkoopprijzen in Rusland begin dit jaar sterk te verhogen.

“Hoewel de economische situatie in Rusland voor enige tijd onzeker zal blijven, zou Tarkett moeten kunnen profiteren van een zwakkere euro en de grondstofprijsontwikkeling,” aldus Michel Giannuzzi, CEO van Tarkett. “Wij blijven stevig vasthouden aan onze strategische doelen van duurzame en winstgevende groei, versterkt door selectieve aankopen, terwijl we de focus blijven houden op operationele doelmatigheid.”

www.tarkett.com

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >