Nieuws


25-09-2014 9:37
Bert Lieverse is door de Algemene Ledenvergadering van de VMRG benoemd tot voorzitter van de VMRG, de brancheorganisatie voor metalen gevels en gevelelementen. Sinds 1997 is hij al directeur bij de VMRG en hij bekleedt nu een dubbelfunctie. 

Lieverse: “Juist in deze turbulente tijden, waarin zowel bedrijven als hun brancheorganisaties nieuwe wegen zoeken en nieuwe beleidsvoornemens formuleren, is gekozen voor een fulltime functievervulling als voorzitter. Voor de gevelsector is dit belangrijk, met name gezien rol van de gevelindustrie bij de grote veranderingen en technologische vernieuwingen waarvoor de bouwwereld en de gebouwde omgeving zich geplaatst ziet. Deze veranderingen op het gebied van technologie en regelgeving worden ook vertaald in de eisen die ten grondslag liggen aan het VMRG-Keurmerk waarover al onze leden beschikken. Deze eisen passen wij voortdurend aan en breiden wij uit om ervoor te zorgen dat onze leden altijd gegarandeerde kwaliteit bieden volgens de meest recente maatstaven.”

Deel op Social Media

24-09-2014 13:53

In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië organiseerde Rockfon de kras & win actie ‘Go4Goals’ voor klanten. De hoofdprijs was een VIP-reis naar het WK in Brazilië. Krasten de deelnemers echter een ‘worldcup’ dan betekende dit een schenking van 1 euro aan SOS kinderdorpen. Klanten krasten zo in totaal 15.893 euro bij elkaar. Rockfon verhoogde dit bedrag en overhandigde tijdens Ecobouw een cheque ter waarde van 20.000 euro aan SOS kinderdorpen-ambassadeur Hans van Breukelen.

Het bedrag komt ten goede aan het SOS kinderdorp in Porto Alegre Brazilië, waar van het geld één familiehuis gerenoveerd gaat worden. Dit SOS kinderdorp is het oudste van Brazilië en dateert van 1967. Het omvat in totaal dertien familiehuizen waarvan er de laatste jaren al een aantal zijn gerenoveerd en gemoderniseerd. Mede met het geld dat door Rockfon is ingezameld zal het tiende huis worden gerenoveerd. Na renovatie kunnen de kinderen beschikken over nette, moderne woningen die zijn voorzien van prettige leefruimtes, slaapkamers en badkamers.Eric Manders, sales director ROCKFON Benelux, overhandigt 20.000 euro aan Hans van Breukelen, ambassadeur van SOS Kinderdorpen.

 


 
19-09-2014 9:05

In de galerie van Lensvelt aan de Herengracht 178 in Amsterdam is tot en met 1 oktober een installatie met Studio Job meubilair te zien. Behalve Job Office Furniture is ook het net uitgebrachte Studio Job Mrs & Mr Job Carpet te bewonderen.

"Zien? Kom gewoon binnenlopen!", aldus een woordvoerder.

www.lensvelt.nl

09-09-2014 9:00

Unipro introduceert onder de naam ‘Cube it Simple’ een duurzame, recyclebare verpakking voor UZIN voorstrijken en UZIN antislips. In 2010 lanceerde Unipro dit concept met succes voor verschillende soorten lijm. Inmiddels is de verpakking geoptimaliseerd en zijn vanaf 15 september alle belangrijke UZIN lijmen, voorstrijken en antislips verkrijgbaar in deze kartonnen verpakking.

Met Cube it Simple biedt UZIN een duurzaam alternatief voor emmers en cans. Opdrachtgevers selecteren op duurzaamheid. Met deze unieke duurzame verpakking kan de projectinrichter zich eenvoudig onderscheiden in aanbestedingstrajecten. De traditionele, kunststof verpakking blijft leverbaar.

Voor de productie van de kartonnen doos is minder energie nodig dan voor de productie van een kunststof emmer of can. Het afval dat overblijft kan eenvoudig gescheiden worden. De kartonnen doos van FSC-karton kan naar het  ‘oud papier’ en de gebruikte inliner kan worden geretourneerd aan Unipro. De lijmverpakking heeft als extra voordeel dat er minder lijmresten in de verpakking achterblijven en dat er geen metaal afval is.

Bij de productie van de verpakking, maar ook bij de productie van de inhoud van de verpakking, komt minder CO2 vrij. Bovendien kunnen de vierkante dozen efficiënt op een pallet worden geplaatst, waardoor er minder ruimte nodig is voor transport en opslag.

Sinds de introductie van de duurzame verpakking in 2010 is de verpakking op basis van input uit de markt geoptimaliseerd. De nieuwe kartonnen doos is praktisch in het gebruik, is extra stevig én er wordt geen plakband gebruikt. Om de duurzame uitstraling te benadrukken is de nieuwe verpakking gemaakt van naturel karton. Aan de vertrouwde wijze van verwerken is niets veranderd.

Unipro levert met de merken Uzin, Pallmann, Wolff, Arturo en Codex alles voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. Een groot deel van de producten die Unipro levert, wordt geproduceerd in de 'groenste' fabriek van Nederland. De test van GPR-gebouw toont aan dat Unipro met een 'rapportcijfer' van 8,66 hoge ogen scoort voor duurzaamheid. Deze score heeft een positieve invloed op de milieu-impact van de producten die bij Unipro geproduceerd worden.

08-09-2014 10:34

Het is zo langzamerhand een dooddoener: akoestiek is belangrijk in de hedendaagse werkomgeving. In de eigentijdse open kantoren is er meer reden om stil te staan bij de effecten van geluid op het welzijn en de productiviteit van de werknemer dan in de traditionele celkantoren. Daarom verzorgt Office Academy een cursus over de rol van akoestiek in de moderne kantooromgeving. Verslag van een intensieve cursusdag.

Wat was de wereld heerlijk overzichtelijk in de jaren ’90. Amerika was de enige supermacht en behoefde nooit meer iets te vrezen van Rusland, de economische groei bedroeg standaard zo’n 3 procent per jaar en werken deed je met hooguit één andere collega in de beslotenheid van de kantoorcel. Vandaag is alles anders.

Niet alleen is de politieke werkelijkheid tegenwoordig multipolair en bevinden we ons al jaren op een sinds de jaren ‘30 van de 20ste eeuw niet meer voorstelbaar geacht economische laagtij, maar ook zijn we met z’n allen de celkantoren uitgejaagd. Werken, dat doe je tegenwoordig in een open kantoorruimte op een flexibele werkplek. Die werkplek zoek je uit op basis van je actuele activiteit. En wanneer je ermee klaar bent, ruim je de werkplek leeg om weer ergens anders ‘aan te landen’.

Was vroeger alles beter? Zeker niet! Om ons tot de werkomgeving te beperken: Het Nieuwe Werken heeft kantoormedewerkers en hun bazen ongetwijfeld het nodige goeds gebracht. Werknemers kunnen hun werk meer en meer afstemmen op hun privéleven, en werkgevers kunnen geld verdienen door de (veronderstelde) stijging van de productiviteit en de besparing op het aantal vierkante meters. Toch leidde de invoering van een andere manier van werken zo hier en daar ook wel tot enige problemen. Eén van de heetste hangijzers in dit opzicht is zonder twijfel de akoestiek in de open ruimte.In het eigentijdse kantoor, met open ruimtes en harde oppervlakken, speelt akoestiek een belangrijke rol.

Vreemd is dat niet: niet alleen zijn de werkruimtes veel groter dan voorheen, maar er wordt ook nog eens gebruik van gemaakt door veel mensen tegelijkertijd. Bovendien gebiedt de huidige esthetische mode onder architecten en hun opdrachtgevers het gebruik van veel harde materialen zoals beton (‘authenticiteit’) en glas (‘transparantie’).
“En dat kan grote akoestische problemen opleveren”, zegt Gijs van Wijk van Gijs van Wijk Adviesbureau, samen met  Sara Vellenga-Persoon van akoestisch adviesbureau M + P docent van de Office Academy-cursus de Rol van Akoestiek.
“Uit onderzoek van het Center for People and Buildings (CfPB) in Delft blijkt dat de akoestiek samen met het licht en het binnenklimaat door werknemers als het grootste probleem binnen de nieuwe werkomgeving beschouwd worden.”

Dat heeft meerdere redenen. Enerzijds is er de psychologische component: wanneer mensen hun vaste werkplek kwijtraken, kunnen ze dat als een gemis ervaren. Van Wijk: “De invoering van Het Nieuwe Werken kan veel stress opleveren. Men gaat zich ergeren aan collega’s, maar geeft dan maar het geluid in de ruimte de schuld.”
Maar het is natuurlijk niet zo dat alle klachten over akoestiek in de nieuwe werkomgeving simpelweg op het conto geschreven kunnen worden van ontevreden medewerkers die het liefst hun oude kantoorcel terugkrijgen.
“Zeker niet”, beklemtoont Van Wijk. “Er is ook een objectieve oorzaak. En die is, dat akoestiek door architecten en opdrachtgevers vaak niet serieus genoeg genomen. Het komt nog altijd regelmatig voor dat er ergens een MDF-plaat met gaatjes geplaatst wordt, zodat het onderwerp ‘akoestiek’ in het Programma van Eisen afgevinkt kan worden. Men realiseert zich niet, dat een slechte akoestiek ertoe leidt dat bepaalde werkplekken niet gebruikt worden. En dat betekent dat de druk op andere werkplekken alleen maar toeneemt. Er zijn organisaties waar gevochten wordt om de concentratiecellen, omdat dat de enige plekken zijn waar er rustig gewerkt kan worden.”

Tijdens de cursusdag De Rol van Akoestiek – gehouden in een akoestisch uitstekend geoutilleerd gebouw van de Belastingdienst op Schiphol – kwam deze objectieve component uitgebreid aan bod. Eén van de stelregels die de cursisten meekregen was dat akoestiek altijd maatwerk is.
“Je moet een akoestische oplossing altijd afstemmen op het bedrijf en de specifieke functie van een ruimte”, zegt Sara Vellenga-Persoon. “Natuurlijk is er een soort van basis waaraan je sowieso moet voldoen. Maar vervolgens moet je gaan finetunen op basis van de specifieke behoeftes van de klant. Want de akoestische situatie heeft alles te maken met de beleving van de ruimte.”

Ook belangrijk: maak een onderscheid tussen geluidsisolatie en de akoestiek in de ruimte. “We zien dat deze begrippen in de praktijk nogal eens verwisseld worden”, aldus Gijs van Wijk. “Dan zeggen architecten dat ze voldoen aan de akoestische eisen, maar ze bedoelen dat de ruimte voldoende geïsoleerd is, hetgeen betekent dat het geluid dat de ruimte verlaat aan de norm voldoet. Maar de geluidsisolatie zegt natuurlijk niets over de akoestische situatie in de ruimte.”
Vellenga-Persoon knikt: “Je ziet het ook in producten. Dan is er bijvoorbeeld sprake van ‘akoestische glaswanden”. Maar wat je dan eigenlijk krijgt, is een glaswand bestaande uit twee panelen met een folie ertussen. Die folie zorgt er alleen voor dat de wand geen geluid doorlaat.”

Om de akoestische situatie in een ruimte goed te krijgen, moet je met veel aspecten rekening houden. Cursisten die naar Schiphol waren afgereisd met de gedachte dat het simpelweg toevoegen van zachte oppervlakken in een kantoorruimte voldoende is om de akoestiek op orde te krijgen, kwamen bepaald bedrogen uit. “Die misvatting hoor je vaak”,  aldus Vellenga-Persoon. “Maar het optimaliseren van een omgeving is echt een vak. Je moet onder meer rekening houden met allerlei facetten, zoals de nagalmtijd, de geluidsabsorptie van de verschillende oppervlakken, de flutter, de spreekprivacy en de verstrooiing.”

Voorts is het belangrijk om te weten welke oppervlakken welk akoestisch effect hebben. Zo deed Vellenga-Persoon uit de doeken dat het plafond een relatief ‘dankbaar’ oppervlak is: hiermee is een absorptiecoëfficiënt van tussen de 0,8 en 1 te halen. “Maar met de wand kun je bijvoorbeeld maar 0,6 halen.” En de vloerbedekking haalt een waarde van slechts 0,1. “Ik moet altijd een beetje lachen wanneer ik fabrikanten van vloerbedekking hoor zeggen dat hun product ‘akoestisch’ is. Want als gevolg van de geringe dikte van vloerbedekking is het niet mogelijk om een goede absorptie te realiseren met vloerbedekking.”

Cijfers die wat dit betreft overlegd worden, zijn vaak niet keihard. Dat wil zeggen: men beweert dat een vloer voldoet aan een bepaalde akoestische waarde, maar zegt er niet bij in welk frequentiebereik de absorptie gemeten is. “Je hebt niets aan meten wanneer je niet weet wát je meet”, zegt Vellenga-Persoon hierover.
“Het is onze taak als akoestisch experts om dit duidelijk te maken aan de interieurmarkt. Want er wordt heel veel onzin te geroepen. Dat is overigens niet vreemd, want met akoestiek valt op dit moment veel geld te verdienen.”Het realiseren van een goede akoestiek gaat veel verder dan het toevoegen van wat zachte oppervlakken in de kantoorruimte.

Behalve kennis van de absorptiecoëfficiënt en de nagalmtijd over de verschillende geluidsfrequenties – van laag (lange golven) tot laag (korte golven) – is materiaalkennis van eminent belang bij het oplossen van akoestische problemen. Want elk materiaal heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten en kan in een specifieke situatie wenselijk zijn. “Een paneelresonator, een geperforeerde plaat, een poreuze laag of een wollige vloerbedekking hebben elk hun eigen specifieke eigenschappen in een specifiek frequentiebereik”, vertelt de docente. “Je moet die eigenschappen kennen om de juiste totaaloplossing voor een ruimte te kunnen aandragen.”

Na de interessante betogen van Van Wijk en Vellenga-Persoon werden de deelnemers aan de cursus in staat gesteld om zelf enige bedrevenheid te krijgen in de wijze waarop de akoestiek van een ruimte gemeten kan worden. Met behulp van een ruismachine, een geluidsmeter en een ingewikkeld ogende formule mochten zij de akoestische waarde van de lesruimte berekenen. Na enig hoofdbreken bleken alle cursisten uiteindelijk in staat om ongeveer het juiste antwoord te leveren.
Hiermee hadden zij overigens alleen maar de actuele situatie in de ruimte berekend. De vraag wat er precies moet gebeuren wanneer de nagalmtijd in een bepaald frequentiegebied in een ruimte te hoog is, kon natuurlijk niet omstandig behandeld te worden tijdens de eendaagse cursus van Office Academy.

En dat hoeft ook niet. “Akoestiek is echt een vak voor specialisten”, zegt Van Wijk hierover. “We hebben de afgelopen jaren in tal van kantoren gezien wat er gebeurt wanneer mensen die er geen verstand van hebben zich bezighouden met de akoestiek van een ruimte. De gevolgen zijn vaak rampzalig.”
Vellenga-Persoon vult aan: “Vreemd genoeg is het ook nu nog steeds moeilijk om akoestiek echt op de kaart te zetten. Natuurlijk is men er tegenwoordig meer en meer van overtuigd dat de akoestiek van de ruimte van belang is, maar het is nog steeds moeilijk om al vanaf een vroeg stadium in een bouwproces nauw betrokken te worden bij plannen. Terwijl je juist dan tot prachtige resultaten kunt komen.”

www.officeacademy.nl


Auteur: Henk-Jan Hoekjen


Dit artikel is eerder verschenen in editie nr. 3-2014 van Inside Information.

03-09-2014 9:50

In de Van Nelle fabriek houdt de Akoestiekfabriek op 5 september aanstaande haar open dag. Deze open dag zal in het teken staan van transformaties en innovaties op het gebied van werken, werkmethodes en werkplekken.

"Deze transformatiedag zal luister bij worden gezet door middel van enkele gastsprekers die zich binnen het werkgebied van Het Nieuwe Werken begeven", meldt het bedrijf. "Het zal een inspirerende dag worden waarbij jij je geen minuut zal vervelen."

Sprekers zijn onder meer Erick Wuestman, Jan Reedijk, Bas Luiting, Rik Ruigrok en Jeroen Besteman van de Akoestiekfabriek. De Akoestiekfabriek is een bedrijf dat akoestische oplossingen biedt voor problemen met betrekking tot geluid op de werkvloer.

De open dag zal plaatsvinden in de Branderij van de Van Nelle fabriek op vrijdag 5 september van 14.00 tot 19.00 uur. De Branderij zit in pand 2 van de Van Nelle fabriek op de tweede verdieping.

www.akoestiekfabriek.nl

03-09-2014 9:12

Forbo Flooring presenteert deze maand haar tweede sustainability report, wederom volgens de eisen van het Global Reporting Initiative (GRI). Hierin staat onder andere omschreven dat het bedrijf haar milieu-impact met 25 procent wil hebben gereduceerd in 2015 (ten opzichte van 2009). Dit wordt berekend met het onafhankelijk getoetste LCA-berekeningsmodel, dat ook de basis vormt voor de EPD’s (Environmental Product Declarations), die Forbo in 2013 voor bijna al haar producten invoerde.

2013 was ook het jaar waarin het nieuwe LEED gold cross- docking magazijn in Assendelft werd opgeleverd. "Een ander hoogtepunt van het afgelopen jaar was de implementatie van het Marmoleum afvalprogramma, waarbij Marmoleum afval gecomposteerd wordt en vervolgens gebruikt om grond te bemesten/verrijken", meldt de fabrikant. "Hiermee werd de levenscirkel van Marmoleum definitief gesloten."

In 2013 implementeerde Forbo bovendien een leerprogramma voor haar werknemers dat de aandacht vestigt op de sociale, economische en duurzame aspecten van de resolutie van de Verenigde Naties over een gezonde toekomst. Forbo is naar eigen zeggen tevreden dan het ondanks de crisis haar beloften uit het eerste sustainability report heeft weten te houden.

Om de milieu-impact doelstelling te halen, streeft Forbo naar een verantwoorde inkoop van grondstoffen, die de kwaliteitseisen van haar klanten combineert met de zorg voor het milieu. "We zijn daarnaast constant op zoek naar mogelijkheden om de milieuprestaties van onze productieprocessen te verbeteren; alle productielocaties zijn bijvoorbeeld ISO 14001-gecertificeerd. Grondstoffen en energie worden efficiënt gebruikt, afval wordt waar mogelijk gerecycled en emissies worden zo laag mogelijk gehouden."

Het sustainability report behelst naast een ecologische (planet), ook een sociale (people) en een economische dimensie (profit). Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan de manier waarop het bedrijf zich inzet om het duurzaamheidprofiel actief uit te werken met behulp van de economische stabiliteit en winstgevendheid, en zo te zorgen voor continue verbetering. "De sociale dimensie betreft de manier waarop maatschappelijk verantwoord ondernemen en corporate governance worden gedefinieerd en toegepast binnen het bedrijf. De sponsoring  van de Ronald McDonaldhuizen in Nederland, maar ook een bijzonder project buiten Nederland, waarbij de juteproducenten en hun werknemers in Bangladesh werden geholpen met schoon water en een geneeskundige kliniek, zijn daarvan goede voorbeelden. Daarnaast speelt de veiligheid van Forbo’s (fabrieks)werknemers een belangrijke rol in het rapport. In 2014 voert Forbo onder andere SA-8000 in, een standaard voor sociale aansprakelijkheid en duurzaamheid, die zich ook sterk richt op sociale gelijkheid."

Het Global Reporting Initiative (GRI) is een internationale organisatie die richtlijnen voor duurzaamheidverslaggeving opstelt. In een duurzaamheidverslag communiceert een organisatie publiekelijk over haar economische, milieu- en sociale prestaties. De missie van GRI is om duurzaamheidverslaggeving voor alle organisaties – ongeacht omvang, sector of locatie – zo routinematig en vergelijkbaar te maken als financiële verslaggeving.

www.forbo-flooring.nl/Onze-milieubelofte


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >