Nieuws


28-05-2014 11:03

Een nauwe samenwerking tussen architect en adviseurs uit diverse disciplines is de sleutel geweest tot de Breeam-NL Outstanding certificering van de Lely Campus. Het bedrijfscomplex in Maassluis mag zich één van de duurzaamste van Europa noemen. Het nieuwe onderkomen van dit agrotechniekbedrijf is voorzien van een Optima MicroLook plafond van Armstrong.

In de Lely Campus hangt een wit mineralen Optima MicroLook plafond van Armstrong. Het plafond werd in één keer opgeleverd. Hierna hoefden enkel de losse onderdelen erin te worden geplaatst. Dit leverde een besparing van tijd, materiaal en geld op. Het Optima MicroLook plafond bestaat voor 82 procent uit gerecycled materiaal en heeft een hoge geluidabsorptie waardoor het zeer geschikt is voor open ruimten. Het plafond heeft een optimale lichtreflectie van 87 procent.

Architect Machiel Hopman van ConsortArchitects: “Transparantie is een basiskenmerk in de bedrijfsvoering van Lely. Ik heb deze waarde in het ontwerp vertaald naar openheid en veel inval van daglicht. Door de hoge lichtreflectie van het Optima MicroLook plafond wordt het daglicht optimaal weerkaatst en dringt het tot diep in het gebouw binnen.”

Lely is een Nederlandse producent van landbouwwerktuigen. Het bedrijf heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. De architect heeft hier tijdens het ontwerpproces van de Lely Campus rekening mee gehouden door een integrale ontwerpmethodiek te hanteren. Een scala aan duurzame maatregelen maakte onderdeel uit van het ontwerp: energiebesparende oplossingen en duurzame materialen werden toegepast. Door de expertises van onder meer Accompli Afbouw, ConsortArchitects en Armstrong te combineren, is een maximaal duurzaam interieur bewerkstelligd. De samenwerking tussen verschillende partijen resulteerde bovendien in een high end uitstraling met budgetvriendelijke producten. Lely is zowel landelijk als op Europees niveau koploper op het gebied van duurzaamheid binnen de utiliteitsbouw.

De Lely Campus ontving van de Dutch Green Building Council twee certificeringen. De bedrijfshal en het kantoorgebouw kregen Breaam-NL Outstanding (vijf sterren). Armstrong biedt ondersteuning aan architecten op het gebied van Breeam-projecten. Het bedrijf maakt gebruik van een overzichtelijk schema waardoor in één oogopslag is te zien in welke categorieën de Armstrong-plafonds bijdragen aan het scoren van de credits.

Lely is internationaal producent van innovaties in de agrarische sector. Het agrotechniekbedrijf levert producten en diensten voor de melkveehouderij, zoals volautomatische melkrobots, voerrobots en machines voor de ruwvoederwinning. De Lely Campus beslaat een oppervlakte van 33.000 vierkante meter en omvat het internationale hoofdkantoor en een productielocatie. Het nieuwe bedrijvencomplex is in januari geopend door Koningin Máxima.Foto's: Michael van Oosten


www.armstrong.nl

28-05-2014 8:00

Materia heeft een succesvol bezoek aan Londen achter de rug. Het onafhankelijke materiaalinstituut deed in de Engelse hoodstad mee aan de May Design Series. In het kader van 'Material Xperience On Tour' liet Materia een keur aan innovatieve materialen zien.

"Het publiek reageerde positief", meldt Materia. "Vooral het interactieve karakter van onze presentatie viel bij velen in de smaak." Zo noemde ontwerpster Elena Bolognesi van het Italiaanse bedrijf Irial de stand van Matria 'onmisbaar'. "Een bron van inspiratie voor architecten en interieurontwerpers."
Enkele van de meest populaire materialen waren SibuGlas (een transparant paneel) en Ply Project (een flexibel materiaal van hout en schuim).

De May Design Series 2014 werden gehouden van 18 tot en met 20 mei. De volgende Material Xperience On Tour zal gehouden worden ter gelegenheid van METS, november dit jaar in de RAI in Amsterdam.

www.materia.nl

19-05-2014 13:09

Hare Majesteit Koningin Máxima opende afgelopen vrijdagmorgen 16 mei in Haaksbergen het nieuwe bedrijfspand van Unipro, totaalaanbieder van vloersystemen. "In tegenstelling tot veel productiebedrijven heeft Unipro bewust gekozen voor een duurzaam en energiezuinig pand met een groene uitstraling", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

In het nieuwe pand is transparantie en eenheid gecreëerd tussen de werknemers die voorheen in gescheiden werelden van kantoor en productie werkten. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan de arbeidsomstandigheden en het comfort van de medewerkers.

De duurzaamheidsprestaties van Unipro zijn getoetst door GPR Gebouw. Het rapportcijfer van 8,66 bevestigt de groene doelstellingen van de fabrikant. Unipro bouwde als eerste op het nieuwe bedrijventerrein ‘Stepelerveld’ en wordt inmiddels door de gemeente Haaksbergen als voorbeeld gesteld voor andere bedrijven die zich hier gaan vestigen.

De duurzaamheid wordt volgens het bedrijf vertaald in een moderne manier van produceren. "Zo worden de lijmen en kunstharsvloeren CO2-neutraal geproduceerd." Unipro wil met zijn nieuwe bedrijfspand naar eigen zeggen illustreren dat duurzaam ondernemen of een duurzame vloeroplossing niet ingewikkeld is, maar juist kansen biedt.

16-05-2014 8:08

Kvadrat introduceert het boek 'Every colour is divine'. "Het boek is gebaseerd op de Divina-expositie in Milaan van afgelopen april", meldt een woordvoedrer van de Deense stoffenfabrikant.

De Divina-expositie bestond uit een interpretatie van de stof Divinia door 22 bekende internationale ontwerpers. Kvadrat noemt de stof 'één van onze meest iconische textielen'.

De ontwerpers die in het boek te vinden zijn: Lindsey Adelman, Werner Aisslinger, Anton Alvarez, BIG-GAME, Duangrit Bunnag, Gonçalo Campos, Jonas’ Design, François Dumas, Martino Gamper, Graphic Thought Facility, Richard Hutten, Silvia Knüppel, Max Lamb, Peter Marigold, Studio Minale-Maeda, Philippe Nigro, Klemens Schillinger, Muller Van Severen, Jerszy Seymour, Robert Stadler, Katharina Wahl en Bethan Laura Wood.

www.kvadrat.dk

15-05-2014 12:23

Interface is genomineerd voor de MVO Nederland Award. De Award gaat naar het bedrijf dat in de afgelopen 10 jaar het meest toonaangevend is geweest op het gebied van MVO. Een jury van duurzaamheidsexperts bepaalt samen met het publiek wie de eenmalige prijs wint.

Om het 10-jarige bestaan van MVO Nederland te vieren reikt de organisatie dit jaar eenmalig de ‘MVO Nederland Award’ uit. Vanaf 1 mei maakt MVO Nederland elke twee weken een van de tien genomineerden bekend en in oktober wordt er gestemd.

De jury van de MVO Nederland Award bestaat uit mensen die in de afgelopen 10 jaar een lans hebben gebroken voor duurzaamheid: Jan Peter Balkenende, Bert van Boggelen, Jan Bom, Jacqueline Cramer, Marga Hoek, Marjan Minnesma, Henk Volberda en Herman Wijffels. Juryvoorzitter en oud-premier Jan Peter Balkenende, onder wiens politieke verantwoordelijkheid MVO Nederland in 2004 werd opgericht: "Eén van de criteria is dat het MVO-beleid van het bedrijf in de afgelopen 10 jaar de toon heeft gezet in zijn sector, markt, of keten. We kijken dus niet alleen naar duurzame innovaties, maar naar integrale MVO-impact op de lange termijn."

Willem Lageweg, directeur MVO Nederland: "In het afgelopen decennium hebben wij veel ondernemers gezien, gesproken en geholpen op hun weg naar duurzaam ondernemen. Sommige van hen maken echt het verschil. Die bedrijven willen we in het zonnetje zetten. De winnaar van de MVO Nederland Award krijgt een kunstwerk dat volgens de circulaire gedachte is gemaakt. Maar het belangrijkste is natuurlijk eeuwige roem: het bedrijf mag zich voor altijd winnaar van de MVO Nederland Award noemen."

Interface is actief in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige, innovatieve modulaire vloerbedekking. Interface was één van de eerste bedrijven die zich publiekelijk committeerde aan duurzaamheid. In 1994 deed de organisatie de toezegging om in 2020 haar negatieve impact op het milieu te hebben geëlimineerd. Interface eindigt al jaren in de top drie in het duurzaamheidsonderzoek van Globescan. In 2012 is Interface uitgeroepen tot de duurzaamste grote onderneming wereldwijd.

15-05-2014 10:46

Interface, actief in design en productie van modulaire vloerbedekking, is co-sponsor van Construction21EXPO, de eerste virtuele vakbeurs ooit op het gebied van duurzame bouwconstructies voor de Europese markt.

Construction21EXPO is een tweedaagse beurs (14 en 15 mei). Architecten, designers, ondernemers en projectmanagers kunnen kennismaken met de laatste duurzame innovaties en digitaal met elkaar netwerken, zonder schadelijke milieu-impact te veroorzaken zoals bij traditionele vakbeurzen.

De beurs is vormgegeven als een volledige virtuele 3D-omgeving waarbij deelnemers als avatars voor elkaar zichtbaar zijn en met elkaar contact kunnen maken. Verder kunnen deelnemers over de beurs navigeren, stands bezoeken en presentaties en conferenties bijwonen. Het is de eerste keer dat een virtuele beurs de beurservaring zo realistisch benadert. De pan-Europese reikwijdte van de beurs is tevens een primeur.

Interface is vanaf het begin bij het project betrokken en toonde gisteren en vandaag een aantal duurzame collecties. Ook presenteert Interface het rapport ‘Het Nieuwe Industriële Model’. Hierin is berekend wat duurzaam ondernemerschap oplevert aan winst, extra banen en CO2-reductie, zowel op nationaal als Europees niveau. Daarnaast was Ramon Arratia, directeur Duurzaamheid binnen Interface, hoofdspreker bij een lezing over duurzaamheidtrends in interieur- en exterieurdesign. Hij ging onder meer in op de resultaten van een enquête naar de belangrijkste trends in de industrie. Deze lezing vond plaats op 14 mei.

"Interface blijft grenzen verleggen als het gaat om het verminderen van de milieu-impact van haar processen, daar hoort de manier waarop wij ons presenteren ook bij. We zijn daarom erg blij met de kans om deze virtuele beurs te ondersteunen. Het is bemoedigend om dergelijke ontwikkelingen in de industrie te zien ontstaan, omdat we alleen met samenwerking echte duurzame bouwconstructies kunnen realiseren", aldus Arratia.

http://www.construction21expo.eu/index.html

15-05-2014 9:55

Kvadrat introduceert een nieuwe stoffencollectie: de Knits van de gebroeders Bouroullec. De collectie is leverbaar in drie gebreide kwaliteiten: Gravel, Kanal en Moraine.www.kvadrat.dk


 

09-05-2014 14:10

Een duurzaam en onderhoudsarm gebouw realiseren tegen acceptabele kosten. Dat was de gezamenlijke uitdaging bij de nieuwbouw van het kantoorpand aan het Harm Buiterplein in Groningen. Het gebouw is inmiddels succesvol in gebruik genomen door onder andere de Dienst Sociale Zaken en Werk. De onderhoudsarme plafonds zijn van OWA.

Centrale thema bij het ontwerp en de realisatie van het gebouw is duurzaamheid. Gert Jan Holt, Adjunct-directeur van De Graaf Afbouw vertelt enthousiast over concrete, groene maatregelen in het pand: “Dankzij betonkernactivering is het gebouw bijna helemaal zelfvoorzienend. Zo verspreiden koude en warmte zich vanuit de grond via wanden en plafonds door het gebouw. Op deze manier ontstaat een prettig werkklimaat.” De toegepaste plafondeilanden leveren een belangrijke bijdrage aan een goede regulering van het klimaat en de akoestiek.

BAM Utiliteitsbouw regio noord had de algemene leiding bij dit project en koos ervoor om duurzaamheid ook door te voeren op het gebied van onderhoud. John Ottens, Hoofd ontwikkelen bij BAM: “Wij zijn bij dit project niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het gebouw, maar ook zijn wij de komende twintig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Om te laten zien dat wij duurzaamheid serieus nemen, wilden wij graag werken met materialen die ook duurzaam zijn in onderhoud. Daarom hebben wij in een vroeg stadium specialisten zoals OWA ingeschakeld om mee te denken over de invulling van de plafonds. OWA adviseerde een interessant alternatief voor de oorspronkelijke ontworpen plafonds. De stalen plafondeilanden sluiten perfect aan bij de wensen van de opdrachtgever en paste bovendien ook binnen de esthetische, budget- en onderhoudseisen.”

OWA leverde voor dit project 6.300 plafondeilanden en ruim 3.000 vierkante meter klemcassettes. Anne Bruinsma, Commercieel Technisch Adviseur bij OWA: “Wij willen bij elk project onze klant en betrokken bouwpartners maximaal ontzorgen. Dat betekent dat wij niet klakkeloos leveren wat is voorgesteld, maar altijd actief meedenken of er een alternatief is dat nog beter past bij de wensen van de opdrachtgever. Daarbij houden we uiteraard ook rekening met het budget. De stalen plafondeilanden in dit stijlvolle Groningse gebouw zijn een prachtig voorbeeld van een alternatief dat naadloos aansluit op de eisen van de opdrachtgever. Bovendien bleek deze plafondoplossing een flinke besparing op te leveren. Dan is het project wat mij betreft geslaagd.”

www.owa.nl

05-05-2014 15:00

De Rotterdam, vernoemd naar één van de bekendste schepen uit de vloot van de Holland-Amerika Lijn, is de nieuwste eyecatcher aan de Rotterdamse skyline. Het gebouw is ontworpen door OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, en wordt ook wel ‘vertical city’ genoemd. Armstrong leverde voor het Office Area van De Rotterdam meer dan 45.000 vierkante meter Sierra OP SL2 plafond. Daarnaast hangen in het nhow Rotterdam hotel in het gebouw diverse plafondoplossingen van Armstrong.

Armstrong is vanaf begin tot eind in het proces van De Rotterdam betrokken geweest als sparringpartner voor zowel architect, ontwikkelaar en eindgebruiker(s). Projectarchitect Kees van Casteren: “Een meedenkende partner is voor een project als De Rotterdam essentieel. Zowel als het gaat om advies over de meest geschikte plafondoplossingen als de logistiek daarvan.” In iedere fase van het project zijn er bijzondere uitdagingen geweest. Zo moesten aangeleverde materialen vanwege de minimale ruimte op en rond de bouwlocatie direct worden verwerkt. Er werd daarom gewerkt met SLOT-tijden, vergelijkbaar met het systeem dat de verkeersleiding op Schiphol gebruikt. Voor Armstrong betekende dit dat de aanleveringen vanuit de fabriek stipt op tijd op de bouwplaats aanwezig moesten zijn. De aanrijd- en lostijd op de uiterst krap bemeten bouwplaats bedroeg circa dertig minuten. Binnen deze tijd werd er gemiddeld 4.000 vierkante meter aan plafondpanelen gelost en direct per verticaal transport naar de juiste verdieping gebracht.

De minerale plafondtegel Sierra OP SL2 is als beste plafondoplossing geselecteerd door de combinatie van akoestisch comfort, degelijkheid, duurzaamheid en de optimale prijs-kwaliteitverhouding. De OP-productlijn van Armstrong is zeer geschikt voor grote, open ruimten zoals kantoortuinen. De plafondpanelen zorgen voor een optimale geluidabsorptie en goede overlangsgeluidisolatie. De OP-productlijn zorgt zo voor een optimaal akoestisch comfort.

Systeemplafonds spelen een belangrijke rol bij energiebeheer. De Sierra OP-plafondtegels bieden een lichtreflectie tot wel 83 procent. Door optimale verspreiding van (natuurlijk) daglicht tot diep in het gebouw, zijn er minder lichtarmaturen nodig waardoor een energiebesparend effect optreedt. Door een goed reflecterend plafond kan de totale energiebehoefte van een gebouw tot wel 11% worden teruggebracht. Duurzaamheid staat zowel bij Armstrong als De Rotterdam hoog in het vaandel. De Rotterdam behaalt binnen Greencalc+ meer dan 234 punten, een label A.

02-05-2014 8:45

Philips en Desso lanceren tijdens de bouwbeurs Building Holland, die van 6-8 mei plaatsvindt in de RAI, innovatieve LED-tapijtverlichting. De samenwerking tussen de twee bedrijven werd eind 2013 aangekondigd. De afgelopen maanden is de oplossing uitvoerig getest en zijn de eerste pilotprojecten succesvol geïnstalleerd.

Het gepatenteerde lichtdoorlatende tapijt inspireert en informeert gasten en bezoekers, helpt ze te orienteren in een onbekende omgeving en verhoogt de veiligheid door duidelijke markering van bijvoorbeeld vluchtwegen. Zo kunnen video's, infographics en logo’s worden weergegeven. Het kan ook worden gebruikt voor het begroeten van een belangrijke gast, of om bezoekers te informeren over de actuele wachttijd of actueel nieuws.

 

“Deze innovatie verandert de beleving van mensen in een ruimte. De vloer wordt een dynamisch oppervlak met oneindig veel toepassingen. Mensen hebben van nature de neiging om licht te volgen. Dit was het uitgangspunt voor de ontwikkeling van deze innovatieve LED-tapijtverlichting. Daarnaast biedt het een nieuw niveau van ontwerpvrijheid aan architecten en designers.  De voordelen van Desso tapijt, zoals de verbeterde kwaliteit van binnenlucht, akoestiek en comfort sluiten goed aan bij de mogelijkheden van Philips LED-verlichting en zorgt voor een uniek product”, aldus Ed Huibers, Marketing en Sales Director bij Philips Lighting.

 

Roland Jonkhoff, Regional Managing Director Desso: “We weten dat mensen 90 procent van hun tijd binnen doorbrengen en onze visie daarop heeft geleid tot het creëren van innovatieve vloerbedekkingsoplossingen die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Deze nieuwe oplossing, die is ontwikkeld samen met onze partner Philips, voldoet aan deze behoefte en biedt spannende manieren om de interactie tussen de binnenruimte en haar gebruikers te versterken.”

 

De introductie vindt op 6 mei 12.30 uur plaats op de Desso stand 08.202 van Building Holland, RAI Amsterdam.

02-05-2014 8:00

Begin maart heeft TÜV Rheinland Nederland een audit uitgevoerd om te beoordelen of het milieumanagementsysteem van Belakos, Project Partners en Greenback voldoet aan de eisen die de norm ISO14001 stelt. Onlangs hebben alle bedrijfsonderdelen het certificaat hiervoor ontvangen.

 

Het ISO14001 certificaat is een manier om klanten, partners, de overheid en andere belanghebbenden te tonen dat bij de bedrijfsvoering structureel aandacht geschonken wordt aan het onderwerp milieu. Het milieubeleid van Belakos, Project Partners en Greenback heeft als uitgangspunt dat de bedrijfsactiviteiten zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. Het managementsysteem helpt om de milieuprestaties in kaart te brengen en maatregelen te nemen op basis van feiten. Op deze wijze is continue verbetering en verkleining van de milieubelasting mogelijk.

 

In de productiefaciliteit van Belakos wordt niet alleen tapijt gemaakt. Veel van de machines worden gebruikt voor de productie van hoogwaardige kunstgrasvelden. Specialiteit is het maken van sportvelden in opdracht van een groot aantal gerenommeerde bedrijven. De backinglijn van Greenback is speciaal ontworpen voor het afwerken van kunstgras. Hierdoor kan efficiënt en energiezuinig geproduceerd worden. Voor Project Partners is het beperken van de milieubelasting van  producten van groot belang.  Zo hebben alle producten lage emissiewaarden, worden er hoge eisen gesteld aan grondstofgebruik en levensduur en is het productieproces zo milieuvriendelijk mogelijk. Door communicatie met klanten en leveranciers wordt het milieubewustzijn binnen de keten vergroot.

01-05-2014 10:18

'De rol van Akoestiek’ is een eendaagse cursus van opleidinginstituut Office Academy. Deze cursus wordt dit voorjaar een extra maal gegeven en wel op 23 mei 2014. Plaats van handeling is een kantoor op Schiphol, dat is uitgerust met tal van akoestische toepassingen.Als docenten treden Gijs van Wijk en Sara Persoon (gastdocent, werkzaam bij M+P raadgevend ingenieurs) op. Gijs van Wijk deed vanaf de jaren ’90 uitgebreide ervaring op bij onder andere de Rijksoverheid op het gebied van veranderende huisvestingsconcepten (organisatiegericht huisvesten). Het onderwerp akoestiek speelde daarbij een sleutelrol. Hij werkte (en werkt) onder andere nauw samen met het Center for People and Buildings. Sinds 2011 is Gijs van Wijk actief als zelfstandig professional op het gebied van HNW.

Meer informatie (met onder andere reacties van deelnemers) >>> Klik hier
Aanbod eendaagse cursussen Office Academy >>> Klik hier
Aanbod meerdaagse opleidingen Office Academy > Klik hier

www.officeacademy.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >