Nieuws


27-03-2014 11:47

Het nieuwe bedrijvencomplex van Lely te Maassluis, dat eind januari officieel geopend is, valt op door de hoeveelheid glas dat in grote afmetingen in het kantoorgebouw verwerkt is.

"Met de toepassing van het juiste glas konden zowel de duurzame ambities van de opdrachtgever als de architectonische visie van de architect waargemaakt worden. Het complex is onlangs bekroond met het hoogst haalbare certificaat voor duurzaamheid", aldus Alexander Postma van AGC Glass.“Het project Lely Campus was voor ons om een aantal redenen erg interessant. Het te gebruiken glas diende namelijk te voldoen aan een aantal specifieke vereisten inzake warmtewering, zonreflectie, windbelasting, letselveiligheid, doorvalveiligheid, brandveiligheid en akoestiek. Dit met name door de ligging van het pand, vlak aan de snelweg. In dit project is zowel gebruik gemaakt van dubbelglas  als van brandwerend glas. Voor met name de brandwerende ruiten lag de tweede uitdaging in de gewenste  afmetingen. Het ging om ruiten van 1,776 meter bij 3,600 meter. Binnen ons brandwerende gamma was Pyropane uitermate geschikt voor dit project. De Groot & Visser heeft speciaal voor dit werk een conformiteitsverklaring bij Efectis Nederland  opgevraagd en verkregen betreffende een vergroting van het type Pyropane 211-44 glas.” Machiel Hopman,  architect en partner bij ConsortArchitects uit Rotterdam: “Ik wilde het industriële en hightech karakter van de Lely Groep reflecteren in het nieuwe pand. Transparantie is een basiskenmerk in de bedrijfsvoering van Lely. Ik heb in het ontwerp deze waarde vertaald naar openheid en veel daglicht inval. Daarom vond ik het ook zo belangrijk dat de glasvlakken maximale afmetingen zouden krijgen en geen horizontale verdeling. Ik wilde dus letterlijk glas van de vloer tot het plafond."Als kroon op het werk is het complex onlangs gecertificeerd met het hoogst haalbare certificaat voor duurzaamheid: Breeam-NL Outstanding (vijf sterren). Hopman: “We hadden nooit verwacht dat we met zoveel glas in ons ontwerp, toch zo’n hoge Breeam-score zouden behalen. AGC Glass is er zelfs in geslaagd om zowel mijn esthetische wensen als alle duurzaamheidseisen in dubbelglas te verwerken. Terwijl wij er vanuit gingen dat drievoudig glas nodig zou zijn. Achteraf kunnen we stellen dat we op alle fronten maximale ambities hebben gesteld én behaald, en dat is zeker iets om trots op te zijn.”

Opdrachtgever: Lely, Maassluis.
Architectenbureau: ConsortArchitects, Rotterdam.
Aannemer: Dura Vermeer Groep BV, Rotterdam.
Gevelbouwer: De Groot & Visser, Gorinchem.
Glasproducent: AGC Glass, Heerlen.

AGC Glass Europe produceert en verwerkt vlakglas voor de bouwsector (buiten- en binnenbeglazing), de auto-industrie, de solar-industrie en gespecialiseerde industriële sectoren. Het is de Europese tak van AGC Glass, de grootste vlakglasproducent ter wereld.

www.agc-glass.eu
www.yourglass.com

24-03-2014 16:30

Begin dit jaar is een groot onderzoek van start gegaan naar het effect van geluid in kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen. Akoestiek is een van de onderwerpen die aan bod komen in een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek van een consortium bestaande uit een aantal zorgorganisaties en kennisinstellingen met Hogeschool Utrecht als penvoerder.

Bij het onderzoek, genaamd Bezielende Omgeving in de Ouderenzorg (BEZO), zijn onder meer Ecophon en Level Acoustics betrokken. In dit onderzoek worden verschillende maatregelen getoetst waarvan verwacht wordt dat ze een bijdrage leveren aan het welbevinden van kwetsbare ouderen. Het welbevinden zal gemeten worden aan de hand van (slaap)medicatie, een reductie in valincidenten en rustige nachten. Daarnaast wordt ook gekeken naar het fysieke werkklimaat van de zorgverleners.

Ruimteakoestiek is een belangrijk onderdeel van het binnenmilieu en heeft een grote invloed op de manier waarop mensen in een ruimte functioneren. Verschillende internationale onderzoeken keken al naar de invloed van een goede akoestiek in ziekenhuizen. Die toonden onder andere aan dat geluidniveaus direct in verband staan met een verbeterde kwaliteit van zorg. Ook in de ouderenzorg, waar hoge geluidniveaus in combinatie met ongewenste reflecties de spraakverstaanbaarheid drastisch kunnen verslechteren, is het onderwerp van belang.

De participerende partijen zijn: Ecophon, Hogeschool Utrecht, WoonZorgcentra Haaglanden, Florence, Laurens, Warande, Bartiméus, Stichting Welbevinden en Interieur in Zorginstellingen, Hogeschool Rotterdam, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, Level Acoustics, Instituut voor Medisch Service Management.

21-03-2014 16:43

Van 22 maart tot en met 29 juni 2014 presenteert Paleis Het Loo in vijf historische vertrekken werk van Nederlandse ontwerpers, onder de titel ‘Royal Showpieces, een koninklijke ontmoeting met Dutch Design’. Tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole brengt een spraakmakende dialoog tot stand tussen de vorstelijke smaak van vroeger en Nederlands design van nu. De Nederlandse tapijtproducent Desso levert een bijdrage in het ontwerp en realisatie van bijzondere vloeren voor de expositie. Eerder leverde Desso al tapijtontwerpen en wandkleden aan het Rijksmuseum en het Stedelijk museum.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt afgeweken van een vaste inrichting in deze zalen. De Nieuwe Eetzaal, Audiëntiezaal, Slaapkamer van koning-stadhouder Willem III, Salon van prins Willem V én de Zitkamer van koningin Wilhelmina worden vanuit een nieuw oogpunt bekeken. Als belangrijk onderdeel van de expositie zijn de vloeren van deze vertrekken door Desso voorzien van tapijt dat door middel van gravures een kopie is van de fraaie gestucte en beschilderde plafonds in deze vertrekken.

De getufte kamerbreed tapijten zijn voorzien van een print en daardoor is het elk ontwerp tot in detail te realiseren. Hierdoor vindt een aparte beleving plaats van de rijke paleisinterieurs van Het Loo. De oppervlakte van de vijf vertrekken bedraagt bijna 450 vierkante meter. “We zijn zeer trots dat we onderdeel mogen uitmaken van deze bijzondere tentoonstelling in dit voormalig Koninklijk paleis”, zegt Roland Jonkhoff, regional managing director. “Het is een uitstekend voorbeeld van Desso's streven naar een creatief tapijtdesign dat perfect aansluit bij de behoeften van architecten, binnenhuisarchitecten, huizenbezitters en eindgebruikers.”

Paleis Het Loo is in 1685 gebouwd in opdracht van Koning-stadhouder Willem III. Sinds de opening van Paleis Het Loo voor publiek in 1984 tonen de veertig ingerichte paleisvertrekken drie eeuwen bewoningsgeschiedenis door de Oranjes.

Nicole Uniquole selecteerde stukken uit de museumdepots die zelden voor publiek te zien zijn en combineert deze met design van nu. Voor het eerst kan de bezoeker hierbij vrij door de paleiskamers lopen en de ruimte van dichtbij ervaren. De presentatie ‘Royal Showpieces’ toont werk van onder andere Jantaminiau, Tord Boontje, Mieke Meijer, Scholten & Baijings, Scheltens & Abbenes, Paul Heijnen en Winde Rienstra. Ook jonge ontwerpers als Jonghlabel zijn met hun werk vertegenwoordigd. Daarnaast sieren buitenlandse ontwerpers zoals Ingo Maurer en Ying Gao, de paleisvertrekken met verrassende opstellingen.

www.desso.com

20-03-2014 9:33

De Nederlandse ontwerpster Petra Blaisse werkt zowel aan interieur- als exterieur-architectuurprojecten. Eén van haar specialiteiten zijn innovatieve gordijnen, die de status quo uitdagen wanneer ze tussen binnen en buiten bewegen. Ze is in de ogen van Velux dan ook de aangewezen persoon om de architectonische en esthetische functies van raamdecoratie te beoordelen als jurylid van de eerste International Design Award, die is geïnitieerd door het bedrijf.Doel van de Award is ontwerpstudenten te stimuleren van de gebaande paden af te wijken wanneer ze innovatieve ideeën bedenken.
"Petra Blaisse heeft een gedetailleerde kennis over hoe we met behulp van raamdecoratie een ruimte karakter kunnen geven, door het blokkeren, filteren of speels experimenteren met het licht dat de ruimte binnenkomt. Vanuit haar Amsterdamse consultancybureau Inside Outside werkt ze samen met 's werelds beste architecten om de grenzen tussen binnen en buiten te laten vervagen", aldus Velux.

Voor Blaisse spelen de materialen die we gebruiken om onze ramen te bedekken een fundamentele rol in het ontwerp van een gebouw. "Ik zie gordijnen als een integraal onderdeel van architectuur en streef ernaar om raamdecoratie in een ruimte aanvullend te maken in plaats van strijdend met de algemene context en gebruikspatronen. Als er een goede keuze voor raamdecoratie wordt gemaakt, wordt dit een actief onderdeel van je dagelijkse routines en beïnvloedt het hoe je je door de dag heen in een ruimte beweegt. Het speelt in op de veranderende behoeften aan privacy en lichtbeheersing."De beweging van licht en schaduw door middel van verschillende materialen is eindeloos fascinerend voor Blaisse. Zij maakt een onderscheid tussen 'dode' raambekleding dat al het licht tegenhoudt en 'levende' raamdecoratie die transparant is en bewegingen aan de andere kant van het gordijn laat zien. En er is geen twijfel over waar haar voorkeuren liggen. "Persoonlijk houd ik niet van lichtdichte raambekleding. Die is te duidelijk afgebakend en laat geen enkele beweging zien. Zodra er echter daglicht door schijnt komt de raamdecoratie tot leven. Stel je voor dat het materiaal zilver of spiegelachtig is en weerspiegelt wat zich afspeelt of de omgevingskleur overneemt. Andere materialen bieden driedimensionale diepte door hun unieke weefsels of vouwen. Die zijn interessant omdat ze licht doorlaten in verschillende gradaties."

Volgens Blaisse is het spel van licht, schaduw en de elementen betoverend mooi. Daarom gelooft zij dat ontwerpen voor raamdecoratie vaker minimalistisch dan majestueus zouden moeten zijn. "Afhankelijk van hun transparantie kan raambekleding met een bepaalde kleur of een opvallend dessin een enorm effect op een interieur hebben."

Ook al werkt Blaisse al meer dan 20 jaar op het snijvlak van haar vak, ze is nog steeds verrast door het effect dat raambekleding op een ruimte kan hebben. "Zoals toen ik werkte aan een woning met ruimtes met dakramen en automatische zonwering. Het had net geregend en alles was nat. Ineens kwam de zon tevoorschijn en de rolgordijnen gingen naar beneden om het dakraam te bedekken. Hierdoor reflecteerden de regendruppels die op het raam zaten op het witte doek van het gordijn. Toen er vervolgens een wolk voor de zon kwam, ging het gordijn weer automatisch naar boven, waardoor de regendruppels hun schaduwen op de muren wierpen. Het was een fascinerend spel tussen het rolgordijn, het weer en het glas. Zo'n mooie samenwerking."

Blaisse is dit jaar één van de juryleden van de Velux International Design Award, een nieuwe competitie voor design studenten aan hogescholen en universiteiten. De prijs wordt op 22 mei voor het eerst uitgereikt in de Design Academy in Eindhoven. Naast Petra Blaisse zullen de inzendingen worden beoordeeld door het Italiaans-Deense meubeldesign duo Gamfratesi en de initiatiefnemer van de Red Dot Award, prof. dr. Peter Zec. De genomineerden zullen worden geselecteerd op basis van vier beoordelingscriteria: innovatie, kwaliteit van leven, duurzaamheid en marktpotentieel.

Kent Holm, Global Director van de afdeling Decoration and Sun Screening Products bij de Velux Groep, is ervan overtuigd dat de competitie geen deskundiger jurylid dan Petra Blaisse had kunnen vinden. "Petra Blaisse demonstreert de kracht van een ontwerp die niet kan worden ingedeeld in categorieën", zegt hij. "Haar werk overstijgt de gebruikelijke categorieën om binnen en buiten, licht en schaduw aan elkaar te verbinden. We zijn zeer verheugd dat we de kans hebben om met haar te werken en we hopen dat studenten haar voorbeeld volgen en alternatieve ideeën bedenken."Blaisse is benieuwd om te zien waar de designstudenten uit heel Europa mee zullen komen. "Er zijn zoveel mogelijkheden op deze drempel van binnen en buiten", zegt ze. "Ik hoop dat veel studenten verder zullen gaan dan de bestaande oplossingen en iets proberen te creëren dat echt experimenteel is. Ik zeg altijd dat als je succesvol wilt zijn in het ontwerpvak, je ongelooflijk gedreven en nieuwsgierig moet zijn."

www.insideoutside.nl
www.designaward.velux.com
www.velux.nl

17-03-2014 11:54

Vloerenspecialist Unipro uit Haaksbergen is net als Interface (zie het vorige nieuwsbericht in deze rubriek) en Coöperatie TexelEnergie genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Unipro wordt geroemd om de duurzame en innovatieve manier van werken.

De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap wordt, evenals de Koning Willem I Prijs, op 13 mei 2014 uitgereikt bij De Nederlandsche Bank in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Máxima. De nominatie is persoonlijk overhandigd door Geert de Raad, Regionaal Selectiecommissielid van de Koning Willem I Prijs. 

Unipro levert met de merken Uzin, Pallmann, Wolff, Arturo en Codex alles voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. Ruim 50 jaar geleden begon Unipro met de productie van lijmen en groeide snel uit tot een internationale organisatie. "Innovatieve productiemethoden, een vakkundig technisch advies en meer dan 100 enthousiaste medewerkers leggen de basis voor perfecte vloeren."

13-03-2014 11:40

Interface Nederland uit Scherpenzeel is wederom genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. ’s Werelds grootste tapijttegelfabrikant mocht zich in 2012 al rekenen tot de genomineerden en zit ook deze editie bij de laatste drie ondernemingen die kans maken op de Plaquette.De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap wordt, evenals de Koning Willem I Prijs, op 13 mei 2014 uitgereikt bij De Nederlandsche Bank in het bijzijn van koningin Máxima. De nominatie is persoonlijk overhandigd door Mariette van Empel, directeur Klimaat, Lucht en Geluid bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en vice-voorzitter van de vakjury van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

De andere genomineerden zijn vloerenspecialist Unipro uit Haaksbergen en Coöperatie TexelEnergie.

(Fotografie: Alex Buiter)

www.kw1prijs.nl

12-03-2014 12:30

Het hoofdkantoor van Jasno vestigt zich per 14 april aan de Lange Voren 25 te Eersel. Jasno verhuist naar een verbouwd pand vanwege de groei van de afgelopen jaren.

“De afgelopen jaren zijn we zodanig gegroeid qua medewerkers en collectie, dat meer ruimte een must werd. We hebben enkele jaren geleden al het pand naast het huidige kantoor aan de Lange Voren gekocht met de wens de beleving van Jasno en haar raamdecoratie te kunnen ervaren in een pand wat de merkbeleving versterkt”, vertelt Simon Sants, mede-eigenaar van Jasno.
Afgelopen september heeft Jasno daarom interieurarchitect Toine van den Berg de opdracht gegeven om het gebouw grondig te verbouwen. Het oude pand aan de Koperslager 1 blijft in gebruik als magazijn.

“Ons nieuwe kantoor is licht, ruim en inspireert zowel onszelf als onze klanten. Nu zijn er meer dan genoeg werkplekken voor ons team. Bovendien wilden we graag een showroom waarin zakelijke relaties en consumenten onze raamdecoratie kunnen beleven. Eén van de eisen waarin Toine prima geslaagd is, is bezoekers het ‘wow-gevoel’ van onze producten meegeven’’, aldus Sants. “Ons nieuwe kantoor biedt nu de mogelijkheid dealertrainingen, events en workshops te organiseren. En we zijn nog steeds goed bereikbaar vanwege de ligging vlakbij de A67."

Jasno levert shutters, houten binnenluiken met verstelbare lamellen en blinds, houten jaloezieën. Het bedrijf is actief in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Polen en Zweden. Jasno is opgericht in 2002 en de afgelopen jaren gegroeid naar zo’n 25 medewerkers.

www.jasno.nl

12-03-2014 10:42

Metaglas heeft, naar nu bekend is gemaakt, vorige week het KOMO-attest-met-productcertificaat voor stalen gevelelementen ontvangen van SKG. Dit attest bevestigt dat de stalen producten van Metaglas voldoen aan alle kwaliteitseisen van KOMO.

Het KOMO-attest is aan Metaglas uitgereikt door Stichting Kwaliteit Gevelelementen (SKG) nadat is vastgesteld dat de fabrikant van onder andere ramen en deuren voldoet aan alle normen en eisen die zijn vastgesteld door KOMO en de BRL 2701. Het KOMO-attest geeft aan dat de producten deskundig zijn gemaakt en gegarandeerd de kwaliteit wordt geleverd die KOMO vereist. Het gaat hierbij om de kwaliteitsgarantie van onder andere stalen ramen, deuren en staalconstructies voor puien en gevels.

Metaglas is uiteraard trots op de bevestiging van de kwaliteit van haar producten. Naast het KOMO-certificaat voor staal levert Metaglas ook al haar aluminium gevelelementen met het KOMO-productcertificaat en het VMRG keurmerk.

www.metaglas.nl

06-03-2014 10:13

Voor een bedrijf uit de maritieme sector legde Maasdam een bamboevloer met ingeslagen massieve deklijsten van mey-wengéhout, die refereert aan de antieke scheepsdekvloeren van weleer. Een klassieke vloer met allure.De lichte bamboe-lamellen zijn gelegd in wildverband en ingelegd met een donkere bies van wengéhout. De vloer is afgewerkt met olie. Onlangs werd het restaurant van het regiokantoor opgeleverd met deze bijzondere vloer. Eerder al had Maasdam het hoofdkantoor van de opdrachtgever voorzien van een zelfde vloer. De opdrachtgever was dermate enthousiast over de kwaliteit, de uitstraling én het soepele uitvoeringsproces, dat zij besloot Maasdam direct ook deze tweede opdracht te gunnen.

Het bijzondere type vloer maakt het een speciaal project voor de vakmensen van Maasdam. Niet alleen met het leggen van de houten vloer, maar ook met de advisering over de toepassingen op de ondervloer konden zij hun vakmanschap en specifieke expertise optimaal inzetten naar volle tevredenheid van de opdrachtgever. Het enthousiasme van de klant maakt het werk nóg leuker.

Ook het onderhoud van vloeren is een echte expertise van Maasdam. Met het Green Flooring Concept biedt Maasdam een onderhoudsconcept voor alle typen vloeren, waaronder deze houten vloeren.

www.maasdam.nl


 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >