Nieuws


23-10-2014 12:07

AGC Glass Europe meldt in een digitale nieuwsbrief dat op 30 september een nieuw hoofdkantoor is geopend. Het bijna energieneutrale gebouw is gelegen in Louvain-la-Neuve, 25 kilometer ten zuiden van Brussel. In de AGC Glass Building, die ongeveer vijfhonderd personen kan huisvesten, zitten alle administratieve en centrale diensten van AGC, die vroeger over verschillende locaties in België verspreid waren.

Het gebouw kreeg het Breeam-certificaat ‘excellent’ en kan dan ook een bijna neutrale energiebalans voorleggen. Het beperkte energieverbruik (onder andere voor verwarming, koeling en kunstlicht) wordt grotendeels gecompenseerd door de groene stroom die de 900 fotovoltaïsche panelen op het dak produceren en door gebruik te maken van geothermie.

In zijn inhuldigingstoespraak verheugde Jean-François Heris, CEO van AGC Glass Europe er zich over dat de keuze van hoogtechnologische glasoplossingen (meer dan 13.000 vierkante meter AGC-glas) een doorslaggevende rol speelde in het duurzame en innovatieve karakter van het hoofdkantoor.
Professor David Strong*, auteur van een studie over de voordelen van daglicht voor de gebruikers van gebouwen, voegde daar aan toe: “Dit gebouw werd zo ontworpen dat dankzij grote glaspartijen men op elke werkplek naar buiten kan kijken en daglicht van hoge kwaliteit heeft. Het komt dus overeen met de nieuwe generatie van duurzaam bouwen met meer aandacht voor het welzijn van de gebruikers.”

* Gastdocent van de Universiteit van Nottingham en van het Oxford Institute for Sustainable Development.
 

Deel op Social Media


 

23-10-2014 11:46

Uit een brandtest bij Efectis bijkt dat de FAAY IW200 woningscheidende systeemwand 130 minuten brandwerend is.

De geteste constructie bestond uit twee FAAY VP70 wanden van elk 70 millimeter dik, waarvan de 60 millimeter spouw gevuld was met 40 millimeter steenwol. Het binnenspouwblad, aan de ovenzijde, bezweek pas na 85 minuten. De drie kwartier daarna heeft het buitenste spouwblad het vuur tegengehouden. Er was toen echter al bijna anderhalf uur verstreken, met als gevolg een flinke hitteopbouw in de oven. Daardoor kreeg het buitenste spouwblad direct 1.100 graden Celsius te verduren. Dit is extreem hoog, namelijk 400 graden meer dan de aanvangstemperatuur. Overigens was de oppervlaktetemperatuur aan de buitenzijde van het buitenste spouwblad na die eerste 85 minuten nog maar 20 graden Celsius.

Door het testresultaat valt de IW200 woningscheidende wand in de classificatie E120, EW120, EI120 geldig tot een hoogte van 4,5 meter. Overigens is Faay bezig met het laten testen van al dit wandsystemen, aan de hand van de EN 1364-1.

In een tijd waarin extreme brandwerendheden steeds vaker verlangd worden, is dit een resultaat waar Faay trots op is. Bovendien is het een uitstekende aanvulling op hun '2resist' plafondsysteem. Door namelijk de IW200 woningscheidende wand te combineren met het 2resist plafond (brandwerendheid 120 minuten, met een reserve van 10 procent), kan Faay een zo goed als complete doosconstructie leveren met een gegarandeerde brandwerendheid van 120 minuten.

www.faay.nl


Deel op Social Media


 

17-10-2014 10:00

et zal u niet ontgaan zijn: de Dutch Design Week staat voor de deur. Eén van de (vele) fabrikanten die er vertegenwoordigd zijn is vloerenfabrikant Interface.Ook concurrent Forbo geeft acte de presence.

Tijdens Dutch Design Week, het grootste designevenement van Nederland, toont Interface op diverse locaties haar nieuwste collecties. Het bedrijf presenteert onder andere haar onlangs geïntroduceerde collectie Human NatureTM. Daarnaast zijn ook de twee andere wereldwijde gelanceerde collecties Net EffectTM en Urban RetreatTM te zien. Interface is tijdens het evenement op een drietal locaties te vinden: in Broeinest, op de Circulaire Economy Hotspot en in Area East tijdens de expositie ‘Forging the Future’ van Material Sense.

Forbo Flooring  heeft een onbemande grondstoffententoonstelling ingericht met onder andere houtmeel, lijnzaad, linoleumcement en jute op een premium locatie in het Klokgebouw, en een stalenwand waarin nadere informatie te vinden is over het superduurzame eindproduct Marmoleum.

De dertiende editie van de Dutch Design Week wordt dit jaar gehouden van 18 tot en met 26 oktober in Eindhoven en staat in het teken van het thema ‘UP’. Verdeeld over 78 toonaangevende locaties en 400 evenementen, laten meer dan 2.000 ontwerpers uit binnen- en buitenland hun werk zien op het gebied van productdesign, textiel & mode, grafisch ontwerp, ruimtelijk ontwerp en designmanagement & trends. Naast exposities zijn er talloze lezingen, workshops, openingen, productlanceringen en seminars.

www.interface.nl

www.forbo.nl

Deel op Social Media

16-10-2014 16:58
YEPP en mFLOR International maken een intensivering van hun samenwerking bekend. Met ingang van 1 januari 2015 zal de firma YEPP als exclusieve verdeler van mFLOR optreden op de Belgische en de Luxemburgse markt. De geïntensiveerde samenwerking geldt zowel voor de consumentenmarkt als voor de projectenmarkt.
YEPP (Your Ecological Parquetry Partner) is specialist op vloerengebied en opereert vanuit het Belgische Turnhout. Naast vloeren en een uitgebreid programma accessoires biedt YEPP ook technisch advies en commerciële ondersteuning.  
mFLOR International is een merk op het gebied van vinylstroken en -tegels (ook bekend als PVC-vloeren) met een hoofdvestiging in Deventer. Onder het merk vallen de collecties mFLOR, mFlorLock en mFlorContact.  De vloerdelen van mFlor bevatten een ultra laag gehalte aan vluchtige stoffen (vandaar de toevoeging Green achter de merknaam). 
 
Tom de Rydt, de Sales Manager van mFLOR in België, zal eveneens met ingang van 1 januari 2015 overgaan naar de firma YEPP. Hierdoor blijft de continuïteit en verdere ondersteuning van het mFLOR merk gewaarborgd.
 
 
15-10-2014 16:55
Tapijtfabrikant Interface maakt bekend dat het zijn Net-Works project op de Filippijnen uitbreidt naar Afrika.
 
 
Met Net-Works, een project dat samen is opgezet met de Zoological Society of London, wordt het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in arme kustgebieden aangepakt door de visnetten in te zamelen en te recyclen tot grondstof voor nieuwe tapijttegels. Na een succesvolle start op de Filippijnen wordt het project vanaf januari 2015 ook uitgerold in de regio rondom het Ossa-meer in Kameroen. 
 
Sinds de start van het project in 2012 is er op de Filippijnen bijna 39.000 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld. Hiermee hebben circa 4.500 Filippijnse dorpsbewoners een aanvullend inkomen kunnen verdienen dat gelijkstaat aan 84.000 maaltijden. Naar verwachting ondersteunt en versterkt Net-Works de komende 3 jaar meer dan 500 hectare beschermde zeegebieden waardoor de biodiversiteit van aquatische ecosystemen kan herstellen. 
 
Heather Koldewey, verantwoordelijk voor wereldwijde natuurbescherming  bij Zoological Society of London: “We zijn er van overtuigd dat er goede mogelijkheden zijn om Net-Works uit te breiden. We kijken er naar uit om ook in Kameroen goede infrastructuur op te zetten zodat Net-Works rendabel en onafhankelijk van Interface en ZSL kan functioneren.” 
 
Nigel Stansfield, Chief Innovations Officer bij Interface: “Met ons inclusieve businessmodel leveren we met Net-Works tegelijkertijd een bijdrage aan de bescherming van het milieu en houden we rekening met de sociale aspecten van duurzaamheid. Het Net-Works project daagt onze productieketen uit om te veranderen waardoor wij niet alleen de beschikking krijgen over een nieuwe duurzame grondstof maar tegelijkertijd ook de oceanen en meren worden schoongemaakt en armoede wordt bestreden.” 
 
De ingezamelde netten zijn door de Italiaanse garenfabrikant Aquafil gerecycled tot nylon garen dat Interface gebruikt voor de productie van tapijttegels. Het Net-Works initiatief draagt hiermee bij aan de ambitie van Interface om in 2020 alleen nog 100 procent gerecycled nylon te gebruiken. 
 
In arme Filippijnse kustdorpen rond de Danajon Bank, waar het leven in zee en koraalriffen worden bedreigd, zamelen lokale vissers afgedankte nylon visnetten in voor transport naar garenleverancier Aquafil die de netten recyclet. Hierdoor zijn 892 huishoudens (4.460 mensen) in staat om:
-      extra inkomen te verdienen door hun visnetten te laten recyclen;
-      hun spaargeld veilig te stellen en microleningen af te sluiten bij zelfbeheerde gemeenschapsbanken die in het kader van het Net-Works project zijn opgezet;
-      stranden schoon te houden en ervoor te zorgen dat er geen visnetten meer op het strand of in zee worden weggegooid. 
Tot nu meer is meer dan 38.600 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld, wanneer deze netten achter elkaar worden gelegd omspannen deze 90 procent van de omtrek van de aarde. 
 
15-10-2014 16:24
Zaterdag 4 oktober werd in het Spaanse Alicante het starschot gegeven van de befaamde Volvo Ocean Race, die op 11 oktober pas écht begon. Zeven zeilboten gaan de strijd aan in wat bekend staat als de zwaarste en langste zeilrace ter wereld. Eén daarvan, het Nederlandse Team Brunel, krijgt de wind mee in de zeilen van Moduleo, onderdeel van het vinylvloerbedrijf IVC Group.
 
De modulaire vinylvloeren zullen in elke ‘Race Village’ rond de wereld meereizen. Na de havenrace van Alicante vertrok de vloot op 11 oktober voor een tocht over vier oceanen en langs elf havens op alle continenten. De aankomst is voorzien op 25 juni 2015 in het Zweedse Goteborg. De Volvo Ocean Race (voorheen de Whitbread Round the World Race) bestaat sinds 1973, wordt om de 3 jaar georganiseerd en behoort met de Olympische Spelen en de America’s Cup tot de grootste zeilevenementen ter wereld. De teams nemen deel in racejachten van de zogenaamde ‘Volvo Ocean 65’ klasse. 
Ondernemer en eigenaar van IVC Group Filip Balcaen: “Als nieuw merk willen we natuurlijk de internationale naambekendheid van Moduleo vergroten. Bovendien ontdekten we via onze contacten bij het bouwen aan een internationaal dealernetwerk heel wat raakvlakken met de Volvo Ocean Race: kracht door teamspirit, respect voor en geïnspireerd door de natuur, nooit opgeven en veerkracht – letterlijk en figuurlijk. Het is een verhaal dat gewoon klopt.”
 
Zodoende zal Team Brunel, met Moduleo in de zeilen, de wereld rond het merk uitdragen naar nieuwe klanten, consumenten en business partners. Om de daad bij het woord te voegen, zullen de Moduleovloeren ook effectief op elke stopplaats van de race, in elke ‘Race Village’, komen te liggen. Het hele avontuur is online te volgen via www.moduleointherace.com.
 
Moduleo is het jongste merk van de IVC Group, gespecialiseerd in vinylvloeren, laminaat en MDF vezelplaten. Moduleo is een gamma modulaire vinylvloeren. De productie vindt plaats in de ‘groene’ fabriek van Avelgem (België), geopend in 2012, en goed voor een investering van zo’n 40 miljoen euro en 110 à 150 extra arbeidsplaatsen. IVC Group, met 1.250 medewerkers in België, Luxemburg, de Verenigde Staten en Rusland, werd opgericht in 1997. De omzet gerealiseerd in 112 landen bedroeg in 2013 zo’n 540 miljoen euro. 


Deel op Social Media

08-10-2014 15:48
Voor de renovatie van het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in de Rotterdamse haven is 600 vierkante meter gipsvezel vloerelementen van Fermacell uit Wijchen toegepast.
 
Havenbedrijf Rotterdam, die de ruimte verhuurt aan ICDuBo, wilde het 100 jaar oude pand zo duurzaam mogelijk maken. De keuze viel daarbij op Fermacell vloerelementen.
 

 
“Dit product hebben we het Havenbedrijf Rotterdam aangeraden, omdat we Fermacell zien als producent van duurzame vloer- en wandelementen”, aldus Aart van der Wilt, kennismanager duurzaam bouwen van het ICDuBo. “De gipsvezel vloerelementen bestaan uit natuurlijk, recyclebaar materiaal en zijn daarmee een duurzaam ecologisch verantwoord product. In onze expositieruimte tonen we bovendien de Greenline gipsvezelplaten van Fermacell als onderdeel van een frisse school.”

 
Het ICDuBo is een onafhankelijk kenniscentrum, dat voor de gehele bouwkolom duurzame oplossingen inzichtelijk maakt. Het centrum is nu al dagelijks toegankelijk. De feestelijke heropening is begin 2015.
04-10-2014 8:30

De nieuwbouw van de eerste overdekte markthal in Nederland zal weinig mensen zijn ontgaan. Het unieke concept van een marktvloer gecombineerd met woningen, genoot gedurende de bouw al van veel nationale en internationale aandacht.

De hal zal naar verluidt  tussen de 4,5 en 7 miljoen bezoekers per jaar gaan trekken. Om zoveel bezoekers probleemloos te ontvangen werd een maatwerk oplossing voor de entree bedacht. Aan de kopse kanten van het gebouw werd er gekozen voor drie automatische draaideuren van Boon Edam. Deze deuren zijn zeer praktisch bij het doorlaten van grote groepen passanten. De tourniquets sluiten aan op een indrukwekkende transparante kabelnetgevel.

Voor de systeemmatten koos MVRDV Architecten voor de Entrada Prestige van Storax. “Entrada Prestige is een zeer robuuste systeemmat van hoogwaardig zwart rubber”, meldt het bedrijf. “De ideale oplossing voor een schone entree met een zeer exclusieve uitstraling. Entrada Prestige systeemmatten worden toegepast in situaties met intensief of zwaar verkeer zoals bij winkelcentra, hotels, kantoren, vliegvelden, et cetera.”

Storax leverde en monteerde de entreematten voor de zes draaideuren van de Markthal en de vier verschillende ingangen voor de bewoners.

www.storax.nl

Deel op Social Media

01-10-2014 10:30

Big Impact, specialist in (extreem) groot formaat digital printing, breidt zijn productie uit met een naar eigen zeggen 'unieke' textielprinter. "Het is vooralsnog de enige in de wereld met deze kwaliteit en productiviteit en zet daarmee de markt voor interieurtextiel op zijn kop."

De nieuwe machine levert met zijn formaat (printbreedte 330 centimeter, lengte vrijwel onbeperkt) mogelijkheden die voorheen niet bestonden. "Zo zijn er geen beperkingen meer in design en kleuren wat een volledige ontwerpvrijheid geeft. Daarnaast realiseert de printer een constante zeer hoge kwaliteit bij een extreem hoge snelheid." De machine is sinds deze maand volledig operationeel.

De nieuwe installatie van Big Impact heeft grote voordelen voor de interieurtextiel-branche die zoekt naar absolute ontwerpvrijheid, hoge kwaliteit en lange levensduur. Gordijn- en meubelstof is nu te realiseren via printing-on-demand, dit maakt het mogelijk om custom made dessin toe te passen en kan de voorraden reduceren van gordijnmerken en groothandel en dit alles met absolute designvrijheid.

"De nieuwe productielijn van Big Impact realiseert een bijzonder hoge kwaliteit. De basis daarvoor zit in de innovatieve printkoptechnologie die maar liefst 1.200 dpi haalt. Daarnaast maakt de machine gebruik van een klevende transportband waardoor het oppervlak rek/krimpvrij kan worden verwerkt. De uitgekiende combinatie van speciale sublimatie-inkten en diverse textielsoorten maakt de cirkel rond, de inkten dringen in de vezels met als resultaat: krachtige, heldere afbeeldingen met een haarfijne scherpte die bovendien slijtvast en wasbaar zijn."

Marc Schoenmakers, directeur Big Impact: “Wij streven er steeds naar de grootst mogelijke stap in kwaliteit en productiviteit te maken in combinatie met nieuwe mogelijkheden. Onze nieuwste installatie is meer dan zo’n stap. De machine is spectaculair en geeft de interieurtextielmarkt een gehele nieuwe dimensie. Gordijnen kamerhoog, absolute designvrijheid én razendsnelle on-demand productie.”

www.bigimpact.com

Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >