Nieuws


26-09-2013 8:31

Forbo Flooring uit Assendelft presenteert deze week haar eerste sustainability report, volgens de eisen van het Global Reporting Initiative (GRI). Hierin staat onder andere omschreven dat het bedrijf zijn milieu-impact met 25 procent wil hebben gereduceerd in 2015 (ten opzichte van 2009). Dit wordt berekend met het onafhankelijk getoetste LCA-berekeningsmodel.Forbo streeft daarbij naar een verantwoorde inkoop van grondstoffen die de kwaliteitseisen van klanten combineert met de zorg voor het milieu. De vloerproducent is daarnaast constant op zoek naar mogelijkheden om de milieuprestaties van haar productieprocessen te verbeteren; alle productielocaties zijn bijvoorbeeld ISO 14001-gecertificeerd. Grondstoffen en energie worden efficiënt gebruikt, afval wordt waar mogelijk gerecycled en emissies worden zo laag mogelijk gehouden.

Het sustainability report behelst naast een ecologische, ook een sociale en een economische dimensie. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan de manier waarop het bedrijf zich inzet om het duurzaamheidprofiel actief uit te werken met behulp van de economische stabiliteit en winstgevendheid, en zo te zorgen voor continue verbetering. De sociale dimensie betreft de manier waarop maatschappelijk verantwoord ondernemen en corporate governance worden gedefinieerd en toegepast binnen het bedrijf. Zo werkt Forbo bijvoorbeeld via ‘Compliance Plus’: dit betekent dat het bedrijf meer doet dan wat de overheid in voorschriften en regels verlangt.

Het Global Reporting Initiative (GRI) is een internationale organisatie die richtlijnen voor duurzaamheidverslaggeving opstelt. In een duurzaamheidverslag communiceert een organisatie publiekelijk over haar economische, milieu- en sociale prestaties. De missie van GRI is om duurzaamheidverslaggeving voor alle organisaties – ongeacht omvang, sector of locatie – zo routinematig en vergelijkbaar te maken als financiële verslaggeving.

Voor veel meer informatie over het rapport en Forbo’s duurzame missie zie www.forbo-flooring.nl/Onze-milieubelofte.

24-09-2013 10:00

Tarkett, producent van innovatieve vloer – en sportvloeroplossingen, gaat
ftalaat-vrije weekmakers gebruiken in haar Europese productie van vinyl vloerbedekking in 2014. Dit maakt onderdeel uit van het streven van Tarkett naar duurzaamheid en eco-innovatie.

Deze nieuwe ftalaat-vrije producten zijn ontwikkeld om het binnenmilieu en de luchtkwaliteit te verbeteren. Het gebruik van sommige ftalaat-vrije weekmakers wordt reeds aanbevolen bij verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen en is verplicht voor speelgoed voor
kinderen jonger dan drie jaar.

"Ons eco-innovatieprogramma en onze betrokkenheid bij duurzaamheid is erop gericht om onze klanten de allerbeste producten te kunnen bieden. Ons doel is om comfortabele, gezonde en mensvriendelijke ruimtes binnenshuis te creëren, zonder afbreuk te doen aan de prestaties en designbeleving," vertelt Anne-Christine Ayed , Executive Vice President Research, Innovation & Milieu van Tarkett Group.

"De lancering van deze nieuwe generatie elastische vloeren is een nieuwe mijlpaal voor Tarkett op weg naar een duurzaam milieu en zal de industrie uitdagen om deze ontwikkeling in de komende jaren te volgen." In de afgelopen jaren is Tarkett pro-actief begonnen met het invoeren van de nieuwe ftalaat-vrije technologie in Noord-Amerikaanse en Zweedse productielocaties. Dit zal in 2014 geleidelijk worden uitgerold binnen alle overige productielocaties in Europa. In de komende jaren volgt de rest van de wereld. In 2009 heeft de Tarkett Group haar eerste ftalaat-vrije vinyl vloerbedekking (iQ Natural) gemaakt met hernieuwbare weekmakers.

Tarkett heeft de hoogste industriestandaard gerealiseerd met betrekking tot eco-ontwerpen van haar producten die hierdoor een lage of extreem lage VOS-emissie bereiken en dus bijdragen aan een betere binnenluchtkwaliteit. "Deze eco-innovatie toont aan dat Tarkett vooroplopend blijft binnen de vinyl vloerenindustrie, door hoge kwaliteitstandaarden te hanteren om de toenemende vraag naar producten die de gezondheid, milieu, prestaties en esthetiek combineren te beantwoorden", legt Remco Teulings , president EMEA divisie van Tarkett Group uit.

De vloeroplossingen van Tarkett voldoen niet alleen aan alle wereldwijde regelgeving, maar gaan verder dan dat. Tarkett is vastbesloten om opnieuw na te denken over haar producten, productieprocessen en businessmodellen volgens cradle-to-cradle en circulaire economie principes, die de noodzaak van een positieve bijdrage aan mens, milieu, alsmede de economische ontwikkeling benadrukken.

23-09-2013 14:39

‘Wat voor een creatieve herbestemming kun je bedenken voor 100.000 meter gordijnstof?’ Met deze vraag daagt de internationale gordijnenfabrikant, A House of Happiness, studenten uit om de ultieme oplossing te bedenken voor de meters stof die het bedrijf jaarlijks overhoudt uit productie.

Met de wedstrijd ‘Re-use’, krijgen design-studenten uit verschillende disciplines de mogelijkheid om bekendheid te verwerven binnen de industrie. Een vakjury bestaande uit textiel- en ontwerpspecialisten beoordeelt de inzendingen op originaliteit, uitvoerbaarheid, creativiteit en passie voor textiel. Bovendien maken de winnende ontwerpen kans om in productie genomen te worden, zijn er geldprijzen beschikbaar en vindt er een expositie plaats in het pas geopende Fries Museum in Leeuwarden.

 

Johanna Jorritsma, directeur A House of Happiness: ‘Wij zijn een erkend leerbedrijf dat jaarlijks veel met studenten werkt. Zo hebben al onze afdelingen stagiaires en voeren designstudenten hier opdrachten uit. Wij proberen leerlingen uit te dagen om creatief met stoffen om te gaan, maar ook worden wij graag verrast en uitgedaagd met mooie ideeën. De Re-use wedstrijd bouwt voort op deze gedachte; we kunnen allemaal van elkaar leren.’

 

Met 120 medewerkers per jaar maakt het bedrijf meer dan 250.000 gordijnen en leveren zij meer dan 3.000.000 meter stof voor gordijnen. Jaarlijks houdt het bedrijf meer dan 100.000 meter stof over uit productie. Jorritsma: ‘Zonde om al die mooie meters stof weg te gooien! Daarom produceren wij zelf de ‘happy bottle covers’ van de reststoffen om te gebruiken als promotieartikel. Maar wij staan open voor andere ideeën. Wij zijn vakmensen met een passie voor textiel en zien graag dat al het materiaal dat wij produceren zinvol gebruikt wordt.

 

Elke student die ingeschreven is bij een MBO- of HBO-opleiding op het gebied van textiel, mode, interieur, design, architectuur, styling en ontwerp, kan meedoen aan de Re-use designwedstrijd. Per

persoon kan men maximaal vijf meter stof opvragen om een voorbeeld te maken. Voorwaarde voor het design is dat het nog niet op de markt mag zijn, alleen zelfbedachte ontwerpen zijn toegestaan.

 

A House of Happiness looft drie geldprijzen uit (van 2.500, 1.000 en 500 euro) en drie aanmoedigingsprijzen (drie sets gordijnen van maximaal 450 euro). A House of Happiness streeft ernaar om één of meerdere winnende ontwerpen in productie te nemen, afhankelijk van de winnende ontwerpen. De mooiste inzendingen zullen in de maand november te zien zijn via de social media-kanalen van de gordijnenfabrikant en in een tentoonstelling in het Fries Museum. De tentoonstelling is onderdeel van het symposium “Bouwen aan de circulaire economie in Fryslân”. Op 1 november staat het hergebruik van afvalstoffen als grondstof voor nieuwe producten centraal. Overheden, ondernemers en belangenorganisaties zoeken naar oplossingen om grondstofkringlopen te sluiten.

 

De jury bestaat uit een kring van textiel- en ontwerpspecialisten waaronder Victor Le Noble (directeur Tutto Bene, Anita Scheper (art director en eigenaresse Esté Vision), Monique van der Reijden (art director en trendwatcher Perscentrum Wonen) en Marit Saladini-Platjouw (senior styliste Libelle).

 

Scholen die zich nu al hebben ingeschreven zijn onder andere de Saxion Academie Creatieve Technologie in Enschede, Noordelijke hogeschool Leeuwarden, Jan des Bouvrie Academie Deventer, Summa Fashion in Eindhoven, Willem de Kooning Academie in Rotterdam, ROC van Twente in Enschede, Rijnijssel Fashion & Design Support in Arnhem, Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch, Friesland College Styling & design in Leeuwarden, HM College in Rotterdam en Amsterdam.

 

Tot maandag 28 oktober kunnen studenten hun ontwerp met de reststoffen insturen. De winnaars worden op 1 november bekendgemaakt.

23-09-2013 11:00

Tijdens Inside Design Amsterdam van 27 tot 29 september is de exclusieve Marc Mulders & Desso wand- en vloerkledencollectie te zien bij de bekende Borzo galerie aan de Keizersgracht. In combinatie met werken van kunstenaar Marc Mulders en ontwerper Aldo Bakker is een denkbeeldige tuin gecreëerd waarin tapisserieën, beelden, objecten en schilderijen verhalen over de Natuur.

"Begin 2013 is de unieke samenwerking tussen Marc Mulders en Desso tot stand gekomen met als resultaat de Marc Mulders & Desso tapijtcollectie zoals getoond in Het Noordbrabants Museum tijdens de openingsexpositie van Marc Mulders. Vanuit deze succesvolle samenwerking is de vervolgexpositie ‘The walled garden’ samen met Aldo Bakker bij galerie Borzo ontstaan."

“De natuur komt op ons pad en vraagt om niet ‘in te grijpen’, maar om enkel ‘aan te raken’. Zo toont deze expositie beelden als zwerfkeien in een Zen-tuin, tapisserieën als lianen in het bos, en glazen schalen aan de wand als sterren om je over te verwonderen,” aldus Marc Mulders.

Desso ‘verbindt’ letterlijk en figuurlijk door het creëren van de te bewandelen paden tussen de verschillende tuinen. Geleid door het tapijt vormen de grote schilderijen en glaskunst van Marc Mulders met de voornamelijk intieme objecten van Aldo Bakker een consistent geheel met oog voor detail. Rob Peters, Mangaging Director Consumer Carpets: “Als Desso laten we ons graag inspireren door de nieuwste trends op het gebied van mode, architectuur, kunst en interieurontwerp. De samenwerking met Marc Mulders en Aldo Bakker is een prachtig voorbeeld van de creativiteit die we willen omarmen.”

Daarnaast verbindt de samenwerking met Marc Mulders en Aldo Bakker de wereld van de kunstenaar met de industrie, een bijzondere vorm van co-creatie die leidt tot een verrassende expositie. Verschillende werelden komen bij elkaar. Dat spreekt tot de verbeelding en zorgt voor inspiratie voor interieurarchitect, consument en andere interieurprofessionals.

20-09-2013 11:17

De nieuwe rubber vloerbedekking norament 926 satura van nora systems heeft een hoge kleurverzadiging. Doel is hiermee ontwerpers te ondersteunen bij het creëren van persoonlijke interieurconcepten. De pure, heldere kleuren en de twee kleurengroepen – neutrale architectuurkleuren en chromatische accentkleuren – bieden talrijke inrichtingsmogelijkheden voor elk gewenst ruimtelijk effect.Architecten uit heel de wereld hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van norament 926 satura. "We wilden een product dat oplossingen op maat creëert die voldoen aan de eisen van onze klanten en een compleet spectrum van nieuwe inrichtingsmogelijkheden biedt", aldus directeur Andreas Müller. "Daarom hebben we van tevoren aan een aantal architecten gevraagd welke vloerbedekkingskleuren ze nodig hebben voor de uitvoering van hun projecten." Inmiddels heeft Nora een aantal positieve reacties van architecten ontvangen, onder meer over het brede aanbod, de neutrale kleuren en de lichtreflectiesin de rubber vloerbedekking.

Het oppervlak noemt Noraopvallende levendig dankzij het ton-sur-ton-kleurenspel van de granulaten die alleen door hun helderheid iets anders afsteken tegen de basiskleur. Het hamerslagoppervlak geeft een ambachtelijke uitstraling. Als oppervlak heeft norament 926 satura een monochroom aanzicht en zorgt het voor visuele diepte. In totaal zijn er 32 kleuren verkrijgbaar: 16 neutrale architectuurkleuren, variërend van warme beigetinten tot koelere grijstinten, en 16 chromatische kleuren. Het nieuwe product is bedoeld voor  toepassing in de gezondheidszorg, het onderwijs, de industrie en in openbare gebouwen. Het oppervlak is ongecoat, extreem slijtvast en eenvoudig te reinigen. Norament 926 satura is ook verkrijgbaar als trapvorm in drie verschillende breedtes en in twaalf kleuren. Het nieuwe product is onderdeel van het gecertificeerde vloerbedekkingssysteem nora system blue, dat emissiearme nora rubber vloerbedekkingen combineert met emissiearme legmaterialen.

16-09-2013 8:00

 Yksi Ontwerp kreeg de opdracht van De Kliuw Interieur adviezen om voor Kapellerput Conferentiehotel maatwerk tapijt en gordijnen te ontwerpen. Samen kwamen De Kliuw en Yksi tot een bijzonder ontwerp geïnspireerd door kunst en de natuur.

 

Het betreft onder meer 1500 vierkante meter maatwerk bedrukt tapijt. Voor het ontwerp van het tapijt is er uitgegaan van de dwarsdoorsnede van een boomstam. Deze is via een foto bewerkt en geabstraheerd. Over het gehele tapijt met een lengte van 75 meter, zijn diffuus de jaarringen van de boomstam geprint. In de foyer is een clustering van een aantal dwarsdoorsneden te zien op centrale plaatsen en ook in diverse zalen komen de jaarringen subtiel terug.

 

Ook ontwierp het bureau 288 vierkante meter maatwerk bedrukte gordijnen. Om bijeenkomsten nog succesvoller te maken is er gekozen om zes zalen te voorzien van een compleet nieuwe inrichting. Eveneens speciaal voor Kapellerput ontwikkelde verduisteringsgordijnen zijn voorzien van een rustgevende print, die naadloos aansluit bij de vloerbedekking, het pand en haar omgeving. De dim out stof zorgt voor een juiste afscherming van het licht of kan geheel of gedeeltelijk open gezet worden waardoor het uitzicht op het groen onderdeel van de binnenruimte wordt.

12-09-2013 10:09

Het vernieuwde Perla OP 0.95 plafondsysteem van Armstrong is bekroond met het Cradle to Cradle Silver certificaat. Bij toekenning van het certificaat worden alle materialen en bedrijfsprocessen bekeken. Daarbij wordt onderzocht of het product veilig is voor mens en milieu en of materialen zijn te recyclen tot nieuwe producten.
 Het Perla OP 0.95 plafondsysteem ontving eerder dit jaar een Cradle to Cradle Basic certificaat en is nu bekroond met een Silver certificaat. 'Met dit certificaat toont Armstrong wederom de focus voor innovatie, duurzaamheid en kwaliteit', aldus het bedrijf in een persbericht.

'Armstrong erkent het belang van ecologische bewustwording in de bouw  en is de enige fabrikant in Europa met een cradle-to-cradle plafondsysteem. Met het zilveren certificaat volgt Armstrong de roadmap die is gericht op volledige integratie van cradle-to-cradle in het bedrijf. Cradle-to-cradle is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen, de kern ervan ligt in het concept dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product, zonder kwaliteitsverlies. Cradle-to-cradle ontwerpen en producten zijn veilig, gezond en winstgevend én hebben een economische, ecologische en maatschappelijke functie voor producten, processen en systemen', aldus het persbericht.

Armstrong heeft het Cradle to Cradle Silver certificaat ontvangen voor de Perla OP 0.95. Een plafondsysteem van de nieuwe generatie duurzame en akoestische plafonds met de OP-technologie. Dit plafond biedt een optimale geluidabsorptie en lichtreflectie. De Perla OP 0.95 heeft een ISO 5 cleanroom classificatie en de laagste rating van emissie van de vluchtige organische stoffen. Bij het productieproces worden geen vervuilde stoffen gebruikt en het plafond bestaat al voor 53 procent uit hergebruikt materiaal. Het Perla OP 0.95 plafond is voor 100 procent recyclebaar en maakt onderdeel uit van het Armstrong Plafond Recyclingprogramma. 'Het plafond draagt actief bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit; de hoge densiteit houdt stofdeeltjes tegen en voorkomt filtereffect. Dankzij de uitstekende thermische isolatie leveren de tegels ook een hoge energieprestatie. De lange levensduur van de plafonds zorgt voor een nóg verdere beperking van de ecologische voetafdruk', besluit het persbericht.

www.armstrong.nl


ADVERTENTIE:

Meer kennis vergaren op het gebied van akoestiek? Volg dan de eendaagse cursus 'De rol van akoestiek'. Klik hier voor meer informatie.

12-09-2013 9:56

Forbo Flooring uit Krommenie levert het linoleum voor de grootste linosnede ooit gemaakt in de hele wereld. Het kunstwerk met de naam Dinodruk wordt een meerkleurenafdruk van een linoleumsnede van ruim 25 meter lang en bijna 2 meter breed. Een drukrol van 1.250 kilogram wordt met behulp van twee paarden over het papier getrokken om een afdruk van deze omvang mogelijk te maken. Indien de afdruk op 14 september aanstaande in Drenthe lukt, komt de Dinodruk in het Guinness Book of World Records.Kunstenaar Aldrik Salverda heeft onderverdeeld in tien thema’s het mooiste van de  provincie Drenthe in beeld gebracht. Daarnaast was er veel ruimte voor de inwoners van de provincie om hun eigen visie op het materiële en immateriële erfgoed van Drenthe te verbeelden. Deelnemers mochten op A4-formaat hun persoonlijke verbeelding op de linoplaat uitgutsen. In totaal achthonderd mensen, waaronder scholieren en bewoners van verzorging- en verpleeghuizen, hebben meegedaan aan Dinodruk, dat met recht een community art-project genoemd mag worden.

De grootste linosnede van de wereld wordt afgedrukt op het schapenweitje aan het Melkwegje in Orvelte. Het monumentendorp Orvelte heeft als bijzondere eigenschap dat het niet alleen museaal van karakter is, maar ook nog wordt bewoond. Naar verwachting zullen honderden belangstellenden de recordpoging bijwonen. Na afloop zullen delen van het kunstwerk bij opbod verkocht worden.

Forbo Flooring is één van de sponsors van Dinodruk. Het bedrijf levert de linoleumvloer. Er is daarbij gekozen voor Art Print Linoleum omdat dat makkelijk gutst en print.

www.forbo-flooring.nl

04-09-2013 15:32

De nieuwe gastenverblijven van het VU Medisch Centrum in Amsterdam zijn voorzien van Twist Rolgordijnen van Luxaflex. Het bedrijf heeft hiervoor ruim honderd producten op maat geassembleerd en kosteloos beschikbaar gesteld.

De gastenverblijven in het VU zijn bedoeld voor familie en kennissen van patiënten die graag even op een rustige plek willen zijn. Om bijvoorbeeld samen te zitten, elkaar te steunen of te wachten tijdens een behandeling. Kortom, ze bieden een rustige plek in de hectiek van het ziekenhuis. Voor een huiselijk gevoel is het belangrijk dat het interieur van deze gastenverblijven sfeervol is en de gasten zo min mogelijk het idee hebben in een ziekenhuis te zijn.

Lisette van Zelst van Luxaflex Nederland: “We vinden het erg belangrijk om bij te dragen aan dit soort initiatieven. Ook in andere centra en verblijfshuizen zijn onze producten te vinden. Door het leveren van sfeervolle raambekleding hopen we bij te dragen aan de beleving dat familie en vrienden van patiënten die opgenomen zijn in het VU Medisch Centrum, even het gevoel hebben niet in een ziekenhuis te zijn.”


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >