Nieuws


29-07-2013 13:50

Alle winkels van het bekende modemerk Versace zullen internationaal worden voorzien van mFLOR designvloeren. "Versace heeft gekozen voor mFLOR Authentic Oak Shumard, die op creatieve wijze wordt gelegd en daarmee een geheel eigen gezicht aan alle winkels geeft."

Deze karakteristieke vloer is voorzien van een zogenaamde Inregister Embossing, waarbij de structuur van de toplaag precies de structuur van de printlaag volgt. "Als je bijvoorbeeld een knoest in het design ziet, dan is dat op die plek ook te voelen in de toplaag. Daarmee wordt een extra dieptewerking bereikt, wat in combinatie met de realistische print zorgt voor een nog natuurlijker uitstraling van de vloer."

Versace is een Italiaans modemerk, opgericht in 1978 door Gianni Versace. Versace heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend modehuis; behalve kleding produceert het merk accessoires, parfums, make-up en servies. mFLOR is een bekend merk op het gebied van vinylstroken en – tegels (ook bekend als PVC vloeren).

27-07-2013 10:00

Armstrong staat van 17 tot en met 19 september op de Ecobouw in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit kennisevent voor duurzaam bouwen vindt plaats in de Dutch Green Building Week. Het uitgangspunt van Ecobouw is kennisoverdracht over duurzaam bouwen door een zo volledig mogelijk beeld te geven van duurzame oplossingen.

Armstrong presenteert tijdens Ecobouw (beursstand E055) het cradle-to-cradle gecertificeerde plafondsysteem Perla OP 0.95. “Dit plafond biedt een uitstekende geluidsabsorptie van 0.95 aw. Het spreekt voor zich dat bij het productieproces geen vervuilde stoffen worden gebruikt en dat het plafond voor 100 procent recyclebaar is. Kortom dit plafondsysteem is veilig en gezond voor mens en milieu.”

Armstrong presenteert op de stand een ‘voelwand’ waarmee bezoekers ‘op de tast’ kennis kunnen maken met de natuurlijke grondstoffen van plafonds. Experts informeren de bezoekers graag persoonlijk over de duurzame ontwikkelingen zoals het vernieuwde Perla OP 0.95 plafondsysteem, de uitbreiding van het Armstrong Plafond Recyclingprogramma en de BREEAM-NL credits, die behaald kunnen worden met de plafonds van Armstrong.

“Armstrong is zich voortdurend bewust van de ecologische voetafdruk. Armstrong juicht de bewustwording rond duurzaamheid in de bouw toe en participeert daarom in Ecobouw, de Dutch Green Building Council en Cradle to Cradle geïnspireerde projecten zoals het Technisch Paviljoen van Park 20I20 in Haarlemmermeer. “

24-07-2013 9:00

Volgens (facility) managers op het European Facility Management Congres (EFMC) 2013 in Praag, verliezen organisaties jaarlijks ongeveer 24 werkdagen per werknemer als gevolg van onnodige onderbrekingen veroorzaakt door een slechte akoestische werkomgeving. Dit meldt Ecophon, aanbieder van akoestische plafonds en wanden.

"De aanwezige facility managers schatten dat de kosten per minuut, per medewerker tegen de 1,36 euro zijn. Dit betekent dat deze verloren tijd organisaties ongeveer 15.000 euro per werknemer per jaar kost. Het is van belang een prijskaartje aan kantoorlawaai te hangen, om zo een goed economisch argument te hebben om de juiste investeringen te doen voor het bereiken van hogere productiviteit binnen kantooromgevingen."

"In een rondetafelgesprek op het EFMC, gehouden door Concept Developers van Saint-Gobain Ecophon uit Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Nederland, werden facility managers uitgenodigd om te helpen bij het identificeren van de werkelijke kosten van een slechte akoestiek binnen de werkomgeving. Ook keken zij hoe facility managers en ‘activiteitgerelateerd’ akoestisch design kunnen bijdragen om deze kosten te verminderen."

Het effect van lawaai op stressniveaus is wetenschappelijk onderzocht, met name binnen het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de Bremen-study, waaruit bleek dat er een directe correlatie bestaat tussen de hartslag van de leraar en geluidniveaus in de klas. Ook is bewezen, in een studie door UC Berkeley, dat geluid van invloed is op de prestaties van mensen en dan met name op werk dat veel concentratie vereist. "En toch wordt de akoestiek in de werkomgeving nog niet goed aangepakt."

Yvette Tietema, Concept Developer Office van Ecophon Nederland, legt uit: "In de meeste landen zien we dat open kantooromgevingen het vaakst voorkomen. Toch wordt in de meeste gevallen pas over akoestiek nagedacht, nadat er klachten zijn. Dit terwijl akoestiek de grootste klacht is binnen dit soort omgevingen.”

Op het EFMC werd duidelijk dat facility managers begrijpen dat werken in een slechte geluidsomgeving ten koste gaat van het concentratievermogen en invloed heeft op stressniveaus van medewerkers en dus op de productiviteit. "Zij beseffen dat minder productiviteit kostbaar is voor een organisatie, maar zien ook dat er weinig kennis is over hoe je deze geluidsniveaus kan controleren in een open kantooromgeving en wie hier verantwoordelijk voor is."

"Open kantooromgevingen kunnen productiviteit bevorderen, maar om doeltreffend te zijn moeten we begrijpen hoe werknemers deze ruimtes gebruiken. Wellicht hebben zij behoefte aan verschillende activiteitgerelateerde ruimtes, waar informele bijeenkomsten gehouden worden, een ruimte waar plek is voor persoonlijke telefoongesprekken of een rustige omgeving waar mensen kunnen denken en concentreren. Elke activiteitgerelateerde ruimte heeft een andere akoestische vereiste en dat is hoe je met activiteitgerelateerd akoestisch design de werkomgeving kan optimaliseren. We moeten ruimtes ontwerpen die voldoen aan de verwachtingen van de eindgebruiker," aldus Yvette Tietema.

Ecophon gelooft dat facility managers een grote rol spelen in de verbetering van akoestiek binnen de werkomgeving en dat zij ervoor kunnen zorgen dat er minder kostbare tijd verloren gaat aan verstoringen veroorzaakt door ongewenst geluid. John Hanlon, werktuigbouwkundig ingenieur en verantwoordelijk voor enkele van de meest complexe facility management contracten in de UK, is het hier mee eens, maar legt uit dat facility managers geconfronteerd worden met uitdagingen; "Facility managers begrijpen dat hun werk een grote impact heeft op productiviteit, maar hebben niet de instrumenten die noodzakelijk zijn om veranderingen door te voeren. Onderzoek toont aan dat een klimaatinstallatie, betere verlichting of akoestiek kan helpen bij het bevorderen van productiviteit, maar hoe dit toe te passen in detail, is niet eenvoudig voorhanden.”

22-07-2013 10:00

Onlangs vond de officiële opening plaats van de nieuwbouw van de Brede School aan de Duurstedelaan in Utrecht. Dit gebouw biedt plaats aan onder andere drie basisscholen en een kinderdagverblijf. Deze organisaties hebben in het pand een eigen vleugel die is gerangschikt rond het centrale dorpsplein waar zich de gemeenschappelijke ruimtes bevinden. VVKH Architecten verzorgde het ontwerp. Namens de hoofdaannemer Slingerland Bouw verzorgde Jellema Afbouw de complete binnenafwerking.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat een slecht binnenmilieu de leerprestaties van kinderen beïnvloedt. Daarom hecht de Brede School bij dit project veel waarde aan een gezond binnenmilieu. Marcel Janssen, Sales Manager bij OWA, licht toe welke rol plafonds spelen bij het creëren van een gezond binnenmilieu: “Plafonds leveren een bijdrage aan het creëren van een goede luchtkwaliteit. In het ontwerp staat openheid en transparantie centraal. Om die reden hebben wij in de lokalen kleine eilandjes gecreëerd met OWA Sinfonia panelen. Op deze manier sluit het plafond naadloos aan op het concept van het gebouw.”

De akoestiek in de leslokalen is een andere belangrijke leidraad bij dit project. Jellema: “De akoestiek in een leslokaal heeft direct invloed op het binnenklimaat voor de kinderen en de leerkrachten. OWA heeft als specialist in akoestische plafonds haar expertise ingezet om dit project tot een succes te maken.”
Marcel Janssen vult aan: “De Brede School wilde graag hoogwaardige, gebruiksvriendelijke plafonds die een positief effect hebben op het leerklimaat. Om de beste akoestiek te garanderen, hebben we nagalmtijdberekeningen uitgevoerd. Zo konden wij een totaaloplossing bieden voor het hele pand en beschikt elke ruimte over een gezond binnenklimaat, perfecte akoestiek en een passende uitstraling.”

In de leslokalen van de Brede School is OWA Sinfonia toegepast in vorm van eilanden. Deze plafondplaten beschikken over een perfecte geluidsabsorptie en een goede overlangsisolatie. Op deze manier kan een leerkracht zich goed verstaanbaar maken en wordt het geluid van aangrenzende ruimtes gedempt. In de gezamenlijke aula, de sportzalen, de hal en onder de luifel aan de buitenkant zijn OWAtecta strekmetaalplafonds geplaatst. Deze plafonds geven de ruimtes een open en transparant karakter.

20-07-2013 9:00

Vloerfabrikant Interface presenteerde deze week zijn nieuwe designcollectie Net Effect in The Awarehouse in Scherpenzeel. Net Effect is gemaakt met 100 procent gerecycled garen. Dit garen is afkomstig van verschillende bronnen, waaronder gebruikte tapijttegels en afgedankte visnetten. Product designer David Oakey, die speciaal voor de lancering een lezing gaf over de designinspiratie van Net Effect en zijn visie op duurzaamheid en design, heeft zich voor het kleurenpalet en de textuur laten inspireren door het scheppende vermogen van de zee en diens bedreigingen.

 

Net Effect is 10 juni gelanceerd op Neocon in Chicago, de grootste designexpositie in Amerika en wordt nu in de rest van de wereld uitgerold. In de Net Effect-collectie heeft designer David Oakey een verwijzing naar de zee verwerkt door golven en waterstromen in de textuur te creëren. Er kan gekozen worden uit drie varianten: neutrale tegels, overgangtegels en tegels met een textuur. Het combineren van deze drie varianten verwijst naar het moment waarop golven over het land spoelen. Het kleurenpalet van twee blauwe en zes neutrale tinten staat symbool voor de oceaandiepten en door zon en zout gebleekt hout en steen. Naast de standaardtegels (50 x 50 cm) zijn er ook enkele ‘Planks’ beschikbaar (25 x 100 cm) in dezelfde kleurstellingen die ook de vloeibaarheid van water uitstralen en een overgang vormen naar een meer lineair patroon. De verschillende varianten maken het mogelijk om diverse overgangen, randen en karpetten te creëren.

 

Net Effect is gemaakt met 100 procent gerecycled garen. Dit garen is afkomstig van verschillende bronnen, waaronder gebruikt tapijtgaren herwonnen via het tapijttegel terugnameprogramma ReEntry, gebruikte visnetten en binnenkort ook van de afgedankte visnetten van lokale vissers die via het Net-Works project op de Filippijnen zijn verzameld. Naast het design is dus ook het concept een verwijzing naar de oceanen door het partnerschap Net-Works.

 

Net-Works is een innovatief partnerschap tussen Interface en het Zoological Society of London (ZSL) om enerzijds het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in een aantal van 's werelds armste kustgemeenschappen te verminderen, en anderzijds om een geschikte afvalstroom te vinden voor de ambitie om meer nylon te recyclen. Net-Works is in 2012 gelanceerd in het Danajon Bank gebied van de Filippijnen en is een grote stap in de doelstelling van Interface om een circulaire productieketen te realiseren. Afgedankte visnetten vormen een overvloedige bron van nylon, dezelfde grondstof die ook voor tapijtgaren wordt gebruikt. Het verzamelen van deze afgedankte visnetten zorgt daarnaast voor een verbetering van de leefomstandigheden van lokale vissers. Met de Net-Works samenwerking integreert Interface ook het sociale aspect in haar mondiale duurzaamheidsstrategie.

19-07-2013 12:40

Oude vliegtuigbanden recyclen tot een duurzame, cradle to cradle entreemat: zie daar de Entrada-Eco van Storax. Het duurzaamheidaspect zit hem niet alleen in het hergebruiken van oude vliegtuigbanden, de entreemat heeft vanwege het sterke rubber uit de vliegtuigbanden ook een lange levensduur (circa 30 jaar). En ook daarna vormt de mat geen belasting voor het milieu, omdat hij 100 procent recyclebaar is. Vorige maand koos Schiphol voor een renovatie van de parkeergarages opnieuw voor de Entrada-Eco. De vliegtuigband die daar meerdere keren landde, houdt nu het vliegveld schoon in zijn tweede leven als entreemat.

09-07-2013 11:14

Tarkett brengt een nieuwe collectie linoleum op de markt met een slijtvaste toplaag xf2 die zorgt voor een ‘matte look’. De collectie kent een uitgebreid kleurenpalet en dessins.

Sinds 1898 gebruikt Tarkett het oorspronkelijke linoleumrecept in de fabriek in Narni in Italië. Het resultaat van meer dan 100 jaar expertise in combinatie met een meer ecologisch duurzame productie-aanpak is de nieuwe linoleum xf2 collectie. Tarkett ontving voor haar linoleum een cradle-to-cradle certificaat. "Duurzaamheid en innovatie gaan hier hand in hand", aldus de producent van harde vloer- en sportvloeroplossingen."De nieuwe toplaag zorgt voor de hoogste slijtvastheid op de markt en voor een natuurlijke en authentieke matte uitstraling. Dit benadrukt de zuiverheid en elegantie van linoleum. De toplaag zorgt voor een eenvoudiger onderhoud van de vloer; 30 procent minder waterverbruik en 40 procent minder gebruik van chemicaliën om te reinigen. Het resultaat is een besparing op de onderhoudskosten tussen de 20 en 25 procent", benadrukt Tarkett.

De collectie telt in totaal 114 kleuren, waarvan 47 nieuwe kleuren. Alle kleuren zijn verkrijgbaar in vijf verschillende typen, zoals antislip (R10), akoestisch en in diverse dikten. "Tevens kent de collectie twintig Grands Classiques kleuren die al sinds jaar en dag voor interieurontwerp gekozen worden en tot 2033 gegarandeerd in de collectie blijven. Deze referenties kunnen nu bij plaatsing afgewerkt worden met Tarkett's nieuwe xf2 multicolour lasdraad. Uniek in deze collectie is de kleur 100 procent linnen, die het best valt te omschrijven als puur natuur en waaraan geen kleurpigmenten zijn toegevoegd."

Tarkett brengt deze nieuwe collectie op de markt door middel van het Linovilleconcept. De artistieke inspiratie achter het nieuwe Linoville-concept komt van kunstenaar Vincent Bousserez. Hij werkt met miniatuurfiguren en levensechte objecten in zijn fotografieserie. Dit vormde de artistieke inspiratie voor Linoville.

www.tarkett.nl

08-07-2013 9:04

Van Besouw Tapijt introduceert ‘the next generation cotton carpets’. Van Besouw, producent van gebreid tapijt, industriële designs en geweven moquettes, is bekend geworden van de samenwerking met Benno Premsela.

 

Met zijn aanstelling als hoofd productontwikkeling haalde Van Besouw in 1967 een ontwerper in huis die voor een tapijtrevolutie zou zorgen. “Ontwerpen die zowel economisch als mentaal voldoening moeten geven: ‘dat het product het lang uithoudt, maar dat je het ook lang kunt verdragen’.”
 

De katoenen lus werd een succesnummer: de 3801. “Juist de combinatie van katoen en breien geeft een verrassend esthetisch effect. Het tapijt krijgt hierdoor het typerende tijdloze en schrijvende karakter. Het idee over industrieel design is altijd hetzelfde gebleven, de concrete invulling gaat met de tijd mee, of misschien de tijd wel vooruit.”

 

Ruim een jaar geleden kreeg het designteam de opdracht om de katoencollectie door te ontwikkelen. Er was behoefte aan een nieuw kleurconcept, een nieuwe presentatie en een nieuwe karpettencollectie. “Wonen en werken wordt nog flexibeler, interieurs meer fashion. De totale Van Besouw tapijtcollectie is verwerkbaar in karpetten. Niet alleen vierkant, of rond, maar in alle bedenkbare vormen en samenstellingen. We gaan van het gebaande pad af; de gebruikers makkelijk maken. We willen immers voelen en tegelijk op kleur beoordelen. Vandaar de hele katoencollectie in twee boeken: één voor de naturals, één voor de kleur. Het derde boek in de box omvat de karpettencollectie.”

 

In het nieuwe katoenconcept wordt meteen een nieuwe kwaliteit gepresenteerd:de 3809. “De grove katoenstrepen geven dit nieuwe nummer een robuust uiterlijk, een heel eigen karakter. Strak gebreid, maar juist door het katoen een enigszins schrijvend uiterlijk.”

www.besouw.nl

07-07-2013 8:00

Vloerenfabrikant Forbo levert gratis een proefvloer van 10 vierkante meter. Op die manier wil de vloerenfabrikant potentiële klanten stimuleren om te kiezen voor Forbo-vloeren.

"Dit is een unieke service in Nederland", meldt een woordvoerder van het bedrijf. "Alle vloeren uit het assortiment van Forbo kunnen in de praktijk getest worden voordat wordt overgegaan tot definitieve aanschaf. Dit aanbod geldt reeds bij projecten vanaf 500 vierkante meter. Forbo levert gratis 10 vierkante meter vloerafwerking, zonder verdere verplichtingen. Ideaal voor onzekere toepassingen."

03-07-2013 9:47

De Staatsbibliotheek, aan de drukbezochte straat Unter den Linden in Berlijn, is de  grootste wetenschappelijke bibliotheek van Duitsland. De renovatie van het uit 1891 daterende pand begon in 2004 en zal naar verwachting medio 2017 voltooid zijn.. De renovatie  is een bouwtechnische en logistieke uitdaging waar Bolidt in de eerste fase 20.000 vierkante meter  Bolidt vloeren heeft aangebracht, met geluiddempende, stof- en brandwerende eigenschappen. 

Het imposante gebouw biedt onderdak aan meer dan honderd jaar oude documenten van onschatbare waarde, waaronder Goethes autografieën, Einsteins originele manuscripten
en ongeveer 66.000 handgeschreven muziekcomposities van o.a. Bach, Mozart en Beethoven. Ter conservering van deze collectie wordt onder het gebouw een vochtwerende en stofdichte bunker van twee verdiepingen aangelegd, met een vloeroppervlakte van
4.000 vierkante meter. Hier is gekozen voor het Bolidtop 525 vloersysteem, dat  bekend staat om haar veelzijdigheid in kleurmogelijkheden, hoge slijtvastheid en vanwege het naadloze karakter dat zich makkelijk laat reinigen. Dit type Bolidt vloer wordt ook in de gangen en foyer van het gebouw aangelegd.

De hoge, van nature galmende zalen van de bibliotheek vragen om rust en stilte. Om aan de eis van geluiddemping te voldoen ontwikkelde Bolidt een speciale vloer voor het dempen van contactgeluid zoals stemmen en voetstappen. Bovendien voldoet de vloer aan de hoogste Europese brandeisen. "Dat Bolidtop[ML1] ook esthetisch naadloos aansluit bij de originele vloeren van parket en natuursteen blijkt uit de toepassing van Bolidtop FiftyFifty in de centrale leeszaal. In samenwerking met het creatieve lab van Bolidt, de Bolidroom ontwierp architectenbureau H.G. Merz hiervoor een bijzonder wolkenpatroon, uitgevoerd in twee contrasterende kleuren. Het vertrek wordt overgoten door natuurlijk daglicht, dat wordt gereguleerd door de doorschijnende textuur van het gebouw. Het is een lichte, open ruimte dat letterlijk ruimte biedt voor contemplatie, concentratie en reflectie."

www.bolidt.nl

02-07-2013 9:00

In het nieuwe Hilton Hotel op London Heathrow Airport Terminal 5, is gebruik gemaakt van Formica laminaat. Het ontwerpconcept is gemaakt door Felicia Ng van EPR Architects en daarin werd Copper Stratos gekozen uit de serie DecoMetal van de Formica Group; hiermee werd een stijlvolle uitstraling gecreëerd in het bargedeelte van het Gallery Restaurant in het hotel.

Hilton Heathrow Terminal 5 is een splinternieuw hotel met superieure faciliteiten voor conferenties en vergaderingen, restaurants, bars en luxe recreatievoorzieningen. Het Gallery Restaurant is de primaire plek om te eten en wat te drinken in het hotel en de ovale bar, in het centrum van deze open en eigentijdse ruime, vormt hierin het middelpunt.

Felicia Ng vertelt: "Ik heb Copper Stratos gekozen vanwege de beweeglijkheid van de kleuren. We wilden een afwerking die nieuwsgierigheid zou oproepen en gedurende de dag zou veranderen, afhankelijk van de lichtinval.” Zoals dit project duidelijk aantoont, zijn de Formica laminaten opvallend en tegelijkertijd zeer veelzijdig, en voegen ze zich naar individuele ontwerpwensen. EPR Architects gebruikte het Copper Stratos laminaat ter completering van een speciaal ontworpen Light Drizzle kroonluchter, en van de bovenbladen van composiet die in andere delen van de bar zijn gebruikt.

DecoMetal is een praktisch alternatief voor echt metaal. De serie biedt aantrekkelijke en tactiele laminaat afwerkingen waarbij echt bladmetaal wordt gebruikt. Dit materiaal is zeer geschikt voor ontvangstruimtes, waar hygiëne, onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid van groot belang zijn.

De DecoMetal serie combineert de textuur en kleur van metalen met de duurzame, flexibele en lichtgewicht eigenschappen van laminaat. De serie richt zich op de allerlaatste interieurtrends middels gestructureerde, uitgesneden en geruwde effecten, in een grote variëteit aan kleuren. De koperkleurige accenten in de bar van het restaurant creëren een spannende en luxe uitstraling die nog steeds baanbrekend is.

De Formica Group maakt flexibele, duurzame en ontwerpvriendelijke laminaten die de Greenguard Indoor Air Quality Certification (certificeringprogramma binnenluchtkwaliteit) erkenning mogen voeren, en dragen daarmee bij aan een gezonder binnenklimaat. De producten van de Formica Group voldoen ook aan de eisen van Reach, en worden regelmatig gecontroleerd. Onlangs verkreeg de Formica Group als eerste fabrikant ter wereld het Carbon Reduction Label (certificaat lage CO2-emissie) van de instelling Carbon Trust.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >