Nieuws


29-04-2013 8:00

Forbo Flooring introduceert een online levenscycluskosten calculator om de totale kosten en de kostenonderdelen van alle soorten vloeren eenvoudig met elkaar te kunnen vergelijken. De tool maakt gebruik van standaarden van beheer en onderhoudskosten van SDU uitgevers en kan worden afgestemd op de eigen situatie.

De levenscycluskosten calculator is ontwikkeld voor facility managers, vaktechnische onderhoudsspecialisten, architecten en andere belangstellenden. "De tool is gebaseerd op Forbo’s jarenlange ervaring met het maken en verkopen van vloerbedekking."

Levenscycluskosten worden volgens Forbo bepaald door de aanschafprijs van een product, levensduur, mate van herstelbaarheid en gemak van schoonmaak en onderhoud. "Veruit de grootste factor in de totale kosten wordt bepaald door schoonmaak en onderhoud. Geen enkele vloer en geen enkele situatie is hetzelfde, maar een goede op de situatie afgestemde reiniging en goed onderhoud doet voor elke vloer wonderen." 

SDU uitgevers verzamelt de gemiddelde tijdsduur van de meest voorkomende schoonmaak- en onderhoudshandelingen via een netwerk van marktpartijen in heel Nederland. Deze worden door deskundigen verwerkt tot een objectief marktgemiddelde. "De levenscycluskosten calculator werkt dus met actuele en onpartijdige cijfers."

De levenscycluskosten kunnen worden uitgedrukt in kosten per jaar per vierkante meter, totale kosten per jaar en kosten per jaar gedurende de gehele levensduur van het object. "Bij de laatste variant is ook duidelijk te zien dat de levensduur van de vloerbedekking van belang is in verband met de tussentijdse vervanging."

25-04-2013 9:01

De sfeer in een interieur hangt sterk samen met het kleurgebruik. Kleuren roepen emoties op, creëren of versterken een bepaalde sfeer, stimuleren of kalmeren. De nieuwe rubber vloerbedekking Norament 926 Satura van Nora Systems heeft een hoge kleurverzadiging. Dit ondersteunt ontwerpers bij het creëren van persoonlijke interieurconcepten. De pure, heldere kleuren en de twee kleurengroepen – de neutrale architectuurkleuren en de chromatische accentkleuren – bieden talrijke inrichtingsmogelijkheden voor vrijwel elk gewenst ruimtelijk effect."Architecten uit de hele wereld hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Norament 926 Satura. Ons doel was een product te creëren, dat oplossingen op maat realiseert; oplossingen die voldoen aan de eisen van onze klanten en een compleet spectrum van nieuwe inrichtingsmogelijkheden bieden", licht de directeur van Nora Systems, Andreas Mueller, toe. "Daarom hebben we van tevoren aan een aantal architecten gevraagd welke vloerbedekkingskleuren ze nodig hebben voor de uitvoering van hun projecten."

Hanka Griebenow van architectenbureau Hans Hartmann und Dieter Juranek (HJP) uit Ludwigsburg (Duitsland) waardeert het brede kleurenspectrum van Norament 926 Satura – de naam is afgeleid van het Engelse begrip 'colour saturation' (kleurverzadiging): "Het neutrale kleurenpalet bevalt heel goed. In combinatie met de bonte kleuren ontstaat een breed aanbod.“De Zwitserse architect Andreas Hertig van BFB Architekten AG, Zürich, is enthousiast over de neutrale kleuren: "Ze zijn heel geschikt voor toepassing in ziekenhuizen."
De gerenommeerde Britse industrieel ontwerper Daniel Weil van het Londense agentschap Pentagram looft naast de kleuren ook de weerkaatsing van het licht in de rubber vloerbedekking: "Door de kleurverzadiging en het onopvallende hamerslagoppervlak ontstaan in de nieuwe vloerbedekking unieke lichtreflecties. Norament 926 Satura brengt kleur in elke ruimte en creëert vooral bij lichtere tinten een open, levendige sfeer, terwijl de donkere tinten een luxe uitstraling hebben."

De onopvallende levendigheid van het oppervlak ontstaat door het ton-sur-ton-kleurenspel van de granulaten, die alleen door hun helderheid iets anders afsteken tegen de basiskleur. Een aantrekkelijk designelement is ook het hamerslagoppervlak met ambachtelijke uitstraling. Het zachte, golfachtige verloop wordt als bewegende, maar toch rustige structuur waargenomen. Als oppervlak heeft Norament 926 Satura een monochroom aanzicht en zorgt het voor een hoogwaardige, elegante uitstraling – de ruimte krijgt visuele diepte. Om deze reden is Norament 926 Satura een logische aanvulling voor de succesvolle Norament 926 Grano vloerbedekking, die met zijn contrastrijke granulaten opvallende accenten aanbrengt.

Het kleurenassortiment van Norament 926 Satura bestaat in totaal uit 32 kleuren. Het spectrum van zestien neutrale architectuurkleuren varieert van warme beigetinten tot koelere grijstinten. "Deze kleuren sluiten naadloos aan bij het interieur en gaan een tijdloos elegante en bescheiden relatie aan met andere componenten zoals wand en plafond", aldus het bedrijf. De zestien chromatische kleuren zijn ontworpen als kleurenparen en geven een eerste aanzet voor een levendige, kleurrijke inrichting van het interieur. Alle kleuren van het kleurenpalet zijn op elkaar afgestemd en kunnen zowel onderling perfect gecombineerd worden als met de 32 standaardkleuren van Norament 926 Grano.

In de gezondheidszorg, het onderwijs, de industrie en in openbare gebouwen: met Norament 926 Satura kunnen ruimten met allerlei afmetingen persoonlijk ingericht worden – van onopvallend tot kleurrijk. "Het oppervlak van het nieuwe product is ongecoat, extreem slijtvast en eenvoudig te reinigen zoals bij alle Nora rubber vloerbedekkingen. Zo blijft de hoogwaardige uitstraling ook bij zware belastingen langdurig behouden", aldus het bedrijf.

Om eenvormige interieurconcepten mogelijk te maken, is Norament 926 Satura ook verkrijgbaar als trapvorm in drie verschillende breedtes en in twaalf kleuren. Ook dit nieuwe product maakt deel uit van het gecertificeerde vloerbedekkingssysteem Nora System Blue. Dit systeem combineert emissiearme Nora rubber vloerbedekkingen met emissiearme legmaterialen. Extra zekerheid bieden speciaal geschoolde vloerlegbedrijven. "Zo waarborgt nora systems een optimale kwaliteit van het binnenklimaat en bevordert het de ontwikkeling van bouwconcepten voor gezond wonen", benadrukt de vloerbedekkingsproducent.Nora Systems ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige elastische vloerbedekkingen en schoencomponenten onder het merk Nora. Het bedrijf met hoofdkantoor in Weinheim is in 2007 ontstaan uit Freudenberg Bausysteme KG en drukt al jaren zijn stempel op de ontwikkeling van rubber vloerbedekkingen. In 2012 behaalde de onderneming met ruim 1.100 medewerkers een omzet van 205,8 miljoen euro.

www.nora.com/nl

  

20-04-2013 8:00

Na het prijswinnende EOS 500 rolgordijn systeem komt Hunter Douglas met een nieuwe innovatie op het gebied van projectmatige zonwering. "De nieuwe collectie spreekt tot de verbeelding met onder andere stoffen die gemaakt zijn van bijzondere duurzame materialen. Zo bestaat GreenScreen Eco voor honderd procent uit volledig recyclebare polyester vezels."

Het doek van GreenScreen Revive is vervaardigd van gerecyclede petflessen. "Hunter Douglas is de enige producent binnen de branche die dergelijke duurzame stoffen produceert voor projectmatige zonwering." André Weiss is bij het Nederlandse dochterbedrijf Artex verantwoordelijk voor de ontwikkeling van GreenScreen. Hij ziet een veelbelovende toekomst voor de collectie op de markt voor projectmatige zonwering:

"Jaarlijks belandt wereldwijd zo'n 20 miljoen vierkante meter aan gebruikte rolgordijnen op de afvalberg. Materialen die vaak grote hoeveelheden pvc bevatten en daarmee een enorme belasting vormen voor het milieu. Met de introductie van GreenScreen bieden wij een duurzaam alternatief, dankzij het gebruik van stoffen die pvc-vrij en volledig recyclebaar zijn."

GreenScreen Eco is een stof die voor honderd procent gemaakt is van polyester vezels, zonder toevoeging van andere stoffen. Hierdoor kan het weefsel na gebruik zonder verdere scheiding weer worden omgesmolten en als grondstof dienen voor andere materialen. Weiss: "We werken bijvoorbeeld samen met een partij die van de gerecyclede rolgordijnen speeltoestellen maakt, zoals schommels en glijbanen. GreenScreen Eco heeft voor deze producteigenschap het Cradle-to-Cradle certificaat gekregen."

De serie vormt volgens Hunter Douglas een betaalbaar alternatief voor architecten en interieurontwerpers die op zoek zijn naar een duurzame, decoratieve zonwering.
Ook de rolgordijnen uit de GreenScreen Revive collectie zijn volledig recyclebaar. Het bijzondere van deze serie is dat de grondstof zelf ook al een recycleproduct is. Weiss legt uit: "De garens van dit weefsel worden gemaakt van het plastic van volledig pvc-vrije, gerecyclede frisdrank- en waterflessen. Hunter Douglas werkt hiervoor samen met vuilverwerkingsbedrijven in Japan en Duitsland, waar het gebruikelijk is om deze afvalproducten gescheiden in te zamelen. In elke vierkante meter stof worden twee halve-liter flessen verwerkt, wat neerkomt op zes flessen per gemiddeld rolgordijn."

Alle GreenScreen series voldoen aan de internationaal erkende Greencode classificatie voor de milieuvriendelijkheid van textielstoffen en dragen bij aan de LEED-certificatie van gebouwen. De GreenScreen collectie kan worden toegepast in EOS 500, het rolgordijn systeem waarmee Hunter Douglas in 2012 een iF design award won. "EOS 500 had de prijs te danken aan de modulaire opbouw van het systeem, dat bestaat uit maar liefst 300 onderling uitwisselbare onderdelen. Hiermee kunnen rolgordijnen exact op de specificaties van het project gemaakt worden. Dankzij de vele  combinatiemogelijkheden is EOS 500 snel en makkelijk te monteren systeem."

19-04-2013 7:45

Op de komende editie van de bekende beurs Architect@Work (25 & 26 april, Kortrijk België) presenteert mFLOR twee nieuwe collecties voor de projectenmarkt: mFlorProjekt en mFlorContact. Hiervoor heeft het bedrijf zich toegelegd op het ontwikkelen van designs voor gebruik in grotere ruimten en uiteenlopende projecten. Met behulp van de nieuwste printtechnieken is de herhaling van patronen minimaal gemaakt zodat er een nog natuurlijkere uitstraling bereikt kan worden, zelfs op grote toepassingsgebieden.

mFLORProjekt is een verlijmbare collectie vinylstroken en –tegels. Geschikt voor gebruik in drukke ruimten, stil en comfortable om op te lopen en makkelijk in het onderhoud. Geproduceerd volgens de strengste milieu-eisen voldoet deze collectie onder meer aan alle normen van Duitse DIBt standaard op het gebied van lage VOC emissies. Mooie diep natuurgetrouwe hout en steen dessins worden gecombineerd met het Gold Indoor Air Quality zegel van het onafhankelijke certificeringsbureau Eurofins. Alle 28 items uit de vijf collecties zijn standaard voorzien van een polyurethaan (PU) beschermlaag. 

mFLOR Contact is een projectgeschikte designvloer die geïnstalleerd kan worden zonder verlijming. Dit wordt bereikt door de toepassing van een bijzonder fijn absorberend textiel weefsel op de rug, geïmpregneerd met hars, en dusdanig samengesteld dat er een krachtige maar niet-permanente verbinding met de ondervloer ontstaat. Dit systeem weerstaat beweging in de lengte- en breedterichting, maar kan wel weer makkelijk worden opgenomen en teruggeplaatst. mFLOR Contact heeft een totale dikte van 3,0 mm, inclusief het lijmsysteem; met een beschermende toplaag van 0,55 mm waardoor het geschikt is voor toepassing in allerlei projecten en segmenten. De 18 items uit de collecties zijn standaard voorzien van een polyurethaan (PU) beschermlaag.

17-04-2013 10:00

Eind 2012 lanceerde vloerenbedrijf mFlor zijn eerste app ‘zie mFlor in uw eigen omgeving!’ In deze app zijn de residentiele mFlor-collecties opgenomen. Wegens het succes van deze app, heeft het bedrijf nu een tweede app gelanceerd, mFlor Professional.

In de nieuwe app is de gehele mFlor Projekt-collectie opgenomen. "Verder komt de ‘MyRoom’ functie hier terug, waarmee u mFlor in elke project omgeving kunt toepassen. Neem een foto van de ruimte met uw iPhone, bekijk de innovatieve designvloeren collecties en probeer zoveel uit als u wilt."

Op deze manier kunnen klanten volgens het bdrijf makkelijk zien welke vloer het beste in een projectomgeving past. "Daarnaast beschikt deze app over een Gallery, waarmee u gemakkelijk  en snel referentieprojecten met hun specificaties in compacte vorm kunt bekijken."

De nieuwe app is beschikbaar in de appstore.

 

17-04-2013 9:00

Forbo Flooring Systems heeft zijn omzet in 2012 geconsolideerd ondanks de crisis. De omzet kwam uit op 718 miljoen euro en was licht - 1,4 procent - lager dan in 2011. Het operationeel resultaat voor afschrijvingen bedroeg ruim 110 miljoen euro.. Gezien de omstandigheden is Forbo Flooring tevreden.

In 2013 gaat het bedrijf, met productie- en verkoopvestigingen in onder andere Assendelft, Krommenie en Coevorden, onder leiding van de nieuwe Zwitserse CEO Matthias Huenerwadel ruim 5 miljoen euro investeren in de bouw van een duurzaam, supermodern cross-docking magazijn in Assendelft dat volgens het bedrijf de service aan de klanten gaat verbeteren en de milieubelasting verminderen.

De eerste paal voor het magazijn, genaamd MXD, is inmiddels geslagen. In het nieuwe magazijn worden de vloerbedekkingproducten van verschillende Forbo-vestigingen samengevoegd in één vrachtwagen of container voor vervoer naar de klanten. "Dit zogenoemde cross-docken is een efficiënt en milieubewust proces. Minder vrachtwagens betekent immers minder transportkilometers en daarmee minder CO2-uitstoot. Het MXD-magazijn wordt ook duurzaam gebouwd. Zo worden er bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst."

Forbo Flooring neemt naar eigen zeggen met de bouw van het nieuwe magazijn het heft in eigen hand. "De opslag en het transport werd tot nu toe uitbesteed. Als de werkzaamheden volgens plan verlopen, wordt de opslaghal in het najaar opgeleverd en in gebruik genomen.

Matthias Huenerwadel, de nieuwe 44-jarige CEO, is afgelopen januari begonnen als eindverantwoordelijke voor de divisie Flooring Systems. Hij treedt ook toe tot de Raad van Bestuur van het Forbo-concern. De nieuwe CEO heeft van 2005 tot 2012 met succes de Movement Systems divisie binnen Forbo geleid. Daarna heeft hij een sabbatical van een jaar genomen om zich zakelijk en persoonlijk te verdiepen, in voorbereiding op zijn positie bij Forbo Flooring.

11-04-2013 8:01

Desso, Europees fabrikant van tapijt en sportoppervlakken, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Een groot deel van de commerciële en residentiële tapijtproducten van het bedrijf is namelijk als eerste ter wereld gecertificeerd onder versie 3.0 van de Cradle to Cradle Certified Product Standard, die wordt toegekend door het Cradle to Cradle Products Institute.

Een aanzienlijk deel van zowel Desso’s commerciële tapijttegels als commercieel en residentieel kamerbreed tapijt bereikte de status van Cradle to Cradle Certified Brons.
Het in de Verenigde Staten gevestigde Cradle tot Cradle Products Innovation Institute (C2CPII) is een non-profitorganisatie die dient als onafhankelijk beoordelaar voor cradle-to-cradle productcertificatie.

Het doel is om producten te blijven ontwikkelen die een positieve bijdrage leveren aan de menselijke gezondheid, grondstoffen schaarste en het klimaat en daarom heeft het instituut een nieuwe versie van de Cradle to Cradle Certified Product Standard ontwikkeld die de discipline naar een hoger niveau tilt. Bedrijven die zijn gecertificeerd onder versie 2.1.1 worden geacht stappen te ondernemen om de overgang te maken naar de meer geavanceerde 3.0 versie, die in januari 2013 werd geïntroduceerd. Nieuw aan versie 3.0 is het bronzen niveau van certificatie, waardoor er een logischere route naar productoptimalisatie is ontstaan. Toevoeging van dit niveau betekent dat er momenteel vijf niveaus van certificatie zijn: Basis, Brons, Zilver, Goud en Platina.

Op het Basic-niveau van de nieuwe standaard is een product de weg naar optimalisatie ingeslagen en wordt er een basis analyse van materialen, energieverbruik, waterverbruik en sociale rechtvaardigheid gemaakt. Op het nieuwe Brons-niveau gaat de productbeoordeling dieper. Tenminste 75 procent van de gebruikte productmaterialen wordt beoordeeld op chemische veiligheid en de mogelijkheid tot ecologische afbreekbaarheid en hergebruik. Daarnaast heeft Desso aan de eisen voldaan voor de ontwikkeling van een strategie voor het gebruik van hernieuwbare energie en carbon management en heeft het hele bedrijf een audit van waterverbruik en een volledige evaluatie van het proces van maatschappelijke verantwoordelijkheid uitgevoerd.

Alexander Collot d’Escury, CEO van Desso, is blij met het nieuws: “We zijn verheugd dat we het eerste bedrijf ter wereld zijn dat producten onder versie 3.0 gecertificeerd heeft. Dit motiveert ons om door te gaan met het ontwikkelen van producten die bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en welzijn van mensen en die tegelijkertijd een positieve invloed hebben op het milieu.”De officiële certificaten werden aan d’Escury en zijn team overhandigd door Roy Vercoulen, Vice President Europa van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.
 
“Als Products Innovation Institute zijn we blij dat Desso, als een van de eerste pioniers op het gebied van Certified Cradle to Cradle producten, de overgang heeft gemaakt naar de nieuwste versie van het certificaat. We waarderen Desso’s toewijding aan het maken van producten die een positieve invloed hebben op de menselijke gezondheid en het milieu”, zegt Bridgett Luther, President van het Institute.
 

08-04-2013 9:30

Vloerenfabrikant Tarkett heeft sinds september 2012 haar assortiment uitgebreid met een unieke LVT-collectie. In de Amsterdam Arena ligt 5.000 vierkante meter op maat gemaakte vinyltegels van 1 meter bij 1 meter.

“De nieuwe LVT collectie ID Inspiration 55/70 biedt de mogelijkheid om maatwerk te leveren op het gebied van kleur, embossing, vellingkanten en formaat. Dit geeft de ontwerper de mogelijkheid om voor een vinyltegel te kiezen van bijvoorbeeld een meter bij een meter. Hierdoor ontstaat een unieke vloer die aansluit bij de behoeften en wensen van hedendaagse ontwerpers. Dit zie je nu terug in de Amsterdam Arena waar gekozen is voor een vinyltegel die de natuurlijke uitstraling heeft van een ceramische vloer,’’ vertelt Ernst van de Weerd, directeur Tarkett Nederland.

Duurzaam bouwen en daarbij het gebruik van duurzame en recyclebare materialen was een van de uitgangspunten bij het ontwerpen van de diverse ruimtes in de Amsterdam Arena. De nieuwste LVT collectie ID Inspiration 55/70 scoort hoog als het aankomt op duurzaamheid. De vloer bestaat voor 48 procent uit gerecycled materiaal en voor 50 procent uit natuurlijke hernieuwbare grondstoffen.

De emissiewaarden van de nieuwe designcollecties zijn volgens Tarkett zelfs 100 keer lager dan de huidige Europese norm, hetgeen de indoor air quality ten goede komt. Ook op het gebied van productverwerking voert Tarkett haar duurzaamheidsbeleid door. Zo zijn de LVT-vloeren in de Arena verwerkt met Tarkospray. Dit is een door Tarkett ontwikkelde milieuvriendelijke spraylijm, waardoor de tegels opneembaar blijven en na gebruik kunnen worden teruggenomen voor recycling. Tevens kan met Tarkospray sneller worden gewerkt en biedt het ook een ARBO technisch voordeel.

“Duurzaamheid zit in de genen van Tarkett. Met de ID Inspiration 55/70 collectie verstevigt Tarkett haar marktleiderspositie op het gebied van elastische vloeren. Niet alleen door de omgevingsvriendelijke samenstelling van haar producten, maar ook op het gebied van schoonmaakonderhoud en life cycle cost is en blijft Tarkett de referentie in de markt,” aldus Ernst van de Weerd.

05-04-2013 11:14

Vescom introduceert vier nieuwe gordijnstoffen speciaal voor toepassing in de zorg. Frisse en eigentijdse kleuren, aansprekende dessins die bijdragen aan een prettige zorg- en leefomgeving.

De betreffende gordijnstoffen - Nelson, Morgan, Romo en Sindo - kunnen op 70 graden gewassen worden en zijn daardoor bijzonder goed te onderhouden en te reinigen. Qua samenstellingen bestaan de stoffen uit 100% Trevira CS garens, waardoor ze de best denkbare brandwerende eigenschappen bezitten.

02-04-2013 7:59

Vloerenfabrikant Forbo heeft een 1 april-grap uitgehaald. 1 April viel in Krommenie dit jaar echter al op 29 maart. Want op die datum is het onderstaande persbericht gedateerd.

'Noordwijk, 29 maart 2013
ESA heeft vanmorgen vroeg bekend gemaakt dat de Marslander Curiosity mogelijk linoleumsporen op Mars heeft aangetroffen.Tijdens de boring heeft de Marslander geoxideerde lijnolie gedetecteerd, die wijst op de aanwezigheid van linoleum, ook wel marmoleum genoemd, op Mars.

Volgens deskundigen niet geheel onmogelijk. Marmoleum wordt al sinds 1899 geproduceerd, en sinds 1900 zijn grote hoeveelheden geëxporteerd naar onder andere.Rusland. In 1904 is in Rusland een meteoriet ingeslagen met dertig keer de kracht van de inslag eerder dit jaar. Bij dat soort inslagen worden stukken getroffen gebied de ruimte ingeslingerd.

Uit eerste onderzoek blijkt dat in 1904 een lading marmoleum niet op zijn plaats van bestemming in Siberië is aangekomen. Een verificatieonderzoek loopt nog waarvan de resultaten binnenkort worden verwacht'.

Op de website van Forbo wordt aangegeven dat de resultaten van het onderzoek op 2 april bekend worden gemaakt. Wij wachten in grote spanning af.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >