Nieuws


27-02-2013 14:00

FC Groningen is een belangrijke klant van bierbrouwerij Heineken. Heineken’s interieurarchitect Peter Roozeboom ontwierp voor Euroborg, het stadion van de voetbalclub, een nieuwe business lounge. Deze moest natuurlijk functioneel voldoen aan de (veiligheids)eisen van deze tijd en daarbij vooral ook een nieuwe beleving scheppen. Niet alleen voor wedstrijdbezoekers, business-leden en hun gasten, maar ook  voor het aantrekken van feesten, conferenties en bijeenkomsten. Ecophon leverde hiervoor de Solo akoestische plafondeilanden.

Roozeboom liet de bestaande plafonds verwijderen, zodat er meer hoogte ontstond en door gebruik te maken van de Solo plafondeilanden het geheel een eigentijds karakter zou krijgen. Roozeboom: “Ik wilde graag met lichte en donkere vlakken werken, dat stond mij glashelder voor ogen. Dat effect ontstond doordat deze plafondplaten zich er uitstekend voor lenen om vrij en random in de ruimte op te worden gehangen. Op kantoor lag een map met beelden van de Solo-plafondeilanden van Ecophon. Ik wist al dat die akoestisch uitstekend zijn en zag ook meteen dat die perfect zouden passen in mijn 'vlekken-visie'."

Door verlichting te integreren in en tussen de Solo-eilanden, ontstond ook een spannend lichtpatroon op de vloer. Roozebooms inspiratie daarvoor waren de lichtvlekken van het bladerdek in een bos op een zonnige dag. Voor zulke grote ruimtes was de grootste maat Solo eigenlijk nog te klein. Dat loste Ecophon gemakkelijk op voor ons door speciaal panelen op maat te maken van 2,40 meter diameter. "Ik vind het mooi dat dat mogelijk is. De ruimtes bestaan uit vrij harde materialen, ook vanwege de schoonmaak en of er nu twintig of duizend man in staan, de akoestiek moet natuurlijk goed zijn. We hingen vier maten Solo-cirkels op drie verschillende hoogtes voor het effect van verstrooiing. En we gebruikten alleen maar witte. Dat geeft een geweldig resultaat.”

Voor de wensen van Heineken en Euroborg verzorgde Ecophon met Solo-plafondeilanden een op maat ontworpen oplossing die goede akoestiek met ruimtelijk design combineert. Ecophon Solo is een trendy randloos plafondelement met uitstekende geluidsabsorptie. Solo is leverbaar in verschillende vormen, kleuren en afmetingen of een eigen ontwerp. De lichtgewicht 'eilanden' vormen opvallende zwevende akoestische elementen in de ruimte, die inspelen op de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ontwerp van duurzame, groene gebouwen.

26-02-2013 10:00

Tarkett, specialist in innovatieve harde vloer– en sportvloeroplossingen, heeft de 'Vloerenmonitor' ontwikkeld. Het betreft volgens het bedrijf een 'een unieke en revolutionaire applicatie'.

De vloerenmonitor is een tool waarmee een facilitair manager of gebouwenbeheerder op ieder moment weet waar welke vloer ligt, hoe de technische staat is, welk onderhoud er gepleegd wordt, hoe lang de vloer nog mee zou kunnen gaan, wat de eventuele vervangings- of reparatiekosten zijn. "Alles uitgewerkt in één rapport."

"De Vloerenmonitor is altijd in te zien en perfect te gebruiken voor meerjaren begrotingen, inzicht en vooral: kostenbesparing", meldt Tarkett. "Er valt geld te verdienen door te besparen op de exploitatiekosten dankzij beter inzicht, beter beheer, minder vervanging en simpele rapportages. De budgettering wordt doeltreffender en de besparing kan fors oplopen. Het is te vergelijken met het beheer van een wagenpark. Alle informatie die relevant is voor het beheer hiervan wordt op een zeer klantvriendelijke manier inzichtelijk gemaakt. Na inventarisering van de vloeren kan de gebruiker aan de slag met het monitoren van zijn vloerenpark."

17-02-2013 8:00

Forbo Flooring start half februari met een serie van negen architectenlunchen en -borrels, netjes verdeeld over Nederland. Forbo’s eigen designstudio presenteert en wil de bijeenkomsten gebruiken om architecten te inspireren en bij te praten over trends en het gloednieuwe Marmoleum Next Generation. De laatste lunch vindt begin maart plaats in Assendelft.

De nieuwe collectie valt onder het genot van een drankje en een hapje ook te zien en te voelen. "Het nieuwe Marmoleum is nog duurzamer dan zijn voorganger Global 3 die al bekend stond als de duurzaamste vloer ter wereld en heeft nu ook bewezen de laagste levensduurkosten, gebruikmakend van standaarden die de SDU hanteert om onderhoudskosten te bepalen. Bovendien kent Marmoleum Next Generation met zijn 168 kleuren en vier basisdessins een ongekende rijkdom aan designkeuze."

Forbo’s designstudio presenteerde eerder dit jaar haar tweejaarlijkse trendrapport dat als leidraad dient voor de bijeenkomsten en dat ook aan de basis stond van Marmoleum Next Generation. Het boekwerk is een product van Forbo’s internationale designers en adviseurs, waaronder bijvoorbeeld architect Paul de Ruiter, waarin ze in beeld en tekst hun visie op de toekomst weergeven. Denk hierbij aan culturele ontwikkelingen, trends, tendensen en waarden die het aanzien van de dag van (over)morgen gaan bepalen. 

Forbo inspireert ook via Archidea, haar internationale on- en offline magazine bedoeld voor architecten en interieurdesigners. Dit is een platform waarop erkende architecten hun mening en visie kwijt kunnen."Op de sterk verbeterde en uitgebreide site is heel veel informatie te vinden zoals video’s en reportages, maar ook een grote verzameling interviews en projectverhalen." Daarnaast heeft Forbo onlangs een boek uitgegeven waarin de meest bijzondere projecten zijn gebundeld.

13-02-2013 10:30

Forbo Flooring introduceert in maart ‘Marmoleum selected by Piet Boon’. De internationaal vermaarde ontwerper maakte hiertoe een selectie van twaalf kleuren uit de gloednieuwe Marmoleum Next Generation collectie. Die kleuren, van grijzen en bruinen tot zwart en blauw, vormen een staalkaart van Piet Boons smaak en zijn moeiteloos in zijn stijlvolle en tijdloze ontwerpen toepasbaar. De liefde voor mooie materialen met een focus op functionaliteit, duurzaamheid en comfort bracht Piet Boon en Marmoleum Next Generation samen.

Piet Boon geniet internationale bekendheid als Designstudio met een wereldwijde portfolio aan interieur en exterieur ontwerpen voor zowel private als zakelijke klanten. Zijn stijl en filosofie bestaan uit een duidelijk herkenbare interpretatie van materialen, texturen en kleuren en perfectie details, uitgevoerd met de persoonlijke wensen van de klant als uitgangspunt. Volgens Piet Boon begint een mooi interieur met een goede vloer als basis.

Niet alleen Piet Boon, maar ook andere ontwerpers kiezen steeds vaker voor Marmoleum. Het past dan ook heel goed in het huidige tijdsbeeld waarin eerlijke, oorspronkelijke producten de toon zetten. Strak, stoer en verkrijgbaar in eindeloos veel kleuren is het een van de mooiste vlakke vloeren. Marmoleum Next Generation wordt daarnaast gemaakt van 97 procent natuurlijke materialen zoals lijnolie en houtmeel. Voor sommige mensen is dit nieuws, maar veel bekende architecten en designers weten dit al veel langer en passen Marmoleum toe daar waar design en duurzaamheid gevraagd worden.

Forbo Flooring presenteerde eerder dit jaar wereldwijd haar nieuwste, verbeterde Marmoleum, genaamd Marmoleum Next Generation. Het nieuwe Marmoleum heeft nu ook bewezen de laagste levensduurkosten van alle vloeren, gebruikmakend van standaarden die de SDU hanteert om onderhoudskosten te bepalen. Bovendien kent Marmoleum Next Generation met zijn nieuwe collecties in meer dan honderdvijftig kleuren en vier basisdessins een ongekende rijkdom aan designkeuze.

Marmoleum Next Generation wordt geleverd in gemarmerd Real, Fresco en Vivace; gelinieerd Striato; effen Concrete en Walton; en gedessineerd Graphic en Piano. De nieuwe marmercollectie bestaat uit maar liefst negentig kleuren en kent spectaculaire dessins met combinaties tot acht verschillende kleuren die variëren in intensiteit en contrast. Krachtige contrasten die de vloer het uiterlijk van echt marmer geven of subtiele kleuren die zijn gebaseerd op de fresco's uit het verleden. Voor het gelinieerde Marmoleum Striato zijn drie zeer kleurrijke eyecatchers ontworpen. De nieuwe effen-lijn van Marmoleum Concrete en Walton bestaat juist uit uiterst verfijnde dessins en subtiele kleurnuances. De gedessineerde collectie, tenslotte, vormt een dialoog tussen de zwarten, grijzen en witten van Marmoleum Graphic - geschikt voor architectonische statements - en het subtiele tweekleurige spikkelpatroon van Marmoleum Piano.

Voor veel meer informatie over Piet Boon en Marmoleum zie www.forbo-flooring.nl .

07-02-2013 9:30

Tijdens ZorgTotaal (13-15 maart, Jaarbeurs Utrecht) deelt Ecophon in hal 8 (stand F047) kennis over het belang van akoestiek in zorgomgevingen en de voordelen van een goede akoestiek voor patiënten en medewerkers. Tijdens de beurs kunnen bezoekers ook zelf zien en horen hoe goede akoestiek in zorgomgevingen eruit ziet en klinkt.

Ter plekke verzorgt Ecophon installaties die ingaan op twee thema’s: hygiëne en ‘access’.

Hygiëne range: in de zorg ligt een grote uitdaging als het gaat om de combinatie van reinigbaarheid, desinfecteerbaarheid en akoestiek. Gladde en harde oppervlaktes zijn hygiënisch, maar tegelijk slecht voor de akoestiek. Daarvoor laat Ecophon oplossingen zien.

Access: in de zorg is het cruciaal dat de ruimte boven het plafond goed toegankelijk is voor het leggen van kritische kabels en leidingen. Ecophon laat zien dat dit uitstekend kan in combinatie met goede akoestiek.

Ziekenhuizen kennen veel lawaai, omdat er veel medische apparatuur, telefoons en ventilatie is en er veel mensen in gesprek en beweging zijn. Daarnaast zijn er veel harde - en daardoor gemakkelijk te reinigen - oppervlakken die het geluid weerkaatsen en laten rondzingen.
“Lawaaibestrijding binnen zorgomgevingen is erg belangrijk. Dat is beter voor medewerkers en patiënten en leidt tot besparingen”, beklemtoont Ecophon. Dit is ook één van de conclusies van een internationaal akoestiekseminar van Ecophon afgelopen jaar. Het inzetten van Evidence Based Design, om geluidoverlast te verminderen en een betere akoestische omgeving te creëren, verdient zich volgens Ecophon in een paar jaar terug en bespaart uiteindelijk veel geld doordat de operationele kosten op lange termijn verlaagd worden.

De akoestiekspecialist wijst op de volgende voordelen als het gaat om lawaaivermindering in ziekenhuizen:

• Verbeterde resultaten bij kinderen en volwassenen op de intensive care
• Slaapverbetering van patiënt
• Vermindert stress en ervaren werkdruk
• Verlaagt kostbare heropname van (hart)patiënten
• Helpt pijnbeleving en inname van pijnmedicatie verlagen
• Verlaagt risico op burnouts onder medisch personeel

05-02-2013 14:58

Forbo Flooring introduceerde eind januari wereldwijd het nieuwste op alle fronten verbeterde marmoleum, genaamd Marmoleum Next Generation. Deze vloer is nog duurzamer dan zijn voorganger Global 3. Zo heeft Marmoleum Next Generation de laagste LCA (Life Cycle Analysis) van alle vlakke vloeren ter wereld. De nieuwe lijn wordt gemaakt van 97 procent natuurlijke materialen zoals lijnolie en houtmeel, waarvan 72 procent hernieuwbaar en 43 procent gerecycled. Hiervoor wordt 100 procent groene stroom gebruikt. Alle Marmoleum-producten hebben nu bovendien ook hun eigen EPD (Environmental Product Information), die de milieu-impact van het product duidelijk maakt. Eerder al werd Marmoleum onderscheiden met bijna alle ‘ecocertificaten’ zoals het Milieukeur en Cradle-2-Cradle.

De Marmoleum Next Generation wordt geleverd in gemarmerd Real, Fresco en Vivace; gelinieerd Striato; effen Concrete en Walton; en gedessineerd Graphic en Piano. De nieuwe marmercollectie bestaat uit maar liefst 90 kleuren en kent bijzondere dessins met combinaties tot acht verschillende kleuren die variëren in intensiteit en contrast.

Marmoleum kent nu ook bewezen de laagste levensduurkosten, uitgaande van de SDU-rekenmethodiek. Levensduurkosten hangen af van de aanschafprijs van een product, levensduur, mate van herstelbaarheid en met name schoonmaak en onderhoud. Forbo introduceerde daarom een half jaar geleden een nieuwe fabrieksfinish, Topshield2, waardoor de vloer nog eenvoudiger te onderhouden is en flink bespaard kan worden. Daarnaast is Marmoleum dankzij de nieuwe toplaag voortaan bestand tegen krassen, vlekken en kleurvervaging. Medio februari is een nieuwe life cycle cost calculator beschikbaar als app op de site van Forbo. Hiermee kan een opdrachtgever naar eigen wens en gebruik van een gebouw en ruimte de kosten berekenen en vergelijken tot vier typen vloerbedekking.

03-02-2013 12:00

Formica Group, naar eigen zeggen 'de uitvinder van het laminaat' bestaat in 2013 een eeuw. "100 jaar in inventiviteit, innovatie en toonaangevend design. We starten met een jaar durende, wereldwijde viering van het Formica-merk en zijn invloed op commercieel design en interieurdesign in het verleden, heden en de toekomst."

“100 jaar lang hebben de producten van Formica elke dag alle aspecten van ons leven geraakt, door miljoenen ruimtes te bekleden waarin wij samenkomen, werken, studeren, genezen, winkelen, eten en spelen,” zegt Mark Adamson, de voormalige president-directeur van de Formica Group en huidige president-directeur van het moederbedrijf Fletcher Building. “De wereld is opgegroeid met Formica-merklaminaat. Wij verheugen ons erop om voor de komende generaties nog meer miljoenen oppervlaktes te gaan bedekken.”
 

Formica Group heeft met designadviseur Pentagram samengewerkt om een spannende verjaardagscampagne 2013 te creëren met onder andere: “Formica Forever” 100 jaar logos en ondersteunende merkelementen, die het hele jaar 2013 worden gebruikt, de Formica Laminaat Verjaardag Collectie, die bestaat uit 12 nieuwe grafische patronen, gebaseerd op het merk en zijn geschiedenis. Ook verschijnt er een gelegenheidsboek, Formica Forever, dat 100 jaar geschiedenis in design, culturele invloed en bedrijfsuitbreiding vastlegt.

“Alle elementen van ons eeuwfeest brengen hulde aan de creatie van een iconisch merk,” vertelt Paul Zuckerman, president van de Afdeling Laminaten & Panelen van Fletcher Building, waaronder ook de Formica Group valt.“Nu het merk 100 jaar oud wordt, kijken we terug op een eeuw van nieuwe uitvindingen, bedrijfsbestendigheid en succes. Wat een verhaal!”  

De Verjaardag Collectie van Formica Laminaat wordt overal in Europa rond maart 2013 onthuld.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >