Nieuws


28-12-2013 8:00

Forbo Flooring presenteert zich op de aankomende Facilitair vakbeurs met de unieke Flotex vlekkentest en haar levenscycluskostencalculator, die inzicht geeft in de levensduurkosten van een vloer. Daarnaast showt Forbo 'de duurzaamste vloer ter wereld', zijn gegarandeerde totale vloersystemen en een sneak preview van de nieuwe Allura, een collectie van luxe vinyl vloertegels.

De Facilitair vakbeurs vindt van 15-17 januari plaats in Den Bosch en is de ontmoetingplaats voor facilitair verantwoordelijken. De beurs biedt de professional een zeer breed scala aan producten en diensten op het gebied van facilitair management en gebouwbeheer.

19-12-2013 11:00

Zoals gebruikelijk zal mFlor zich weer groots presenteren tijdens Domotex (hal 6, stand E46; 11 - 14 januari 2014 in Hannover). Daar zal het bedrijf, naast alle bekende producten, onder meer de nieuwe 2 mm collectie presenteren, evenals de nieuwe houtdessins (met dubbele film) voor mFlorLock. Plus drie volledig nieuwe collecties mFlorContact.De 2 mm collectie van mFlor is volledig vernieuwd. Alle bestaande producten zijn vervangen door de nieuwe Argyll Fir (zes items; 122 x 23 centimeter) en Suffolk Woods (acht items; 122 x 18 centimter). Deze 2 mm collectie heeft een toplaag van 0,3 millimeter en is daarmee geschikt voor gebruiksklasse 31 (EN 685: voor zwaar huishoudelijk gebruik en licht projectmatig gebruik). Alle mFLOR 2 mm producten zijn standaard voorzien van een matte PU (polyurethaan) beschermlaag en van een zogenaamde ‘mini-bevel’ (kleine vellingkanten/facetranden voor een fraai vloereffect).

Gezien de toenemende vraag heeft mFlorLock in 2013 diverse nieuwe steendessins geïntroduceerd. Nu zijn ook houtdessins aan de collectie toegevoegd. Bijzonder, omdat er bij deze English Oak wordt gewerkt met dubbele films. Daarmee ontstaat een nog levendiger effect op de vloer en daarmee een natuurlijker en authentiekere uitstraling.
Deze mFlorLock planken zijn 124 centimeter lang en 18 centimter breed. Ze hebben daarmee een mooie, langwerpige optiek die ruimtelijk werkt. "Met een totale dikte van 4 millimeter en een toplaag van 0,55 millimeter plus een PU-beschermlaag bieden deze planken de hoogste kwaliteit op het gebied van een PVC-vloer met klikverbinding", aldus mFlor.

Een nieuwe methode om designvloeren te leggen zonder lijm te gebruiken: mFlorContact. Deze methode maakt gebruik van een fijn absorberend textielweefsel dat is geplaatst aan de onderkant van de vloer. Het weefsel is geïmpregneerd met een speciale hars die niet uithardt en een robuuste, niet-permanente chemische verbinding met de ondervloer vormt. Met mFlorContact kan men snel en eenvoudig een designvloer leggen.
mflorContact wordt met drie nieuwe collecties geïntroduceerd in het winkelkanaal: Celtic Woods (137 x 18 centimeter), English Oak (Authentic / In Register Embossing; 122 x 18 centimeter) en Suffolk Woods (122 x 23 centimeter). 
mFlorContact is een 3 millimeter product met een toplaag van 0,55 millimeter. Deze collecties zijn daarmee geschikt voor gebruiksklasse 42 (EN 685: voor zwaar projectmatig gebruik en zelfs licht industrieel gebruik). Standaard voorzien van een matte PU (polyurethaan) beschermlaag.

De nieuwe producten worden ondersteund met nieuwe stalenboeken en stalenwaaiers en zijn opgenomen in de mFlor website en de nieuwe foto-app.
Verder zijn er diverse informatieve brochures, om het innovatieve mFLOR merk verder mee te promoten.

http://www.mflor.com/

13-12-2013 11:34

De twee nieuwe modellen deurkrukken Minimal/Maximal van M&T hebben de Red Dot Design Award 2013 in de wacht gesleept. Daarbij lieten zij ruim 4.700 inzendingen van over de hele wereld achter zich. De 37-koppige internationale jury roemt Minimal/Maximal voor de vooruitstrevende techniek en het uitzonderlijke en innovatieve design van de deurkrukken.

Slechts een paar keer eerder in de geschiedenis is deze internationaal gerespecteerde prijs toegekend aan een deurkruk. Minimal/Maximal worden, net als alle winnende producten van de Red Dot Design Award, tentoongesteld in het Red Dot Design Museum in Essen en Singapore. De deurkrukken zijn, net als alle andere M&T producten, exclusief verkrijgbaar bij Wallebroek.

10-12-2013 11:00

Er is de laatste tijd een duidelijke verschuiving van nieuwbouw naar hergebruik en verduurzamen van bestaande utiliteitsgebouwen. Een goed voorbeeld is de slechte staat van veel schoolgebouwen.

Scholen hebben vaak te maken met gebouwen die functioneel niet meer aan de educatieve eisen op het gebied van geluidwerendheid voldoen of brandwerend niet aan de huidige eisen voldoen. Bij renovatie van dergelijke gebouwen is het vaak noodzakelijk dat bestaande binnendeuren om deze redenen vervangen moeten worden.

Reinærdt Deuren te Haaksbergen heeft onder andere een breed assortiment brandwerende deuren ontwikkeld die vaak in de bestaande kozijnen geplaatst kunnen worden. In combinatie met deze bestaande kozijnen kunnen deze tóch aan de nieuwe eis voldoen. Specialisten van Reinærdt Deuren kunnen beoordelen of bestaande kozijnen kunnen blijven staan of dat een geheel nieuw compleet element (kozijn met deur) geplaatst moet worden om aan de nieuwe eis te voldoen.

Deze laatste optie behoort ook tot het leveringspakket van de organisatie. Vaak is plaatsing van een nieuw kozijn niet nodig, hetgeen kostenbesparend is. De bestaande kozijnen worden digitaal ingemeten, waarna de bijhorende deuren ‘CNC op maat kozijn’ inclusief alle bewerkingen geleverd en snel gemonteerd kunnen worden.

Dit kunnen ook groene deuren zijn. Reinærdt Deuren heeft naast de bekende MVO kwalificaties (FSC-PEFC certificeringen en Breeam-gerelateerde rapportages) al zijn brandwerende deuren met bamboe randhout gecertificeerd. Het verwerken van tropisch hardhout in binnendeuren behoort wat Reinærdt Deuren betreft tot het verleden. Bamboe is aantoonbaar CO2-neutraal in de gehele levenscyclus..

09-12-2013 8:00

Nieuws van Windmöller Flooring Products. Het bedrijf introduceert phthalaat-vrije weekmakers in de eigen vloerproducten. "Als pionier van milieuvriendelijke elastische vloerenbedekking is Windmöller Flooring Products met de lancering van de PURline niet alleen de eerste fabrikant die een vloerbedekking maakt van herbruikbare grondstoffen, maar produceert ook vloeren die een gezonde leefomgeving geven en duurzaam zijn door het gebruik van ecologisch gecertificeerd Core Board Systemen", meldt een woordvoerder.

“Belangrijk in het kader van productontwikkeling en de corporate filosofie zijn de issues van milieu, duurzaamheid en vernieuwende producten. Als onderdeel van deze discussie hebben wij met vooruitziende blik onze productie aangepast en zijn vanaf 1 juli 2013 alle design flooring-producten  phthalaat vrij. Wij zijn er van overtuigd deze stap, genomen te hebben in het belang van onze klanten, de consument en ons milieu”, zegt Richard Riepe, directeur Sales / Marketing van Windmöller Flooring Products.

Met de slogan 'reliable solution' heeft Windmöller de recepten in het hele productportfolio van design floors aangepast aan het gebruik van de phthalaat-vrije weekmakers. "'Elastische makers' zijn nodig om het product de juiste kenmerken voor de toepassing te geven waardoor we dagelijks het zelfde materiaal in verschillende vormen tegen kunnen komen, zoals verpakkingen, sport kleding, auto interieur en handgrepen voor gereedschap", meldt het bedrijf. "De Phthalaat vrije weekmakers die Windmöller gebruikt zijn genotoxisch ingeschaald als ongevaarlijk en zijn tot op heden alleen nog maar gebruikt in speciale materialen voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg."

"De overgang naar Phthalaat vrije weekmakers betreft alle designvloeren van Windmöller Flooring;  zowel de click- als de plak varianten", meldt een woordvoerder van M. Mommersteeg BV, dat de producten van de Duitse fabrikant in Nederland op de markt brengt.

.

08-12-2013 8:00

MOSO, specialist op het gebied van bamboeproducten, constateert een flinke groei in het professionele gebruik van bamboe als alternatief voor tropisch hardhout in de bouw en het exterieur. "Het Nederlandse bedrijfsleven loopt hierin voorop in Europa."

Bamboebalken zijn volgens MOSO ideaal voor de vervanging van tropisch hardhout in semi-structurele toepassingen zoals deuren en kozijnen. "Exemplarisch is het Twentse Reinaerdt, marktleider in deuren voor utiliteitsbouw, dat dit jaar volledig is overgestapt op bamboe in plaats van tropisch hardhout."      

"Bamboe is de afgelopen jaren sterk in opkomst in de interieurbouw", vervolgt de woordvoerder. "Onder andere als decoratieve toepassing in vloeren, tafel- en werkbladen, wand- en plafond bekleding." Ook het duurzame aspect van bamboe begint volgens MOSO de erkenning te krijgen die het verdient.

René Zaal, directeur MOSO International: "Dankzij verschillende innovaties is bamboe nu ook aan een opmars bezig in de bouw en het exterieur, daar waar het vooral kan worden gebruikt als vervanger van tropisch hardhout. Denk hierbij aan massieve balken, vlonderplanken en gevelbekleding."

De ontbossing van tropisch regenwoud blijft een serieus probleem. In de periode 2005-2010 is volgens de VN in de tropen een gebied ontbost van 8 miljoen hectare, een gebied groter dan de hele Benelux bij elkaar. Bij de toepassing van reuzenbamboe is er van ontbossing geen sprake, omdat het een grassoort is die als een landbouwgewas wordt beheerd. Daarnaast groeit bamboe veel sneller dan zachthout, maar heeft het hardhout eigenschappen. Zaal: "Er gaan grote hoeveelheden tropisch hardhout om in de kozijnbouw. Bamboe kan hier een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de sector en daarnaast wordt het gewaardeerd in de leidende duurzaam-bouwen certificeringssystemen BREEAM NL en LEED. Daardoor zit de belangstelling voor bamboe in de bouw duidelijk in de lift."

Chris Hendriks, directeur van Reinaerdt Deuren: "Na jarenlang testen op sterkte, flexibiliteit, stabiliteit en maatvastheid hebben wij recent de overstap naar bamboe gemaakt. Vanuit de markt hebben wij veel positieve reacties ontvangen. Architecten waarderen de bijzondere uitstraling maar zeker ook de duurzame prestaties van onze producten."

06-12-2013 8:56

Bij de onlangs geopende tandartsenpraktijk Venema in Annen (Gr.) zijn alle deuren voorzien van antimicrobial bronzen deurbeslag om bacteriële besmetting door aanraking te voorkomen. Een deur in een publiekelijk gebouw wordt dagelijks talloze malen geopend en gesloten, en kan zo bacteriële kiemen verspreiden. Het gebruik van kiemdodende materialen kan dit tegengaan. Reden voor Jan Willen Venema om zijn tandartsenpraktijk uit te rusten met bronzen deurkrukken uit de 1119 productfamilie van FSB.

Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit Halle in het University Hospital NHS in Birmingham wijst uit dat op het bronzen beslag van FSB 99,9% van de kiemen binnen enkele minuten sterven. In dit onderzoek werden 26 deurgrepen van het model FSB 6670 gebruikt, die op openslaande deuren waren bevestigd. Uit de studie bleek verder dat kiemen velen malen sneller sterven op brons dan op andere materialen en dat de snelheid waarin bacteriën sterven samenhangt met de legering van het materiaal. Hoe hoger het kopergehalte, hoe hoger de kiemdodende werking. De deurkrukken van FSB hebben een kopergehalte van 92% en daardoor een een hoge kiemdodende werking.

In samenwerking tussen Jan Willem Venema en FSB is een keuze gemaakt in het type deurkruk, waarna de architect deze in zijn ontwerp heeft meegenomen. De gloednieuwe tandartsenpraktijk beschikt zo over een medisch en esthetisch verantwoord deurbeslag.

02-12-2013 8:43

Vloerenfabrikant Interface heeft de Partnership Verkiezing 2013 gewonnen. Interface kreeg de prijs in de categorie ‘Best Existing Partnership’ voor het partnerschap met de Zoological Society of London (ZSL) en garenleverancier Aquafil. Deze drie partijen trekken gezamenlijk op in het Net-Works project om afgedankte visnetten in te zamelen, nieuwe grondstoffen te genereren voor tapijttegels om zo een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij.

Geanne van Arkel, Sustainable Development van Interface: “Interface is trots om met Net-Works een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in een aantal van 's werelds armste kustgebieden. Jaarlijks blijft er 640.000 ton visnet achter in zee. Door lokale gemeenschappen te mobiliseren voor het verzamelen van deze afgedankte visnetten helpen we structureel de leefomstandigheden van lokale vissers te verbeteren."

Tegelijkertijd krijgi Interface hierdoor de beschikking over grondstoffen die na recycling weer dienen als garen voor nieuwe tapijttegels. "Als deze afgedankte visnetten op het strand of in de zee blijven liggen, dan vissen zij als spooknetten nog meer dan 600 jaar door en hebben een nadelig effect op het milieu en het leven in de zee."

Het Net-Works project is een inclusief business model, conform het gedachtengoed van World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). "De samenwerking met een NGO en de integratie in onze supply chain zorgen ervoor dat vissers via garenfabrikant Aquafil grondstofleverancier worden voor Interface tapijttegels. Het helpt ons tegelijkertijd bij het verminderen van het gebruik van nieuwe op olie gebaseerde grondstoffen.”
Net-Works is voor Interface  een belangrijke stap in haar Mission Zero om in 2020 geen enkele negatieve impact meer op het milieu te hebben, maar een herstellende bijdrage te leveren op sociaal en ecologisch gebied.   

Voor het tweede jaar op rij organiseerden The Punchy Pack, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, NCDO, FMO, en NUzakelijk ‘De Partnership Verkiezing’. Doel van deze verkiezing is om sterke business-cases van bedrijven, NGO’s en overheid in ontwikkelingslanden een podium te bieden om zo internationale samenwerking met ontwikkelingslanden te stimuleren. Naast Interface wonnen Albert Heijn en Icco de Best New Partnership Award.

02-12-2013 8:37

Hunter Douglas heeft voor de renovatie van de Katreinetoren in Utrecht een naar eigen zeggen 'uniek lamellen klimaatplafond' geleverd. Dit is ontwikkeld in samenwerking met specialist in klimaatplafonds Inteco uit Boxtel.

Het plafond voldoet volgens de fabrikant zowel aan de (hoge) vereiste koelcapaciteit in het gebouw als de vereiste geluidsabsorptie. Dit bleek een uitdaging, omdat een dergelijke hoge koelvraag lastig te combineren is met akoestische elementen in het klimaatplafond. Om dit op te lossen is een spouw van 60 millimeter gerealiseerd tussen het aluminium strekmetalen klimaatelement en het daarboven gemonteerde akoestisch systeemplafond.

"Door deze spouw en het open lamellenplafond gaat de convectieve koelcapaciteit fors omhoog. Er ontstaat een natuurlijke luchtstroming over het strekmetalen koelelement waardoor er extra warmteoverdracht tussen het watervoerende klimaatelement en de ruimtelucht plaatsvind." Bovendien voldoet deze plafondconstructie aan de esthetische eisen van NL Architects uit Amsterdam, die de inrichting van de nieuwe Katreinetoren heeft ontworpen.

Het plafond moest een rustige uitstraling hebben. Dit is bereikt door verlichting en installaties in het plafond te verwerken. Architect Walter van Dijk van NL Architects: "Het plafond van Hunter Douglas is de enige die aan onze eisen voldeed. Door de installaties weg te werken, ontstaat de gewenste rustige uitstraling. De toepassing van het plafond lost bovendien eerdere problemen met warmte en tocht op, zodat een comfortabel binnenklimaat ontstaat."


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >