Nieuws


30-10-2013 9:43

Het United World College (UWC) in Maastricht is met de opening van de nieuwe campus naar eigen zeggen één van de duurzaamste nieuw gebouwde scholen van Nederland. Op het gebied van bouwmaterialen, energievoorziening en luchtkwaliteit is gekozen voor tal van duurzame oplossingen. Vanwege de positieve effecten op de binnenluchtkwaliteit heeft de school gekozen om de kantoren, gangen en stafruimte uit te rusten met Desso AirMaster. De officiële opening werd verricht door Koning Willem-Alexander. 

"UWC Maastricht één van de duurzaamste nieuw gebouwde scholen in Nederland", meldt een woordvoerder. De vestiging van UWC in Maastricht is de twaalfde vestiging van dit wereldwijde netwerk van internationale scholen die zijn bedoeld voor internationaal onderwijs en opvang van kinderen van 2 tot en met 18 jaar. In Maastricht ontvangen bijna 700 leerlingen van meer dan 90 nationaliteiten internationaal onderwijs. "Daarmee is UWC Maastricht na Singapore de grootste UWC ter wereld. UWC heeft wereldwijd twaalf scholen met 7500 leerlingen uit meer dan 110 landen."
 
"Aangezien de UWC organisatie als missie heeft een duurzame toekomst te creëren, is in het ontwerp en de bouw van de campus rekening gehouden met vele duurzame aspecten op het gebied van milieu en energie. UWC Maastricht is hierdoor één van de duurzaamste nieuw gebouwde scholen in Nederland. In de gebouwen van UWC Maasticht is een oppervlakte van circa 1.200 vierkante meter uitgerust met Desso AirMaster-tapijt."

AirMaster draagt volgens Desso bij aan betere binnenluchtkwaliteit op scholen
"De toepassing van AirMaster op UWC Maastricht draagt, door een bewezen verlaging van de fijnstofconcentratie, bij aan een beter leef- en werkklimaat in de vertrekken waar het is geïnstalleerd", meldt de tapijtfabrikant uit Waalwijk. "Sinds de introductie in 2010 heeft  een aanzienlijk aantal scholen in Europa vanwege de positieve effecten op de binnenluchtkwaliteit gekozen voor Desso AirMaster."

"AirMaster blijkt uit metingen van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI achtmaal effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en viermaal effectiever dan standaard tapijt. Eerder onderzoek uitgevoerd door GUI, in opdracht van de Deutsche Allergie- und Asthmabund (DAAB), toonde al aan dat de schadelijke werking van fijnstof aanzienlijk minder is als er, in plaats van een harde vloer, tapijt wordt gelegd."
 
"Dankzij het toegepaste dunne garen is het tapijt in staat zeer fijne stofdeeltjes op te vangen en vast te houden, terwijl tegelijkertijd de grovere stofdeeltjes worden opgevangen door het dikkere garen die ook in het tapijt zijn verwerkt. De structuur van AirMaster voorkomt dat stof weer in de lucht terechtkomt en eenvoudig verwijderd kan worden met een stofzuiger. Daarmee zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat."
 
Roland Jonkhoff, Regional Managing Director van Desso, ziet een groeiend aantal scholen in binnen- en buitenland die kiezen voor AirMaster: “Gezonde scholen zijn van cruciaal belang voor de gezondheid en leerprestaties van onze kinderen. Het is onze taak ervoor te zorgen dat kinderen in gezonde, prettige omgevingen kunnen leren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schone lucht een belangrijke bijdrage levert aan de concentratie van kinderen en hun leerprestaties. De opening van het nieuwe UWC Maastricht waarin tal van toepassingen zijn gebruikt om het binnenklimaat te verbeteren, is dan ook een treffend voorbeeld van hoe we samen het beste voor onze kinderen kunnen creëren.”

29-10-2013 10:00

Van Vonderen Interior Contractors is de winnaar van de Gyproc Trophy 2013 voor het project EMCR Onderwijscentrum in Rotterdam. MAT Afbouw wint daarnaast de Innovatieprijs 2013. Beide prijzen zijn onderdeel van de Gyproc Trophy en zijn voor de vierde keer uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs is een initiatief van Saint-Gobain Gyproc, wereldwijd marktleider op het gebied van gipsproducten en -systemen voor de binnenafbouw. Het bedrijf beloont creatief en vakkundig gebruik van Gyproc-systemen bij plafond- en wandmontage. De tot Gyproc Professionals behorende plafond- en wandmontagebedrijven kozen de winnaar van de derde categorie: Gyproc Professionals Keuze. Hier ging opnieuw Van Vonderen Interior Contractors met de eerste prijs aan de haal voor de Strijp S-gebouwen ‘Anton’ en ‘Gerard’.

Gyproc Trophy 2013

Van Vonderen Interior Contractors wint de Gyproc Trophy voor het project EMCR Onderwijscentrum Rotterdam. Dit project maakte vooral indruk op de jury door zijn vakmanschap en hoge afwerkingsniveau. Daarnaast was de uitwerking van complexe details en de mate van toegepaste innovatie indrukwekkend. Het EMCR Onderwijscentrum versloeg vier andere genomineerde projecten: Kwakman Afbouw Volendam voor het Rijks Museum in Amsterdam, Cobra Afbouwtechniek voor Het Fries Museum in Leeuwarden, MAT Afbouw voor Art Otel in Amsterdam en MB Afbouw Montage voor het Museumkwartier in 's-Hertogenbosch.

Bij de beoordeling van de inzendingen kijken de vakjuryleden naar vakmanschap, het realiseren van de gewenste architectuur, bouwkundig slimme oplossingen, samenwerking, de rol van het afbouwbedrijf tijdens het bouwproces en de realisatie van de technische criteria. Daarnaast speelt de wijze waarop de ingezonden informatie is gepresenteerd in woord en beeld een belangrijke rol.

Het was ook dit jaar absoluut geen uitgemaakte zaak wie er met de Gyproc Trophy 2013 naar huis zou gaan. Het niveau van de inzendingen was namelijk nog hoger dan in drie eerdere edities. "Om dan te komen tot vijf genomineerden was al een heel karwei, laat staan om de uiteindelijke winnaar te bepalen”, zegt Jos Lichtenberg, voorzitter van de Gyproc Trophy-jury 2013. “Het bezoeken van de genomineerden was een feest op zich. Het enthousiasme waarmee deelnemers vertelden over de projecten, bevestigde dat alle genomineerden van de buitencategorie zijn. Uiteindelijk ging het tussen het Rijks Museum-project van Kwakman en EMCR van Van Vonderen. Na uitgebreide discussies kozen we uiteindelijk vol trots voor Van Vonderen Interior Contractors als winnaar. De buitenruimte die moest aansluiten op nieuwbouw bemoeilijkte voor Van Vonderen het project. Met name de in de Metal Stud-wand ingebouwde suskasten en de akoestische prestaties in de verschillende auditoria gaven daarbij de doorslag.”

Innovatieprijs 2013

MAT Afbouw is door Saint-Gobain Gyproc uitgeroepen tot winnaar van de Innovatieprijs 2013. Deze prijs reikt het bedrijf uit aan de partij die het best gebruik maakt van een bijzondere, nog niet eerder vertoonde oplossing binnen het project. Het project van MAT Afbouw ging om de transformatie van het GAK-kantoor in Amsterdam tot studentenwoningen. Het gebruikte daarbij een slim ophangsysteem voor het plafond, waardoor een hoge geluidsisolatie en een snelle montage mogelijk was. MAT Afbouw – in 2011 ook al winnaar van de Innovatieprijs – versloeg daarbij twee andere genomineerden, namelijk Schuurmans Afbouwsystemen voor de Isala Klinieken in Zwolle en Van Vonderen Interior Contractors voor het Strijp S-gebouw in Eindhoven.

Bijzonder aan de Innovatieprijs is dat de specifieke innovatie door de vakjury vaak niet meer is waar te nemen, omdat het al afgerond is. Daarom zit het hem vooral in het verhaal rondom de innovatie; denk aan de uitdaging, het ontwerp en de wijze van uitvoeren. De drie genomineerden kregen eerder de kans om hun project te pitchen bij de jury. Deze pitch speelde een grote rol bij de uiteindelijke toewijzing van de Innovatieprijs 2013 aan MAT Afbouw. “MAT Afbouw presenteerde zijn project letterlijk in het hartje van Amsterdam. De bijdrage van het bedrijf aan de transformatie van het GAK-gebouw is indrukwekkend. Omdat woningen nu eenmaal aan hogere geluidsisolatie-eisen moeten voldoen, kwam het bedrijf op het idee om verende ophangpunten – veel gebruikt in de bioscoopbouw – aan te passen voor gebruik in het GAK-gebouw. Zo zijn de plafonds niet alleen zeer geluidswerend, maar ook nog eens eenvoudig te monteren”, zegt Lichtenberg. “MAT Afbouw toonde aan over innovatief ondernemerschap te beschikken door zijn oplossing zelf te ontwikkelen en voor te stellen tijdens de aanbestedingsfase – ondanks dat het niet gevraagd was. Dit droeg volgens de vakjury zeer bij aan de terechte toekenning van de Innovatieprijs 2013 aan deze partij.”

Gyproc Professionals Keuze

In de categorie ‘Gyproc Professionals Keuze’ dongen alle 25 inzendingen mee naar de hoofdprijs. De winnaar – met 19 procent van alle stemmen – is het project Strijp S, gebouw Anton en Gerard, van plafond- en wandmontagebedrijf Van Vonderen Interior Contractors. De tweede prijs is uitgereikt MB Afbouw Montage voor het renovatie- en nieuwbouwproject Museumkwartier in 's Hertogenbosch. Zij ontvingen 18 procent van de stemmen. Op de derde plaats is het project EMCR Onderwijscentrum van Van Vonderen Interior Contractors geëindigd met 16 procent van de stemmen.

“Het zijn lastige tijden voor de bouwwereld. Des te specialer dat er veel bijzondere projecten zijn ingezonden door onze Gyproc Professionals, die opnieuw hebben laten zien dat kwaliteit en innovatie in afbouwprojecten niet beperkt hoeven te worden door behoudende begrotingen”, zegt Peter Janmaat, algemeen directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland met trots. “Dit alles toont aan dat onze Gyproc Professionals hun vakmanschap, kennis en de kwaliteit van onze producten optimaal tot hun recht laten komen.”

 Meer informatie over de Gyproc Trophy en om de genomineerde projecten nader te bekijken: http://www.gyproctrophy.nl.

28-10-2013 8:38

Op 24 oktober verwelkomde parketspecialist Lamett in Kinepolis te Gent ruim 260 ondernemers uit de Belgische en Nederlandse parketbranche voor een prestigieus seminar met de titel Selling floors in 2020. Lamett zaakvoerder Bruno Descamps maakte er een duidelijk én onderbouwd statement: hij en zijn team zijn niet van plan de markt blindelings te volgen.

De wereld van de vloerbekleding is in verandering. Eén ding is zeker: niets is zeker. Is er in 2020 nog een plaats voor de klassieke parkethandel, of storten klanten en fabrikanten zich massaal op het internet? Iedereen stelt zich deze vragen, weinigen formuleren antwoorden. “Lamett doet dit wel. Lamett tekende het voorbije jaar een eigen visie en strategie uit, en deelde die tijdens het seminar in alle openheid met haar klanten en de parketmarkt.”

Ondernemer Thomas Baert zorgde tijdens het seminar voor een vurige opwarmer en een stevig pleidooi voor meer ondernemerschap. Trendwatcher Herman Konings slaagde er met een woordenvloed en futuristische voorbeelden in om het publiek regelmatig te verbazen met zijn visie over de SKI-generatie (Spending Kids Inheritage) en de ‘back-to-basics’ trend.

Ook marketeer Kurt Ostyn had een duidelijke boodschap: hij gelooft in ‘the revival of the local hero’. fabrikanten moeten dan wel volop inzetten op het internet en de consument verwennen tijdens zijn virtuele verkenningsronde. “Toch zal een groot deel van de consumenten blijven vertrouwen op het vakmanschap van de lokale parkethandel.” De consument zal volgens Ostyn wel steeds hogere verwachtingen stellen. “De roep naar een Unieke Belevings Belofte (UBB) wordt steeds groter. Veel handelaars zijn daar niet klaar voor.” Aan de hand van recente resultaten op vlak van e-commerce verdedigde Ostyn de stelling dat ‘omnichannel’ in combinatie met ‘click & collect’ de beste formule lijkt zijn voor zowel fabrikant als lokale handelaar.
 
Na deze drie gastsprekers was het de beurt aan zaakvoerder Bruno Descamps om concreet te worden en de toekomststrategie van Lamett te verduidelijken. Met de slogan ‘Floors are female’ is meteen duidelijk dat Lamett zich onderscheidend in de markt wil positioneren. “Niet alleen de vormgeving en de kwaliteit van de producten krijgen alle aandacht, ook de vaak misbruikte term ‘service’ krijgt bij Lamett een nieuwe invulling. Meer respect voor de vrouwelijke consument is hierbij een belangrijk statement. Dit blijkt ook uit het nieuwe campagnebeeld dat elegantie, intelligentie en sterkte uitstraalt.”

“Lamett wil in de toekomst niet investeren in het aantal verkooppunten, maar wel in de kwaliteit ervan. De snelle en professionele aanpak die Lamett uitstraalt, moet ook voelbaar zijn in het winkelpunt. Hiervoor werd een nieuwe display ontwikkeld, waar in de toekomst zelfs plaats is voor een ‘virtual shelf’ om het “omnichannel’-verhaal compleet te maken.”

25-10-2013 8:49

Saint-Gobain Ecophon verbindt zich als kennispartner aan kenniscentrum Ruimte-OK op het vlak van akoestiek op scholen. Stichting Ruimte voor Onderwijs en Kinderopvang - ‘in het kort: Ruimte-OK’ - is een initiatief van de PO-raad, VO-raad, VNG en het Waarborgfonds Kinderopvang. Ook de Brancheorganisatie Kinderopvang is betrokken bij de vormgeving.

Ruimte-OK biedt expertise vanuit een onafhankelijke positie op het gebied van ontwikkeling, financiering en organisatie van huisvesting voor onderwijs en kinderopvang. Akoestiek is hierbij een van de actuele aandachtspunten. "Het verbeteren van de akoestiek in klaslokalen leidt tot betere les- en leerprestaties, sneller begrip van de lesstof door leerlingen en minder stress bij docenten", meldt Ecophon. "In kinderdagverblijven zorgt een goede akoestiek vooral voor lagere geluidniveaus waardoor pedagogisch medewerkers minder snel vermoeid raken, minder klagen over hoofdpijn en de kinderen zich rustiger zullen gedragen." De samenwerkingspartners willen bereiken dat akoestiek eerder en nadrukkelijker onderdeel vormt bij de inrichting van scholen.

Ecophon is het eerste bedrijf dat zich aan Ruimte-OK verbindt. Guus Klamerek, concept developer education bij Ecophon: "Wij gaan vol overtuiging de samenwerking aan als kennispartner van het onafhankelijke kennisc entrum Ruimte-OK. Ons doel is om schoolbesturen, kinderopvangorganisaties, ontwerpers en bouwers bewust te maken van akoestische vraagstukken en ze te kennis te verschaffen over deze vraagstukken."

Marco van Zandwijk van Ruimte-OK: "Samenwerken met Ecophon past in de manier waarop wij als landelijk kenniscentrum invulling willen geven aan de relatie tussen doelgroepen en marktpartijen; faciliteren dat zij met elkaar in contact komen vanuit een zoveel mogelijk inhoudelijk perspectief en het delen van praktijkervaringen welke zijn opgedaan met best practices. Ecophon is een wereldwijd leverancier van ruimte-akoestische systemen en heeft daardoor veel kennis en ervaring als het gaat om het creëren van een goede akoestische omgeving in scholen en kinderdagverblijven. Kennis die niet onbenut mag blijven waar het de aanpak van geluidsproblemen betreft."

Ecophon is voortdurend in gesprek met overheidsorganen, arbo-organisaties en onderzoeksinstituten en betrokken bij de uitwerking van nationale normen op het gebied van ruimteakoestiek. Op 27 november organiseert Ruimt e-OK haar eerste landelijke kennisdag 'Grip op kwaliteit' in het Groenhorst College in Almere (Onderwijsstad 2013-2014). Guus Klamerek van Ecophon verzorgt op deze kennisdag een inhoudelijke deelsessie/workshop over akoestiek in de leeromgeving. 

ADVERTENTIE:

Meer kennis vergaren op het gebied van akoestiek? Volg dan de eendaagse cursus 'De rol van akoestiek'. Klik hier voor meer informatie.

25-10-2013 8:37

Recentelijk introduceerde Legrand Nederland de eerste volledig circulaire klimaatvloer van Nederland, Thermusol. De vloer werd ontwikkeld in samenwerking met Salca PCM specialist en Leoxx specialist in vloerbedekkingen betreft een volledig herbruikbare en afneembare vloerconstructie. Ruimtes worden gekoeld en verwarmd aan de hand van Phase Change Materials. Dezebestaan uit zoutkristallen, die bij een vooraf ingestelde temperatuur smelten en dus energie opnemen. Bij een iets lagere temperatuur kristalliseren ze weer en geven ze opgeslagen energie af. De inzet van deze kristallen leidt tot een besparing van wel 30 procent van het energieverbruik voor een optimaal klimaat in de ruimte.

Bij de ontwikkeling is tevens gekeken naar het beperken van de milieubelasting door materiaalkeuze en zuinig gebruik van grondstoffen en energie. Daarnaast was de recyclebaarheid in de productie-, gebruiks-, en afvalfase van het systeem een belangrijk kernpunt. Legrand meldt dat er op dit moment haalbaarheidsstudies worden uitgevoerd met deze vloer; elk project wordt vooraf getoetst met een haalbaarheidsscan, waarin het besparingspotentieel in kaart wordt gebracht. (Bron: www.duurzaamgebouwd.nl)

24-10-2013 14:27
De Fontys Sporthogeschool van Mecanoo Architecten heeft de eerste prijs gewonnen in de categorie 'Scholen' tijdens het World Architecture Festival 2013 (WAF).
        
Het WAF vond plaats van 2 tot en met 4 oktober in Marina Bay Sands, Singapore. Onder de genomineerden bevonden zich drie projecten die voorzien zijn van Bolidt vloeren, waaronder twee van Mecanoo Architecten en één van Zaha Hadid Architects.
 
WAF is ‘s werelds grootste evenement op het gebied van architectuurprijzen, maar het festival onderscheidt zichzelf vooral door de diversiteit van de inzendingen. Er waren maar liefst driehonderd genomineerden verdeeld over 29 categorieën, waaronder Cultuur, Scholen, Sport, Villa, Huizen en Welzijn. De jury bestond uit bekende professionals uit de (binnenhuis)architectuur, waaronder Odile Decq en William Alsop.
 
Mecanoo gooide hoge ogen in de categorie Scholen met de realisatie van de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven, waar Bolidt haar Bolidtop 525 en Bolidtop 700 College, het speciaal voor het onderwijs ontwikkelde vloersysteem, aan heeft gebracht. Met haar sociale en sportieve functies is de school een belangrijk onderdeel van de Genneper Parken, één van Nederlands grootste sportconcentratiegebieden.
 
Het transparante ontwerp van de begane vloer zorgt ervoor dat de activiteiten binnen nauw verbonden zijn met wat zich daarbuiten afspeelt, zoals op de omliggende sportvelden. De jury was met name te spreken over de manier waarop natuurlijk daglicht het gebouw binnenvalt: “Een conventionele oplossing [daarvoor] zou hebben geresulteerd in gesloten dozen.” Ook was de jury positief over de manier waarop de afbeeldingen van sportende figuren van de wand naadloos overlopen in de vloer.
 
In de categorie Cultuur waren nog twee Bolidt projecten genomineerd: Hadids Heydar Aliyev Cultural Centre in Azerbaijan en Mecanoos Kaap Skil Maritiem en Strandjutters Museum op Texel. Voorzien van een lichtgekleurde Bolidtop 525 vloer in de expositieruimte, won Kaap Skil eerder dit jaar de Daylight Award en de Architzer A+ Award. Het imposante, nu al beroemde Heydar Aliyev Cultural Centre is voorzien van 15.000 vierkante meter Bolidtop 525. Bij dit project is Bolidt erin geslaagd om het ontwerp van Hadid, waarin de witte vloeren naadloos op de gebogen witte wanden aansluiten, tot in het detail nauwkeurig uit te voeren. 

        
24-10-2013 8:42

Tarkett, specialist in innovatieve harde vloer- en sportvloeroplossingen, heeft voor twee vinylvloerencollecties het astma- en allergievriendelijk certificaat in Noord-Amerika ontvangen. De iQ homogeenvinylvloerbedekking en de iD Inspiration LVT collecties, die ook door Tarkett in Europa worden aangeboden, voldoen aan de eisen voor de astma- en allergievriendelijk norm ASP:05:01.Tarkett/Johnsonite is momenteel de enige commerciële vloerenfabrikant in Noord-Amerika die de astma- en allergievriendelijk certificering heeft ontvangen van de Astma en Allergie Foundation of America (AAFA).

Om aan de norm te voldoen, wordt de vloerbedekking geëvalueerd op vier gebieden. Als eerste een lage capaciteit van het vasthouden van allergenen. Het tweede evaluatiegebied omvat de effectiviteit van het verwijderen van de toegenomen allergenen op de vloerbedekking na het gebruik van de aanbevolen reinigingsprocedures van de fabrikant. Voor het derde evaluatiepunt geldt: de reinigingsprocedures van de vloerbedekking dragen niet bij tot een aanzienlijke toename van de luchtallergie-niveaus die kunnen leiden tot herverdeling van, in plaats van de totale vermindering van, allergenen. Als laatste wordt de vloerbedekking geëvalueerd op het gebied van blootstelling van oplosmiddelen en andere irriterende of giftige materialen tijdens de installatie van de vloerbedekking of, wanneer in gebruik, niet hoger zijn dan de certificeringdrempels.

Allergie Normen Limited (ASL) creëerde, in samenwerking met medische deskundigen en de AAFA, in 2006 het astma- en allergievriendelijk Certification Program (in de Verenigde Staten). Het certificeringsprogramma test onafhankelijk en identificeert producten die geschikt zijn voor mensen die leven met astma en aanverwante allergieën.

Andere Tarkett vinylproducten die reeds de astma- en allergievriendelijke certificering kregen: FiberFloor in 2012 en Tarkett Omnisports 6,5 millimeter en 8,3 millimeter, een indoor sportvloer, in maart eerder dit jaar.

17-10-2013 8:41

De 68 ANWB-winkels in Nederland waren toe aan een meer eigentijdse uitstraling. Dit voorjaar gingen 25 winkels daarom over op een nieuwe winkelformule die zich kenmerkt door openheid en overzichtelijkheid. Het assortiment in de nieuwe winkels is meer gericht op de seizoenen. Bezoekers vinden via routepijlen op de vloer eenvoudig hun weg naar de gewenste afdelingen. De routing is goed zichtbaar dankzij de lichte Marmoleum Dutch Design-vloer van Forbo Flooring. De vloer camoufleert stof en vuil en sluit het beste aan bij het nieuwe interieur.De ANWB-winkels waren toe aan een metamorfose. Dat was de conclusie die de ANWB 3 jaar geleden trok op basis van een onderzoek onder leden en niet-leden naar de beleving in de ANWB-winkels. ANWB Retail ontwikkelde daarom een nieuwe winkelformule waarin het seizoen centraal staat. Zo is er een themaplein met seizoensgerelateerde producten. Daarnaast is het assortiment uitgebreid met onder meer producten voor gezinnen met jonge kinderen. Het concept kenmerkt zich door openheid en overzichtelijkheid.

"De winkels zijn ruim opgezet en we laten alles duidelijk zien", licht Ilse Vegter, manager retail communicatie, toe. "Zo zijn de plafonds helemaal open en is de winkel ingedeeld in vier zones: 'Heel handig', 'Lekker buiten', 'Goed voorbereid' en 'Zonder zorgen'."
De nieuwe look and feel geeft de winkels een eigentijdse uitstraling. Eigentijds zijn ook de technische hulpmiddelen zoals een digitaal ‘swipebaar’ schap en de praatpaal die klanten met vragen over hun verzekering direct doorverbindt met een ANWB-verzekeringsexpert.Bezoekers vinden in de winkel eenvoudig hun weg dankzij gekleurde routepijlen op vloeren en wanden. Voor een goede zichtbaarheid van de routing koos de architect aanvankelijk voor een lichte, bijna witte vloer. "Een té lichte en besmettelijke kleur voor een winkelvloer", zegt Vegter. De bond koos daarom uiteindelijk voor een lichte marmoleumvloer van Forbo Flooring: de Marmoleum M0712 Dutch Design, naar een ontwerp van Jurgen Bey.

Bey liet zich inspireren door de grijstinten van stof uit stofzuigerzakken. "De lichte kleur van de vloer maakt de pijlen goed zichtbaar en camoufleert stof en vuil, waardoor de winkel schoon oogt", vertelt Vegter. In de keuze speelden ook de lange levensduur en de duurzaamheid van de vloer een belangrijke rol. "Kwaliteit en duurzaamheid zijn voor de ANWB belangrijke waarden."De bezoekers hebben de nieuwe winkelformule enthousiast ontvangen. Ze waarderen volgens Vegter de overzichtelijkheid en het ruime assortiment. Gemiddeld geven klanten de nieuwe formule een 8+. Daarnaast is de omzet in de nieuwe winkels hoger dan verwacht. "We mogen dus wel zeggen dat de nieuwe formule succesvol is", vat Vegter samen. "Uiteindelijk willen we alle bestaande winkels ombouwen naar de nieuwe formule."

Op www.anwb.nl/werkaandewinkel kunnen belangstellenden de uitrol volgen. Voor meer informatie over de Marmoleum Dutch Design-vloer zie http://www.forbo-flooring.nl/.

15-10-2013 9:00

Forbo Flooring uit Assendelft presenteert in oktober een nieuwe editie van haar driemaandelijkse nieuwsbrief Meesterwerk voor stoffeerders. Met deze gratis service wil Forbo de doelgroep voorzien van uitgebreide en interessante vakkennis. In dit geval over Allure Form. In het blad besteedt de vloerenfabrikant aandacht aan een specifiek product of techniek en bijzondere projecten. De uitgave behandelt verder alle ins en outs die voor de stoffeerders van belang zijn.

Door middel van een stappenplan met foto’s komt in iedere editie een bepaalde vaktechniek aan bod. Ook andere handigheidjes, die de stoffeerders van pas kunnen komen, worden beschreven in Meesterwerk. In de nieuwsbrief vindt de lezer verder een overzicht van de Forbo installatietechniektrainingen. De rubriek ‘Eeuwige roem’ belicht een bijzonder project ingezonden door de lezers. De inzender wint een leuke prijs in de vorm van een sporttas. Stuur een e-mail naar meesterwerk@forbo.com om Meesterwerk te ontvangen.

13-10-2013 8:00

Daan Roosegaarde, Creative Director van ontwerpstudio Studio Roosegaarde, heeft dinsdagavond 8 oktober een inspirerende lezing gegeven bij Interface. Tijdens de bijeenkomst, waar design en innovatie centraal stonden, werd de nieuwe collectie -Net Effect- aan architecten en klanten getoond.   

Vloerfabrikant Interface streeft al sinds 1994 naar een volledig duurzame bedrijfsvoering. Om dit doel te bereiken ligt de focus, binnen Interface, sterk op een combinatie van design en innovatie. Dit inspirerende event werd gemodereerd door Robert Thiemann, Director van Frame Publishers.

De lancering van de nieuwe collectie werd opgeluisterd door een interessante lezing van Daan Roosegaarde. In zijn presentatie ging Daan Roosegaarde in op zijn visie op innovatie en duurzame ontwikkeling en hoe het Nederlandse bedrijfsleven zich hierin kan onderscheiden. Met zijn team ontwikkelt hij technologische innovaties, interactieve landschappen, waarmee hij de wereld mooier wil maken en verbeteren.

"Een aansprekend voorbeeld van design gecombineerd met innovatie is de nieuwe collectie van Interface: Net Effect, die werd gepresenteerd door Nigel Stansfield, VP & Chief Innovations Officer van Interface", meldt de fabrikant. "De collectie Net Effect is gemaakt met 100 procent gerecycled garen. Dit garen is afkomstig van verschillende bronnen, waaronder gebruikt tapijtgaren herwonnen via het tapijttegel terugnameprogramma ReEntry, gebruikte visnetten en binnenkort ook van de afgedankte visnetten van lokale vissers die via het Net-Works project op de Filippijnen zijn verzameld."

11-10-2013 2:00

In Gent vindt op donderdag 17 en vrijdag 18 oktober de derde editie plaats van de beurs Edubuild, vakbeurs voor bouw, renovatie, inrichting en onderhoud in het onderwijs. Vloerbedekkingsspecialist mFLOR toont daar de nieuwste innovaties.

Hierbij heeft mFLOR zich voor het eerst helemaal toegelegd op het ontwikkelen van designs voor gebruik in grotere ruimten en uiteenlopende projecten. "Met behulp van de nieuwste printtechnieken is de herhaling van patronen minimaal gemaakt zodat er een nog natuurlijkere uitstraling bereikt kan worden, zelfs op grote toepassingsgebieden", aldus een woordvoerder.

Contact van mFLOR is een zogenaamde ‘loose lay floor’ volgens een nieuw concept; een projectgeschikte designvloer die geïnstalleerd kan worden zonder verlijming. Dit wordt bereikt door de toepassing van een bijzonder fijn absorberend textiel weefsel op de rug, geïmpregneerd met hars, en dusdanig samengesteld dat er een krachtige maar niet-permanente verbinding met de ondervloer ontstaat. Dit systeem weerstaat beweging in de lengte- en breedterichting, maar kan wel weer makkelijk worden opgenomen en teruggeplaatst. "Hierdoor is mFLOR Contact ook uitstekend geschikt voor toepassing op bijvoorbeeld systeemvloeren.""Het feit dat mFLOR Contact zonder verlijming geïnstalleerd kan worden, heeft een positief effect op zowel de installatietijd en de installatiekosten", vervolgt de woordvoerder. mFLOR Contact heeft een totale dikte van 3,0 milimeter, inclusief het lijmsysteem; met een beschermende toplaag van 0,55 millimeter. Daardoor is het geschikt voor toepassing in allerlei projecten en segmenten. Het assortiment bestaat uit een drietal collecties met in totaal achttien items; allemaal voorzien van een polyurethaan (PU) beschermlaag.

www.mflorprojekt.com
www.mflorcontact.com

08-10-2013 9:30

Tarkett, specialist in innovatieve vloer- en sportvloeroplossingen heeft de Responsible Innovation Prize gewonnen. De awards worden uitgereikt door BearingPoint in Frankrijk in samenwerking met L'Expansion magazine en de technische school L' Ecole des Ponts ParisTech.

"We zijn erg blij met de award voor ‘Sustainable Innovation’ die onze inzet voor duurzame ontwikkeling erkent. In de afgelopen jaren hebben onze R&D-teams, met de steun van externe deskundigen, een ambitieus programma van eco -innovatie opgezet voor al onze vloer- en sportoplossingen. De verschillende fasen van de levenscyclus van producten zijn hierin geïntegreerd. Onze ambitie is om oplossingen te ontwikkelen die de gezondheid van de gebruiker en het binnenmilieu verbeteren en het milieu respecteren. Tevens ondersteunen de oplossingen de economische groei van het bedrijf ", aldus Anne – Christine Ayed, Executive Vice - president Onderzoek, Innovatie en Milieu bij Tarkett . In 2011 stelde Tarkett zichzelf ten doel het cradle-to-cradle-principe te hanteren met als uitgangspunt het ontwerpen van producten die niet meer beschikken over een einde van het leven, maar herhaaldelijk kunnen worden gerecycled tot nieuwe producten. Deze eco-innovatieve aanpak, gebaseerd op de principes van een circulaire economie, heeft betrekking op de vier fasen van de productlevenscyclus:
• keuze van materialen die goed zijn voor de gezondheid en het milieu,
• verantwoord gebruik van middelen in de productie,
• het welzijn van de gebruikers door middel van de luchtkwaliteit binnenshuis en het gemak van installatie en onderhoud van de producten,
• hergebruik en recycling van materialen aan het einde van het gebruik om nieuwe producten te produceren. En het minimaliseren van het verbruik van grondstoffen.

Tarkett heeft een VOS ( vluchtig organische stoffen)- uitstoot vermindering voor haar elastische vloeren met niveaus van tien tot honderd keer lager dan de strengste regelgeving. Tevens heeft Tarkett onlangs aangekondigd een nieuwe ftalaat - vrije technologie in 2014 in te zetten voor al haar vinyl geproduceerd in Europa. Tarkett heeft inmiddels een aantal inzameling- en recyclingprogramma's in Europa en Noord –Amerika lopen.

 

07-10-2013 16:30

Desso en ZLTO hebben gezamenlijk besloten de plannen om een duurzame energie- en nutriëntenfabriek op te zetten in het ‘ecopark’ bij Waalwijk niet voort te zetten. In augustus 2012 tekenden Desso en zeven ZLTO-afdelingen in de regio Waalwijk een intentieovereenkomst, maar tijdens de verdere uitwerking van de business case is het project financieel niet haalbaar gebleken. 

Het verduurzamen van haar energievoorziening is bij Desso een belangrijk onderdeel van de Cradle to Cradle- filosofie en ZLTO ziet het regionaal oplossen van het mestvraagstuk en de verwaarding van mineralen als grote kans. Daarom blijven beide partijen zoeken naar perspectiefvolle alternatieven.

In de energie- en nutriëntenfabriek zou door vergisting van biomassa, afkomstig van agrarische bedrijven in Midden-Brabant, niet alleen biogas (om in de Desso-fabriek om te zetten in duurzame energie) worden gewonnen, maar tevens waardevolle mineralen zoals fosfaat, nitraat en kalium worden teruggewonnen voor hergebruik. Tijdens het uitwerken van de beoogde scenario’s is echter gebleken dat de energieopbrengsten lager zullen zijn en de initiële kosten hoger uitvallen. Daarom is op basis van deze calculaties besloten op zoek te gaan naar andere alternatieven voor het opwekken van duurzame energie. Desso en ZLTO blijven in dit traject met elkaar in gesprek en hebben als gezamenlijk doel om uit een constante stroom van biomassa onder andere duurzame energie te genereren.

05-10-2013 8:00

Bij Forbo in Assendelft hebben verschillende interieur- en duurzaamheidsexperts en de Dutch Green Building Council een dikke week geleden een eerste aanzet gedaan voor een nieuw duurzaamheidslabel: Breeam-NL Interieur. De Dutch Green Building Council zet deze eerste verkenning om in een plan van aanpak.

 

Breeam-NL Interieur is bedoeld om het interieur van een gebouw te beoordelen op duurzaamheidsprestaties. Momenteel worden bepaalde onderdelen van het interieur beoordeeld met Breeam-NL Nieuwbouw. Daarnaast bestaan er verschillende labels die duurzame prestaties van afzonderlijke interieurproducten meten. Er bestaat echter nog geen integraal keurmerk dat de duurzame prestaties van gebouwinterieur in kaart brengt.

 

Volgens de experts zou een integraal keurmerk voor interieur waardevol kunnen zijn, omdat dit label duurzaamheid heel zichtbaar maakt voor de gebruiker. Bovendien wordt een interieur vaker vervangen dan dat er nieuwbouw wordt gepleegd. Interieuronderdelen opnemen in het bestaande Breeam-NL Nieuwbouw is zodoende een gemiste kans. Daarnaast merkten de experts op dat grote bedrijven vaak al hun vestigingen tegelijk en volgens dezelfde standaard van nieuw interieur willen voorzien. Daar past één taal over duurzaamheid bij.

 

Het nieuwe keurmerk moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet het een eenvoudig en transparant middel worden om de duurzaamheid van een interieur te meten. Ook moeten zowel bestaande als nieuwe inrichtingen beoordeeld kunnen worden met Breeam-NL Interieur. Tevens is het noodzakelijk dat het management-aspect wordt opgenomen in het nieuwe label. Een gebruiks- en onderhoudsplan is essentieel, evenals een visie op afschrijving, vervanging en milieubelasting.

 

Over de inhoudelijke kenmerken van Breeam-NL Interieur en de financiering wordt de komende tijd meer duidelijk. De Dutch Green Building Council gaat naar aanleiding van deze eerste verkenning aan de slag met een plan van aanpak. Het voorstel voor een nieuwe richtlijn voor interieur wordt ook nog getoetst bij verschillende marktpartijen.

03-10-2013 10:31

Koningin Máxima opende onlangs de vernieuwde VN-lounge in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Deze lounge is een geliefde ontmoetingsplek voor wereldleiders en diplomaten. De lounge was na 60 jaar dringend toe aan een renovatie en dat gebeurde met Nederlandse hulp.

De 'Delegates' Lounge' is onlangs gerenoveerd en opnieuw ingericht door een Nederlands ontwerpteam dat werd samengesteld door ontwerpster Hella Jongerius. De lounge wordt gebruikt als ontmoetingsplek voor onder meer wereldleiders en politici uit de 193 lidstaten van de VN. In samenwerking met Hella Jongerius ontwikkelde Het Nederlandse merk De Ploeg een aantal exclusief voor VN-lounge ontworpen speciale wollen stofkwaliteiten ten behoeve van de meubels.

De Ploeg-ontwerper Christel Verhoeven ontwikkelde in samenwerking met Hella Jongerius de stof ‘Kalk’. Dit is een 100 procent wollen stof , bontgeweven dobby structuur. Een kleurspel waar de kleur ritmes in beide richtingen de stof bepalen. Als start gebruikten de ontwerpers diverse melange kleureffecten die ze terugvonden in De Ploeg stof Daphne, deze ietwat vintage ogende nieuwe stof heeft als basis gedachte dezelfde als Ploegstoffen van de jaren '60.

Klik hier voor het item in het NOS journaal (26-09-2013):
http://nos.nl/koningshuis/video/555448-koningin-maxima-opent-vnlounge.html
http://nos.nl/koningshuis/artikel/554878-maxima-en-vnbaas-openen-lounge.html


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >