Nieuws


29-09-2012 15:01

Vanaf 1 oktober 2012 zal de heer Hendrik Deruyck de leiding overnemen van Balta Group, een belangrijke Europese producent van vloerbekleding. Hij vervangt voormalig CEO Jules Noten, die het bedrijf in augustus verliet voor een nieuwe uitdaging.

Hendrik Deruyck is een oudgediende bij Balta Group, met een staat van dienst van 25 jaar. Hij bouwde mee aan de groei, en kent het bedrijf, haar medewerkers en de sector door en door. Deruyck was onder meer financieel‐administratief directeur van de ITC afdeling en  groeide via planning en productie door als CEO in 1984. In 1997 startte hij tenslotte de IVC afdeling op. In 2001 verliet hij Balta Group en kocht zich in bij Jaritex bedding waar hij goede resultaten behaalde. Na deze succesvolle operatie verkocht hij zijn aandeel in het bedrijf opnieuw.

Hendrik Deruyck is blij terug te keren naar het bedrijf waar hij zijn carrière begon als 25‐jarige en meldt: “Dit lag niet meteen in mijn plannen toen ik in 2001 het bedrijf verliet om me met andere zaken bezig te  houden. Aangezien ik me persoonlijk nauw betrokken voel bij het bedrijf, neem ik deze nieuwe carrièrewending met open armen aan. Mijn opdracht zal er in bestaan het bedrijf veilig te loodsen doorheen de woelige tijden die de tapijtenproductie vandaag doormaakt omwille van de onzekere economische toestand en de stijgende concurrentie vanuit lageloonlanden.”

Julian Huxtable, voorzitter van Balta en Senior Principal van hoofdaandeelhouder Doughty Hanson vult  aan: "Wij  verwelkomen Hendrik als nieuwe CEO van de Balta Group. Hij  heeft  een ongeëvenaarde kennis en ervaring in de sector van de textielvloerbekleding. De leden van de raad van bestuur en het managementteam kijken ernaar om samen te werken met Hendrik aan de verdere uitbouw van Balta’s  sterke positie als marktleider in de Europese vloerbekledingmarkt. Het bestuur is dankbaar voor de manier waarop Carl Verstraelen zijn functie als waarnemend CEO invulde. Voortaan zal Carl opnieuw zijn vroegere rol  als CFO van de Balta Group bekleden.”

28-09-2012 12:21

Onlangs bracht de Maasdam Groep nieuwe vloeren aan in het hoofdgebouw van de Hogeschool Rotterdam aan het Museumpark. De laagbouw, ontworpen door architect H.F. Mertens gerealiseerd in 1930, is een monument. De hoogbouw dateert uit de vroege jaren ‘60.

Gerard Soeteman, facilitair manager a.i. van de Hogeschool Rotterdam, maakte met een van de accountmanagers van de Maasdam Groep een inspectieronde. “De negende verdieping van de hoogbouw, het domein van de ‘directie internationaal’ toen Unilever hier nog zat, is de enige etage waar in de gang natuursteen ligt. Maasdam adviseerde die egaal grijze vloer te laten behandelen via hun GreenFlooring Concept.” Nadat de egalinelaag en het vuil waren verwijderd, kwam er een fraai patroon tevoorschijn. “Zelfs de kunstcommissie van de school vermoedde niet dat er zo’n mooie vloer lag”, vertelt een woordvoerder van Maasdam.

Het is niet het enige succes van de Maasdam Groep. Op een andere locatie, het RDM-complex, werd een parketvloer machinaal gereinigd en van een polish voorzien door het bedrijf. “Ook daar is het resultaat voor alle partijen zeer bevredigend”, aldus de woordvoerder.

27-09-2012 8:59

De volledig naadloze gietvloer verschijnt steeds vaker in woningen en openbare gebouwen. Was het marktaandeel in 2000 slechts 0,5 procent, in 2011 is dat opgelopen tot 4 procent van alle vloeren. De naadloze gietvloer heeft daarmee een vergelijkbaar aandeel als parket.

De meeste gietvloeren worden gemaakt van aardolie. Senso is naar eigen zeggen de eerste onderneming die de overstap maakt naar plantaardige oliën, waardoor de vloeren geheel vrij zijn van schadelijke stoffen. Senso heeft daarvoor twee erkenningscertificaten ontvangen.

 Het Duitse AgBB en het internationale Ecospecifier verklaren de producten van Senso vrij van schadelijke stoffen en wijzen op de ecologisch en gezondheidbevorderende eigenschappen.

Bij de huidige gietvloeren,  gemaakt van op aardolie gebaseerde epoxy en polyurethaan is er sprake van uitwaseming van vluchtige organische stoffen (volatile organic compounds (VOC). Deze VOC’s wasemen uit direct na applicatie en vervolgens in lagere concentraties over de levensduur van het product. VOC’s in de lucht kunnen zich vertalen in hoofdpijn, prikkelende ogen en verminderd slaapcomfort voor de gebruiker. Senso’s producten zijn gegarandeerd vrij van VOC’s. Bovendien zijn ze eveneens geheel vrij van zware metalen als chroom, lood en zink.

Een groot deel van de bevolking verblijft het grootste deel van de dag, ongeveer 20 uur, binnenshuis. De luchtkwaliteit van die ruimtes is daarom van belang. Volgens de Amerikaanse Gezondheidsorganisatie EPA kan de lucht binnenshuis soms vijf maal vuiler zijn dan buitenshuis. Enerzijds door het gedrag en gewoontes van de gebruikers, anderzijds door de materialen en producten gebruikt in gebouwen. VOC’s zijn de belangrijkste luchtvervuilers. Juist nu onze huizen steeds beter geïsoleerd worden, wordt dit probleem verergerd omdat frisse lucht van buitenaf niet meer naar binnen kan. Om die reden worden producten met een (zeer) lage uitstoot steeds belangrijker. Regelgeving op dit niveau kwam jarenlang slechts langzaam op gang. In enkele landen en op Europees niveau wordt nu hard aan regelgeving gewerkt, waardoor veel bouwproducten die niet aan de richtlijnen voldoen niet meer toegepast zullen mogen worden.

Het Nederlandse Senso heeft in het buitenland kantoren in Antwerpen, Brugge, Londen en eind dit jaar in Miami.

 


 

25-09-2012 9:35
Bert Lieverse is door de Algemene Ledenvergadering van de VMRG benoemd tot voorzitter van de VMRG, de brancheorganisatie voor metalen gevels en gevelelementen. Sinds 1997 is hij al directeur bij de VMRG en hij bekleedt nu een dubbelfunctie. 
Lieverse: “Juist in deze turbulente tijden, waarin zowel bedrijven als hun brancheorganisaties nieuwe wegen zoeken en nieuwe beleidsvoornemens formuleren, is gekozen voor een fulltime functievervulling als voorzitter. Voor de gevelsector is dit belangrijk, met name gezien rol van de gevelindustrie bij de grote veranderingen en technologische vernieuwingen waarvoor de bouwwereld en de gebouwde omgeving zich geplaatst ziet. Deze veranderingen op het gebied van technologie en regelgeving worden ook vertaald in de eisen die ten grondslag liggen aan het VMRG-Keurmerk waarover al onze leden beschikken. Deze eisen passen wij voortdurend aan en breiden wij uit om ervoor te zorgen dat onze leden altijd gegarandeerde kwaliteit bieden volgens de meest recente maatstaven.”
25-09-2012 9:24

D/Dock is één van de vijf winnaars van de 2012 Shaw Contract Group ‘Design is… Award’. Van 285 aanmeldingen uit 19 landen, mag D/Dock zich met trots winnaar noemen van deze internationale prijs met het ontwerp van B/S/H Huishoudapparaten te Hoofddorp.

Het toonaangevende interieurontwerp waarbij transparantie en duurzaamheid de boventoon voeren, overtuigde de zeskoppige internationale jury van innovativiteit en vooruitstrevendheid. Op dinsdag 11 september  vond de officiële uitreiking plaats in het atrium van B/S/H. Onder het gezelschap bevonden zich enkele afgevaardigden van B/S/H waaronder CEO Christofer von Nagel en hoofd marketing Ronald Wassenaar. Ook Coert Zachariasse, CEO van Delta Development Group, maakte zijn opwachting tijdens de uitreiking, evenals de top van de Shaw Contract Group, Bernard Bouchaert, en het Global Marketing team dat speciaal voor de uitreiking overkwam uit de Verenigde Staten.

Naast de award heeft D/Dock een cheque ter waarde van 2.000 dollar gewonnen, die gedoneerd diende te worden aan een opleidingsinstituut naar keuze. D/Dock koos voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. "De toekomst van design ligt in de handen van onze opvolgers. Wij kunnen slechts een ontwikkeling op gang brengen maar zullen dit nooit af kunnen maken. Door de donatie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zijn wij in staat een bijdrage te leveren aan een nieuwe generatie designers en concepten waarin de maatschappij en design dichter tot elkaar komen",  aldus Managing Director D/Dock Coen van Dijck.

De award, nu voor de zevende keer uitgereikt, is in het leven geroepen om vooruitstrevende architectenbureaus en ontwerp studio’s wereldwijd te eren voor hun perceptie van design.

25-09-2012 8:00

vandaag begint in Amsterdam de Woonbeurs. Forbo Flooring is er goed vertegenwoordigd.De vloeren van het bedrijf zijn volgens de woordvoerder op vijf prominente en aansprekende stands te bewonderen.

Jan des Bouvrie, VT Wonen, Delicious, 101 Woonideeën en Eigen Huis en Interieur kozen allen voor een vloer van Forbo. In totaal ligt er zo’n 400 vierkante meter Novilon, Walton en Marmoleum op de beurs, die van 25 tot 30 september plaatsvindt in de RAI te Amsterdam.

VT Wonen presenteert Marmoleum Dutch Design van ontwerpster Mirjam van der Lubbe. De sfeer op de stand is city en bestaat uit een huis met verschillende hoogtes met betonlook muren. De 101 Woonideeën stand bevat van stoer-landelijke tot industriële ruimten. Voor de vloer in het industriële gedeelte koos het blad Novilon Fusion lava.

Op de stand van het foodmagazine Delicious ligt Novilon beton III. Eigen Huis en Interieur presenteert Walton Uni. De veelzijdige vloeren van Forbo vormen ‘de perfecte basis voor onze household landscapes’, aldus het interieurplatform. De jubilerende Jan des Bouvrie (70 jaar oud en 50 jaar in het vak) koos voor Novilon beton I. In een paviljoen, genaamd ‘Art & Design Jan des Bouvrie’, laat hij zijn mooiste zitmeubels zien in combinatie met kleurrijke kunst.

20-09-2012 10:02

Tapijttegelfabrikant Interface onthult Fotosfera en omschrijft het nieuwe product als 'de eerste commerciële tapijttegel ooit gemaakt van nylon op biologische basis'. Interface maakt met deze lancering een volgende stap in de missie om de impact op het milieu in 2020 volledig te elimineren.Fotosfera bestaat uit garen dat gemaakt is van olie van castorplantzaden, geproduceerd in India. Het product stelt Interface in staat om de afhankelijkheid van fossiele, op petroleum gebaseerde, grondstoffen te minimaliseren en milieu- en sociaaleconomische voordelen te behalen.Castorolie, het belangrijkste ingrediënt van Fotosfera, wordt geproduceerd uit planten die snel groeien, op korte termijn hernieuwbaar zijn en weinig onderhoud vereisen. 70 Procent van de castorplanten in de wereld wordt geteeld in India, in hete, droge omstandigheden waar ze slechts eens in de 25 dagen water nodig hebben.

De planten bieden bovendien interessante sociaal-economische voordelen voor lokale boeren. Castorplanten worden geteeld op marginale gronden, waar andere gewassen vaak niet kunnen groeien. Boeren krijgen hierdoor extra inkomen, de winst is vaak zelfs tien keer meer dan de kosten om de gewassen op te zetten. In tegenstelling tot vele andere gewassen die gebruikt worden voor bio-materiaal, concurreren castorplanten niet met voedselgewassen, aangezien ze kunnen gedijen op land dat ongeschikt is voor andere gewassen.

Nigel Stansfield, Chief Innovations Officer bij Interface: "Fotosfera is een baanbrekende productinnovatie van Interface. Het heeft de hoogwaardige kwaliteit en goede prestaties die klanten verwachten van onze tapijttegels, maar versnelt ook onze Mission Zero doelstelling doordat de collectie gemaakt is van garen dat voor 63 procent bestaat uit biologisch materiaal. Een voornaam doel van Mission Zero is het verbreken van de navelstreng met petrochemicaliën. Ons streven is om al onze producten gerecycled of biobased te krijgen voor 2020. Daarnaast biedt Fotosfera duurzame zakelijke kansen voor arme boeren. Het is nog vroeg, maar het is een overtuigend bewijs dat we grenzen verleggen en voortdurend innoveren om aan de vraag naar steeds duurzamere producten te voldoen."

Fotosfera bestaat uit twee ontwerpen – Structured en Micro – en zijn beide beschikbaar in acht op elkaar afgestemde kleurstellingen. Fotosfera wordt standaard geleverd met de CO2-neutraal dienst Cool Carpet en het lijmvrije installatiesysteem TacTiles.

16-09-2012 8:00

Tunnelma Design heeft haar aanbod van akoestiek uitgebreid met een nieuwe partner Akustikmiljö. Akustikmiljö is een  Zweedse aanbieder van akoestische oplossingen.

"De kracht van Akustikmiljö is dat zij producten leveren waarbij de hoogste akoestische prestaties worden gekoppeld aan de mogelijkheid om de uitvoering 100 procent te customizen", aldus een woordvoerder van Tunnelma Design. "Zo zijn de oplossingen naadloos inpasbaar in elk interieur en heeft de opdrachtgever optimale flexibiliteit en gebruiksgemak."

Akustikmiljö produceert - zoals de naam al doet vermoeden - al haar producten volledig duurzaam. Zowel wat betreft materialen als productiewijze. Alle producten van Akustikmiljö realiseren een geluidsredemptie behorend tot klasse A van akoestiek en alle toepassingen zijn voor 100 procent brand geclassificeerd.

"Scandinavische collecties lopen voorop in akoestische prestaties. Overheden in landen als Finland en Zweden hebben al sinds eind jaren 70 Arbo-voorschriften opgesteld waar werkomgevingen aan moeten voldoen in termen van geluidsredemptie. Vervolgens hebben allerlei locale aanbieders hierop ingespeeld door akoestische producten te ontwikkelen. Deze producten zijn de kinderziekten reeds voorbij en hebben zich geëvolueerd tot bewezen oplossingen."
 

13-09-2012 8:22

Het nieuwe station van het Belgische Koksijde brengt een hommage aan kunstschilder Paul Delvaux met Digital Print, reproducties verwerkt in MEG gevelplaten en Stratificato volkunststofpanelen, beide van de Italiaanse leverancier Abet Laminati. De gevelplaten en panelen worden verwerkt in de de wachtzaal van het station.

Het interieur van het stationsgebouw kreeg een wandbekleding uit Stratificato HPL in combinatie met Stratificato Digital Print HPL, met de reproductie van het kunstwerk 'La Gare Forestière' van Paul Delvaux. De mogelijkheden die Abet Laminati biedt met de Digital Print gepersonaliseerde druktechniek werden hier volledig benut om het gebouw een bijzondere sfeer te verlenen, zowel voor de buitengevel als voor de wachtzaal.

Stratificato HPL is een zelfdragende HPL volkunststofplaat. De keuze voor de toepassing van Stratificato HPL platen werd mede bepaald door de hoge slag- en slijtvastheid, onderhoudsvriendelijkheid en hygiënische eigenschappen van het plaatmateriaal.

Tot slot is er nog de zitbank, bekleed met een Print HPL Legni Douglas houtprint met de fijn geribde oppervlaktestructuur 'Microline'. Dankzij de nieuwste digitale druktechnieken garanderen de Print HPL Legni houtprints een constante kleur en tekening van de decoratieve toplaag.

De collectie Print HPL Legni biedt een uitgebreide keuze aan houtprints van Acero (esdoorn) tot Zebrano.

Aanvraag brochure 'Stratificato': stuur een e-mail naar promotion-office@abet.be

10-09-2012 11:15

Gyproc lanceert de Plafond- en vloerselector. Deze online tool informeert en adviseert alle bouwprofessionals over de beste Gyproc-oplossing voor bouwkundige uitdagingen. De Plafond- en vloerselector houdt bij het advies rekening met eisen uit het Bouwbesluit 2012. De Gyproc-selector is sinds kort te raadplegen via www.gyproc.nl.

Gebruiksvriendelijkheid was het uitgangspunt voor de selector. Met enkele kliks die betrekking hebben op de bestaande constructie, brandwerendheid, lucht- en contactgeluidsisolatie en afwerkingsklasse A, adviseert de selector het meest passende plafond- en vloersysteem. Alle informatie is volgens Gyproc direct voorhanden: technische specificaties, 2D- en 3D-illustraties, systeemcomponenten en verbruiksstaten. De bestekteksten kunnen eenvoudig via een link naar de Gyproc-bestekservice gedownload worden.

“In de markt wordt alleen over producten gesproken. Maar het gaat juist om de goede combinatie van producten binnen een systeem. Pas dan kan een gewenste prestatie behaald worden,” zegt Peter Janmaat, algemeen directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland. “Dagelijks krijgt Gyproc vragen over het bouwen van wanden, vloeren en plafonds. Om bouwprofessionals optimaal te kunnen ondersteunen bij hun systeemkeuze, hebben we een jaar geleden de Gyproc Wandselector ontwikkeld. Nu voegen we een selector toe voor plafond- en vloerconstructies. Hiermee onderstrepen we onze betrokkenheid bij de bouwsector en ondersteunen we onze relaties met gedegen advies. Met als uiteindelijke doel: tevreden eindgebruikers.”

De Gyproc Plafond- en vloerselector is te vinden op www.gyproc.nl/plafondenvloerselector.

10-09-2012 9:24

Desso heeft naar eigen zeggen een nieuwe stap gezet in zijn filosofie om in 2020 alle producten te ontwerpen volgens de cradle-to-cradle-principes. Vanaf nu is ruim 90 procent van de kamerbreed collectie cradle-to-cradle-basis gecertificeerd. 
Afbeelding van de cyclus op de site van Desso


“De polyamide kamerbreed-producten zijn gecertificeerd door het onafhankelijke Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Diverse gebieden zijn hierin beoordeeld, zoals de impact van de gebruikte materialen, hergebruik van materialen, duurzaam energiegebruik, verantwoord watergebruik en sociale aspecten. De basiscertificering is een belangrijke stap in de verbetering van het materiaalgebruik van alle grondstoffen en het realiseren van een juiste  recycling van Desso consumententapijt. Dit geldt uiteraard ook voor de toonaangevende consumentenmerken Bonaparte en Parade, die behoren tot Desso.”

Voor de zakelijke markt is Desso vanaf 2008 bezig om het cradle-to-cradle-principe  in te voeren. Daarnaast heeft Desso voor de zakelijke markt in 2008 een terugnameprogramma geïntroduceerd en in 2009 Refinity, een volgens de fabrikant innovatieve scheidingstechniek. “Tapijttegels worden verwerkt tot grondstoffen voor nieuw tapijt, dan wel voor overige industrieën.” Inmiddels is er ook een bescheiden start gemaakt met het opzetten van een systeem voor de terugname van consumententapijt in samenwerking met partners en klanten. De doelstelling is om in 2020 het volledige productgamma van Desso op basis van cradle-to-cradle te produceren.

Rob Peters, managing director Consumer Carpets, is trots op het behaalde certificaat: “We investeren al jarenlang in cradle-to-cradle en zijn internationaal gezien één van de toonaangevende bedrijven op dit terrein. We zijn blij dat we na onze uitgebreide collectie tapijttegels nu ook het certificaat behaald hebben voor het overgrote deel van onze collectie kamerbreed tapijt. Dit is een belangrijke stap binnen de strategie voor het verbeteren van de binnenlucht in woningen, omdat hierdoor een belangrijke aanzet wordt gegeven tot ontwikkeling van tapijten die alleen maar uit gezonde en herbruikbare of composteerbare stoffen bestaan. Immers tapijt is een belangrijk onderdeel van een huis en het is van groot belang dat dit bijdraagt aan de gezondheid, het welzijn en welbevinden van mensen.”

08-09-2012 8:00

D/Dock heeft onlangs de Shaw Contract Group 2012 'Design is… Award' gewonnen met het ontwerp van B/S/H Huishoudapparaten te Hoofddorp. Van de 285 inzendingen uit maar liefst 19 landen heeft de internationale jury D/Dock tot één van de vijf winnaars uitgeroepen.

"Naast een award hebben wij 2.000 dollar gewonnen die wij mogen doneren aan een opleidingsinstituut naar keuze", meldt het bureau. "Wij hebben voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gekozen, faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving, om hopelijk zo een steentje bij te dragen aan de toekomst van interieurarchitectuur."

De officiële uitreiking van de award zal plaatsvinden op dinsdag 11 september a.s. om 16:00 uur in het atrium van B/S/H Huishoudapparaten, daar waar het allemaal mee begonnen is. Tijdens de plechtigheid wordt de donatie van 2.000 dollar overhandigd aan het hoofd master interieurarchitectuur, Arlette Kerkhof, van de HKU.

05-09-2012 8:00

De leerlingen van basisscholen Het Schrijverke en De Biekorf in Geertruidenberg kunnen sinds dinsdag 4 september weer terug naar school. De plafonds in de scholen zijn weer helemaal veilig, zo melden de directeuren van de beide scholen.Vrijdag 31 augustus stortte vlak voor schooltijd een deel van het systeemplafond in één van de leslokalen van Het Schrijverke naar beneden. Dat gebeurde vlak voor schooltijd. Niemand was op dat moment in het lokaal.

De instorting heeft iets te maken met een verbouwing 7 jaar geleden. Toen zijn in een zeventien lokalen van Het Schrijverke en De Biekorf nieuwe systeemplafonds aan de oude vast gemaakt. Onafhankelijke deskundigen denken dat deze constructie niet geheel deugdelijk is. Bouwvakkers zijn sinds vrijdag 31 augustus druk doende geweest om alle plafonds in de beide scholen te verstevigen. Het nieuwe plafond is nu volledig opgehangen aan het gebouw zelf.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >