Nieuws


29-06-2012 15:04

Ixxi presenteert vijf nieuwe items in de special collection. De serie Portraits bestaat uit drie gepixelde portretten van bekende vrouwelijke iconen uit de kunstgeschiedenis: Mona Lisa, Venus en Frida. De ixxi’s in deze serie hebben een afmeting van 2 x 2 meter.

Daarnaast hebben de ontwerpers van Studio Boot een patroon voor ixxi ontworpen: Loco by Studio Boot. De kaarten hebben een afmeting van 20 x 20 cm, zijn aan beide zijden bedrukt en opgedeeld in twee gekleurde driehoeken. Dit stelt de gebruiker in staat te variëren en te combineren.

De Loco-box bestaat uit vijftig kaarten en is verkrijgbaar in de kleuren Pink (fluorroze/warmgrijs/rood/wit) en Yellow (fluorgeel/warmgrijs/groen/wit). Meer informatie op www.ixxi.nu.

21-06-2012 8:15

De Nederlandse ontwerper Edward van Vliet heeft in opdracht van Senso ontwerpen gemaakt voor een nieuwe collectie wandafwerking. Senso wil inspireren door het creëren van producten die creativiteit aanmoedigen. Daarom biedt Senso ontwerpers de mogelijkheid om samen met het bedrijf te creëren. Senso Wall by Edward van Vliet is geïnspireerd op geometrische bloempatronen die de Nederlandse ontwerper kenmerkt.

Het resultaat is volgens de vloerenproducent een speels, strak, inspirerend ontwerp dat zich leent voor iedere interieurstijl. Eerder omarmden ontwerpers Marcel Wanders en BrandVanEgmond Senso door ontwerpen te maken voor hun vloeren.

Edward van Vliet over Senso: "Met Senso ben ik als ontwerper in staat om ruimtes en oppervlakken te verenigen. Senso gaf me de kans om mijn patronen toe te voegen aan hun wandafwerking. Het geeft een extra dimensie aan de ruimtes. Ik ben erg onder de indruk van Senso Wall; de mogelijkheden die je creëert om ruimtes met elkaar te verbinden zijn eindeloos. Wat mij betreft bepalen vloeren en wanden in een interieur de sfeer en de verbondenheid tussen de verschillende vertrekken.”

De samenwerking tussen Edward van Vliet en Senso levert een nieuwe collectie op van Senso Wall, die vanaf deze maand in verschillende kleuren en patronen kan worden geleverd. Senso Wall is volgens Senso een naadloze vervanging van alle wandtegels in een interieur. "Het is tevens de enige 100 procent waterproof naadloze wandafwerking, gemaakt uit vermalen rotsgesteente. De reeds bestaande wandafwerkingen zijn veelal op basis van leem, kalk, cement of verfbasis en hebben voortdurend onderhoud nodig. Senso Wall is nagenoeg onderhoudsvrij en gegarandeerd ongevoelig voor schimmelvorming. Het gebruik van vermalen steen geeft het minimalistische karakter van een naadloze wand, met de rijke, natuurlijke uitstraling van rotsgesteente", aldus Senso.

Naast naadloze wandafwerking, maakt Senso naadloze gietvloeren. Ook dit product is gestoeld op Senso’s geloof in het samenbrengen van het interieur. Waar vroeger verschillende vloermaterialen en kleuren gebruikt werden, spreekt Senso het geloof uit in de kracht van eenheid. Senso’s gietvloeren zijn gemaakt van plantaardige oliën, in plaats van aardolie. Deze zogenoemde biopolymeren zijn hierdoor vrij van schadelijke stoffen. "De vloeren bevatten  bestanddelen die ervoor zorgen dat de vloeren body krijgen en zacht, warm en comfortabel aanvoelen. Bovendien sluiten ze naadloos aan op onze wanden en zijn daardoor ook zeer goed toepasbaar in natte ruimtes."

Senso biedt garantie tegen scheuren en beschadiging en is UV resistent waardoor er geen verandering van kleur optreedt als gevolg van zonlicht.

Voor meer informatie: http://www.senso.com/.
 

17-06-2012 10:00

Plastica is het eerste bedrijf in Waalwijk dat MVO gecertificeerd is en wel op niveau 3 van de MVO prestatieladder. “Een prestatie waar we trots op zijn. Plastica loopt in de bouw voorop als het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Naast dat we als eerste gecertificeerd zijn als leverancier van bouwmaterialen, zijn er in de gehele bouwsector tot nu toe slechts negen anderen die het certificaat bezitten. Wij hopen dat er nog velen zullen volgen” aldus algemeen directeur Marc Snoeren.

Kenmerkend aan de nieuwe MVO prestatieladder is volgens Plastica de veelomvattendheid hiervan. Organisaties die voor deze normering kiezen, kiezen voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Zo zijn bijvoorbeeld de richtlijnen van ISO 26000 en het Global Reporting Initiative erin verwerkt. “En uiteraard neemt de zorg voor het milieu een belangrijke plaats in. Ook openheid en transparantie van de organisatie is een van de kernwaarden. Sterk is bovendien dat de belangen van álle stakeholders centraal staan, dat zijn de eigen werknemers, klanten en leveranciers, maar ook de overheid, vrijwilligers organisaties en de gemeenschap.”

16-06-2012 11:11

Deze zomer toont het Amsterdam Museum een 40 meter lange loper van kunstenaar Barbara Broekman. Het tapijt, getiteld ‘Mijn Stad: Een feest van verscheidenheid’, ligt in de Schuttersgalerij van het museumen laat alle 179 nationaliteiten zien die in Amsterdam wonen. Het is tot het einde van het jaarvrij toegankelijk te bezichtigen en iedereen mag er gewoon overheen lopen. De opening (voor genodigden) vindt plaats op 28 juni.

Voor dit werk heeft Broekman uitgebreid onderzoek gedaan naar textiel uit alle verschillende landen van herkomst. Uit die enorme variëteit aan kleding, tapijten, vlaggen, tafelkleden en hoofddeksels koos zij één krachtig en kenmerkend detail. De mate van herkenbaarheid van het land van herkomst - denk bijvoorbeeld aan Belgisch kant, een Turks tapijt of lichaamsdecoratie bij Zuid-Afrikaanse Zulu’s -was daarbij doorslaggevend.

De vaste opstelling van het museum heeft als thema ‘het DNA van Amsterdam’. In die presentatie laat het museum zien dat Amsterdam door de eeuwen heen o.a. een stad is geweest van grote diversiteit in bevolkingssamenstelling.

12-06-2012 10:00

Forbo Flooring introduceert de driemaandelijkse nieuwsbrief Meesterwerk voor stoffeerders. Met deze gratis service wil Forbo de doelgroep voorzien van uitgebreide en interessante vakkennis. In het blad besteedt de vloerenfabrikant aandacht aan een specifiek product of techniek en bijzondere projecten. De uitgave behandelt verder alle ins en outs die voor de stoffeerders van belang zijn.

Door middel van een stappenplan met foto’s komt in iedere editie een bepaalde vaktechniek aan bod. Ook andere handigheidjes, die de stoffeerders van pas kunnen komen, worden beschreven in Meesterwerk. In de nieuwsbrief vindt de lezer verder een overzicht van de Forbo installatietechniektrainingen. De rubriek ‘Eeuwige roem’ belicht een bijzonder project ingezonden door de lezers. De inzender wint een leuke prijs in de vorm van een sporttas.

11-06-2012 10:30

Forbo Flooring heeft onlangs een nieuwe finish voor marmoleum ontwikkeld en geïntroduceerd, genaamd Topshield2. Door de unieke structuur van Topshield2 is het linoleum van Forbo sterker, duurzamer en eenvoudiger te onderhouden, waardoor een flinke besparing kan worden bereikt op onderhoudskosten. Daarnaast zorgt de dubbel UV-geharde toplaag ervoor dat Marmoleum voortaan bestand is tegen krassen, vlekken en kleurvervaging. Topshield2 maakt linoleum ook vuilafstotend. Marmoleum is bovendien bacteriostatisch en bestand tegen handalcohol. Scholen, ziekenhuizen, kantoren en particulieren die kiezen voor marmoleum met de nieuwe vuilwerende toplaag opteren volgens Forbo voor gemak, lagere kosten en een optimaal uiterlijk. Als bewijs heeft Frobo een vlek- en krastest op YouTube gezet, met onder andere slijpkorrels, koffie en sambal.

De revolutionaire Topshield2 finish op waterbasis is volgens Forbo de grootste doorbraak in marmoleum van de laatste tien jaar. Topshield2 is een hoogwaardige tweelaags finish bestaande uit een sterke primer en een uitermate slijtvaste toplaag. De primer is flexibel en elastisch en zorgt voor een goede hechting aan het marmoleum. De toplaag is extreem sterk en beschermt tegen vuil, krassen en vlekken. Topshield2 maakt het onderhoud van marmoleum gemakkelijker en goedkoper omdat het de noodzaak tot reiniging en onderhoud aanzienlijk vermindert. Zo is het initieel aanbrengen van een polymeer op een nieuwe vloer niet langer nodig. Ook anderszins vraagt de vloer niet om specifieke onderhoudseisen.

Marmoleum met Topshield2 is onafhankelijk getest en vergeleken met andere vlakke veerkrachtige vloeren zoals vinyl, rubber en andere linoleumvloeren. De testen zijn uitgevoerd door WFK (Duitsland) en Sohit (Nederland). Marmoleum met Topshield2 presteerde in alle gevallen aanzienlijk beter qua vuilaanhechting, reiniging en vlekbestendigheid. Reiniging en onderhoud zijn bovendien eenvoudig en garanderen levendige kleuren en maximale hygiëne. Marmoleum met Topshield2 is bijvoorbeeld permanent bacterio- en antistatisch. Een recent testrapport van TNO bewijst bovendien dat de gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA op Topshield2 geen kans heeft. Verder is de vloer brandwerend en bestand tegen schroeiplekken van sigaretten. In tegenstelling tot vloeren met een PUR-finish, waarbij slijtage en vuil zich na verloop van tijd openbaren in kleine krasjes, kan marmoleum met Topshield2 eenvoudig worden hersteld en vernieuwd. Bovendien heeft Topshield2 een gunstig effect op het binnenklimaat. De vloer is hiermee uitermate geschikt voor zorginstellingen en scholen.

 Een officieel milieuonderzoek, de LCA analyse (Life Cycle Assesment), toont aan dat Marmoleum Topshield2 nog milieuvriendelijker is geworden. Dit komt doordat er gedurende de levensduur minder reinigingsmiddelen nodig zijn. Volgens Forbo blijft marmoleum daarmee (samen met hout) de meest milieuvriendelijke vloerbedekking ter wereld. Marmoleum is gemaakt van 97% natuurlijke grondstoffen zoals lijnzaadolie, pijnhars, jute, kalksteen en houtmeel. Marmoleum behaalde onlangs het Cradle-to-Cradle zilver certificaat.

11-06-2012 9:15

In samenwerking met leverancier Windmöller Flooring uit Duitsland, organiseert Mommersteeg bv trainingsmiddagen voor verkopers en verwerkers van de succesvolle Windmöller Designline Connect collectie. De snelle ontwikkeling van deze producten maken het noodzakelijk om extra aandacht te geven aan de mogelijkheden van deze produkten. Tijdens de training is er veel aandacht voor de nieuwste generatie PVC vloeren, de zogenaamde “PVC Clickvloeren” (zonder lijm te leggen), maar natuurlijk ook de vertrouwde plakstroken en tegels. Op 11 en 18 juni zijn de laatste trainingen gepland voor de vakantieperiode. Na de zomer worden de trainingen ook nog georganiseerd. Windmöller Flooring brengt onder het merk DesignLine, een 5 tal collecties op de markt, waaronder de innovatieve DesignLine Connect collectie. Windmöller Flooring is de bedenker, ontwikkelaar en patenthouder voor dit PVC Clicksysteem.
 

06-06-2012 9:24

Altijd verstandig om een bekende ontwerper in de arm te nemen: het levert in de regel nogal wat publiciteit op. DTCH zocht daarom de samenwerking met Piet Boon. Resultaat: een collectie raamdecoratie en kussens onder het label Piet Boon blinds by DTCH.

“In deze collectie is onze gezamenlijke passie voor mooie materialen terug te vinden”, meldt het bedrijf. De collectie is vanaf eind juni exclusief te bestellen op de webshop www.pietboonblindsbydtch.com en verkrijgbaar in de Piet Boon Store in Oostzaan.

De collectie bevat gordijnen, rolgordijnen, jaloezieën en kussens. “Stuk voor stuk uitgevoerd in mooie materialen met aandacht voor details en de afwerking. Architectonische lijnen zijn de inspiratiebron voor de collectie en vind je overal in de ontwerpen terug.”

De collectie is opgebouwd rond het thema ‘Pleat’, hetgeen tot uiting komt in plooien, strakke lijnen en subtiele stiksels. “De collectie heeft een tijdloze uitstraling en stijl en wordt gekenmerkt door eenvoud en soberheid.” De nieuwe producten zijn uitgevoerd in een ingetogen kleurpalet in de tinten krijtwit, lichtgrijs en houtskoolzwart. “De verschillende kleuren en materialen van de collectie, van mat hout, stoer canvas tot verfijnd satijn, zijn onderling perfect met elkaar te combineren. Dat maakt het mogelijk om één enkele kleur te gebruiken in verschillende structuren of juist verschillende kleuren in één of meerdere structuren.”

Op 23 juni  vindt de lancering van de Piet Boon blinds by DTCH-collectie plaats in het Global Headquarter van Piet Boon in Oostzaan. Piet Boon en Christiaan Roetgering (directeur DTCH) zullen hierbij een presentatie geven. Aan het eind van het introductieevent is er ruimte voor interviews.

06-06-2012 9:24

Fokkema & Partners Architecten uit Delft start een ontwerpend onderzoek naar de innovatieve mogelijkheden van textiel als middel om ruimte te maken. Aan het project doen architecten en theater-, textiel- en modeontwerpers mee.

Het bureau initieerde het multidisciplinaire onderzoek omdat ze in de dagelijkse praktijk ervaart dat de nieuwe ontwikkelingen in textiel, zoals smart textiles, nauwelijks gebruikt worden in de architectuur. Het onderzoekstraject Architextiles begint met een openbare kick-off meeting over textiel en interieur, die op 13 juni wordt gehouden in het Textiel Museum in Tilburg.

Fokkema & Partners reageerde met Architextiles op de Open Oproep Interieur van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur. Inmiddels heeft het SfA het onderzoeksvoorstel van Fokkema geselecteerd voor deelname en is ook een startstipendium toegekend voor het project, dat tot begin 2013 zal duren.

Volgens Anna Chris Eikelboom, samen met Twan Steeghs de initiatiefnemers binnen Fokkema & Partners, heeft textiel een aantal eigenschappen die het zeer geschikt maken voor zowel exterieur- als interieurtoepassingen, en voor combinaties daarvan. "Textiel is goedkoper, lichter en flexibeler dan andere materialen, zegt ze. ‘En het heeft ook akoestische en isolerende eigenschappen. Die kenmerken maken, aldus Eikelboom, textiel geschikt voor bijvoorbeeld het permanent of tijdelijk indelen van leegstaande gebouwen, zodat die kunnen worden aangepast voor tijdelijk gebruik. ‘Verder lijkt de tijd van de harde materialen in de architectuur voorbij. Textiel is een materiaal met een hoge aaibaarheidsfactor, waardoor het uitermate geschikt is om de sfeer en de uitstraling van een ruimte te beïnvloeden."

Maar er zijn veel meer toepassingsmogelijkheden, ook al vanwege de explosieve technologische ontwikkeling die binnen de textieldiscipline heeft plaatsgevonden. Met de opkomst van nanotechnologie, smart textiles en dynamisch textiel zijn de mogelijkheden sterk uitgebreid, maar deze worden volgens Fokkema & Partners in de dagelijkse praktijk van het interieurontwerp nog te weinig benut. Het onderzoek van het bureau moet die vertaalslag opleveren en antwoord geven op de vraag: wat zijn de innovatieve mogelijkheden van textiel als middel om ruimte te maken binnen een (tijdelijke) interieuropgave?

Dat Fokkema textiel heeft gekozen als onderwerp van onderzoek, komt ook door de fascinatie voor textiel van het bureau zelf. Vanaf de oprichting heeft Fokkema & Partners affiniteit met textiel in interieur en heeft ze daarin ook ervaring opgebouwd. "De oproep van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur sloot dan ook goed aan bij onze praktijkervaring met de vrij conservatieve toepassingen van textiel en bij de gesignaleerde potentie die het materiaal binnen de interieurarchitectuur biedt."


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >