Nieuws


29-05-2012 9:30

Onlangs is de Nederlandse Vereniging van Inrichtingsprofessionals - nevip - van start gegaan.

De Nevip is een brancheorganisatie van en voor organisaties, bedrijven en mensen die zich professioneel bezig houden met het inrichten van bedrijven, organisaties en instellingen. De Nevip is een platform dat een belangrijke bijdrage levert aan de professionalisering van de inkoopfunctie van inrichting door bedrijfsleven, (semi-)overheidsinstellingen en andere organisaties.

De Nevip-leden zijn professionele inrichters, interieurarchitecten en ontwerpers, fabrikanten uit binnen- en buitenland van meubelen en andere inrichtingsproducten en hun vertegenwoordigende entiteiten. Door het doen van en bijdragen aan onderzoek, het bij elkaar brengen van stakeholders in de inrichtingsmarkt, aansluiting zoeken bij professionele associaties (zoals bijvoorbeeld NEVI, NAI, VSM), het organiseren van kennisuitwisseling (congressen/seminars, social media), nieuwsgaring en PR, educatie en bemiddeling tussen partijen wil de Nevip bijdragen aan een klimaat waarin vraag naar en aanbod van het product/de dienst 'inrichten' houdbaar op elkaar zijn afgestemd. Meer informatie: www.nevip.nl

24-05-2012 2:30

Het 200 vierkante meter grote wandkleed dat bureau Inside Outside van Petra Blaisse speciaal voor de nieuwbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam ontworpen heeft, wordt deze week geïnstalleerd in de nieuwe entreehal en restaurant van het museum aan het Museumplein. Het monumentale zwart-witte wandkleed is 31 meter breed en op het hoogste punt 14 meter hoog. Daarmee is het het grootste wandkleed dat Inside Outside tot nu toe gerealiseerd heeft.Het tapijt verbindt de oud- en nieuwbouw, draagt bij aan een goede akoestiek in de ruimtes en is tegelijkertijd een opvallend en sfeerbepalend element. Bij de productie van het werk komen ambacht en design samen: het is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Inside Outside en tapijtfabrikant Desso, die speciaal hier voor innovatieve weeftechnieken combineert.
 
Het wandkleed grijpt ook terug op de beroemde Franse en Belgische gobelin-tapijten uit de 17e eeuw, die vaak landschappen en belangrijke gebeurtenissen verbeelden. De verschillende weeftechnieken, met zogeheten ‘slapend garen’, geven het weefsel een driedimensionaal effect en bovendien de suggestie van beweging. Ook de titel van het werk, 'Damast', verwijst er naar. Damast is een eeuwenoud subtiel spel van ‘omkering’: wanneer de ene draad aan de achterzijde is, komt de andere draad naar voren en vice versa. Zo worden voor- en achterkant elkaars spiegelbeeld. De verticale ‘damast’-achtige strepen zijn gebaseerd op de Reeks van Fibonacci, die weer is gebaseerd op De Gulden Snede: een terugkerende verhouding die vaak gebruikt wordt in kunst en architectuur. De gelaagdheid en de licht- en schaduweffecten creëren ook een illusie van ruimte.

Het werk van Inside Outside verbindt, letterlijk en thematisch, het historische pand van A.W. Weissman uit 1895 met de nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten. De tekeningen van het nieuwe gebouw zijn samen met de oude plattegronden van het Stedelijk Museum op zo’n manier verwerkt dat de ruimtes erachter ‘zichtbaar ‘worden. In het ontwerpproces gebruikte autocad-doorsneden van de nieuwbouw van Benthem Crouwel zijn 1:1 afgebeeld en geven zo informatie over wat er zich achter het tapijt bevindt. De officiële codes en aanduidingen van deze ruimtes op bestektekeningen verwijzen daarnaar. Zelfs het handschrift van architect Mels Crouwel is zichtbaar: in het restaurant gaat het door hem geschreven ‘centrale hal’ vergezeld van een grote pijl, die wijst naar de plek waar inderdaad de hal is.
 
Het gestileerde motief van de Engelwortel, een schermbloemige plant, komt voor op het hele wandkleed. De Engelwortel, zowel een bloem als onkruid, komt veel voor in Noord-Europa en symboliseert het boerenweiland zoals het was voordat het Stedelijk Museum er werd gebouwd. Tot eind 19e eeuw waren op de plek van het Museumplein alleen enkele boerderijen. Het motief verwijst ook naar damast en gobelins, waarin plantenpatronen veel gebruikt worden. In het wandkleed gaan de architectonische tekeningen een dialoog aan met de afbeelding van de Engelwortel; de ene keer domineert de plant en de andere keer de architectuur, in een spel dat steeds verandert.

Het wandkleed is uitgevoerd in zwart-wit en vele tinten grijs die ertussen bestaan. Een bewuste keuze van de ontwerpers. Petra Blaisse: “Men verwacht snel een kleurrijk ontwerp, maar wij wilden niet concurreren met de kunst van bijvoorbeeld Karel Appel of Willem de Kooning. Bovendien vonden wij het interessant om te laten zien dat de wereld niet zwart wit is, en dat er vele, vele nuances bestaan. Dat vind ik een belangrijk maatschappelijk en politiek signaal om af te geven, zeker in deze tijd.”

Tapijtfabrikant Desso is partner bij de ontwikkeling van het wandkleed. Dankzij de samenwerking tussen Inside Outside, het Desso-ontwerpteam en de Desso-technici in de fabriek was het mogelijk om in korte tijd een innovatief tapijt te ontwikkelen. Op initiatief van Inside Outside zijn speciaal voor deze gelegenheid verschillende innovatieve weeftechnieken ingezet en komen methodes uit vervlogen jaren opnieuw tot leven.

Kenmerkend voor de gebruikte weeftechniek is dat sommige steken achter de ketting- en inslaggaren blijven. Dit zijn de zogenaamde ‘slapende draden’. De slapende draden zorgen voor het driedimensionale effect waarop het ontwerp is gebaseerd. Omdat het weefsel bij elkaar gehouden moet worden, iets wat niet meer automatisch gebeurt als je achter de ketting werkt, zijn er zogenaamde ‘ribben‘ in het ontwerp aangebracht. Dit geeft het ontwerp zijn opmerkelijke basisstructuur, die weer de detaillering in de wand van het historische pand resoneert.
 

24-05-2012 1:15

Future Floors, de vakbeurs voor de totale vloerenbranche, stond ingepland op de agenda van 23 tot en met 25 september in Kortrijk Xpo. De organisatie meldde gisteren, woensdag 23 mei, dat het evenement niet plaatsvindt. Het deelnemersaantal is te laag. 'Nogal wat geïnteresseerde, potentiële deelnemers kijken te lang de kat uit de boom, waardoor de tijd ontbreekt om een degelijk georganiseerd event neer te zetten', aldus Kortrijk Xpo in een persbericht.
 
Exhibition manager Nathalie Sandra: “Tussen de positieve afronding van ons onderzoek naar de haalbaarheid van Future Floors en de start van de verkoop in oktober 2011, is het economische toekomstperspectief flink veranderd. Door tal van externe factoren is het aanvankelijke enthousiasme bekoeld en nemen heel wat bedrijven een afwachtende houding aan. Wij hebben daar alle begrip voor, maar willen geen verkeerde verwachtingen wekken naar zowel onze deelnemers als de bezoekersdoelgroep. Vandaar dat we de uiterst moeilijke, maar noodzakelijke beslissing namen om het concept Future Floors op dit moment niet te laten plaatsvinden.”

De organisatie blijft er naar eigen zeggen van overtuigd dat een initiatief als Future Floors nieuwe markten kan aanboren. Daarom sluit Kortrijk Xpo niet uit dat het idee van de vakbeurs in de toekomst alsnog concreet van de grond komt.
 

23-05-2012 11:00

In dit filmpje van Ecophon laat Simon Smith, verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting van The Sweyne Park School in Essex (UK), het enorme verschil horen tussen klaslokalen met verschillende akoestische oplossingen. 

Ecophon: “Op school wordt de meeste kennis overgedragen door middel van spraak. Ook is er lawaai van buiten en binnen de school. Geluid is dus onvermijdelijk. Die geluidsomgeving kan vaak stukken beter, en ondersteunt daarmee het leerproces. Dit resulteert onder andere in betere cijfers  en minder ziekteverzuim. Leraren en leerlingen slaken vaak een zucht van verlichting wanneer de akoestiek van het klaslokaal op orde is.” 

“Het weghalen van geluidsbronnen is meestal vrij complex. De oplossing moet in eerste instantie gezocht worden bij een beter (akoestisch) ontwerp van het lokaal. Met name het toepassen van de juiste materialen aan plafonds en wanden maakt een groot verschil,” aldus Ecophon.

Video Ecophon over lawaai in klaslokalen:

16-05-2012 8:28

Tarkett, wereldwijd producent van innovatieve vloer- en sportvloeroplossingen, heeft een methode ontwikkeld waarbij vloeren in het onderwijs makkelijk vervangbaar en recyclebaar zijn.

Tegenwoordig worden er veel scholen gerenoveerd, waarbij een snelle installatie van de vloer wenselijk is. Tarkett heeft hiervoor nu een oplossing in de vorm van Tarkolay. Het product wordt los op de ondervloer gelegd. Vervolgens wordt er een Tarkett vinylvloerbekleding op vastgehecht. De dunne onderlaag heeft een hoge dimensionele stabiliteit, zodat zowel homogene als heterogene vinylvloeren kunnen worden gebruikt. Het resultaat is een stabiele constructie met natuurlijk ventilatie tussen de elastische vloer en de ondergrond.

Als het tijd is voor een verbouw/herinrichting, is Tarkolay klaar om gerecycled te worden. Er blijven geen lijmresten achter en de gehele constructie kan eenvoudig worden opgetild en verstuurd voor recycling. De nieuwe vloerafwerking kan dan meteen worden gelegd. De ondergrond hoeft niet opnieuw te worden voorbereid hetgeen een schone en stofvrije werkomgeving biedt.

Bij veel scholen die gerenoveerd worden is er sprake van een vochtprobleem. Tarkolay is ook vochtbestendig en zorgt voor ventilatie tussen de vinylvloerbekleding en ondergrond. Het is bestand tegen vochtniveaus tot 96 procent. RH.

Tarkolay maakt het mogelijk bijna alle vinylvloeren van Tarkett los te leggen. Een ruime keuze aan kleuren en patronen biedt bovendien de mogelijkheid eigen vloerontwerpen te creëren.

Kijk op http://www.tarkett.nl/ voor meer informatie.

11-05-2012 12:00

De bekende ontwerper Richard Hutten heeft voor Designwall Layers ontworpen. Het behang is gebaseerd op zijn ontwerp voor een kamer in het Llayers Lloyed Llove hotel, in Tokio.

Deze kamer werd volledig beplakt met tapes. Sommige werden hiervoor speciaal ontworpen, andere zijn standaard verkrijgbare tapes. Op één tape kun je zelfs een persoonlijke boodschap achterlaten.Deze tapes zijn nu opgenomen in het behang Layers van Designwall. "Ook dit behang is niet af, het nodigt de gebruiker uit om op te schrijven en tekenen. Zo wordt het een uniek en persoonlijk behang,” aldus Designwall.

Foto: Designwall, ontwerp: Richard Hutten

03-05-2012 11:29

De Europese tapijtfabrikant Desso is dit jaar prominent aanwezig op de Wereld Tuinbouw Expo Floriade, die van 5 april tot en met 7 oktober plaatsvindt in Venlo. Het bedrijf sponsort de stand van het land Bhutan, dat op de Floriade de cradle-to-cradle principes omarmt en waar ‘Bruto Nationaal Geluk’ overheidsbeleid is.

Het cradle-to-cradle principe betekent dat producten worden gemaakt van zuivere grondstoffen, die gemakkelijk te scheiden zijn om vervolgens nieuwe producten te maken in zowel de biologische als de technische cyclus.

Desso heeft de stand van Bhutan voorzien van AirMaster tapijt met een tekst over Bhutan. AirMaster is speciaal ontwikkeld om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te verminderen. Alexander Collot d’Escury, CCO van Desso: “Wij zijn zeer onder de indruk van de ambitie van Bhutan. Het sluit goed aan bij onze eigen visie, waarin het ontwikkelen van producten die rekening houden met de effecten op mens en milieu centraal staat.”

Bhutan is volgens Desso uiterst vooruitstrevend waar het gaat om zorg voor het milieu en de gezondheid van haar inwoners. In de cultuur en traditie zit respect voor mens, dier en milieu zeer diep geworteld. Zo zorgt het voor de export van groene stroom via waterkrachtcentrales waarvoor geen volksverhuizingen nodig zijn. Collot d’Escury: “In Bhutan wordt uitgegaan van het ‘Bruto Nationaal Geluk’, in plaats van het ‘Bruto Nationaal Product’. Dat zegt veel: menselijk welzijn staat nadrukkelijk voorop. Dat is een uitgangspunt waar wij ons als Desso goed in kunnen vinden. De Floriade is een prachtig podium, waar een groot aantal bezoekers kennis kan maken met het cradle-to-cradle principe en de enorme kansen die dit biedt voor mensen en organisaties.”

Ook aanwezig op de Floriade is Desso partner EPEA Internationale Umweltforschung GmbH (EPEA). Dit internationaal onderzoeks- en adviesbureau is gespecialiseerd in productontwikkeling en -optimalisatie. Samen met haar klanten creëert zij producten en processen volgens het cradle-to-cradle ontwerpconcept. Op de stand van EPEA wordt het 'Cradle to Cradle Festival 2012' gevierd, waarbij bezoekers alles zien en leren over het concept en hoe dit wereldwijd wordt vertaald in producten en processen. Ook de EPEA-stand is voorzien van Desso AirMaster tapijt.

02-05-2012 10:00

De Funky Stripes-collectie van Balta Broadloom pakt uit met drie nieuwe kleurcombinaties, waaronder een patroon dat geïnspireerd is op de Engelse vlag. Het tapijt sluit perfect aan bij de Britse festiviteiten in 2012: het diamanten jubileum van de Queen en de Olympische Spelen in Londen.

Het nieuwe kleurenpatroon is een hedendaags en felgekleurd ontwerp in rood, wit en blauw. De strepen in verschillende diktes zorgen voor een verassend reliëf en een interessante look. Dit streepmotief zal dus passen bij fans van deze evenementen en leent zich ook voor kinder- en speelkamers. De combinaties op basis van blauw en groen zijn even levendig en spannend. De drie nieuwe kleurpatronen vervangen drie bestaande patronen. De Funky Stripes-collectie biedt nog steeds een keuze uit 8 verschillende mogelijkheden.

“De frisse designs van de Funky Stripes-collectie krijgen er met deze nieuwe combinaties nog meer kleur bij,” licht Geert Vanden Bossche, Marketing Director bij Balta Broadloom toe. “Dankzij deze nieuwe tapijten hebben onze klanten meer keuze, en we wilden nog meer fun en creativiteit in deze lijn stoppen. Met deze nieuwe combinatie van rood, wit en blauw kunnen verkopers een product aanbieden dat helemaal hip is.” De praktische Funky Stripes-tapijten zijn gemaakt van 100 % vlekbestendig Stainsafe®-polypropyleen en zijn dus onderhoudsvriendelijk. De tapijten, met een getufte 1/8” gesneden pool en een geluidsisolatie van 28 dB, zijn beschikbaar in een breedte van 400 cm. Bovendien zijn ze bestand tegen bleekmiddel, voor een ultieme duurzaamheid.

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >