Nieuws


24-02-2012 9:41

Voorheen onderbouwde Knauf de brandwerendheid van gipskartonnen schachtwanden met een berekening conform NEN 6073. Nu deze norm per 1 april 2012 wordt ingetrokken, onderwierp het bedrijf dezelfde constructie aan een brandtest. Uitkomst: de schachtwand voldeed ruim 60 minuten aan alle criteria voor brandwerendheid en 90 minuten aan de criteria ‘vlamdichtheid’ en ‘warmtestraling’.

De schachtwand bestaat uit dubbele, rug-aan-rug gekoppelde metalen staanders, daartussen steenwol en - alleen aan de buitenzijde - een dubbele laag 12,5 mm Knauf DF-platen. Omdat stroken plaatmateriaal achterop de staanders niet nodig zijn, is de schachtwand volgens Knauf snel op te bouwen. De schachtwand wordt door het centrum voor brandveiligheid Efectis in beide richtingen minimaal 60 minuten brandwerend geacht, bij een maximale hoogte van drie meter.

Bijkomend voordeel van de steenwol vulling is dat het geluidsniveau van bijvoorbeeld afvoerleidingen in de schacht wordt verlaagd. Daarmee is het makkelijker met deze schachtwand te voldoen aan het maximale karakteristieke installatiegeluidsniveau van 30 dB(A).

 

20-02-2012 8:51

Zorgomgevingen moeten minder lawaaiig worden. Dat is beter voor medewerkers en patiënten en leidt tot besparingen. Dit is een van de conclusies van Dr Roger Ulrich, onderzoeker van zorgarchitectuur en grondlegger van het zogeheten Evidence Based Design (EBD), in het kader van een internationaal akoestiekseminar (EIAS) van Ecophon, leverancier van akoestische plafonds.

 

"Bij het ontwerpen van een ziekenhuis moet verder worden gekeken dan alleen initiële kosten. Het toevoegen van Evidence Based Design, bijvoorbeeld om geluidsoverlast te verminderen en een betere akoestische omgeving te creëren, verdient zich in een paar jaar terug en bespaart uiteindelijk veel geld doordat de operationele kosten op lange termijn verlagen," aldus Dr Roger Ulrich.

 

De grootste kosten voor alle ziekenhuizen zijn salarissen en kosten voor het leveren van zorg. Investeringen in gebouwen zijn slechts een klein deel van de totale kosten. Investeren in een betere akoestische omgeving brengt verschillende voordelen mee. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat minder lawaai in ziekenhuizen de bloeddruk van patiënten verlaagt, hun slaap verbetert en kostbare heropnames vermindert. Ook blijkt dat minder geluidsoverlast bijdraagt tot het verminderen van waargenomen pijn en de inname van pijnmedicatie, en kan helpen het risico van burnout onder medewerkers te verlagen.

 

‘Het verbeteren van de geluidsomgeving in zorginstellingen is een opmerkelijke kosten-efficiënte manier om de prestaties van het personeel en de hersteltijd van de patiënt te ondersteunen. Deze kengetallen spelen een wezenlijke rol in de bedrijfsvoering van zorginstellingen,’ zegt Guus Klamerek, concept developer bij Ecophon Nederland.

 

Ziekenhuizen zijn te luidruchtig, en de niveaus van continue achtergrondgeluid zijn veel hoger dan richtwaarden die zijn vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het geluidsniveau is ook voortdurend gestegen de afgelopen 60 jaar.

 

‘Bij het bouwen van ziekenhuizen wordt vaak geen rekening gehouden met akoestiek. Ons onderzoek toont aan dat een slechte akoestische omgeving een negatieve invloed op patiëntherstel heeft en medewerkers belast,’ zegt Professor Kerstin Persson Waye, hoogleraar Occupational & Environmental Medicine, Universiteit van Göteborg, tijdens het seminar.

 

 

 

‘Ik denk dat akoestiek over het hoofd wordt gezien omdat het niet zichtbaar is, en we hebben de neiging om ons te richten op wat we kunnen zien. Ik denk ook dat mensen wennen aan een hoog geluidsniveau in ziekenhuizen, en het als onvermijdelijk zien, terwijl er nog veel gedaan kan worden om een aangenamer, functioneler en economischer ziekenhuis te creëren’, zegt Roger Ulrich PhD.

 

Voordelen van lawaaivermindering in ziekenhuizen:

• Verbeterde resultaten bij kinderen en volwassenen op de intensive care

• Slaapverbetering van patiënt

• Vermindert stress en ervaren werkdruk

• Verlaagt kostbare heropname van (myocardinfarct) patiënten

• Helpt pijnbeleving en inname van pijnmedicatie verlagen

• Verlaagt risico van burnout onder medisch personeel

 

Wat ziekenhuizen kunnen doen om lawaai te verminderen:

• Zorg voor eenpersoonskamers met muren en deuren die geluid buitensluiten

• Verlaag geluidsniveaus en verminder de voortplanting van geluid door het gebruik van geluidabsorberende materialen waaronder hoogwaardige akoestische plafonds die ook voldoen aan de strengste hygiëne-eisen

• Verminder het aantal geluidsbronnen, bijvoorbeeld door het vervangen van omroepsystemen door draadloze communicatie-apparaten, het isoleren van lawaaibronnen, en het voeren van groepsgesprekken in afgesloten ruimtes.

17-02-2012 9:54

Het Nederlandse tegelmerk Terratorium staat vanaf begin dit jaar op eigen benen, op het voormalige Philipsterrein Strijp T in Eindhoven. Als voormalige huismerk heeft Terratorium zich ontwikkeld tot een  eigenzinnig tegelmerk, dat nu door het gelijknamige bedrijf aan de markt wordt gepresenteerd.De collectie is opgebouwd uit verschillende series, zowel gericht op woning- en utiliteitsprojecten als op exclusief maatwerk.

Een greep uit het assortiment: een 15x15 cm wandtegel, die als ‘witter dan wit’ bekend staat. Volkeramische vloertegels tot 120 x 120 cm, een van de grootste formaten die in keramiek gemaakt kan worden. Deze werd onder meer toegepast in het kantoor van adviesorganisatie Witlox Van den Boomen (zie foto).

En een serie specifiek voor woningbouwcorporaties, onderhoudsvriendelijk in alle kleuren van de regenboog waarbij wand- en vloertegels eenvoudig te combineren zijn. De serie tegels van marmercomposiet kenmerkt zich door maatwerk: klanten bepalen zelf afmetingen, diktes en kleurcombinaties. Deze marmercomposiet heeft bovendien als eigenschap dat het CO2 absorbeert, neutraliseert en afvoert.

Meer informatie over het assortiment en de gerealiseerde projecten op www.terratorium.nl. 

16-02-2012 2:00

InterfaceFLOR heeft de Milan Design Week 2012 gekozen als Europees platform voor de lancering van de nieuwste designcollectie ‘Metropolis’. Speciaal voor de nieuwe collectie, die inhaakt op de actuele trend over de apocalyps en de daarop volgende wedergeboorte, creëert InterfaceFLOR een post-apocalyptische wereld in La Triennale.Ook dit jaar wordt de tentoonstelling van InterfaceFLOR ontworpen door architect en modeontwerper Francesco Maria Bandini. Vorig jaar was hij ook verantwoordelijk voor ‘The Positive Floor’, dat veel opzien baarde in Milaan. Dit jaar staat La Triennale in het teken van de apocalyps en de daarop volgende wederopbouw van de metropolis. Speciaal voor dit thema creëert Bandini een tentoonstelling die de post-apocalyptische wereld van InterfaceFLOR vertaalt.

Michele Iacovitti, vice-president marketingcommunicatie en branding bij InterfaceFLOR: "De apocalyps heeft voor velen een negatieve connotatie met destructie en de dood, maar vanuit InterfaceFLOR kijken we naar de positieve mogelijkheden die de wedergeboorte ons biedt. Voor ons betekent de wedergeboorte een betere, heldere en duurzamere toekomst. Het is ook een inspiratie geweest voor een aantal van onze onderscheidende producten. De tentoonstelling belooft bezoekers te vervoeren naar een wereld van hoop, schoonheid en licht, ontstaan uit de nasleep van een destructieve, apocalyptische gebeurtenis."

De vijftien nieuwe designs van de nieuwe collectie Metropolis symboliseren verleden, heden en toekomst van de menselijke beschaving en hun grote steden. Verschillende designs zijn geïnspireerd op de natuur, die over vervallen gebouwen heen woekert en de surrealistische patronen en elektrische lichten van toekomstige steden. Wat ze allen gemeen hebben is slijtvastheid en veerkrachtigheid, evenals een verlaagde impact op het milieu.

De InterfaceFLOR Metropolis tentoonstelling is te zien tijdens de Milan Design Week in La Trienalle van 17 tot 22 april 2012.
 

10-02-2012 11:56

Ecophon organiseert op 23 februari van 11.00-14.00 uur een studieochtend omtrent akoestiek in onderwijsgebouwen. Thema’s zijn onder andere het evenwicht tussen bouw- en ontwerptrends en een goede akoestische leeromgeving, de invloed van geluid op docenten en leerlingen en het ontwerpen van een school met akoestisch comfort.

Achterliggende gedachte van de studieochtend is dat een uitgebalanceerde geluidsomgeving van groot belang is voor leren en werken. Het toenemend gebruik van harde materialen en moderne bouwtechnieken zoals betonkernactivering maken het ontwerp van de ruimte tot een akoestische uitdaging. Zeker in scholen is het essentieel dat spraak goed verstaan wordt. Daarnaast leiden nieuwe onderzoeksinzichten tot steeds strengere eisen en regelgeving.

De studieochtend vindt plaats in het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo), RDM Dokloods, Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam. Aanmelden kan via plafonds@ecophon.nl

09-02-2012 9:51

Met een lanceringsvergadering voor potentiële exposanten en pers is het aftellen naar het nieuwe professionele evenement Future Floors – Europarket officieel begonnen. Deze internationale beurs voor de totale vloerenbranche, met een focus op innovatie, vindt plaats op 23, 24 en 25 september 2012.

Tijdens de vergadering lag de nadruk op de voorstelling van dit concept, dat ontwikkeld werd door Creative Fo(u)r, hetzelfde team dat ook tekende voor de lay-out van Architect@Work.
Speciaal voor de lancering werd een proefopstelling uitgewerkt die er voor moet zorgen dat er in een aangepaste lay-out een ‘huwelijk’ ontstaat tussen de vertrouwde houten vloeren, laminaat en kurkvloeren en de uitbreiding met onder meer tapijt en alle andere soorten zachte en harde vloerbedekkingen.

Kurt Wallaeys van Creative Fo(u)r: “Future Floors is gericht op professionele aankopers, gebruikers, adviseurs en beslissingsnemers. Deze groep is vooral op zoek naar innovatieve producten en wil dat een beursbezoek zo efficiënt mogelijk verloopt. Bij ons ontwerp hebben wij daar zoveel mogelijk op ingespeeld. De nadruk ligt dientengevolge op het presenteren van noviteiten in stands waar er een direct contact ontstaat tussen de vraag- en de aanbodzijde.”

Het beursplan is opgebouwd uit twaalf eilanden van vier gegroepeerde boxen, die op hun beurt uiteenvallen in vier standruimtes van elk 36 vierkante meter. Eén box bestaat uit vier hoekstanden, met centraal onder een verlichtingselement een ontmoetingszone waar ruimte is voor een ontspannen, commerciële ‘ babbel’. Wallaeys: “De stands zelf zijn 3 meter hoog en elke driehoek heeft twee 'benen' van elk 5,5 meter lang, zodat er voldoende ruimte is om de innovatieve producten te tonen. Opvallend in de stand is dat de vloeren schuin opwaarts geshowd worden. Deze opstelling lijkt vreemd, maar voor professionals is dit de beste manier om producten in te schatten. Standhouders beschikken zo bovendien over (berg)ruimte voor bijvoorbeeld het opslaan van stalenmateriaal of documentatie.”

Exhibition Manager Nathalie Sandra van Kortrijk Xpo over de impact van het concept: “Dit ontwerp sluit perfect aan bij een aanpak die bij de regio hoort waar het draait om creatie en design en dat zetten we met Future Floors – Europarket extra in de verf. Dat we vooral inspelen op het innovatieve aspect is geen toeval. Een enquête wees uit dat 75 procent van de beursbezoekers op zoek is naar innovatieve producten. De organisatie biedt met dit all-in concept met focus op het product de geknipte oplossing voor het event van de toekomst.”

Meer informatie: http://www.europarket.com/

09-02-2012 8:41

Tapijtfabrikant Desso voegt aan het Carpetecture-concept een nieuwe collectie toe: Patterns@Play. Sleutelwoord voor deze nieuwe collectie is identiteit. De collectie wil de anonimiteit uit grote ruimtes halen en elke ruimte een eigen, unieke identiteit geven. De Patterns@Play-collectie van Desso bestaat uit zeven nieuwe, innovatieve producten, waaronder zes tapijttegels en één kamerbreed product.

Desso over de nieuwe collectie: 'Visions of Flowers toont een uitgesproken bloemdessin, dat is opgenomen in het design van de tapijttegel. Een verrassend abstract patroon is wat Visions of Shards zijn karakteristieke uiterlijk geeft. De inspiratie voor Visions of Lines is afkomstig van lineaire elementen in monumentale architectuur. Het ‘Visions of…’-assortiment biedt een uniek samenspel van gepatenteerde technologie en ongeëvenaard design'.

 

Visions of Flowers

'Grids is een tapijttegel, die structuur gebruikt om een ritmische, dynamische manier van leggen te creëren. Dash biedt een speelse combinatie van geometrische blokken en lijnen en creëert daarmee een imponerend visueel effect. Mosaic haalt zijn inspiratie uit glas-in-lood en vertaalt dit naar een verfijnd vloerdesign, waarbij het oppervlak op verschillende niveaus is bewerkt om een driedimensionaal uiterlijk te creëren. Wilton Enigma, het enige kamerbrede product in de collectie, combineert het klassiek elegante geweven Wilton-design met een verfrissend eigentijds uiterlijk', aldus Desso.

 

Grids


Alexander Collot d’Escury, CCO van Desso: “Deze collectie draait helemaal om identiteit. Grote ruimtes zijn vaak veel te anoniem. Het is veel prettiger (en productiever) om in een omgeving te verblijven die zich duidelijk profileert en die een goed gevoel geeft. Onze nieuwe producten zijn een uitstekend voorbeeld van de synergie die nodig is tussen de architectuur van een bepaald gebouw en de inrichting ervan. Door de toegepaste patronen worden grote binnenruimtes visueel onderverdeeld, zodat het oppervlak weer aansluit bij de menselijke dimensie. Op deze manier wordt patroondesign even functioneel als decoratief."

In de Circles of Architects werkt Desso nauw samen met toparchitecten vanuit de hele wereld. Collot d’Escury: “We zijn voortdurend in gesprek met architecten en ontwerpers, met als doel de creativiteit te stimuleren en samen tot nieuwe tapijttoepassingen te komen. Het is een bijzonder interessant creatief proces, waarbij vakkundige professionals uit verschillende disciplines hun kennis combineren. Patterns@Play komt rechtstreeks voort uit dit proces.”

In het Carpetecture-concept van Desso worden elementen uit de moderne internationale architectuur verwerkt om emotioneel expressieve tapijtdesigns te creëren. Het kijkt naar veranderingen in de architectuur en in de manier waarop mensen denken over ruimte, sfeer, kleuren en materialen. Verschillende collecties van Desso maken deel uit van het Carpetecture-concept: Pure Lines, Core Structures, Colour Dimensions I & II en ook de nieuwe collectie Patterns@Play.

02-02-2012 8:24

Tarkett, producent van innovatieve vloer- en sportvloeroplossingen, is bekroond met het Cradle-to-Cradle Zilver Certificaat voor haar lamel parketcollecties Epoque, Tango, Salsa en Rumba.De collecties worden in Zweden en Polen geproduceerd. Tarkett is de eerste fabrikant van houten vloeren in Europa met cradle-to-cradle gecertificeerde producten. Het linoleumassortiment was in juni 2011 het eerste product van Tarkett dat een Cradle-to-Cradle  Zilver Certificaat mocht ontvangen. Hier is nu de Tarkett houtcollectie aan toegevoegd.

De cradle-to-cradle certificering is gebaseerd op vijf criteria: materiaalinhoud, materiaalhergebruik, aandeel van hernieuwbare energie, het beheer van het water tijdens het productieproces en sociale verantwoordelijkheidsprincipes. Bij de certificering werd gekeken naar de chemische samenstelling van alle materialen in het product, het beoordelen van de effecten daarvan op mens en milieu, evenals het vermogen om te worden gerecycled/gecomposteerd.

Het Zilver Certificaat houdt in dat de ingrediënten die worden gebruikt voor het parket zijn geïdentificeerd en beoordeeld.

Begin 2011, sloot Tarkett een partnerschap met het internationale wetenschappelijk instituut EPEA (Environmental Protection and Encouragement Agency) om het cradle-to-cradle concept te implementeren. Tarkett wil ecoinnovaties ondersteunen zonder in strijd te zijn met de economische groei en milieuaspecten. Sinds 2009 is de groep bezig met een ambitieus duurzaamheidstrategie, die niet alleen gericht is op het minimaliseren van de effecten op het milieu, maar ook gericht is op het ontwerpen van producten die voor hergebruik met een positieve impact volgens het cradle-to-cradle principe zorgen. Tarkett is het eerste Franse bedrijf dat dit concept promoot en meeneemt in het ontwikkelen van haar materialen en in termen van productcertificering.

Met een omzet in 2010 van 1,9 miljard euro is Tarkett marktleider in innovatieve en duurzame vloerbekleding en sportvloeren. Ongeveer 8.200 medewerkers bedienen dagelijks de klanten van Tarkett in honderd verschillende landen met 28 verschillende productielocaties. Sinds januari 2007 zijn de familie Deconinck (50 procent) en KKR (50 procent) eigenaar van Tarkett.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

02-02-2012 2:00

Balterio, een divisie van SA Spanloux NV, introduceert een netwerk van Authorised Dealers in Nederland. Het dealernetwerk gaat op 7 februari 2012 van start. Iedere dealer heeft het meest actuele Balterio-productaanbod staan.

Balterio is een producent van hoogwaardige en innovatieve laminaatvloeren, die exporteert naar 85 landen. Het volledige productieproces van boomstam tot afgewerkt product wordt gerealiseerd onder één dak in een state of the art, verticaal geïntegreerde productiefaciliteit. Balterio staat naar eigen zeggen voor stijl, kwaliteit en eenvoud.
Het nieuwe en innovatie PXP-systeem is een eigen ontwikkeling van Balterio, dat in januari 2012 werd bekroond als ‘Top Innovatie’ op Domotex, de wereldvakbeurs in Hannover.

De Authorised Dealers zijn te vinden via www.balterio.com en voeren een kwaliteitslogo.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >