Nieuws


23-07-2011 14:34

Forbo Flooring  heeft een nieuwe Marmoleum-collectie geïntroduceerd met zeer verrassende kleuren, genaamd Unexpected Nature. Adembenemende landschappen en bijzondere natuurfenomenen vormen de inspiratiebron voor de nieuwe Marmoleum vloeren. De onverwachte kleuren en spectaculaire patronen worden omschreven als fris en karakteristiek. De nieuwe collectie van in totaal 18 gestreepte en gemarmerde dessins brengt het authentieke, eerlijke en natuurlijke karakter van het 111-jarige Marmoleum op een verrassende wijze naar voren. Marmoleum is gemaakt van 97 procent natuurlijke grondstoffen en is volledig biologisch afbreekbaar.

 

De Unexpected Nature-collectie is ontleend aan de natuur in haar volle pracht. Het smaragdgroen van de zee, vulkanische kopertinten en het oker van bergketens. De inspiratie is afkomstig van de uitbundige kleuren en structuren van bestaande landschappen en natuurfenomenen zoals de Alcantara-kloof in Sicilië, het Ljótipollur-kratermeer in IJsland en het stenen woud van Shilin in China.

 

De negen nieuwe gemarmerde dessins bestaan uit rijke tinten, frisse heldere pastels en gelijkmatig verdeelde warme en koude tonen. De collectie wijkt opvallend af van de bestaande Marmoleum kleuren. De gestreepte dessins staan in het teken van contrasten: zacht en krachtig, ruig en verfijnd, zwaar en licht, en vol en pastel. De collectie bevat ook koele kleuren die tot nu toe ontbraken. De vloeren binnen elke serie zijn zo ontworpen dat ze uitstekend met elkaar combineren.

 

De Unexpected Nature-collectie is van Nederlandse bodem; de productie vindt plaats in de Forbo-fabriek in Assendelft. De grondstoffen zijn duurzaam en worden zorgvuldig gecontroleerd en geteeld. Er worden bijvoorbeeld geen insecticiden gebruikt. Het voornaamste bestanddeel is lijnzaadolie. Daarnaast bestaat Marmoleum uit tallolie, hars, houtmeel, kalksteen, pigmenten, jute en lak. Maar liefst 97 procent van deze grondstoffen is natuurlijk, waarvan 70 procent hernieuwbaar en bijna 40 procent gerecycled. Marmoleum is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar, kan in zijn geheel hergebruikt worden en gaat gemakkelijk 25 jaar mee. Het is zelfs een goede brandstof om energie op te wekken.

 

Marmoleum wordt wereldwijd erkend door onafhankelijke organisaties voor eco-certificering. In Nederland beschikt Marmoleum over het Milieukeur. Volgens het ‘Basiswerk Milieuclassificatie Bouwproducten’ van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft linoleum de top-milieuklasse 1A. Het NIBE-boekwerk is de leidraad voor het realiseren van duurzame woning- en utiliteitsbouw. Marmoleum voldoet ook aan de minimumeisen welke gesteld worden door het Ministerie van VROM betreffende het duurzaam inkopen van kantoorstoffering door centrale en decentrale overheden. Volgens een Life Cycle Assesment (LCA) van de Universiteit van Leiden is het, samen met ongelakt hout, de duurzaamste vloerbedekking ter wereld.

15-07-2011 8:56

Textielontwerpster Aleksandra Gaca presenteert een aantal nieuwe projecten. Akoestische kunstpanelen, voor zowel projectinrichting als het particuliere interieur. En: een serie flexibele poefs, letterlijk tegendraadse verschijningen.

Voor de aula van uitvaartcentrum en crematorium Iepenhof in Delft realiseerde Gaca onlangs een ensemble van 14 akoestische panelen. De nieuwbouw van Hulshof Architecten is opgezet als een organisch landschap, opgebouwd uit vloeiend gekoppelde paviljoens rond een patio. Voor dit duurzame gebouw werden grotendeels natuurlijke materialen gebruikt: natuursteen, hout en glas. Het akoestische kunstwerk sluit aan bij de ingetogen kleuren en texturen. Beide series van 2x7 panelen kregen een subtiel verloop van licht naar donker, afgestemd op de aardse tinten van de natuurstenen vloer. De driedimensionale constructie van de gebruikte stof uit de Architextile collectie, dessin Selo (schors), sluit perfect aan bij de in het gebouw toegepaste reliëfs. Naast de decoratieve functie stond geluidsreductie hier voorop – een essentiële factor om te komen tot een verstild binnenklimaat, passend bij het gebruik als uitvaartcentrum.

De flexibele poefs hebben een opvallende licht-donkertextuur die doet denken aan grof breiwerk. Toch is het een geweven overtrek. Dergelijke driedimensionale stretchstoffen zijn hét specialisme van Gaca. Voor de hoes koos ze 100% hoogwaardige Kid Mohair, gemengd met topkwaliteit merinowol. De poefs en bijhorende plaids zijn leverbaar in 12 tinten, zowel naturellen als uitgesproken modieuze tinten. Keuze uit twee maten: Slumber small en Slumber large.

Aleksandra Gaca (1969, Polen) is gefascineerd door 3D-weefstructuren. In haar werk zoekt ze altijd weer het snijvlak op van kunst, design en ruimtelijke vormgeving. Voor haar innovatieve textielvormgeving ontving ze al vele internationale prijzen. Gaca woont en werkt als zelfstandig textielontwerpster in Delft.

14-07-2011 9:04

‘Façades 2011’ is verschenen. Dit is de nieuwe naam voor het boek dat de afgelopen 3 jaar verscheen als Gevelbouw Prestatieboek. Façades 2011 biedt 216 pagina’s met uiteenlopende projecten waar VMRG-bedrijven bij betrokken zijn geweest. Bovendien presenteren drie architecten de thema’s renovatie, concepten en duurzaamheid en geven hun visie op de façade van de toekomst. Het boek geeft met veel foto’s een overzicht van projecten die het afgelopen jaar opgeleverd zijn. 

In het boek wordt ook een koppeling gemaakt met de website van de VMRG. Een code bij het project in het boek verwijst direct naar meer achtergrondinformatie over het betreffende project op www.vmrg.nl. Het boek is in eerste instantie bedoeld als informatie- en inspiratiebron voor  architecten, woningcorporaties en professionele opdrachtgevers in de bouw. Maar de praktijk wijst uit dat er een brede belangstelling is van allerlei partijen die betrokken zijn bij bouwprojecten. Het boek is te bestellen via de website van de VMRG.
 

14-07-2011 8:53

Sinds juni 2010 voert Vetrotech Saint-Gobain een nieuw logo. Gezien de marktsituatie is besloten dit logo – en daarmee de nieuwe huisstijl – geleidelijk in te voeren. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de documentatie, die in de loop van de tijd wordt vernieuwd.

Brandveiligheid in gebouwen wordt vertaald in een uitvoerig preventiebeleid, vastgelegd in Europese alsook nationale regelgeving. Deze normering heeft betrekking op de functie van het gebouw en bepaalt zowel de indeling als de bouwkundige constructie en materialen. Want, mocht er brand uitbreken, dan moet iedereen het pand snel en veilig kunnen verlaten.
Vetrotech Saint-Gobain licht de regelgeving die in Nederland van toepassing is op een eenvoudige wijze toe in nieuwe Vuistregels. In deze documentatie wordt aan de hand van eenvoudige afbeeldingen per gebouwfunctie, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit, toegelicht welke classificatie brandwerend glas toegepast dient te worden.

Vetrotech Saint-Gobain is de specialist op het gebied van brandwerend glas en richt zich uitsluitend op het voortbrengen van multifunctionele UV-bestendige brandwerende veiligheidsbeglazingen.
Een digitaal exemplaar van de Vuistregels, is te vinden op www.vetrotech.com, een gedrukt exemplaar is aan te vragen via vetrotech.benelux@saint-gobain.com.
 

10-07-2011 14:17

Het Mefistop schuifloket van Metaglas is onlangs getest op brandvertraging. De proef slaagde glansrijk met een brandvertraging van maar liefst 60 minuten, waardoor het loket uitermate geschikt is bij brandcompartimentering en bescherming van vluchtwegen.

Het stalen loket met twee horizontaal schuivende delen is uitgebreid getest door Efectis in Rijswijk, het centrum voor brandveiligheid. Door de toepassing van onder andere gelaagd glas met een brandwerende folie behaalde het Mefistop schuifloket een brandvertraging van ruim 60 minuten. Een unieke prestatie. Dankzij de uitstekende brandwerende eigenschappen is het Mefistop loket uitermate geschikt voor het beschermen van vluchtwegen tegen brand in projecten met brandcompartimentering. De veiligheid bij het ontstaan van brand neemt hierdoor aanzienlijk toe.

Mefistop loketten staan niet alleen garant voor optimale veiligheid, maar bieden dankzij de slank gedetailleerde profielen tevens grote openheid. Door de slanke maar sterke profielen is het mogelijk loketten met grote afmetingen te maken. Maar ook kleinere loketten bieden door de slanke profielen maximale openheid. Naast brandwerend zijn Mefistop loketten tochtwerend en geluiddempend.
 

08-07-2011 14:01

Tijdens 100% Design trad Bart Veldhuizen, eigenaar-oprichter van Spot-Art, er voor het eerst mee naar buiten: creaties van perforaties. Denk aan een foto, logo of patroon uit een paneel van staal of aluminium. Door gebruik te maken van verschillende perforatiegroottes en verschillende afstanden tussen de gaatjes krijgt elke afbeelding een uniek en abstract effect. Het is als het ware een soort pixeleffect van ponsgaatjes. De toepassingsmogelijkheden zijn legio: van een portret tot panelen ter verfraaiing van interieurs, gebouwen of publieke ruimtes.

Voor een nog specialer effect kan achter het Spot-Art paneel energiezuinige LED-verlichting aanbrengen. Iedere variatie in kleur is hierbij mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om met Spot-Art akoestische panelen de juiste akoestiek in uw ruimte creëren. Dit door duurzaam geluidsabsorberend materiaal achter de perforatiekunst te plaatsen.

08-07-2011 8:00

Uit Zweden komt het trieste nieuws dat op 3 juli jl. Fanny Aronsen is overleden. De textielontwerpster, die nauw samenwerkte met Kvadrat, was al enige tijd ernstig ziek. Ze werd 55 jaar oud.

Fanny Aronsen werd geboren in Malmö. Na gewerkt te hebben in onder meer Parijs, Brussel en Amsterdam startte ze in 1998 een eigen bedrijf onder haar eigen naam. In 2002 ging ze een samenwerking aan met de bekende textielfabrikant Kvadrat. Bij Kvadrat is met verslagenheid gereageerd op het nieuws van Fanny Aronsens overlijden.

Haar collecties werden gekenmerkt door hun luxueuze tactiliteit, de ingenieuze textuur en bijzondere kleuren. In 2003 werd Fanny Aronsen professor aan de Universiteit van Stockholm. In die functie kon zij aanstormend talent doceren op het gebied van textieldesign. Dit jaar volgde de oprichting van Fanny Aronsen Studio, bedoeld om haar eigen visie en waarden te combineren met de inzichten van andere designers en kunstenaars.

Fanny Aronsen ontving in de loop der jaren verscheidene onderscheidingen voor haar werk. Ze werd onder meer gelauwerd met een Red Dot Award en met de Zweedse prijs Utmärkt Svensk Form. In ons land ontving ze de Mobila Innovative Prijs en de onderscheiding Goed Industrieel Ontwerp.

07-07-2011 6:18

Het is een eenvoudige formule: Verschillende lagen van patronen en kleuren combineren om een uniek vloerontwerp te creëren. Geïnspireerd door de wereld van folkloristische mode, presenteert de Deense tapijtenfabrikant Ege Carpets een nieuw tapijtconcept: 'Floorfashion by Muurbloem'. De collectie is tot stand gekomen door nauwe samenwerking met het Nederlandse ontwerpbureau Muurbloem Design Studio.

“Ons doel was om een nieuwe benadering te vinden voor tapijtontwerp. Elk ontwerp bestaat uit vier lagen die gecombineerd en op elkaar kunnen worden gelegd op de manier waarop de klant dat wil. Afhankelijk van de gekozen lagen en kleuren kan de interieurontwerper, architect of designer het karakter van het tapijt veranderen”, verklaart art director Gonnette Smits van de Muurbloem Design Studio, die een van de bedenkers is van het nieuwe tapijtconcept.
 

04-07-2011 3:00

Luxaflex overhandigde woensdag 22 juni een cheque aan Cordaid Memisa om 5083 gezinnen in Congo aan een muskietennet te helpen. De actie was gekoppeld aan de introductie van de nieuwe horrencollectie van Luxaflex. Klanten die tussen 2 mei en 12 juni een hor kochten bij de deelnemende dealers, droegen automatisch bij aan de actie van Cordaid Memisa. Met de bijdrage van Luxaflex kunnen nu meer dan vijfduizend Congolese gezinnen geholpen worden.

Bescherming tegen insecten is in Nederland vrij gemakkelijk te realiseren door bijvoorbeeld het plaatsen van Luxaflex-horren. In een ontwikkelingsland als Congo ligt dit anders. Daar ontbreekt het mensen zelfs vaak aan een muskietennet. Een simpele oplossing die veel slachtoffers van ziektes als malaria kan voorkomen. Reden voor Luxaflex om de handen ineen te slaan met Cordaid Memisa. Door deze samenwerking kan Luxaflex een ontwikkelingsland als Congo helpen met de bescherming tegen insecten. Enerzijds door muskietennetten te financieren en anderzijds het bewustzijn over dit maatschappelijke probleem te vergroten. Doordat Luxaflex een actie gekoppeld heeft aan de verkoop van horren, kan Luxaflex nu niet alleen zijn klanten, maar ook de inwoners van Congo tegen insecten beschermen.

De ontwikkelingsorganisatie Cordaid Memisa werkt in Congo samen met lokale organisaties om de basisgezondheidszorg te verbeteren. Het terugdringen van malaria is daarbij een belangrijke activiteit. Door middel van intensieve voorlichtingsprogramma’s leert Cordaid Memisa de bevolking over het nut van muskietennetten. Jaarlijks worden in Congo namelijk vier tot vijf miljoen mensen ziek door malaria. Tussen de 500.000 à 750.000 mensen sterven uiteindelijk aan deze ziekte. Malaria is hiermee nog steeds één van de voornaamste doodsoorzaken in dit ontwikkelingsland.

De gezamenlijke actie van Cordaid Memisa en Luxaflex heeft 5083 muskietennetten opgeleverd. Jacqueline Leemkuil van Cordaid Memisa nam de cheque op het kantoor van Luxaflex in ontvangst: “Het is geweldig dat een organisatie als Luxaflex Cordaid Memisa steunt om gezondheidszorg voor de meest kwetsbare mensen mogelijk te maken. Samenwerking met het bedrijfsleven is voor ons van onschatbare waarde. Hierdoor kunnen wij meer mensen toegang geven tot vaak levensreddende gezondheidszorg."

03-07-2011 17:09

Interwand, fabrikant van flexibele wandsystemen, heeft voor hun Intersmart scheidingswand de prestigieuze cradle-to-cradle certificering gekregen. Interwand heeft met de certificering een wereldprimeur te pakken. Niet eerder kreeg een scheidingswand deze certificering. Jur van Herwerden, Algemeen Directeur van Interwand: “Wij zijn bijzonder blij en trots met deze mijlpaal. Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo kregen wij voor onze duurzame Intergreen wandenserie al het DUBO keurmerk. Met de Cradle to Cradle certificering onderstrepen we ons gedachtegoed. Een volledig klimaat neutrale scheidingswand is bovendien minstens zo mooi en functioneel zoals de Intersmart wand laat zien”.

 

Cradle-to-cradle wil zeggen dat alle gebruikte materialen na hun gebruik in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen ontstaan en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Om in aanmerking te komen voor deze certificering moet worden voldaan aan strenge eisen rond herkomst en eigenschappen van materialen, hergebruik van bestaande materialen, de hoeveelheid energie die gebruikt wordt, watergebruik tijdens productie en zelfs bedrijfsethiek en bedrijfsomstandigheden. Interwand komt met de gecertificeerde Intersmart scheidingswanden verder tegemoet aan een groeiende vraag naar volledige duurzaamheid in de bouw en kantoor en gebouwinrichting in het bijzonder.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >