Nieuws


26-12-2011 11:45

Vorwerk presenteert tijdens de Heimtextil van 11 tot 14 januari in Frankfurt twee innovaties die speciaal voor het hogere segment interessant zijn: aan de ene kant 'Scale Living' de eerste collectie van vrijevorm tapijttegels, die tijdens de designbeurs Qubique in Berlijn haar première vierde. En aan de andere kant Vorwerk 'Cover' en 'Frame', nieuwe kwaliteiten uit de collectie 'Selected Rugs'.

De drie tegelvormen van 'Scale Living' kunnen naar wens in aantal en vormgeving tot individuele karpetten gecomponeerd worden. 'Cover' en 'Frame', zijn bijzonder door hun geraffineerde materiaalmix en uitgebreide en spannende kleurengamma: van zeer klassiek, hoogwaardig, edel en rustig tot mondain, extrovert en extreem modern. 'Scale Living', 'Cover' en 'Frame' zijn voorbeelden hoe tapijtcreaties individuele vormgevingselementen in een ruimte kunnen zijn.

De 100 vierkante meter grote stand van Vorwerk (hal 3.0 - D71) is overigens - net als de 'Scale Living' collectie - ontworpen door Hadi Teherani. De standsculptuur is een afspiegeling van de vrijvormtegels en het spiegelvlak symboliseert de nagenoeg onbegrensde legmogelijkheden.

Nog voor 'Scale Living' op de markt is, is het ook al in het museum. Parallel aan de IMM start op 16 januari 2012 een 4 maanden durende expositie 'Von Aalto bis Zumthor: Architektenmöbel' in het MAKK – het Museum voor toegepaste kunst in Keulen. Het MAKK toont producten van gerenommeerde ontwerpers zoals Alvar Aalto, Mario Botta, Marcel Breuer, Norman Foster, Daniel Liebeskind en vele anderen – van totaalinrichting tot meubelstuk. 'Scale Living' tentoongesteld tussen de moderne architectuur van Ron Arad, Shigeru Ban, Frank Gehry Zaha Hadid en Hadi Teherani.
 

24-12-2011 8:00

Partners in Design in Naarden, leverancier van vinylstroken, designtapijt en designkarpetten, heeft de organisatie uitgebreid.

Exclusief voor Nederland voert Partners in Design vinylstroken (Amtico en Spacia), designtapijt (Infloor en Girloon) én designkarpetten (Culti & Cool). "Hiermee bieden we inspirerende oplossingen voor alle projectvloeren. Deze vloeroplossingen bieden een optimale balans tussen design en performance."

"Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, heeft Partners in Design de organisatie uitgebreid. Michael Kiksis de projectadviseur voor de bovenste helft van Nederland. Michael is mobiel te bereiken via 06 51 80 96 87 en per email via michael@partnersindesign.nl. Joost Padbergis de projectadviseur voor de onderste helft van Nederland. Joost is mobiel te bereiken via 06 12 23 33 29 en per email via joost@partnersindesign.nl. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met onze binnendienst (035 53 12 340). Daar helpen Christian Houwing en Eric van der Heijden u graag verder."

21-12-2011 8:00

Modint, de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel, heeft zich via de NMA gemengd in de voorgenomen fusie tussen de retailserviceorganisaties Euretco Holding en Intres.

In een brief aan de NMA wijst de brancheorganisatie er op dat de vergoedingen die leveranciers gemiddeld genomen voor de dienstverlening door de retailserviceorganisaties moeten betalen, de afgelopen jaren zijn gestegen. Volgens Modint is er in de regel sprake van een stijging van deze zogeheten 'functievergoeding' met 100 procent (van 1 procent naar 2 procent van de transactiewaarde).

De brancheorganisatie gaat ervan uit dat de voorgenomen concentratie van Euretco en Intres zal bijdragen aan voldoende schaalvoordelen om deze trend om te buigen. "Op die manier zal het er toe bijdragen dat leveranciers de voor hun bedrijfsvoering eventueel noodzakelijke prijsstijgingen zo beperkt mogelijk kunnen houden, wat een gunstig effect heeft op de latere schakels in de keten, inclusief de eindgebruiker/consument."

Tenslotte vraagt Modint zich af welke effecten de voorgenomen concentratie heeft ten aanzien van de financiële dienstverlener Retailpay. Beide organisaties zijn voor 50 procent aandeelhouder in Retailpay.
 

10-12-2011 8:00

De Europese tapijtfabrikant Desso breidt haar 'Circles of Architects'-concept uit met een online platform voor (interieur-)architecten en designers. "Deze webcommunity richt zich volledig op architectuur, design, innovatie(s), productontwikkeling en ook op het Cradle to Cradle-concept, dat onlosmakelijk is verbonden met de Desso-bedrijfsvoering."

Alexander Collot d’Escury, CCO van Desso Group, vervolgt: “In 2007 zijn wij gestart met de fysieke Circles of Architects-sessies, waarbij wij regelmatig overal ter wereld groepen van zo’n tien tot twintig (interieur-)architecten bij elkaar brengen. Zij wisselen ideeën uit over het vak met collega-architecten en designers, bespreken nieuwe trends in architectuur en vloerdesign en luisteren naar vernieuwende gastsprekers. Op het online Circles of Architects-platform willen we deze conversatie verder stimuleren en een ieder de ruimte geven om meningen en ideeën uit te wisselen en samen te komen tot nieuwe, verhelderende perspectieven en innovaties."

Op het online platform staan interactiviteit en de dialoog centraal. Collot d’Escury: “Wij hebben de website volledig gekoppeld aan diverse social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Op de Facebook-pagina worden met regelmaat nieuwsitems geplaatst over architectuur, design, mode, kunst, opkomend talent, seminars en tentoonstellingen.” 

“Wij geloven als onderneming heel sterk in co-creatie. Het succes van onze producten is niet alleen het resultaat van onze eigen kennis, maar zeer zeker ook van een intensieve samenwerking met onze talloze (interieur)architecten en designers, opdrachtgevers en leveranciers, ,”, zegt Collot d’Escury. “Circles of Architects geeft daar vorm aan. Zowel fysiek als online is het een platform van en voor design professionals die voor ons van significant belang zijn."

08-12-2011 9:46

Marmoleum, de van nature duurzame vloerdekking van Forbo Flooring, heeft op 30 november het Cradle-to-Cradle Zilver certificaat officieel ontvangen. Namens de EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) reikte Hein van Tuijl het certificaat uit aan Edo Rem, Manager Marketing van Forbo Flooring tijdens het Nationaal Sustainability Congres 2011. Daarmee wordt het oer-Hollandse product dat al 112 jaar in de Zaanstreek wordt geproduceerd, opnieuw officieel ‘eco-erkend’.

Marmoleum heeft de overtuigende milieuprestaties te danken aan het gebruik van zorgvuldig gecontroleerde en geteelde duurzame grondstoffen. De voornaamste grondstof is lijnzaadolie. Daarnaast bestaat Marmoleum uit hars, tallolie, houtmeel, kalksteen, pigmenten, jute en lak. Op de pigmenten en lak na zijn al deze ingrediënten (97 procent) natuurlijk. Daarnaast is 67 procent van de bestanddelen hernieuwbaar en plantaardig. Bovendien zijn houtmeel en tallolie restproducten van de houtindustrie die Forbo hergebruikt. Marmoleum is verder composteerbaar en kan in zijn geheel gerecycled worden.

Wereldwijd is Marmoleum beloond met vele milieucertificaten, waaronder het Nederlandse Milieukeur en de top-milieuklasse 1A volgens het Basiswerk Milieuclassificatie Bouwproducten van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie). Volgens een LCA (Life Cycle Assesment) van de Universiteit van Leiden is het (samen met ongelakt hout) de duurzaamste vloerbedekking ter wereld. Het Cradle-to-Cradle Zilver certificaat voegt daar een belangrijke erkenning aan toe.

Het cradle-to-cradle gedachtegoed is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen, bouwen en leven in het algemeen. De kern van cradle-to-cradle is het principe: afval is voedsel. Alle gebruikte materialen dienen biologisch afbreekbaar te zijn of dienen na hun leven in het ene product, nuttig te kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij mag geen kwaliteitsverlies optreden en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Op die manier is de kringloop van afval tot voedsel compleet. En dat gaat al 112 jaar op voor Forbo’s Marmoleum.
De cradle-to-cradle filosofie sluit ook goed aan bij de levenscyclusanalyses (LCA’s) die Forbo al jarenlang uitvoert om de duurzaamheid van haar producten te bevorderen.
Namens de EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) reikt Hein van Tuijl (links) het certificaat uit aan Edo Rem, Manager Marketing van Forbo Flooring tijdens het Nationaal Sustainability Congres 2011.  

08-12-2011 8:54

Waarom moet een tapijt onder de tafel liggen en waarom moet het absoluut rond of vierkant zijn? Met een nieuwe collectie tapijten plaatst Ege tapijten vraagtekens bij het conventionele en zetten zij het normale denken rond interieurdesign met tapijten op zijn kop. Het resultaat is 'Play the Edge'; een collectie die, volgens Ege, 'breekt met het welbekende en zich in alle opzichten onderscheidt'.Play the Edge speelt met een combinatie van driedimensionaal design, nieuwe vormen en randen. "Dit daagt ons uit om anders te denken wanneer we tapijt toepassen bij interieurdesign, of dat nu om een hotel of een moderne kantooromgeving gaat", aldus een woordvoerder van Ege. Play the Edge is ontwikkeld door de designers Helle Lykke Jensen en Signe Fink Nørgaard, die beiden deel uitmaken van het eigen designteam van ege tapijten.

"We wilden een collectie creëren die afrekent met conformiteit in interieurdesign. Zo zijn de losse tapijten in de collectie niet aangepast aan de vorm van een tafel of de rechte randen van een hal.  We hebben in plaats daarvan gewerkt met scheve hoeken en randen, die breken met de stringente lijnen van het moderne interieurdesign. We willen het traditionele graag provoceren en nieuwe mogelijkheden creëren", aldus Signe Fink Nørgaard.Tapijt op nieuwe manieren inzetten In een poging het begrip interieurdesign met tapijten te herdefiniëren, hebben de twee designers inspiratie gehaald uit de werelden van origami en edelstenen, waar lijnen en patronen een ander aanblik bieden, afhankelijk van de hoek van waaruit ze worden bekeken. Dit geldt ook voor de tapijten uit deze collectie.

"De Japanse kunstvorm origami, waarbij papier wordt gevouwen tot allerlei figuren en vormen, kent heel veel verborgen randen en lijnen. En dat is ook van toepassing op de driedimensionale diepte. Onze boodschap met deze collectie is om op een nieuwe manier en met een nieuwe diepgang te kijken naar het leven en de zaken die ons omringen", vertelt Helle Lykke Jensen.

Het spelelement speelt een belangrijke rol in deze collectie en dat is terug te zien in de keuze van vormen en kleuren. De verschillende lijnen en onderdelen van deze collectie zijn zo samengesteld dat ze met elkaar een geheel vormen dat in balans is."We worden overal omgeven door indrukken, die onze nieuwsgierigheid prikkelen en die op de rand balanceren tussen het bekende en het onbekende. Play the Edge is design en stijl in één en zal uw interieur een eigen sfeer en persoonlijkheid geven. Het was belangrijk voor ons om het design een amusante draai te geven. Dat ziet u onder andere aan de niet-traditionele vormen en karaktervolle kleuren van de losse tapijten", vertelt Signe Fink Nørgaard.
 

01-12-2011 10:52

TNT Centre, één van de meest duurzame kantoren van Europa, is voorzien van tapijtvloeren van InterfaceFLOR. Het nieuwe hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp bestaat voor een groot deel uit gerecyclede materialen en voldoet aan zeer hoge duurzaamheidseisen (LEED Platinum certificaat en Greencalc+ score van 1005 punten). Hiermee draagt het gebouw bij aan de wensen van TNT om wereldwijd het eerste post- en expresbedrijf te worden dat CO2-neutraal opereert.
Het eerste emissievrije post- en expressbedrijf ter wereld. Dat is de ambitie die TNT nastreeft. Om dat verstrekkende doel te realiseren, is het niet voldoende om ‘alleen maar’ de wettelijke regels te volgen. TNT zal verantwoordelijk leiderschap moeten tonen en zich moeten inzetten om blijvend verschil te maken. ‘Planet Me’ is de naam van een holistisch milieuprogramma dat het uitgangspunt vormde voor de milieuambities van het TNT Centre. Ambities die waren gefocust op het verbeteren van de CO2-efficiëntie voor álle bedrijfsactiviteiten van TNT. Intern, maar ook extern. Uiteraard valt huisvesting hier ook onder. Architectenbureau Paul de Ruiter en interieurarchitectenbureau Ex Interiors werden aangetrokken om dit ambitieuze project te realiseren.

Paul de Ruiter, van het gelijknamige architectenbureau: "De moeilijkheid in het ontwerpen van dit gebouw zat vooral  in de keuze voor de toe te passen materialen en. Alle producten moesten vooraf worden gescreend  om te zien of ze wel voldeden aan de allerhoogste duurzaamheidseisen." Odette Ex, van Ex Interiors: "Een duurzaam pand opleveren was een  belangrijke vereiste, maar daarnaast was vooral ook de connectiviteit leidraad in het ontwerp. Een plek waar werknemers zich op hun gemak voelen en waar zij op een positieve manier geprikkeld worden. Het gebouw moest een plek worden waar duurzaamheid én connectiviteit samengaan."Ex: "Tijdens de zoektocht naar een duurzaam tapijt hebben wij bij diverse tapijtleveranciers de producten bekeken. De tapijtbranche is al heel ver op gebied van duurzaamheid en recycling. Uiteindelijk sloten de kwalificaties van de producten van InterfaceFLOR het beste aan op de gestelde duurzaamheidseisen van TNT. Vervolgens zijn wij met InterfaceFLOR om tafel gaan zitten om een speciaal TNT tapijt te ontwikkelen, bestaande uit gerecyclede garens. De kleuren in het tapijt zijn nauwkeurig afgestemd op de overige materialen en kleuren in het interieur.  De tapijttegels zijn niet verlijmd op de ondervloer, maar voorzien van TacTiles. Een nieuwe manier om zonder lijm tapijttegels te installeren."

www.interfaceflor.eu


(Foto's: Oliver Schuh) 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >