Nieuws


28-10-2011 14:15

Het Amsterdamse Scheepvaartmuseum heeft als eerste ter wereld een vloer die geluid absorbeert en zo het bekende galmeffect in grote ruimten voorkomt. Deze akoestische vloer, ontwikkeld door het Nederlandse ingenieursbureau LBP|SIGHT, is nu genomineerd voor 'De Vernufteling', de innovatieprijs van de Nederlandse ingenieurswereld. De prijs wordt 3 november uitgereikt. Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 31 oktober via www.devernufteling.eu (Stilmakende vloer).

Bij de renovatie van het Scheepvaartmuseum is de binnenplaats overkapt met glas en omgevormd tot een ontvangst- en receptieruimte. Zonder maatregelen zou het er onaanvaardbaar galmen. Zowel aan de wanden als aan de overkapping kon of mocht geen akoestisch materiaal worden bevestigd. Alleen de vloer bleef over. Die moest geluid kunnen absorberen, maar ook steenachtig zijn, glad, slijtvast en eenvoudig schoon te maken. Zo’n vloer bestond niet en is door LBP|SIGHT ontwikkeld.

De vloer bestaat uit betonnen tegels op een metalen frame. De tegels zijn opgedeeld in zestien vierkantjes van 15 bij 15 cm en bekleed met natuursteen. De voegen tussen de vierkantjes zijn deels open zodat het geluid eronder kan worden ‘gevangen’ en geabsorbeerd. Dat absorberen gebeurt door de lucht in de holle ruimte tussen de tegels en de stalen platen die eronder zijn gehangen. De absorptie wordt nog versterkt door mineraalwol dat op elke staalplaat ligt. De in totaal 2.300 betonnen tegels zijn gemaakt door het bedrijf Poly Products.

27-10-2011 2:00

Desso lanceert 60 procent van zijn assortiment tapijttegels met Econyl-garens van Aquafil. Dit zijn garens die gemaakt zijn uit 100 procent gerecycled materiaal, inclusief post-consumer teruggewonnen garen afkomstig van Desso’s Refinity-fabriek.

Begin 2008 heeft Desso zich tot doel gesteld om in 2020 100 procent cradle-to-cradle te zijn. Met deze doelstelling wil de tapijtproducent niet alleen een positieve bijdrage leveren aan de huidige generatie, maar ook aan toekomstige generaties. Het gaat er voor Desso om 'de juiste dingen goed te doen'. In het cradle-to-cadle ontwerp komt de inspiratie uit de natuur en is tapijt samengesteld uit grondstoffen die constant in gebruik blijven, in een oneindige cyclus.

In 2010 heeft Desso EcoBase gelanceerd, een nieuwe tapijttegelrug die 100 procent veilig gerecycled kan worden in Desso’s eigen productieproces.

Het garen en de rug van gebruikte tapijttegels worden gescheiden in de Refinity-fabriek van Desso. Daarbij ontstaan twee materiaalstromen en wordt, na een extra zuiveringsfase, het garen verwerkt tot basismateriaal waarna de garenfabrikanten er weer nieuw garen van maken.

Tijdens een recent bezoek aan de regeneratiefabriek van Aquafil in Slovenië zei Stef Kranendijk, CEO van Desso: "We zijn er trots op dat we hier bij de regeneratiefabriek van Aquafil zijn en dat we kunnen aankondigen dat Desso voor het grootste deel van zijn assortiment tapijttegels zal overstappen naar Econyl, een garen dat gemaakt wordt uit 100 procent gerecycled materiaal. Dit is een bewuste keuze van Desso: door voor een groot deel van onze producten over te stappen op Econyl-garen willen we de grootst mogelijke positieve bijdrage aan het milieu verzekeren. Daarnaast past het perfect binnen onze cradle-to-cradle strategie om de kringloop rond te maken, en we zijn er buitengewoon trots op een zo voortreffelijke partner te hebben in Aquafil, een bedrijf dat onze langetermijnvisie ondersteunt.”

Giulio Bonazzi, directeur van Aquafil voegt daaraan toe: “Desso is een belangrijke strategische partner voor ons in Europa en onze bedrijven delen dezelfde visie: het beschermen van waardevolle grondstoffen en deze hergebruiken in een eindeloze cyclus. Ook dankzij Desso’s cradle-to-cradle strategie krijgt Aquafil nu post-consumer teruggewonnen garen van de Refinity-fabriek van Desso, dat hier door Aquafil gebruikt wordt voor de productie van nieuw garen. Samen proberen we de kringloop te sluiten.”
 

16-10-2011 2:00

Akoestiek heeft meer invloed op mensen dan vaak wordt gedacht. Zeker in omgevingen waar wordt gewerkt, geleerd, gesport of genezen. De beste geluidsomgeving is nog altijd buiten, in de open lucht . Hier werkt het menselijk gehoor het best. Maar muren en daken zijn nodig om mensen te beschermen. Daarom is  een binnenomgeving die het gehoor zo goed mogelijk helpt van groot belang.

Met veranderende inzichten op het gebied van akoestiek kan het akoestisch welzijn in kantoren, sporthallen, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen sterk verbeteren (beeld in html-bijlagen). Daarover gaan zes informatieve bijeenkomsten in bijzondere gebouwen in heel Nederland bedoeld voor architecten, interieurbouwers en ontwerpers maar ook facilitair managers en gebouwbeheerders.

De utiliteitsbouw verandert sterk. Nieuwbouw maakt steeds meer plaats voor renovatie, waarin de werkomgeving moet worden aangepast aan de eisen van vandaag. Een goede geluidsomgeving is daarbij een belangrijke factor. Traditioneel is het plafond het meest geschikte oppervlak voor het aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal. Maar een (volledig) akoestisch plafond is niet altijd mogelijk.

Het toenemend gebruik van harde materialen en de toepassing van moderne bouwtechnieken zijn factoren die het ruimteontwerp tot een akoestische uitdaging maken. Daarnaast hebben nieuwe onderzoeksinzichten geleid tot strengere eisen en regelgeving. Kortom, het realiseren van een uitgebalanceerde geluidsomgeving vraagt om meer kennis bij gebouwontwerp en renovatie.

Ecophon Acoustic Academy houdt hierover zes informatieve bijeenkomsten in zes inspirerende gebouwen, vrij toegankelijk na aanmelding via plafonds@ecophon.nl

1 november – Maastricht Bonnefantenmuseum
2 november – Eindhoven Klokgebouw
3 november – Rotterdam Tollensfabriek
 8 november – Groningen Puddingfabriek
9 november – Amersfoort ZEEP Architecten
10 november – Amsterdam Academie van Bouwkunst

Programma
14.30 u  Ontvangst
15.00 u  Creëer akoestisch comfort
                De toegevoegde waarde van verticale akoestiek -
15.45 u  Akoestische wandoplossingen
                Ecophon Wall Panel laat wanden leven -
16.30 u  Evaluatie
17.00 u. Afsluiting met borrel

Ecophon levert wereldwijd akoestische systemen die bijdragen aan goede ruimteakoestiek en een gezond binnenmilieu in elke werkomgeving; kantoren, sporthallen, onderwijsgebouwen, zorginstellingen en industriële productiegebouwen. Ecophon is onderdeel van de Saint-Gobain Groep en heeft verkoopkantoren en distributeurs in een groot aantal landen.
 

15-10-2011 14:36

Vloerkleden en vloerbedekking in allerlei kleurrijke patronen. Interieurobjecten in verrassende vormen en materialen en vervaardigd met nieuwe technieken. Onder de titel Karpetten & Meer toont Yksi Ontwerp zijn innovatieve kant tijdens de Dutch Design Week (22-30 oktober). Het overzicht, zowel vrij als in opdracht geproduceerd werk, is te zien in de ruimte van DB2 aan de Fuutlaan te Eindhoven.

Het hoofd vol plannen, het hart vol ambities, mappen vol ideeën en niemand minder dan Martin Visser die het startsein gaf. Zo begonnen Leonne Cuppen, Eduard Sweep en Kees Heurkens hun ontwerpverbond op 6 oktober 1991. Exact 20 jaar later zijn hun ontwerpen nog altijd verrassend en fris en tegelijkertijd tijdloos. Dit komt volgens het bedrijf zelf met name omdat Yksi Ontwerp zich vooral laat leiden door een voortdurende zoektocht naar nieuwe combinaties van materialen, vormen en productiemethoden. Samen met producerende bedrijven leidt dat telkens weer tot innovatieve producten en objecten.

Een mooi voorbeeld vormen de maatwerk karpetten met kleurrijke patronen, die met een inkjet-techniek zijn aangebracht  op een getufte kwaliteit. Deze vloerkleden en vloerbedekking zijn met name geschikt voor de projectmarkt. De presentatie laat verder bamboe meubels zien en zogenaamde bulbvazen die met grote waterdruk (tot 1000 bar) zijn gevormd, gerealiseerd door metaalbewerkingsbedrijf Expansor. Ook toont Yksi Ontwerp mini-containers als speelomgeving voor kinderen in het nieuwe Maasstadziekenhuis in Rotterdam, een onlangs uitgevoerd project. Deze containers zijn vervaardigd door Roto-Art met een speciale manier van rotatiegieten.

Behalve meubels en accessoires op eigen initiatief ontwerpt Yksi ook totale interieurs en meubels voor bedrijfsleven, kantoren, winkels en particulieren.

Een greep uit recente interieuropdrachten: Rabo Vastgoed/ Bouwfonds Eindhoven, Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, Bol Accountants, Ballast Nedam, Museum Kempenland en Het Regionaal Historisch Archief.

Naast Yksi Ontwerp runt het drietal ook Yksi Expo en Yksi Winkel op een pas geopende, nieuwe locatie op Strijp-S, in de Apparatenfabriek van Philips. Yksi Expo ontwerpt en realiseert ook tentoonstellingen elders, zowel nationaal als internationaal. Ykxi Winkel bestaat ook als webwinkel.
 

14-10-2011 10:42

Desso beschikt sinds kort over een interactive website voor zijn scheepvaartdivisie. Deze geeft klanten over de hele wereld een blik op de uitgebreide lijn van producten en diensten voor de scheepvaartsector. De site bevat tevens een designbibliotheek, met circa 25.000 ontwerpen van Desso. Bezoekers kunnen rondneuzen en zoeken op specifieke kleuren, vormen, texturen en stijlen. Zo kunnen ze hun eigen tapijt een nieuwe kleur geven of een eigen tapijt ontwerpen en vervolgens bekijken hoe dit eruitziet in een virtuele omgeving. Daarnaast kunnen bezoekers technische productinformatie downloaden van nieuwe producten en binnenkort ook onderhouds- en installatiehandleidingen.

De nieuwe site bouwt voort op Desso’s jarenlange internationale ervaring in ontwerp en productie van tapijt voor de scheepvaartsector. Het bedrijf werkte onder andere samen met Carnival Cruise Lines, Royal Caribbean Cruise Lines, Princess Cruises en de Holland America Line. Onlangs introduceerde Desso zijn eerste Cradle to Cradle zilver gecertificeerd cabinetapijt voor de scheepvaartindustrie.

13-10-2011 8:27

InterfaceFLOR, actief in het ontwerpen en produceren van innovatieve modulaire vloeren en bovendien erkend duurzaamheidspionier heeft een app gelanceerd voor iPads, pc's en laptops. InterfaceFLOR Product Selector geeft inzicht in het gehele portfolio van de organisatie en maakt het eenvoudig om stalen en producten te bestellen. Via de geïntegreerde designer tool is het mogelijk om ontwerpen virtueel tot leven te brengen.

Rob Basjes, sales & marketing director Noord-Europa bij InterfaceFLOR: "Bij InterfaceFLOR zijn we voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om de best mogelijke service aan onze klanten te leveren en tegelijkertijd om onze impact op het milieu verder te verminderen. Door de nieuwe app neemt de behoefte aan fysieke monsters en staalkaarten af, waardoor de milieu-impact van InterfaceFLOR verder vermindert. De applicatie stelt gebruikers in staat om gemakkelijk producten te zoeken in het brede productportfolio van InterfaceFLOR. Zo kan er gezocht worden op kleur, categorie of nieuwste collecties. Om de levendigheid van de kleuren en de ingewikkelde designs van het tapijt goed te laten uitkomen wordt er in de app gebruik gemaakt van hoge kwaliteitsbeelden."

De app biedt naast de eenvoudige selectiemethoden ook volledige productinformatie,  zodat gebruikers alle belangrijke informatie altijd bij de hand hebben. Ook is via de app de  'Just the Facts'-handleiding in te zien, waar gebruikers wordt geleerd hoe het meest duurzame producten te kiezen. Op dit moment is de app beschikbaar in het Engels, meer talen volgen spoedig. De InterfaceFLOR Product Selector is nu gratis te downloaden op: http://www.interfaceflor.co.uk/ipadapp/

12-10-2011 8:50

Interwand, fabrikant van flexibele wandsystemen, heeft een beleidsprogramma geïntroduceerd om haar producten en processen verder te verduurzamen; Green Flexibility. Binnen dit beleid krijgen ontwikkelingen als ISO normen, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en cradle-to-cradle een plaats. Recent kreeg Interwand al de prestigieuze cradle-to-cradle certificering voor hun Intersmart scheidingswand.

 

Het beleidsprogramma behelst zowel de producten als de productieprocessen van Interwand. Op basis van onder meer de uitgangspunten van cradle-to-cradle gaat Interwand haar producten vernieuwen. Accent ligt hierbij op de samenstelling van de producten (zuinig omgaan met grond- en hulpstoffen), de veiligheid van de producten in het gebruik (gezondheid van mens en dier, bijdrage aan het binnenklimaat) en de herbruikbaarheid van de producten (retourname en recycling). Interwand wil in 2015 50 procent van de producten gecertificeerd hebben en hoopt in 2020 alle producten van een certificering te kunnen voorzien. Interwand neemt hiermee een voortrekkersrol in het verbeteren van het binnenmilieu van openbare gebouwen als scholen, ziekenhuizen en kantoren.  

 

Parallel aan de productontwikkeling wenst Interwand ook de productieprocessen te verduurzamen. De accenten liggen daarbij op het zuinig omgaan met grond- en hulpstoffen, energiebesparing en inzet van duurzame energie, het vermijden van het gebruik van gezondheidsbedreigende stoffen en creëren van een prettige en veilige werkomgeving

 

Jur van Herwerden, Algemeen Directeur van Interwand: “Wij hebben de smaak te pakken. Het is mogelijk om volledig cradle-to-cradle te produceren en wij willen dat bewijzen. Wij zijn trots op onze voortrekkersrol hierin en hopen dat anderen ons voorbeeld zullen volgen”.

 

Diverse bedrijven die zich bezighouden met kantoor- en gebouwinrichting en een voortrekkersrol hebben ingenomen op het gebied van duurzaamheid, hebben de handen ineen geslagen. Mosa, Ahrend, Desso, Interwand en BB-lightconcepts organiseren verspreid over het jaar zogenaamde cradle-to-cradle cafés. Dit zijn mini-seminars waarin actuele en uiteenlopende onderwerpen rond cradle-to-cradle worden besproken door autoriteiten op het gebied van duurzaamheid en cradle-to-cradle. Het volgende cradle-to-cradle café vindt plaats op 25 oktober tijdens Dutch Design Week.

06-10-2011 9:10

Tapijtfabrikant Desso en afvaldienstverlener en grondstoffenleverancier Van Gansewinkel hebben op 4 oktober een ‘Green Deal’ gesloten met de Rijksoverheid. Green Deals zijn afspraken waardoor ideeën vanuit de samenleving, die bijdragen aan groene groei, mogelijk worden gemaakt.

Volgens Desso-CEO Stef Kranendijk spreken Desso en Van Gansewinkel met deze specifieke overeenkomst de intentie uit om tapijtstromen van onder andere gemeentelijke instellingen op de meest duurzame wijze te verwerken. Dit betekent dat materiaal van de gemeentelijke milieustraten separaat verzameld wordt en dat na sortering de beste oplossing voor verwerking wordt gezocht.

Desso en Van Gansewinkel vragen als tegenprestatie van de Rijksoverheid om gescheiden inzameling van tapijtstromen te stimuleren, dan wel te verplichten. Het project loopt tot eind 2012. Tot die tijd zullen Desso en Van Gansewinkel zich inspannen om met nieuwe, innovatieve ontwikkelingen op het gebied van recycling te komen.

De overeenkomst tussen de betrokken partijen werd getekend door Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu. Namens Desso was CEO Stef Kranendijk aanwezig; Directeur Materials, Concepts & Infrastructure Frans Beckers tekende namens Van Gansewinkel.

De Green Deals zijn gericht op het wegnemen van uiteenlopende obstakels die de realisatie van concrete en kansrijke duurzame projecten op het gebied van energie, water, grondstoffen en mobiliteit belemmeren. Stef Kranendijk, CEO van Desso: “Het doel van de Green Deals is onder andere om te laten zien dat ‘groen’ en groei hand in hand gaan. Voor Desso is dit al enkele jaren het uitgangspunt. Wij hebben daar vorm aan gegeven door op winstgevende wijze het cradle-to-cradle concept te incorporeren in onze bedrijfsvoering.”

Frans Beckers van Van Gansewinkel: “Duurzame en structurele economische groei is alleen te realiseren als commerciële partijen en overheden de krachten bundelen en waar mogelijk samenwerken. Deze Green Deal is een goed voorbeeld van de enorme kansen die samenwerking tussen commerciële partijen en partnerships met de overheid bieden.”
 

06-10-2011 8:25

Steeds vaker wordt er rekening gehouden met de mogelijke invloed van het interieur op het welzijn van de mens. Zo is het zogenaamde ‘Healing Environment’ een sterk opkomend concept binnen de zorg. Meerdere onderzoeken en rapporten hebben aangetoond dat licht, ruimte en vooral natuurlijke elementen binnen een interieur stressverlagend werken. Daarbij is ook gebleken dat een gesimuleerde weergave van de natuur een aantoonbaar positieve uitwerking op het genezingsproces van patiënten heeft.

Met deze wetenschap in het achterhoofd heeft OpenCeilings vorig jaar zijn gelijknamige product gelanceerd. OpenCeilings levert verlichte fotopanelen die in ieder standaard systeemplafond passen. Op de fotopanelen wordt een weegave van een lucht geprint in combinatie met wolken, bloesem en bomen. Door speciale daglichtlampen die de fotopanelen van boven verlichten ontstaat er als het ware een dakraam. De natuurlijke en ruimtelijke eigenschappen die de OpenCeiling toevoegt aan het interieur passen perfect binnen een Healing Environment.Daarnaast hebben de oprichters van OpenCeilings met hun product de vertaalslag vanuit de zorg naar de werkvloer gemaakt. Zij menen dat de positieve eigenschappen van de natuur ook perfect passen binnen een werkomgeving. De invloed van de fysieke werkomgeving op de productiviteit en welzijn van de werknemer speelt steeds vaker een rol bij de inrichting van kantoorpanden volgens het principe van het ‘Nieuwe Werken’.

De OpenCeiling haalt natuurlijke elementen van buiten naar binnen wat weer positief bijdraagt aan de stemming op de werkvloer. “De OpenCeiling geeft een gevoel dat het mooi weer is, alsof er een dakraam aanwezig is. En mooi zonnig weer geeft energie en zin aan de dag”, zegt Sietse van den Berg, hoofd facilities van Reed Elsevier in Azië.

Een jaar na de introductie van de OpenCeiling blijkt inderdaad dat veel bedrijven geloven in de kracht van het concept. Zo heeft OpenCeilings zijn verlichte wolkenplafonds geleverd aan onder andere Reed Elsevier, Achmea, IBM, Philips, Tata Steel en Regus.
Ook buiten Nederland bestaat er interesse. Zo zijn er reeds OpenCeilings geïnstalleerd in Singapore, België en Italië. Er kwam zelfs een opdracht vanuit het Jaber Al Ahmad Al Jaber ziekenhuis in Koeweit; het grootste ziekenhuis uit de Golf regio.
 

05-10-2011 8:33

Kamerbreed tapijt kent een opmars en daar is Domo Floorcoverings, een onderdeel van Balta en producent van kamerbreed tapijt in polyamide en polypropyleen, zeer tevreden mee. 

Kamerbreed tapijt blijft vandaag de dag een van de belangrijkste vormen van vloerbekledingen in het Verenigd Koninkrijk, in andere Westerse landen heeft kamerbreed tapijt even plaats geruimd voor laminaat. Vandaag de dag kennen we echter weer een keerpunt en grijpt de consument opnieuw naar kamerbreed tapijt, vooral in Duitsland en Scandinavië. 

“Een vloer is meer dan ooit een sfeerbepaler”, zegt Mathieu Steenland, product- en marketing director bij Domo. “Kamerbreed tapijt is uitstekend te combineren met andere objecten in het interieur en dat is net wat de consument vandaag de dag doet. Tapijt is bovendien een modegevoelige vloerbekleding die warmte uitstraalt en verkrijgbaar is in moderne tinten en structuren die je interieur net die extra toets geven.”

04-10-2011 9:25

Eind september introduceerde Plastica Plaat B.V. in Waalwijk de nieuwe Plastica Interior Collection. Het betreft een veelzijdige collectie met ruim 400 decoren en structuren, die zich kenmerkt door een grote kleurenvariëteit. Plastica HPL wordt geleverd in 1 millimeter dikte, is eenvoudig schoon te houden, duurzaam en leverbaar in verschillende uitvoeringen waaronder brandvertragend. Verder is een gedeelte van de collectie direct uit voorraad leverbaar.

Naast Plastica HPL bestaat de omvangrijke Plastica Interior Collection uit meerdere soorten decoratieve plaatmaterialen, van Plastica Compact tot Plastica Decorspaan. De platen zijn onderling goed te combineren dankzij de kleurkoppelingen. Meer informatie op www.plastica.nl.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >