Nieuws


27-12-2010 12:18

In 2011 bestaat Gebrs. Willard 130 jaar. Tevens gaat dan, met ingang van 1 januari 2011, de directie over van algemeen directeur Peter Kuipers naar Jan Jaap en Klaas-Pieter Willard.

Daarmee gaat dit Nederlandse familiebedrijf uit Naarden geleid worden door de vijfde generatie Willard. Jan Jaap (31) als algemeen directeur en Klaas-Pieter (28) als commercieel directeur.
Het jubileumjaar 2011 zal, onder het motto ‘wie jarig is, trakteert’, op verschillende manieren door het jaar heen worden gevierd met de relaties van Gebrs. Willard.

Peter Kuipers (51) blijft verbonden aan de Willard holding via de andere werkmaatschappij Partners in Design. Dit bedrijf is begonnen in januari 2010 en richt zich op probleemloze, creatieve vloeroplossingen in allerlei projecten. Zoals met de vinylstroken van Amtico en het designtapijt van Infloor en Girloon, die exclusief worden vertegenwoordigd in Nederland.
 

24-12-2010 9:03

Met de innovatieve Open Plan (OP)-technologie introduceert Armstrong naar eigen zeggen de nieuwe generatie systeemplafonds. Hierin zijn de beste eigenschappen van harde en zachte minerale plafondtegels gecombineerd. Met de series Perla OP, Ultima OP en Sierra OP wil het bedrijf een nieuwe norm neerzetten voor systeemplafonds waarin akoestiek, esthetiek en duurzaamheid zijn geïntegreerd.

Werden systeemplafonds vroeger vooral beoordeeld op hun functionele vermogens, vandaag liggen de eisen een stuk hoger. Plafondtegels moeten geluid kunnen absorberen, iets wat in eerste instantie werd bereikt door er onder meer perforaties in aan te brengen. De tweede generatie systeemplafonds werd gemaakt van poreuzer materiaal. Door de lagere densiteit van deze zachtminerale tegels wordt minder geluid geïsoleerd, terwijl er tegelijkertijd meer geluid en helaas ook vuil wordt geabsorbeerd. De nieuwe series van Armstrongbiedt het beste van twee werelden: sterke tegels met een hoge densiteit die zeer goed geluid absorberen en isoleren en nauwelijks vervuilen.

De OP-technologie biedt een perfecte akoestiek met een geluidabsorptie tot αw = 1 en een relatief goede (overlangs) geluidisolatie. Hierdoor zijn OP-plafondsystemen een perfecte oplossing voor moderne gebouwen met grote lichtpartijen en veelal harde materialen. OP-plafondtegels dragen ook actief bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit; de hoge densiteit houdt stof vanuit het plenum tegen en voorkomt het filtereffect. Dankzij een lichtreflectie tot 90 procent en de thermische isolatie leveren de tegels ook nog een hoge energieprestatie.

De OP-plafondtegels zijn zo veel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal, zoals glas- en steenwol, papier en volledige plafondtegels. Tevenshebben de minerale OP-plafondtegels een bijzonder lange levensduur. Ook leveren zij zeer goede prestaties op het gebied van brandveiligheid: Euroclass A2-s1, d0 volgens NEN-EN 13501-1.Zij zijn eenvoudig schoon te houden: afstoffen of stofzuigen volstaat.

Meer informatie over de nieuwe series op www.armstrong.nl/plafonds.

17-12-2010 9:27

Een veelgehoord misverstand over gietvloeren is dat deze een koele uitstraling zouden hebben. Dank zij een enorm scala aan kleurmogelijkheden is dit inmiddels achterhaald. Door het toepassen van warme tinten samen met natuurlijke materialen als hout en mooie stoffen, ontstaat een warme uitstraling.

Naast dit optische effect, voelt een gietvloer ook fysiek heerlijk warm aan. Het materiaal neemt de omgevingstemperatuur aan en voelt van nature behaaglijk, ook aan blote voeten. Een DRT-gietvloer kan zonder probleem over vloerverwarming worden aangebracht. Het materiaal is er zelfs bijzonder geschikt voor omdat het gemakkelijk warmte opneemt en afgeeft. Andere unieke kenmerken zijn een natuurlijke look, hoge slijtvast- en krasbestendigheid, vloeistofdichtheid, anti-allergische eigenschappen en een zeer lange levensduur.

Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen die ter plekke worden gemengd en aangebracht. Daardoor heeft iedere vloer zijn eigen karakter en ziet iedere vloer er anders uit. Door de relatief geringe dikte van de vloer, variërend van 2 tot 5 millimeter, is deze vloer geschikt als renovatievloer aangezien hij over praktisch elke bestaande ondervloer kan worden gelegd. Er hoeft dus niet gesloopt te worden.

Doordat een DRT-gietvloer een gesloten toplaag heeft, is de vloer bijzonder onderhoudsarm. Over het algemeen is stofzuigen (met een zachte borstel) en eenmaal per week reinigen met water en een neutraal reinigingsmiddel voldoende. De gietvloer is niet gevoelig voor vlekken, etensresten, vloeistoffen als thee, koffie, wijn en vetten trekken niet in de vloer en zijn daardoor zeer gemakkelijk af te nemen.  Alle gietvloeren zijn verkrijgbaar volgens het uitgebreide standaard kleurenpalet van DRT-vloeren.

16-12-2010 10:20

Tarkett, wereldwijd actieve producent van vloerbekleding en sportvloeren, heeft Centiva Flooring overgenomen van International Floors of America.

Inc. Centiva is een internationaal erkende fabrikant van designvloeren en gespecialiseerd in luxe vinyltegels die geschikt zijn voor in de gezondheidszorg, onderwijs, winkels en huisvesting. Centiva zal apart als merk blijven bestaan binnen Tarkett Noord-Amerika.

Door deze overname speelt Tarkett in op de toenemende vraag naar luxe designvloeren. Daarmee wordt Tarkett één van de grootste aanbieders van luxe vinylvloeren op de Noord-Amerikaanse markt.

Tarkett realiseerde in 2009 een omzet van 1,7 miljard euro. Ongeveer 8.200 medewerkers bedienen dagelijks de klanten van in honderd verschillende landen met 28 verschillende productielocaties. Sinds januari 2007 zijn de familie Deconinck (50 procent) en KKR (50 procent) eigenaar van Tarkett.
 

13-12-2010 1:15

Mosa is er opnieuw in geslaagd om een Cradle to Cradle Zilver certificering te behalen voor vloer- en wandtegels. Dit betekent dat nu nagenoeg de gehele Mosa tegelcollectie, namelijk 99 procent van de wand- en vloertegels, Cradle to Cradle Zilver gecertificeerd is. Cradle to Cradle is een positieve benadering van duurzaamheid waarbij producten zodanig milieuvriendelijk worden gemaakt dat ze onbeperkt kunnen worden hergebruikt. In deze filosofie wordt afval van producten gezien als voedsel in een volgende keten. Afval is dus voedsel.

Mosa heeft in samenwerking met het kennisinstituut EPEA opnieuw een jaar lang gewerkt aan het verbeteren van haar tegels en productieprocessen. Mosa investeert ook in 2011 weer volop in duurzaamheid met aanpassingen in productsamenstelling, productietechnieken en productiefaciliteiten. Energiebesparing en reductie van CO2-uitstoot blijven hierbij een speerpunt. Ook staat duurzaam produceren vanaf 2011 in de missie van Mosa. Andere ontwikkelingen vinden plaats op gebied van de recycling van tegels. Mosa is ook actief betrokken in onderzoeken naar recycling van bouwafval. In 2011 wordt de inzameling van snijafval en bouwafval verder onderzocht en uitgewerkt. Naast de gesloten materialen kringloop, waarbij alle uitgevallen tegels opnieuw worden opgenomen in het productieproces, gaat Mosa nu weer een stap verder. Afgelopen jaar is Mosa erin geslaagd om de proceswaterkringloop 100 procent te sluiten. Naast de productinnovaties en nieuwe tegeldesigns blijft Mosa zoeken naar produktieoplossingen die steeds schoner en efficiënter zijn.
 

13-12-2010 1:12

In het gemeentehuis van Oss hangen sinds kort een dertigtal akoestische panelen uit de collectie Architextile van Aleksandra Gaca. In opdracht van Architectenbureau De Twee Snoeken sieren ze diverse ruimtes, in verschillende composities. De ruimtelijke 3D-stoffen absorberen niet alleen het geluid, ze nodigen ook uit tot aanraken. Contrasten in materiaal – wol, lurex, metaal – bepalen de expressie: mat/glans, hard/zacht of hightech versus natuurlijk. De intrigerende reliëfs zijn geënt op de natuur: aarde, schors, bloem en golf.

Architextile werd ontwikkeld in eigen beheer en is inzetbaar in het fascinerende overgangsgebied tussen kunst en architectuur. In de projectsector, waar geluidsreductie prioriteit heeft, maar evengoed in particuliere interieurs als autonome wandpanelen of decoratieve roomdividers.

De akoestische panelen zijn tot en met 21 januari aanstaande ook te zien bij Galerie Lous Martin, tijdens de expositie ‘Afscheid met een kus’. Galerie Lous Martin, Kromstraat 3, Delft. www.galerielousmartin.nl

Textielontwerpster Aleksandra Gaca (1969, Polen) is gefascineerd door driedimensionale weefstructuren. In haar werk zoekt ze altijd weer het snijvlak op van kunst, design en ruimtelijke vormgeving. De hightech stoffen zijn toepasbaar in alle disciplines: van mode en productvormgeving tot architectuur. Een snel groeiend aandachtsveld is de samenwerking met (interieur)architecten voor wie op projectbasis exclusief textieldesign wordt ontwikkeld. Daarnaast levert de studio bijdragen aan commerciële collecties: gordijn- en meubelstoffen, karpetten en kussens. Collecties in eigen beheer zijn de Slumber-sjaals en Architextile, een serie akoestische 3D-stoffen.
Voor haar innovatieve textielvormgeving ontving Aleksandra Gaca diverse internationale prijzen. Conceptueel werk van haar is regelmatig te zien op vakbeurzen en tentoonstellingen. Aleksandra Gaca woont en werkt als zelfstandig textielontwerpster in Delft.
 

10-12-2010 11:00

Een tapijt dat uitsluitend uit natuurlijke materialen bestaat en aan het eind van de levenscyclus letterlijk aan de natuur worden teruggegeven zonder haar te belasten. Dat zijn de kenmerken van het ‘groeiend’ tapijt Erutan, een initiatief van Best Wool Carpets, James en Bond Textile Research. De ontwikkeling van Erutan past in het streven om duurzame producten te creëren en is het eerste tapijt wereldwijd waarmee de biologische kringloop volledig gesloten wordt.

Al decennia wordt geprobeerd oplossingen te vinden voor hergebruik van kilometers afgedankt tapijt. Het grootste probleem daarbij is dat boven- en onderkant van tapijt uit verschillende op aardolie gebaseerde grondstoffen bestaan. Hergebruik van deze grondstoffen biedt kansen maar door verlijming is recycling niet optimaal en wordt het grootste gedeelte verbrand. Drie bedrijven uit het zuiden des lands, verenigd in Erutan B.V., hebben een doorbraak gevonden, die tevens de basis vormt voor de ontwikkeling van andere producten.

Erutan, een omkering van het woord ‘nature’, is een volledig natuurlijk tapijt. Voor de vezels worden natuurlijke grondstoffen gebruikt, die het milieu niet of nauwelijks belasten en uit hernieuwbare bronnen komen. Deze materialen ‘groeien’ via een speciale, gepatenteerde biotechnologie aan elkaar. Deze natuurlijke fixatie is wezenlijk anders dan de gebruikelijke methodes in de tapijtindustrie. Tot nu toe wordt de hechting tussen boven- en onderlaag verkregen met behulp van ‘synthetische’ latex, die onder hoge temperatuur in een grote, gasgestookte oven wordt aangebracht. Voor zowel de latex als de hoge temperatuur zijn fossiele grondstoffen nodig. Daarnaast kunnen deze materialen niet of hooguit slechts gedeeltelijk weer van elkaar worden gescheiden om hergebruik mogelijk te maken.

Het proces voor Erutan daarentegen vraagt geen extra verwarming bij de fabricage (wezenlijke energiebesparing) en maakt alleen gebruik van volledig hernieuwbare grondstoffen. Erutan-tapijt kan volledig aan de natuur worden teruggegeven. Een van de spectaculaire mogelijkheden is dat het teruggehaalde tapijt wordt ingestrooid met graszaden en ingezet wordt voor landscaping. De vezels in het Erutan-tapijt kunnen veel vocht opnemen en langzaam afgeven. Hierdoor kan verdroging van natuurgebieden worden tegengegaan.

De ontwikkeling van Erutan sluit aan bij de gedachte van de Nederlandse wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 te Venlo; Erutan heeft daardoor als enige tapijtproducent ruimte op het Floriade-terrein aangeboden gekregen. Het tapijt zal in een eigen paviljoen gepresenteerd worden aan het publiek. Tijdens de vloerenbeurs Domotex op15 tot 18 januari 2011 in Hannover wordt het innovatieve ontwerp voor het eerst geïntroduceerd. Vanaf 2012 is het ‘groeiend’ tapijt voor zowel de contract- als de residentiële markt te koop.

09-12-2010 9:50

Brancheorganisatie Platform Projectinrichting (PPI) heeft in 2009 het initiatief genomen om bijzondere projectinrichtingsprestaties van leden onder de aandacht te brengen van een breder publiek en de leden te motiveren. Hiervoor is de PPI Projectinrichting Award  in het leven geroepen. De Award zal nu voor de tweede keer worden uitgereikt.

Na een selectie door de onafhankelijke vakjury zijn er van de 32 projectinrichters twaalf uit de eerste selectie gekomen. Een tweede beoordelingsronde resulteerde in de nominatie van vier uiteenlopende projecten uitgevoerd door verschillende projectinrichters voor de PPI Projectinrichting Award 2010.

De volgende projectinrichters/projecten zijn genomineerd: Abeln Projectstoffering, Almelo (voor het leggen van 29.000 vierkante meter verschillende soorten vloerbedekking voor de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden), Damen Vloeren, Arnhem (voor de renovatie van de binneninrichting van Schouwburg Arnhem met 2.000 vierkante meter vloerbedekking in authentieke (1938) stijl), Erkamp Projectservice, Heiloo (voor de herinrichting van kantoorgebouwen van Albert Heijn Zaandam met 35.000 vierkante meter verschillende soorten vloerbedekking) en Maasmond Rotterdam (voor het aanbrengen van 3.500 vierkante meter harde vloerbedekking, tapijt en cassetterolgordijnen in opleidingscentrum Topsport in Rotterdam).

De ingediende projecten concentreren zich op vloer- en/of raambekleding en zijn projectmatig/bedrijfsmatig (geen particuliere projecten). Er zijn negen beoordelingscriteria opgesteld op basis waarvan de jury haar oordeel geeft, te weten ketenaanpak, plan van aanpak, kwaliteit, design/ontwerp, moeilijkheidfactor, innovatie, veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en klanttevredenheid. De omvang van het project doet niet ter zake.
De jury bestaat uit specialisten van verschillende deelgebieden uit de keten onder leiding van Hans Jaap Feenstra, oud-directeur van Unipro Haaksbergen.

De genomineerde  projecten worden in december bezocht en verder beoordeeld. Vervolgens zal één project als winnaar uit de bus komen. De PPI Projectinrichting Award wordt op donderdag 20 januari 2011 uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst van de PPI op de vakbeurs Facilitair in Den Bosch.

Het PPI is de Nederlandse brancheorganisatie voor projectinrichting. Het platform is opgericht op 1 januari 2005 als voortzetting van de vroegere werkgeversorganisatie WVVR, die sinds 1995 bestond. Binnen het PPI zijn projectinrichters, leveranciers en fabrikanten van harde en zachte vloeren, lijmen, raambekleding en andere relevante productgroepen vertegenwoordigd.
 

08-12-2010 15:51

Tijdens de uitreiking van de prestigieuze FX International Interior Design Awards 2010 eind november in London, heeft de vernieuwende Metal vinylstroken collectie van de bekende firma Amtico de hoogste prijs gewonnen in de categorie Surfaces Design. De FX International Interior Design Awards onderscheiden jaarlijks de beste prestaties op het gebied van interieur design (zie www.fxdesignawards.co.uk).

 

 Al ruim 45 jaar is Amtico gespecialiseerd in oplossingen voor intensieve en creatieve toepassingen in uiteenlopende projecten en segmenten. De onderscheiden Amtico Metal collectie is medio 2010 geïntroduceerd en bestaat uit een zestal innovatieve metaaldessins. Deze metaaldessins (met namen als Metal Fuse, Coin, Tin, Foil en Gold Leaf) kunnen worden toegepast in diverse projecten. Met name daar, waar een verstilde, vergrijsde of industriële uitstraling nodig is.

 

Met ingang van januari 2010 worden alle Amtico producten in Nederland exclusief vertegenwoordigd door Partners in Design.

06-12-2010 9:25

Tarkett, lanceert een nieuwe website. Hiermee wil het bedrijf klanten nog beter van dienst zijn bij het kiezen van de meest geschikte vloerbedekking.

Tarkett heeft eerder in 2010 gekozen voor het implementeren van een nieuwe marketingstrategie. Daarbij staan verschillende segmenten of ruimten centraal met bijbehorende productgroepen. Voor de projectenmarkt heeft Tarkett verschillende segmenten gedefinieerd, die onder te verdelen zijn in de gezondheidszorg, ouderenzorg, onderwijs, huisvesting, warenhuizen en winkels, kantoren en openbare gebouwen, hospitality en leisure, industrie en transport. In ieder segment wordt gekeken naar de specifieke behoeften van de klant.

Naast deze segmenten onderscheidt Tarkett 33 sub-segmenten met meer dan zevenhonderd verschillende ruimtes onderverdeeld in vijf categorieën; doorgangen, functionele ruimtes, administratie en logistiek, patiëntenruimtes en 'natte ruimtes'. Voor elke ruimte wordt een oplossing gegeven op het gebied van functionaliteit, beleving and duurzaamheid. Dit geldt ook voor de consument. Voor iedere woonruimte wil Tarkett een optimale oplossing bieden.

Deze nieuwe marketingstrategie is ook terug te zien op de nieuwe website van Tarkett. Klanten kunnen per segment bekijken welke vloeren Tarkett kan bieden voor de verschillende ruimtes. Daarbij heeft Tarkett de online service verder geoptimaliseerd om de klant nog beter van dienst te kunnen zijn bij het kiezen van de juiste oplossing. Productvergelijkingen die de klant zelf kan maken, uitgebreid zoeken van producten, een vloerencalculator en verschillende aanvragen die de klant kan indienen maken de website klantvriendelijk.

Tarkett realiseerde in 2009 een omzet van van 1,7 miljard euro in innovatieve en duurzame vloerbekleding en sportvloeren. Ongeveer 8.200 medewerkers bedienen dagelijks de klanten van Tarkett in honderd verschillende landen met 28 verschillende productielocaties. Sinds januari 2007 zijn de familie Deconinck (50 procent) en KKR (50 procent) eigenaar van Tarkett.
 

02-12-2010 11:00

Wat gebeurt er als een Russische kunstenaar de volledige vrijheid krijgt om tapijt te ontwerpen? Dat toont de Dark Water collectie van ege: een tapijtserie vol donkere, onderzeese wezens en mystiek, die geheel anders is dan de overige producten van de Deense tapijtproducent.

De patronen in de Dark Water-collectie zijn gebaseerd op de fantasie van een jonge kunstenaar, los van de gebruikelijke beperkingen, voorwaarden en conventies. De opdracht van het ege designteam was eenvoudig: “Verzin je eigen tapijtcollectie. Er zijn geen grenzen”. Zonder digitale hulpmiddelen heeft de Russische kunstenaar en designer Kirill Rozhkov met zwarte pen een opvallend, mythologisch universum getekend, dat radicaal verschilt van traditionele tapijtontwerpen. Dankzij de nieuwste technologie op het gebied van tapijtproductie en de meest geavanceerde kleurinstallaties voor textielvloerbedekking. waarover ege beschikt, kunnen de rijk gedetailleerde motieven in de Dark Water collectie feilloos worden weergegeven.

“De inspiratie voor de thema’s in Dark Water vond ik in de magische wereld en in de schepsels die de diepzee bewonen. Mijn fantasie kwam tot uiting tijdens het tekenen van de vier motieven voor deze collectie. De techniek die ik gebruikte, is bijna vergeten in de huidige technologische wereld. Het was een fantastische ervaring om me helemaal te kunnen verdiepen in details en motieven”, aldus Rozhkov, die hoopt dat zijn ontwerpen mensen zullen inspireren om nieuwe wegen in te slaan en unieke milieus te creëren.

De samenwerking tussen kunst en bedrijfsleven heeft een speciale geschiedenis bij ege. “Via de samenwerking met enthousiaste kunstenaars en designers ontdekken we nieuwe mogelijkheden voor ontwerp en productie van onze tapijtseries. We blijven de ontwikkelingen op de markt het liefst een stapje vóór en zien onze relatie met de kunstwereld als een waardevolle bron van inspiratie, die ons kan helpen grensverleggende producten te ontwerpen”, aldus algemeen directeur Svend Aage Færch Nielsen.

Bij het ontwerpen van haar tapijtcollecties heeft het bedrijf al sinds de jaren ’50 samengewerkt met kunstenaars als Michael Kvium, Robert Jacobsen, Monica Ritterband, Conran & Partners, Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix, Marco Piva en vele anderen. “Er is sprake van een gezonde provocatie die onze gedachten in nieuwe banen kan leiden”, aldus Svend Aage Færch Nielsen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >