Nieuws


25-11-2010 9:23

Op zondag 28 november opent Koningin Beatrix het DeLaMar Theater aan de Marnixstraat in Amsterdam. Voor De Luit Interieurbouw te Naarden betekent dit de afronding van een bijzonder project. Circa 2.500 vierkante meter vlamvertragend Medite FR is verwerkt in de akoestische plafond- en wandpanelen van de twee theaterzalen. Dit Nederlandse theaterproject is een fraaie aanvulling op de reeks van concertzalen, operagebouwen en radio- en TV-studio’s in Engeland, Ierland, Denemarken, en Frankrijk waarin het vlamvertragend MDF plaatmateriaal Medite FR is toegepast.

De VandenEnde Foundation heeft, in samenwerking met de architecten Jo Coenen en Arno Meijs en projectmanager IPMMC Vastgoed, een compleet nieuw theater ontwikkeld op de plek waar het al jaren niet meer in gebruik zijnde theater en de aangrenzende bioscoop Calypso stonden. Het nieuwe complex, dat als vanouds de naam DeLaMar Theater draagt, is volgens velen een sierraad voor de Amsterdamse binnenstad en heeft twee zalen voor respectievelijk 601 en 943 stoelen en een Grand Café.

De Luit Interieurbouw, van oorsprong een klassieke meubelmaker, ontwerpt en realiseert maatmeubilair, maatwerk in interieurbouw en standbouw. Sinds de jaren ’90 realiseert het bedrijf uit Het Gooi ook grote interieurprojecten voor de kantorenmarkt en de museum- en theaterwereld. Voor het bedrijf van Joop van den Ende zijn al eerder projecten uitgevoerd en ook daarin is Medite MDF verwerkt. In het Circustheater te Scheveningen realiseerde De Luit onder andere de nieuwe overzettribune en een ander referentieproject is het Beatrix Theater in Utrecht.

In het DeLaMar Theater zijn de wanden en plafonds in de twee theaterzalen bekleed met akoestische panelen waarin Medite FR is verwerkt. In de grote theaterzaal 1 zijn 15 millimeter dikke Medite FR platen in de plafondschalen verwerkt. De niet-geperforeerde panelen zijn na het aanbrengen afgewerkt met zwarte latex. In de wandpanelen bevat het 15 millimeter dikke Medite FR perforaties op een hart op hart afstand van 16 millimeter. De hoeveelheid en de grootte van de gaten is bepaald door akoestische berekeningen. De geperforeerde platen zijn eerst voorzien van een molton overlay en daarna in het werk tijdens de montage afgestoffeerd met een zwarte theaterstof. Deze stof is vlamdovend geprepareerd en levert net als het vlamvertragende Medite FR een bijdrage aan de brandveiligheid. De wandpanelen zijn 180 centimeter breed en variëren in de hoogte. Tussen de panelen bevinden zich LED-lichtlijnen. De wandpanelen zijn op keeplatten vastgezet. Uiteraard werd bij de montage rekening gehouden met de vleug in de theaterstof. Achter de panelen bevinden zich kabelgoten van Medite FR. De holle ruimtes tussen het paneel en de wand zijn opgevuld met Easycel isolatie.

In de kleine theaterzaal 2 bevinden zich dezelfde plafondpanelen als in de grote zaal. In deze zaal zijn de wanden volledige geïsoleerd en hierin is 25 millimeter dik Medite FR verwerkt dat niet is geperforeerd. Omwille van de akoestiek zijn de panelen in deze zaal niet vlak, maar als een waaier tegen de wand bevestigd.

Directeur Dick Klijn: “Bij de inrichting van een theater worden andere eisen aan de materialen gesteld dan bij een kantoor. Feitelijk is sprake van een openbare ruimte waar veel publiek komt. Voor de brandveiligheid worden materialen voorgeschreven die de brandvoortplanting tegengaan. Medite FR heeft een lage bijdrage tot brandvoortplanting. Vlamvertragend Medite FR laat zich net als al het Medite MDF goed verwerken. Medite FR is uitgebreid getest en gecertificeerd. Het mag in heel Europa worden toegepast.”

Dick Klijn over zijn voorkeur voor Medite MDF: “Wij kiezen voor Medite omdat dit topmerk een reeks van MDF-specials voor specifieke toepassingen heeft ontwikkeld. Dat past in ons streven naar topkwaliteit in interieurbouw en in onze doelstelling om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Wij zoeken steeds naar materialen die niet alleen goed presteren, maar ook op een duurzame en verantwoorde wijze zijn geproduceerd en een groen label dragen. Medite MDF is FSC-gecertificeerd, voldoet ook aan de strenge CARB2 eisen."

In 2008 kreeg Medite MDF door het BRE instituut het Life Cycle Analysis (LCA) klasse A certificaat uitgereikt. Dit houdt in dat ontwerpen in Medite MDF wat betreft het cradle to cradle principe tot de meest duurzame klassen kunnen behoren.

De Luit is in 2006 gestart met het produceren, leveren en toepassen van hoogwaardige materialen met specifieke kenmerken, geschikt voor diverse binnentoepassingen. Geïnvesteerd is in hoogwaardige CNC-machines om de vereiste kwaliteit en maatvastheid te kunnen leveren. Naast interieurbouwer is De Luit ook gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van akoestische en decoratieve panelen.

Klijn: “Twee van onze paradepaardjes die wij zelf ontwikkelden en produceren zijn Bamboo Acoustics en Canor Panel. Bij deze merknamen gaat het om zowel plaatmateriaal in diverse standaardafmetingen als maatwerk onder beide merknamen.”

Bamboo Acoustics is een volledig FSC gecertificeerd wand- en plafondpaneel, gebaseerd op Medite MDF en afgewerkt met een bamboefineer. Ook bij Canor Panel werkt De Luit Interieurbouw op basis van Medite MDF.

Het ontwerp voor de nieuwbouw van het DeLaMar Theater stamt uit 2005. Architect Jo Coenen werkte samen met het  bureau AMA waaraan Arno Meijs verbonden is. Voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen werkte al eerder samen met Meijs, te weten bij het ontwerp voor het theater voor Joop van den Ende aan de Zuidas.

Sinds 2006 heet het bureau van Arno Meijs officieel AMA Group BV, met vestigingen in Maastricht en Waardenburg. Meijs is bekend vanwege het grote aantal theaters dat zijn bureau ontwierp. Nederlandse projecten zijn het Beatrix Theater in Utrecht, De Theater Fabriek in Amsterdam, ShowBizz City in Aalsmeer, Het Circustheater in Scheveningen en het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Ook in Hamburg, Berlijn, Oberhausen, Stuttgart en Parijs heeft Meijs diverse projecten ontworpen.

Voor De Luit was het DeLaMar project niet het eerste theater. Eerder was het bedrijf betrokken bij de nieuwbouw van het Beatrix theater in Utrecht en de Amsterdam Theater Fabriek en de renovatie van onder andere het Circustheater in Scheveningen.

Het vlamvertragende Medite FR heeft een lage bijdrage tot brandvoortplanting. Deze MDF-special van Coillte Panel Products heeft een goede naam opgebouwd in de internationale bouwwereld. Vlamvertragende Medite FR met de kwalificatie Euro Klasse B en C is geschikt voor toepassingen binnenshuis zoals omschreven in EN 622, deel 5. Dit type platen is geschikt voor toepassingen in gevarenklasse 1 van EN 335-3.  Medite FR wordt verwerkt in wandbekleding, scheidingswanden, displaypanelen, plafondpanelen etcetera. Toepassingsgebieden zijn hotels, kantoren, openbare gebouwen, bibliotheken, scholen, gerechtsgebouwen, ziekenhuizen, bioscopen, discotheken en diverse toepassingen in de scheepsbouw.

Medite FR is één van de topkwaliteiten uit het MDF plaatmateriaal assortiment van Medite Europe dat samen met SmartPly Europe, producent van SmartPly OSB, deel uitmaakt van Coillte Panel Products. In een 10 minuten durende dvd laat Medite Europe via brandproeven op aangrijpende wijze het verschil zien tussen de uitstekende prestaties van Medite FR ten opzichte van standaard MDF als het om brandveiligheid gaat. Medite FR is te herkennen aan de roze kleur.

Medite MDF is sinds 1976 verkrijgbaar en het meest bekende merk in Medium Density Fibreboard in Europa. Ontwerpers en toepassers kunnen kiezen uit een breed assortiment kwaliteiten: Medite Premier, Medite Plus, Medite MR, Medite FR, Medite Exterior, Medite Ecologique en Medite FQ. Recent is daar het Medite Utralite aan toegevoegd.
 

22-11-2010 8:21

Vloerenfabrikant Tarkett is recentelijk een samenwerking aangegaan met het International Centre for Sustainable Excellence (ICSE) in Eindhoven. 

ICSE is een netwerk van honderden organisaties uit de gehele wereld, die zich bezighouden met de versnelling van duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door het delen en ontwikkelen van kennis, het stimuleren van open innovatie en het zorgen van educatie draagt dit netwerk bij aan 'het behoud van een leefbare wereld voor toekomstige generaties'.

“Wij zijn een vooruitstrevende organisatie waar duurzaamheid centraal staat bij alle disciplines, zoals bij design, productie en verkoop. Vanuit het perspectief van duurzame ontwikkeling zien we veel mogelijkheden voor Tarkett in het ICSE netwerk. Daarnaast vormt het ICSE voor ons als Tarkett een belangrijk, objectiefplatform voor de promotie van duurzaamheid,’ verklaart Kim Dinnissen, Marketing manager a.i. Tarkett. “In het expositiecentrum van ICSE in Eindhoven laten we nu door een ‘Sustainability Wheel’ op een speelse en educatieve wijze zien hoe duurzaamheid verwerkt is in onze producten en diensten.”

Onlangs presenteerde Tarkett officieel haar ‘Sustainability Wheel’ in het expositiecentrum van ICSE. "Met de iQ natural uit de iQ-serie brachten we als eerste homogeen vinyl op de markt, dat voor 75 procent uit natuurlijk en recyclebaar materiaal bestaat", meldt de fabrikant.

Tarkett heeft zowel in Clervaux (Luxemburg) als in Ronneby (Zweden) faciliteiten waar sinds vele jaren materiaal wordt gerecycled.

17-11-2010 8:35

In de Rotterdamse wijk Lombardije realiseerde Dura Vermeer onlangs 125 nieuwbouwwoningen in opdracht van ComWonen. Een opvallend onderdeel in het ontwerp van Joke Vos Architecten wordt gevormd door gevelpanelen met unieke prints. M2uur uit Deventer verwierf opdracht voor de vertaling van de ontwerpen van Kleinjan in gevelbekleding. Op basis van de verdeling van de kunstenaar zijn de beelden eerst digitaal en technisch opgemaakt.

Beeldend kunstenaar Arthur Kleinjan maakte een serie fotografische werken van reflecties in water.voor dit wioningbouwproject Het Mooie Plan. Elk beeld weerspiegelt op intrigerende wijze de seizoenen, het weer en de natuurlijke omgeving. Samen met de opdrachtgever maakte Kleinjan een aansprekende selectie uit de werken die op de gevels verwerkt zijn.

M2uur heeft vervolgens coderingen, overvul en kleurprofielen toegevoegd, waarna de opgemaakte bestanden zijn aangeleverd voor productie. Gekozen is voor uitvoering in Print-HPL beplating in exterieure kwaliteit. Na kleur- en kwaliteitscontrole zijn de panelen gefaseerd uitgeleverd. Op het werk zijn de panelen, die merendeels tussen kozijn en metselwerk gepositioneerd zijn, ingemeten en tot pasmaat verwerkt. De circa 450 panelen zijn middels tape en kit blind bevestigd op houten stijl- en regelwerken.
De tot de verbeelding sprekende ontwerpen van Kleinjan maken van Het Mooie Plan een onderscheidend woningbouwproject. Tegen relatief lage meerkosten heeft het plan een bijzonder en geheel eigen karakter gekregen. M2uur BV is er trots op dit markante project mede mogelijk gemaakt te hebben.
De opdrachtgever treft in M2uur BV een partner die zorg draagt voor alle facetten van het realisatietraject: ontwikkeling kunstwerk, materiaalonderzoek, prijs- en conceptvorming, productie, planning, begeleiding, montage en kostenbewaking. M2uur BV betekent voor de opdrachtgever een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis onder handbereik.

15-11-2010 9:37

Vloerspecialist Par-ky komt dit jaar met een volledig vernieuwde stand naar de beurs Domotex. De stand moet volgens het bedrijf de nieuwe marketing- en verkoopstrategie kracht bijzetten. 

Deze strategie is gericht op ‘kleuren’.  De 'eiken' van het bedrijf  zullen gebeitst worden in eigentijdse kleuren die beschikbaar zullen zijn in iedere collectie. Op die manier is het mogelijk,  afhankelijk van het budget, de juiste collectie te kiezen. Ook de exotische houtsoorten worden verder uitgebreid. De nieuwe display, die de kleurenstrategie van Par-ky moet verduidelijken, wordt geïntroduceerd tijdens Domotex. De stand van Par-ky is te vinden in hal 7, stand A28.

12-11-2010 13:00

Modeis een spannende aanwinst in de nieuwe Formica®Collectie, een harmoniërende verzameling van decoratieve soorten laminaat. Mode is geïnspireerd op digitale pixelatie, flexibele schaalvarianten en kleurencombinaties. De nieuwe serie is verkrijgbaar in de drie schalen Mini, Midi en Maxi en biedt tien speciaal geselecteerde kleurencombinaties. Hiermee heeft de ontwerper eindeloze mogelijkheden qua flexibiliteit en persoonlijke aanpak.

Dankzij het veelzijdige patroon van Mode is het zowel effectief in zacht geschakeerde kleuringen als in krachtige kleurencombinaties. Het is verkrijgbaar in negatieve en positieve versies, zoals een witte stip op een grijze achtergrond of een grijze stip op een witte ondergrond.

Ook is het mogelijk om een ontwerp een persoonlijke tint te geven door een willekeurige basiskleur te kiezen uit de uitgebreide reeks Formica® Kleuren en deze te combineren met een kleur uit de systemen NCS, RAL en PMS en daarmee het geprinte patroon samen te stellen.

08-11-2010 8:00

Vrijdagochtend 5 november is de eerste ‘Frisse School’ van Nederland officieel geopend.  Het predikaar van het Astma Fonds is het bewijs dat deze school serieus werk maakt van een gezond leerklimaat. Uit onderzoek blijkt dat acht van de tien kinderen in Nederland in een vervuilde klas zitten.

Speciale maatregelen zoals de aanleg van nieuw ontwikkeld ‘luchtzuiverend’ tapijt kunnen bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van de binnenluchtkwaliteit. De Pieter Wijtenschool is volgens het Astma Fonds een voorbeeldschool voor andere scholen in Nederland.De school was lange tijd naar verluidt één van de basisscholen met de slechtste binnenluchtkwaliteit van ons land. Na een renovatie en toepassing van tal van nieuwe materialen en technologieën is nu sprake van een van de gezondste scholen van Nederland.

De Pieter Wijtenschool is de eerste ‘Frisse School’ van Nederland waarvan de klaslokalen zijn uitgerust met het ‘luchtzuiverend’ tapijt: AirMaster van aanbieder Desso. Deze Nederlandse innovatie is vorige maand, bij de opening van de Dutch Design Week in Eindhoven, bekroond met een erkenning voor ‘Goed Industrieel Ontwerp’.

"Desso AirMaster is achtmaal effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en viermaal effectiever dan standaard tapijt", aldus een woordvoerder van de tapijtfabrikant. "Dit blijkt uit metingen van het onafhankelijk Duitse testinstituut GUI, dat is gespecialiseerd in het analyseren van luchtkwaliteit in binnen- en buitenklimaten. Eerder onderzoek uitgevoerd door GUI, in opdracht van de Deutsche Allergie- und Asthmabund (DAAB), toonde al aan dat de schadelijke werking van fijnstof aanzienlijk minder is als er, in plaats van een harde vloer, tapijt wordt gelegd." 

Dankzij het dunne garen van de Desso AirFiltersTM is AirMaster in staat zeer fijne stofdeeltjes op te vangen en vast te houden, terwijl grovere stofdeeltjes worden opgevangen door het dikkere garen van de Desso DustCollectorsTM. "De unieke structuur van AirMaster voorkomt dat stof weer in de lucht terechtkomt, maar eenvoudig verwijderd kan worden met een stofzuiger met Hepa filter. Daarmee zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat in scholen en zorginstellingen."

Alexander Collot d’Escury, CCO van Desso, ziet dit als een mijlpaal voor educatieve instellingen overal ter wereld. “Gezonde scholen zijn van cruciaal belang voor de gezondheid en leerprestaties van onze kinderen. Het is onze taak ervoor te zorgen dat kinderen in gezonde, prettige omgevingen kunnen leren. Naast de vele gezondheidsaspecten blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat schone lucht een belangrijke bijdrage levert aan de concentratie van kinderen en betere leerprestaties. De installatie van AirMaster in de Pieter Wijtenschool is dan ook een fantastisch voorbeeld van hoe we samen het beste voor onze kinderen kunnen creëren.”

08-11-2010 8:00

Marktleider Interfaceflor lanceert de Ultra Cool Line. Op dit moment is deze tapijttegelrug volgens de anbieder aantoonbaar de meest duurzame ondergrond voor tapijttegels die er beschikbaar is. "De Milieuproductverklaring van de Ultra Cool Line rekent af met alle andere ‘duurzame’ alternatieven."

Ton van Keken, directeur van Interfaceflor: "Onze ambitieuze organisatiedoelstelling is om in 2020 helemaal geen nadelige invloed meer te hebben op het milieu. Om dit te behalen, zijn wij altijd op zoek naar materialen en producten die hieraan bijdragen. Dankzij vergelijkende milieuproductverklaringen, gebaseerd op levenscyclusanalyses (LCA’s), kunnen we steeds duurzamere materialen identificeren en ontwikkelen. Wij zijn er dan ook erg trots op om de Ultra Cool Line te mogen presenteren."

Het gebruikte materiaal Graphlex wordt gemaakt van bitumen en gerecycled krijt. "De onafhankelijke analyse toont aan dat Graphlex de laagste milieubelasting heeft op alle verschillende milieu-impact categorieën van de milieuproductverklaring." De milieuproductverklaring kijkt hierbij naar de totale milieu-impact op het gebied van: verzuring, vermesting, opwarming van de aarde, aantasting van de ozonlaag, smogvorming en totale embodied energie.

Ton van Keken: "Naast de ontwikkeling van Graphlex, hebben we ook onze productietechniek verder geperfectioneerd. Zo zorgt onze –zelfontwikkelde- ultrasoon snijmachine ervoor dat snijverlies tot een minimum wordt beperkt en productie-afval wordt geminimaliseerd. Het afval dat er nog is wordt gerecycled. De ultrasoon snijmachine bespaart verder veel energie doordat er bij een hoge temperatuur kan worden gesneden en er dus veel minder tapijt gekoeld hoeft te worden." Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat InterfaceFLOR jaarlijks 70 ton minder verspilt. Dit komt neer op een reductie van 600 ton C02-uitstoot op jaarbasis.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >