Nieuws


29-01-2010 15:13

Linoleum is één van de heilige koeien van de gezondheidszorg. Dat zei architect Koen van Velsen in de meest recente 'papieren editie' van Inside Information. Maar tapijt is beter, stelt fabrikant Ege. "Aan het gebruik van ege tapijt in de gezondheidszorg zijn zó veel voordelen verbonden, dat het moeilijk lijkt een betere oplossing te vinden."

Hygiëne speelt een belangrijke rol bij de keus van vloerbedekking in de gezondheidszorg. "In ziekenhuizen, verpleeghuizen en klinieken kan het morsen van vloeistof niet worden voorkomen. Maar hier kan tapijt dat met antibacteriële technologie behandeld is een uitkomst bieden. Door onze behandeling van de tapijtvezels krijgt het tapijt een beschermende laag die het voor micro-organismen onmogelijk maakt te overleven. Zelfs de resistente MRSA bacterie is kansloos”, aldus ege’s kwaliteitsmanager Jan Ladefoged.

”Vroeger werd tapijt in de gezondheidssector chemisch behandeld tegen bacteriën. Maar de behandeling die wij vandaag kunnen bieden is volkomen gifvrij en uiterst effectief. De technologie vernietigt eenvoudig de cellenstructuur van de bacteriën en dat overleven ze niet.”

Deze technologie, genaamd ÆGIS Microbe Shields Technology, is meer dan 20 jaar oud en wordt al jaren intensief toegepast in de gezondheidszorg, onder meer in de operatielakens die tijdens operaties over de patiënt worden gelegd. Het nieuwe is, dat de technologie nu kan worden overgevoerd op tapijt. "Op de lange termijn kan dit een revolutie betekenen voor de mate waarin tapijt wordt gebruikt in de gezondheidszorg."

Andere hygiënische voordelen van ege Performance zijn, dat het tapijt bestand is tegen sterke schoonmaak- en disinfectie middelen en dat het waterdicht is.

Naast optimale gebruikseigenschappen voor tapijt in de medische sector, biedt de ege Performance-reeks volgens de aanbieder een groot aantal prachtige dessins die voorgoed een eind maken aan monotone en onpersoonlijke vloerbedekkingen. ”Kleuren geven inspiratie en levendigheid in steriele milieus. Waarom zou vloerbedekking geen rol kunnen spelen in het genezingsproces van ziekenhuispatiënten?”, vraagt Jan Ladefoged – en vertelt dat onderzoek naar ‛heilzame architectuur’ erop duidt dat beeldende kunst en kleuren een positieve invloed kunnen hebben op het mentale en fysieke welzijn van patiënten. Door de vloerbedekking in deze samenhang op te nemen, ontstaan geheel nieuwe mogelijkheden.

De akoestische eigenschappen pleiten ook in het voordeel van tapijt in de gezondheidszorg. Met name in ziekenhuizen zijn er gedocumenteerde problemen met te hoge geluidsniveaus en er is wetenschappelijk bewezen dat fysieke en mentale geneesprocessen hierdoor negatief kunnen worden beïnvloed. Tapijt dempt geluid en kan daardoor bijdragen aan een beter akoestisch milieu.

"En dan is er nog het feit dat tapijt de risico’s van valongelukken aanzienlijk kan beperken, omdat men er vaster op staat dan op harde oppervlakken. In de statistiek over doodsoorzaken onder ouderen staan valongelukken hoog genoteerd. Dit is voor vele instituten een belangrijke reden om tapijt als vloerbedekking te kiezen”, legt Jan Ladefoged uit. ”Als er dan iemand valt, breekt tapijt de val aanzienlijk beter dan een harde oppervlakken”.
 

13-01-2010 8:45


De vakbeurs Facilitair vindt vanaf vandaag (13 januari) plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. De twaalfde editie van de beurs duurt tot en met vrijdag. Vakbeurs Facilitair is dé ontmoetingsplaats voor facilitair verantwoordelijken en leveranciers van facilitaire producten en diensten. Op Facilitair presenteren bedrijven de meest uiteenlopende facilitaire producten en diensten. Ook de nieuwe organisatie Partners in Design is daar te zien.

De firma presenteert de volledig vernieuwde collecties van de bekende firma Amtico, waaronder de nieuwste innovaties Fiber en Linear Metallic. Amtico staat naar eigen zeggen voor hoogkwalitatieve, design georiënteerde vinylstroken en –tegels. Met ingang van januari 2010 worden alle Amtico-producten in Nederland exclusief vertegenwoordigd door Partners in Design.

Zie ook:

partnersindesign | amtico
Advertorial Gebrs. Willard
Spacia-dagen eind september
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >