Nieuws


29-07-2009 11:15

De Deense tapijtfabrikant egetæpper heeft een nieuwe tapijtcollectie ontwikkeld voor de horecabranche, waarbij de nadruk ligt op zuivere lijnen en goed design. De designers achter de collectie hebben onze vijf zintuigen als inspiratiebron gebruikt. De Sense-collectie weet volgens de makers de vredige harmonie van de natuur te combineren met stijl, comfort en sfeer voor het interieur.

Nieuw is dat de collectie een bijzonder assortiment patronen biedt die speciaal zijn ontwikkeld voor hotelkamers. Bij de uitwerking van deze patronen is speciaal rekening gehouden met het formaat en de inrichting die typerend zijn voor hotelkamers. Op die manier is het bedrijf erin geslaagd om met een standaardcollectie een unieke uitstraling te creëren.

"Het bed vormt het centrale element in de hotelkamer. Wij zijn dan ook uitgegaan van de plaatsing van het bed en zijn op die manier gekomen tot een reeks patronen waarmee de vloer een integraal onderdeel wordt van de inrichting van de kamer. Op die manier gaat het bij de collectie om meer dan 'alleen' tapijten. De collectie zorgt er mede voor, dat er een uniek geheel in de kamer ontstaat", aldus Elisabet Sommerfeldt, één van de belangrijkste mensen achter de creatie van de Sense-collectie. Sommerfeldt is in het dagelijks leven werkzaam als creatief directeur bij de Duitse dochteronderneming van egetæpper.

"Met de creatie van Sense willen we inspelen op een trend die momenteel in het grootste deel van de wereld steeds meer terrein wint. De stijl hangt nauw samen met de spirituele wereld, waarmee we voor onszelf rust proberen te vinden. Als moderne mensen met een vaak hectisch en druk leven van alledag zijn we op zoek naar toevluchtsoorden waar we al die drukte even naast ons neer kunnen leggen. Die tendens zien we met name steeds sterker op het gebied van spa en wellness. Daar wordt een rustige en meditatieve sfeer gecreëerd met behulp van neutrale kleurencombinaties en natuurlijke materialen, zoals steen en hout", zo vertelt Sommerfeldt.

"In onze optiek biedt textiel als vloerbedekking een heleboel voordelen, zowel qua design als qua binnenklimaat en sfeer. Bij het creëren van Sense zijn we te werk gegaan vanuit deze overtuiging. Sense is een multifunctionele collectie met een hele reeks modieuze designmogelijkheden, van organische en golvende lijnen tot rechte en lineaire designs. Tegelijkertijd is bij de ontwikkeling van de collectie gefocust op het milieu en op de gevolgen voor het binnenklimaat", gaat Sommerfeldt verder.

"Het textielmateriaal biedt in onze ogen bij de inrichting van hotels een reeks duidelijke voordelen. De tapijten zijn zacht en aangenaam om op te lopen. Met de Sense-collectie hebben wij bovendien de trend binnen het moderne interieurdesign weten te combineren met goede eigenschappen als het gaat om het binnenklimaat. De collectie voegt dus niet alleen spirituele schoonheid toe aan de inrichting, maar draagt ook bij met goede akoestische eigenschappen en een aangenaam loopcomfort. Met tapijten van Sense kunt u daarom de hardheid vermijden die harde materialen als steen en hout van nature met zich meebrengen. Daar varen de hotelgasten en het personeel wel bij", aldus Elisabet Sommerfeldt.

Egetæpper a/s is de grootste Scandinavische producent van textielvloeren, inclusief kamerbrede tapijten, tapijttegels en maatwerktapijten, die wereldwijd in de markt worden gezet via eigen verkoopbedrijven en lokale agentschappen. De missie van egetæpper is dat het bedrijf de klanten wil helpen met fraaie en sterke vloeroplossingen waar mensen zich goed bij voelen.

28-07-2009 10:38

Het kantoor van Bouwfonds Ontwikkeling aan de Poortweg in Delft heeft een totale metamorfose ondergaan. Februari dit jaar (2009) startte Verwol Projectafbouw met het renoveren van de vijf verdiepingen die eind juni zijn opgeleverd en per direct door de opdrachtgever in gebruik zijn genomen. De renovatie heeft slechts 4,5 maand in beslag genomen wat erg kort is voor een totaalrenovatieproject.

Verwol Projectafbouw plaatste in het gehele kantoor circa 650 vierkante meter systeemwand van het type Clearvison, zowel enkel- als dubbelglas en ruim 300 vierkante meter systeemwand afgewerkt met diversen soorten Vescom vinyl behang. Opvallend detail zijn de op maat gemaakte kasten, die volledig zijn opgenomen in de Clearvision glaswanden. Voor de vloerafwerking is gekozen voor tapijt, parket en marmoleum, in totaal 22 verschillende types met elk hun eigen uitstraling.

Als rode draad door de vijf verdiepingen loopt de stalen trappenpartij, die is voorzien van een volglazen balustrade en ingelegde houten treden. Deze vormt samen met de semi zwevende glazen bordesuitbouw met oppervlakte van 50 vierkante meter een echte blikvanger. Zowel de trap als de glazen bordesuitbouw is door Verwol op maat gemaakt en gemonteerd.

Door de eigen interieurafdeling en fabriek is Verwol in staat maatwerkinterieurs te vervaardigen. Voor dit project is onder andere een receptiebalie met podium en uitgiftebuffet in het restaurant geleverd, maar ook de pantry's op de vijf verdiepingen zijn speciaal op maat gemaakt. Tenslotte zijn een aantal ladekasten met metaal bekleed en zijn de kopieerunits voorzien van gestoffeerde panelen.

Overige werkzaamheden van Verwol in het kader van dit project: divers schilderwerk, betimmeringen zoals (gevel)koven en het opnemen van brandwerende deuren.

Zie ook:
Opening stadsdeelkantoor Zuideramstel
Glaswanden van Verwol
Marlies Rohmer wint opnieuw
Nieuw hoofdkantoor KPMG
Oplevering eind 2010
Grootste campus van Europa
Deventer ziekenhuis kiest Verwol
De wanden en plafonds van Verwol
Haworth realiseert afgewogen kantoorinterieur
Zeven kilometer rail
Gesegmenteerde glaswand
 

17-07-2009 16:07

Tapijtfabrikant Desso heeft tijdens de zomer haar ‘Cradle to Cradle’ doelstellingen voor 2009 bereikt. Hiermee ligt de tapijtfabrikant naar eigen zeggen op koers om in 2020 volledig volgens deze duurzame filosofie te produceren.

“Het streven was dit jaar drie ‘Cradle to Cradle’ tapijttegels te certificeren. Inmiddels zijn dit er negen, ofwel 22 procent van onze tapijttegels is gecertificeerd. Ons doel is een gesloten kringloop te maken voor onze producten,” aldus Stef Kranendijk, CEO van Desso. “Om dit doel te bereiken hebben we onlangs een programma opgestart om tapijttegels terug te nemen. Tapijt dat aan het eind van zijn levensduur is gekomen, wordt ingezameld en verwerkt tot ruw materiaal voor nieuw tapijt. Door gebruikte tapijten in te zamelen bij klanten, voorkomen we dat het tapijt op de stortplaats terechtkomt.”

Naast de ‘Pallas’ en de ‘Torso’ tegel, die eerder dit jaar werden gelanceerd, heeft Desso nog zeven andere productielijnen weten te certificeren; Flavia, Flux, Palatino, Penta, Trapez, Rempra en Madison, waarmee het totaal op negen komt. Een omvangrijke operatie, aangezien elk onderdeel van het productieproces aan de ‘Cradle to Cradle’ standaarden moet voldoen. "Daarnaast moeten alle leveranciers stoffen gebruiken die binnen de bepalingen van het certificaat vallen."

“We willen alle onderdelen van onze producten zo maken, dat ze altijd hergebruikt, of beter nog, ‘geupcycled’ kunnen worden,” aldus Alexander Collot d’Escury, CCO van Desso. 

De certificaten worden getest op vijf verschillende elementen. Allereerst wordt de producttransparantie onderzocht. Gekeken wordt naar de grondstoffen waaruit een product bestaat en de effecten daarvan op de gezondheid en het milieu. Daarnaast wordt geanalyseerd of de verschillende grondstoffen herbruikbaar, of nog beter, ‘upcyclebaar’ zijn. Vervolgens wordt de hoeveelheid energie en water in kaart gebracht die nodig zijn voor het productieproces en tot slot wordt onderzocht welke ethiek de organisatie nastreeft. 

Desso heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken om te voldoen aan deze vijf elementen. Zo zijn alle grondstoffen van de tapijttegels onafhankelijk getest door de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA). Inmiddels is Desso zo ver dat het garen en de rug van de tapijttegels steeds opnieuw kunnen worden gebruikt, zonder kwaliteit of waarde te verliezen.

Desso heeft naar eigen zeggen ook grote stappen gezet om energie te besparen en de uitstoot van CO2 te beperken. Zo wordt er gebruikgemaakt van groene stroom, heeft elk afzonderlijk product een zogeheten GuT-certificaat, worden er geen chloorbevattende oplosmiddelen gebruikt en wordt het afval dat er is, gebruikt als brandstof voor elektriciteit. Daarnaast hebben de fabrieken van Desso waterzuiveringsinstallaties, die jaarlijks 410 miljoen liter water verwerken. Meer dan 50 procent wordt opnieuw gebruikt en het doel is om deze waterkringloop aan het begin van volgend jaar sluitend te maken. Met het nieuwe gesloten koelsysteem bespaart Desso daarnaast jaarlijks ook nog eens zo’n 11 miljoen liter drinkwater. 

In samenwerking met EPEA en MBDC (McDonough Braungart Design Chemistry) heeft Desso het onderzoek en de analyse van de eigen producten kunnen versnellen. “We doen al geruime tijd onderzoek en analyse naar ‘Cradle to Cradle’ certificering. Met deze ervaring kunnen we de tapijttegels per productgroep laten certificeren en hoeft dit niet meer per tapijttegel te gebeuren,” vertelt Kranendijk. “Dit versnelt de certificering aanzienlijk.”

17-07-2009 15:53

Aanbieder Alphenberg introduceert iets nieuws in de wereld van projectinrichting: honderd procent leren vloer- en wandtegels. Met deze introductie start de dochteronderneming van leerspecialist Esbeco een 'geheel vernieuwde, innovatieve interieurtrend'.

"Het stoere, robuuste leer met een vintage look maakt elke vloer of wand volslagen uniek", aldus de aanbieder. "Deze uniciteit geeft niet alleen de vloer of wand, maar ook het gehele interieur een totaal eigen karakter en stijl. Het natuurlijke materiaal versterkt de sfeer en de kleur van een interieur en past dankzij de natuurlijke afbreekbaarheid en recyclebaarheid van het product uitstekend bij de huidige cradle to cradle ontwerpen." 

Door zijn doorleefde en warme uitstraling heeft een leren vloer of wand volgens Alphenberg een 'stoere, gedurfde en vernieuwende look'. Nerven, insectensteken en schrammen geven de leren tegels deze levendige uitstraling. "De leren tegels contrasteren prachtig met moderne, kunstmatige materialen en vullen andere natuurlijke materialen juist aan. Dat maakt de leren vloer- en wandtegels tot de spijkerbroeken onder de vloeren: stoer, doorleefd met een vintage look en voor iedereen op maat te maken." 

De vloeren zijn verkrijgbaar in negen kleuren en in tegels van drie verschillende afmetingen. Via een lasertechniek is het product eenvoudig op maat te maken. Ook een leren wand behoort daardoor tot de mogelijkheden. Alphenberg geeft standaard 5 jaar garantie op de leren tegels. Prijzen vanaf 160 euro per vierkante meter.

10-07-2009 14:20

Parthos B.V. te Panningen, producent van mobiele wandsystemen en interieurbouwprojecten, heeft de grootste order ooit op het gebied van mobiele paneelwanden binnengehaald. De order wordt in één fase geleverd. Met het project is een bedrag van meer dan 10 miljoen euro gemoeid.

Het betreft een order voor het leveren en installeren van mobiele paneelwandsystemen voor het project ‘Marina Bay Sands', een zogenaamd 'Integrated Resort' met MICE-area in Singapore. De projectontwikkelaar is de Las Vegas Sands Corporation, een Amerikaans bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling en exploitatie van hotels, casino's en resorts.

Tijdens een uitgebreide tenderprocedure kwam Parthos als sterkste naar voren. Met name de door Parthos voorgestelde logistieke afwikkeling en haar uitgebreide ervaring en kennis op het gebied van brandwerendheid waren hierbij doorslaggevend.
Het project zal halverwege 2010 worden opgeleverd.

03-07-2009 8:48

Afgelopen maandag 29 juni was een belangrijke voortrekker van de duurzaamheidsbeweging even in Nederland. Nee, niet Michael Braungart. Bij InterfaceFLOR in Scherpenzeel werd een lezing gegeven door de Amerikaanse Interface-oprichter Ray Anderson.

Anderson vertelde onder meer over zijn 'geboorte' als duurzaamheidsgelovige in 1994. En de aimabele Amerikaan benadrukte met een onvervalste 'southern drawl' dat de aandacht voor duurzaamheid bij Interface vanaf medio jaren negentig niet werd ingegeven door markertingoverwegingen. "Het gaat ons echt alleen om het veiligstellen van de wereld voor onze kleinkinderen. Wanneer we nu niets doen, is er voor hen namelijk geen toekomst meer."

Anderson gaf aan blij te zijn met de recente aandacht van andere bedrijven voor duurzaamheid. "Ik zie duurzaamheid zeker niet als ons unique selling point. Elk bedrijf dat zich bekeert tot een meer duurzame bedrijfsvoering zie ik als winst; het betekent een overwinning voor de overtuiging die wij al 15 jaar verkondigen."

Niettemin gaf de Amerikaan aan enige twijfels te hebben bij de recente Cradle to Cradle-hype. "Afgaand op de bedrijven die nu CC-gecertificeerd zijn, moet ik concluderen dat zij in de meeste gevallen de standaarden die wij onszelf opleggen in de verste verte niet benaderen."
Die Interface-standaard is dan ook ambitieus: in 2020 wil het bedrijf volledig duurzaam zijn. Anderson: "En dat gaan we halen, hoe moeilijk het ook nog zal worden."

Zie ook:
Design én duurzaamheid 
Ecometrics resultaten gepubliceerd
Spin Rotterdam
Ruim 200.000 vierkante meter tapijt
huren is duurzaam 
Vitaliteit en Gastvrijheid
Michael Braungart wint terrein 
Kubermann kiest voor Interface

  


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >