Nieuws


25-11-2009 8:50

Aramco Overseas Company (AOC) is onlangs verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor in Den Haag. Het nieuwe kantoor, een bestaand pand uit de jaren tachtig, moest volledig heringericht worden.

Na een ontwerpselectie is Group A in maart 2009 geselecteerd voor deze herinrichting. Voor AOC was een snelle ontwerp- en afbouwtijd belangrijk. Na een korte en intensieve ontwerpperiode werd, samen met Verwol Projectafbouw, begonnen met de herinrichting. Het project is in slechts twaalf weken uitgevoerd. Hierdoor kon AOC in augustus, volgens plan, verhuizen naar hun nieuwe hoofdkantoor.

Het ontwerp van Group A maakt daarom gebruik van de meest herkenbare onderdelen van het bestaande gebouw, maar weet tegelijkertijd een nieuwe identiteit te creëren. Deze identiteit bouwt voort op de bijzondere culturele achtergrond van AOC, een dochteronderneming van de Saudische oliemaatschappij Saudi Aramco. In het interieur wordt gerefereerd aan deze Arabische achtergrond, onder meer door gebruik te maken van geabstraheerde patronen, kleuren en materialen die typerend zijn voor de Arabische architectuur.

Het gebouw bestaat uit twee vleugels van elk vijf verdiepingen rond een centraal atrium. Het ontwerp van Group A versterkt de functie van het atrium als hart van het gebouw en vult tegelijkertijd het uiterst rationele ontwerp verder in.

Grote hangende kubusvormige lichtelementen geven maat aan de ruimte en zorgen voor een warm lichtbeeld. Verdiepinghoge spiegels in wat voorheen blinde inkassingen waren zorgen voor onverwachte visuele relaties van boven naar beneden. Een meanderend receptiemeubel verbindt de verschillende functies en plekken in het atrium en leidt bezoekers.
Het concept voor de kantoren op de verdiepingen is gebaseerd op een combinatie van klassieke cellenkantoren en informele 'open vloer-kantoren'. Per verdieping zorgt een doorlopend houten gangmeubel over de volle lengte van het gebouw voor een natuurlijke samenhang. Naast de toegangen naar de cellenkantoren zijn hierin ook kastruimtes, garderobes en zitjes opgenomen. De overige wanden bestaan voornamelijk uit glas, voorzien van een abstracte half-transparante print. Dit samenspel tussen glas en hout, open en gesloten, is zo ontworpen dat daglicht zo diep mogelijk op de verdiepingsvloeren kan doordringen. De betonnen constructieve schijven, die op een aantal plekken zichtbaar zijn, zijn bekleed met stoffen panelen, als waren het grote schilderijen. Collectieve functies, zoals de op iedere verdieping ingerichte breakoutruimtes, zijn langs het atrium gesitueerd. Op de begane grond is een  restaurant, een expositieruimte en een islamitische gebedsruimte samengevoegd.
 

22-11-2009 9:48Tegelijk met de verbouwing van de Grote Zaal van concert- en congrescentrum De Doelen in Rotterdam is de volledige bewegwijzering vernieuwd. Mijksenaar ontwierp en Dehullu Sign Systems zorgde voor de uitvoering. De vormgeving van de borden is gebaseerd op de plattegrond van de Grote Zaal. In kort tijdsbestek zijn 240 bewegwijzeringelementen in gespoten MDF en arcylaat geproduceerd en aangebracht.
de-doelen-picto-rolstoel
In 6 maanden tijd is het gehele project gerealiseerd. Daarin zijn routing en ontwerp bepaald en maatwerkelementen geproduceerd en gemonteerd. Mijksenaar heeft een statisch systeem ontworpen waarmee de bezoeker alle zalen en faciliteiten snel en eenvoudig kan vinden. Verwijzingen zijn goed leesbaar weergegeven en faciliteiten als garderobe en toiletten zijn in stijlvolle pictogrammen afgebeeld. De Doelen zelf is tevreden en geeft aan dat de nieuwe bewegwijzering duidelijk en opvallend is en goed past in het gebouw.
de-doelen-wburgerzaal
De 240 bewegwijzeringselementen variëren in grootte van 1200x1000 millimeter tot 60x300 millimeter. Vanwege het aantal en de uiteenlopende maatvoering vergde de detaillering een aanzienlijke voorbereidingstijd. Dankzij een goede samenwerking tussen de afdelingen interieurbouw en bewegwijzering van Dehullu en een strakke planning was het gehele project gereed voor de opening.

De Doelen is een gebouw met vier entrees en wordt zeer flexibel gebruikt. In het gebouw wordt van meerdere routes gebruik gemaakt. Zo zijn er concertbezoekers die een gereserveerde stoel in een zaal hebben en congresgangers die van het hele gebouw gebruikmaken. Vindbaarheid en een duidelijke routing zijn dus essentieel.
Om het aantal verwijzingen overzichtelijk te houden is het gebouw ingedeeld in drie kwartieren, rond de belangrijkste zaal in dat gedeelte. De plattegrond van de Grote Zaal is de basis van alle huisstijldragers. Een duurzaam ontwerp dat bij De Doelen past. De gekozen roodtinten sluiten uitstekend aan bij de inrichting van het gebouw en de huisstijl van De Doelen.

Dehullu is toonaangevend op het gebied van tentoonstellingsbouw, interieurbouw en bewegwijzering. Het bedrijf bestaat 35 jaar. In deze periode is het uitgegroeid tot een holding met drie bedrijfsonderdelen. Dehullu opereert in de top van de markt, zowel wat betreft kwaliteit als projectomvang. Het bedrijf heeft klanten in binnen- en buitenland, uit bedrijfsleven, overheid, gezondheidszorg, onderwijs, musea en theaters.

 

19-11-2009 9:23


Inrichter Ahrend en textielleverancier Kvadrat gaan nauw samenwerken op het gebied van de marketing en verkoop van SoftCells. SoftCells zijn gepatenteerde panelen die geschikt zijn voor geluidsabsorptie en bevordering van de akoestiek. De panelen kunnen zowel tijdens de bouw als na voltooiing ervan worden gemonteerd.

Ahrend en Kvadrat worden distributiepartners op het gebied van SoftCells. "Onze nauwe samenwerking past in ons beider bedrijfsfilosofie van ‘co-creation': het samen met klanten en architecten zoeken naar mooie, efficiënte en akoestisch uitmuntende inrichtingsoplossingen", licht Remon van Rijn, Manager Marketing en Communicatie van Ahrend, de samenwerking toe.

SoftCells zijn panelen waarbij textiel dat onder spanning staat, wordt toegepast om geluidsabsorptie, lichttransmissie en kleur te beheersen. "Geluid beïnvloedt in belangrijke mate de manier waarop je een ruimte ervaart", aldus Marcel Vermeulen, Country Director Netherlands van Kvadrat. "Een ruimte zonder enige akoestische behandeling heeft een lange ‘nagalmtijd'; geluid wordt versterkt en spraak is moeilijk verstaanbaar. Kvadrat SoftCells zorgen voor een plezieriger werk- en leefklimaat door de akoestiek te verbeteren."

Er zijn twee soorten SoftCells. De ene is de Original, waarbij textiel dat onder spanning staat, licht en geluid beïnvloedt; de andere de SoftCells Broadline. Bij deze nieuwe variant is akoestisch schuim achter de voorste textiellaag aangebracht. Dat resulteert in Klasse A-geluidsabsorptie; SoftCells Broadline zijn de enige panelen die voldoen aan deze hoogste akoestische norm. Deze variant is onder andere toegepast in één van de multifunctionele ruimten bij de NOW Flagship Store van Ahrend in Amsterdam.

SoftCells worden toegepast in zakelijke ruimten, zoals ontvangst-, werk-, presentatie- en vergaderruimten. Vermeulen van Kvadrat: "Zij zorgen niet alleen voor een schitterend resultaat, maar bovenal voor uitstekende akoestische eigenschappen die productiviteit en welzijn bevorderen. SoftCells zijn ideaal voor elke omgeving waar schitterend design, uitstekende akoestiek, duurzaamheid en flexibiliteit belangrijke inrichtingscriteria zijn."

Zie ook:
Kantoorinrichter breidt mogelijkheden uit
Kantoorgigant prikkelt toeleveranciers
Gratis meubilair voor congres 
Milieuinstrument kantoorinrichter 
Europese aanbesteding
Ahrend richt gedeelte ICSE in
Huis Maastricht feestelijk heropend
Kromhout ingericht door Ahrend 
Crisis stimuleert duurzaam ondernemen 
Inruil, reiniging en reparatie 
Advertorial Ahrend

 

03-11-2009 9:33


Na overleg met de stuurgroep van Europarket is besloten om voor Europarket één en dezelfde plaats aan te houden: Kortrijk. Dit met het oog op internationale groei. De beslissing om Europarket in Kortrijk te houden, sluit ook aan bij een onderzoek onder bezoekers en standhouders. Een duidelijke meerderheid van hen gaf eveneens de voorkeur aan Kortrijk Xpo als vaste standplaats voor Europarket.

“Europarket 2010 blijft traditiegetrouw een drie dagen durende beurs in de hallen 1, 2 en 4. De dagen van afspraak worden zondag 25, maandag 26 en dinsdag 27 april 2010”, aldus beursmanager Nathalie Sandra. “De beurs zal open zijn van 9 tot 18 uur; de avondopening wordt geschrapt.” De onderscheidende kenmerken van Europarket 2010 zijn duidelijk. De organisatie mikt nadrukkelijk op de plaatsers en de internationale aankopers. Het is immers de bedoeling dat Europarket niet enkel een sterke Benelux-beurs blijft, maar ook dat er blijvend werk gemaakt wordt van een ruimere internationale uitstraling. Informatieverstrekking, internationale randactiviteiten en nieuwe producten en trends blijven de hoofdrol spelen op een beurs. Doel is noviteiten te presenteren in een aangename sfeer, op een totaal andere manier dan bij de grotere internationale ‘broers’. “Europarket is sinds jaar en dag dé plaats voor de plaatser. Uiteraard blijven zij een hoofdrol spelen, zij immers helpen het succes van Europarket bepalen”, zegt Sandra. “Het belang van de plaatser benadrukken wij in 2010 nog eens extra, zowel in de wandelgangen als op de beursvloer zelf. De vakman moet zich meer dan welkom voelen in Kortrijk!”

De tweede groep waar veel aandacht voor is, zijn de internationale aankopers. “Zij zijn in de eerste plaats op zoek naar nieuwigheden, daarom besteden we daar heel wat aandacht aan. Hierbij betrekken we ook onze exposanten, die we maximaal stimuleren om op hun stand noviteiten te pushen.” Verder komen er meerdere landenpaviljoenen, om de internationale uitstraling van Europarket 2010 te vergroten. Tot slot biedt de beurs wederom meer branchegerichte randactiviteiten. Initiatieven als de Innovation Awards, het Adviesplein, de Internationale parketlegdemonstraties, seminars en de award voor de mooiste stand worden verder uitgebouwd.

Zie ook:
Europarket in de lift
Internationaal deelnemersveld parketbeurs
Ruim half jaar voor de beurs
Europarket 2008 in Kortrijk


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >