Nieuws


02-04-2008 8:36

 

Studenten Textiel van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) geven tijdens il Salone del Mobile in Milaan een andere kijk op stoffen. Ontwerpers van de studierichting Textiel en Mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) presenteren op een innovatieve wijze hun stoffen op iSaloni.

Tijdens de tentoonstelling ‘Royal Dutcheese’, die van dinsdag 15 tot en met maandag 21 april geopend is, kunnen bezoekers de stoffen niet alleen van dichtbij bekijken, maar is textiel ook via een Augmented Reality (AR) headset te bewonderen. Deze compleet nieuwe manier van tentoonstellen, vindt buiten de beurs plaats in de voormalige kaasfabriek aan de Custodi 6. Dat is een geheel nieuwe locatie tijdens iSaloni in de levendige wijk Tortona.

De KABK in Den Haag is de enige academie in Nederland die een gelijkwaardige opleiding in Textiel en Mode binnen een afdeling verenigt. Modestudenten profiteren van de mogelijkheden zich te verdiepen in materiaal- en dessinontwikkeling, terwijl de textielstudenten een antwoord proberen te formuleren op het wervende karakter van mode en hedendaagse ruimtelijkheid.
Tijdens iSaloni dagen jonge textielontwerpers zichzelf uit om hun ontwerpen toe te passen op het interieur en de technologie. Bezoekers van ‘Royal Dutcheese’ ziet in eerste instantie een lege ruimte met daarin een pilaar met stoffen van studenten Textiel. Als de bezoeker de speciaal ontwikkelde headset opzet, worden de tags op de stoffen zichtbaar en door aanraking beweegt de stof in een 3D cirkel om hem heen. Hij staat als het ware in een koker die behangen is met stof. Door de ruimte kijkend, ontvouwt zich boven de bezoeker een insectenwereld van Neeltje Schoenmaker, de pasafgestudeerde textielontwerperster. Schoenmaker ontving onlangs de Zuid-Hollandse Vormgeversprijs in de categorie productontwerp.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is ervan overtuigd dat kunst, nationaal en internationaal, een van de meest innovatieve energiebronnen voor de maatschappij is. Eigenzinnige kunstenaars en ontwerpers houden deze bronnen levend. Voor meer informatie over de KABK kan men de website www.kabk.nl bezoeken.

02-04-2008 8:20


Mede dankzij de toepassing van het Slimline-vloerconcept is bedrijvencomplex Kraanspoor aan de Noordelijke IJ-oever in Amsterdam tijdens de jaarlijkse vastgoedbeurs MIPIM in Cannes tweemaal onderscheiden.

Kraanspoor won zowel de MIPIM Special Jury Award als de Green Building Award voor de duurzaamheid van het gebouw. De Special Jury Award wordt door een internationale jury toegekend aan het ‘beste’ gebouw. Het 270 meter lange en 13 meter brede Kraanspoor kwam als grote prijswinnaar uit de bus en liet de veertien andere genomineerden achter zich.

Het slanke gebouwconcept kon onder meer ontwikkeld worden dankzij de toepassing van het Slimline-vloerconcept, dat voor Kraanspoor een maximum gewicht realiseert van slechts 250 kilogram per vierkante meter. Het vloerconcept is voorzien van klimaatleidingen die, gebruikmakend van het oppervlaktewater van het IJ, het gebouw op een duurzame wijze koelen en verwarmen. Slimline onderscheidt zich ten opzichte van andere vloerconcepten, doordat de vloer dunner, lichter en duurzamer is. Slimline is bij uitstek geschikt voor kantoorgebouwen, omdat er meer verdiepingen kunnen worden gerealiseerd bij gelijkblijvende gebouwhoogte (zeven lagen in plaats van zes bij conventionele technieken).

Daarnaast wordt Slimline steeds vaker toegepast in appartementbouw (vanwege de vrije indeelbaarheid) en in renovatieprojecten (vanwege het beperkte gewicht). Basis van het concept vormt een 70 millimeter dunne betonnen plafondplaat met ingestorte staalprofielen, voorzien van een standaardgatenpatroon voor de doorvoer van leidingen en installaties. Op staalprofielen wordt een solide dekvloer aangebracht, die plaatselijk toegang biedt tot de installatieruimte.

www.slimlinebuildings.com.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >