Nieuws


23-03-2008 12:09


In het krachtenveld van de bouw vinden kenmerkende verschuivingen plaats. Of het nu gaat om de krappe arbeidsmarkt, om gebieds- en projectontwikkeling, om de beleving van ruimtes: individuen worden kritischer en mondiger en spelen een steeds prominentere rol. Voor ontwikkelaars, corporaties, bouwondernemingen betekent dat een andere focus. De (woon)consument wordt (woon)producent. De mens én wat hem drijft komen centraal te staan.

Hoe spelen partijen in de bouwwereld in op die verschuiving? Hoe geef je de consument regie? Wat boeit en bindt werknemers? En: hoe vertalen we dat in uitvoerbare en rendabele oplossingen? Deze én andere vragen stonden centraal tijdens het SigmaCongres 2008. In Papendal in Arnhem verkenden sprekers van binnen en buiten de bouw het thema van het congres: 'Mensen Bewegen. Over verkennen, vertalen en verzilveren in de bouw'.

Guus Duray, verkoopleider van Sigma Coatings, lichtte in zijn openingsspeech de keuze voor dit thema toe: "Mensen zijn uiteindelijk de cruciale factor bij het behalen van succes. Daarom is het zo belangrijk jezelf de vraag te stellen: wat willen mensen? Vanzelfsprekend is dat geen makkelijke vraag, maar er is wel een rode draad. Mensen willen meer zeggenschap. Over hun werk, hun leven en omgeving."

Key note spreker Carl Rohde, cultuursocioloog en eigenaar van trendwatchersbureau Signs of the time, nam het onderdeel ‘verkennen' op zich. Hij stelde de vraag: ‘hoe raak je een doelgroep op een sympathieke manier in het hart?' Hij deed dat aan de hand van drie trends. Trends die mensen bewegen en die niet meer weg te denken zijn. Het gaat volgens Rohde om het creëren van een experience economy. Een wereld waarin je je doelgroepen een belevenis biedt rond je product. "Spullen hebben we genoeg. Wat we willen zijn memorabele ervaringen. Als je mensen boeit, heb je ze mee", is zijn boodschap. Daarnaast is de trend dat we in een stress society leven belangrijk. Rohde: "Consumenten hebben gebrek aan rust. Als je als bedrijf aanbiedt je doelgroep te helpen ontstressen, gaan ze van je houden." Tot slot: sustainability, dat is waar deze eerste twee trends samenkomen. Duurzame oplossingen bieden én je doelgroep tegelijkertijd laten ontstressen en beleven, dat is waar het om gaat in deze maatschappij in beweging.

Die ‘verkenningen' vertalen én verzilveren in rendabele oplossingen, dat is waar Jos Stuyfzand van Philips Design zich mee bezig houdt. Door gebruik te maken van belevenisconcepten waarin licht, beeld en geluid verenigd zijn, levert Philips Design multimediale omgevingen aan bijvoorbeeld ziekenhuizen of hotels. Omgevingen die zich richten op het welzijn en welbevinden van mensen. De ziekenhuisomgeving past zich aan de patiënt aan, in plaats van andersom. Patiënten voelen zich prettiger én herstellen sneller. In een hotelkamer wordt de gast in staat gesteld zijn kamer zo aan zijn individuele stemming aan te passen dat een persoonlijk klimaat ontstaat waarin alle zintuigen worden geprikkeld.

In vier parallelsessies gingen diverse sprekers met elkaar in discussie over hoe vertalen en verzilveren nu precies vorm krijgt in de wereld van de bouw. De deelsessies hadden de volgende thema's: belevingsconcepten, boeien en binden in de bouwbranche, mensenkennis, wensenkennis (over particulier opdrachtgeverschap in Almere) en bewogen bouwen.

Foppe de Haan, als bondscoach van Jong Oranje specialist in ‘mensen bewegen', sloot onder het motto ‘een bewogen mens is goud waard' het congres op inspirerende wijze af.

Aan het slot van de dag tekende zich één hoofdconclusie af: beleving is een cruciale succesfactor als we mensen willen raken. Of we ze nu willen werven voor een loopbaan in de bouw, willen verleiden tot de aankoop van een huis, of als we draagvlak willen krijgen voor groot onderhoud. Die beleving is alleen te creëren als we ons oprecht verdiepen in mensen en verbindingen aangaan.
23-03-2008 11:45

Hunter Douglas heeft het bod op maximaal 13,4 miljoen gewone aandelen die in handen zijn van minderheidsaandeelhouders formeel uitgebracht. Op 13 maart maakte de raambekleder al de plannen voor het uitkopen van zijn minderheidsaandeelhouders bekend. Doel: de beursnotering beëindigen.

Hunter Douglas doet een bod van 43 euro per aandeel in contanten. De minderheidsaandeelhouders hebben een belang van ruim een kwart. De aanmeldingstermijn begon op 21 maart en eindigt op 21 april. Binnen twee handelsdagen na het aflopen van de aanmeldingstermijn zal Hunter Douglas bekendmaken of het bod gestand zal worden gedaan.

Als alle aandelen worden aangemeld, zal Hunter Douglas de beursnotering beëindigen. Bestuursvoorzitter Ralph Sonnenberg heeft via zijn investeringsvehikel Bergson 72 procent van de aandelen in handen. Hunter Douglas overweegt al een paar jaar om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen. In 2005 verhoogde Sonnenberg zijn belang van 52 naar 72 procent.
17-03-2008 8:32

Na de aanstaande sluiting van de Evenementenhal in Rijswijk wordt de Vakbeurs Vloeren in de gelijknamige hal in Gorinchem voorgezet. De vijfde editie van de beurs voor harde en zachte vloerbedekking en aanverwante artikelen wordt gehouden van 29 september tot en met 1 oktober 2008.

Beursorganisatoren Marjolein Kamerbeek en Angelique Kooijman verwachten door de positieve reacties van de oud-exposanten over de verplaatsing naar de centraal gelegen Evenementenhal Gorinchem, een goed deelnemersveld. De exposanten uit de vloerenbranche richten zich op woninginrichters en vloerenbedrijven.

De vijfde editie van Vakbeurs Vloeren wordt opnieuw gekenmerkt door de full service-formule, die Hennie van der Most als motor achter de evenementenhallen bedacht. Voor een totaalbedrag kan de exposant op standbouw, maaltijden, catering, parkeren en de uitnodingsservice rekenen. De bezoekers maken gratis gebruik van alle faciliteiten op de beursvloer
14-03-2008 8:47


Hunter Douglas, fabrikant van raambekledingsproducten, heeft last van enige economische tegenwind. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar werd 36,7 procent minder winst behaald. De kwartaalwinst daalde van 102,3 miljoen naar 64,8 miljoen dollar.

De winstdaling werd volgens de woordvoerder onder meer veroorzaakt door de waardevermindering van de beleggingsportefeuille. Ook nam Hunter Douglas een last van 23,7 miljoen dollar op de verkoop van zijn belang in een smelter in Vlissingen.

Als gevolg van het magere vierde kwartaal, liep de jaarwinst van de belegghingsportefeuille van het bedrijf terug. In 2007 behaalde Hunter Douglas hiermee nog 61,8 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat nog 66,2 miljoen dollar.

Het bedrijfsresultaat daalde in het vierde kwartaal met 15,5 procent tot 83,4 miljoen dollar. De omzet steeg evenwel met 15 procent naar 779,5 miljoen dollar.

De nettowinst over het gehele vorige jaar daalde met 5,4 procent tot 309,4 miljoen dollar. De jaaromzet nam met 15,1 procent toe tot 3,02 miljard dollar.

Aandeelhouders ontvangen op basis van deze cijfers een dividend van 2 euro per aandeel.
13-03-2008 8:33

lifefinal

Met de Communication Awards onderscheidt de organisatie achter Batibouw 2008 de bedrijven met de meest creatieve stand, de beste reclamecampagne ter gelegenheid van de beurs of het beste onthaal op de stand. Cosentino, specialist in kwarts en natuursteen, viel in de prijzen, met een Award voor Best Product Communication. Het bedrijf won het van meer dan duizend exposanten en sleepte bovendien, met twee andere finalisten, een nominatie voor het beste onthaal op de stand in de wacht.

En er was nog meer Cosentino-nieuws: de nieuwe reeks 'Life!' uit het Cosentino-gamma werd door de Batibouw-jury (met vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en van de AiNB, de Associatie van Interieurarchitecten van België) genomineerd voor de Innovation Award Design. Life! heeft een uitgebreid kleurengamma, een kenmerkende vormgeving en innoverende bacteriedodende eigenschappen. De Innovation Award Design bekroont de onderneming die de voorbije 12 maanden het meest futuristische, innoverende design in de handel heeft gebracht.

Ten slotte is Cosentino ervan overtuigd dat milieu en duurzaamheid prioriteit moeten krijgen. Het bedrijf investeert voortdurend in onderzoek en innovatie om zijn hele productieketen milieuvriendelijker te maken. De organisatoren van Batibouw hebben deze inspanningen beloond door het bedrijf op te nemen in het 'Milieuparcours', dat fabrikanten met milieuvriendelijke initiatieven en oplossingen verbindt.

De Cosentino groep is een Spaans familiebedrijf, dat zich toelegt op het ontwerpen, produceren en verspreiden van architectonische en decoratieve natuursteenwerken. Cosentino bouwt sterke merken uit rond toonaangevende producten voor vernieuwende toepassingen in de particuliere woonomgeving en openbare gebouwen. De speerpunten van het Cosentinobeleid zijn: een goed ontwerp en vernieuwing. Met het Indoor Air Quality certificaat van het Greenguard Environmental Institute en het NSF-certificaat onderstreept Cosentino haar duurzame omgang met het milieu.

Cosentino is aanwezig in meer dan tachtig landen, met zes fabrieken, veertien steengroeven, negentien werkplaatsen en 2.060 werknemers. Het Spaanse hoofdkantoor bevindt zich in Macael, Andalusië, van waaruit acht internationale dochtermaatschappijen geleid worden: Cosentino USA, Latina Vitória, Cosentino Benelux, Cosentino UK, Cosentino Deutschland, Cosentino Scandinavia, Cosentino Swiss, Cosentino Portugal en Cosentino Italia. In 2006 was meer dan 64 procent van de productie bestemd voor export buiten Spanje.

http://www.cosentino.es/

http://www.silestone.com/

 

07-03-2008 16:46


Voor de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie (MITT) is een CAO-principeakkoord bereikt tussen FNV Bondgenoten en de werkgevers. De afspraken zijn onder anderen gericht op de employability van de werknemers en een versterking van de positie van tijdelijke krachten en jongeren.

Arno Dahlmans, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het akkoord geeft een goed signaal af. Ook al kampt de industrie met hevige concurrentie vanuit de lagelonenlanden, de werkgevers realiseren zich dat ze moeten investeren in hun werknemers. Dat gaat verder dan een loonsverhoging. Uitzendkrachten worden voortaan na vier maanden betaald volgens de loontabel van het bedrijf dat ze inhuurt. En jongeren met een VMBO- of MBO-diploma ontvangen een hoger startsalaris."

Voor werknemers die niet kunnen reïntegreren in de MITT starten er in de regio's Twente en Helmond twee pilots voor intersectorale samenwerkingsverbanden. Dahlmans: "Er wordt dus ook buiten de eigen sector gekeken of een werknemer kan reïntegreren. Maar het kan ook zijn dat een werknemer uit bijvoorbeeld de metaal reïntegreert in de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie. Dit komt ten goede aan de employability van werknemers."

In het akkoord is een totale structurele loonsverhoging afgesproken van 7 procent gedurende de looptijd van 26 maanden. Daarnaast wordt werkgevers in 2008 aanbevolen uitsluitend gebruik te maken van NEN-gecertificeerde uitzendbureaus. In 2009 worden werkgevers hiertoe zelfs verplicht.

Hoewel de cao ingaat op 1 mei 2008 worden de normen van de oude Arbeidstijdenwet gehandhaafd. De MITT start tevens met een pilot voor 250 scans waarbij wordt gekeken naar de eerder verworven competenties van werknemers. Als deze pilot een positieve evaluatie krijgt, wordt het aantal scans uitgebreid. In totaal werken er circa 12.500 mensen in de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >