Nieuws


30-10-2007 9:13

baffles-in-roc-aventus

Een van de grotere scholenbouwers in Nederland, AGS Architecten uit Heerlen, kreeg de opdracht om een nieuwe school in Apeldoorn te ontwerpen: het ROC Aventus. De school is een regionaal opleidingscentrum waar diverse beroepsopleidingen worden verzorgd.

Een belangrijk uitgangspunt bij de opdracht was dat dit grote onderwijscomplex extreem energiezuinig moet worden. Het architectenbureau koos daarom voor betonkern-activering. Betonkern-activering maakt gebruik van de massa van de vloeren bij de regulering van de temperatuur. In de kern van de vloeren worden waterleidingen aangebracht, die de omgevingswarmte langzaam opnemen en weer afgeven. Het gevolg is dat pieken in de warmte- en koudebehoefte worden gedempt, waardoor de vloeren/plafonds op een vrij constante temperatuur blijven. Dit leidt uiteindelijk tot een flinke besparing op de energiekosten.

Een voorwaarde bij dit systeem is dat er goede uitwisseling van temperatuur kan plaats vinden met de vloeren/plafonds. Omdat betonkernactivering werkt op basis van lagetemperatuurverwarming, kunnen ook warmtepompen gebruikt worden, een beproefde vorm van duurzame energie. Een goede akoestiek in een schoolgebouw is zeer belangrijk. Om die te krijgen zou onder normale omstandigheden een gesloten akoestisch Rockfonplafond de ideale oplossing zijn. In dit project was dat echter niet mogelijk. Het systeem van betonkern-activering werkt immers alleen als er een directe uitwisseling van temperatuur plaatsvindt met open plafonds. In goed overleg met de architect en de opdrachtgever wist Rockfon een verrassende oplossing te ontwikkelen. Door niet minder dan 18.600 stuks baffles in diverse afmetingen te verwerken, zijn esthetisch mooie ruimtes ontstaan die perfect voldoen aan de akoestische eisen, en die de werking van de betonkern-activering niet belemmeren. De gebruikte Rockfon Baffles bestaan uit Rockfon Fibral Alu panelen in een aluminium frame, waarbij gebruik gemaakt is van slimme oplossingen om de kosten van ophangmaterialen en arbeid te minimaliseren.
29-10-2007 8:37

De eerste TNOkeur voor vloerbedekking is toegekend aan 'ColoRex', een homogeen geperste vinyltegel van Forbo Flooring. Dankzij deze kwalificatie kan ColoRex worden toegepast in operatiekamers, hartcatherisatiekamers en intensive care-units.

"ColoRex maakt deel uit van een heel systeem," aldus Udo Weijkamp, manager business development van Forbo Flooring. "Daarom heeft Forbo zowel de ColoRex tegel als de geleidende lijm, het koperband, de geleidende primer en de leginstructie laten certificeren. Ook het onderhoudssysteem is een wezenlijk onderdeel van de vloer."

In het Diaconessehuis in Meppel is de ColoRex-vloer in de operatiekamers toegepast. In de medische ruimten moet statische elektriciteit van apparatuur via de vloer afgevoerd kunnen worden. Het ColoRex systeem voldoet aan die eis. De hoge dichtheid van het materiaal zorgt verder voor een lage rolweerstand, waardoor bedden en apparatuur makkelijk zijn te verrijden. Omdat de onder hoge druk geperste vinyltegel vrij is van poriën, is een ColoRex vloer snel en grondig te reinigen. Bacteriën en andere schadelijke micro-organismen krijgen niet de kans om zich te verspreiden. Het product wordt naadloos geïnstalleerd en is bestand tegen alle gebruikelijke reinigingsmiddelen en desinfectanten.
26-10-2007 16:32


Vloerbedekkingfabrikant Tarkett Benelux B.V. steunt The Green Belt Movement van Nobelprijswinnares professor Wangari Maathai uit Kenia. Zij bewees het verband tussen vrede, duurzaam beheer van hulpbronnen en verstandig beleid.

Tarkett Benelux geeft steun aan de beweging van Maathai: "We zijn blij de Green Belt Movement van Wangari Muta Maathai te mogen steunen. Tenslotte leven we allemaal in de Global Village, en constructieve acties in Afrika of een ander werelddeel beïnvloeden vroeg of laat ook Nederland", aldus een woordvoerder. 
23-10-2007 9:08


Tarkett start samen met de stoffeerder een specifiek recyclingproject voor overtollige vloerbedekking in het Flevoziekenhuis in Almere. De stoffeerder verzamelt de zuivere snijafvalstukken (tot ongeveer 10% van de bestelde vloer) in speciale recycling zakken, die Tarkett bij het begin van de installatie levert. De zakken worden dan op speciale gebruiksvriendelijke trolleys geplaatst. Wanneer de trolleys compleet gevuld zijn, informeert de stoffeerder Tarkett. Die neemt contact op met de Tarkett homogene vinyl fabriek in Ronneby zodat zij een pick-up van de trolleys kunnen inplannen (bij een terugkeer na levering, zodat we het transport optimaal kunnen benutten).

In de Tarkett homogene vinyl fabriek in Ronneby controleert Tarkett het te recyclen vloermateriaal, en na goedkeuring door het laboratorium en kwaliteitscontrole wordt het vermalen tot granulaat om als grondstof voor nieuwe vloeren te dienen. Verder spreekt Tarkett met de stoffeerder af dat enkel milieuvriendelijke en goedgekeurde lijm gebruikt wordt. Dat zorgt er in de toekomst voor dat oude vloerbedekking die verwijderd wordt, goed hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe vloeren.
14-10-2007 11:54


M.I.D. Carpets en Lowo bundelen hun krachten. Vanaf 1 oktober heeft Lowo de exclusieve verkooprechten voor de verkoop van M.I.D.-producten voor de Nederlandse projectmarkt verkregen. Onder de naam M.I.D. Projecten Nederland zal Lowo de Nederlandse architecten, interieurarchitecten en projectbureaus gaan bewerken om de M.I.D.-producten toe te passen en de verwerking te begeleiden.

M.I.D. Projecten Nederland adviseert deze klantengroepen omtrent de producttoepassingen en de diverse mogelijkheden van de M.I.D.-producten. Levering zal plaatsvinden via projectinrichters.

Naast deze producten is Lowo al jaren actief met de verkoop van exclusieve interieurproducten en de advisering hiervan voor de projectmarkt.

M.I.D. Projecten heeft een showroom in het Design Dock - Rotterdam, waar alle M.I.D.-producten worden gepresenteerd.

www.midprojecten.nl

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >