Nieuws


29-01-2007 15:50


Forbo introduceerde vorig jaar iedere maand een nieuwe kleur Marmoleum in het kader van de serie ‘Marmoleum Dutch Design’. Alle twaalf kleuren zijn ontworpen door bekende Nederlandse ontwerpers. Nu de serie compleet is, acht Forbo de tijd rijp voor de expositie ‘Marmoleum Dutch Design, 12 kleuren, 13 verhalen'. Elke kleur heeft zijn eigen verhaal. Aan deze tentoonstelling is een dertiende verhaal toegevoegd, te weten de natuurlijke grondstoffen van Marmoleum, welke zorgt voor een verbinding tussen de twaalf kleuren. De tentoonstelling wordt gehouden van 14 februari tot en met 3 maart in Galerie Binnen in Amsterdam en is van woensdag tot en met zaterdag op afspraak te bezichtigen van 12.00 tot 18.00 uur.
26-01-2007 14:35


Een fusie in ‘textiel-land’: MODINT, Ondernemersorganisatie voor mode, interieur en textiel te Amsterdam en de Vereniging van Nederlandse Tapijt Fabrikanten (VNTF) te Arnhem, hebben op 24 januari 2007 officieel aangekondigd om te gaan fuseren.

“Door het samengaan van beide verenigingen ontstaat één krachtige brancheorganisatie, die de branches mode, tapijt, interieur en textiel in de toekomst zal bijstaan met een uitgebreid pakket aan kwalitatief hoogwaardige belangenbehartiging en diensten”, stelt MODINT in een persbericht.

Door de fusie, die met terugwerkende kracht op 1 januari jl. is ingegaan, ontstaat een organisatie met ca. 825 leden die gezamenlijk een industriële en groothandelsomzet van 6,5 miljard euro realiseren. Hiervan wordt door verkopen aan detail- en tussenhandel zo’n 4 miljard euro op de Nederlandse markt afgezet en 2,5 miljard euro in het buitenland.

De VNTF zal in juridische zin opgaan in MODINT en zich voortaan als ‘VNTF, ledengroepering van MODINT’ profileren. MODINT zal voortaan de subtitel ‘Ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel’ gaan voeren.
19-01-2007 11:43


Spektakel op de Domotex, en niet alleen vanwege het veelomvattende expositieprogramma. De internationale vloerenbeurs die afgelopen week in Hannover plaatsvond, vormde het decor voor een opmerkelijk conflict tussen de Faus Group uit Spanje en Unilin Quick Step uit België, beiden aanbieders van click-laminaat. Unilin beschuldigde de Faus Group van het ten onrechte aanbieden van een door Unilin gepatenteerd click-systeem. De rechter achte de claim van Unilin rechtmatig en sommeerde de verwijdering van de gewraakte producten van de Faus-stand.

domotex-fotos-003

Het leverde een opmerkelijk schouwspel op: een lege beurstand. Ironisch genoeg had Faus hierdoor over gebrek aan belangstelling niet te klagen: tal van beursbezoekers wilden de legen beurstand van Faus graag met eigen ogen bekijken. Het bedrijf geeft ondertussen aan het er niet bij te laten zitten. In een persbericht meldt Faus dat het de gerechtelijke beslissing zal aanvechten. “We zullen aantonen dat, wanneer alle feiten in ogenschouw zijn genomen, de actie van Unilin niet alleen niet passend is maar ook erg laf. We zijn teleurgesteld dat de wereld op dit moment geen kennis kan nemen van onze innovaties, maar we beloven dat het Unilin op termijn niet zal lukken om de wereld onze innovatieve producten te onthouden.”

domotex-fotos-005

Ook bij Unilin is men niet blij met de ontstane situatie. “We zien het niet als ons doel om beursstands te laten leeghalen”, zegt de woordvoerder van Unilin Quick Step. “Maar de Faus Group liet ons geen andere keus dan de rechter in te schakelen: zij maken gebruik van een door ons gepatenteerd clicksysteem. Het zou niet fair zijn ten opzichte van de andere bedrijven die wél een licentieovereenkomst met ons gesloten hebben, om deze inbreuk op het patentrecht voorbij te laten gaan.” De woordvoerder benadrukt dat de gang naar de rechter voor Unilin pas in beeld kwam toen gesprekken met de Faus Group op niets uitliepen. “Faus lag voortdurend op ramkoers en weigerde een overeenkomst met ons te sluiten. Daarom bleef ons alleen nog de gang naar de rechter over. We zijn hoe dan ook niet blij met de ontstane situatie en hopen de kwestie alsnog door overleg met de vertegenwoordigers van Faus uit de wereld te kunnen helpen.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

18-01-2007 20:14


Klaren Agencies is verhuisd naar een nieuw pand op het bedrijventerrein Nieuw Schaik in Leerdam. Deze locatie ligt op enkele kilometers afstand van de autosnelwegen A2, A27 en A15.

Op de Nederlandse markt vertegenwoordigt Klaren Agencies de volgende merken in zachte vloerbedekking: Westbond, Dura en FFF. Deze fabrikanten ontwikkelen tapijt en tapijttegels voor toepassing in de projectsector. In de representatieve showroom treft de bezoeker een uitgebreide collectie van deze fabrikanten aan.

Ook nieuw is de website van het bedrijf: www.klaren-agencies.nl

Het nieuwe adres van Klaren Agencies BV is Parmentierstraat 2, 4143 HA Leerdam, telefoon: 0345 618 800, e-mail: info@klaren-agencies.nl

klaren-agencies

17-01-2007 8:41Al jarenlang groeit deze groothandel op het gebied van harde vloerbedekking op de Nederlandse markt met dubbele cijfers, zo meldde directeur Klaas Bakker onlangs in het Vakblad Wonen. Dat komt door het vermogen om iedere keer de juiste kwaliteiten in de markt te zetten en te weten waar behoefte aan is, aldus Bakker. Cotaps vier productgroepen - tapijt, parket, vinyl en laminaat - zorgen er volgens de directeur nog steeds voor dat de markt zowel in de breedte en als in de diepte volledig wordt bediend.


Bakker heeft daarnaast duidelijke ideeën voor de toekomst. Zo wil hij van een prijs per strekkende meter naar een prijs per vierkante meter overgaan. Bovendien moet het gratis leggen afgeschaft worden. Dat degradeert het werk van de stoffeerder, vindt Bakker. Bovendien zou de Cotap-directeur graag zien dat detaillisten duidelijker keuzes maken met betrekking tot de leveranciers waarmee ze samenwerken. Detaillisten moeten meer nadenken over bijvoorbeeld de marges en de breedte van de collectie.

Cotap gaat het hele parketverhaal apart aansturen via de servicegroothandel Vloertotaalconcept uit Assen.

16-01-2007 14:20


01-big

De Russen komen, was in de tijd van de Koude Oorlog een gevleugelde kreet. In een variant daarop kun je zeggen: 'De Chinezen komen!'. Of beter nog: 'De Chinezen zijn er!'. De vakbeurs Domotex, toch al een internationaal platform bij uitstek, toonde haarscherp het toegenomen belang van China als economische wereldmacht. Om 18.00 uur vanavond sluit deze editie van de vloerbedekkingsbeurs zijn poorten.

06-big

Talrijke Chinese presentaties, nog niet altijd even subtiel afgestemd op de wensen van de westerse markt, maar dat gaat waarschijnlijk snel komen, geven aan dat het de Chinezen menens is. En dan niet alleen wat betreft het contacten leggen met het buitenland, maar ook wat betreft het daadwerkelijk aanbieden van Chinese producten. En wie er denkt met de dooddoener 'goedkoop imitatiespul' mee weg te komen, vond tijdens deze Domotex weliswaar voorbeelden die deze stelling onderbouwden, maar doet tegelijkertijd de volop aanwezige kwalitatief hoogstaande Chinese producten tekort. Onderdelen, halffabrikaten, eindproducten; voor de liefhebbers was het allemaal ‘Made in China’ te bezichtigen.

06-big-1

Best opmerkelijk trouwens die ‘Chinese invasie’ in Hannover. In Azië zijn immers ook diverse ‘eigen’ grootschalige vloerbedekkingsbeurzen, deels ook onder de Hannover Messe-vlag. In China bijvoorbeeld vindt van 28 tot en met 30 maart ‘Domotex Asia – Chinafloor’ plaats. Diverse Chinese exposanten geven aan, dat ze ‘hun waar’ zo dicht mogelijk bij de voor hen interessante markten willen aanbieden.

01-big

Dat argument geldt overigens voor meer buitenlandse deelnemers. Deelnemers die de exorbitante beursprijzen in toenemende mate via collectieve presentaties te lijf gaan. Zo zagen we gemeenschappelijke afvaardigingen uit Kroatië, Canada en de Verenigde Staten, die zich in stands van hetzelfde formaat aan de bezoekers presenteerden. En daar zaten soms gerenommeerde bedrijven tussen. Ook China had in hal 9 een collectief aanbod.

05-big

Natuurlijk is de Domotex al sinds jaar en dag een mondiale beurs. Dat zie je in alles terug: het Hannover Messe-complex herbergt bijvoorbeeld een gebedsruimte voor islamitische deelnemers en bezoekers, er zijn op het complex winkels, banken, restaurants, een wasserij, enzovoort. Maar bovenal in de hallen zelf is het mondiale karakter ontegenzeggelijk aanwezig.

De hallen 14 tot en met 19 zijn traditioneel het domein van de handgemaakte karpetten. De authentieke oriëntaalse sfeer hoefde je hier niet te zoeken, dankzij de aanbieders van ambachtelijk vakwerk uit onder andere India, Pakistan, Iran, Turkije en Marokko. In de hallen 2 en (deels) 3 hadden de leveranciers van (overwegend) machinaal vervaardigde karpetten onderdak gevonden, terwijl de hallen 4, 5 en 6 toebedeeld waren aan de tapijtleveranciers en aanbieders van andere zachte vloerbedekkingen. In de hallen 7 tot en met 9 trof je vooral harde vloerbedekkingen aan, met een overwicht van laminaat- en parketproducenten en –handelaren.

Opvallend tijdens de Domotex: Barok is nog altijd ‘hot’, net als zandkleurige ondergronden, bloemmotieven en huidstructuren. Ook (bordeaux)rood doet het goed bij de vloerbedekkingsbedrijven. Hetzelfde geldt voor de soms overvloedig aandoende dessins. De toegenomen mogelijkheden op het gebied van computergestuurde motieven hebben de grenzen aan wat technisch haalbaar is ‘lichtjaren’ verlegd. ‘Beyond your imagination’ was niet voor niks een veel gehoorde uitlating tijdens een op architecten gerichte presentatie in hal 4.

Laminaat in rood met een pantermotief? Hoeveel meter wenst u? Een velours tapijt met een op het oog gecompliceerde dessinering? Wanneer kan ik het laten bezorgen? Een karpet met een ‘ready to rock-Elvis’? Zal ik het voor u inpakken?

Misschien dat de creatieve ontwerp-uitspattingen op dessineringsgebied, in combinatie met nieuwe materialen en allerlei kleurschakeringen, ook een gevolg zijn van het heersende optimisme in de markt. Het mag weer een ‘onsje meer’ zijn en dat zie je terug in zowel de ontwerpen, als in het optimisme in de branche.

Dat optimisme vertaalde zich ook in een toegenomen bezoekersaantal. De officiële cijfers volgen vanavond bij de afsluitende persconferentie van de Domotex-organisatie, maar de eerste dagen gaven al een duidelijke toename van het bezoekersaantal te zien. En dat optimisme heerste niet alleen bij de beursorganisatie - elke beursorganisatie weet zelfs aan een halvering van het bezoekersaantal nog een positieve draai te geven - maar ook bij een groot deel van de Domotex-deelnemers.

“Het is absoluut drukker dan vorig jaar”, aldus Barbare Demaeght van het Belgische Balterio. Die uitlating stond model voor de algemene teneur onder de deelnemers. “We hebben veel directe orders geschreven en bovendien ook veel interessante aanvragen kunnen noteren”, vertelt Justin Ding van Sihe Wood uit China.

Ton Brands

15-01-2007 9:32


Trappenbedrijf Cluistra RVS/Trappen.net in Barneveld slaat zijn vleugels internationaal uit. Daarom heet het bedrijf sinds 1 januari eestairs. “Dat bekt lekker in geheel Europa en maakt meteen duidelijk maakt waar het om gaat”, zeggen de directeuren Dick Cluistra en Cornelis van Vlastuin. De koerswijziging van eestairs behelst meer dan de naamswijziging. Cornelis van Vlastuin: ,,Om onze productie te stroomlijnen en het contact met onze relaties optimaal te houden, hebben we fors geïnvesteerd in nieuw personeel. De afgelopen jaren hebben we het bedrijf in technische zin al helemaal up-to-date gemaakt, nu is de tijd rijp om het geheel te fine-tunen naar onze afnemers toe. We blijven een beetje wild en apart, en als zodanig willen we nu ook naar de Europese markt.” Op dit moment is het bedrijf klaar voor de internationale expansie. De naamsverandering naar eestairs en de lancering van de site www.eestairs.com zijn de eerste zichtbare stappen.
13-01-2007 11:36


'Living Tomorrow', ook bekend als het Huis en Kantoor van de Toekomst, opent maandag 22 januari de deuren van de derde editie. DuPont wordt één van de belangrijkste partners van Living Tomorrow.

Het bedrijf kenmerkt zich door praktische technologieën, die het leefcomfort vergroten vanuit een duurzame visie. “Living Tomorrow laat duidelijk de diepgang van onze wetenschappelijke kwaliteiten zien. We presenteren één DuPont – een wetenschapsbedrijf dat zich inzet voor het bieden van oplossingen en het maken van producten, die samen voorzien in de behoeften van de samenleving en maatschappelijke problemen aanpakken”, aldus Ian Hudson, President van DuPont Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Voor DuPont is Living Tomorrow een uitgelezen kans om te tonen hoe wetenschappelijke research tot baanbrekende innovaties leidt. Door gebouwen beter te isoleren, zodat minder energie verloren gaat. Door met speciale folies in alle veiligheid decoratieve glazen trappen en wanden te maken, en zo te spelen met licht en ruimte. Ook in onder andere elektronica, verwarming, hygiëne, brengt DuPont vernieuwing.

12-01-2007 15:57


Tapijt behoort niet tot de kernactiviteiten van Armstrong World Industries, daarom staat het bedrijf welwillend tegenover de overname van Desseaux door NPM Capital. Naar verwachting komen partijen snel tot overeenstemming over de aankoop van de tapijt- en kunstgrasonderneming uit Waalwijk.

NPM Capital, onderdeel van SHV Holdings, richt zich op Nederlandse ondernemingen met een sterke groeistrategie. Volgens beoogd CEO van tapijtfabriek H. Desseaux, Stef Kranendijk, heeft het bedrijf veel knowhow en geweldige producten. “Het heeft de potentie om zijn posities op de Europese marktten verder uit te breiden met de bekende merken in de segmenten tapijt en kunstgras.”

Tapijtfabriek H. Desseaux en haar dochterondernemingen produceren en vermarkten tegeltapijt en kamerbreed tapijt voor de Europese markt onder de merken Desso, Desso Home en Bergoss, alsmede kunstgras voor sportvelden in Europa en de Verenigde Staten. Armstrong kan zich door de verkoop concentreren op de Europese kernactiviteit: de productie van linoleum- en vinylvloeren.
12-01-2007 12:18
De Domotex staat op stapel. Deze ‘grootse beurs ter wereld voor tapijt en vloerbedekking’ opent op 13 januari haar deuren. Tot en met 16 januari kunnen bezoekers zich in het beurscomplex van het Noord-Duitse Hannover informeren over de laatste trends op het gebied van vloerbedekking. Ook voor architecten is het evenement interessant; parallel aan de Domnotex vindt het congres ContractWorld plaats. Dit is volgens de beursorganisatie ‘het grootste jaarlijks in Europa plaatsvindende architectuurcongres.”

De organisatie van de Domotex rekent tussen 13 en 16 januari 2007 op zo’n 1.250 exposanten die gezamenlijk een netto vloeroppervlak van ruim 90.000 vierkante meter zullen bezetten. In totaal worden om en nabij de 45.000 internationale vakbezoekers verwacht. “Nergens wordt aan de vakbezoekers zo veel geboden”, aldus een woordvoerder van de beursorganisatie. “Exposerende bedrijven uit circa zestig landen maken gebruik van de Domotex 2007 om de trends van morgen te laten zien. Bezoekers krijgen op de beurs een beslissende kennisvoorsprong.” 

Op de Domotex zijn de meest uiteenlopende productgroepen vertegenwoordigd. Zo zullen fabrikanten en leveranciers van onder meer geweven tapijt, textiele en elastische vloerbedekkingen, vezels, garen en weefsels, parket, laminaat en natuursteen hun waren aan de internationale vakbezoekers tonen. Naast het aanbod van de exposanten worden de beursbezoekers getrakteerd op allerhande speciale evenementen, die de Domotex nog meer cachet moeten geven. In dit kader wijst de organisatie onder meer op het zogenoemde ‘Floorforum’, een trendforum voor modern tapijt en textiele vloerbedekkingen. Rondom deze presentaties stellen 27 internationale bedrijven hun producten voor.”

Het meest gerenommeerde speciale evenement dat gedurende de Domotex gehouden wordt, is zonder twijfel het internationale architectuurforum Contractworld. In hal 4 van het Hannover’ beurscomplex worden architecten, vormgevers, planners en ontwerpers in staat gesteld elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Hiertoe is onder meer het Contractworld congres in het leven geroepen, waar architecten en vormgevers als Herman Hertzberger, Alexander Plajer en Piero Lissoni voordrachten zullen houden. De beursorganisatie verwacht veel van het congres: “Met circa 2.400 deelnemers is deze manifestatie het grootste jaarlijks in Europa plaatsvindende architectuurcongres.”

Eveneens in hal 4 bevindt zich het expositiegedeelte Contractworld.expo, waar producten voor de sector projectinrichting centraal staan. In dit beursonderdeel zullen niet alleen diverse vloerbedekkingen maar bijvoorbeeld ook meubels en lampen te zien zijn. Een ander belangrijk evenement in de Contractworld-hal is de uitreiking van de Contractworld awards. “De belangstelling voor deze belangrijkste Europese architectuurprijs voor interieurvormgeving is groter dan ooit”, aldus de beursorganisatie. “Voor de Contractworld award 2007 ontvingen we in totaal 481 inzendingen. Meer dan de helft van de inzendingen komt van buiten Duitsland.”

Er worden prijzen uitgereikt in een viertal categorieën: ‘Offices/Administration areas’, ‘Hotels/restaurants’, ‘Shops/Showrooms/Exhibition stands’ en ‘Education/Training’. Onder de nominaties voor de awards bevindt zich welgeteld één Nederlands project. Het betreft het niet bijzonder recent gerealiseerde ‘Basket Bar’, van NL Architects (in 2004 bekroond met de architectuurprijs van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)). NL Architects dingt met het in februari 2003 (!) opgeleverde ontwerp mee in de categorie “Hotels/Restaurants’.
10-01-2007 14:51


Het textielbedrijf Louis De Poortere in het Belgische Moeskroen heeft, nadat het diverse activiteiten had afgebouwd, een deel van zijn gebouwen verkocht. Het bedrijf Labor heeft er nu een logistiek centrum gevestigd en Nicotoy heeft Kortrijk verlaten om zich in Moeskroen te vestigen.

Nadat in 2004 beslist werd om De Poortere te herstructureren, bleek de oppervlakte van 75.000 vierkante meter veel te groot voor de noden van het bedrijf. Het bedrijf staat van het begin van dit jaar tot in 2008 onder een zogenaamd gerechtelijk akkoord, dat alleen wordt toegestaan als 'redding' mogelijk is.

Het herstelplan bepaalde onder meer dat 45.000 vierkante meter van de terreinen van het bedrijf verkocht zouden worden. Nicotoy, een bedrijf dat speelgoed importeert en distribueert, heeft 25.000 vierkante meter aangekocht. De uitgeverij Labor kocht 5000 vierkante meter. Er is nog 15.000 vierkante meter beschikbaar, aldus de Belgische media.

 

Zie ook: www.ldp.be

09-01-2007 10:55


De volgende editie van Europarket vindt plaats van 13 tot en met 15 april 2008 in Kortrijk - België. De beslissing werd genomen na uitgebreid overleg met alle betrokken partijen. De resultaten van de bezoekers- en exposantenenquêtes van de voorbije editie in Maastricht hebben de doorslag gegeven.

 


De grote meerderheid van de bedrijven die zowel aan de editie in Kortrijk als Maastricht deelnamen, geven de voorkeur aan Kortrijk als locatie voor de volgende editie. De nabijheid van Frankrijk vormt voor Kortrijk een groot voordeel: de verhuizing naar Maastricht betekende in 2006 een daling van het aantal Franse bezoekers met 47 %, terwijl het aantal Duitse bezoekers niet substantieel was gestegen. Doelstelling is uiteraard wel beide landen in de toekomst opnieuw evenwaardig te bereiken.

 


Een andere doorslaggevende factor waren de kosten: organiseren in Kortrijk bleek een stuk goedkoper dan in Maastricht. Als extra troef halen de exposanten tenslotte ook de betere service in Kortrijk aan.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >