Nieuws


26-04-2019 11:30

Koninklijke Ahrend heeft twee prestigieuze inrichtingsopdrachten voor ziekenhuizen in de Golfstaten in de wacht gesleept. In Dubai gaat Ahrend het London Kings College Hospital inrichten en in Bahrein het MKCC met een totale waarde van ruim 4 miljoen dollar.

Ahrend maakt dit bekend ter gelegenheid van de opening van haar tweede showroom in Dubai die volledig is gericht op de healthcare sector. Deze sector is een belangrijk onderdeel van de groeistrategie van Ahrend in de Golfstaten. Ahrend benut hierbij de uitgebreide expertise die zij als marktleider in deze sector in Nederland heeft opgebouwd.

Koninklijke Ahrend is sinds 2012 actief in de Golfstaten met het bedienen van grote multinationals, sinds 2016 vanuit haar vestiging in het Dutch Design Center in Dubai. Onlangs mocht Ahrend voor Dubai’s Emirates het Flight Training Academy in Dubai inrichten. Met het openen van een tweede showroom die volledig is gericht op de healthcare sector richt Ahrend haar pijlen in de Golfstaten nu ook op deze snel groeiende sector waarin miljarden worden geïnvesteerd.
 

Nederland staat bekend om haar vooruitstrevendheid in deze sector en Koninklijke Ahrend heeft als marktleider al decennia lang veel expertise kunnen opbouwen met de inrichting van een reeks van academische en algemene ziekenhuizen. Voorbeelden van instellingen die door Ahrend en haar dochtermaatschappij Gispen onlangs in Nederland zijn ingericht zijn het Erasmus Medisch Centrum, het Prinses Maxima ziekenhuis, het Jeroen Bosch ziekenhuis en binnenkort het Amphia ziekenhuis.

Eugène Sterken, CEO van Koninklijke Ahrend; “De gezondheidszorg in de Golfstaten ontwikkelt zich zeer snel met een reeks van vooruitstrevende projecten in deze sector. Ahrend heeft op dit gebied veel kennis kunnen opbouwen in Nederland dat bovendien bekendstaat om haar innovatiekracht. Deze expertise willen we nu ook in de Golfstaten gaan inzetten en daarmee profiteren van deze interessante groeimarkt.”

Koninklijke Ahrend is sinds 2016 gevestigd met een showroom in het Dutch Design Center (DDC) in Dubai. Ahrend is één van de initiatiefnemers van het DDC, het eerste Dutch Design Center buiten Nederland. Het DDC is een online en offline platvorm dat het beste Dutch Design in het Midden-Oosten promoot. Het DDC zorgt voor samenwerking en ondersteunt de groei van de Nederlandse creatieve sector in het Midden-Oosten.

www.ahrend.com


Deel op Social Media26-04-2019 8:00

Een opmerkelijke actie van Markant. De fabrikant biedt tot en met 3 mei bij bestelling van een pallet Matrix zit-sta bureaus (zestien stuks) twee gratis Oxisteps. "Onze binnendienst staat (of zit) klaar om uw order erin te fietsen."

Ook de reden voor deze 'Koningsdagactie' is bijzonder. "Soms gebeurt er iets wat je stoutste verwachtingen overtreft", aldus een woordvoerder. "Dat was het geval bij ons Matrix zit-sta bureau. Wegens enorme populariteit zaten we ineens bijna zonder voorraad. Met man en macht hebben we gewerkt om weer te kunnen leveren, vele zweetdruppels verder bij onze productie en het is gelukt, we hebben weer ruime voorraad! Driewerf hulde voor iedereen die hier aan meegewerkt heeft. Het is de kroon op ons werk."

www.markantoffice.com/nl/


Deel op Social Media
24-04-2019 10:00

Nowy Styl is wederom op overnamepad. Dat meldt althans de Duitse site Euwid. Na eerder bedrijven als Sitag en Kusch + Co te hebben overgenomen, is de Poolse gigant nu geïnteresseerd in overname van het in problemen verkerende Franse bedrijf Majencia.

Majencia vecht al enkele maanden voor het eigen voortbestaan. Het Franse bedrijf kreeg reeds surseance van betaling. Tocht lijkt een zelfstandige toekomst niet in de rede te liggen. Voor Nowy Styl biedt overname van de fabrikant een kans om de positie op de Franse markt te versterken. De kogel is overigens nog niet door de kerk. Naast de Poolse onderneming zouden er nog twee andere kandidaten zijn die wel brood zien in Majencia. Wordt vervolgd.

www.nowystyl.com

Deel op Social Media24-04-2019 8:30

Het zit/sta-bureau De Rock van Design Djunky is genomineerd voor de prestigieuze German Design Award 2020.

De German Design Awards worden jaarlijks uitgereikt aan producten en projecten die een baanbrekende bijdrage leveren aan het Duitse en internationale designlandschap. Een internationale jury bestaande uit professionals uit verschillende branches waarborgt het niveau en de kwaliteit van de genomineerden. "Het is dus een grote eer om alleen al genomineerd te zijn", aldus een woordvoerder van Design Djunky.

De Rock is genomineerd in de categorie ‘Excellent Product Design” in de subcategorie ‘Office Furniture’. "Alles in de vormgeving van de Rock staat in dienst van logica, duurzaamheid en eenvoud. Dit uit zich in de manier van productie, vervoer, de eenvoudige montage en de functionaliteit van dit bijzondere bureau. Dit is een belangrijke reden waarom de Rock een nominatie voor een Design Award in de wacht heeft gesleept, maar zeker niet de enige reden. Want de Rock is tevens het eerste elektrische zit-sta bureau ter wereld met zichtpanelen. Deze unieke toevoeging is zowel van functionele als esthetische waarde voor het bureau."

De winnaars van de German Design Award 2020 worden in augustus 2019 bekend gemaakt, dus wordt vervolgd…

www.designdjunky.com


Deel op Social Media
23-04-2019 8:30

Het is een succesverhaal dat al decennialang duurt, het verhaal van het Scandinavische design. Dit minimalistische en functionele design heeft inmiddels de hele wereld veroverd en is van grote invloed op nieuwe trends en ontwikkelingen. Maar wat is het geheim van dat succes, wat zijn de gedachten achter de ontwerpen? Die vraag wordt beantwoord tijdens de Scandinavian Day on Design bij Pot Interieur in Axel op 16 mei.

Deze dag, onderdeel van een meerdaags event, is exclusief gericht op interieurontwerpers, interieurstylisten en (interieur)architecten. "Dat dieper in de wereld van het Scandinavische design duiken doen we met drie bijzondere gasten, internationaal vermaarde sprekers en kenners van het Scandinavische design van toen en nu. Allereerst is datfuturologe en design trendwatcher Anne Lise Kjaer van het Londense Kjaer global. Als expert is ze regelmatig te gast op conferenties wereldwijd, geeft ze les aan onder meer de Universiteit van Cambridge en vertelt ze regelmatig over trends bij programma’s van de BBC, CNN en Aljazeera. Zij plaatst in haar lezing het Scandinavische design in de context van een snel veranderende wereld. Een wereld waarin duurzaamheid, automatisering en technologie een steeds belangrijkere rol spelen."

Tweede gast is Charlotte Ravnholt, hoofdredacteur van Bo Bedre en het in de Benelux verschijnende Magazine Scandinavian Living. Ze zal op basis van enkele van haar favoriete producten het Scandinavische design uit de beginperiode vergelijken met dat van nu. Daarnaast neemt ze de aanwezigen mee op een zoektocht naar de filosofie achter deze zo populaire designstroming. De derde spreker is de Deense architect Troels Grum-Schwensen. Hij studeerde aan de Royal Danish Academy of fine Arts in Copenhagen en heeft met zijn ontwerpen verschillende internationale designprijzen gewonnen, zoals onlangs een Platiunum Award van Muse Design Awards voor zijn tafel PONTO.

"Daarnaast zullen die dag onze partners Fritz Hansen, Carl Hansen, Muuto, Louis Poulsen, House of Finn Juhl, Gubi, HĂG, Offecct en de Scandinavische merken Efg, Edsbyn en Engelbrechts via DingsDesign zich op een bijzondere wijze aan de deelnemers presenteren. In een inspirerende omgeving tonen zij allerlei noviteiten en bijzondere meubels." 

"Het programma start om 13.00 uur en eindigt om 19.00 uur. Tussen de lezingen door krijgt u de gelegenheid om de diverse partners te bezoeken en de showroom te bekijken; dit alles onder het genot van een hapje en drankje. Inschrijven is verplicht."

Inschrijven?


Deel op Social Media
17-04-2019 8:30

Vepa introduceert een nieuwe web-based app. Het betreft volgens de fabrikant uit Hoogeveen een overzichtelijk informatieplatform voor brochures, productbladen, kleurkaarten, projecten, certificaten, technische informatie, prijslijsten (alleen via inlog) en in de toekomst meer.

De app staat niet in de App Store of Google Play Store, maar kan gevonden worden via vepa.app. "Door een snelkoppeling op het startscherm van je smartphone, tablet of computer te plaatsen is hij als app te openen."

De app is grotendeels een eigen ontwikkeling. "We hebben gekozen voor een web-based app. Het grote voordeel is dat we daarmee niet meer afhankelijk zijn van derden. De app is dan ook geschikt voor web (alle browsers), Apple iOS (alle versies) en Android (alle versies)."

Bovendien heeft de app handige eigenschappen. Eenmaal geopende brochures zijnoffline beschikbaar, er zijn filters ingesteld om snel de juiste documenten te vinden, de meest gebruikte brochures kunnen opgeslagen worden in de favorieten, en het is eenvoudig documenten via mail of WhatsApp te delen.


www.vepa.nl


 


Deel op Social Media16-04-2019 13:30

Tijdens het Köhl-dealerevent in de Oranjerie Hydepark in Doorn heeft de fabrikant zijn nieuwste lijn stoelen gepresenteerd. De Tempeo – tijdloos in het Latijn – is er in twee modellen: de Fresh en de Wave.

De Fresh heeft een 3D-geweven stof op de rugleuning en de Wave is volledig gestoffeerd. Beide zijn beschikbaar in zeven kleuren.

Ontwerper van de Tempeo is Justus Kolberg. Hij ruste de stoel uit met een intelligente rugleuning, moderne functies en een duidelijk gedefinieerd kleurconcept. "De 3D-geweven stof laat de rug ‘ademen’, dankzij de luchtuitwisseling tussen de stof en de achterzijde van de stoel."

Daarnaast is de Tempeo volgens Köhl gebalanceerd voor optimale ergonomische ondersteuning van de rug. "Bovendien is de innovatieve stoel uitgerust met het nieuwe Ergo-synchroon Plus-mechaniek, met eenvoudige gewichtsinstelling en een dynamische zithoekverstelling."

"Uiteraard is de Tempeo ook leverbaar met de unieke dynamische Köhl Air Seat. Deze heeft twee onafhankelijke luchtkussens, die ervoor zorgen dat de gebruiker continu in beweging is. Ten slotte is de Tempeo voor 95 procent recyclebaar."

www.koehl.com/tempeo/


Deel op Social Media
16-04-2019 8:30

Elvin den Haan en Jan Nijland van LOnc presenteren een nieuwe stoel: de Lonc stoel: de Slim. Een stoel die koud kan worden geperst, hetegeen veel energie bespaart. En de zitting is gemaakt met een restproduct van Forbo, de linoleumfabriek in de Zaanstreek. 

De Slim bestaat uit Accoya hout, furniture linoleum en dik papier. Dat laatste is een restproduct uit de linoleum productie van Forbo: het einde van de rol. Lonc vond dit een prima drager voor het furniture linoleum dat zij al wilde toepassen. Door het te persen en het furniture linoleum te bevestigen, konden twee vliegen in één klap worden geslagen: blijven werken met lokale en duurzame materialen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat dit materiaal niet verloren gaat. 

Het Accoya-hout dat wordt toegepast is afkomstig van een snel groeiende boomsoort: de Radiata pijnboom. De stoel is daarmee van duurzame, biobased materialen. De filosofie van de ontwerper is tevens om constructies zo puur en kernachtig mogelijk te houden. Om dit ontwerp te maken hoeft er dan ook maar weinig materiaal te worden gebruikt. Ook dat maakt het een duurzaam ontwerp.

www.lonc.nl .


Deel op Social Media
10-04-2019 8:30

De Europese branchevereniging FEMB (European Office Furniture Federation) presenteert het duurzaamheidscertificaat Level. Alle info over het label is nu online te vinden.

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema in de wereld van het projectmeubilair. Niet vreemd dus dat de FEMB, de paraplu-organisatie van de Europese branchevereniging van kantoormeubelbedrijven, zich gedurende de afgelopen jaren intensief met dit onderwerp heeft beziggehouden. Resultaat is het certificaat Level.

Level is een Europese duurzaamheidscertificering voor de kantoormeubelindustrie, gebaseerd op onder meer Europese wetgeving en de vigerende principes van duurzaam inkopen. Binnen de Level-certificering is er aandacht voor aspecten als het materiaalgebruik, de gezondheid van de gebruiker, implicaties op het gebied van energie en maatschappelijke impact van meubelproductie en -verkoop.

De FEMB benadrukt dat Level een onafhankelijk certificaat is, dat wordt uitgereik op basis van testst door onafhankelijke instituten. Er is ondertussen reeds een aantal producten op de markt die het Level-certificaat mogen dragen. Het betreft producten van de aanbieders Haworth, Interstuhl en (vooral) VS.

Met de informatievoorziening via de website hoopt de FEMB het enthousiasme voor het duurzaamheidscertificaat - en daarmee het aantal gecertificeerde producten - verder aan te wakkeren. "‘Het Level-cerftificaat is geen gewone standaard voor duurzaamheid", benadrukt Roman Przybylski, voorzitter van de FEMB. "We willen afnemers en gebruikers van projectmeubilair er een richtlijn mee bieden. Hiermee ondersteunen we tegelijkertijd de fabrikanten in hun streven om duurzaam en verantwoordelijk te handelen."   


https://www.levelcertified.eu/


Deel op Social Media09-04-2019 15:00

Koninklijke Ahrend verstevigt zijn positie in Frankrijk met een forse uitbreiding van het verkoopteam, een nieuwe showroom in Parijs én een verkoopkantoor in Marseille. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Nieuwe Ahrend-showtoom in Parijs.

"Sinds Ahrend in 2016 is gestart in Frankrijk is gebleken dat de directe marktbenadering en de toonaangevende Ahrend producten goed aansluiten bij de vraag van het Franse bedrijfsleven", aldus een woordvoerder. "Net als in andere metropolen wereldwijd neemt ook in Parijs de vraag naar onderscheidende vitale werkomgevingen toe. Ahrend denkt met deze uitbreiding en haar toegevoegde waarde hiervan te kunnen profiteren en haar marktaandeel in Frankrijk duidelijk te kunnen vergroten."

Met de aanstelling van dertien ervaren commerciële medewerkers heeft Ahrend zijn team in Frankrijk verviervoudigd. Daarmee onderstreept Ahrend naar eigen zeggen de ambitie en het vertrouwen in de Franse markt voor duurzame en vitale werkomgevingen. "In de metropool Parijs wordt binnenkort een grote showroom geopend en met een kantoor in Marseille wordt ook de tweede zakelijke regio van Frankrijk ontsloten." Hiermee denkt Ahrend een ideale positie te hebben om haar marktaandeel in Frankrijk gericht op het grotere bedrijfsleven verder uit te bouwen.

Eugène Sterken, CEO van Koninklijke Ahrend; “De Franse kantorenmarkt en in het bijzonder Parijs, is belangrijk voor onze internationale ambities. Veel succesvolle multinationals zijn daar gevestigd en realiseren zich, net als in andere metropolen, dat een onderscheidende vitale werkomgeving cruciaal is om talent te kunnen aantrekken en binden. Bovendien zien wij een trend dat deze bedrijven vaak wereldwijd dezelfde uitstraling willen realiseren. Met deze uitbreiding richten wij ons vizier ook op het Franse bedrijfsleven en hopen daar met onze langjarige ervaring een bijdrage te kunnen leveren aan het creëren van duurzame, vitale werkomgevingen.”

Sinds de start in 2016 heeft Koninklijke Ahrend de werkomgevingen van internationaal opererende bedrijven als Lagardère, MSD, GSK, Croix Rouge, Booking, Randstad en Unilever in Frankrijk mogen inrichten. Onder leiding van de nieuwe Managing Director, Djemel Cherarad, wil Ahrend zich in de komende tijd gaan manifesteren tussen de marktleiders in Frankrijk.

Djemel Cherarad, MD Ahrend France; “De producten van Ahrend zijn van internationale allure en het nuchtere Nederlandse design past goed in de moderne, vitale werkomgeving. Bovendien biedt het internationale netwerk van Ahrend in Europa, Azië en Midden-Oosten veel aanknopingspunten voor de vele Franse multinationals. Daarnaast zorgt de financiële slagkracht van Ahrend voor veel vertrouwen. Ik zie er naar uit om samen met het nieuwe team te gaan bouwen aan een solide positie voor Ahrend in Frankrijk en daarmee bij te dragen aan de internationale groeistrategie van Ahrend.”

Op de belangrijkste beurs voor kantoorinrichting in Frankrijk, Workspace Expo 2019 van 16-18 april presenteert Ahrend de recent geïntroduceerde ‘Silence Call’ en ‘Well’ collecties die beide onlangs bekroond werden met de prestigieuze Red Dot Awards. "Naast deze producten zal Ahrend ook andere oplossingen presenteren gericht op het verbeteren van de persoonlijke comfort en het welzijn van de medewerkers."

www.ahrend.com


Deel op Social Media
08-04-2019 10:00

Palmberg staat met twee producten genoteerd in de top 100 die jaarlijks wordt opgesteld door het Duitse vakblad 'Das Büro", Dat meldt de Duitse fabrikant in een schrijven aan relaties.

‘’Elk jaar beoordeelt de redactie van het Duitse 'Das Büro' meer dan 1.000 nieuwe innovatieve internationale kantooroplossingen. De rangschikking van de redactie is zowel onafhankelijk als industrie overschrijdend binnen de categorie 'kantoren'. Dit gaat van onder andere meubelen, verlichting tot technische produktoplossingen en veel meer. Met maar liefst twee Palmberg -poducten zit onze organisatie in de Top 100 belangrijkste kantoorproducten van 2019."

De hooggenoteerde producten zijn de draaibare akoestische DISC, als ook het nieuwe statafel systeem Nomad met het driehoeksframe. deze producten zijn te vinden op de 17e en 48e plaats. De eerste plaats wordt bezet door de Wilkhahn AT ESP (zie ook dit bericht). Andere topnoteringen zijn er voor bijvoorbeeld Winea FLOW van WINI (2e), SILQ van Steelcase (4e), Cosm van Herman Miller (7e), Studio High van Bene (8e) en Ray Connference van Brunner (9e).  

De gehele ranglijst (die hier te bekijken is) zegt overigens ook wel wat over de horizon van de Duitse vakmarkt: Nederland komt klaarblijkelijk niet echt binnen het blikveld van de Duitse branche. In ons land worden tal van interessante producten gemaakt die een hoge plek op de ranglijst zeker zouden verdienen. Ze zijn in de lijst evenwel nauwelijks te vinden. de hoogste NL-notering is het Plastic Whale Furniture op een bescheiden 57e plaats. Met de 96ste plek voor de Capsule van Palau zijn alle Nederlandse noteringen genoemd. 

Het Palmberg-product Nomad is reeds leverbaar; DISC komt in juni op de markt.

www.palmberg.de
 

 

Deel op Social Media


08-04-2019 8:30

De hele internationale design-scene is dezer dagen te vinden in Milaan. Ook Wilkhahn is vertegenwoordigd op de Milan Design Week. Op donderdag 11 april organiseert de Duitse fabrikant een bijeenkomst voor de internationale architect- en design-gemeenschap.

"Meer dan 400 internationale architecten van 'all over the world' in de tuin van de villa Necchi", aldus Hans Trilsbeek van Wilkhahn Benelux over het event. "Top event voor genodigden. One of the best during the Milan Fair."

Tijdens het evenement zal ongetwijfeld ook gesproken worden over producten, waaronder de onlangs nog gelauwerde stoel AT (zie dit bericht)

www.wilkhahn.nl


Deel op Social Media08-04-2019 8:00

Design Holding kondigt de aanstelling van een nieuwe directeur aan. Met ingang van 5 april is Gabriele Del Torchio de nieuwe CEO van de groep, waaronder bijvoorbeeld  B&B Italia en Louis Poulsen vallen.

Del Torchio zit al vanaf 2015 in bet managementteam van B & B Italia en promoveert nu dus naar de toppositie van de gehele bedrijvengroep. Hij zal de bedrijven samen met Piero Gandini gaan leiden. De aanstelling vindt plaats, kort na de aankondiging van de aanstelling van Alessandro Poletto als CFO van de groep.

Design Holding is naar eigen zeggen de grootste high-end design groep in Europa. De holding werd opgericht in 2018 en is in het bezit van een tweetal investeringsmaatschappijen (Investindustrial en The Carlyle Group). De holding bestaat momenteel uit B&B Italia, Flos en Louis Poulsen. Het is de bedioeling om meer iconische bedrijven aan het portfolio te gaan toevoegen.


 


Deel op Social Media07-04-2019 10:00
De nieuwste zit-innovatie van aeris, de objectstoel numo, krijgt in de categorie Product Design de hoogste onderscheiding: Best of the Best.

"De premium award van de grootste designerwedstrijd ter wereld is door een internationale jury aan 80 van 5.500 ingediende producten uit 55 landen toegekend en vormt daarmee een teken voor het eminente design en de baanbrekende vormgevende kwaliteit van de numo", aldus de fabrikant . "De experts werden evenzeer overtuigd door de veelvuldige individuele mogelijkheden die de numo met onderstel- en kleurvarianten vorm geven."
"numo combineert modern, tijdloos design met een nieuw, buitengewoon bewegingsmechanisme. Dankzij dit mechanisme volgt de designstoel de natuurlijke bewegingen van zijn bezitters naar voren en terug en zorgt zo voor positieve schommelingen. Op de numo zit je niet alleen gemakkelijk maar ook bewegend, en wel op kantoor, bij meetings en conferenties evenals thuis aan de eettafel. De objectstoel brengt beweging in het dagelijks leven waar dat tot dusver niet mogelijk was. De vijf kleur- en vier onderstelvarianten bieden bovendien ruimte voor individuele mogelijkheden tot vormgeving."
 
"Met de Best of the Best te worden onderscheiden is een heel grote eer, want slechts een klein percentage van de ingediende producten ontvangt deze hoge onderscheiding. Deze is het bewijs van een geweldige designprestatie. Daarmee zorgen de winnaars voor doorslaggevende trends in de designbranche en laten zien waar het in de toekomst heen kan gaan. Consumenten kunnen daardoor op de eersteklas vormgevingskwaliteit van de onderscheiden producten vertrouwen, want zij zijn door een ervaren jury volgens strenge beoordelingscriteria onderzocht en geselecteerd", benadrukt professor dr. Peter Zec, initiatiefnemer en CEO van Red Dot.

www.aeris.de

Deel op Social Media03-04-2019 8:30

Elke keer als Maarten Baas deelneemt aan de Milan Design Week, weet hij de aandacht trekken met een opmerkelijk statement. Dit jaar nemen de ontwerper en Lensvelt Ristorante Pizzeria Dinky aan de Viale Brianza in Milaan over en transformeren het tot BAR BAAS.

De naam is een knipoog naar de bekende Bar Basso. Samen bedachten ze speciaal voor het restaurant de Dinky Edition. Een gelimiteerde editie van honderd stuks van de Maarten Baas 101 Chair, uitgevoerd met een aandacht trekkend roze frame en roze bekleding, afgestemd op de kleuren van Ristorante Pizzeria Dinky.

Het restaurant is zowel Hans Lensvelts als Maarten Baas’ favoriete restaurant in Milaan. En de gastheren Giovanni en Guiseppe zijn inmiddels persoonlijke vrienden. Lensvelt en Baas gebruiken het restaurant tijdelijk als podium voor de bij het interieur passende roze Dinky Editions. Tijdens de designweek, waar iedereen om aandacht schreeuwt, verleiden de roze stoelen het publiek, en roepen ze om aandacht. 

Het interieur is verder ingericht met vazen die Baas voor Cor Unum ontwierp en een limited edition van de Médard, verlichting van Basten Leijh voor Modular Lighting Instruments - uiteraard uitgevoerd in roze.

De bar is toegankelijk tijdens de Milan Design Week, die plaatsvindt van 9 tot en met 14 april.

www.lensvelt.nl


Deel op Social Media
02-04-2019 9:00

Wat is de impact van generatieverschillen op de werkvloer? Dat is het onderwerp van een debat dat aanstaande donderdagavond 4 april op initiatief van Humsanscale gehouden wordt in pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Tijdens het debat gaat het panel, onder leiding van Marieke Grondstra van Generatiestorm, in op de verschillen en overeenkomsten van deze generaties. Op welke wijze kan je als Interieur Architect of HR-manager de samenwerking stimuleren? Zijn er fysieke (interieur) en mentale (management) elementen die extra aandacht vragen? Waar krijgen verschillende generaties energie van en waardoor verliezen ze het? 

Deelnemers aan de discussie zijn onder meer Marjolein de Jong (Young Inspiration), Fokke Wijstra (Finext), Daan Schipper (Draaijer & Partners) en Henk Smit (Humanscale). De bijeenkomst begint om 19.00 uur.

www.dezwijger.nl

Deel op Social Media


01-04-2019 8:00

Aanbieders doen steeds gekker om klanten te interesseren voor hun 'gezonde' werkomgeving. Maar al die oplossingen, voor 'liggend werken', 'powernaps' en wat al niet, blijken in de praktijk gebaseerd op flinterdun wetenschappelijk bewijs. Anders is het met de nieuwste innovatie van de Amerikaanse start-up Substantia. Het jonge bedrijf heeft in samenwerking met de NASA het 'zwaartekrachtloos werken' ontwikkeld. "Het is de meest gezonde manier van werken denkbaar."

"Ik snap dat het onzinnig klinkt", vervolgt woordvoerder Adam Schneider. "Maar het werkt écht. Tegelijkertijd moeten we erbij zeggen dat de optie op dit moment nog erg duur is. Het 'degraviteren' van een ruimte kost nu nog 200.000 dollar per vierkante meter. Maar binnen een jaar of 10 denken we dat de technologie bereikbaar wordt voor bedrijven, eerst alleen voor de grote kapitaalkrachtige multinationals, maar daarna ook voor kleinere bedrijven."

Adam Schneider (rechts): "Het is een fantastische ervaring om zwevend te werken."

Substantia kwam op het idee naar aanleiding van een onderzoek in wetenschappelijk tijdschrift Nature. Daar kwam naar voren dat NASA-astronauten in diverse opzichten gezonder op aarde terugkomen dan zij vertrokken zijn. "De oorzaak was het gebrek aan zwaartekracht", aldus Schneider. "Hierdoor komt er minder spanning te staan op de spieren, waardoor bloedsomloop en daarmee allerlei vitale functies beter gaan functioneren." Ook blijken astronauten in hun 'ruimteperiode' tot twee keer productiever. 

De nieuwe oplossing van Substantia kent overigens ook een potentieel nadeel: de afname van spierkracht. "Bij astronauten zie je dat heel duidelijk", aldus de Substantia-medewerker. "Zij komen enigszins verzwakt terug van hun ruimtereis. Maar dat komt omdat zij gedurende vele maanden 24 uur per dag zwaartekrachtloos werken. In ons voorstel gaat het echter om perioden van maximaal 4 uur per dag. Bovendien leveren wij ook fitness-materieel, waardoor zwaartekrachtloos werkende medewerkers in staat gesteld worden op het werk verder aan hun spierkracht te werken."

De eerste producten van Substantia voor het gedegraviteerde kantoor: de Baselitz-collectie.

Het zwaartekrachtloos maken van een ruimte geschiedt via een mede door NASA ontwikkelde 'degravitator'. "De precieze technologie gaat ook mij boven de pet", erkent Schneider. "Voor zover ik het begrijp, worden de gravitatiegolven in een omgekeerde sinusfunctie gebracht, waardoor de natuurlijke zwaartekracht binnen een ruimte geneutraliseerd wordt."

De gedegraviteerde ruimte is naar verwachting dit voorjaar in Europa te zien. Dan zal ook de speciaal ontwikkelde Baselitz-meubelcollectie getoond worden, die helemaal is ontworpen met het oog op zwaartekrachtloos werken. "De Salone in Milaan komt te vroeg", zegt Schneider. "Dus we zoeken naar een alternatief platform." Op de vraag of Design District in Rotterdam (5 t/m 7 juni) een idee is, reageert Schneider opgetogen. "Holland is een land dat van oudsher als eerste innovaties oppikt. Ook zijn er dankzij het gunstige belastingklimaat relatief veel multinationals gevestigd. Dus we gaan dat serieus overwegen."

In de Van Nelle Fabriek is dit voorjaar tijdens Design District wellicht de eerste gedegraviteerde werkruimte van Europa te zien.

https://www.nature.com/articles/s41550-018-0472-6
 

https://nasa.gov
 

www.designdistrict.nl
      

* Dit artikel werd geplaatst op 1 april *

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >