Nieuws


27-08-2018 8:30

Comfortabel wachten op de trein, een krant lezen of stijlvol dineren in een Gispen-stoel van inrichter  Lensvelt. Dat kan sinds kort in de centrale hal van station Eindhoven, waar Studio Linse de restauratie heeft verbouwd tot een uitnodigende Café & Brasserie De Restauratie.

Passend bij de Kembo WH Gispenstoelen uit de jaren vijftig koos Paul Linse voor de hedendaags Lensvelt WH Gispen 101 en 202 stoelen.

De lichtstad heeft in handen van architect Luc Vergeer weer een nieuw, strak en licht station gekregen. Het rijksmonument uit 1956 - in de volksmond ook wel de 'Transistorradio' genoemd - behield karakteristieke oude elementen als gebogen delen in de plafonds, vloermozaïeken en de tekst van Mondriaan 'Doorgang, afscheid en ontmoeting'. Dat laatste kan nu in het eigentijdse café-restaurant van 240 vierkante meter dat verbouwd is met respect voor de oude glorie.

Interieurontwerper Paul Linse kent de plek al heel lang; hij kwam er toen hij eind jaren 80 studeerde aan de Design Academy Eindhoven, en later toen hij daar les gaf. "Het was een ouderwetse restauratie met Perzische tapijten op tafel en een versleten laminaatvloer", zegt hij. Omdat hij nooit teveel wil doen om zodoende het gebouw in volle glorie te laten uitkomen, zijn authentieke elementen en stijliconen als de glazen kroonluchters en meubilair gerestaureerd. Deze zijn gecombineerd met nieuw ontworpen lampen, tafels, banken en een counter.

Op de nieuwe terrazzovloer komen de tientallen door Lensvelt geleverde Gispen-stoelen met ruggen en zittingen van gebogen beukenmultiplex en gestoffeerd met Kvadratstoffen, stijlvol tot hun recht. "De WH Gispen 101 zonder armleggers en de WH Gispen 202 met armleggers zijn fantastische modellen die comfortabel zitten", verklaart Linse zijn keuze. "En ze sluiten aan bij de reeds aanwezige Gispen-stoelen uit de jaren 50." Hij plaatste de lagere exemplaren aan het raam, de hogere in het middengedeelte van de brasserie (en barkrukken aan de bar). Het geheel vormt een bijna logische, heldere, comfortabele, en smaakvolle balans tussen verleden en toekomst.

www.lensvelt.nl


Deel op Social Media
27-08-2018 8:30

Interstuhl - de naam zegt het al - is natuurlijk primair een stoelenfabrikant. Maar het Duitse bedrijf breidt de competenties uit. Dat meldt de Duitse informatiesite Euwid. Op de Orgatec zal de Duitse fabrikant onder de naam 'Splaces' complete ruimteoplossingen presenteren.

Het Splaces-programma dat van 23 tot en met 28 oktober in Keulen gepresenteerd wordt, omvat modulaire zitoplossingen, ruimteafscheidingselementen, bijzettafels en accessoires.

De reden voor het uitbreiden van het competentiespectrum van de fabrikant zijn de steeds hogere eisen die vanuit de markt worden gesteld aan het kantoorinrichting. Tegenwoordig wordt er meer en meer gevraagd om totaaloplossingen. Met de introductie van Splaces kan Interstuhl aan deze vraag tegemoetkomen.

www.interstuhl.com


Deel op Social Media22-08-2018 23:43

's Werelds grootste kantoorinrichtingsbeurs, de Orgatec, introduceert een heus wereldkampioenschap: het WK stoelenhockey. Op 22 oktober is het zo ver en treden in het beurscomplex in Keulen tientallen teams in het strijdperk. 

Klik op de afbeelding voor meer informatie en voor een filmpje.


 

Deel op Social Media


20-08-2018 9:55

Interface Biophilic Design Inspiratie event in Hotel Jakarta, zomer 2018, brengt ons naar de sferen van Indonesië. Waar vroeger de VOC-schepen vandaan vertrokken naar Indonesië staat nu Hotel Jakarta, ontworpen door SeARCH architectenbureau. Zij geven op het Interface Biophilic Design Inspiratie event een presentatie en leiden ons rond in het hotel. Een gedurfd project, een groot atrium met een vertrapte binnentuin op de punt van het Jakarta eiland in Amsterdam. Een buitenbeleving die je naar de eilanden van Indonesië brengt, met water rondom, veel bamboe, inheemse planten en bomen, en een koloniaal interieur.Interface gaat na de rondleiding samen met architecten, ontwerpers, vak-gerelateerden en inspirators in gesprek over Biophilic Design. Hoe zorgen we dat een gebouw zo ontworpen wordt dat het lichamelijke en het geestelijke welzijn verbetert? Hoe bevorder je de verbinding tussen mens en natuur? Er ontstaat een levendige discussie, velen onderstrepen het belang van natuur elementen in het interieur voor onze gezondheid, welzijn, concentratie en ontspanning.Maar hoe verhoudt Biophelic design zich tot duurzaamheid, tot een milieuverantwoorde architectuur? Ben van Berkel, UNStudio heeft er recent een interessante blog over geschreven. Hij geeft hierin aan, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoeksresultaten, dat het niet alleen bijdraagt aan fysieke duurzaamheid maar ook aan mentale en sociale duurzaamheid.

Tijdens het event benadrukt Gerrit Bruggeman, board member van het Cradle to Cradle Institute, hoe belangrijk het is dat we ook werkelijk grote stappen gaan zetten in het realiseren van een circulaire economie. Nu wordt er vooral veel over gesproken, het is een modewoord.

BiomimicryNL, de biomimicry expert in Nederland, is mede op het event aanwezig. Zij helpen bedrijven biomimicry, de kennis uit de natuur, in te zetten bij R&D-processen om daarmee de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Een voorbeeld wordt gegeven over natuurlijke lijmen en schuimen die ontstaan zijn door bewezen slimmigheidjes uit de natuur te kopiëren.

Tijdens de cursus Innovatie & Creativiteit in de werkomgeving komt mede Biophelic-design aan de orde en het belang hiervan voor de vitaliteit en creativiteit van mensen in de werk- en leeromgeving.


Deel op Social Media


03-08-2018 8:30

Slapen op het werk? Lange tijd not done, maar tegenwoordig helemaal gewenst. Want slapen op het werk is goed voor de productiviteit. Dat zegt dr. Alexander van Eekelen op een Ahrend-blog. En Ahrend levert de bijpassende meubels.

"Onze behoefte aan slaap is heel basaal en zelfs een van de eerste levensbehoeftes", aldus Van Eekelen. "Toch ervaren veel mensen slaapproblemen, waardoor ze bijvoorbeeld niet uitgerust op hun werk zitten." Maar moe of niet, we geven niet snel toe aan onze behoefte om te slapen. “Dat heeft te maken met onze calvinistische instelling. In onze westerse samenleving associëren we slaap nog steeds met luiheid. Hoewel grote bedrijven als Google, Facebook en Uber tegenwoordig powernapruimtes hebben, wordt in de meeste werkomgevingen juist beknibbeld op plekken om even tot rust te komen.”

Als je structureel te weinig slaapt, heeft dat een negatieve invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. “Je lichaam herstelt minder snel. Je wordt emotioneler, chagrijnig, prikkelbaar.” Op lange termijn zijn de gevolgen van slaaptekort een stuk ernstiger. “Je krijgt te maken met een risico op ziekten, doordat je immuunsysteem niet meer zo sterk is. Psychische klachten, depressies, burn-outs; je kunt het allemaal linken aan slaapgebrek.” Uiteindelijk leidt dit tot verzuim. Voor jezelf én je werkgever niet fijn; absenteïsme kost veel geld. “Maar ook als je wel op je werk bent en geen goede prestaties kunt leveren door een gebrek aan slaap, kost dit je werkgever een hoop geld. Presenteïsme heet dat en het is zelfs een groter probleem,” legt Van Eekelen uit op de Ahrend-blog. “De geschatte kosten zijn wel tot zes keer hoger dan verzuimkosten.”

Natuurlijk heeft Ahrend een oplossing voor het probleem: de door Basten Leijh ontworpen Loungescape Powernap. “Je ziet dat de slaaprevolutie nu echt van start gaat. Steeds meer kantoren hebben meubilair waarop medewerkers zo optimaal mogelijk kunnen relaxen, zoals de Loungescape Powernap. Het handige aan dit meubel is dat het zowel voor slaperige als vermoeide mensen geschikt is.” 

De drie verschillende programma’s maken het meubel volgens Ahrend geschikt voor allerlei verschillende doelgroepen. Met de bijbehorende app stuur je het Whole-Body-Vibration matras – powered by Neurosonic – aan, die een aangename hoeveelheid trillingen geeft over verschillende plekken op je lichaam. “Het programma ‘Powernap’ is ideaal als je even niet goed kunt presteren en een boost in je productiviteit nodig hebt. Door de trillingen word je binnen 12 of 24 minuten weer actief en alert.” Heb je vermoeide spieren doordat je op je werk met stressvolle situaties te maken hebt of misschien gesport hebt? Dan is het programma ‘Relaxation’ (10, 20, 25 of 39 minuten) volgens Ahrend ideaal. Het laat je ontspannen en vermindert stress aanzienlijk. “Daarnaast is het meubel praktisch als je een onregelmatig dag- en nachtritme hebt, bijvoorbeeld omdat je ploegendiensten draait of veel reist voor je werk. Het programma ‘Recovery’ duurt met 37 tot 41 minuten iets langer, maar geeft je genoeg energie om weer fris en alert verder te kunnen met je werkzaamheden.”

https://blog.ahrend.com/waarom-slapen-tijdens-werk-voordelig-is/


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >