Nieuws


24-04-2018 14:33

De Nationale Politie organiseert, samen met de gemeenten Bronckhorst, Winterswijk, Oude IJsselstreek, Dordrecht, Zwijndrecht, Servicecentrum Drechtsteden, Vlaardingen, Schiedam en Hardinxveld-Giessendam, een Marktontmoeting Circulair Inkopen van losse en vaste inrichting en maatwerkmeubilair. Plaats van handeling is  de Politie academie in Apeldoorn op woensdag16 mei 2018.

"Binnen deze gelegenheidssamenwerking staat de vraag centraal hoe we de transitie naar daadwerkelijk circulaire inrichting kunnen versnellen", vertelt René de Klerk van Rendemint namens de organisatie."Er zijn in de afgelopen jaren al meerdere circulair-ingestoken inkooptrajecten geweest in Nederland", vervolgt De Klerk, "met mooie resultaten op het gebied van onder andere reuse, refurbish et cetera én experimenten met circulaire verdienmodellen zoals betalen voor gebruik in plaats van bezit. Nu staat de vraag centraal welke stappen we kunnen nemen om de gehele keten circulair te maken. Dus kijken naar producten, én naar alle materialen en grondstoffen die je niet kunt zien in het product, maar die wel nodig zijn geweest om dat product te maken. Dus bijvoorbeeld naar kolen voor energie. Water voor allerlei processen. Vruchtbare grond voor het verbouwen van grondstoffen enzovoort."

Bij dit alles wordt er nadrukkelijk ook gekeken naar mensen. Wat zijn de werkomstandigheden? Is er sprake van kinderarbeid of mensenhandel? Hoe wordt een gebied achtergelaten na het winnen van grondstoffen? "We noemen dat social fairness", aldus De Klerk, die het vanzelfsprekend noemt dat er bovendien wordt gekeken naar de gebruiksfase en hoe met alle vormen van hergebruik de gebruiksduur maximaal is te verlengen. "Maar als verlengen niet meer mogelijk is, dan willen we alle grondstoffen terug hebben uit die producten om daar weer andere producten van te maken. Of dezelfde producten! Dus zonder verlies van kwaliteit", benadrukt de circular economy & procurement expert van Rendemint.

De gehele keten, grondstoffen, mensenrechten; is dat niet moeilijk? "Ja, vaak wel", beaamt De Klerk, die aangeeft dat er desondanks wel degelijk ruimschoots aandacht aan moet worden besteed bij inkoop. "Want een circulaire economie begint niet bij ‘gebruik’ en stopt niet bij ‘hergebruik’."

Het programma in vogelvlucht
"Tijdens de marktontmoeting op 16 mei gaan we kijken wat er nodig is voor daadwerkelijk circulair én hoe we dat samen mogelijk kunnen maken. We gaan onze ambitie delen en kennis uitwisselen in de vorm van workshops. Handen uit de mouwen dus! Als laatste kijken we samen hoe we de resultaten optimaal zouden kunnen verwerken in het inkoopproces."

"De doelstelling van deze dag is: ‘overheid meets markt’ en samen brainstormen over hoe daadwerkelijke circulaire inrichting gerealiseerd kan worden. Met workshops wordt er interactief inzicht gegeven aan zowel overheid als markt dat transitie op de keten (in plaats van alleen product) de sleutel naar een circulaire economie is. Wat de markt daaraan kan doen om dit te realiseren. Wat de overheden kunnen doen om dit te faciliteren. Hoe dit verwerkt kan worden in inkooptrajecten."

Als indirecte aanleiding voor deze marktontmoeting noemt De Klerk een aantal concrete inkooptrajecten:

• De Nationale Politie is in voorbereiding voor de organisatie-brede aanbesteding van meubilair in 2019
• Gemeente Bronckhorst start dit jaar met een aanbesteding voor bureaustoelen
• Gemeente Winterswijk start dit jaar met aanbestedingen voor inrichting
• Gemeente Zwijndrecht en Hardinxveld-Giessendam starten elk in 2019 met een aanbesteding van bureaustoelen
• Gemeente Oude IJsselstreek start een aanbesteding voor inrichting.
• Gemeente Vlaardingen start in 2019 een aanbesteding inrichting.
• Gemeente Schiedam start in 2019 een aanbesteding inrichting.

Waar: Apeldoorn, Politie academie
Wanneer: woensdag 16 mei 2018, van 12.00-18.00 uur
Doelgroep: kantoorinrichting marktbreed en maatwerkmeubilair, wanden en vloerafwerking.


Aanmelden


www.rendemint.nl

23-04-2018 11:20

Kantoor- en projectmeubelfabrikant Vepa uit Hoogeveen is uitgeroepen tot 'Hét Duurzame Drentse bedrijf 2018'. Dat is donderdag 12 april bekendgemaakt tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event in het provinciehuis in Assen. De fabrikant van kantoor- en projectmeubilair is unaniem tot winnaar gekozen door de vakjury, met gedeputeerde Tjisse Stelpstra als voorzitter.

Vepa kreeg de award toegekend vanwege de ontwikkeling en realisatie van Plastic Whale Circular Furniture by Vepa: een collectie kantoormeubilair gemaakt van Amsterdams grachtenplastic.

De plastic soep is een algemeen erkend en groot probleem. Onder het motto: Stop talking. Let’s start doing! gaat Vepa samen met social enterprise Plastic Whale de strijd aan tegen het plasticprobleem.  Plastic Whale vist het benodigde plastic uit de gracht, Vepa zorgt voor de technische ontwikkeling en productie van de collectie. “In slechts zes maanden tijd hebben we een boardroomtafel, bijpassende stoelen, een lampenserie en akoestische wandpanelen ontwikkeld. Dat is ongekend en tekenend voor onze toewijding. Niet denken, maar doen. En dan vooral duurzaam!’’, aldus Janwillem de Kam, directeur van Vepa.

Het bijzondere ontwikkeltraject is volledig gericht op waardecreatie uit afval. Naast gerecyclede PET-flessen wordt er gebruik gemaakt van (eigen) gerecycled staal en stof, aangevuld met onderdelen van duurzaam FSC en Pefctm-hout. Maar dat is niet het enige. Juryvoorzitter en gedeputeerde Tjisse Stelpstra : “Als jury zijn we bij Vepa op bezoek gegaan om te kijken of het waar is wat ze beweren. En ik kan niet anders dan concluderen dat het waar is: regionale inkoop, zeer zuinig met energie, de juiste grondstoffen gebruiken, enzovoort.  Het is een fantastisch mooi bedrijf, waar ik als Drents gedeputeerde trots op ben.”

Plastic Whale Circular Furniture by Vepa is één van de vele duurzame initiatieven van Vepa.  De productie wordt bewust in Nederland en in eigen hand gehouden. Dat is uniek in de branche. “Wij vertrouwen op de kwaliteit en flexibiliteit van onze eigen medewerkers. Alleen daardoor kunnen we trajecten als Plastic Whale Circular Furniture realiseren”, aldus De Kam.  


https://vepa.nl/

11-04-2018 8:55
Bakker Elkhuizen maakt in een nieuwsbrief van 10 april melding van een wetenschappelijke studie bij een Fortune-500 organisatie. De studie, uitgevoerd door 'een prominente universiteit in de VS heeft aangetoond dat het gebruik van de SitStandCoach software heeft geleid tot een toename van meer dan 200 procent in het gebruik van zit-sta bureaus vs. de controle groep die niet was uitgerust met de SitStandCoach software', aldus de nieuwsbrief.
 

De software herinnert medewerkers eraan om zitten en staan af te wisselen. Zo zorgt de software ervoor dat mensen hun zit/sta-bureaus op de juiste manier gebruiken, dus dat zij niet te lang staan of zitten. Bakker Elkhuizen meldt verder dat is gebleken dat medewerkers die de software hebben geïnstalleerd ook zonder het gebruik van zit/sta-bureaus 40 procent meer bewegen. 'Dit bewijst dat onze software in allerlei werksituaties een positief effect heeft', zegt Bakker Elkhuizen, dat blij is dat de door hen geclaimde positieve effecten van de Work & Move SitStand Coach op de gezondheid, het concentratievermogen, de creativiteit en het energieniveau van medewerkers nu door een onafhankelijke studie zijn bewezen.

www.bakkerelkhuizen.com
 
 
 

Deel op Social Media
06-04-2018 12:53
De 'Mamils' doen op woensdag 6 juni Drenthe aan. Dan vindt de Tour Facilitair 2018 plaats. Een jaarlijks terugkerende toertocht voor Facility Managers.  Onder hen ongetwijfeld veel 'Middle Aged Man in Lycra' (Mamils), maar wat geeft het, de Tour Facilitair is er voor iedereen.

Drentea, The Food Office, Heyday Facility Management en Albron zorgen samen voor de organisatie. Sportieve prestaties, een goede sfeer en netwerken komen hier als een doeltreffende en bewezen combinatie samen. De Tour Facilitair van 2018 bezoekt dit jaar Drenthe met een uitdagende route van ongeveer 80 kilometer. De start en finishplaats is bij Drentea Office Furniture in Emmen. Onderweg zullen de deelnemers tijdens de pauze getrakteerd worden bij een locatie van Albron. De Tour Facilitair start om 12.00 uur en eindigt rond 19.00 uur.
Een STIP-gecertificeerd bedrijf mag uitsluitend duurzaam geproduceerd hout inkopen en verwerken, waardoor dit keurmerk verder gaat dan de tot nu toe gebruikte keurmerken FSC en PEFC. Het keurmerk betreft dan ook niet een product of onderdeel, maar het héle bedrijf. Wel zo geruststellend voor iedereen die net als Castelijn het milieu een warm hart toedraagt: elke Castelijntafel of -kast is een verantwoorde aankoop!
 
 
 
 

Deel op Social Media
06-04-2018 11:01
Jan Castelijn heeft uit handen van Peter Kipp van SKH het STIP-certificaat overhandigd gekregen. Daarmee is Castelijn de eerste meubelfabrikant die STIP-gecertificeerd is. Al het hout dat Castelijn verwerkt is dus gegarandeerd afkomstig uit duurzaam en verantwoord beheerd bos met FSC- of PEFC-keurmerk. 
Een STIP-gecertificeerd bedrijf mag uitsluitend duurzaam geproduceerd hout inkopen en verwerken, waardoor dit keurmerk verder gaat dan de tot nu toe gebruikte keurmerken FSC en PEFC. Het keurmerk betreft dan ook niet een product of onderdeel, maar het héle bedrijf. Wel zo geruststellend voor iedereen die net als Castelijn het milieu een warm hart toedraagt: elke Castelijntafel of -kast is een verantwoorde aankoop!
 
 
 
 

Deel op Social Media
04-04-2018 17:43
Neocon viert ‘50 Years of Tomorrow’s Design’. Van 11 tot en met 13 juni 2018 kunnen bezoekers in Chicago weer terecht op zo’n 1 miljoen vierkante meter tentoonstellingsruimte, waar circa vijfhonderd aanbieders zich van hun beste interieurkant willen laten zien.The Mart in Chicago is in juni weer ‘the place to be’ voor naar verwachting meer dan vijftigduizend professionals uit de interieurwereld. De Neocon staat bekend om zijn krachtige conferentieprogramma, daar gaat de organisatie althans zelf graag prat op. Voor Europeanen is het soms wennen om de typisch Amerikaanse presentatiestijl te doorgronden, maar wie er doorheen kijkt, zal zien dat er in de States beslist interessante ontwikkelingen plaatsvinden, die worden belicht door uiteenlopende internationale sprekers.Voorproefje
Ook in 2018 wil de Neocon meer zijn dan alleen een beurs die informatie biedt over de werkomgeving: gezondheid, gastvrijheid, overheid, onderwijs, retail; al die onderwerpen zijn alles behalve een ondergeschoven kindje bij hét interieurevenement van de VS.Party
Op dinsdag is er een grote ‘party’ en als we hier zeggen ‘groot’, dan bedoelen we ook groot. Interessanter is misschien wel de blogmogelijkheid waarbij één op één kan worden geconverseerd met zowel verantwoordelijken uit de huidige als de vroegere interieurwereld. Necon dateert immers van 1969. Er wordt dan ook uitgebreid teruggeblikt op de eerste 49 jaar van het evenement.Zwaargewichten
Onder de aanbieders zijn natuurlijk Amerikaanse ‘zwaargewichten’ als Herman Miller, Knoll, OFS Brands, Shaw en Steelcase, maar ook nieuwkomers uit Europa zijn aanwezig, onder meer via Scandinavian Spaces and NappaTile. Het internationale karakter wordt onderstreept door de deelname van onder (veel) meer: Narbutas Furniture Company (Litouwen), DeVorm (Nederland), Polarmoss USA (Finland) en Luceplan USA (Italië).

'Boring' en veelbelovend
Het nevenprogramma richt zich op thema’s als de integratie tussen technologie en design (boring!, maar we laten ons graag verrassen) en de strijd en victorie van vrouwen in de interieursector (kijk, dat klinkt al veel beter!).

www.neocon.com
 
 
 

Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >