Nieuws


23-03-2018 13:36
Elros in Giessen opende op vrijdag 16 maart de nieuwe 'living showroom' tijdens een feestelijke open dag. In de showroom worden de merken Bralco, Kastel en Luxy gepresenteerd.Met in totaal zeven Italiaanse afgevaardigden waren de drie fabrikanten goed vertegenwoordigd en hadden de bezoekende dealers de gelegenheid verder kennis te maken onder het genot van een hapje en een drankje.Om de open dag feestelijk in te luiden ging Roy Sluijmers, Elros-eigenaar en officieel agent voor de drie merken, op donderdag met de Italiaanse vertegenwoordigers eten bij het sterrenrestaurant Noble in den Bosch. "Zelfs de Italianen konden de kookkunsten en bijpassende wijnen zeer waarderen. Fijn om eens iets terug te kunnen doen ten opzichte van de meestal fantastische Italiaanse keuken", aldus Sluijmers.

Als afsluiting van de open dag was er voor een aantal genodigden een etentje in Restaurant 'In den Verwaalde Koogel' te Heusden. "Al met al een prachtige en zeer succesvolle dag om op terug te kijken", vertelt een enthousiaste Sluijmers.
 
Dit filmpje geeft een indruk van de fraaie nieuwe showroom. Klik op de afbeelding om het You Tube-filmpje te bekijken.


www.elros.nl
 
 
 

Deel op Social Media
22-03-2018 17:00
Gek op alliteratie? Dan spreekt de woordcombinatie 'multisectorale materiaalinnovatie' u wellicht aan. Het is tegelijkertijd de kop waarmee Material Xperience de 2018-editie uitluidt.

Dinsdag 13 tot en met donderdag 15 maart vond de grootste multisectorale materialenbeurs (daar is ie weer) ter wereld plaats: Material Xperience 2018. Met ruim 8.400 bezoekers realiseerde het jaarlijkse evenement een groei van ruim 35 procent (ruim 2.200 bezoekers meer) ten opzichte van de vorige editie in Rotterdam Ahoy. In combinatie met een inhoudelijk programma bestaande uit 55 lezingen van materiaalexperts, 140 exposanten, 100+ grote tentoonstellingsstukken en 250+ innovatieve materialen, noemt organisator Materia Exhibitions deze editie een groot succes.Dit jaar heeft Material Xperience haar vleugels uitgeslagen en in zes sectoren de nieuwe ontwikkelingen en innovaties op materiaalgebied getoond. R&D- en Designprofessionals uit de werelden van Architecture, Interior, Fashion & Workwear, Products, Graphic & Packaging en Mobility konden hun hart ophalen aan alles wat nieuw is in hun sector. Daarnaast gaven 55 materiaalexperts tijdens hun lezingen hun visie op de toekomst van materialen binnen hun sector, en presenteerden zes specifieke sectorpaviljoens een gevarieerde selectie aan materialen en tentoonstellingsstukken van bekende en minder bekende ontwerpers.

Sectorambassadeurs
De zes sectoren werden vertegenwoordigd door zogenaamde ‘sectorambassadeurs’, die als experts voor hun sector optraden. Deze experts stonden borg voor een representatie van de trends en ontwikkelingen die zich in de verschillende sectoren voordoen. Daarnaast fungeerden deze sectorambassadeurs in veel gevallen als ‘moderator’ tijdens de sectorspecifieke lezingenprogramma’s, waardoor de verbinding tussen de verschillende sprekers en hun vakgebieden ook inhoudelijk goed gelegd werd.

Caroli Buitenhuis (chain innovator bij Green Serendipity) was de ambassadeur van de sector Graphic & Packaging, Marina Toeters (by-wire.net) van de sector Fashion & Workwear, Marcel Vroom (industrieel ontwerper bij MVAVD en NPK Design)  van de sector Products, Erik Tempelman (Associate professor Design Engineering bij TU Delft), van de sector Mobility, Odette Ex (Ex Interiors)  van de sector Interior en Ulrich Knaack (professor aan TU Delft en TU Darmstad) van de sector Architecture.

Sectoroverschrijdende materiaalinnovatie
Tevens werd duidelijk tijdens Material Xperience 2018, dat materiaalinnovatie zich niet laat ‘vangen’ in een sector. In veel gevallen zijn materiaalinnovaties die in eerste instantie ontwikkeld zijn met het oog op een specifieke sector of toepassing, ook van grote waarde voor andere sectoren. Zo worden de unieke eigenschappen van koolstofvezels niet alleen toegepast in de automotive industrie, maar werden tijdens Material Xperience ook fietsen en tafels gemaakt van koolstofvezels gepresenteerd. Ook technieken als 3D-printen worden in steeds meer sectoren toegepast met uiteenlopende en verbluffende resultaten. Al met al heeft Material Xperience met deze laatste editie een brug geslagen tussen verschillende sectoren op het gebied van materiaalinnovatie en -ontwikkeling.

Highlights per sector
Binnen de sector Products werden lezingen gegeven door onder andere ambassadeur Marcel Vroom van NPK Design en MVAVD en Caroline Prisse van Van Tetterode Glas Studio. Bij de tentoonstelling kon je onder meer genieten van de salontafel Wave, gemaakt van koolstofvezel, van Studio Wynd, de designzonnepanelen van Studio Solarix, en het handige, magnetische kliksysteem van Monkeylink.

Het lezingenprogramma van Mobility werd vertegenwoordigde door onder andere Erik Tempelman, associate professor Design Engineering bij de TU Delft, en René de Vries van Aito-Touch, een autoriteit op he gebied van Haptic Technology. De tentoonstelling bestond uit, onder andere, de 3D-geprinte scheepschroef van Ramlab, de ‘ademende’  autostoel van Audi, de 3D-geweven interieurstof van Renault, en een grote hoeveelheid innovatieve fietsen.

De sector Architecture werd vertegenwoordigd door sprekers Ulrich Knaack en Lisa Rammig van het wereldberoemde ingenieursbureau EOC. De tentoonstelling bevatte 3D-geprinte parametrische knopen, ontworpen door Alamir Mohsen van de TU Darmstadt, en de 3D-geprinte, keramische zonnewering Hexashade, gemaakt door het Advanced Ceramics R&D Laboratory.

Tijdens het lezingenprogramma van Fashion & Workwear werd onder andere gesproken door Marina Toeters en Aniela Hoitink van Neffa. In de tentoonstelling kon je genieten van Hoitinks MycoTEX, textiel gemaakt van mycelium, ontwerpen van modeontwerper Jef Montes, het Print In Motion-project van Anouk van der Sande, ontwerpen van Jasna Rokegem, en nog veel meer.

Voor het lezingenprogramma van Interior werd er gesproken door Odette Ex, Nienke Hoogvliet, Tjeerd Veenhoven en Simone de Waart van Material Sense. De tentoonstelling bestond uit onder andere een ontwerp van internationaal gerenommeerd kunstenares Claudy Jongstra, leer gemaakt van koeienmagen van Billie van Katwijk, de geslipcaste Formworks, de Odger-stoel van IKEA, en vele andere objecten.

Graphic & Packaging, met een lezingenprogramma door Caroli Buitenhuis, Willy Mooren en Christiaan Janssen, liet diverse circulaire verpakkingen zien, bijvoorbeeld van koffieboon tot koffiecupjes, of van tomatenstelen tot myceliumverpakking.

Vanaf volgend jaar: MaterialDistrict
Vanaf volgend jaar gaat Material Xperience verder onder een nieuwe naam: MaterialDistrict, waarmee de organisator de brug tussen materiaalontwikkelingen binnen de zes sectoren nog verder verstevigt en materiaalinnovatie bij R&D- en Designprofessionals stimuleert. MaterialDistrict 2019 vindt plaats van 12 tot en met 14 maart 2019 in Rotterdam Ahoy.

Voor wie het allemaal nog eens terug wil kijken, is hier de 'after movie'. Klik op de afbeelding om naar het You Tube filmpje te gaan.www.materia.nl
 
 
 

Deel op Social Media
22-03-2018 3:00
Na de bouwvak van 2019 worden het nieuwe stadskantoor en het gerenoveerde stadhuis opgeleverd. In deze panden zullen het ‘Hengelo’s werken’ van medewerkers en de optimale dienstverlening aan burgers centraal staan. Een belangrijk aspect bij de inrichting is het toepassen van nieuwe, circulaire oplossingen. Vandaar dat de gemeente een vijftal circulaire aanbestedingen uitzet in 2018.Bouw in volle gang
t een volledig gerenoveerd stadhuis, een modern stadskantoor en een als evenementenplein heringericht Burgemeester Jansenplein luidt de gemeente een duurzame toekomst in. Zo heeft de gemeente bewust gekozen voor duurzame en energiebesparende toepassingen zoals driedubbelglas, LED-verlichting, warmtepomp, natuurlijk isolatiemateriaal, slim gestuurd klimaatsysteem en zonnepanelen. Ook is de installatie voorbereid op een toekomstige aansluiting op Warmtenet.

“In mijn vorige functie heb ik circulaire aanbestedingen opgezet. Bij mijn overstap naar Hengelo, greep ik de kans om de nieuwbouw te verbinden aan het circulaire gedachtegoed. Zo komt huidig inventaris straks ‘refurbished’ terug. Ik ben blij dat ik de opgedane kennis kan toepassen in Hengelo.”– Mark Vrugteveen, Projectleider Facilitair gemeente Hengelo.

Marktpartijen uitdagen
De circulaire economie heeft als doel herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Dit is wezenlijk anders dan bij de huidige lineaire economie, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Met vijf circulaire aanbestedingen – kantoorinventaris, catering, interieurbouw, koffieautomaten en een duurzaam wagenpark – daagt de gemeente marktpartijen uit om circulaire economie te omarmen en op zoek te gaan naar onconventionele ketensamenwerkingen en innovatieve oplossingen.

Verduurzaming van de inrichting
Op 22 maart gaat de eerste aanbesteding circulair kantoorinventaris van start met sluitingsdatum 23 april 2018 10.00 uur via Negometrix. De opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het verduurzamen van de werk- en ontmoetingsplek voor 750 ambtenaren. De gemeente maakt de aanbesteding tijdig bekend met als doel de juiste partner te selecteren, hem tijdig mee te nemen in de visie, de relatie op te bouwen en samen tot de meest circulaire oplossing te komen. Een harde eis is de participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op basis van SROI.

Later in dit jaar volgen de aanbestedingen voor circulaire catering, interieurbouw, koffievoorziening en een duurzaam wagenpark. 
 
 

Deel op Social Media
21-03-2018 23:40
Kantoormeubelproducent Drentea meldt in een persbericht dat het zelf zijn staalafval gaat verwerken en er zelf nieuwe producten van gaat maken. In de buurt van de eigen fabriek in Emmen. 'Alleen nog circulaire producten leveren, dat is onze doelstelling. En meer, want we streven naar een productieproces zonder afval, waar in elke fase van het proces gekeken wordt wat we nog meer met onze materialen doen. Transparant en inzichtelijk, feiten en geen fictie', aldus Drentea.De afstand van de staalverwerker tot de Drentea-fabriek bedraagt 5,6 kilometer. Zover rijdt Drentea met het restmateriaal staal. 'En geen meter meer', verzekert Drentea. Na die afstand is het restmateriaal gearriveerd bij Rademakers Gieterij in Klazienaveen waar dit materiaal staal wordt omgesmolten tot solide producten. Daarvan zegt Drentea weer duurzame meubelen van te gaan maken.

Transport is een enorm belangrijke veroorzaker van CO2-uitstoot, benadrukt de kantoorinrichter en stelt daarbij de vraag: 'Wist u dat bijvoorbeeld een product wat elders op de wereld naar Nederland vervoerd wordt tot wel 30 procent meer CO2 uitstoot dan een product wat we in Emmen in onze eigen fabriek maken? Daarom zijn we gaan zoeken naar mogelijkheden in de regio'.

Drentea en Rademakers Gieterij slaan de handen ineenI
Drentea gebruikt nieuw recyclebaar staal. Maar ijzergieterijen passen juist veel reststaal toe. Het omsmelten van restmateriaal en er nieuwe producten van maken, is voor hen een van de belangrijkste onderdelen van het productieproces. Voor Drentea de reden om te kijken of deze processen niet zijn te combineren. 'Ons eigen reststaal verwerken en met zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen een mooi nieuw product maken met een hoog percentage aan gerecycled materiaal. Dat was de doelstelling en na enkele onderzoeken lukte dat, met hulp van buurman Rademakers Gieterij'.

Eigen recyclepers
Om het reststaal goed te kunnen omsmelten, levert Drentea het aan in geperste blokken. Hiervoor is er speciaal een nieuwe pers aangeschaft. De samenwerking met Rademakers Gieterij gaat verder: de productontwikkelaars hebben elkaar nu gevonden en gaan samen kijken hoe er nog meer designproducten kunnen worden ontwikkeld.

Het eerste concrete product is inmiddels geïntroduceerd op een grote landelijke beurs: het tafelprogramma Loft. De hoekverbinding van het frame is gemaakt van gietijzer op basis van eigen restmateriaal.

Recycling van staal goed geregeld, of toch niet?
'Iedereen kent de schroothandel, goed geregeld al jarenlang', meldt Drentea om daar een vraag aan toe te voegen: 'Maar is dat wel zo?' Volgens Drentea blijft meer dan 20 procent van het staalafval helemaal niet in Nederland. De kantoorinrichter zet wat feiten op een rijtje en citeert daarbij uit bronnen van het CBS. 'Finland is de belangrijkste afnemer van ons schroot. Het is zelfs het meest geëxporteerde product naar Finland. Daarna volgen België, Duitsland en Turkije. Maar ook landen als Korea, China en India krijgen ons staalafval. Stelt u zich eens voor: een vijfde van de totale Nederlandse export naar India bestaat uit metaalafval. Reken dan maar eens uit hoeveel CO2 deze manier van verwerken oplevert. Voor ons was er maar één conclusie: we gaan zelf ons staalafval verwerken en er zelf nieuwe producten van maken. In de buurt van onze fabriek in Emmen', zo eindigt het persbericht van Drentea.

www.drentea.nl
 

Deel op Social Media
15-03-2018 17:45
Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors hebben vandaag tijdens de beurs Material Xperience een nieuw gezamenlijk initiatief aangekondigd: Inside/Inside.

Volgens de initiatiefnemers wordt dit hét centrale online platform waar inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is. Gebruikers kunnen er duurzame interieurproducten- en materialen selecteren, detailinformatie lezen én betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact opzoeken en vergelijken. De output van het platform kan onder andere worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen.

Het platform zal tijdens de Dutch Design Week in oktober worden gelanceerd.

NIBE is een organisatie die veel inhoudelijke kennis heeft over het berekenen van de milieu-impact van materialen. Ex Interiors is pionier op het gebied van duurzame interieurprojecten. Dutch Green Building Council (DGBC) beheert het Breeam-NL duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en zet de markt aan de gebouwde omgeving te verduurzamen. Door deze drie kennisgebieden samen te brengen, willen de drie organisaties de markt motiveren grote stappen te zetten in duurzame interieurontwikkelingen.

Labels voor gebouwen maar niet voor interieur
De aandacht voor duurzaamheid groeit. Naast de vraag naar duurzame en circulaire gebouwen, ontstaat er ook meer vraag naar duurzame interieurs. Vanwege de positieve impact die het heeft op de gezondheid en tevredenheid van werknemers, maar ook vanwege de milieubelasting door de veelal korte vervangtijd.

Edwin van Noort, Manager Ontwikkeling DGBC: ‘’Er zijn veel wetten, labels en regels voor gebouwen, maar voor interieur niet. Wat de huurder uiteindelijk in het gebouw zet, is altijd buiten onze scope gebleven. Wij willen daar ook een instrument voor maken, net zoals we dat voor gebouwen hebben ontwikkeld."

‘’Partijen die meedoen, kunnen met ons de milieubelasting van hun producten bepalen. Het grote voordeel daarvan is dat zij inzicht krijgen in hun hele productieketen, zodat ze doelgericht kunnen verbeteren”, aldus Mantijn van Leeuwen, directeur NIBE.

Odette Ex, oprichter van Ex Interiors, besluit: ‘’Het platform zal mij en mijn collega’s in de branche veel tijd gaan besparen, omdat het verzamelen van informatie over de duurzaamheidsprestatie van interieurproducten een stuk gemakkelijker wordt.”

Founding partners
Om het platform te ontwikkelen en te onderhouden hebben koplopers Baars & Bloemhoff, DSM, Green Furniture Circle, Interface, Gispen en Maiburg zich aangesloten als founding partner.De partners gaan met hun kennis over de materialen, producten en hun toepassing, de opzet van de methodiek van cruciale input voorzien en spelen een belangrijke rol bij de verdere ontwikkeling van dit kennisplatform. Na een lunchdebat over het nieuwe platform, volgde de symbolische ondertekening door de betrokkenen.
 

Deel op Social Media
07-03-2018 21:40

Vescom zoekt een medewerker binnendienst. Heb je een commerciële, service- en klantgerichte instelling, ben je een energieke en resultaatgerichte teamplayer en is het jouw doel om de ultieme klantbeleving te verzorgen? Dan maak je een goede kans op deze job.

Er staan weer enkele nieuwe vacatures op onze website.  

Vacatures

 


 


Deel op Social Media

07-03-2018 20:15
(advertorial)
 
Mooie aftrap van de voorjaarsopleiding 'Basiscursus Inrichtingskunde' door Anita Haver bij Grand Hotel Gooiland te Hilversum. Zeventien deelnemers zijn begonnen aan het traject dat moet leiden tot het diploma voor Inrichtingskundige.

De najaarsopleiding start in september aanstaande.Ook een les bijwonen van Anita, of meer informatie over de opleidingen van Office Academy? Kijk eens op www.officeacademy.nl
 

Deel op Social Media
06-03-2018 8:45

SKO uit Oldenzaal gaat de komende 10 jaar vijftienhonderd werkplekken in de gemeente Enschede circulair maken. Dat is het resultaat van de aanbesteding voor circulair kantoorinterieur van de gemeente.

SKO start binnenkort met het in kaart brengen van het bestaande meubilair en de bestaande voorraad. Zijn de meubels kwalitatief goed en dragen ze bij aan een gezonde werkplek, dan worden ze hergebruikt. Overbodig interieur krijgt een herbestemming via SKO. Daar waar de oude meubels nog waarde hebben, krijgt de gemeente Enschede eventueel een inruilbedrag.

De aanschaf van 'nieuwe' producten zal alleen plaatsvinden wanneer het bestaande meubilair niet meer voldoet of geschikt kan worden gemaakt. Nieuw meubilair zal moeten voldoen aan de strengste circulariteitseisen. Zo houdt de gemeente – samen met regisseur SKO – stevig grip op haar circulaire missie én haar inventaris.Een voorbeeld van het Drentea Refurbish Meubilair.

De gemeente Enschede streeft naar versneld circulair inkopen. Alle inkoopprocessen zijn ingericht op de realisatie hiervan, zo ook de aanbesteding voor circulair kantoorinterieur van de gemeente eind 2017. Na een marktconsultatie, formuleerde de gemeente haar ambities voor circulaire kantoorinrichting. Niet de prijs stond centraal, maar de lange termijnvisie van marktpartijen op circulaire kantoorinrichting, nieuwe verdienmodellen en een inclusieve samenleving. Daarnaast vroeg de gemeente om materialenpaspoorten van producten, waarmee onder andere circulariteit geverifieerd kan worden. Ook flexibiliteit is belangrijk, vanwege de toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente. Op basis hiervan selecteerde de gemeente vijf inschrijvingen. Omdat circulair aanbesteden vrij nieuw is, nodigde de gemeente deze partijen uit voor een inhoudelijke dialoog. De definitieve voorstellen werden beoordeeld, waarna de opdracht uiteindelijk werd gegund aan SKO.

Willem Pouwels, Teamleider Facilitaire Ondersteuning bij de gemeente Enschede, legt uit waarom de keuze op SKO is gevallen: “Het totale pakket van SKO sprak mij aan. Zij voldeden ruim aan al onze ambities. Maar ik word vooral warm van de Duurzaamheidsstraat, die SKO & partners runnen samen met mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen ook een dikke plus van mij voor hun goede visie op gezond werken.”

Tijdens het aanbestedingstraject presenteerde SKO een menukaart met diensten en producten, gericht op een gesloten materialenkringloop. Opvallend is de volledige openheid van SKO in inkoopprijzen en opslagen. Zo komen de gemeente Enschede en SKO de komende jaren tot goede prijsafspraken, ook al ligt het assortiment nog niet vast.

Enschede en SKO bekrachtigden hun partnerschap in 'The Green Room'. Deze creatieve studio in het voormalige Werkplein - waar medewerkers en partners samen aan innovatieve oplossingen werken - heeft al een circulaire metamorfose ondergaan. Het is het eerste gezamenlijke project van de kersverse partners.Wethouder Eelco Eerenberg is één van de aanjagers van het circulaire inkooptraject van de gemeente. “Deze ingeslagen weg laten we niet meer los. We zien dat circulaire economie goed is voor banen, dat het ook zwakkere mensen in onze gemeente kansen biedt. Medewerkers, ondernemers, burgers; ze zien steeds vaker kansen op dit vlak. De prachtige samenwerking met SKO draagt ook weer bij aan verdere bewustwording. Het doet ons imago goed, binnen de gemeente en erbuiten.”

De gemeente Enschede heeft inmiddels door hoe zij als kopende partij aan circulaire knoppen in de markt kan draaien. Zo zag ze gedurende het aanbestedingsproces een nieuwe, circulaire 'mindset' ontstaan bij de winnaar van de aanbesteding circulaire warme en koude drankenvoorziening, Jacobs Douwe Egberts. Door veel exposure in de media rondom deze aanbesteding, werd ook de nieuwsgierigheid van collega’s merkbaar geprikkeld. In de samenwerking met SKO ligt het anders; hier verwacht de gemeente nieuwe kennis en inspiratie op te doen om de transitie naar circulaire economie te versnellen. Kennis die de gemeente graag deelt met anderen.

“In het verleden hebben we ons weleens positief kritisch uitgelaten over het (niet circulaire, duurzame) inkoopbeleid van de gemeente. Wij vonden dat het anders kon. Dat heeft de gemeente goed opgepakt. We zijn ontzettend trots dat we deze mooie, lokale aanbesteding hebben gewonnen en dat we de gemeente mogen ondersteunen in hun circulaire missie”, aldus Robbert Nijhuis, directeur SKO.Links op de foto wethouder Eelco Eerenberg van de gemeente Enschede en daarnaast Robbert Nijhuis, commercieel directeur SKO.  


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >