Nieuws


26-07-2017 8:30

De Rijksaanbesteding circulair kantoormeubilair loopt uit op een rechtszaak. Drentea uit Emmen heeft een kort geding aangespannen naar aanleiding van de voorlopige gunning van de omvangrijke opdracht aan Gispen en Rohde & Grahl. Beide bedrijven zouden niet voldoen aan de eisen op het gebied van duurzaam hout. 

Eerder dit voorjaar maakte Rijkswaterstaat bekend een aanbestedingsprocedure te starten met het oog op de circulaire inrichting van honderdduizend werkplekken voor rijksambtenaren voor de komende 10 jaar. Begin deze maand werd de opdracht voorlopig gegund aan Gispen en Rohde & Grahl. Maar nu is er dus een probleem ontstaan. Eerder werd al bekend via het dagblad FD dat de aanbestedende partij - Rijkswaterstaat - een onderzoek instelde naar de certificering van beide bedrijven met betrekking tot het gebruik van duurzaam hout. En nu komt het dus tot een rechtzaak.

De rechtzaak wordt aangespannen door Drentea, één van de partijen die bij de voorlopige gunning aan het kortste eind trokken. De reden voor de stap is volgens Drentea-directeur Bert Top dat Rijkswaterstaat onlangs herhaalde verzoeken geen toelichting wilde geven op de voorlopige gunning. "Ik heb Rijkswaterstaat drie keer om uitleg gevraagd, maar ik krijg geen antwoord", zegt hij tegen het FD.

De definitieve gunning stond gepland voor 24 juli, maar is nu opgeschort tot oktober.

www.rws.nl
 

Deel op Social Media25-07-2017 8:30

Flokk, het voormalige SB Seating, neemt Giroflex over. Het nieuwe bedrijf wordt naar eigen zeggen de nummer één fabrikant van bureaustoelen en kantoormeubilair in Europa.

Giroflex en Flokk zijn een overeenkomst aangegaan waarbij laatstgenoemde alle aandelen overneemt van de Zwitserse fabrikant met al zijn entiteiten. De partijen zijn overeengekomen de aankoopprijs of verdere details van de transactie niet bekend te maken.

Als de toonaangevende Zwitserse fabrikant van hoogwaardige ergonomische kantoorstoelen, staat Giroflex bekend als een premiummerk met een sterke positie in de Duitstalige markten. In 2016 kwam bijna 90 procent van Giroflex’ CHF 45,5 miljoen (EUR 41,5 miljoen) aan geconsolideerde verkopen uit Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk, België en  Nederland.

“We zijn ongelooflijk trots Giroflex bij de Flokk-familie welkom te mogen heten”, aldus Lars I. Røiri, CEO van Flokk. Onze twee bedrijven delen voor het grootste deel dezelfde filosofie over productkwaliteit en -ontwerp, maar zijn geen grote onderlinge concurrenten omdat we hoofdzakelijk in verschillende markten actief zijn”, vervolgt Røiri enthousiast.

Terwijl Giroflex’ leiderschap sterk in Zwitserland en solide in Duitsland is, bezet Flokk de eerste positie in Scandinavië en Nederland. “De overname door Flokk biedt nieuwe mogelijkheden voor Giroflex. Als onderdeel van een grotere groep kunnen we ons geografisch bereik uitbreiden en nieuwe groeimogelijkheden zoeken”, vertelt dr. Frank Forster, CEO van Giroflex. “Flokks netwerk en filialen scheppen ideale voorwaarden om het merk Giroflex internationaal te consolideren en ontwikkelen”, sluit Frank Forster af.

De naam Giroflex blijft in Flokks portfolio als een afzonderlijk merk bestaan. Onlangs zijn Malmstolen, een Zweedse fabrikant van bureaustoelen, en Offecct, een specialist in loungemeubilair, ook deel van de groep gaan uitmaken. Flokk stelt zich tot doel de markt te blijven consolideren door een toonaangevende posities in belangrijke markten te behouden. “Giroflex past perfect bij deze strategie en brengt Flokk als het ware in de beste uitgangspositie. “Perfect voor onze continue groei”, zegt Lars I. Røiri CEO van Flokk.

Het management van beide bedrijven gaat nu een diepgaande evaluatie uitvoeren om mogelijkheden vast te stellen en tot de meest duurzame manier te komen om de onderneming in de toekomst te organiseren.

www.flokk.com
 

Deel op Social Media25-07-2017 8:00

Eind vorige maand opende het Italiaanse meubelmerk Arper zijn eerste Belgische presentie gevestigd in een karakteristieke villa in Beernem, dichtbij Brugge en Gent. In deze 'Meeting Hub' kunnen interieur professionals en consumenten terecht voor deskundig advies en trainingen.

Het openingsfeest in de tuin voor de villa werd drukbezocht door designliefhebbers, architecten, interieur-architecten en stylisten die met enthousiasme reageerde op de gepresenteerde collecties. Vooral bureaustoel Kinesit met zijn Soft-Tech technologie, kleurrijke uiterlijk en minimalistische belijning viel op, net als de akoestische wand en vrijstaande panelen Parentesit (beide ontwerpen van studio Lievore Altherr Molina). De de geometrische vormen van de wandpanelen lenen zich om artistieke composities te maken en kunnen worden voorzien van luidsprekers en LED. 

www.arper.com

Deel op Social Media


21-07-2017 8:30

Frank Rexach, Vice President en General Manager van Haworth voor de regio Azië/Pacific, heeft per eind juni 2017 zijn taken neergelegd wegens pensionering. Haworth grijpt deze stap aan om een nieuwe regio, de International Sector, op te zetten. De nieuwe afdeling zal worden geleid door Henning Figge, Vice President en General Manager.

"Onder Frank’s leiding heeft Haworth Asia Pacific zich tot een dynamische organisatie ontwikkeld die ons in staat stelt in te spelen op de steeds veranderende behoeften van onze klanten", aldus Franco Bianchi, President en CEO van Haworth." In de 15 jaar dat Frank bij Haworth werkzaam is geweest, heeft hij de organisatie tot een internationale 'thought leader' op de markt voor kantoormeubilair in Azië/Pacific weten uit te bouwen, en hij heeft persoonlijk bijgedragen tot een aantal uiterst succesvolle jaren met winstgevende groei. Nu hij heeft aangegeven van zijn pensioen te willen gaan genieten, bedank ik hem voor zijn niet aflatende inzet voor onze zakelijke doelen. Ik wens hem alle goeds voor zijn toekomst buiten het bedrijf."

De pensionering van Frank Rexach eind juni 2017 is voor Haworth aanleiding om een nieuwe internationale regio op te zetten. De regio Azië/Pacific en de regio Europa hebben onder invloed van een voortdurend veranderende marktomgeving ingrijpende veranderingen doorgemaakt. Strategische overwegingen hebben Haworth ertoe gebracht deze twee regio’s wat producten en diensten betreft op één lijn te brengen. Deze wijziging hangt samen met een veranderende wereld waarin klanten steeds meer met elkaar verbonden en steeds beter geïnformeerd zijn.

eu.haworth.com
 

Deel op Social Media
21-07-2017 8:30

Strukton Worksphere en Ahrend hebben de overeenkomst ondertekend om twee onafhankelijke innovaties, te weten Strukton Pulse en de Ahrend Comfortwerkplek, aan elkaar te koppelen. "Zo ontwikkelen we samen in co-creatie duurzame en productieve huisvestingsoplossingen. Energiebesparing, een eenvoudiger installatieconcept voor de gebouweigenaar én comfort voor de individuele gebruiker zijn de uitgangspunten van deze proof-of-concept."

Data liggen ten grondslag aan state-of-the-art leef- en werkomgevingen. Strukton Pulse brengt de data van de mens, techniek en omgeving bij elkaar. "Dit voorkomt storingen, verlengt levensduur en reduceert het energieverbruik en de onderhoudskosten. Het resultaat is een prettige en comfortabele omgeving."
De Ahrend Comfortwerkplek is een gepersonaliseerde hightech werkplek waarbij onder andere biodynamische verlichting, warmte, koeling en werkplekhoogte op basis van een digitaal ergonomisch paspoort makkelijk kunnen worden ingesteld.

Evert Lemmen, CEO Strukton Worksphere: "Innoveren doe je niet alleen. Je moet over je eigen grenzen heen durven kijken en samen met partners nieuwe innovatieve ideeën verder brengen. Dit resulteert in een meer duurzame en gezonde werk- en leefomgeving. Wij geloven daarin als Strukton Worksphere."

In deze proof-of-concept worden deze twee onafhankelijke innovaties aan elkaar gekoppeld. Volgens beide bedrijven levert dit onder meer een hogere comfortbeleving van zowel de werkplek als de werkomgeving op. Daarnaast wijst de woordvoerder op het te verwachten lagere energieverbruik. "Immers door het klimaat in gebouwen op werkplekniveau instelbaar te maken en in plaats van luchtverwarming persoonsgericht te verwarmen, kunnen gebouweigenaren energie en kosten besparen."

Deze proof-of-concept loopt tot eind 2017. Eugène Sterken, CEO Koninklijke Ahrend: ‘"nnovatie is geen doel op zich. Uiteindelijk gaat het om toegevoegde waarde genereren voor onze klanten. Deze strategische samenwerking stelt ons in staat om de slimme Comfortwerkplek te integreren in het ecosysteem van het gebouw. Onze klant kan op deze manier een energiereductie realiseren en het welzijn van zijn gebruikers in de werkomgeving vergroten."

www.ahrend.nl


Deel op Social Media


19-07-2017 8:30

De Europese brancheorganisatie FEMB heeft recentelijk weer een Top 100 gepubliceerd van de Europese projectmeubelmarkt. In de top 10 is één Nederlandse aanbieder te vinden; Ahrend staat op plek 4 met een omzet van rond de 280 miljoen euro.

Ahrend maakte een behoorlijke sprong. Dit is ongetwijfeld te danken aan het feit dat Gispen nu ook onder de holding Koninklijke Ahrend valt. De groei van Ahrend was evenwel niet genoeg om de Europese koppositie te bezetten. Die wordt onverminderd bezet door Kinnarps (397 miljoen euro). Ander toppers zijn Steelcase (2), Nowy Styl (3) en Haworth Europe (5).

Andere Nederlandse notities in de lijst zijn de VDB Groep (plaats 17 met een omzet van 115 miljoen euro) en Bruynzeel (plaats 63 met 33,5 miljoen euro).

www.femb.org
 

Deel op Social Media18-07-2017 8:30

Op dit moment onderzoekt het Rijk onderzoekt of een fout is gemaakt bij het opstellen van de aanbestedingseisen met betrekking tot de rijksbrede inkoop van circulaire kantoormeubilair, Dat meldt het FD.

Eerder dit voorjaar maakte Rijkswaterstaat bekend een aanbestedingsprocedure te starten mety het oog op de circulaire inrichting van honderdduizend werkplekken voor rijksambtenaren voor de komende tien jaar. Begin deze maand werd de opdracht voorlopig gegund aan Gispen en Roghde & Grahl. Maar volgens het FD wordt momenteel onderzoek gedaan naar de vraag of de genoemde bedrijven wel aan de aanbestedingseisen voldoen.

Het probleem zou liggen in de gestelde eisen op het gebied van duurzaam houtgebruik. Binnen het rijksbrede programma Circulaire Economie staat vermeld dat leveranciers moeten voldoen aan zeven van de negen criteria voor duurzaam hout die zijn vastgelegd in het zogeheten Timber Procurement Assessment System (TPAS). Maar die bepaling is mogelijk in strijd met de nieuwe regels, schrijft het FD. Tegenwoordig zouden alle negen criteria van toepassing zijn.

Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de gunning. Want volgens FD voldoen Gispen en Rohde niet aan deze eis."Indien leveranciers niet aan de gestelde eisen voldoen, wordt de opdracht niet aan de betreffende leverancier(s) gegund', zegt Mario Penzen van RWS in het FD van gisteren. De drie mededingers, Drentea, Vepa en Ahrend, voeren de gevraagde keurmerken wél, alhoewel dat van Ahrend tijdelijk opgeschort is.

De definitieve gunning staat gepland voor 24 juli. Tot die tijd kunnen andere meedingende bedrijven bezwaar aantekenen.

www.rws.nl
 

Deel op Social Media
11-07-2017 8:30

Er valt binnenkort weer wat te beleven bij Lensvelt. Op 20 juli zal designjournalist Jeroen Junte ontwerpers Joep van Lieshout en Carlijn Kingma interviewen in het Lensvelt-hoofdkwartier in Amsterdam.

Onder de titel 'May I have your attention, please' zal Junte voor een select publiek trachten de beweegredenen van de ontwerpers bloot te leggen. Aanleiding is de lancering van 'the lazy modernist'. Wat dat precies is? Daarvoor zult u op 20 juli toch echt zelf naar Amsterdam moeten. De bijeenkomst begint om 19:00 uur. Aanmelden is noodzakelijk.

www.lensvelt.nl
 

Deel op Social Media10-07-2017 11:00

Niet alleen Trump en Poetin, ook designlabel TootheZoo was aanwezig op de belangrijke jaarlijkse G20-top in Hamburg waar op 7 en 8 juli de wereldleiders bijeen kwamen. De nieuwste meubellijn TootheLounge werd speciaal voor de leiders opgesteld in de imposante vergaderzalen van het beursgebouw.

Op de agenda stonden zwaarwichtige mondiale onderwerpen zoals het klimaat, handel, werkgelegenheid, migratie, vluchtelingen­stromen en de bestrijding van terrorisme. Maar naast lange vergaderingen en zware discussies over lastige beleidsonderwerpen, willen ook wereldleiders na een lange zit even relaxen, informeel overleggen, privé bellen of comfortabel een document lezen.

Bij zo’n topoverleg is uiteraard alleen het daarbij best passende meubel geschikt Daarom is gekozen voor TootheZoo, het label van ontwerper Jules Vreeswijk.Hij biedt met TootheLounge een opmerkelijkantwoord op het vaak standaard meubilair waar ook de kopstukken van de twintig grootste wereldeconomieën op moeten plaatsnemen.

"De TootheLounge-combinaties vormen een perfecte mix tussen soft seating en een prettige werkplek. Met een tafelblad dat elektrisch in hoogte verstelbaar en verschuifbaar is, een geïntegreerd stopcontact, USB-lader en leeslamp, wordt het de wereldleiders comfortabel gemaakt. Met een minimum aan componenten kan een grote hoeveelheid opstellingen worden gecreëerd. Zo kunnen de Duitse voorzitter Merkel, president Macron en de voorzitter van de Europese Commissie ontspannen van gedachten wisselen, terwijl de Chinese president Xi Jinpingalleen kan zitten om zich te concentreren op een belangrijk document."

Jules Vreeswijk startte ruim 5 jaar geleden het label TootheZoo. Het hoogwaardige meubilair wordt in Nederland geproduceerd. Voor de distributie van zijn meubelseries werkt Vreeswijk samen met architecten, dealers en agenten. Niet alleen op beurzen als Orgatec, IMM Keulen en Masterly in Milaan vallen zijn opmerkelijke ontwerpen op, ze vinden ook hun weg naar bedrijven, hotels en publieke ruimten in Nederland en daarbuiten. 

www.toothezoo.nl

Deel op Social Media


10-07-2017 10:00

De showroom van Ahrend in Rotterdam heeft de afgelopen maanden een flinke metamorfose ondergaan. "Het eindresultaat is een inspirerende Design Hub voor architecten en designers", meldt een woordvoerder van de inrichter. De Design Hub Rotterdam werd op donderdag 6 juli feestelijk geopend.

Samen met partners heeft Ahrend in hartje Rotterdam een totaalinrichting gecreëerd waar men kan werken, ontmoeten en vergaderen. "Alle ingrediënten voor een creatieve sessie liggen binnen handbereik; diverse interieuroplossingen, een uitgebreide materialenbibliotheek én de kennis van experts. Ook organiseert Design Hub Rotterdam regelmatig workshops, presentaties en lezingen. 

De Design Hub Rotterdam is zowel een showcase voor producten en materialen als een werkplaats voor architecten en designers. Van alle faciliteiten kan gebruik gemaakt worden; fijne werk- en vergaderplekken, een ruim assortiment aan stalen en materialen en de expertise van de specialisten. Bovendien worden gasten ontvangen met een heerlijke kop koffie of gezonde lunch.

Arnold Struik, Concept & Design Director bij Ahrend: "Samen met partners, waaronder Kvadrat, Interface, Vescom en PD Lighting, hebben we de showroom omgetoverd tot een inspirerende hub waar men alle ruimte heeft voor het uitwerken van creatieve concepten. Bij het uitzoeken van materialen is het bijvoorbeeld wel zo fijn om de stof in het echt te zien én te voelen. De combinatie tussen een echte werkomgeving, losse meubels en tal van materialen maakt deze locatie een echte belevenis en daarmee een waardevolle en unieke toevoeging in Rotterdam. Verder organiseren we – in samenwerking met de partners - elk kwartaal kennissessies in de Hub. De eerste bijeenkomst gaat over Hospitality en vindt plaats in november."

www.ahrend.nl
 

Deel op Social Media07-07-2017 13:30

In september is het alweer zover; dan wordt in Parijs weer de Maison&Objet gehouden. Nog even op vakantie en dan, hup, met z'n allen naar Parijs om de laatste ontwikkelingen op het gebied van interieurarchitectuur te bekijken. Speciale aandacht is er dit maal voor het werk van interieurarchitect Tristan Auer.

Ieder jaar zet de Maison&Objet, internationale vakbeurs voor woondecoratie, de schijnwerpers op de meest kenmerkende en actuele internationale designers en decoratiemerken. Tweemaal per jaar kiest de vakbeurs een designer van het jaar, voor de januari editie betreft het een ‘designer’ profiel en voor de september editie een ‘binnenhuis/projectarchitectuur’-profiel. Tijdens de aankomende beurseditie, van 8 tot en met 12 september 2017 gaat de aandacht uit naar de interieurarchitect Tristan Auer.  

Opgeleid door bekende designers en architecten (Christian Liaigre en Philippe Starck), heeft Tristan Auer zijn eigen stijl ontwikkeld: custum made design, met een gedurfd combinatie van klassieke referenties en modern design. Deze benadering leidt tot harmonie en originaliteit in zijn creaties, met aandacht voor gebruiksgemak en welzijn: het beginsel van Art de Vivre.In 2002 startte Tristan Auer zijn eigen bedrijf Izeu. Dankzij een kenmerkend inzicht in de behoeften en verplichtingen van een luxe wereld, heeft hij vele wereldwijde projecten uitgevoerd: transformatie en renovatie van exclusieve hotels, zoals Les Bains en het Hôtel de Crillon in Parijs, privé villa’s en appartementen in Parijs, New York, Londen en op het Mustique eiland, het ontwerpen van showrooms en stands voor gerenommeerde merken (Cartier), samenwerkingsverbanden met designmerken – Pouenat, Contardi, Holly Hunt, Taillardat, Chrisophe Delcourt, Ozone, et cetera. 

Als Designer van het Jaar van de Maison&Objet exposeert hij zijn werk in september 2017 op een speciale stand in beurshal 8. Het decor vertelt het verhaal van de Franse Art de vivre, waarbij verfijnd klassiek wordt gecombineerd met sensuele moderniteit. 

www.maison-objet.com
 

Deel op Social Media04-07-2017 13:30

Goed nieuws voor Viasit. De Duitse stoelenproducent is gelauwerd met een 'German Brand Award'. Deze onderscheiding werd verleend door de prestigieuze Rat für Formgebung'. 

De onderscheiding werd verleend in de catagorie 'Office und Stationery' voor de stoel Drumback. Verkoopleider Thomas Schmeer nam de trofee op 29 juni in ontvangst. de Gelauwerde Drumback is ontworpen door Martin Ballendat.

www.viasit.de
 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >