Nieuws


28-04-2017 8:30

Medio mei staat de Interzum weer op de agenda. Op deze internationale Keulse beurs voor meubel- en interieurinnovaties is dit jaar volop aandacht voor 'groen meubilair'. Van 16 tot en met 19 mei zijn er in het Keulse beurscomplex tal van meubels gezien die zijn vervaardigd uit biologische materialen.

"Ontwerpers verkennen nieuwe gebieden en ontdsejkken de natuur als inspiratiebron", zegt de beursorganisatie. Vooral op het gebied van stoelen is er volgens de woordvoerder veel te verwachten op de aanstaande editie van de Interzum. "Stoelen zijn altijd belangrijk geweest voor het ontwerpgilde. de klassieke steoeln uit het verleden drukten telken de tijdgeest uit. Dat geldt ookvoor de huidige generatie stoelen, die duidelijk het belang van duurzaamheid benadrukken."

Dit komt tot uiting in producten die gebruik maken van materialen die voorheen als 'afval' werden beschouwd. "Veel ontwerpers experimenteren met 'groenafval' en vergelijkbare materialen", vult de woordvoerder aan. "Ze testen hoogst ongebruikelijke grondstoffen bij het creëren van bijvoorbeeld innovatieve zittingen." 

Als voorbeelden noemt de beursorganisatie onder meer stoelen van helmgras en aardappelzetmeel. Ook de vlassen stoel van de Nederlandse ontwerper Christien Meindertsma (zie foto) wordt nadrukkelijk naar voren gebracht als één van de voorbeelden van de nieuwe trend. tenslotte is dew oordvoerder enthousiast over de Beleaf Chair van de Slowaakse designer ¦imon Kern, die vervaardigd is uit boombladeren en olieafval.

Het 'groene meubilair' zal spoeciale aandacht krijgen tijdens de Interzum. De beursorganisatie heeft een speciale presentatie ingericht in hal 4.2. Van 16 tot en met 19 mei kunnen belangstellenden zich op de tentoonstelling 'Circular Thinking' verbazen over de meest uiteenlopende innovatieve groene toepassingen.

www.interzum.de

Deel op Social Media24-04-2017 8:00

Wat is de rol van de hedendaagse designer? En hoe staat het met het favoriete designobject van vrijwel elke ontwerper; de stoel? Deze en andere vragen worden behandeld in een interessant (Engelstalig) report over discussiesessies met onder andere topontwerpers Ineke Hans en Tord Boontje. Zij buigen zich onder meer over het cultuurhistorische belang van de stoel.

Voor wie de diepte in wil, zijn de reports meer dan lezenswaardig. "We hebben geen behoefte aan nog meer stoelen en kunnen onze creatieve krachten beter besteden aan het oplossen van andere problemen", is één van de vele prikkelende uitspraken. Of wat te denken van de opmerking van Tord Boontje dat hij de laatste 3 jaar geen stoel meer heeft gezien waar hij werkelijk ondersteboven van was, omdat het uitdrukking geeft aan de tijdgeest? "Ik denk dat we door een periode van armoede gaan, misschien omdat jonge mensen niet meer geïnteresseerd zijn in meubilair."

Deze - en vele andere behartenswaardige - opmerkingen zijn allemaal te vinden achter onderstaande link.

http://www.inekehans.com/salon/reports/report-studio-salon-6

Deel op Social Media


 

 

19-04-2017 8:30

Van der Plas Meubel & Project introduceert een opmerkelijke nieuwe tafel in de collectie. De ProTable werd ontworpen door Atelier PRO voor het project Stadhuiskwartier in Deventer. Nu is de tafel dus ook beschikbaar voor andere projecten van collega-architecten.

"Wij voeren in eigen collectie meubelen, ontworpen door architecten", legt Wim van der Plas uit over de keuze de door Atelier PRO ontworpen tafel in de collectie op te nemen. "Dit zijn doorgaans meubelen die voor een bepaald utiliteitsproject zijn ontworpen. Wij produceren deze en zetten deze in serie uit op de projectenmarkt." En dat gebeurt nu dus ook met de Pro Table. 

"Het ontwerp is van Atelier PRO architecten Den Haag", aldus Van der Plas. "De bedoeling is dat de ene collega een meubel voorschrijft of in zijn project opneemt van een collega architect. Daarnaast geeft het de ontwerper een goed gevoel dat een met zorg ontworpen stuk niet in de la terecht komt maar een langer leven gaat krijgen."

De Pro Table is een geheel in staal uitgevoerde tafel, geëpoxeerd in een structuurlak. De tafel is standaard verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, grijs en antraciet. het blad is standaard verkrijgbaar in vier soorten houtfineer. Ook een linoleum of corian werkblad behoren tot de mogelijkheden.

www.vanderplas.biz


Deel op Social Media
 

14-04-2017 8:30

Begin juni staat de beurs design District weer op de agenda. het evenement, dat dit jaar plaatsvindt in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam, belooft zeer succesvol te worden.

"Al in december bleek dat de animo voor Design District groot was, en waren alle geplande standruimtes in de Koffie- en Tabaksfabriek gevuld", meldt de beursorganisatie. "Gelukkig kon de beursvloer uitgebreid worden met het Distributiecentrum. Deze derde hal valt op door de indrukwekkende hoge stellages; een waanzinnig gaaf decor voor de bijna veertig extra deelnemers die zich hier presenteren!"

In de Van Nelle Fabriek is er 7-8-9 juni dus meer dan genoeg inspiratie op het gebied van interieurdesign. "De laatste plekken in de tuin worden verhuurd aan deelnemers met buitenmeubilair. Het totaal aantal deelnemers gaat nu richting de tweehonderd, dat zijn er meer dan ooit!"

Behalve de stands van deelnemende bedrijven, is er tijdens de beurs onder meer ook een lezingenprogramma voorzien. "In de lezingenruimte in het midden van Design District kunnen bezoekers gratis toegankelijke lezingen, presentaties, discussies en tours bijwonen."

www.designdistrict.nl


Deel op Social Media  

 

13-04-2017 11:45

Rever Interieurprojecten, fullservice bureau voor ontwerp & realisatie van interieurs voor werkomgevingen, is per 7 april 2017 overgenomen door Paul Spoelder en Janny van Rossum. Rever Interieurprojecten was eerder onderdeel van Dantuma Holding, van Jan Veening.Spoelder en Van Rossum tekenden op 7 april voor 100 procent van de aandelen. Spoelder is al 15 jaar directeur van Rever Interieurprojecten in de huidige vorm. Van Rossum heeft al sinds 2007 een sleutelrol binnen de organisatie.

Rever Interieurprojecten blijft onder eigen vlag opereren. De dertig medewerkers blijven werkzaam bij het bedrijf dat gevestigd is in Utrecht. Spoelder en Van Rossum geven aan grote groeiambities met het bedrijf te hebben. “De overname past dan ook perfect binnen de strategie”, aldus Spoelder.Afgelopen weekend zijn alle medewerkers op de hoogte gesteld met een persoonlijke kaart en wens: 'We willen graag met jullie het glas heffen op de fantastische teamspirit die er binnen onze club is, op de prachtige kansen die komen gaan en op jouw toekomst bij Rever. Wij zijn trots om zo’n mooi bedrijf met fijne mensen te mogen aansturen, daar gaan we ons nog meer voor inzetten samen met jou'.Rever ontwerpt en realiseert interieurs voor werkomgevingen. In de visie van Rever is het interieur een strategisch instrument voor groei; in een passende setting worden mensen zowel mentaal als fysiek gestimuleerd om optimaal te functioneren, zich te ontwikkelen en in hun kracht te staan. Rever gelooft dat gezonde en gelukkige medewerkers de basis zijn om als bedrijf succesvol te zijn.
 

www.rever.nl

Deel op Social Media 
 

12-04-2017 13:30

Goed nieuws voor Lensvelt. De samenwerking met ontwerper Maarten Baas heeft in Milaan zijn vruchten afgeworpen. Het bedrijf sleepte een Milano Design Award in de wacht in de categorie 'best concept'. Het is al de tweede maal dat de Amsterdamse inrichter met deze prijs aan de haal gaat.

De prijs ging naar het concept 'May I have your attention please', een installatie bestaande uit een groot aantal 'roeptoeters'. "De installatie is geïnspireerd op het feit dat ieder jaar in Milaan iedereen om aandacht schreeuwt", zegt een woordvoerder. Dat geldt overigens natuurlijk ook voor Lensvelt en Baas zelf: Zij gebruikten de roeptoeter-installatie om de aandacht te vestigen op de nieuwe Maarten Baas 101 chair, ontworpen door Maarten Baas voor Lensvelt. "Net als meningen is iedere stoel uniek", legt de woorddvoerder de relatie tussen de prijswinnende installatie en de nieuwe stoel.

Voor wie niet in Milaan was, is het Lensvelt/Baas-project ook in eigen land te zien. 'May I have your attention please' maakt deel uit van de Maarten Baas-expositie die momenteel te zien is in het Groninger Miuseum. En de stoel 101 wordt op 20 april officieel gepresenteerd bij Lensvelt in Amsterdam.

www.lensvelt.nl

Deel op Social Media 
 

07-04-2017 8:00

Organisatorische veranderingen bij Wilkhahn. De Duitse fabrikant van projectmeubilair meldt dat het de eigen organisatie 'agile' gaat inrichten. Op die manier komt het beter tegemoet aan de nieuwe manieren van communiactie die opkomen in de zakelijke wereld.

"Onze eerste prioriteit is het maken van het juiste meubilair om zakelijke communicatie mee te ondersteunen", aldus een woordvoerder. "Maar ten tweede is ook de ontwikkeling van ons eigen bedrijf een prioriteit." En op dit laatste vlak staat er dus het nodige te gebeuren. de ontwikkeling van nieuwe communicatieconcepten in de zakelijke wereld noopt de Duitse fabrikant ertoe de eigen organisatie op te schudden.

"Nieuwe communicatie-kanalen, een veel sterkere focus op projecten en het verplaatsen van sleutelprocessen naar de online-wereld hebben grote invloed en plaatsen de organisatie voor grote uitdagingen", stelt de woordvoerder. Wilkhahn gelooft dat het deze uitdagingen alleen het hoofd kan bieden op basis van een minder hierarchische managementstructuur em eem grotere nadruk op interdiciplinaire samenwerking.

"Daarom hebben we de organisatie van het management opgeschud". Dr Jochen Hahne wordt met onmiddelijke ingang verantwoordelijk voor human resources, ontwikkeling en wereldwijde marketing en sales. Zijn collega Dr Dorothea Giesecke-Kuppe neemt de onderwerpen financien, technologie en globale productie voor haar rekening. "De positie van internationale verkoopdirecteur houdt dus op te bestaan", aldus de woordvoerder. "We danken verkoopdirecteur Volker Starzmann, die het bedrijf zal verlaten, en wensen hem het beste."

Topman Jochen Hahne is blij met de nieuwe 'agile' organisatie. "Een platte organisatie en interdisciplinaire samenwerking zijn essentieel voor Wilkhahn", zegt hij. "Mijn belangrijkste taak is het om Wilkhahns internationale management op de juiste manier te laten samenwerken." 

www.wilkhahn.com

Deel op Social Media05-04-2017 13:30

'Milaan' is in volle gang. En er gebeurt veel. Bijvoorbeeld bij Artifort. Het bedrijf presenteert drie nieuwe designs op de Salone Internazionale del Mobile in Milaan.

De Italiaanse designer Luca Nichetto voegt zich bij het team van internationale Artifort designers zoals Patrick Norguet en Claesson Koivisto Rune. Onder leiding van Artiforts artdirector Khodi Feiz presenteren zij de noviteiten Zuma, Pala, de Palladio Shelves en de update van Extens.

De Zuma fauteuil is een zachte, lichte en ergonomische fauteuil die uitnodigt om in plaats te nemen. Aanvankelijk had designer Patrick Norguet dit model ontworpen voor kantoor. Maar vanwege zijn comfort en optioneel lage rugleuning doet Zuma het ook uitstekend thuis. Het kussen is de basis voor dit archetypische design. Het verbindt beide delen van de stoel en zorgt voor flexibiliteit en comfort. Kenmerkend voor Zuma zijn de armsteunen die zijn vervaardigd van gegoten aluminium.

Pala is een volledig gestoffeerde fauteuil op een gestoffeerde voet, ontworpen door de Italiaanse designer Luca Nichetto. Dit is het eerste ontwerp van Nichetto voor Artifort. Het volgt de vormen van het menselijk lichaam en combineert Artiforts erfgoed met een eigentijdse benadering. De fauteuil kan worden gecompleteerd met een bijpassende poef of op zichzelf staan.

Voor de Palladio Shelves is dezelfde techniek toegepast als voor de Palladio tafels. Deze open kast is ontworpen door de Zweedse architecten Claesson Koivisto Rune. Voor de staanders die de planken verbinden is dezelfde techniek toegepast als bij het Palladio tafel programma. De kenmerkende sterke en toch verbluffend eenvoudige verbindingen tussen de horizontale oppervlakken en de staanders zijn dezelfde als die van de tafels. Toch zijn bij de Palladio Shelves de architectonische connotaties nog sterker aanwezig.

Het iconische Extens kasten programma heeft een opfrisbeurt gekregen door designer Khodi Feiz. De afmetingen van de kasten zijn nu compacter en slanker, daarnaast kunnen ze afgewerkt worden met een brede reeks opties qua poedercoating, lak en fineer uit de  Artifortcollectie.

www.artifort.nl

Deel op Social Media


 

.
 

05-04-2017 8:00

Rijkswaterstaat heeft vrijdag 31 maart 2017 een aanbesteding gepubliceerd om kantoorinrichting voor het hele Rijk circulair in te kopen. Het gaat om stoelen, tafels en kasten voor honderdduizend werkplekken.

Deze manier van inkopen is nog niet eerder op deze schaal gedaan. Dit levert niet alleen een besparing van enkele miljoenen per jaar, het is ook een grote stap naar een circulaire economie waar Rijkswaterstaat naar toe werkt. En het geeft mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt de kans op werk.

 

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Hiervoor is het rijksbrede programma Circulaire Economie ontwikkeld. Onderdeel hiervan is de rijksbedrijfsvoering, die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt aangestuurd. Kantoorinrichting is een van de categorieën die vooroploopt in dit programma.

 

Het circulair inkopen van kantoorinrichting is een nieuwe stap op weg naar het realiseren van de circulaire ambities. Concreet betekent het dat zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van nieuw materiaal. Als het echt nodig is om stoelen, tafels of kasten te repareren of te vervangen kijken we eerst of er gebruik gemaakt kan worden van materiaal dat reeds in omloop is, zowel binnen als buiten de organisatie. Onderdelen van stoelen, tafels en kasten die niet meer gebruikt worden door de rijksoverheid worden zo optimaal mogelijk hergebruikt, rekening houdend met het milieu en arbo-eisen.

 

Rijkswaterstaat wil in 2030 circulair werken. Dit betekent dat we bij het ontwerp en bouw van een snelweg, tunnel of sluis gebruikmaken van duurzaam geproduceerde materialen, zoals recyclebaar asfalt of materialen die kunnen worden hergebruikt. Ook gaat het om hergebruik van de kleding van stewards op de sluizen, waar nu al mee wordt geëxperimenteerd.

 

Met deze circulaire inkoop kan Rijkswaterstaat naar schatting enkele miljoenen per jaar besparen, vergeleken met de aanschaf van nieuw meubilair. De geschatte besparing voor het hele Rijk kan een veelvoud hiervan bedragen, zo is berekend door een gespecialiseerd adviesbureau.

 

Rijkswaterstaat is met deze aanbesteding op zoek naar een partner voor mogelijk 10 jaar, die helpt bij het realiseren van de ambitie. De periode van 10 jaar geeft ruimte voor innovatie. Sabine van der Leij, categoriemanager bij Rijkswaterstaat: “Nog niet eerder is er in Nederland zo’n grote circulaire aanbesteding op de markt gezet. Ook voor marktpartijen vraagt dit een andere manier van denken. We hopen een goede partner te vinden om ervoor te zorgen dat Nederland ook voor toekomstige generaties een schone, groene en veilige plek is om te leven.”

 

Rijkswaterstaat verwacht dat dit contract marktpartijen zal stimuleren hun werkwijze te veranderen. Het contract bestaat voor een groot deel uit diensten in plaats van producten. De focus komt meer te liggen op het repareren en opknappen van kantoormeubilair. Van der Leij: “Rijkswaterstaat vindt het belangrijk kansen te scheppen voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, en grijpt deze gelegenheid aan daar expliciet naar te vragen. Een deel van het opknapwerk zou bijvoorbeeld in sociale werkplaatsen uitgevoerd kunnen worden.”

Feiten en cijfers over deze aanbesteding

  • Start aanbesteding: vrijdag 31 maart 2017
  • Geplande gunningsdatum: 24 juli 2017
  • Ingangsdatum eerste circulaire contracten: 1 september 2017
  • Honderdduizend werkplekken bij de hele rijksoverheid

Ambitie: in 2050 de hele Nederlandse economie circulair (afval wordt grondstof)

www.rijkswaterstaat.nl

Deel op Social Media04-04-2017 8:30

Wellicht was het u al opgevallen: de Red Dots vliegen ons weer om de horen. Tal van fabrikanten van (onder veel meer) meubilair laten weten dat ze één van de Red Dot Awards in de wacht hebben gesleept.

Kartell.

Gisteren berichtten wij al over de Red Dot voor Gispen en Mecanoo (voor het onderwijsmeubelconcept HUBB). Maar behalve deze partijen vielen onder meer ook de volgende bedrijven in de prijzen: Wilkhahn (voor de stoel Occo), IKEA (voor de PS 2017-stoel en de Havsten-bank), Formica (voor het vlekvrije oppervlak Infiniti), Piiroinen en Fokkema Architecten (voor de Pi-steoelencollectie), Kartell (voor de Piuma-stoel), Paola Lenti (voor de Uptown-bank), Artemide (voor de lampen Ameluna en Alphabeth of Light), Okamura (voor het bureaumeubelsysteem Precede), Boss Design (voor de bureaustoel Trinetic) en Hunter Douglas (voor het plafondsysteem Heartfelt).


Wilkhahn.

Okamura.

Boss Design.

Formica.


www.red-dot.org

Deel op Social Media 


 

03-04-2017 8:30

De meubelserie HUBB, ontwikkeld door Mecanoo en Gispen, heeft een Red Dot Award gewonnen. Deze gerenommeerde designprijs wordt jaarlijks toegekend aan innovatieve nieuwe producten die uitblinken in kwaliteit.

De 38-koppige jury van internationale deskundigen beloonde HUBB met de Red Dot Award Product Design 2017 vanwege het slimme modulaire ontwerp, duurzaam materiaalgebruik en de vele toepassingsmogelijkheden. Professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van de Red Dot Award: "De Red Dot winnaars hebben de juiste ontwerpstrategie nagestreefd door in te zien dat goed ontwerp en economisch succes hand in hand gaan. De toekenning door de kritische Red Dot jury bevestigen de hoge kwaliteit van de ontwerpen."

HUBB is een modulair concept met een ogenschijnlijk eenvoudige basisvorm. Door de bouwstenen van de serie te combineren, ontstaat een inspirerende leer- of werkomgeving die verschillende activiteiten faciliteert. Paul Ketelaars, partner Mecanoo architecten: “HUBB is het resultaat van een onderzoek naar de leeromgeving van de toekomst: een stimulerende plek waar verschillende activiteiten tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Zones voor ontmoeting, samenwerking en voor geconcentreerd studeren lopen naadloos in elkaar over. HUBB vormt de ruggengraat van een dergelijk leerlandschap. We zijn erg trots dat onze visie op de leeromgeving beloond is met deze belangrijke prijs.”

HUBB is volgens Gispen en Mecanoo zowel in vorm als materialisatie uniek, en wordt volgens de principes van de Circulaire Economie geproduceerd. Bij veranderende behoefte is HUBB eenvoudig en duurzaam te hergebruiken. Maurits van Berckel, Commercieel Directeur Gispen: “Ik ben zeer verheugd dat we een prijswinnend product hebben ontwikkeld met een optimale combinatie van functionaliteit, duurzaamheid en fraaie vormgeving. HUBB is gemaakt van pure materialen: hout uit Europese bossen die weer worden aangeplant, PET-materiaal dat recyclebaar is, staal, geen lijm, maar schroef- en klikverbindingen. In het uitschuifbare tafelblad zitten stroomaansluitingen en lichtsensoren die makkelijk te updaten zijn. HUBB is het unieke resultaat van een intensieve samenwerking op het snijvlak van productdesign en architectuur.”
HUBB is ontworpen voor het onderwijs, maar ook zeer geschikt om toegepast te worden in kantoren, culturele instellingen of in de zorg.


Op 3 juli 2017 worden de Red Dot Awards uitgereikt in Essen. Het Red Dot Design Jaarboek met alle 2017/2018 prijswinnaars komt ook uit op 3 juli. Daarnaast worden de producten tentoongesteld in het Red Dot Design Museum in Essen.

www.gispen.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >