Nieuws


28-09-2016 8:30

In de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam is onlangs nieuw Wilkhahn-meubilair geplaatst. Het meubilair van de Duitse fabrikanty is nu niet alleen te vinden in de Wilkhahn-showroom, die al jaren in de Van Nelle Ontwerpfabriek gevestigd is, maar ook in het restaurant.

Architect Wessel de Jonge heeft het gerestylde lunchrestaurant van het Unesco-monument voorzien van de Wilkhahn-stoelen Chassis, Aline en Ceno. Helemaal vreemd is de keus niet. De Van Nelle Ontwerpfabriek is een modernistisch monument. En fabrikant Wilkhahn heeft duidelijk modernistische wortels, een feit dat het bedrijf niet onder stoelen of banken steekt.

Om de nauwe band tussen Wilkhahn, het modernisme en de Van Nelle Ontwerpfabriek nog beter voor het voetlicht te brengen, organiseert Wilkhahn deze herfst het project 'Simultaneity of Modernism', waarin de nauwe band tussen de ontwikkelingen in het Duitse Bauhaus en het nederlandse Nieuwe Bouwen tegen het licht wordt gehouden.

www.wilkhahn.com

Deel op Social Media27-09-2016 8:30

Het Nieuwe Instituut heeft de originele salonset uit de woonkamer van Huis Sonneveld aangekocht. Het gaat om twee stalen buisfauteuils en een glazen salontafel, die tot de jaren vijftig in het huis hebben gestaan. "De meubels zijn unica en werden in 1932 speciaal door de firma Gispen voor de familie Sonneveld gemaakt. De meubels zijn nu weer te zien in museumwoning Huis Sonneveld in Rotterdam", meldt een woordvoerder.

Huis Sonneveld (1933) is het enige publiek toegankelijke woonhuis dat bijna volledig met Gispen meubilair is ingericht. De samenwerking tussen architect Leen van der Vlugt en W.H. Gispen kwam tot stand bij de inrichting van de Van Nelle fabriek in 1927-1930. Vervolgens bouwde Van der Vlugt voor alle drie de fabrieksdirecteuren hun privéwoonhuizen; Huis Sonneveld is er één van.

De salonset bestaat uit de Gispen typenummers fauteuil 7C (het herenmodel) en 7C klein (het damesmodel), met bakelieten armleggers en gestoffeerd met een beige stof. De stoelen zijn volgens het Nieuwe Instituut een waardevolle aanvulling op de historische meubelcollectie die zich al in het huis bevindt en die in 2001, bij de restauratie en herinrichting van het huis, door de erfgenamen in langdurig bruikleen is gegeven. "Voor de salon werden toen replica’s gemaakt van de modellen zoals ze later in productie zijn genomen, maar die iets afwijken van de prototypen die in het huis stonden. De replica's zullen worden vervangen door de originele meubels, nadat ze zorgvuldig gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd zijn."

Een van de twee stoelen is van 10 september t/m 26 februari 2017 te zien in de tentoonstelling 'Gispen Specials - De Klant is Koning' in Museum Boijmans van Beuningen. Het museum viert met deze jubileumexpositie rond bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten het honderdjarig bestaan van de firma Gispen.

www.gispen.nl

Deel op Social Media  

26-09-2016 8:00

Ocean Ambassador Willemijn Peeters en wethouder Joost Reus openden donderdag 22 september de eerste ´Living Ocean´ productielijn ter wereld in Culemborg. Hiermee is een wezenlijke stap naar een oceaan zonder plastic gezet. Bedrijven van het industrieterrein in Culemborg leverden hun overtollige plastic aan en daar worden nu lokaal nieuwe plastic producten voor diezelfde bedrijven van gemaakt.

Culemborgse bedrijven ontdekken samen wat mogelijk is in termen van plastic vermijden, opnieuw gebruiken, recyclen, en producten en processen herontwerpen, zodat ze minder plastic verspillen. Deze unieke vorm van co-creatie zorgt voor meer betrokkenheid en draagvlak voor een van de meest urgente uitdagingen in de wereld: de zorg voor een schone oceaan, zonder plastic soep.

In een ‘Living Lab’ kunnen partijen vrijuit experimenteren met diverse soorten gebruikt plastic. De lokaal gerecyclede producten moeten zoveel mogelijk ten goede komen aan diezelfde Culemborgse bedrijven. Het uiteindelijke doel is dat de bedrijven geen plastic afval meer produceren en er dus ook geen plastic in de oceanen terecht komt.

Culemborg is van oudsher een belangrijke 'hub' van meubelbedrijven. Onder meer Casala, Vandersluis en Gispen zijn er gevestigd. Bij Laatstgenoemde fabrikant is men zeer enthousiast over het nieuwe circulaire initiatief. Directeur Operations Sander Birkhoff: “Bij de ontwikkeling van onze producten moet zoveel mogelijk circulair zijn geproduceerd. Het product moet lang meegaan en tot in het kleinste onderdeel herbruikbaar zijn, of in elk geval het milieu zo min mogelijk belasten. Op dit moment passen wij bijvoorbeeld stoelkuipen toe die bestaan uit 30 procent gerecycled plastic maar het ultieme doel: 100 procent, is nu binnen handbereik.”

Met de Living Ocean productielijn heeft Culemborg een wereldwijde primeur. Volgens initiatiefneemster Willemijn Peeters kan dit unieke initiatief een belangrijk voorbeeld vormen en bij navolging een bijdrage leveren aan het hergebruik van plastic. “De komende drie maanden krijgen bedrijven in Culemborg alle ruimte om de mogelijkheden te ontdekken. Vervolgens gaan we kijken hoe we voort kunnen bouwen op de ervaringen en leerpunten.

Een meer permanente vorm van productie, herhaling elders en opschaling behoren zeker tot de plannen. Vooralsnog kreeg ik verzoeken van meerdere gemeenten in Nederland, maar ook vanuit Hawaii, Fiji, Peru, Curaçao en Australië. Met name in meer geïsoleerde gebieden heeft lokale plasticrecycling enorm veel potentie. Daarnaast ligt het in het verlengde van ambities van afvalvrije wijken en gemeenten om in toenemende mate gebruik te maken van nieuwe materialen.”

www.seariousbusiness.com


Deel op Social Media 

21-09-2016 12:00

Stichting Zetel heeft een nieuw hoofdkwartier. De stichting beschikt in aan de Pekstraat 114 in Amsterdam over drie prettige multi-functionele ruimtes en een tuin.

"We wisselen er regelmatig de inrichting en verkopen bijzonder design. Dit alles ter ondersteuning van de ontwikkeling van nieuwe activiteiten als exposities en ontwerpersportretten."

De eerste openingsborrel voor de vrienden van Zetel is op 29 september van 17.00-19.00 uur. Vervolgens zullen er in 114 regelmatig mooie dingen te zien zijn. Robert Bronwasser bijt bijvoorbeeld de spits af als ontwerper van de maand. "In 114 tonen we een selectie van alledaagse gebruiksvoorwerpen die hij voor diverse producenten ontwierp plus enkele prototypen. Op zondagmiddag 16 oktober zal Robert in zijn studio in Amsterdam Noord persoonlijke toelichting geven op zijn werkwijze voor Vrienden van Zetel en belangstellenden."

www.zetel.nl

Deel op Social Media 
 

16-09-2016 11:07

Sinds begin dit jaar is er een commerciële verandering gaande bij Bèta Kantoorstoelen. dat meldt het bedrijf in een persbericht. De stoelenfabrikant uit Breda die over 2 jaar haar 50-jarig jubileum viert en sinds januari commercieel geleid wordt door Toon Mampaey, is naar eigen zeggen bezig met een totale metamorfose.

"De missie van Bèta is om mensen op iedere werkplek gewoon goed, gevarieerd, gezond en prettig te laten zitten tegen betaalbare prijzen", aldus de woordvoerder. "Om deze boodschap succesvol uit te kunnen dragen zijn we achter de schermen druk bezig om op vele fronten vernieuwingen door te voeren."

Allereerst komt er een nieuwe, frisse huisstijl en ook een nieuwe website. "Daarnaast worden de brochures en de showroom onder handen genomen, komen er nieuwe producten en zijn we bezig met innovaties op het gebied van stoffering. Het productassortiment zal bovendien worden vereenvoudigd. Het nieuwe Bèta ligt op koers en zal zich begin volgend jaar proactief in de markt gaan presenteren en profileren."

Vanaf 1 oktober komt Simone van Oosterwijck-de Vries het salesteam van Bèta versterken. Simone was na 17 jaar bij BMA gewerkt te hebben toe aan een nieuwe uitdaging. Ze zal bij Bèta verantwoordelijk worden voor de grotere projectdealers in Nederland. "Ook zal Simone nauw betrokken zijn bij de implementatie en de uitvoering van de nieuwe strategie en bij de productontwikkeling van Bèta. Daarnaast zal zij verantwoordelijk worden voor het maken en geven van ergonomietrainingen over zitten en voor de kennisoverdracht over welzijn op de werkplek in het algemeen."

www.betakantoorstoelen.nl


Deel op Social Media 

16-09-2016 8:30

‘Shared Spaces - Emotion versus rules’. Dat is het thema van het panelgesprek op 26 september in Design Post Amsterdam. 

Hoe beïnvloeden emoties en regelgeving het ontwerpproces? En hoe is dit toegepast in het design van werkruimtes en kantoren? Deskundigen uit verschillende werkvelden delen hun inzichten in een levendige discussie. 

Moderator is design criticus Jeroen Junte. Panelleden zijn Diederik Fokkema en Laura Atsma, partners architectenbureau Fokkema & Partners,Jeannette Altherr, oprichter en designer bij Lievore Altherr, en Marco Benvegnù, Brand Director bij Arper.

Het panelgesprek vindt op 26 september plaats in de Arper showroom in Design Post, Cruquiusweg 111-T, Amsterdam. Aanvang 18.00 uur.

www.arper.com

Deel op Social Media16-09-2016 8:00

De afgelopen 2 dagen (woensdag 14 en donderdag 15 september 2016) vond in Rotterdam Ahoy een nieuwe editie van Architect@Work plaats. Op de beurs met het bijzondere vloerplan - bezoekers liepe er dóór de compacte stands - werden tal van producten voor het projectinterieur getoond.

Bovendien was er rond het thema 'architectuur en water' een gevarieerd lezingenprogramma samengesteld. Met ruim 280 exposanten behoort Architect@Work tot de grootste beurzen voor architecten en ontwerpers in Nederland. Het unieke beursconcept wordt over de hele wereld met groot succes toegepast en strijkt iedere 2 jaar neer in Rotterdam Ahoy.

Bezoekers en exposanten waren weer uiterst enthousiast over de editie in Rotterdam. "We kunnen hier 'speeddaten' met architecten", aldus een exposant. In de papieren editie van Inside Information volgt binnenkort een reportage over de beurs.

www.architectatwork.nl


Deel op Social Media12-09-2016 8:30

Museum Boijmans viert het 100-jarig bestaan van meubelfabrikant Gispen met een jubileumexpositie rond bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten. De tentoonstelling ging afgelopen zaterdag 10 september open en loopt nog tot en met 26 februari 2017.

De stalen buismeubelen, de Giso-lampen: het bedrijf Gispen verrijkte de Nederlandse interieurs en kantoren met een aantal bijzondere ontwerpen. De Gispen-meubelen en -lampen zijn nog steeds zeer geliefd bij zowel verzamelaars als particulieren en ook voor werkomgevingen blijft Gispen een belangrijk merk. Met de expositie concentreert Museum Boijmans Van Beuningen zich op de onbekende Gispen-ontwerpen.

Boijmans heeft ruim vijftig bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten geselecteerd. Sommige ontwerpen zijn nog nooit eerder getoond. De specials tonen de kwaliteit en de flexibiliteit van dit bedrijf dat de Nederlandse vormgeving wereldberoemd maakte. In vrijwel alle gevallen kwamen de specials voort uit een specifieke vraag van een klant of opdrachtgever die uit het reguliere aanbod van Gispen (en andere meubelfabrieken) geen keuze kon maken.

Voorbeelden van specials lopen uiteen van een smeedijzeren kroonluchter voor de Waalse Kerk in Rotterdam uit 1924, een pianolampje voor een vriend uit 1928 en een extra grote vergadertafel voor de Van Nellefabriek uit circa 1930. In 1986 maakte Gispen ‘antroposofische’ bureaus voor het Gasuniegebouw en in 1988 stoelen voor de Rotterdamse Schouwburg. Op dit moment worden deze stoelen aangepast zodat ze eenvoudig verplaatst of verwijderd kunnen worden. Het pianolampje werd een van de toonaangevende ontwerpen van Gispen. Zo werd een special een product in oplage.

Willem Hendrik Gispen (1890-1981) had de kunstacademie in Rotterdam niet eens afgemaakt, toen hij in 1916 aan de Coolsestraat in Rotterdam zijn eigen smederij oprichtte, W.H. Gispen & Co. Samen met architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt richtte Gispen de Rotterdamse Van Nellefabriek in. De Van Nellefabriek staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook was Gispen de belangrijkste leverancier van de meubelen in Huis Sonneveld. Deze villa op steenworp afstand van het Museum Boijmans Van Beuningen, geldt als een belangrijk voorbeeld van luxueuze nieuwe zakelijkheid.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook de publicatie ‘Gispen Specials – De klant is koning’. Deze is verkrijgbaar via de museumshop en de gerenommeerde boekhandel.

www.boijmans.nl

Deel op Social Media 

08-09-2016 11:59

Zoals we eerder berichten bestaat meubelfabrikant Gispen dit jaar 100 jaar. Museum Boijmans van Beuningen wijdt een tentoonstelling aan het merk en de NTR herhaalt een documentaire van Jeroen Visser over Willem Hendrik Gispen.

De documentaire, die vanavond (8 september) om 22.55 uur op NPO 2 wordt uitgezonden, belicht het leven van een van de eerste industrieel ontwerpers van Nederland. Oprichter van een eigen fabriek, no-nonsense designer met een indrukwekkend aantal topontwerpen. Naast Gispens succes als ontwerper komen ook minder geslaagde zaken aan bod, zoals mislukte zakelijke initiatieven en zijn turbulente privéleven.
 


Deel op Social Media

05-09-2016 10:11

Er staat weer een nieuwe vacature op onze website. De Projectinrichter zoekt een Account Manager Projectstoffering
Vacatures

 


 


Deel op Social Media

05-09-2016 8:30

Meubellable Zuiver presenteert een nieuwe kuipstoel op de beurs Maison & Objet, die momenteel (van 2 tot en met 6 september) in Parijs gehouden wordt.

"Dat de Albert Kuip een bijzondere stoel zou worden, wisten we meteen", aldus een woordvoerder van Zuiver. "We hebben dit juweeltje ontworpen in samenwerking met de Nederlandse ontwerpstudio APE. Albert Kuip is niet alleen een lust voor het oog, maar ook zeer comfortabel om op te zitten."

De Albert Kuip-stoel heeft een gegoten kunststof kuip met of zonder armleuningen. "Buiten de naturel tinten als wit en grijs, hebben we trendy poederkleuren toegevoegd zoals taupe en oudroze." De stoel wordt voorts gekenmerkt door de vloeiende overgang van de kuip naar het stevige onderstel. "De elegante poten zijn gemaakt van massief essen. Erg stijlvol als je het ons vraagt."

Zuiver, opgericht in 1998, is een Nederlands label met een grote collectie tafels, stoelen, fauteuils, kasten, karpetten, verlichting en accessoires. "De Noord-Europese ‘handtekening’ in de dynamische Zuiver-collectie is inmiddels in meer dan twintig landen een hit. Zuiver is een merk om in de gaten te houden. Het Zuiver-designteam zorgt voortdurend voor betaalbare aanvullingen op de trendy collectie die altijd vol staat van kleur, durf en de bekende
Zuiver knipoog", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

www.zuiver.com

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >