Nieuws


28-12-2015 15:21

Onderzoek van Steelcase toont aan dat een doordachte werkomgeving afleiding kan verminderen en kan helpen om de werking van het brein beter te reguleren.Kenniswerkers worden vrijwel continu afgeleid van hun eigenlijke werkzaamheden. Dit is grotendeels terug te voeren op een gebrek aan begrip over hoe het menselijk brein functioneert en hoe ze hun aandachtspanne kunnen reguleren. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het meest recente wereldwijde onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase, dat een meta-analyse van neurowetenschappelijk en cognitief onderzoek omvat, aangevuld met eigen onderzoek naar het gedrag van kenniswerkers en de manier waarop ‘werk’ verandert.

"Iemand die in een open kantoor aan een concentratietaak werkt, wordt gemiddeld om de 11 minuten onderbroken of afgeleid en dan kost het de nodige tijd om weer helemaal in de taak te komen waar hij mee bezig was", zegt Donna Flynn, vice president van Steelcase Workspace Futures. "Afleiding en het onvermogen om je te kunnen concentreren hebben een negatieve invloed op de productiviteit, de betrokkenheid, het welzijn en de algehele prestaties binnen organisaties. We streven ernaar om effectiever te worden, maar hoe harder we het proberen, hoe vermoeider ons hersenen lijken te geraken. Een gebrek aan concentratie en focus lijkt een wijdverbreid fenomeen onder kenniswerkers, met name doordat ze maar weinig begrip hebben van wat 'aandacht' is en waarvoor het dient, doordat ze niet weten hoe ze hun aandachtcurve kunnen reguleren en doordat ze te beperkt toegang hebben tot werkplekken die aansluiten bij hun gemoedstoestand en de manier waarop het menselijk brein functioneert."

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat hersenen een beperkte energiecapaciteit hebben en dat ons brein 20 procent gebruikt van onze totale lichaamsenergie. Dit maakt het fysiek onmogelijk om 8 uur aaneengesloten volledig gefocust te zijn, met maximale productiviteit en de best mogelijke output. De realiteit is dat de aandachtscurve van ons brein gedurende de dag een natuurlijk ritme heeft, met pieken en dalen. Als we ons daar beter van bewust zijn, kunnen we ons gedrag daarop sturen.

Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat multi-tasking alleen maar leidt tot minder productiviteit en slechtere resultaten. Mindfullnesstrainingen kunnen helpen bij het bereiken van een betere en langere focus. Ook de werkomgeving kan een positieve rol spelen, in die zin dat het kan helpen bij het maken van betere keuzes die aansluiten bij de manier waarop onze brein functioneert. "Een goede werkomgeving omvat werkplekken voor concentratie, ontspanning, samenwerking, inspiratie en rust. De werkomgeving en het brein komen zo op een natuurlijke manier samen, waardoor we uiteindelijk beter kunnen denken", aldus Flynn.
 
De onderzoekers van Steelcase hebben drie breinmodi geïdentificeerd, met de daarbij behorende gedragingen en omstandigheden. Als kenniswerkers er in slagen om dagelijks regelmatig af te wisselen tussen de drie modi, zullen ze hun aandachtspanne door de dag heen beter kunnen reguleren.
 
Focus – Om opperste concentratie te bereiken moeten externe afleidingen en interne gedachten die spontaan opduiken, worden geminimaliseerd. Iedere keer dat we worden afgeleid, verbruiken we immers een stukje van onze eindige hersencapaciteit en geven we het limbische systeem de kans om onze concentratie te ondermijnen. Het limbische systeem is het gedeelte van de hersenen dat onder andere zorgt dat we snel reageren op waarnemingen uit onze onmiddellijke omgeving als onderdeel van ons overlevingsmechanisme. Vandaar dat we bijna automatisch opkijken als er bijvoorbeeld iemand langs loopt of als de telefoon naast ons begint te rinkelen. In de open kantoren van tegenwoordig kan dat tot veel concentratieverlies leiden. Uit eigen onderzoek van Steelcase blijkt dat ‘je kunnen concentreren op het werk’ en ‘werken in teamverband zonder onderbroken te worden’ lager scoren dan andere werkplekgerelateerde criteria, zeker in landen als Frankrijk, België, Spanje, UK, Duitsland en Turkije, In Nederland liggen de scores met respectievelijk 34 en 42 procent rond het gemiddelde. Iedere werkomgeving zou dan ook moeten voorzien in plekken waar mensen ongestoord kunnen werken, individueel en in teamverband, en waar er tenminste geen afleiding van buitenaf is.
 
Regeneration & Inspiration – Het is belangrijk om te onderkennen dat afleiding niet altijd negatief is, omdat het onze hersenen ook de kans geeft om tot rust te komen en te ontspannen. Hoewel dagdromen in de zakelijke wereld over het algemeen een negatieve connotatie heeft, heeft het dus wel degelijk een functie. Informeel contact met collega’s, koffie- en lunchruimtes en plekken om even uit te rusten, helpen kenniswerkers die cognitief onder druk staan te relaxen en nieuwe inspiratie te vinden.
 
Activation – Beweging verhoogt het zuurstofgehalte in de hersenen en stimuleert op die manier de werking van het brein. Uit onderzoek blijkt dat mensen die aan een loopbureau werken, vragen 35 procent beter beantwoorden dan mensen die aan een normaal bureau zitten. Steelcase pleit daarom voor toegankelijke ruimtes die de mensen stimuleren om gedurende de dag regelmatig te bewegen, om gezond te blijven van lijf en leden.
 
Flynn: "Door ons bewust te zijn van de beperkingen van ons brein en tegelijkertijd de enorme mogelijkheden ervan te zien, kunnen we werkomgevingen ontwerpen die helpen om mensen beter te laten denken, en daarmee hun prestaties en welzijn te verbeteren."
 
www.steelcase.nl
 

Deel op Social Media

 

18-12-2015 8:30

Met ingang van 1 januari 2016 stopt Harry Meijer als directeur van Girsberger Benelux en gaat hij met pensioen. Ruim 20 jaar geleden heeft hij Girsberger als dochtermaatschappij van het moederbedrijf in Duitsland opgestart en in die jaren heeft het bedrijf een gestage groei doorgemaakt.

Meijers commerciële taken zullen worden overgenomen door Mike Petersburg en Corine de Vries zal de financiële en administratieve zaken voor haar rekening nemen. Tot slot is de binnendienst inmiddels versterkt met Tirza van Netten en zal per 1 januari Henk Siebeling de buitendienst komen versterken.

www.girsberger.com/nl/

Deel op Social Media 

18-12-2015 8:30

Elk jaar doet Management Team (MT) grootschalig onderzoek onder haar lezers naar de beste bedrijven van Nederland. Met als resultaat: de MT100. Dit jaar is MT100 een lijst van de beste dienstverleners van Nederland. Ahrend staat in deze lijst zowel op nummer één in de totaallijst en in de categorie Kantoorinrichting.

Robin Goemans, Managing Director Ahrend:  “We zijn uiteraard zeer trots dat Ahrend dit jaar bekroond is tot de nummer 1 van de MT100. Boven alles willen we onze klanten, partners en medewerkers bedanken voor deze erkenning. Ahrend heeft de afgelopen jaren een transitie doorgemaakt van sec meubelenproducent naar totaalinrichter. Klanten reageren hier zeer positief op, want het toont aan dat je actief met ze meedenkt. De benoeming tot nummer 1 van de MT100, mede door de hoge aanbevelingsscore die door de respondenten is gegeven, bevestigt bovendien dat we het juiste pad zijn ingeslagen.  Nu is het aan ons om dit pad verder te vervolgen en werkomgevingen te blijven creëren op basis van de nieuwste inzichten en laatste innovaties.”

Het MT100-onderzoek is dit jaar uitgevoerd door Inscope Consulting, een divisie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voorafgaand aan het onderzoek is door MT 22 verschillende categorieën gedefinieerd die gebruikelijk zijn om in te kopen, zowel consultancydiensten, als facilitair dienstverleners als schoonmaak, kantoorinrichting en beveiliging. Aan respondenten is eerst gevraagd over welke van deze gebieden ze (mede-)beslissend zijn, en waar ze bevestigend antwoordden, kregen ze de lijsten voorgelegd met de vraag welke dienstverleners ze zouden aanbevelen aan hun collega-managers. Daarnaast waren er 3 open vakken voor bedrijven die ze missen op de lijsten. Respondenten konden ook apart aangeven of een bedrijf voor hen op nummer 1 moet komen, of in hun top-3.

www.ahrend.nl

Deel op Social Media 

17-12-2015 8:00

 

BuzziSpace ging aan de haal met de Oscar van de designwereld: de Interior Design Best of Year Award in de categorie ‘Partitions and Wall Systems’ gaat naar de BuzziFalls, een speelse tool om geluid te reguleren.

De 10e editie van de Interior Design Best of Year Awards vond ook dit jaar plaats in het imposante IAC gebouw in New York. Ruim 975 gerenommeerde ontwerpers woonden de bekendmaking van de winnaars bij.

BuzziFalls is een akoestische oplossing met een hoog fun-gehalte. De panelen van BuzziFelt zijn in verschillende cut-out patronen verkrijgbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van natuurtaferelen als vallende blaadjes? Andere patronen verwijzen naar kunst, architectuur en urban skylines. Het paneel is functioneel als scheidingswand – ideaal voor gedeelde kantoortuinen - en geluidsregulatie, maar ook een artistiek element dat als decoratieve statement kan dienen in elke ruimte. 

16-12-2015 8:30

Gispen heeft het contract voor levering van werkplekken van de gemeente Amsterdam gegund gekregen. Het contract betreft het leveren van de standaardwerkplekken en heeft een looptijd van 4 jaar.

Gemeente Amsterdam heeft circa 13.500 medewerkers in dienst. Zij werken bij veertig verschillende gemeentelijke organisaties (stadsdelen, diensten en bedrijven) die sterk van elkaar verschillen in taakgebied, aantal werkplekken en locaties. In een deel van de kantoorpanden is afgelopen jaren het flexwerken ingevoerd en hebben de medewerkers geen vaste werkplek meer.

De komende jaren zal de gemeente het flexwerken verder uitrollen over de overige kantoorpanden. Hierbij worden de vaste werkplekken omgebouwd tot flexwerkplekken en het bestaande meubilair dat niet geschikt is voor flexwerken, wordt vervangen. Gispen gaat hiervoor hoogteverstelbare TM bureaus, Zinn bureaustoelen en Meta kasten leveren.

Daarnaast wordt het huidige meubilair dat vrij komt bij vervangen, op zorgvuldige en duurzame wijze afgevoerd. Bij retourname wordt altijd de beste combinatie gemaakt tussen hergebruik, recyclen of afstorten. Deze opties worden per product of onderdeel goed bekeken.
"Bij het gehele proces; van de levering van nieuw meubilair tot de afvoer van het oude meubilair, wordt gemeente Amsterdam zo optimaal mogelijk ontzorgd. Deze manier van werken, Gispen GreenLife, sluit aan bij de duurzaamheidseisen van de gemeente."

Gemeente Amsterdam wil actief bijdragen aan de circulaire economie door circulair in te kopen en heeft om die reden in 2013 de Green Deal circulair inkopen getekend. Daarmee heeft de gemeente zich geconformeerd om minimaal twee circulaire inkooptrajecten te starten. De ervaringen met deze inkooptrajecten moet ertoe leiden dat in 2016 circulair inkopen aantoonbaar geïntegreerd wordt in de strategie, beleid en processen van inkoop.

Deze aanbesteding Kantoormeubilair is een van deze twee circulaire inkooptrajecten die door de gemeente Amsterdam gestart is.

www.gispen.nl

Deel op Social Media 
 

15-12-2015 8:30

Tijdens de jaarvergadering van de CBM betoonde CBM-voorzitter Marcel Horjus zich uitgesproken positief over de huidige ontwikkelingen in de meubelbranche."Onze leden melden dat het werk toeneemt. Niet alleen in de meubelindustrie, maar ook in de interieurbouw en toelevering. Ik hoor ook al weer de eerste signalen van ondernemers die moeite hebben aan goed geschoold personeel te komen. Laten we hopen dat de zeven magere jaren voorbij zijn. Het wordt tijd voor zeven vette jaren."

Overiggens plaatst de CBM-voorzitter wel degelijk ook een aantal kritische kanttekeningen bij het huidige herstel. "De economie trekt wel aan, maar de marges blijven dun", zegt hij. "Zeker in de interieurbouw en toelevering. Het aantal opdrachten zit duidelijk in de lift. Maar opdrachtgevers stellen ook steeds meer ‘onmogelijke’ eisen, zoals te krappe deadlines, te korte levertijden, verplichte voorfinanciering, et cetera. Verder worden aanvragen bij te veel ondernemers weggezet, waardoor de kans om een aanbesteding te winnen steeds moeilijker wordt. Daarnaast is het betalingsgedrag nog niet veel beter en wordt het steeds lastiger om werkzaamheden goed in te plannen. Zeker wanneer opdrachten een paar maanden opschuiven. Ondernemers moeten dan maar weer zien hoe zij deze gaten gevuld krijgen. Het werkt trekt dus aan, maar de verdiensten blijven achter."

In een terugblik op het afgelopen jaar noemde Horjus een aantal positieve punten. "Een eerste resultaat is dat we na moeizame onderhandelingen een nieuwe cao hebben afgesloten. De cao loopt tot eind 2016. In de cao is afgesproken dat de traditionele seniorendagen voor werknemers tussen de 55 en 60 jaar in 5 jaar worden afgebouwd. Ook is het verbod op zaterdagwerk uit de cao geschrapt. Qua beloning hebben we een beperkte salarisverhoging doorgevoerd van gemiddeld 1,5 procent op jaarbasis. De CBM zet daarmee een meer flexibele cao neer, die richtinggevend is voor aanverwante branches."

Een tweede succes is de uitvoering van het sectorplan meubel. "Het kabinet heeft de CBM een subsidie gegeven om in twee jaar tijd 250 nieuwe leerbanen te creëren. Binnen de gestelde subsidieperiode gaat de CBM vierhonderd nieuwe leerbanen realiseren, via onze samenwerkingsverbanden. Dat is een mooie prestatie, waar we wel een beetje trots op zijn."
Als derde succes noemde Horjus de ledenwerving. Het afgelopen jaar heeft de CBM 50 nieuwe leden geworven. "Ook dat is een mooi resultaat in een moeilijk jaar. Het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen is in 2015 terug gelopen. We hadden verwacht dat het aantal leden verder zou dalen naar vierhonderd. Gelukkig zijn we gegroeid naar 480 leden. Het ziet er naar uit dat we de weg naar boven weer te pakken hebben."

Tenslotte noemde de CBM-voorzitter nog de individuele dienstverlening naar de leden. "Het afgelopen jaar hebben wij honderd leden actief geholpen met het invullen van de RI&E. Daarnaast hebben wij meer dan vijftienhonderd individuele adviezen verstrekt aan onze leden. De meeste adviezen gingen over arbeidsrecht en verbintenisrecht. Het bereik onder onze leden is groot. Uit analyses blijkt dat 388 individuele leden de CBM hebben weten te vinden met één of meer concrete adviesaanvragen. Dat is een bereik van rond de 80 procent."

De komende jaren moet de branche wel een tandje bijschakelen. "Ontwikkelingen in de meubelindustrie gaan razend snel. Ondernemers die innovatie niet serieus nemen, zullen het steeds moeilijker krijgen. Daarom heeft de CBM een manager Innovatie aangesteld. De komende jaren zullen we veel aandacht moeten besteden aan thema’s als een betere samenwerking in de keten, Smart Industrie, robotisering en 3D printen. Komend jaren gaan we proberen een Fieldlab Meubel te starten, van waaruit we concrete projecten willen uitvoeren met bedrijven. We zijn in overleg met de provincie Gelderland en die heeft aangegeven financieel te willen participeren. Daarnaast vragen ook andere thema’s onze aandacht, zoals toepassing van nieuwe (biobased) materialen, recycling en hergebruik van meubelen, de circulaire economie en logistiek."

www.cbm.nl

Deel op Social Media 

10-12-2015 11:05
 
Persbericht 
Culemborg, 11 december 2015 
 
 
In 2015 omzetgroei van 25 procent
 
GISPEN PROFITEERT OPTIMAAL VAN OPLEVENDE KANTOORMARKT
 
Met een verwachte omzetgroei in 2015 van 25 procent profiteert Gispen optimaal van een oplevende kantoorinrichtingsmarkt. Deze resultaten zijn veel beter dan aan het begin van dit jaar geprognosticeerd. Toen ging de projectinrichter uit Culemborg uit van een omzetstijging van 14 procent. Met name de verkopen in thuisland Nederland en China zorgen voor de enorme toename van de resultaten. Directeur Gispen, Pieter Noorlander: “Ons continubeleid van investeringen, ingezet al voor de financiële crisis toesloeg, betaalt zich terug nu de kantoorbranche bezig is met een inhaalslag.” 
 
Het jaar 2015 heeft bij Gispen ook gezorgd voor een grote klantenaanwas. Circa 35 nieuwe klanten waren in totaal verantwoordelijk voor 15 procent van de groei in 2015. 
Sinds de zomer van dit jaar is Gispen, voor het eerst in acht jaar, overgeschakeld van een twee- naar een drie-ploegendienst. Dit om aan de grote productvraag van klanten te voldoen. De omzet- en productiegroei zorgen eveneens voor een stijging van arbeidsplaatsen. Het aantal FTE’s ging in 2015 bij de projectinrichter in totaal dan ook met 15 procent omhoog. 
De omzet van dit jaar is de hoogste die het bedrijf in haar bestaansgeschiedenis mag noteren. 
 
Kantoorbranche maakt weer geld vrij
Volgens Noorlander heeft de kantoorbranche door de crisis inrichtingsinvesteringen lange tijd voor zich uit geschoven. Noorlander: “In 2014 zagen wij al de eerste tekenen van herstel, die zich dus dit jaar flink hebben doorgezet. Nu bedrijven betere resultaten laten zien, maken ze weer geld vrij voor vervanging van hun interieur. ICT-ontwikkelingen, duurzaamheidseisen, informelere omgangsvormen op de werkvloer, maar ook zaken als flexibele arbeidscontracten en thuiswerken, zorgen ervoor dat er geheel ander eisen worden gesteld aan meubilair, dan toen de crisis uitbrak. Wij zagen veel van deze trends aankomen en hebben juist geïnvesteerd in bijvoorbeeld ontwikkeling van lounge-, ICT- en thuiswerkplekken, die nu een enorme populariteit genieten.” 
 
Eurotop: Frans Timmermans
Een andere reden van succes is volgens Noorlander het verregaande duurzaamheidsbeleid van Gispen. Op het gebied van Circulaire Economie, dat door Eurocommissaris Frans Timmermans op de milieutop in Parijs, nog als speerpunt van het Europees beleid werd gepresenteerd, is Gispen koploper in de branche. 
Noorlander: “Een groeiend aantal klanten en overheden vraagt innovatieve oplossingen om vervuiling, sociale ongelijkheid en een andere negatieve neveneffecten van de reguliere economie tegen te gaan. Wij willen geen producten meer maken met een lifecycle van slechts tien jaar. Vanwege deze reden zijn al verscheidene producten uit ons assortiment verdwenen. Ons meubilair moet zoveel mogelijk circulair zijn geproduceerd, lang meegaan en tot in het kleinste onderdeel herbruikbaar zijn, of in elk geval het milieu zo min mogelijk belasten.”
 
 
 
China grootste groeier
China behoort met een omzetgroeipercentage van dertig procent voor Gispen tot de grootste groeier van de buitenlandse markten. Noorlander: “In vergelijking met bijvoorbeeld Nederland zie je daar dat ergonomische oplossingen voor het kantoormeubilair weinig doorslaggevende verkoopargumenten vormen. Het zijn onze onderscheidende ICT-aanpassingen die voor de omzetgroei zorgen.” Concurrentie op kantoorinrichtingsgebied ziet Noorlander vooral uit de Verenigde Staten komen. Andere Europese kantoorinrichters zijn niet actief in China. 
 
Volgend jaar groei van 8 procent
Voor 2016 streeft Noorlander naar een groei van zo’n 8 procent. “De omzet- en daaruit voortvloeiend, de productietoename, heeft veel gevraagd van onze medewerkers. We zullen volgend jaar meer nieuwe mensen gaan aantrekken. Daarnaast streven we naar ICT-oplossingen, die processen en handelingen intern slimmer en sneller zullen doen verlopen. Komend jaar wordt een jaar, waarin we veel prioriteit geven de productiegroei van 2015 organisatorisch goed in te bedden. Zodat we ons kunnen blijven door ontwikkelen, op een structureel gezonde financiële, commerciële en organisatorische  basis, met voldoende aandacht voor alle kernwaarden die we vertegenwoordigen.”
 
 
Over Gispen
Gispen staat bekend om het inrichten van ruimten. Als ontwerper, producent en leverancier creëert Gispen optimale omgevingen die een positieve invloed hebben op mensen. Gispen werkt daarbij vanuit de overtuiging dat goed ontworpen producten en slim ingerichte ruimten inspirerend en motiverend werken. De kernwaarden Duurzaam, Innovatie, Inspiratie en Design vormen daarbij al bijna 100 jaar het uitgangspunt. Een intensieve samenwerking met nationale en internationale ontwerpers, klanten, partners en leveranciers draagt in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en realisatie van innovatieve oplossingen voor 
werk-, leer-, zorg- en woonomgevingen waarin mensen het beste tot hun recht komen. 
Het hoofdkantoor van Gispen is gevestigd in Culemborg. In totaal biedt het bedrijf 425 arbeidsplaatsen. Gispen levert aan circa 10 landen producten en diensten. 
 
 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Gispen
Diane van Veen
T: 06-5100 2827
E: diane.van.veen@gispen.nl
W: www.gispen.nl

Met een verwachte omzetgroei in 2015 van 25 procent profiteert Gispen optimaal van een plevende kantoorinrichtingsmarkt. Deze resultaten zijn veel beter dan aan het begin van dit jaar geprognosticeerd. Toen ging de projectinrichter uit Culemborg uit van een omzetstijging van 14 procent.

Met name de verkopen in thuisland Nederland en China zorgen voor de enorme toename van de resultaten. Directeur Gispen, Pieter Noorlander: “Ons continubeleid van investeringen, ingezet al voor de financiële crisis toesloeg, betaalt zich terug nu de kantoorbranche bezig is met een inhaalslag.”

Het jaar 2015 heeft bij Gispen ook gezorgd voor een grote klantenaanwas. Circa 35 nieuwe klanten waren in totaal verantwoordelijk voor 15 procent van de groei in 2015.

Sinds de zomer van dit jaar is Gispen, voor het eerst in 8 jaar, overgeschakeld van een twee- naar een drie-ploegendienst. Dit om aan de grote productvraag van klanten te voldoen.

De omzet- en productiegroei zorgen eveneens voor een stijging van arbeidsplaatsen. Het aantal FTE’s ging in 2015 bij de projectinrichter in totaal dan ook met 15 procent omhoog. De omzet van dit jaar is de hoogste die het bedrijf in zijn bestaansgeschiedenis mag noteren.

Volgens Noorlander heeft de kantoorbranche door de crisis inrichtingsinvesteringen lange tijd voor zich uit geschoven. Noorlander: “In 2014 zagen wij al de eerste tekenen van herstel, die zich dus dit jaar flink hebben doorgezet. Nu bedrijven betere resultaten laten zien, maken ze weer geld vrij voor vervanging van hun interieur. ICT-ontwikkelingen, duurzaamheidseisen, informelere omgangsvormen op de werkvloer, maar ook zaken als flexibele arbeidscontracten en thuiswerken, zorgen ervoor dat er geheel ander eisen worden gesteld aan meubilair, dan toen de crisis uitbrak. Wij zagen veel van deze trends aankomen en hebben juist geïnvesteerd in bijvoorbeeld ontwikkeling van lounge-, ICT- en thuiswerkplekken, die nu een enorme populariteit genieten.”

Een andere reden van succes is volgens Noorlander het verregaande duurzaamheidsbeleid van Gispen. Op het gebied van Circulaire Economie, dat door Eurocommissaris Frans Timmermans op de milieutop in Parijs, nog als speerpunt van het Europees beleid werd gepresenteerd, is Gispen één van de voorlopers in de branche.

Noorlander: “Een groeiend aantal klanten en overheden vraagt innovatieve oplossingen om vervuiling, sociale ongelijkheid en een andere negatieve neveneffecten van de reguliere economie tegen te gaan. Wij willen geen producten meer maken met een lifecycle van slechts tien jaar. Vanwege deze reden zijn al verscheidene producten uit ons assortiment verdwenen. Ons meubilair moet zoveel mogelijk circulair zijn geproduceerd, lang meegaan en tot in het kleinste onderdeel herbruikbaar zijn, of in elk geval het milieu zo min mogelijk belasten.”

China behoort met een omzetgroeipercentage van dertig procent voor Gispen tot de grootste groeier van de buitenlandse markten. Noorlander: “In vergelijking met bijvoorbeeld Nederland zie je daar dat ergonomische oplossingen voor het kantoormeubilair weinig doorslaggevende verkoopargumenten vormen. Het zijn onze onderscheidende ICT-aanpassingen die voor de omzetgroei zorgen.” Concurrentie op kantoorinrichtingsgebied ziet Noorlander vooral uit de Verenigde Staten komen. Andere Europese kantoorinrichters zijn niet actief in China.

Voor 2016 streeft Noorlander naar een groei van zo’n 8 procent. “De omzet- en daaruit voortvloeiend, de productietoename, heeft veel gevraagd van onze medewerkers. We zullen volgend jaar meer nieuwe mensen gaan aantrekken. Daarnaast streven we naar ICT-oplossingen, die processen en handelingen intern slimmer en sneller zullen doen verlopen. Komend jaar wordt een jaar, waarin we veel prioriteit geven de productiegroei van 2015 organisatorisch goed in te bedden. Zodat we ons kunnen blijven door ontwikkelen, op een structureel gezonde financiële, commerciële en organisatorische  basis, met voldoende aandacht voor alle kernwaarden die we vertegenwoordigen.”

www.gispen.nl 

Deel op Social Media

  

08-12-2015 12:20

(Advertorial)


BakkerElkhuizen introduceert de innovatieve TabletRiser: de alles-inéén oplossing voor de ‘heavy users’ onder de tabletgebruikers. “Deze tablethouder is de oplossing om vaker en langer comfortabel op een tablet te werken.”De tablet is de gadget-fase allang ontgroeid en in steeds meer organisaties worden medewerkers voorzien van het handzame apparaat. Zakelijk tabletgebruik is echter wat anders dan lekker op de bank filmpjes kijken of op internet browsen. Langdurig werken met de tablet is veel minder comfortabel en zorgt op de langere termijn zelfs voor klachten. BakkerElkhuizen introduceert daarom de innovatieve TabletRiser, de alles-in-één oplossing voor heavy users onder tabletgebruikers.“De TabletRiser is de alles-in-één oplossing om vaker en langer comfortabel op een tablet te werken”, aldus Tom van Maris van BakkerElkhuizen. “Doordat je de hoek en hoogte van de tablet traploos in elke denkbare positie kunt plaatsen, kun je er beter en langer op werken, zonder last te krijgen van je rug, nek en schouders. Daarnaast biedt de TabletRiser ruimte om gewoon je favoriete compact toetsenbord mee te nemen. Dit toetsenbord zit niet vast aan de TabletRiser, waardoor je deze in een positie kunt plaatsen die voor jou het beste werkt.”

Met de TabletRiser is het mogelijk om in een handomdraai een ergonomische en comfortabele werkplek te creëren. Het product is geschikt voor alle soorten tablets van 9,7 tot 10,5 inch (maximale afmetingen van de tablet: 320 x 195 millimeter). “Je levert niet in op mobiliteit: de tablet en accessoires zijn eenvoudig mee te nemen in één stijlvolle case. Door de geanodiseerde aluminium behuizing is het de beste bescherming voor je tablet.”“Voor wie meer doet met een tablet en het apparaat ook zakelijk gebruikt om aantekeningen te maken, verslagen te lezen of e-mails te versturen is het toetsenbord op het scherm ergonomisch gezien minder geschikt.” Door de tablet plat op tafel of op schoot te plaatsen, buig je als gebruiker automatisch naar voren, met als gevolg een extra belasting voor de rug, nek en schouders. Sommige gebruikers schaffen daarom een speciaal hoesje aan. “Maar daardoor wordt het probleem toch vaak onvoldoende opgelost”, weet men bij BakkerElkhuizen. “Dit is wel het geval met een los compact toetsenbord en een tabletsteun waarmee zowel de hoek als de kijkhoogte is in te stellen. Alleen moet dat pakketje dan wel licht en handzaam genoeg zijn om overal mee naartoe te nemen. En dát is de TabletRiser.”www.bakkerelkhuizen.nl

 

Deel op Social Media

 

  

08-12-2015 8:30

Tijdens afgelopen Dutch Design Week hebben de Volkskrant, Pastoe en de Dutch Design Week de Volkskrant Design Contest gelanceerd. Een jaarlijks terugkerende wedstrijd waarin de Volkskrant jonge ontwerpers uitdaagt een vraag te beantwoorden van grote, gerenommeerde productiebedrijven. Pastoe stelt dit jaar de vraag: Wat is de kast van de toekomst? Afgelopen vrijdag 4 december eindigde de eerste ronde en heeft de jury vijf finalisten bekend gemaakt. Onder begeleiding van Creatief Directeur Joost van der Vecht van Pastoe werken de finalisten vanaf nu toe naar een werkend prototype en de finale op 12 maart.
 
Met de komst van opslag in de cloud, muziekstreamingsdiensten en e-readers zijn je boeken, cd’s, fotoboeken en je administratie opgegaan in digitale bits en bytes. De cloud neemt de bewaarfunctie over van de kast ,is een stuk efficiënter met een ingebouwde zoek- en deelfunctie en de cloud heeft geen last van stof en vocht. Heeft de cloud invloed op de kast van vandaag? Je zou haast denken van wel, maar die kast is nog precies dezelfde kast als 30 jaar geleden. Met dit vraagstuk daagt Pastoe op initiatief van de Volkskrant en in samenwerking met Dutch Design Week ontwerpers uit om de kast van de toekomst te ontwerpen.

Op 18 oktober 2015 is de Volkskrant Design Contest gelanceerd op Dutch Design Week. Met als vertrekpunt de filosofie en het gedachtegoed van Pastoe zoekt de Volkskrant Design Contest naar een innoverend ontwerp voor de kast van de toekomst. Een concept dat de huidige functionaliteit ter discussie stelt en deze zo aanpast dat de relevantie van de kast onmiskenbaar blijft. Wellicht voegt de uitkomst van deze wedstrijd een nieuwe categorie toe in de wereld van meubels en interieur. De wedstrijd biedt ontwerpers hierbij de kans om zich bekend te maken bij grote en gerenommeerde productiebedrijven.

De eerste ronde is onlangs afgerond. Op 4 december heeft een vierkoppige jury vijf finalisten uitgekozen. De jury staat onder leiding van designcriticus Jeroen Junte en is aangevuld met Francine Houben (Architect), Richard Hutten (Industrieel Ontwerper) en Rudy Stroink (Directeur van Pastoe).

De vijf finalisten zijn:
 
Mike Vincent uit Rotterdam met In de kast - De kast wordt een app. Altijd bij je en altijd toegankelijk. Je archief niet in een onpersoonlijke Dropbox, maar een mooi vormgegeven kast.
 
Liesbeth Rabbinge uit Rotterdam met Levendekast - Ander materiaalgebruik dat reageert op veranderingen in gebruik en omgeving. Maken van stemming met organische veranderingen. Dit maakt de kast tot een interessant object.
 
Stefan Theunissen uit Arnhem met Multicloset - Een kast die in allerlei vormen kan worden uitgewerkt. voor de mobiele mensen met steeds andere (woon)ruimten. Hij kan hoog, of breed.
 
Robert Bronwasser uit Amsterdam met Plank - De kast van de toekomst is een plank. Wat je op een kast zet, is net zo belangrijk als wat er in gaat. Een modulair concept dat individuele samenstelling mogelijk maakt.
 
Chanel Kapitanj uit Embourg (BE) met Humus - Dat enkele baken aan de muur. De kast teruggebracht tot een minimalistisch en praktisch instrument terwijl het materiaal ook interessant is.

www.pastoe.nl

Deel op Social Media 

04-12-2015 8:00

De opdracht voor de inrichting van de kantoorgebouwen van de Politie in Nederland is gegund aan Ahrend. Na een uitgebreide selectieprocedure heeft de Politie gekozen voor de meest duurzame en kosten-efficiënte oplossing.

De Politie zocht een partner die hen hierin compleet ontzorgt. Ahrend gaat het bestaande kantoormeubilair inventariseren, revitaliseren en aanvullen met nieuw meubilair. De overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van twee jaar met de optie tot verlenging van maximaal twee maal één jaar.

www.ahrend.nl

Deel op Social Media 

03-12-2015 13:34

Steelcase heeft vandaag zijn 2015 Corporate Sustainability rapport gepresenteerd, waarin de wereldwijde activiteiten en resultaten van de werkomgevingsspecialist op het gebied van duurzaamheid zijn opgenomen. In het rapport wordt dieper ingegaan op de vooruitgang die Steelcase het afgelopen jaar heeft geboekt op ecologisch, sociaal en economisch vlak.

Het concern is juichend over de eigen duurzaamheidsprestaties. Enkele highlights uit het rapport:
▪ Steelcase ligt, ondanks dat zijn wereldwijde productie alleen maar toeneemt, op koers om zijn ambitieuze 2020-doelstellingen te halen aangaande het terugdringen van het energie- en waterverbruik en het verminderen van de hoeveelheid afval.
▪ Medewerkers van Steelcase hebben het afgelopen jaar meer dan 12.000 uur besteed aan vrijwilligerswerk. Een nieuw bedrijfsrecord.
▪ Steelcase heeft in 2015 4,6 miljoen dollar geschonken aan charitatieve instellingen, waaronder een half miljoen dollar in aanverwante donaties van medewerkers.
▪ Steelcase heeft de hoogst mogelijke score behaald in de 2015 Corporate Equality Index, een benchmarking tool waarin het beleid van organisaties ten aanzien van en de dagelijkse omgang met homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele medewerkers tot uitdrukking komt.
▪ Steelcase heeft volop geïnvesteerd in het welzijn van zijn medewerkers, onder andere in de vorm van specifieke ruimtes die het welzijn ondersteunen, vernieuwende trainings- en ontwikkelingsprogramma’s en uitgebreidere mogelijkheden voor ouderschapsverlof.
▪ Eindelevensduurdiensten hebben ervoor gezorgd dat miljoenen kilo’s aan meubilair werden behoed voor de stort.
▪ Steelcase heeft in hernieuwbare energie geïnvesteerd voor een bedrag dat gelijkstaat aan zijn totale energieverbruik.
▪ Steelcase is toegetreden tot de Circular Economy 100 (CE100), een wereldwijde business community waarvan de leden samen optrekken om een circulair economisch model tot stand te brengen.

De inspanningen en resultaten van Steelcase, zijn, zo meldt Steelcase zelf, ook erkend door toonaangevende belangenorganisaties:
▪ Steelcase is één van Fortune magazine’s “World’s Most Admired Companies”, dankzij goede scores op innovatie, sociale verantwoordelijkheid en kwaliteit van mensen en producten.
▪ Steelcase heeft een Green Power Leadership Award ontvangen van de U.S. Environmental Protection Agency (EPA) Green Power Partnership.
▪ Steelcase is toegetreden tot de Renewable Energy 100 (RE100), om bewustwording en investeringen in hernieuwbare energie te stimuleren.

"Bij Steelcase is het streven naar duurzaamheid nauw verweven met onze passie voor innovatie en het zo goed mogelijk benutten van het menselijk potentieel", zegt Jim Keane, President en Chief Executive Officer van Steelcase. "Ons 2015 rapport geeft de vooruitgang weer die wij het afgelopen jaar hebben gerealiseerd. Wij geloven dat we dit kunnen bereiken door kleine verbeteringen in onze dagelijkse routine door te voeren. Op die manier willen we een positieve impact hebben op de generaties die na ons komen."


Voor meer informatie over het 2015 Steelcase Corporate Sustainability Report en de belofte van Steelcase voor de toekomst, bezoekt u: csr.steelcase.com.


www.steelcase.nl

 

Deel op Social Media

02-12-2015 8:00

Januarimaand beursmaand. Hoewel we met zijn alleen nog in de sintsferen zijn en ook de kerstdagen nog doorgeworsteld moeten worden, zijn beursorganisaties momenteel druk bezig met de laatste voorbereidingen voor hun evenementen. Want in januari vinden verschillende beurzen plaats. Te denken valt aan de IMM in Keulen, vakbeurs Facilitair in Den Bosch en de vloerenbeurs Domotex in Hannover. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Maison & Objet in Parijs.

De komende editie van laatstgenoemde beurs vindt plaats van 22 tot en met 26 januari 2016 in het beurscomplex Paris Nord Villepinte. Tijdens het evenement is er onder meer speciale aandacht voor Eugeni Quitllet, die de titel 'designer van het jaar'heeft gekregen. De Catalaanse designer is gediplomeerd aan de kunstacademie La Llotja in Barcelona enomschrijft zichzelf als ‘Disoñador’ een samenvoeging van de Spaanse woorden designer en dromer..

www.maison-objet.com


Deel op Social Media 

01-12-2015 8:00

Het Utrechtse ontwerpstudio man&paard heeft met het ontwerp de ‘co-worker’ de ARC15 Award gewonnen in de categorie Meubel. De prijs, ingesteld door vakblad De Architect en gesponsord door Rohde&Grahl en Oniro/Gabriel, werd uitgereikt tijdens het gala donderdag 19 november jl. in het Energiehuis in Dordrecht.

De co-worker is een dubbele werkplek voor kenniswerkers en creatieven die uitnodigt om samen te werken, te onderzoeken en te ontmoeten. Collega’s schuiven makkelijk aan, het meubel is verrijdbaar en aan te passen aan persoonlijke wensen. De co-worker is ontworpen voor de eigentijdse open werkomgeving waarin ideeën en ontwerpen voortkomen uit samenwerking en (toevallige) ontmoetingen.

www.manpaard.nl

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >