Nieuws


30-07-2014 8:33

Thonet sponsort de WAN Civic Building-award 2014. De meubelproducent uit Frankenberg in Duitsland ondersteunt de Civic Building-award, die sinds 6 jaar toegekend wordt aan originele ontwerpen van openbare gebouwen als musea, sportfaciliteiten en ambassades.

Op 11 september 2014 worden de winnaars bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam (OBA), waar ook een expositie te zien is van alle genomineerde bijdragen. Na de prijsuitreiking is er een after-party, tussen 20.00 en 22.00 uur, in de nieuwe showroom van Thonet in Amsterdam.

Sinds mei 2014 bevindt zich in het Amsterdamse stadsdeel IJburg de grootste Thonetshowroom buiten Duitsland. De nieuwe locatie vormt het decor voor wisseltentoonstellingen rondom de woning- en projectinrichting.

www.thonet.nl

25-07-2014 8:30

Gispen introduceert een klok (!). De Outline van Peter van de Water voor Gispen is een tafelklok met een minimalistisch silhouet. De tafelklok is verkrijgbaar als een laag en hoog model.

Het uitgangspunt voor dit Nederlandse ontwerp is de gestileerde vertaling van de archetypische klok. "Door het terugbrengen tot de essentie ontstaat er een herkenbare vorm", aldus de inrichter uit Culemborg. "Wat overblijft is de contour, vandaar de naam Outline."

De mantelklok is een onderdeel van een serie. De Outline tafellamp maakt ook deel uit van deze serie en binnenkort volgen meer producten.

www.gispen.nl

25-07-2014 8:22

Wie meer wil weten over de Vitra-campus in het Zuid-Duitse Weil am Rhein, kan binnenkort terecht in...Berlijn. Aldaar organiseert de organisatie Aedes de expositie '25 Years Vitra Campus'

De expositie wordt geopend op 30 augustus en is te zien tot en met 28 september. "De Vitra Campus heeft een unieke geschiedenis die de bijzondere filosofie van het bedrijf in relatie tot architectuur en design weerspiegelt", aldus Aedes, een organisatie die allerlei architectuur-gerelateerde evenementen organiseert."De afgelopen decennia zijn er prachtige gebouwen van bekende architecten verrezen op de campus."

Aedes en Vitra hebben een lange geschiedenis samen. Zo'n 25 jaar geleden organiseerde Aedes ook al een expositie over Vitra - het ging toen om het door Frank Gehry ontworpen Vitra Design Museum. "Het is ons daarom een bijzonder genoegen om dit jubileum te vieren met een nieuwe expositie."

www.vitra.com
www.aedes-arc.de

24-07-2014 12:48

Gispen zoekt een Inkoper Supply Chain. Belangstellenden kunnen tot 11 augustus reageren op deze vacature.

De Gispen-vacature is de nieuwste in onze rubriek 'Vacatures' waarvan bedrijven die personeel zoeken graag gebruik maken. Abonnees van Inside Information en/of Verlichting kunnen hun vacatures gratis plaatsen. Geïnteresseerd, neem dan contact op via 0578-629061 of mail naar: info@insideinformation.nl

Klik hier voor een overzicht van de vacatures.

 

24-07-2014 11:00

Office Design Nederland verkeert sinds 17 juni van dit jaar in faillissement. Op 20 juni is Beinum Groep BV h.o.d.n. Office Design Nederland te Doesburg door de rechtbank in Gelderland failliet verklaard.

Het bedrijf heeft volgens faillissementsdossier.nl vier medewerkers. Het werd opgericht (middels een doorstart) in 2010 en gevestigd in Doesburg. Als curator is mr. J. Zeegers van Grootjans Advocaten aangesteld.

Het faillissement heeft geen gevolgen voor Office Design Projectinrichters BV, dat eveneens in Doesburg is gevestigd.

16-07-2014 8:00

Cascando is met de modulaire zitoplossing Team genomineerd voor de German Design Award 2015. Team blinkt volgens de aanbieder uit vanwege de hoge functionaliteit en is een geïntegreerd systeem voor zitten, ontmoeten, informeren en werken.Het concept, afkomstig van de hand van designer Peter van de Water, is door de jury omschreven als "een product dat een innovatieve bijdrage levert aan het flexibel en functioneel inrichten van ontmoetingsruimten".

“Iedere ruimte is uniek en vraagt om op maat gemaakte ontmoetingsplekken”, aldus Cascando. “Het geheim van Team schuilt in slim gekozen basiselementen, die als een 'blokkendoos' met elkaar gecombineerd kunnen worden. Hiermee kan eenvoudig een 'ruimte in een ruimte' gecreëerd worden. Dit flexibele karakter geeft interieurarchitecten de mogelijkheid de opstelling naadloos te laten aansluiten op de sfeer en functie die zij voor ogen hebben.”

Team wordt gekenmerkt door de integratie van zitten, ontmoeten, informeren en werken. “Door combinatie van functionele panelen, zitelementen en accessoires (brochurehouders, plantenbakken, et cetera.) is een open kantoorlandschap te creëren, dat aansluit op de ruimte maar ook oog heeft voor privacy en comfort van de gebruiker. Met één systeem kan invulling worden gegeven aan een gastvrij ontvangst, een tijdelijke werkplek en een informele vergaderplek.”

Peter van de Water (designer): "Het concept is gebaseerd op het idee van zitplaatsen langs een wand maar dan in een open ruimte. De zitelementen worden verbonden door panelen die een gevoel van bescherming geven en tevens functioneel inzetbaar zijn."
Frenk van den Braak (product manager): "Wij hebben het ontwerp van Peter direct omarmd, omdat het aansluit bij ons idee dat ruimtes dienen als sociale ontmoetingsplek. Team verrijkt de omgeving en verhoogt de verbondenheid. Ook hebben wij veel aandacht geschonken aan het zitcomfort."

Al meer dan 60 jaar wordt de German Design Award uitgereikt aan producten die representatief zijn voor innovatief en duurzaam ontwerp en bovendien een bijdrage leveren aan de designindustrie. Alleen al om deze reden is het een eer genomineerd te zijn door de professionele vakjury. Voor de jurynormering op 31 juli 2014 is er gekozen voor het gebruik van nieuwe materialen. Deze uitbreiding op de collectie zal voor het eerst worden getoond op de beurs Orgatec, die in oktober plaats vindt.

www.cascanco.nlhttp://www.cascando.nl

14-07-2014 8:30

Binnenkort wordt Maison & Object weer gehouden. Van 5 tot en met 9 september brengt de beurs de complete sector voor woondecoratie weer bijeen in Parijs.

Inkopers, architecten, grote en kleine exportbedrijven treffen elkaar in het beurscomplex Paris Nord Villepinte waar zij de nieuwste ontwerpen en de laatste trends van 3.000 exposanten verdeeld over negen themagerichte beurshallen kunnen ontdekken.

Steeds meer Nederlanders bezoeken de beurs, in september vorig jaar een stijging van 7 procent en in januari van dit jaar 30 procent.

 

Eén van de belangrijkste onderdelen van de beurs is het befaamde trendforum, gelegen achterin hal 7, waar drie toptrendwatchers hun kijk op de actuele woontrends presenteren. Dit jaar is het centrale thema: ‘Sharing’ (delen).

14-07-2014 8:22

Nieuws uit de internationale stoelenmarkt: het Zweedse Ratos heeft het meerderheidsbelang van 85 procent in het Noorse SB Seating verkocht aan Private Equity-maatschappij Triton. Behalve Ratos hebben ook andere aandeelhouders, waaronder leden van het management van SB Seating, hun aandelen verkocht aan Triton.

In totaal zou er met de overname een bedrag van 1,9 miljard Noorse kronen (zo'n 226 miljoen euro) gemoeid zijn. De zogenoemde 'net exit gain' voor Ratos bedraagt 240 miljoen Noorse kronen (ongeveer 29 miljoen euro).

SB Seating produceert bureastoelen onder de merknamen HÅG, RH en RBM. In totaal heeft het bedrijf zo'n 460 medewerekers in dienst, onder meer in Nederland. De totale omzet over het afgelopen jaar bedroeg 1,003 miljard kronen (circa 119 miljoen euro).

www.sb-seating.com

13-07-2014 8:30

Op donderdag 3 juli is de nieuwe showroom van Markant geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van ruim tweehonderd genodigden. Het pand in Houten - het voormalige hoofdkwartier van Samas - werd officieel geopend door Leo Stam, Jan Beltman en Herman Geerdes, wethouder Economische Zaken van de gemeente Houten.

"Door de grote opkomst en ontspannen sfeer werd de feestelijke opening een groot succes", meldt de kantoorinrichter. "De heerlijke Braziliaanze BBQ, sfeervolle muziek en het lekkere weer maakten het plaatje compleet."

"Bezoekers reageerden enthousiast op de nieuwe showroom, waarin Dynamisch Werken een belangrijke rol inneemt. Met veertig Max zit/sta werkplekken, circa honderd Workways loungeplekken, elf Oxidesk bewegingswerkplekken en een tiental verschillende vergaderconfiguraties voor zittend of staand vergaderen, is Dynamisch Werken op grote schaal geïntegreerd in de working showroom van Markant."

www.markantoffice.com

12-07-2014 8:22

Binnenkort zijn bij Bulo in Mechelen bijzondere miniaturen te zien van klassieke Vitra-meubelen. De Vitra-miniaturencollectie biedt een overzicht van stoelontwerpen vanaf de 19de eeuw tot op heden: van 100 klassiekers werden replica's gemaakt.

De tentoonstelling is van zaterdag 30 augustus tot en met zaterdag 20 september te bezichtigen in de Bulo Werkplaats in Mechelen. "Stuk voor stuk zijn het ontwerpen die het verschil gemaakt hebben qua design of productieprocédé", aldus Bulo in een toelichting. Het is van begin jaren '90g geleden dat deze miniaturen in België werden geëxposeerd.

www.bulo.be

11-07-2014 8:45

Vitra Nederland maakt bekend een grote opdracht te hebben verworven. Als deel van een consortium verwerft het meubelbedrijf naar eigen zeggen 'de op één na grootste opdracht in de geschiedenis van Vitra Nederland'.

"De Rijksgebouwendienst heeft het voornemen om het consortium StruktonHurks aan te wijzen als geselecteerde inschrijver voor het project Nieuwe Huisvesting RIVM en CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) te Utrecht. Dit komt voort uit de aanbestedingsprocedure die in 2012 is gestart."

De definitieve gunning is gepland op 14 juli 2014.  Vitra maakt deel uit van genoemd consortium.

www.vitra.nl

09-07-2014 8:30

De Amerikaanse kantoorinrichter Steelcase maakt terugtrekkende bewegingen op de Europese markt. Na de aangekondigde sluiting van een fabriek in Duitsland maakte het bedrijf bekend ook een Franse vestiging te willen sluiten.

Als reden noemt topman Jim Keane de huidige overcapaciteit. Volgens Keane levert de sluiting een besparing op van zo'n 10 miljoen dollar per jaar. De activiteiten van de Franse productielocatie worden overgenomen door een Steelcase-fabriek in Spanje.

www.steelcase.com

08-07-2014 15:17

Eind juni kon Office Academy de namen van zeven trotse geslaagden invullen op hun diploma's voor de opleiding 'Basiscursus Inrichtingskunde' (BIK).De volgende deelnemers sloten de opleiding met goed gevolg af: Marcel van der Broek en Raphaël Souhuwat (Drentea Emmen), Irene Vink en Rosan Barends (Erasmus MC Rotterdam), Jan Tjerk Loonstra (Health2Work  Surhuisterveen), Marieke Wijnbergen (Schaffenburg Office Furniture) en Erik van Donkelaar (Ahrend).

www.officeacademy.nl


 

08-07-2014 14:34

Eind juni kon Office Academy de namen van zeven trotse geslaagden invullen op hun diploma's voor de opleiding 'Basiscursus Inrichtingskunde' (BIK).

De volgende deelnemers sloten de opleiding met goed gevolg af: Marcel van der Broek en Raphaël Souhuwat (Drentea Emmen), Irene Vink en Rosan Barends (Erasmus MC Rotterdam), Jan Tjerk Loonstra (Health2Work  Surhuisterveen), Marieke Wijnbergen (Schaffenburg Office Furniture) en Erik van Donkelaar (Ahrend).

www.officeacademy.nl

07-07-2014 8:00

Op 16 september 2014 zal er een eindmeeting in Brussel plaatsvinden waar de resultaten van het Bolster-project gepresenteerd zullen worden. Het Bolster-Up project, dat in het najaar van 2012 van start ging, richt zich op het ontwikkelen van twee gemeenschappelijke competentieprofielen voor meubelmakers en meubelstoffeerders, die samen zo’n 50 procent van het vakbekwame personeel in de Europese hout- en meubelsector vormen.

In de meubelbranche in Europa zijn er veel ontwikkelingen gaande. Een groot gedeelte van de productiecapaciteit voor de Europese markt heeft zich verplaatst naar buiten Europa. De productie binnen Europa, voor de lokale en buitenlandse markten stelt steeds hogere eisen aan de vakbekwaamheid, flexibiliteit  en de inzetbaarheid van de werknemers. Ook is er een tendens om de productie van hoogwaardige meubelwerk in de Europese landen niet langer naar buiten Europa te verplaatsen.

Er werken nu relatief veel oudere, vaak zeer ervaren werknemers in de meubelberoepen, die over niet al te lange tijd met pensioen gaan. Jongeren moeten gestimuleerd worden om perspectief te zien in deze sector. De mobiliteit van werkers in de EU is tegelijkertijd toegenomen en zal dit naar verwachting blijven doen.

Voor de opleidingen liggen er, juist door de Europese samenwerking en de projecten die daardoor mogelijk gemaakt worden, meer kansen voor uitwisseling van leerlingen tussen opleidingen in de diverse landen. De sociale partners, de opleidingen en de organisatie die de kwalificatiestructuur vaststelt spelen hierin allemaal een belangrijke rol.

In het Bolster-Up project werken een 7-tal partnerlanden samen bij het ontwerpen van twee Europese kern-kwalificaties voor meubelmaken en meubelstofferen die als hulpmiddel kunnen gaan dienen om uitwisseling en mobiliteit te bevorderen. Het zijn Duitsland, Nederland, België, Bulgarije, Denemarken, Polen en Roemenië. De projectgroep bestaat uit sociale partners, hun overkoepelende Europese organisaties en een aantal opleidingscentra. We betrekken er belanghebbenden uit de hout- en meubelindustrie bij als onze naaste partners en als deskundigen in onze adviesraad.

Voor Nederland is het HMC (het Hout- en Meubileringscollege) partner in het project en brengt kennis in over de uitvoering van kwalificaties vanuit het perspectief van opleidingsinstituut.

Het Bolster-Up project wil een daadwerkelijke inspanning doen om verder te gaan dan een simpele  vergelijking van opleidingssystemen en de erkenning van de bijbehorende kwalificatie. Hoewel de verschillende nationale systemen van beroepsopleidingen sterk variëren, vertonen de werkprocessen en de competentie-eisen die daaruit voortkomen ook zeer grote overeenkomsten. Dit project wil hiervan gebruik maken om beroepsprofielen te ontwikkelen op basis van die overeenkomsten. Deze zogenaamde kernprofielen (core-profiles) kunnen dan dienen als ijkpunt om de inhoud van opleidingen te vergelijken en mobiliteit van studenten en werknemers in de meubelbranche.

http://furniture-professions.eu/

04-07-2014 15:28

Het nieuwe meubelmerk Aviator line, ontworpen door het Nederlandse bureau Klaaysen design, is genomineerd voor de prestigieuze German Design Award 2015 in de categorie ‘Excellent Product Design’.

De Internationale Design Award wordt toegekend door de Rat für Formgebung/German Design Council, een gerenommeerd instituut dat al meer dan 60 jaar de Duitse design cultuur vertegenwoordigt. De vakjury is van mening dat de kwaliteit van het ontwerp Aviator line zeer bijzonder is en op alle details overtuigt. 

Aviator line is een vertaling van Het Nieuwe Werken, ontworpen vanuit de gedachte ‘less is more’. "Als uitgangspunt is het idee simpel: ruimte bieden voor communicatie, creatief denken en werken. Ontstaan vanuit de gedachte dat werken leuk en inspirerend kan zijn. Het programma onderscheidt zich door het gebruiksgemak, waardoor veel vrijheid voor de gebruiker ontstaat. Door zijn functionaliteit goed voor actief en gezond werken. De combinatie van optimale beenvrijheid, intelligente bladconstructie en het actieve zitten maken Aviator line een perfecte meubellijn. Gemaakt voor ondernemers met lef."

Door gezamenlijke bevlogenheid en inzet is Aviator line tot stand gekomen. Bert klaaysen (Klaaysen design) is hierbij verantwoordelijk voor het idee en ontwerp, Wouter Klaaysen (DIVE creative) heeft hierop zijn stempel gedrukt met het grafische ontwerp en de communicatie. De ontwikkeling van het programma is gedaan door Friedhelm Richter (Richter Möbelwerkstätten). Deze is ook de producent van Aviator line.

Of Aviator line een van de finalisten is, wordt in november 2014 bekend gemaakt. De daadwerkelijk prijsuitreiking vindt plaats in februari 2015 in Frankfurt. Aviator line, is op afspraak te zien in de tijdelijke Designstudio van Klaaysen design te Apeldoorn.

03-07-2014 8:00

Pastoe en het denimmerk Tenue de Nimes slaan de handen ineen voor een speciale denim-editie van de FM06 Fauteuil en de KM05 kruk.

De Pastoe x Tenue de Nîmes-collectie is een speciale editie van de iconische 50-er jaren zitmeubels van Pastoe in samenwerking met het Nederlandse denim merk Tenue de Nîmes. De collectie bestaat uit een genummerde editie van fauteuil FM06 met denim zitting en rugkussen en kruk KM05 met een los denim kussen. De fauteuil en kruk zijn vanaf eind juni exclusief verkrijgbaar in de Amsterdamse winkels van Tenue de Nîmes en online via pastoe.com en tenuedenimes.com.

Pastoe en Tenue de Nîmes zijn trots op deze samenwerking waarbij het tijdloze ontwerp van Cees Braakman in een nieuw jasje is gestoken. "De cross-over ‘Pastoe x Tenue de Nîmes’ is geënt op de gezamenlijke liefde voor kwaliteit en ambacht. De samenwerking onderstreept daarnaast het gedachtegoed van beide bedrijven om te kiezen voor duurzaam materiaal gebruik en te streven naar eenvoud, functionaliteit en oog voor detail."

www.pastoe.com


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >