Nieuws


30-10-2014 10:27
De jury van de German Design Council heeft Aviator line bekroond met de ‘Special Mention’ in de categorie ‘Office’. Aviator Line is een ontwerp van Bert Klaaysen, die voor de tweede maal deze prestigieuze prijs wint. De uitreiking van de prijs is op 13 februari in Frankfurt.
 
Aviator line is uit 2.250 inzendingen in tien categorieën gekozen. De bekroning geldt voor producten met een toonaangevend design. 
Het idee en ontwerp voor dit meubel is van Bert Klaaysen. Zoon Wouter (Dive Creative) realiseerde het grafisch ontwerp en communicatie. De ontwikkeling en productie van het meubel geschiedt door Richter Möbelwerkstätten.
 
De German Design Award is een jaarlijkse prijs van de Duitse Raad van Vormgeving. De jury telt dertig specialisten uit verschillende vakgebieden. 

http://klaaysen-design.nl/

Deel op Social Media

29-10-2014 13:18

De Keulse beurs Orgatec is weer achter de rug. Eindconclusie: de beurs is succesvol verlopen. Op tal van stands konden interessante productinnovaties aangetroffen worden. En het bezoekersaantal was naar tevredenheid van de beursorganisatie: evenals in 2012 wisten ruim 50.000 mensen hun weg naar het evenement te vinden.

Er heerste tussen 21 en 25 oktober een levendige atmosfeer in het Keulse beurscomplex. Niet alleen konden op de stands en in de beursgangen tal van overwegend goedgemutste collega’s uit binnen- en buitenland aangetroffen worden, bovendien werd er een overvloed aan nieuwe producten gepresenteerd. Hierbij was een aantal in het oog springende trends waar te nemen.
Een eerste rode draad op de beursvloer: de uitbreiding van het assortiment met meer huiselijk ogende producten. Tal van fabrikanten wagen zich anno 2014 in het loungedomein. Bij Haworth, Viasit, Sedus, König + Neurath, et cetera, konden lounge-achtige oplossingen aangetroffen worden. Dit alles onder het motto 'waarom zou een kantoor eigenlijk saai moeten zijn?'

Een tweede trend; het kantoor is flexibel. De mogelijkheid om de kantoorconfiguratie telkens weer te wijzigen met behulp van modulaire elementen was herkenbaar bij diverse bedrijven. Nu is dit op zichzelf genomen natuurlijk geen verrassende ontwikkeling; in feite wordt aan deze trend in de richting van flexibilisering van de werkvloer al zo’n 10 jaar lippendienst bewezen. Maar opmerkelijk is wel, dat deze ontwikkeling nu werkelijk tot in de haarvaten van de meubelbranche lijkt te zijn doorgedrongen. Er was op de beurs vrijwel geen fabrikant van werkplekmeubilair te vinden die de mogelijkheid om flexibel te ‘bouwen’ aan een kantoorinterieur niet presenteerde.

Op het gebied van zitten sprong de nadruk op 'beweging' nadrukkelijk in het oog. De hedendaagse bureaustoel is niet alleen slank, esthetisch en voorzien van een automatische gewichtinstelling, maar bevordert bovendien de beweging van de gebruiker. Overigens werd het thema ‘beweging’ niet alleen aangehaald bij ‘gewone’ bureaustoelen. Ook meer speelse producten werden geïntroduceerd met het argument dat het de gebruiker in staat stelt meer te bewegen. In dit opzicht zijn de Stand Up van Wilkhahn en Ballo van Humanscale vermeldenswaardig. “Bewegen stimuleert de geest en het lichaam”, aldus Hans Trilsbeek over het opmerkelijke nieuwe product van Wilkhahn. “En het mooie van de Stand Up is dat hij zo licht is, dat hij eenvoudig meegenomen kan worden door heel het kantoor.”

De beweging van gebruikers wordt natuurlijk niet alleen bevorderd met tot activiteit aanzettend zitmeubilair. Ook bureautafels kunnen de beweging stimuleren. In dit kader is de definitieve doorbraak van de zit/sta-tafel vermeldenswaardig. De recente Orgatec leerde, dat er eigenlijk geen meubelproducent meer te vinden is die niet een zit/sta-oplossing aanbiedt. Datzelfde geldt in zekere zin voor akoestische tussenwandjes, meestal ook nog eens eenvoudig modulair op te bouwen. Het aantal aanbieders van dergelijke oplossingen is anno 2014 allang niet meer op de vingers van twee handen te tellen.

Concluderend kunnen we stellen dat een bezoek aan de Orgatec zeker de moeite waard was. In tegenstelling tot Interieur in Kortrijk heesrte er in Keulen een allesbehalve matte stemming. En anders dan op de genoemde Belgische beurs was er in Keulen wél een schier oneindige reeks productinnovaties te bekijken. Was het niet het vele mooie en slimme loungeachtige werkplek- en overlegmeubilair dat de toon zette op het gros van stands, dan was het wel het tegendraads industriële meubel Raw dat bij publieksfavoriet Vitra de aandacht van de bezoekers kaapte.

In de eerstvolgende uitgave van Inside Information veel meer over de opmerkelijkste producten.

www.orgatec.de

29-10-2014 8:30

De Lensvelt Hub aan de Herengracht 178 wordt morgen (donderdag 30 oktober) heropend. Dat meldt Lensvelt-directeur Hans Lensvelt.

De Lensvelt Hub is gevestigd in een prachtig gerenoveerd grachtenpand aan de Amsterdamse Herengracht. Initiatiefnemer Hans Lensvelt wil de locatie laten uitgroeien tot een essentieel ontmoetingspunt voor iedereen die werkzaam is in de wereld van interieurarchitectuur.

De Hub is in feite al een jaar open. Aangezien er recentelijk een drietal nieuwe deelnemers gebruik maken van de Hub is Hans Lensvelt van mening dat het tijd is voor een heropeningsfeestje. De drie nieuwe partijen zijn Look for Art, Frame Magazine en Studio Brink.

De feestelijkheden vinden plaats van 17.30 tot 21.00 uur.

www.lensvelt.nl

27-10-2014 9:30

'De Biënnale van de beleving', zo kwalificeerde de beursorganisatie de 24e Biënnale Interieur vooraf. Pal na afloop van de beurs ging er, zoals te doen gebruikelijk, een 'ronkend' persbericht de deur uit. Maar het kan niet anders of de organisatoren hebben zich flink achter de oren gekrabd.

De kengetallen van Interieur 2014 zijn indrukwekkend: 40.000 vierkante meter beursoppervlakte, internationale bezoekers uit 46 landen en 76.000 bezoekers, volgens opgaaf van de organisatie. Nochtans was die 40.000 vierkante meter gevuld met vele bedrijven, die nauwelijks iets met design van doen hebben. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat deze deelnemers enkele jaren geleden niet tot de beurs zouden zijn toegelaten. Ook is het aandeel projectinrichters, die de beurs vanaf de millenniumwisseling tot aan de editie 2010 in toenemende mate leken te ontdekken, sterk gereduceerd.

Over het bezoekersaantal valt ook het nodige op te merken. Traditioneel is Interieur op sommige dagen een 'buggybeurs'. Vlaanderen beschouwt het als een gezinsuitje en dat geeft de Biënnale ontegenzeggelijk een vertederend karakter. Voor de op projectinrichting gerichte deelnemer zijn deze bezoekers minder interessant. Wellicht vormt dat de reden voor het vrij massale wegblijven van kantoor- en projectinrichters. "Wij richten ons op internationale voorschrijvers en die zien we hier de laatste jaren steeds minder. Het is vooral een evenement voor Vlaanderen", aldus een vooraanstaande kantoorinrichter die anoniem geciteerd wens te worden. De 76.000 bezoekers zijn in ieder geval een flink stuk minder dan de 84.000 van 2012.
 
Onze persoonlijke indruk was dat er op sommige dagen een 'grauwsluier' over de beurs leek te liggen. De 'gezelligheid' die synoniem is aan de beurs is ver te zoeken wanneer er urenlang nauwelijks bezoekers zijn te verwelkomen. Toegegeven, sommige deelnemers - en dat geldt voor alle beurzen waar we komen - doen er alles aan om te etaleren dat ze overal liever waren geweest dan op die vermaledijde beursvloer. Ze zijn in innig contact met hun laptop, tablet of smartphone en kijken hoogst ongelukkig wanneer iemand de stand op stapt. Durf dan nog maar eens een vraag te stellen. Diezelfde moed moet je hebben op de stands waar de deelnemers, druk pratend met hun collega's, verveeld opkijken wanneer bezoek de gesprekken komt storen. Tien dagen is natuurlijk erg lang, maar waarom ga je op een beurs staan als je niet de intentie hebt om bezoekers een welkom gevoel te geven?
Die grauwsluier kwam deels ook door de inrichting van de traverse. Dit toch al donkere verbindingsdeel tussen de diverse beurshallen was opgevuld met zwarte metalen magazijnstellingen, die zorgden voor een sombere uitstraling op de dagen dat er weinig beursbezoek was. Het vervreemdende effect is groot wanneer je in een verder lege verbindingshal iemand tegemoet loopt in een naargeestig decor van ogenschijnlijke fabrieksstellingen. De sta-tafels bij de eetgelegenheden in de traverse waren van een passend zwart doek voorzien, zodat allerlei sombere associaties zich als vanzelf opdrongen.

Het was overigens zeker niet altijd rustig op de beurs. Af en toe stond het rijen dik voor de ingang, vooral wanneer tientallen bussen studenten uit België en Frankrijk aanvoerden. Ook op de momenten dat drommen kindernen de genoemde metalen stellages benutten, ontstond er onmiddellijk een andere sfeer. Maar zo druk als een jaar of 10 geleden, wanneer het in de gangpaden leek of je in hartje Antwerpen liep, is het de laatste jaren niet meer.

Opnieuw een schot in de roos vormde de Buda-site in Kortrijk centrum. Hier kon men de meer creatieve en cultureel-maatschappelijke elementen van de Interieur Biënnale ervaren. "Een schot in de roos? Zeg liever een schot in de voet!", meldt een medewerker van De Morgen. "Je zag het ook in Milaan: het 'buitengebeuren' wordt zó populair dat het gaat concurreren met de beurs zelf." 

Lowie Vermeersch, voorzitter van de Biënnale Interieur vzw, blikt tevreden terug op de tiendaagse Biënnale. “Met de 24ste editie bevestigt de Biënnale Interieur zich als een uniek event binnen het internationale design landschap. De dialoog tussen de commerciële werkelijkheid en de culturele reflectie, die essentieel is voor succesvol design, was deze editie krachtiger dan ooit. In Kortrijk Xpo zagen we een unieke selectie van designmerken, waaronder een honderdtal nieuwkomers. Met productlanceringen, internationale marktpresentaties, eigenzinnige standen en creative samenwerkingen laten ze zien dat hun creatieve durf en innovatie succesvolle antwoorden zijn op de sterk veranderde commerciële werkelijkheid. En de keuze van Joseph Grima als curator van deze content-driven biënnale, plaatste dit tegenover een meer filosofische vraagstelling die op zoek gaat naar de betekenis van het wonen in een snel veranderde maatschappij. Ik hoop dan ook van harte dat deze dialoog deelnemers en bezoekers heeft gestimuleerd, en hun zintuiglijke beleving van de Biennale met een inhoudelijke stimulans verrijkt heeft.”

Mooie woorden waar het nodige op valt af te dingen. De selectie van designmerken staat of valt ook met de presentatie. Waar je tot circa 2006 op de beursvloer van Interieur op vrijwel elke hoek de 'X-factor' kon ervaren, moest je daarvoor nu grondig op zoek. Geen suikerspinnen meer, geen ludieke productpresentaties, zelfs geen explosies van creativiteit bij de 'thuisspelende' verlichtingsproducenten, maar ook geen innovaties en nauwelijks noviteiten. De huidige economie leent zich wellicht minder voor 'extravaganza', maar zo sober als dit jaar maakten wij Interieur nog niet eerder mee. Ter illustratie: Occhio viel op met een smaakvolle stand, die ook qua formaat tot de grotere deelnames behoorde. Het was de 'reservestand' van Light & Building waarmee de verlichtingsspecialist naar Kortrijk was gekomen. In Frankfurt stond Occhio met een grote beursstand en een kleine als sfeervol extra onderkomen. Op de Biënnale viel deze 'reservestand' op als één van de stijlvollere (en grotere) deelnemers.
Het ontbreken van megastands en imposante beurspresenaties biedt kansen voor kleinere partijen, die zich - zonder grote investeringen - kunnen onderscheiden met hun deelname. En daar waren er best een paar van te vinden in Kortrijk. In een later artikel komen we hier op terug. Op een Biënnale die zich profileert als hét designevenement van Europa, mag je echter gerust meer verwachten.

Zoals de Interieur Awards bijvoorbeeld, die een stem en een platform aan de nieuwe generatie ontwerpers bieden. 'De Interieur Bars en de Interieur Bistro gaven een sterk staaltje interieurbeleving dat alle zintuigen beroerde', meldt het persbericht van Interieur en daar zijn we het volledig mee eens. Jammer dat het merendeel van de beursstands in Kortrijk Xpo niet kon aanhaken bij dit niveau. "Deze beurs ontstijgt nergens het niveau van een huishoudbeurs, maar daar is tenminste nog veel bezoek", aldus de eerder genoemde kantoorinrichter, die de Biënnale overigens niet eens op de rustigste dag bezocht.

In 2016 viert de Biennale Interieur haar 25e verjaardag. Het is interessant om te zien hoe de organisatie zal gaan anticiperen op de veranderingen. Blijft ze haar eigen koers volgen, of worden er concessies gedaan? Ziet ze het 'stadsgebeuren' als een aanvulling, of als kannibalisme? Gaat ze pogingen doen om de projectinrichtingsbranche te pleasen en weer de beursvloer op te trekken, of zet de tendens richting een consumentenbeurs verder door? Welke ontwerpers krijgen een contract om de beursvloer weer écht een spannende uitstraling te geven, zonder filosofische navelstaarderij, maar met tastbare creatieve uitspattingen, die niet alleen zorgen voor een zelfbenoemde, maar voor een wérkelijke belevenis.

Zie voor een foto-overzicht onze Facebookpagina.

www.interieur.be

Deel op Social Media

21-10-2014 14:51

Ook de Orgatec 2014 is gestart. Check voor de eerste foto's onze Facebookpagina:
http://on.fb.me/ZEtNlw


De foto's zullen regelmatig worden aangevuld.

17-10-2014 12:10

Interieur Kortrijk heeft vanochtend de poorten geopend. Check voor de eerste foto's onze Facebookpagina: http://on.fb.me/1wP9fS5

16-10-2014 16:23
De datum van de dertiende editie van Design District is ingepland. Op 3, 4 en 5 juni 2015 staat Taets op het Hembrugterrein in Zaandam weer volledig in het teken van de nieuwste design- en interieurconcepten. 
 
16-10-2014 9:04
Seatform maakt bekend de exclusieve vertegenwoordiging te hebben verworven voor Vilagrasa en Resol. Beide merken behoren tot één holding, die zich op de Nederlandse en Belgische markt wil versterken.
 
Vilagrasa is fabrikant van afvalsystemen, met een programma kantoor(gerelateerde) producten, dat varieert van papierbakken met vlamdovers tot recyclesystemen. Resol brengt voornamelijk kunststof design (buiten)stoelen op de markt.
 
Beide merken werken nauw samen met bekende designers en leveren hun producten wereldwijd.
 
Seatform staat tijdens de Orgatec in hal 9.1, stand A-021.
 
 
14-10-2014 9:14
De resultaten van het tweejaarlijkse marktonderzoek door het Duitse vakblad ‘MarktIntern’ zijn opnieuw verheugend voor kantoorinrichter Palmberg. In twee essentiële catagorieën is het bedrijf als beste beoordeeld.

In de categorieën ‘Fachhandels-/Vertriebspolitik‘ en ‘Aussendienstbetreuung‘ eindigde Palmberg op nummer 1. In de eerste categorie bereikte Palmberg in 2012 nog de 3e plaats.

Ook WINI deed het goed. Het bedrijf steeg in beide rubrieken naar de 2e plaats, waar het in 2012 respectievelijk de vierde en zevende plek bezette.
De nummer 1 van 2012 in ‘Fachhandels-/Vertriebspolitik‘ was OKA Büromöbel. Dat bedrijf zakte nu naar de derde plaats in deze rubriek. OKA verbeterde zich wel in ‘Aussendienstbetreuung‘. Daar steeg het van de zesde naar de derde plaats. 

Negentien kantoormeubelfabrikanten werden beoordeeld. De vakhandel (wederverkopers) gaf de kantoormeubelfabrikanten en stoelenfabrikanten rapportcijfers voor onderwerpen als beleid, verkoopondersteuning, omloopsnelheid/levertijden en realiseerbare marge.

Hier de volledige ranglijst voor verkoopbeleid:
1 Palmberg
2 Wini
3 Oka Büromöbel
4 Assmann
5 Bosse
6 Hund
7 FM
8 Preform
9 Reiss Büromöbel
10 Febrü  
11 Sedus
12 Steelcase
13 Vielhauer
14 Moll
15 Vario
16 Kinnarps
17 Haworth
18 Ceka
19 König + Neurath
10-10-2014 2:15

Platform Projectinrichting organiseert de jaarlijkse Dag van de Projectinrichting (DPI).
De DPI wordt op 28 oktober gehouden, dit keer in De Fabrique te Maarssen.

Ontmoeten, verbinden en kennis delen zijn weer de kenniswoorden van de bijeenkomst, waarvoor men zich kan opgeven via info@platformprojectinrichting.nl.

 

Deel op Social Media

08-10-2014 16:11
Interstuhl en Bimos rekenen naar eigen zeggen altijd op veiligheid, zonder compromissen. En dit geldt niet alleen voor de zitoplossingen, maar ook voor de productie ervan. In de fabriek worden strenge arbo- en veiligheidseisen toegepast. Dit arbobeheer werd ontwikkeld gedurende vele jaren en heeft nu de Premium Award van TÜV Rheinland ontvangen. 

Het certificatiesysteem Ohsas 18001:2007 (Occupational Health and Safety Assessment Series) is een gerenommeerd gezondheids- en veiligheidsmanagementsysteem. Het wordt in meer dan tachtig landen toegepast. Met deze award laat Interstuhl zien hoe belangrijk gezondheid en veiligheid zijn in het bedrijf.
 
Het is tevens een bewijs van efficiëntie. Want wat is belangrijker dan de bescherming van de ‘human resources’?, vraagt het bedrijf zich af. “Dit is te zien in de ergonomische concepten en veiligheidsinrichtingen van onze producten. Maar we leven ook volgens deze filosofie bij Interstuhl.” 
 
Gezondheid en veiligheid spelen niet alleen een belangrijke rol bij de bescherming van de werknemers, maar ook als het gaat om het vermijden van ziekteverzuim en daarmee het veiligstellen van productie en levering. Daarom is een uitstekend gezondheid en veiligheid management systeem ook een service voor klanten. 
 
De basis van het arbobeheer Ohsas is een uitgebreide management specificatiesheet waar de potentiële gevaren worden geïdentificeerd, geanalyseerd en gewaardeerd. Op basis hiervan worden de doelen en programma's geformuleerd, verantwoordelijkheden gedefinieerd en collega's opgeleid. 
 
Deze certificering wil overigens niet zeggen dat Interstuhl nu op zijn lauweren gaat rusten, maar juist dat men zich continue wil verbeteren op het gebied van gezondheids- en veiligheidsmanagement.

Deel op Social Media

08-10-2014 15:58
Gaat u ook naar de Internationale Biennale Interieur 2014? Grote kans dat u in aanmerking komt voor 50 procent korting op de toegangsprijs.
 
Onze abonnees bieden we twee toegangskaarten met maar liefst 50 procent korting. Het enige wat u hoeft te doen is een mail te sturen naar info@insideinformation met uw gegevens. Bent u daadwerkelijk abonnee, dan sturen we u de kortingskaarten gratis toe, samen met een handige roadmap.
 
Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement en we sturen u eveneens de toegangskaarten.

Deel op Social Media

07-10-2014 9:32

Gispen en 12CU zijn een samenwerking aangegaan voor het op de markt brengen van een realtime werkprocesscan. Deze scan maakt het mogelijk om de bezettingsgraad van werkplekken in een gebouw snel en doeltreffend te meten.

12CU heeft software ontwikkeld die zichtbaarheid in kantoren mogelijk maakt. Organisaties veranderen snel en de druk om kostenefficiënt te opereren groeit. "Dit heeft grote invloed op uw huisvesting en de daaraan gerelateerde processen", aldus een woordvoerder van Gispen. "Benchmarks tonen aan dat de gemiddelde bezettingsgraad van een werkplek onder de 50 procent ligt. Tegelijkertijd stelt een nieuwe generatie kenniswerkers andere eisen aan tijd, plaats en manier van werken."

De realtime werkprocesscan is een instrument dat duidelijk inzicht geeft in de werkelijke bezetting van gebouwen. "Deze informatie wordt doorlopend opgebouwd en u kunt zelf bepalen over welke periode u bepaalde informatie wilt zien. Daardoor heeft u mogelijkheden om de benutting van zowel de werkplekken als ruimtes in uw gebouwen te optimaliseren."

De tool stelt volgens Gispen organisaties in staat een kostenefficiënte werkplekstrategie te ontwikkelen die voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. "De mogelijkheden met dit systeem zijn legio. Wij zien mogelijkheden voor haalbaarheidsonderzoeken, begeleiding van de herinrichting van een bestaand pand, inzicht in gebruik van de verschillende ruimtes en evaluaties van gerealiseerde huisvestingsconcepten."

In een activiteit gerelateerd huisvestingsconcept zoeken mensen hun werkplek op basis van de activiteit die ze op dat moment gaan uitvoeren. Hierdoor zijn vaste collega’s niet meer zonder meer op dezelfde plek in het gebouw te vinden. De software biedt hier oplossingen voor. "Zo kun je bij binnenkomst een bericht ontvangen waar je teamleden zich bevinden of op een scherm bij de ingang of op iedere etage zien wie zich waar bevindt. Er is een zoekfunctie voor lege werkplekken en je kunt zoeken op namen van collega’s. De koppeling met de bezettingsgraad software maakt het plannen van vergaderruimtes eenvoudiger."

Gispen en 12CU hebben de handen ineengeslagen om met deze werkprocesscan de inventarisatie van kantoren te vereenvoudigen en te optimaliseren. "Geen uitgebreide vragenformulieren meer maar op basis van de aanwezigheid van de werknemers op een bepaalde plek een analyse maken. Gispen en 12CU optimaliseren de real-time werkprocesscan voortdurend." Dit wordt onder andere gedaan op het Gispen-hoofdkantoor, dat dient als test laboratorium en demo-omgeving.

Op 2 oktober is de samenwerkingsovereenkomst getekend door Maurits van Berckel, commercieel directeur Gispen, en Eric Vermaat, directeur 12CU.

www.gispen.nl

Deel op Social Media

07-10-2014 8:18

De stoel Sparkle van Pode is bekroond met een erkenning voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO). Het kleurrijke draaifauteuiltje is ontworpen door de Amsterdamse designer Thijs Smeets. De uitreiking vindt op 14 oktober plaats in Helmond. De GIO wordt jaarlijks toegekend door Stichting Designlink.

De fauteuil van Smeets heeft een pittige uitstraling en kan volgens Pode helemaal aan de smaak van de eigenaar worden aangepast. "Door te variëren met de kleuren van de romp, het zitkussen, de draaivoet en de stiknaden zijn er frisse combinaties mogelijk. Maar ook een chique uni-uitvoering behoort tot de mogelijkheden." Dat komt omdat Pode alle meubelen op bestelling maakt, in de fabrieken van Leolux in Venlo.

Sparkle kreeg de erkenning van een onafhankelijke jury, onder leiding van prof dr ir Wim Poelman. De jury bestond verder uit Andre Rotte, Liesbeth Bonekamp en Johan Venneman. De jury boog zich over ruim zestig inzendingen voor de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2014. De erkenningen worden toegekend aan producten die de commerciële kracht van design laten zien.

www.pode.nl

Deel op Social Media

06-10-2014 13:18

Het EYE Filmmuseum Amsterdam draait een maand lang op initiatief van Stadsleven Work een authentieke historische film over Ahrend kantoormeubelen.

 

 

Onder de titel ‘Ahrend, heel wat onder een dak’ toont de film de rijke historie van Ahrend inrichters. De film geeft een prachtig tijdsbeeld en benadrukt volgens een woordvoerder van het bedrijf dat bij Ahrend design geen trend maar een traditie is.

Koninklijke Ahrend werd in 1896 opgericht door Jacobus Ahrend en produceert nog steeds in Nederland vanuit haar fabrieken in St Oedenrode en Zwanenburg.  In 1996 werd Ahrend ten tijde van het 100-jarig jubileum koninklijk onderscheiden.

De film is te zien tot eind van deze maand in het EYE Filmmuseum Amsterdam óf via deze link.

www.ahrend.com

Deel op Social Media

 

 

06-10-2014 12:00

Volle bak, afgelopen vrijdagmiddag in de Pop-up store van Gispen in Amsterdam. Aldaar presenteerde de productent uit Culemborg de Outline-serie, ontworpen door Peter van de Water.

Geen meubels dit keer; de Outline-serie bestaat uit een aantal karakteristieke stalen producten, waaronder een lamp en een klok. Hiermee manifesteert Gispen zich andermaal met producten die primair gericht lijken op toepassing in het wooninterieur.

Ter gelegenheid van de presentatie werd ontwerper Peter van de Water gevraagd naar zijn drijfveren. In de volle winkelruimte kreeg de ontwerper alle ruimte om zijn visie op design uit te leggen.“Voor mij draait design om emotie en aandacht. Het heeft de kracht je anders te laten kijken naar de wereld om je heen. Ontwerpers focussen zich op een klein onderdeel en kunnen je verassen, raken, misschien zelfs ontroeren. Mensen die van design houden herkennen het bijzondere, vaak dus mensen die al anders naar de wereld om zich heen kijken,” vertelt Peter van de Water.

De designs van Peter van de Water hebben impact, zoveel zelfs dat Bottle kandelaar in de MoMA Design Store in New York en Tokyo wordt verkocht. Iets dat de designer ook zelf positief heeft verrast.

Na afloop van de interview-sessie konden bezoekers onder het genot van een hapje en drankje napraten. Er werd volop gebruik van gemaakt.

www.gispen.nl

Deel op Social Media

06-10-2014 8:13

Later deze maand zal in Keulen de grote projectbeurs Orgatec gehouden worden. Naar het zich laat aanzien zullen op de beurs een keur aan 'usual suspects' te zien zijn: vooraanstaande projectmeubelfabrikanten. Durable zal er voor de tweede keer aanwezig zijn.

Durable Nederland werd opgericht in 1991. "Nu, meer dan 20 jaar later zijn wij een gevestigde waarde geworden op de Nederlandse markt van kantoorbenodigdheden", aldus een woordvoerder. "Ook signalisatieproducten en klein kantoormeubilair zijn intussen onderdeel geworden van het assortiment." Evenals 2 jaar geleden zal Durable zijn waren tonen aan het internationale publiek in Keulen..

www.orgatec.de

03-10-2014 9:50

Haworth presenteert de nieuwe productlijn ‘Openest’ van Patricia Urquiola. "Na het winnen van de Best of Neocon Award op Neocon 2014, presenteren we op Orgatec 2014 ‘Openest’ voor het eerst in Europa."

Met de slogan ‘The Craft of Spacemaking’ presenteert de kantoormeubelenfabrikant verschillende nieuwe producten op Orgatec 2014, inclusief de productlijn ‘Openest’, ontworpen en ontwikkeld door Patricia Urquiola. Met ‘Openest’ komt Haworth naar eigen zeggen met een trendbewust antwoord op de twee belangrijkste uitdagingen in het hedendaagse werken: de noodzaak tegemoet te komen aan het werken in groepen en de behoefte van een werknemer zich op zijn taken te richten en die in alle rust te kunnen uitvoeren.

“Het doel van het project was het ontwerpen van een sterk modulair systeem met een beperkt aantal losse elementen die met meubels gecombineerd kunnen worden om verschillende vormen en effecten te realiseren”, legt Patricia Urquiola uit.

Het systeem bestaat uit vier basiselementen, die op verschillende manieren met elkaar gecombineerd kunnen worden. Voor kleine of grotere groepen kunnen zo plekken gecreëerd worden waar gebruikers kunnen relaxen of op een informele manier kunnen werken. Tegelijkertijd bieden de elementen de mogelijkheid een plek te creëren waar iemand zich kan afzonderen om geconcentreerd individueel werk te verrichten.

"De elementen zien er aantrekkelijk uit dankzij hun gracieuze eenvoud en hebben een zachte, comfortabele structuur. De sofa en de poef (respectievelijk ‘feather’ en ‘chick’ geheten) spelen in op de behoefte aan huiselijkheid, maar maken het ook mogelijk om in diverse formele en informele situaties te werken. Indien nodig zorgen de achterwanden (‘plume’) voor visuele en akoestische privacy, zonder de ruimte te beperken. De tafels (‘sprig’) kunnen naar believen geplaatst worden, zodat er vlakke oppervlakken voorhanden zijn."

Het ontwerp van ‘Openest’ is gebaseerd op het met elkaar verbinden van uitersten. De gebogen lijnen, warme stoffen en zichtbaar gestikte naden voelen aangenaam aan, zodat de gebruiker tijdens het werken het comfortabele gevoel krijgt in zijn eigen huis te zijn. Tegelijkertijd zijn door de flexibiliteit van de afzonderlijke elementen alle benodigde functies voor efficiënt projectwerk beschikbaar.

"Met ‘Openest’ versmelten de ogenschijnlijke tegenstellingen van privacy en openheid op een volledig natuurlijke manier tot een zichtbare en tastbare eenheid."

‘Openest’ is te zien van 21 - 25 oktober 2014 tijdens Orgatec in Keulen. Haworth is te vinden in Hal 9, Stand B50.

www.haworth.com

Deel op Social Media

03-10-2014 9:09

Op de hedendaagse kantoorwerkplek is een evenwichtige verdeling van activiteiten een belangrijke voorwaarde om gezondheid, comfort en productiviteit te bevorderen. Tijdens Orgatec 2014 is Humanscale, leverancier van ergonomische oplossingen, aanwezig met 'enkele spraakmakende tools' die hiertoe bijdragen.
 

"Neem bijvoorbeeld Ballo; een op de traditionele oefenbal geïnspireerde multifunctionele zitoplossing met een opvallend uiterlijk. Ballo is een ontwerp van Don Chadwick. Hij is bedoeld voor taken van beperkte duur en zet aan tot actief zitten waardoor sedentair gedrag vermindert."
 

Een andere  eenvoudig te integreren actieve oplossing is QuickStand, een compacte zit/sta werkplek. "Stijlvol, stabiel en eenvoudig in gebruik, past het perfect in de bestaande werkomgeving. QuickStand is een weloverwogen ontwerp van het Humanscale Design Team, voorzien van een intuïtieve bediening zodat er eenvoudig van een zittende werkhouding naar een staande positie kan worden gewisseld."
 

De multifunctionele oplossingen van Humanscale kunnen volgens de aanbieder overal worden toegepast en stimuleren gedurende de werkdag een gezonde werkhouding, ongeacht taak en tijdstip. "Ontdek deze noviteiten in Keulen tijdens Orgatec 2014, van 21 tot en met 25 oktober, hal 6.1, stand A081."

www.humanscale.com

Deel op Social Media

03-10-2014 8:30

Het Nederlands Kenniscentrum Vitaliteitsmanagement houdt op 14 oktober een bijeenkomst met het thema ‘Dynamisch Werken’. "Ontdek, op het dynamisch ingerichte kantoor van het NISB te Ede, de wetenschappelijke achtergrond van het arbeidsrisico van langdurig zitten."

In het dynamisch ingerichte kantoor van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) zal Karen Hitters van het NISB vertellen over de wetenschappelijke achtergrond van langdurig zitten als vermeend nieuw arbeidsrisico. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabels? Wat is bekend over de implementatie van dynamisch werken in de praktijk? Wat zijn de effecten van minder zitten op uitkomstmaten als productiviteit en verzuim? "NISB legt alle beschikbare kennis op dit gebied op tafel", aldus de organisatie van de bijeenkomst.

Monique Hampsink (NISB) en Ruben van der Laan (Het Nieuwe Werkoverleg) laten deelnemers aan den lijve ervaren hoe er meer uit een overleg gehaald kan worden. "De tijd van oeverloos en saai vergaderen is voorbij. U leert en ervaart creatieve werkvormen waarmee lichaam en brein beter met elkaar overeenstemmen."

Tom Plug, HR beleidsverantwoordelijk bij KPN, vertelt hoe het vitaliteitsbeleid van KPN eruitziet en welke rol dynamisch werken daarbinnen heeft. Welke uitgangspunten hanteert hij en hoe past vitaliteit onder de paraplu van duurzame inzetbaarheid? Vervolgens gaat het gesprek met de deelnemers over de vraag of en hoe de KPN praktijk te vertalen is naar de MKB praktijk.

De bijeenkomst begint om 17:00 uur en duurt tot ongeveer 21:00 uur.

www.vitaalenwerk.nl

Deel op Social Media

02-10-2014 8:40

Naast toegang tot informatie, technologische ondersteuning en collega’s om mee samen te werken, vinden kenniswerkers privacy het belangrijkste aspect van hun werkomgeving. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek onder meer dan tienduizend kantoormedewerkers van grote bedrijven in veertien landen, dat in opdracht van werkomgevingspecialist Steelcaseis uitgevoerd.

In Nederland is het in vergelijking met de andere landen bijzonder goed gesteld met de privacy op de werkvloer. Nederlanders zijn mobiele werknomaden die, als de taken die zij moeten uitvoeren dat vereisen of als zij daar anderszins behoefte aan hebben, een rustige werkplek kunnen uitkiezen waar zij ongestoord en zonder onderbrekingen kunnen werken.

Kenniswerkers die een hoge mate van privacy op de werkvloer ervaren, spreken over een hoger welzijn. Ze zijn meer betrokken en productiever. Van de ondervraagden met een hoge mate van privacy:
- kan 98 procent zich goed concentreren;
- voelt 94 procent zich relaxed en op zijn gemak;
- kan 94 procent in teamverband werken zonder te worden gestoord of onderbroken;
- heeft 86 procent een keuze als het gaat om de werkplek en
- is 94 procent tevreden over het geluidsniveau op de werkvloer.

Bij privacy op de werkvloer zijn twee vormen van privacy te onderscheiden: ‘informational privacy’ en ‘stimulation privacy’. Bij informational privacygaat het om de mogelijkheid om persoonlijke informatie voor anderen af te schermen, bij stimulation privacybetreft het mogelijkheden om storende omgevingsinvloeden te voorkomen of te beperken. Het gebrek aan informational privacyis vooral in Aziatische culturen een issue, terwijl in de Westerse wereld vooral de stimulation privacyonder druk staat.

Onder meer de  toegenomen mobiliteit, het gebruik van mobiele devices, de information-overload, het feit dat in onze 24/7-economie werk en privé steeds meer in elkaar overlopen, het stimuleren van interactie en samenwerking en de en de doorschoten populariteit van de open kantooromgevingtot steeds minder privacy op de werkvloer.

Hoewel de onderzoeksresultaten aantonen dat mensen met een eigen kantoorruimte duidelijk een hoger welzijn ervaren (een score van 7,1 op 10) dan mensen die geen eigen werkplek hebben (een score van 5,8 op 10), betekent dit volgens Chris Congdon, director research communictions bij Steelcase, niet dat we en masse terug moeten naar individuele, afgesloten kantoren: "Het gaat veel meer om de keuze en zeggenschap die iemand heeft om zelf een werkplek te kiezen. Een kenniswerker voert gedurende een werkdag doorgaans verschillende soorten taken uit en zal normaal gesproken door de dag heen verschillende gemoedstoestanden doorlopen. Op basis hiervan zal hij het ene moment de voorkeur geven aan een samenwerkplek en een andere keer aan een concentratiewerkplek."

De onderzoeksresultaten laten zien dat het met deze keuze en zeggenschap over het algemeen slecht gesteld is. Zo werkt 80 procent van de kenniswerkers wereldwijd nog altijd op een desktopcomputer, wat er in feite op neerkomt dat zij gebonden zijn aan één vaste werkplek en niet de mogelijkheid hebben om een meer rustige werkplek op te zoeken als zij dat zouden willen.

Nederland is in vergelijking met de andere onderzochte landen wat dat betreft een positieve uitzondering. Hier werkt een groot deel van de kenniswerkers, al dan niet in combinatie met een desktop, met één of meerdere mobiele devices zoals een laptop, notebook, tablet of smartphone. En behalve dat Nederlanders zo bezien mobieler zijn, hebben ze ook meer keuze als het gaat om de werkplek in vergelijking met kantoorwerkers uit andere landen.

Nederlandse kantoren bestaan over het algemeen uit een gebalanceerde mix van private ruimtes (36 procent), een open kantooromgeving (28 procent) en een combinatie van beide (36 procent). Meer dan kenniswerkers in elk ander land is de Nederlander een werknomade die al naar gelang zijn gemoedstoestand en de taken die hij moet uitvoeren zelf zijn werkplek kan kiezen (22 procent). 35 Procent van de Nederlandse kenniswerkers werkt bovendien één of meerdere dagen vanuit huis. Logisch gevolg van de hoge mate van mobiliteit is dat slechts een klein percentage (11 procent) van de werkplekken is uitgerust met persoonlijke bezittingen.

In vergelijking met de kantoren in de andere onderzochte landen hebben Nederlandse kantoren vaker een restaurant of kantine (80 procent voor Nederland versus een gemiddelde van 62 procent) en ruimtes om bezoekers te ontvangen (57 procent voor Nederland versus een gemiddelde van 48 procent). Dit soort speciale ruimtes helpt het lawaai in de eigenlijke kantooromgeving te beperken.

Nederlanders zijn dan ook meer dan gemiddeld tevreden met het geluidsniveau op het werk en met de algehele werkatmosfeer. 29 Procent van de Nederlandse kantoorwerkers omschrijft zijn werkomgeving als stimulerend (tegen een gemiddeld van 20 procent voor alle landen).

www.steelcase.nl
 

Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >