Nieuws


27-09-2013 8:00

Klassiek en toch modern: op 4 oktober wordt bij inrichtingsspecialist Hartman Binnenhuisadviseurs in Rotterdam de 'Bauhaus expositie' geopend. De focus ligt hierbij op de klassieke stalen buismeubelen van Thonet uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw.

Deze THonet-meubels zijn grotendeels ontworpen door designers die aan het Bauhaus waren opgeleid. De tentoonstelling wordt geopend door Philipp Thonet, een van de eigenaars van het bedrijf dat tegenwoordig in Frankenberg (Duitsland) is gevestigd.

Onder de tentoonstellingsstukken bevinden zich ook bijzondere exemplaren, zoals de 'stalen-buis-Freischwinger' S43 van Mart Stam uit 1931. Dit klassieke meubelstuk is in 2009 ter gelegenheid van het 90-jarige Bauhausjubileum opnieuw uitgebracht in nieuwe, frisse kleuren. Behalve bijzonder meubilair biedt de tentoonstelling ook veel achtergrondinformatie over de ontwerpers en de geschiedenis van de stalen buismeubelen.

De ontwikkeling van moderne stalen buismeubelen in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw is een mijlpaal in de moderne meubelgeschiedenis en maakte van Thonet de indertijd grootste producent van stalen buismeubelen ter wereld. Gerenommeerde designers als Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer en Mart Stam ontwierpen voor Thonet. De Freischwinger, de verende stoel zonder achterpoten, is een van de belangrijkste innovaties op meubelgebied in de 20e eeuw.

25-09-2013 22:13

"Als we niet interactief leren communiceren met onze doelgroep, missen we straks het contact met onze klanten",  zegt Chris Wiegeraad van Schaffenburg Office Furniture. In samenwerking met SoYouKnowBetter.com organiseerde Schaffenburg Office Furniture het evenement ‘de interactieve showroom van de toekomst’.

Tijdens het evenement was er een dertigtal dealers en fabrikanten uit de kantoormeubelbranche aanwezig. Gezamenlijk zagen zij hoe Bastiaan Brouns van SoYouKnowBetter.com de middag inluidde met een presentatie over het internetgedrag in de huidige generatie, in combinatie met de vernieuwende acquisitie van klanten. "In Amerika is onderzocht dat tieners honderd berichten per dag lezen, wij als ondernemers, moeten hierop inspelen met verschillende communicatietools", aldus Bastiaan Brouns.

Na het buffet werden de gasten geconfronteerd met de vraag: ‘Op welke manier kan een ondernemer effectief gebruik maken van communicatietools?’ Het antwoord op deze vraag moest op tafel komen tijdens een ‘durf te vragen-sessie’. Hierbij kregen de aanwezigen de kans om hun eigen interpretatie te geven. Met een bagage aan bruikbare tips en ervaringen konden de gasten huiswaarts keren.

25-09-2013 9:57

Met ingang van heden is Leo Stam in dienst getreden bij Markant Nederland. Per 1 oktober 2013 wordt Stam vervolgens benoemd tot Managing Director van Markant Nederland. Hij volgt Cees Spijker op, die per 1 november 2013 Algemeen Directeur wordt van Eichholtz in Noordwijkerhout.

Stam begon zijn carrière bij Ernst & Young in 1986 en is na afronding van zijn studie tot registeraccountant in verschillende financiële functies werkzaam geweest tot juni 2000. In de afgelopen 13 jaar was Stam werkzaam als directeur van Zwartwoud in Groningen, waarj hij verantwoordelijk was voor de strategie en sterk betrokken was bij de commerciële activiteiten.
 

25-09-2013 8:00

HMA Interdesign houdt binnenkort weer open showroomdagen. Op 14 en 15 oktober zijn belangstellenden welkom tussen 9:00 en 19:00 uur.

 

“In navolging van vorig jaar ook dit jaar open showroom dagen. Loop gezellig binnen zonder afspraak f verplichting. Steek je licht op over onze producten en zie de highlights van elk van onze meubelprogramma's.”

In de showroom aan de Prins Hendrikkade 149 a in Rotterdam is onder meer vrijwel de gehele Maverick-reeks van fabrikant KFF te zien. “Deze zomer is de doorbraak van de Marverick een feit geworden. Enkele mooie projecten hebben we met deze stoel al mogen inrichten. Het merendeel van deze collectie zal tijdens de showroom dagen te bewonderen zijn.”

 

Ook producten van het merk Polflex, waarvoor HMA recentelijk het agentschap verwierf, zijn te zien. “Naast de reeds bestaande fraaie stoelenreeks introduceerde Polflex met trots haar nieuwe bureaus fauteuil serie Harmony, bestaande uit een directiefauteuil, een bureaustoel en een conferentiestoel.“

24-09-2013 9:43

Nieuws uit Eindhoven. Op 19 september opende Mibra Office officieel haar nieuwe showroom aan de Jan Hilgersweg 7 in de lichtstad. Lode Essers, CEO van de Pami Groep, zorgde voor het welkomswoord en onthulde het nieuwe logo van Mibra Office in bijzijn van de talrijk opgekomen dealers en betrokkenen. 

Met deze onthulling wordt een jaar van transitie afgesloten en de focus op de toekomst gelegd. In de showroom staan naast de bestaande meubellijnen een groot aantal nieuwigheden opgesteld die volgens het bedrijf ‘de aantrekkelijkheid van het totale assortiment duidelijk verder inhoud en vorm geven’.

Lode Essers: “Mibra Office heeft een ongelofelijke stap voorwaarts gemaakt, het assortiment, de toegevoegde waarde en de betrokkenheid van het team bieden een sterk fundament voor een gezonde toekomst.”

24-09-2013 9:30

BMA Ergonomics uit Zwolle viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Het feest wordt eind september gevierd met het eigen personeel, dealers, klanten en leveranciers (en een keur aan artiesten). BMA Ergonomics werd in 1988 opgericht als Biomechanisch Adviesbureau. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een Europese speler van formaat op het gebied van hoogwaardige bureaustoelen.

Een recent voorbeeld van de innovatiekracht van BMA is de Axia Smart Chair. Deze communicerende bureaustoel geeft directe feedback over de manier van zitten aan de gebruiker, maar via internet ook aan bijvoorbeeld een personeelsafdeling of arbodienst. Alles voor een gezondere werkomgeving. De Smart Chair is een mooi voorbeeld van de ontwikkeling die BMA heeft doorgemaakt sinds de introductie van de allereerste Axia kantoorstoel in 1996.

“Ons team bedenkt, ontwikkelt en maakt de bureaustoelen die Nederland – en langzaamaan heel Europa – gezonder laten zitten”, zegt Koen van Eig, algemeen directeur van BMA Ergonomics. “Dat we dat al 25 jaar met succes doen, bewijst dat innovatie in Nederland springlevend is. Ik ben trots op wat we in 25 jaar hebben bereikt. En ik kijk uit naar de volgende 25, waarin we nieuwe technologie zullen blijven ontwikkelen die bijdraagt aan een gezondere werkomgeving.”

Ook in de komende 25 jaar zal ergonomie centraal staan in de activiteiten van BMA. Met een groeiende beroepsgroep die zittend werk doet, is het belang van ergonomisch zitmeubilair steeds groter. De rol van slimme techniek zal hierin een nog grotere plaats gaan krijgen. BMA is ervan overtuigd dat die slimme techniek alleen toegepast kan worden met een persoonlijke aanpak die rekening houdt met de huidige en toekomstige wensen van haar klanten.

BMA Ergonomics uit Zwolle is de ontwikkelaar en producent van AXIA-bureaustoelen. De oorsprong van BMA voert terug naar 1988, toen het bedrijf startte als BioMechanisch Adviesbureau. In 1996 startte het bedrijf de eigen ontwikkeling en productie van professionele bureaustoelen. De combinatie van medische en technische kennis vormt de basis van BMA Ergonomics en ligt eveneens ten grondslag aan de ontwikkeling van de AXIA Smart Chair. Deze innovatieve elektronische stoel geeft feedback over de zithouding. Via de AXIA Smart Cloud is deze informatie zelfs op afstand uit te lezen. Al jarenlang verricht en ondersteunt het bedrijf onderzoek. De zo vergaarde kennis over biomechanica, ergonomie en arbeidsfysiologie vertaalt BMA naar bruikbare informatie voor dealers, arbodiensten, ergonomen, architecten en eindgebruikers. Inmiddels is BMA uitgegroeid tot een grote marktspeler met circa. 130 medewerkers en vinden de producten hun weg naar de markten in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en Finland.

Meer informatie is te vinden op http://www.bma-ergonomics.com en op http://www.axiasmartchair.com.

24-09-2013 8:23

De interesse en vraag naar vintage design nam de afgelopen jaren een enorme vlucht. Daarom openen Martin Aanraad en Etienne Feijns zondag 13 oktober een nieuwe showroom in Roosendaal. Met 3.000 vierkante meter hebben de twee naar eigen zeggen de grootste showroom van Europa op gebied van vintage design.

 

“In de nieuwe showroom in Roosendaal wordt een prachtige collectie vintage design gepresenteerd in een industriële omgeving”, aldus de initiatiefnemers. “Met de sfeer van een museum, waar hoge kwaliteit en betaalbaar design elkaar ontmoeten.” Naast de showroom kunnen liefhebbers ook nog wandelen door de 2.000 meter grote opslagruimte, waar het design tot aan het plafond overzichtelijk in stellingen wordt gepresenteerd. "Zo'n grote ruimte, die alleen als showroom is ingericht, bestaat op dit moment nog niet in Europa", zegt Feijns vol trots.

 

Etienne Feijns, die dit pand volledig heeft gecureerd en ingericht, is trots om dit te kunnen laten zien aan het vintage winkelend publiek. "In ons oude optrekje hadden klanten vaak moeite om alles te bekijken. Het stond te vol. Alles was achter elkaar geplaatst. Nu is dat geen enkel probleem meer en ben je hier zo twee uur heerlijk aan het dwalen. Ons nieuwe pand moet een inspiratiepunt worden voor zowel de particuliere klant, architecten, stylisten en decorateurs. Iedereen met liefde voor vintage design kan hier zijn draai vinden", zegt Etienne. Er worden items gepresenteerd van de jaren ‘30 tot en met de exclusieve ontwerpen en prototypes die slechts enkele jaren oud zijn. Maar desondanks toch al zeer gezocht.

 

Ook nieuw is dat MidMod-Design en MassModernDesign, de twee bedrijven van Feijns en Aanraad, op één locatie worden samen gebracht. “De twee bedrijven zijn op een creatieve manier verenigd in een pand, zonder afbreuk te doen aan het unieke karakter van elk van de twee.”

 

De deuren worden geopend  op 13 oktober. Daarna zal de showroom iedere zaterdag geopend zijn van 10.00 uur tot 18.00 uur en daarbuiten op afspraak. De nieuwe showroom is te vinden aan de Schotsbossenstraat 17 in Roosendaal.

20-09-2013 8:57

Ter ere van de vijftigste verjaardag van de Shell Chair, een van de meest iconische designs van Hans J. Wegner, lanceren Carl Hansen & Søn een exclusieve jubileumeditie van de stoel in een gelimiteerde uitvoering waarin het originele ontwerp duidelijk naar voren komt. Van de stoel worden wereldwijd slechts 150 genummerde modellen geproduceerd.

De stoel is gemaakt van multiplex en heeft een zitvlak en rugleuning van met olie behandeld teakhout, net als de eerste modellen vijftig jaar geleden. Het frame is uitgevoerd in met olie behandeld eikenhout, en de bekleding is gemaakt van zeldzaam en exclusief Nigeriaans geitenleer. Dit rode leer heeft een dichte structuur en is uiterst sterk en duurzaam. Nigeriaans geitenleer komt van een bijzondere Afrikaanse geitensoort die alleen voorkomt langs de rivier de Niger. Het leer is te herkennen aan de afdruk van de ruggengraat in de structuur van het leer, waardoor iedere huid uniek is. Bij rood Nigeriaans geitenleer is deze afdruk ook donkerder van kleur. Door dit speciale kenmerk is Nigeriaans geitenleer duidelijk te onderscheiden van andere soorten leer. Daarnaast wordt de geitenhuid plantaardig gelooid, en gekleurd met aniline. De huid behoudt hierdoor zijn natuurlijke structuur en de sporen van zijn leven in het wild. De hoogte van het zitvlak is 35 centimeter en de stoel is 74 centimeter hoog, 92 centimeter breed en 83 centimeter diep.

Algemeen directeur Knud Erik Hansen “Hans J. Wegner was echt een visionaire meubelmaker. Zijn ontwerpnalatenschap verdient het om met deze Shell Chair geëerd te worden, en de materiaalkeuze van deze unieke jubileumeditie weerspiegelt de bestendigheid van zijn ontwerp. Voor ons was het ook belangrijk dat de originele editie van de stoel, die ook van teakhout was gemaakt, duidelijk in het ontwerp terug zou komen. De bijzondere combinatie van teakhout en Nigeriaans geitenleer maakt van deze jubileumeditie een echt collector's item." De jubileumeditie is vanaf vandaag verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs bedraagt € 3.538.

19-09-2013 12:46

Steeds meer organisaties zetten in op innovatie om de concurrentiestrijd aan te gaan en te groeien. Hoewel het merendeel van de organisaties onderkent dat vernieuwing vaak ontstaat uit de creatieve samenwerking tussen mensen, wordt dit inzicht nauwelijks doorgevoerd in de wijze waarop de werkomgeving wordt ontworpen en ingericht. Dit blijkt uit onderzoek van werkomgevingspecialist Steelcase en de associatie van vastgoed- en werkomgevingsexperts, CoreNet Global, naar hoe organisaties in de praktijk invulling geven aan innovatie.

McKinsey duidt het belang van innovatie als volgt: "Het innovatievermogen van een organisatie is de belangrijkste motor voor het groeipotentieel, de prestatiecurve en de omzetverwachting van een organisatie."
Het overgrote deel van de respondenten uit een onderzoek van Steelcase en CoreNet Global onderschrijft dit, getuige het feit dat 90 procent van de respondenten vindt dat innovatie de enige manier voor hun organisatie is om groei op de lange termijn te bewerkstelligen. Slechts 10 procent van de respondenten is van mening dat innovatie niet of nauwelijks van belang is voor hun organisatie.

Uit het onderzoek ontstaat het inzicht dat creatieve samenwerking tussen mensen met een verschillende expertise, ervaring en achtergrond de belangrijkste bron van vernieuwing is. Het merendeel van de organisaties onderkent dat mensen niet alleen individueel werk moeten verrichten, maar tevens in kleine groepen fysiek of virtueel bij elkaar gebracht moeten worden, om de complexiteit te kunnen overzien, om de uitdaging vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en om elkaar stapsgewijs verder te helpen in het denkproces. De wijze waarop organisaties invulling aan dit inzicht geven, verschilt. Afhankelijk van de relatie van vernieuwers met de rest van de organisatie, de beschikbare resources, de mate waarin bedrijfsprocessen vaststaan en de diepgang en het bereik van de aanwezige expertise binnen de organisatie is het vermogen om te innoveren meer of minder gecentraliseerd. Op deze manier zijn acht innovatiemodellen te onderscheiden.

Het is alom bekend dat de fysieke omgeving de gedragingen van mensen beïnvloedt. De werkomgeving geldt dan ook als een middel om mensen, processen, technologie en tools optimaal op elkaar aan te laten sluiten en op deze manier innovatie te faciliteren en te stimuleren. Het onderzoek van Steelcase wijst echter uit dat het grote belang dat organisaties aan innovatie toekennen en het besef hoe dit te bewerkstelligen, niet terugkomt in de werkomgeving van veel organisaties. Bij 69 procent van de organisaties zijn wel één of enkele speciale ruimtes ingericht om het innovatieproces of groepen die werken aan innovatie te faciliteren, maar tegelijkertijd is slechts 35 procent van het totale kantooroppervlakte geschikt voor groepswerk. De overige 65 procent van de werkomgeving is ontworpen en ingericht voor individuele taken.

Iedere organisatie die wil inzetten op innovatie moet zorgen dat ze binnen het innovatiemodel dat de organisatie aanhangt, de randvoorwaarden schept waaronder creatieve denkers optimaal uit de verf komen en gezamenlijk het beste presteren. Elk van de acht innovatiemodellen vraagt dan ook om een andere werkomgeving, met eigen kenmerken en specifieke technologische faciliteiten die het efficiënt delen van kennis mogelijk maken.
Annemieke Garskamp, Applied Research Consultant bij Steelcase: "Het kantoor moet een plek worden waar specialisten van verschillende disciplines in een sfeer van vertrouwen sociaal kunnen samenwerken. Om daadwerkelijk tot vernieuwing te komen moet de werkomgeving een 'samenwerkomgeving' worden die het innovatiemodel van een organisatie ondersteunt."

Steelcase heeft met de inzichten die uit het onderzoek naar voren komen de eigen innovatiefaciliteiten tegen het licht gehouden. Dit heeft geresulteerd in de totstandkoming van een gloednieuw Innovation Center in het Steelcase-hoofdkantoor in Amerika, dat speciaal is ontworpen om innovatie te stimuleren en te faciliteren: 30.000 vierkante meter voormalige productieruimte is getransformeerd tot een kantoor- en werkomgeving voor de 267 mensen die zich binnen Steelcase bezighouden met innovatie en productontwikkeling. Bijna driekwart van de productontwikkeling binnen Steelcase gebeurt door wereldwijd samengestelde teams; Steelcase heeft designstudio’s in Europa, Azië en Noord-Amerika en werkt bovendien samen met een aantal externe partners. Om deze reden voorziet het Innovation Center van Steelcase in faciliteiten die real-time samenwerking  tussen mensen ondersteunen die zich niet fysiek in dezelfde ruimte bevinden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de HD video conferencing projectruimtes, waarbij het sociale aspect van innovatie samenkomt met het efficiënt delen van informatie en een effectief gebruik van de ruimte.

Het onderzoek van Steelcase en CoreNet Global bestaat uit een enquête onder tweehonderd corporate vastgoedbedrijven, observaties van dagelijkse werksituaties bij klanten en een literatuurstudie. Een uitgebreid artikel op basis van de onderzoeksresultaten, getiteld Amplify your innovation quotient, is te lezen in het Steelcase 360 Magazine.

www.steelcase.nl
 

19-09-2013 11:22

HAL Investments BV, sinds 30 september 2010 reeds voor 49 procent aandeelhouder in Gispen Group BV, heeft overeenstemming bereikt met de beide Gispen-directeur-aandeelhouders P. Veer en P. Noorlander om de resterende 51 procent van de aandelen van hen over te nemen.
De voorgenomen transactie is nog onder voorbehoud van toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De aanvraag daartoe is vandaag gedaan.

De verwerving van het meerderheidsbelang in Gispen is gericht op de versterking van de positie in het buitenland. Middels Stonehaven Holding BV houdt HAL tevens een meerderheidsbelang in Koninklijke Ahrend NV. Ahrend en Gispen zullen de markt zelfstandig blijven bewerken en er wordt, voor wat betreft de fabrieken, supply chain management en administratieve back-offices, geen integratie voorzien. Aldus worden van de opname van Gispen binnen de Stonehaven groep geen personele consequenties verwacht.

Internationaal, in Europa (buiten de Benelux) en in Azië, zullen de business development initiatieven van Gispen en Ahrend gecoördineerd worden. Samenvoegen van kennis en producten op het gebied van 'Dutch Design', ergonomie en functionaliteit, en het gezamenlijk ontsluiten van nieuwe afzetkanalen moet in het buitenland tot een versnelling van de groei leiden; voor bestaande, maar zeker ook voor het binnenhalen van nieuwe key accounts.
Partijen verwachten daarnaast voordeel te behalen door gezamenlijk te produceren in China, waar Gispen een eigen fabriek heeft, en door gezamenlijk delen van kantoormeubelen te produceren in Oost-Europa, waar Ahrend middels een dochterbedrijf actief is.

Peter Veer, algemeen directeur van Gispen: “Met HAL treffen we een ambitieuze en toekomstgerichte moedermaatschappij, die voor de internationale mogelijkheden van productie en voor de uitbreiding van onze internationale verkoopkanalen voor Gispen van groot belang zal zijn en voor een versnelling van de groei zal kunnen zorgen."

Gispen Group BV realiseerde in 2012 een omzet van 71 miljoen euro en heeft (verkoop- en productie-) vestigingen in de Benelux en in China. Gispen ontving in 2010, 2011 en 2012 de titel 'Best Managed Company' en won de 'Telegraaf Top 100 Groene Bedrijven Award 2010'.
 

18-09-2013 16:00

Weltevree en VanDerPlas Meubel&Project houden op 26 september 2013 een gezamenlijke de architectenmiddag. de bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van  Inside Design Amsterdam.

"Het belooft een inspirerende en veelzijdige middag te worden", aldus de initiatiefnemers. "Weltevree zal een uitgebreide rondleiding geven in hun Brandstore en toont daar de nieuwste collectie. VanDerPlas geeft een presentatie van diverse eerder gerealiseerde interieurprojecten."

Tatjana Quax van Studio Aandacht geeft ter afsluiting nog een inspirerende kijk achter de schermen van haar blog Studio Attenzione.

De bijeenkomst vindt plaats op 26 september in Hotel Droog aan de Staalstraat 7 in Amsterdam, van 14.00 tot 17.00 uur. Aanmelden is gewenst.

17-09-2013 9:34

De kleur is terug in het interieur. Dat zegt Arthur Eltink, importeur van onder andere Johanson Design. "In kantoorprojecten en publieke ruimtes is het speels toepassen van kleuren bij het meubilair een sterk groeiende trend."

"Bij uw volgende project wil Johanson Design u  graag helpen om van anderen te onderscheiden.  Bij Johanson Design kunnen nu alle metaaldelen van de collectie (standaard) in 192 RAL- kleuren geleverd worden."

17-09-2013 8:46

Na de recente restyling van de showroom in Keulen tot Giorgetti Atelier, zal ook Giorgetti Home in Antwerpen worden omgevormd tot Giorgetti Atelier. “Giorgetti Benelux focust binnenkort op Antwerpen”, zegt General Manager Jan Th. de Kok. “De showrooms van Den Haag en Antwerpen worden samengevoegd in een nieuw Giorgetti Atelier.”

 

In Giorgetti Atelier Antwerpen zal de presentatie van de producten van Giorgetti en de actuele collectie te zien zijn. Het Giorgetti Atelier aan de Britselei 16 in Antwerpen zal begin oktober geopend worden. “Voor de Nederlandse relaties van Giorgetti Benelux en ter ondersteuning van de dealerorganisatie, zal een satelliet vestiging in Den Haag actief blijven. Deze vestiging wordt verkoop- en servicekantoor, waar iedereen voor vragen en informatie terecht kan.”

13-09-2013 11:45

Mocht u dit weekend nog geen plannen hebben, dan is een bezoek aan de Partnerdagen van COR en interlübke Haus een optie. Van 14 tot en met 16 september houden beide fabrikanten open huis aan de Hauptstraße 74 in Rheda-Wiedenbrück. Op zaterdag zijn partners welkom vanaf 17.00 uur voor cocktails, live-muziek en lekkere hapjes. Op zondag begint de dag om 10.00 uur en op maandag al vanaf 9.00 uur. Een rondleiding door de showroom behoort tot de mogelijkheden en op maandag is het eveneens mogelijk om de beide fabrieken te bezichtigen: COR (aan de Nonenstrasse 12) of bij interlübke ( aan de Ringstrasse 145) in Rheda-Wiedenbrück. Deze rondleidingen starten om 9.30 uur en om 13.30 uur. Het tentoonstellingsprogramma is tot 21 september te bekijken in de showroom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij mhakenholt@interluebke.de

11-09-2013 10:45

De gerenommeerde Zwitserse meubelfabrikant Vitra en de Belgische zorgmeubelfabrikant Moments Furniture zijn een exclusieve samenwerking aangegaan voor de Belgische zorgmarkt.

De basisfilosofie van beide bedrijven is dezelfde: 'Kwalitatieve producten ontwerpen en produceren met een functionele vormgeving'. Ze delen naar eigen zeggen bovendien de passie voor het meubelambacht. "U kan het resultaat van deze inspirerende samenwerking vanaf 1 oktober 2013 komen bekijken in de heringerichte Moments Furniture toonzaal te Ingelmunster (België)", meldt Moments Furniture.

www.vitra.com
www.momentsfurniture.com

11-09-2013 9:17

Gispen kantoorinrichters, bouwonderneming Heijmans en Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn de finalisten van de Beste Opdrachtgever Award 2013. Dat maakt de selectiecommissie van de Dutch Design Awards deze week bekend. Met deze speciale prijs wordt goed opdrachtgeverschap beloond, waarbij de waarde en duurzaamheid van de relatie tussen de ontwerper en het bedrijfsleven voorop staat.

De winnaar wordt op 19 oktober bekendgemaakt tijdens de awardshow in Eindhoven. Voorgaande jaren ging deze onderscheiding al naar Suzanne Oxenaar en Otto Nan (Hotel The Exchange, 2012), Ahrend (2011), Royal VKB (2010), citizenM (2009), en Nlisis (2008).

Een onafhankelijke commissie van managers en professionals uit het werkveld – bestaande uit Antoine Achten (De Kemp Rdam), Pieter Aarts (Tam Tam), Rita van Hattum (BNO) en Renee Wever (TU Delft) – heeft uit alle inzendingen van dit jaar drie kandidaten aangewezen. De selectiecriteria voor beoordeling beslaan het gehele professionele samenwerkingsproces tussen ontwerper en opdrachtgever. Daarbij wordt onder andere gekeken naar: de manier van selecteren en briefen van een geschikt bureau, het bieden van ruimte voor creativiteit, de plaats van design in het bedrijf, hoe design aan strategische doelen wordt gekoppeld en het uiteindelijk borgen van de resultaten in de organisatie.

Over Gispen zegt de commissie het volgende: "Door samenwerking met Nederlandse ontwerpers heeft Gispen haar klassieke imago succesvol vertaald naar een eigentijdse uitstraling. Met name de zorgvuldig gemaakte combinaties tussen het te ontwikkelen product en de best passende ontwerper, krijgt waardering."

09-09-2013 9:01

Binnenkort wordt de BNI-prijs weer uitgereikt. De uitreiking van deze ontwerpprijs voor jonge afgestudeerde interieurarchitecten vindt op 26 september plaats bij inrichter Eromes in Wijchen.

Elk jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de BNI-prijs. Het doel van de prijs is interieurarchitecten te stimuleren kwalitatief sterke ontwerpen te maken.

De presentatie van de uitreiking bij Eromes wordt verzorgd door Hester Macrander. Voorts wordt tijdens de bijeenkomst onder meer een lezing gehouden door Ronald Hooft van &Prast&Hooft en is er een workshop van Desso. De genomineerde ontwerpen zijn te zien vanaf 13:00 tot 19:00 uur.

De jury van de BNI-prijs bestaat dit jaar uit Stefan Martens (juryvoorzitter; interieurarchitect en voorzitter AiNB), Iris Derks (interieurarchtitect), Anja Dirks (bestuurslid BNI, architect en interieurarchitect), Jaspar Jansen (interieurarchitect en architect I29) en Feran Thomassen ( interieurarchitect BNI).

 

06-09-2013 15:01

Begin september maakte het Zwitserse Vitra bekend de Finse fabrikant Artek te hebben overgenomen. Het laatstgenoemde designbedrijf werd in 1935 in Finland opgericht door architect Alvar Aalto en zijn echtgenote Aino, kunstpromotor Maire Gullichsen en kunsthistoricus Nils-Gustav Hahl.

 

Artek vertrok van een radicaal businessplan, namelijk om meubelen te verkopen en een moderne cultuur van wonen te promoten via tentoonstellingen en andere educatieve middelen. “Vitra heeft al decennialang veel respect voor Aalto en Artek,” verklaart Rolf Fehlbaum, lid van de raad van bestuur van Vitra. “Het Finse designbedrijf is meer dan een collectie meubelen; net als Vitra is het een commercieel-cultureel project dat een voortrekkersrol speelt in zijn sector. Vitra vindt het belangrijk dat Artek die rol verder kan uitbreiden en zijn werk kan voortzetten.”
Artek zal als afzonderlijke entiteit blijven bestaan. De synergie tussen de verschillende activiteiten zullen worden onderzocht. Deze hebben in eerste instantie betrekking op productie, distributie en logistiek.

05-09-2013 12:32

Tadao Ando en Carl Hansen & Søn maken de lancering van de Dream Chair bekend; een loungestoel waarin Deens vakmanschap en Japanse ontwerptradities samenkomen. De Dream Chair, Tadao Ando's eerbetoon aan Hans J. Wegner, overschrijdt de grenzen van de houtsnijkunst.Het prototype van de Dream Chair werd vorig jaar gepresenteerd op de meubeltentoonstelling van Milaan. De Dream Chair vormt het hoogtepunt van de meerjarige samenwerking tussen de Japanse sterarchitect Tadao Ando en Carl Hansen & Søn. Samen hebben zij een loungestoel gecreëerd die uiting geeft aan Ando's wens om mensen meer te laten dromen.

Hij wilde in het ontwerp van de Dream Chair - een eerbetoon aan Hans J. Wegner - de harmonische, minimalistische stijl terug laten komen die zo typerend is voor Wegners ontwerpen. Tadao Ando legt uit: “Ik ben al vele jaren een bewonderaar van Wegners vakmanschap. Dankzij de samenwerking met Carl Hansen & Søn heb ik met de hulp van een getalenteerd, professioneel team een heel nieuw meubelstuk kunnen creëren. Dat was nieuw voor mij, want in het verleden koos ik alleen het meubilair uit voor de gebouwen die ik door de jaren heen heb ontworpen.” Tadao Ando wil, net als Wegner, de mogelijkheden van materialen verkennen en de grenzen van het mogelijke verleggen.

“We hebben Tadao Ando voor dit project veel vrijheid gegeven, omdat we zijn mogelijkheden om iets geweldigs en origineels te scheppen op geen enkele manier wilden inperken. Het resultaat spreekt voor zich. Dit is het werk van een meester-ontwerper. Samen hebben we de grenzen van de mogelijkheden met multiplex verlegd, en misschien wel bereikt. Tadao Ando is erin geslaagd een unieke stoel te ontwerpen die speelt met ons visuele en technische beeld van een loungestoel”, zegt Knud Erik Hansen, algemeen directeur van Carl Hansen & Søn.

"De Dream Chair lijkt bijna te zweven, waardoor het meubelstuk vanzelf de aandacht trekt. De stoel is een kunstwerk op zich en komt dan ook het best tot zijn recht in grotere ruimtes waarin het ontwerp van alle kanten bekeken en bewonderd kan worden. Daarnaast is de Dream Chair natuurlijk een comfortabel meubelstuk dat uitnodigt tot een relaxed mijmermoment."

Tadao Ando vult aan: “Bij het ontwerpen van de Dream Chair heb ik gekozen voor een aanpak die vergelijkbaar is met de aanpak die ik gebruik in de architectuur. Om unieke kamers te vormen, gebruik ik vaak beton als enig materiaal. Zo heb ik ook maar één materiaal gebruikt voor het frame van de stoel."
Tadao Ando maakt zijn producten het liefst uit één materiaal en hij is van mening dat meubels puur zouden moeten zijn, zonder schadelijk effect op het milieu. Ook de productie van de Dream Chair voldoet aan deze strenge eisen.
De stoel is gemaakt van 3D-multiplex; een bijzonder materiaal dat tijdens het afgietproces langs twee assen kan worden gebogen. Tadao Ando en de meubelmakers van Carl Hansen & Søn bewerkten de grootte en de vorm van een multiplex plaat net zo lang tot ze een stoel hadden gevormd. Zo kwamen ze tot een resultaat dat niemand ooit voor mogelijk had gehouden met 3D-multiplex.

De Dream Chair is verkrijgbaar in eiken- en notenhout zonder stoffering, of met een stoffen of lederen bekleding aan de voorkant, en een verstelbare neksteun. Vanaf september 2013 is de stoel verkrijgbaar. Richtprijzen zijn vanaf 2.942 euro (exclusief btw).
Carl Hansen & Søn is 's werelds grootste fabrikant van meubels ontworpen door Hans J. Wegner. Daarnaast omvat het portfolio ontwerpen van Mogens Koch, Kaare Klint, Ole Wanscher en vele anderen. Carl Hansen & Søn heeft meer dan 165 werknemers. Alle meubels worden exclusief in Denemarken geproduceerd - en over de hele wereld verkocht. 

www.carlhansen.com

01-09-2013 8:00

De computerlokalen van hogeschool Saxion zijn recentelijk volledig ingericht met de werkplekafscheidingen van Nyink. "Het nieuwe Privascreen-Flex biedt uitkomst bij de digitale toetsen die binnen het Saxion worden afgenomen."

Dit ‘antispiekscherm’ kan eenvoudig en schadevrij aan het meubilair bevestigd worden. Door gebruik te maken van het Privascreen-Flex zijn de computerlokalen van het Saxion het hele jaar door multi-inzetbaar. Zowel de vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn maken gebruik van deze simpele maar effectieve werkplekafscheiding.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >