Nieuws


30-07-2013 8:15

Het bureau heeft zijn langste tijd gehad. Dat stelt inrichter Eckhart. In een nieuwsbrief geeft het bedrijf aan hoe de werkomgeving van de toekomst eruit zal gaan zien:

"De voornaamste 'drivers' voor de toekomst van de werkomgeving zijn de ontwikkelingen op het vlak van ICT en de evolutie op organisatievlak. Innovatieve toepassingen van 'wearable computing' en 'augmented reality' zullen onze kantooromgeving drastisch veranderen. 
De toenemende digitalisatie van werkprocessen en archivering heeft al geleid tot het 'afsterven' van de kast. Dit proces, dat ongetwijfeld nog een aantal  jaren zal duren, vertaalt zich op projectniveau vrijwel overal in afname en centralisatie van opslag." 

"De achterliggende ontwikkeling in hardware, vanaf de schrijfmachine tot aan de laptop en tablet, lijkt in de richting van 'ubiquitous surfaces' te gaan. Hierbij wordt ieder oppervlak een combinatie van (OLED) scherm en interface, waardoor de noodzaak voor een computer verdwijnt. Deze eliminatie van de desktop elimineert ook de noodzaak van het traditionele bureau."

"Tot slot zien we bij veel organisaties een exponentiële verschuiving van sturen op aanwezigheid naar taakgerichte sturing. Gecombineerd met de mogelijkheid om overal te kunnen werken wordt de functie van het kantoor in de toekomst primair die van een plaats voor ontmoeting en interactie." 
 

29-07-2013 16:18

Steelcase Solutions, aanbieder van totaalconcepten op het gebied van werkomgevingen, heeft de inrichting verzorgt van de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht. Dit is gebeurd volgens het circulaire economie-concept Turntoo.

Op Leerpark Dordrecht werken gemeente, scholen voor voortgezet en middelbaar onderwijs, bedrijven en woningcorporaties samen in een unieke duurzame en innovatieve combinatie van wonen, leren, werken en ontspannen. In de wijk zijn woningen, leerwerkbedrijven, detailhandel, sportgebouwen en allerlei andere organisaties en voorzieningen gevestigd.

In de door architectenbureau RAU ontworpen Duurzaamheidsfabriek werken ondernemers, groene investeerders en technisch talent aan innovatieve en duurzame producten en productiemethoden. De duurzaamheidsfabriek bestaat uit twee fabriekshallen en een verdieping die wordt gebruikt als ontmoetingsplek, kantoor, voor vergaderingen, congressen en andere bijeenkomsten en waar het fablab Leonardo Experience is gevestigd.

De ruimte en het meubilair van de kennisverdelingsverdieping moest voor alles interactie, samenwerking en kennisuitwisseling ondersteunen en stimuleren. Steelcase Solutions ontwikkelde op basis van zijn expertise over hoe jongeren werken en leren verschillende inrichtingsconcepten. Aan de hand van deze inrichtingsconcepten heeft de werkomgevingspecialist meubilair geleverd met een grote variatie, zodat de verschillende functies van het gebouw optimaal worden ondersteund. Onder meer de Think, Bics en Node stoelen en de BeFree lounge en FrameOne en Fliptop tafels uit de collectie van Steelcase maken deel uit van de inrichting van de Duurzaamheidsfabriek. Het resultaat is een afgewogen mix van individuele flexplekken, samenwerkplekken en informele ontmoetingsruimtes.

De Duurzaamheidsfabriek neemt het meubilair af volgens het circulaire economie-concept Turntoo, waarbij prestatiegericht wordt ingekocht en de meubels na een afgesproken aantal jaren weer teruggaan naar de leverancier. Die geeft het meubilair dan een nieuwe bestemming of verwerkt het tot grondstoffen voor nieuwe producten. Naast Turntoo werkte Steelcase Solutions in dit project nauw samen met Philips, Desso en Interwand.

Rein Meester, voorzitter Coöperatie Leerpark Dordrecht, is goed te spreken over de rol van Steelcase Solutions: “Steelcase Solutions heeft erg goed geluisterd naar wat onze visie en wensen waren. Tegelijkertijd stelden ze ook kritische vragen en kwamen ze proactief met voorstellen die tot nieuwe ideeën leidden.’ Ook over het eindresultaat heeft hij niets dan lof: ‘ Steelcase Solutions is er uitstekend in geslaagd technologie, duurzaamheid, innovatie en functionaliteit samen te laten komen in de inrichting en het meubilair.”

28-07-2013 8:30

Gispen presenteert twee nieuwe producten in de Home Collectie, beide ontworpen door de Nederlandse designer Peter van de Water. Bendit is een luxe, vierkante salontafel. Cover is een lange, smalle hanglamp voor boven een dressoir, keukenblad, tafel of bureau.

De tafel Bendit is voorzien van twee bladen, bekleed met Linoleum Desktop, waardoor een zacht, warm en natuurlijk aanvoelend oppervlak ontstaat. Het onderste blad biedt bergruimte voor afstandsbedieningen, TV-gids, dvd’s, tijdschriften en boeken. De bladen worden gedragen door 4 gelijkvormige metalen profielen.  Bendit is alleen leverbaar in matzwart.

De lamp Cover is voorzien een witte reflector en de kap is verkrijgbaar in diverse afwerkingen. De kap is asymmetrische gevouwen waardoor de witte reflector deels zichtbaar is.  Door de instelbare staalkabels kan Cover op elke gewenste hoogte hangen (max. 250 centimeter). De lamp wordt geleverd met een ophangsysteem en plafondbevestigingen.

Peter van de Water studeerde in 1994 af aan de kunstacademie St. Joost te Breda in de richting architectonische vormgeving. In 1999 startte hij zijn eigen ontwerpbureau onder de naam Internal affairs, een studio die zich bezighoudt met het ontwerpen van interieurs en meubels. De Gispen Home collectie (voorheen NgispeN) omvat uitgesproken designproducten en functionele woon-en werkoplossingen voor thuis.

19-07-2013 9:02

Het meubelmerk saltego, ontworpen door het Nederlandse bureau grappa design approach, is genomineerd voor de prestigieuze German Design Award 2014 in de categorie Werkplekken.

De award wordt toegekend door de Rat für Formgebung, een gerenommeerd instituut, dat al 60 jaar de Duitse designcultuur representeert. "De vakjury is van mening dat saltego een zeer opvallend ontwerp is, dat op alle details overtuigt", aldus grappa design approach.

Saltego is ontworpen in opdracht van Gerätebau Felix Schulte & Co. met als doel een ergonomische werkplek te creëren voor intensief gebruik. "De tafel biedt 270 graden beenvrijheid, is in hoogte verstelbaar van 64 tot 125 cm en is tot 7 graden neigbaar."

Grappa design approach is een internationaal samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Klaaysen Design en het Duitse Warda Design. Bert Klaaysen nam het ontwerp voor zijn rekening en Rolf Warda het materiaal- en designmanagement.

Of saltego een van de finalisten is, wordt in september 2013 bekend gemaakt. De daadwerkelijke prijsuitreiking vindt plaats in februari 2014.

15-07-2013 9:20

 Casala heeft vijf nominaties ontvangen voor de German Design Award 2014. Eén nominatie is toegekend aan Casala’s nieuwste innovatie Monolink; de eerste kunststof stoel voorzien van één systeem dat koppelen en stapelen mogelijk maakt. De overige nominaties zijn voor het stoelprogramma Parker, de klapstoel Riva, het tafelprogramma Wishbone en het digitale nummeringsysteem Zifra.   

Monolink is een stoel die zich direct overal thuis voelt, van de kleinste kantine tot de grootste congreszaal. En hoe groot die zaal ook is, over het opruimen hoeft u zich geen zorgen te maken. Het razendsnelle plaatsen én opbergen behoort tot de aantrekkelijke eigenschappen van Monolink. Hiervoor is optioneel een transportmiddel leverbaar. Met de Monolink speelt Casala in op de groeiende vraag naar steeds praktischer oplossingen voor de inrichting van ruimten. Monolink is er in twee uitvoeringen, met een kunststof zitting of met een gestoffeerde zitting. Een andere optie is het digitale nummeringsysteem Zifra. De stoel Monolink is een ontwerp van Martin Ballendat

Monolink is de tweede kunststof stoel in Casala’s assortiment. Begin jaren 70 bracht Casala de kunststof stoel Casalino op de markt, bekroond met “Die gute Industrieform”. Een echte design klassieker en een typisch icoon van zijn tijdsperiode. Casalino heeft internationaal furore gemaakt van filmset tot design-tentoonstellingen.

De German Design Award is een internationale prijs, die met succes de positie versterkt van zowel ontwerpers als bedrijven. De jury voor de German Design Award 2014 is samengesteld uit deskundigen uit verschillende disciplines uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de design industrie. De organisatie van de German Design Award gebeurt door de German Design Council, die de design industrie al 60 jaar vertegenwoordigt en ondersteunt met haar expertise.

14-07-2013 10:00

Het nieuwe architectenbureau Team V Architectuur heeft gekozen voor meubilair van inrichter Ahrend. Jeroen van Schooten: “Ahrend-meubilair is strak, eenvoudig en superfunctioneel.” Ahrend is al in diverse grote projecten van  Team V Architectuur toegepast.

Team V Architectuur is het nieuwe architectenbureau van Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen en Gerard van Hoorn. Samen met een vijftiental medewerkers zijn zij sinds 1 juli 2013 gehuisvest in het INIT-gebouw aan de Jacob Bontiusplaats 9 in Amsterdam.

“Bij een architectenbureau als het onze past duurzaam meubilair van topklasse. De inrichting moet mooi zijn, maar vooral ook functioneel. We hebben Ahrend leren kennen als een goede partner in onze projecten en hebben inmiddels veel met hen samengewerkt. Onder andere bij het ING-house aan de A10, Rederij van der Zwan, het ministerie van Financiën en de Kromhout Kazerne. Ahrend-meubilair is strak, eenvoudig en superfunctioneel.”

Team V Architectuur koos voor het modulaire Team_Up tafelsysteem van Marck Haans, de recyclebare cradle-to-cradle-bureaustoel Ahrend 2020 van Paul Brooks, tijdloos functionele schuifdeurkasten en de designklassieker Revolt van Friso Kramer.

Daarnaast staat er ook opvallend ‘eigen werk’ in het nieuwe Amsterdamse kantoor van Team V Architectuur: de Ahrend 1200 tafel. Door de combinatie van geïntegreerde gekleurde verlichting en een transparant tafelblad creëert de Ahrend 1200 een sprookjesachtige sfeer.  De schitterende tafel werd door Meyer en Van Schooten ontworpen. Jeroen van Schooten werkte bij de ontwikkeling van Ahrend 1200 nauw samen met Ahrend-ontwerper Wijtse Rodenburg.

11-07-2013 2:00

Volgens (facility) managers op het European Facility Management Congres (EFMC) 2013 in Praag, verliezen organisaties jaarlijks ongeveer 24 werkdagen per werknemer als gevolg van onnodige onderbrekingen veroorzaakt door een slechte akoestische werkomgeving. De aanwezige facility managers schatten dat de kosten per minuut, per medewerker tegen de 1,36 euro zijn. Dit betekent dat deze verloren tijd organisaties ongeveer 15.000 euro per werknemer per jaar kost. Het is van belang een prijskaartje aan kantoorlawaai te hangen, om zo een goed economisch argument te hebben om de juiste investeringen te doen voor het bereiken van hogere productiviteit binnen kantooromgevingen.In een rondetafelgesprek op het EFMC, gehouden door Concept Developers van Saint-Gobain Ecophon uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Nederland, werden facility managers uitgenodigd om te helpen bij het identificeren van de werkelijke kosten van een slechte akoestiek binnen de werkomgeving. Ook keken zij hoe facility managers en ‘activiteitgerelateerd’ akoestisch design kunnen bijdragen om deze kosten te verminderen.

Het effect van lawaai op stressniveaus is wetenschappelijk onderzocht, met name binnen het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de Bremen-study, waaruit bleek dat er een directe correlatie bestaat tussen de hartslag van de leraar en geluidniveaus in de klas. Ook is bewezen, in een studie door UC Berkeley, dat geluid van invloed is op de prestaties van mensen en dan met name op werk dat veel concentratie vereist. En toch wordt de akoestiek in de werkomgeving nog niet goed aangepakt.Yvette Tietema, Concept Developer Office van Ecophon Nederland, legt uit: "In de meeste landen zien we dat open kantooromgevingen het vaakst voorkomen. Toch wordt in de meeste gevallen pas over akoestiek nagedacht, nadat er klachten zijn. Dit terwijl akoestiek de grootste klacht is binnen dit soort omgevingen.”

Op het EFMC werd duidelijk dat facility managers begrijpen dat werken in een slechte geluidsomgeving ten koste gaat van het concentratievermogen en invloed heeft op stressniveaus van medewerkers en dus op de productiviteit. Zij beseffen dat minder productiviteit kostbaar is voor een organisatie, maar zien ook dat er weinig kennis is over hoe je deze geluidsniveaus kan controleren in een open kantooromgeving en wie hier verantwoordelijk voor is.
"Open kantooromgevingen kunnen productiviteit bevorderen, maar om doeltreffend te zijn moeten we begrijpen hoe werknemers deze ruimtes gebruiken. Wellicht hebben zij behoefte aan verschillende activiteitgerelateerde ruimtes, waar informele bijeenkomsten gehouden worden, een ruimte waar plek is voor persoonlijke telefoongesprekken of een rustige omgeving waar mensen kunnen denken en concentreren. Elke activiteitgerelateerde ruimte heeft een andere akoestische vereiste en dat is hoe je met activiteitgerelateerd akoestisch design de werkomgeving kan optimaliseren. We moeten ruimtes ontwerpen die voldoen aan de verwachtingen van de eindgebruiker", aldus Yvette Tietema.

Ecophon gelooft dat facility managers een grote rol spelen in de verbetering van akoestiek binnen de werkomgeving en dat zij ervoor kunnen zorgen dat er minder kostbare tijd verloren gaat aan verstoringen veroorzaakt door ongewenst geluid.
John Hanlon, werktuigbouwkundig ingenieur en verantwoordelijk voor enkele van de meest complexe facility management contracten in het Verenigd Koninkrijk, is het hier mee eens, maar legt uit dat facility managers geconfronteerd worden met uitdagingen: "Facility managers begrijpen dat hun werk een grote impact heeft op productiviteit, maar hebben niet de instrumenten die noodzakelijk zijn om veranderingen door te voeren. Onderzoek toont aan dat een klimaatinstallatie, betere verlichting of akoestiek kan helpen bij het bevorderen van productiviteit, maar hoe dit toe te passen in detail, is niet eenvoudig voorhanden.”"Ik ben geen expert op het gebied van akoestiek, dus ik neem aan dat de meeste facility managers dit ook niet zijn. Wat wij moeten doen is ondersteuning zoeken bij bedrijven die wel beschikken over de expertise om ze te helpen bij het identificeren wat de problemen zijn. Het is een ingewikkeld vakgebied en ik betwijfel of veel facility managers meer begrijpen dan dat er ‘teveel lawaai is' of dat ‘het te stil is'”, aldus John Hanlon.

"Wij moeten ons bewust zijn van de aard van de werkzaamheden op een kantoor en met de eindgebruiker praten om er achter te komen wat goed werkt en wat niet zo goed werkt binnen die werkomgeving. Misschien is het te lawaaierig, of misschien juist te stil. De vraag is hoe de facility manager deze klachten aanpakt en veranderingen implementeert. Dat vergt vaak financiële goedkeuring, een solide business case en een economisch argument. En dát is de uitdaging. Het identificeren van een probleem is één ding, maar dan er daadwerkelijk iets mee doen of er iets mee kunnen doen is een heel ander verhaal. De Raad van Bestuur die het akkoord moet geven om te investeren, doet dat pas als er een return-on-investment is. Dat is waar het in mijn ogen misgaat: weten dat iets niet werkt is één ding, maar geld krijgen om het in orde te maken is een andere uitdaging", besluit John Hanlon.

www.ecophon.com/nl

09-07-2013 10:52

Steelcase Solutions heeft de inrichting verzorgd van de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht. Dit is gebeurd volgens het circulaire economie-concept Turntoo.Op Leerpark Dordrecht werken gemeente, scholen voor voortgezet en middelbaar onderwijs, bedrijven en woningcorporaties samen in een duurzame en innovatieve combinatie van wonen, leren, werken en ontspannen. In de wijk zijn woningen, leerwerkbedrijven, detailhandel, sportgebouwen en allerlei andere organisaties en voorzieningen gevestigd. In de door architectenbureau RAU ontworpen Duurzaamheidsfabriek werken ondernemers, groene investeerders en technisch talent aan innovatieve en duurzame producten en productiemethoden. De duurzaamheidsfabriek bestaat uit twee fabriekshallen en een verdieping die wordt gebruikt als ontmoetingsplek, kantoor, voor vergaderingen, congressen en andere bijeenkomsten en waar het fablab Leonardo Experience is gevestigd.

De ruimte en het meubilair van de kennisverdelingsverdieping moest voor alles interactie, samenwerking en kennisuitwisseling ondersteunen en stimuleren. Steelcase Solutions, aanbieder van totaalconcepten op het gebied van werkomgevingen, ontwikkelde op basis van zijn expertise over hoe jongeren werken en leren verschillende inrichtingsconcepten. Aan de hand van deze inrichtingsconcepten heeft de werkomgevingspecialist meubilair geleverd met een grote variatie, zodat de verschillende functies van het gebouw optimaal worden ondersteund. Onder meer de Think, Bics en Node stoelen en de BeFree lounge en FrameOne en Fliptop tafels uit de collectie van Steelcase maken deel uit van de inrichting van de Duurzaamheidsfabriek. "Het resultaat is een afgewogen mix van individuele flexplekken, samenwerkplekken en informele ontmoetingsruimtes", aldus Steelcase.

De Duurzaamheidsfabriek neemt het meubilair af volgens het circulaire economie-concept Turntoo, waarbij prestatiegericht wordt ingekocht en de meubels na een afgesproken aantal jaren weer teruggaan naar de leverancier. Die geeft het meubilair dan een nieuwe bestemming of verwerkt het tot grondstoffen voor nieuwe producten. Naast Turntoo werkte Steelcase Solutions in dit project nauw samen met Philips, Desso en Interwand.

Rein Meester, voorzitter Coöperatie Leerpark Dordrecht, is goed te spreken over de rol van Steelcase Solutions: "Steelcase Solutions heeft erg goed geluisterd naar wat onze visie en wensen waren. Tegelijkertijd stelden ze ook kritische vragen en kwamen ze proactief met voorstellen die tot nieuwe ideeën leidden." Ook over het eindresultaat is hij lovend: "Steelcase Solutions is er uitstekend in geslaagd technologie, duurzaamheid, innovatie en functionaliteit samen te laten komen in de inrichting en het meubilair."

www.steelcase-solutions.nl

03-07-2013 10:17

Kantoorinrichter Steelcase is de winnaar van vijf Best of NeoCon-awards. Dit jaar reikte initiatiefnemer Contract Magazine de awards voor de 24ste keer uit aan de beste nieuwe interieurproducten. Steelcase viel in de prijzen met de Gesture-stoel, de V.I.A.-architectuuroplossing, het modulaire zitmeubilair Regard van Nurture, de zit- en tafelcollectie Lagunitas van Coalesse en het Buoy-krukje van Turnstone.

De Gesture-stoel is volgens de fabrikant de eerste stoel waarvan het design bewust inspeelt op de behoeften van de gebruiker van moderne technologie. "De beweging van het menselijke lichaam vormde de inspiratiebron voor het ontwerp. De stoel bezorgt de juiste ondersteuning aan de gebruikers van onder meer smartphones en tablets."

Hét thema waar Steelcase dit jaar rond werkte, was innovatie. “Innovatie is essentieel voor iedere organisatie”, zegt Allan Smith, VP Marketing bij Steelcase. “Vijftien jaar ervaring met innovatie heeft geleid tot een productportfolio dat technologie inzet als hefboom om tot nieuwe, betere resultaten te komen. We zijn dan ook erg verheugd dat Best of NeoCon onze inspanningen erkent en waardeert.” 

Nurture by Steelcase won een Gold-award voor het modulaire zitmeubilair Regard. "Dat is een nieuwe oplossing die zich makkelijk laat aanpassen aan uiteenlopende omgevingen in de healthcare. Het meubilair biedt een oplossing voor de wachttijden die een patiënt vaak moet doormaken in het kader van een medische behandeling. Regard zorgt ervoor dat patiënten de wachttijd productief kunnen doorbrengen, onder meer via stroomvoorziening voor een laptop of ander device. De oplossing speelt bovendien in op de behoefte aan comfort en privacy."

Coalesse won een Gold-award voor de zit- en tafelcollectie Lagunitas. "De oplossing biedt het gewenste niveau van privacy via diverse hoge en lage panelen. Een speciaal kussen zorgt voor aangepaste ondersteuning bij diverse werkhoudingen, wat de gebruiker toelaat zowel vooruit als achteruit te leunen." Tot slot is er de innovatieaward voor Buoy by Turnstone. Het gaat om een krukje dat wiebelt en ronddraait. "Het spoort aan om te bewegen. Vandaar ook de naam: ‘buoy’ is het Engelse woord voor ‘boei’. Het innovatieve design verhoogt de prestaties door het lichaam in beweging te houden en zo ook de geest te activeren. Buoy biedt een opvallend alternatief voor de traditionele aanpak van een ‘zittend’ beroep."

Voor de Best of NeoCon-awards selecteerde de jury de beste producten uit 325 inzendingen in 39 categorieën.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >