Nieuws


28-03-2013 11:30

De derde editie van ContRact staat op de kalender op woensdag 5 en donderdag 6 juni. Dit evenement voor contractspecialisten wordt opnieuw gehouden in Tour & Taxis in Brussel.

ContRact biedt de professional uit de projectinrichting - van hotels en restaurants tot de zorgsector en de kantoorinrichting - een ruim aanbod van projectmeubilair en interieurinrichting. Zo’n tachtig internationale aanbieders in meubel-, verlichting- en decoratieobjecten, interieurtextiel, vloer- en wandbekleding nemen deel aan de beurs.

“Een beperkte oppervlakte met een gespecialiseerd aanbod geeft de vakbezoeker op korte tijd een update van de collecties. Men vindt er nieuwe ideeën en interessante partners. Een frisse presentatie en een levendige, gedecontracteerde sfeer waar networking centraal staat. Een vlotte bereikbaarheid, gratis toegang en parking, gratis bar met een verzorgde catering. Het ideaal platform voor zakendoen in de groeiende projectmarkt. Dàt is ContRact”, zo melden de organisatoren, de vzw Meubelbeurs Brussel en Textirama vzw.

www.contract-contact.be

28-03-2013 11:00

Rimmer Stumpel en Patrick Aarts begonnen 10 jaar geleden in Purmerend met De Projectinrichter. Het bedrijf groeide uit tot een onderneming met dertig medewerkers en drie showroomvestigingen, in Purmerend, Rotterdam en Tilburg. Het 10-jarig bestaan werd afgelopen weekend, samen met het voltallige personeel, gevierd op de Oost Middellandse Zee. Het hele team stapte in Venetië aan boord van de MSC Fantasia voor een luxe cruise. Voorafgaand aan de cruise bracht het gezelschap een bezoek aan leverancier Arper.

www.deprojectinrichter.com

25-03-2013 9:45

Welke fabrikant maakt het beste onderwijsmeubilair? De Amerikaanse website designerpages doet een poging het antwoord te geven. In de top 10 die op deze site gepubliceerd werd, staat aanbieder Vanerum maar liefst drie maal.


Vanerum wordt genoemd met de Vivid (zie foto; in Europa heet dit product overigens Salsa), de Opti + Cruzer en de Opti + Move. "Vanerum is de enige fabrikant die met drie verschillende producten genoemd wordt", zegt Ben Jochems, Marketing Manager EU bij de Vanerum Group.

Overigens is de eerste plaats in de top 10 voor de Node van Steelcase. Andere fabrikanten in de top 10 zijn onder meer Knoll, Allsteel en KI.

 

23-03-2013 8:00

Wilkhahn viert feest. Twee producten van de Duitse fabrikant zijn gelauwerd met een belangrijke Duitse prijs. De bureaustoel ON heeft de Duitse staatsprijs ‘Bundespreis Ecodesign’ ontvangen. En de vergaderstoel Graph sleepte de German Design Award in de wacht.

De prijs die de bureaustoel ON kreeg is volgens Wilkhahn-man Hans Trilsbeek een beloning voor 'de koppeling tussen hoog innovatief ontwikkelen en esthetische en ecologische waarden'. “De ON wordt door de Duitse overheid in dit kader als een voorbeeld product in deze industrie gezien”, zegt Trilsbeek. “Momenteel vindt er een overzichtstentoonstelling plaats in Dessau, de geboortestad van Bauhaus.”

De Bundespreis Ecodesign is met name bedoeld als stimulans voor de industrie om de waarden innovatie, design en ecologie te optimaliseren. “Ecodesign omvat de gehele cyclus van het product”, aldus Trilsbeek. “De ON blijkt hierin een Out Performer te zijn.”

De vergaderstoel Graph ontving de German Design Award. “Deze Award heeft als doelstelling ‘Design in Germany’ mondiaal te presenteren. Hoogwaardig industrieel ontwikkelen is de kern.” De German Design Council maakt hierin een jaarlijkse selectie van genomineerden. Hiertoe behoorden dit jaar onder meer Audi, Loewe, Bulthaup en dus ook Wilkhahn. “De Graph ontving de eerste prijs vanwege ‘outstanding design quality’”, aldus Trilsbeek.

22-03-2013 13:45

Opmerkelijk nieuws uit de projectmeubelsector: Met ingang van afgelopen woensdag 20 maart is Frans M. Bruinsma benoemd tot General manager van Dauphin HumanDesign in Culemborg.

Frans Bruinsma was werkzaam als algemeen directeur voor Thonet Nederland en België. Nadat het Duitse moederbedrijf Thonet eind vorig jaar de samenwerking met Thonet BV opzegde, zat Bruinsma met vrijwel lege handen. Bruinsma richtte daarom het bedrijf Brubit op. Nu heeft de ervaren inrichtingman dus onderdak gevonden bij Dauphin. 

Bij Dauphin zal Bruinsma nauw gaan samenwerken met Ronald Jagt (directeur verkoop) en Paul Eikenaar (dealer manager). "Hiermee wordt het verkoopteam ondersteund en versterkt", meldt het bedrijf uit Culemborg. "De belangrijkste taak van Frans Bruinsma ligt in het management en verdere uitbouw van de activiteiten van Dauphin HumanDesign."

Dauphin levert een grote verscheidenheid aan zitoplossingen met nadruk op ergonomie en duurzaamheid. "We streven naar betere leef- en werkomgevingen." Brubit, dat daarnaast blijft bestaan, brengt producten op de markt van onder meer Lamm.

20-03-2013 14:00

TooaPicnic is een nieuw product van het al even nieuwe Nederlandse label TootheZoo. De ontwerpen richten zich op een breed toepassingsgebied: kantoren (flexwerken, Het Nieuwe Werken), restaurants, hotellobby’s, et cetera.
 “Naast vormgeving staat de bruikbaarheid van een meubel bij ons hoog in het vaandel”, vertelt oprichter Jules Vreeswijk. “Het gebruik van een meubel moet vanzelfsprekend zijn en direct uitnodigen.” TooaPicnic is uit te breiden met diverse accessoires, zoals onder meer een ingebouwde stroomvoorziening ten behoeve van laptops en smartphones en een extra groot tafelblad dat twee TooaPicnic-opstellingen aan elkaar koppelt, waardoor op eenvoudige wijze een vierpersoons opstelling gecreëerd kan worden. Onder het label TootheZoo zullen zeer binnenkort nog meer meubelen het levenslicht zien, waaronder een ergonomisch verantwoorde loungewerkplek.

TOOtheZOO is een Nederlands label dat zich richt op het ontwikkelen van inspirerend en comfortabel designmeubilair voor kantoor, hotels en openbare ruimten.

www.toothezoo.nl

20-03-2013 13:00

Opnieuw een designprijs voor Neon. De nieuwste werkstoel uit de Bimos-familie heeft zich al drie keer in design bewezen. Na de jury van de German Design Award en de DDC (Deutschen Design Counsil) is ook de jury van de Red Dot Award overtuigd van het ontwerp van Neon.

 

De Red Dot Award is een prestigieuze prijs, die sinds 1955 wordt uitgereikt door het Duitse Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Essen. Er worden prijzen uitgereikt in de categorieën Productdesign, Ontwerpbureaus en Designconcepten. Winnende ontwerpen worden ook in het Red Dot Design Museum in Essen getoond. Uit ruim elfduizend inzendingen uit 61 landen is Neon als één van de winnaars gekozen.

Kenmerkend aan Neon is het concept met verwisselbare kussens. Die kunnen in een handomdraai worden vervangen door kussens in een ander materiaal of andere kleur. Op die manier is herkenbaarheid in een organisatie te creëren en kan de stoel worden aangepast aan het type werknemer of soort werkzaamheden. Bij een eventuele beschadiging hoeft de gebruiker alleen de zitting te vervangen.

Neon is een product van het merk Bimos. De stoelen van Bimos komen uit de Interstuhl-fabriek, die behalve de merken Interstuhl en Bimos ook het merk Prosedia voert.

www.velto.nl

19-03-2013 11:00

Vorige week introduceerde Kembo de nieuwe meubellijn Alpha Desking Programme in de nieuwe showroom in Oostzaan. Volgens Kembo evolueert de manier waarop wij werken. Technologie, werkpatronen, indeling van de ruimte en de mobiliteit hebben allemaal effect op ons en de manier waarop wij werken. Alpha is een directe reactie op deze nieuwe arbeidsomstandigheden.De producten waar men mee werkt worden kleiner, slimmer en flexibeler, dus mogen meubels dat ook zijn. Het Alpha Desking Programme is een weerspiegeling van de veranderende kantooromgeving en arbeidspatronen. De dagen van acht uur per dag achter je computer zitten zijn voorbij. Het Nieuwe Werken is gebaseerd op communicatie, concentratie, samenwerking, mobiliteit en flexibiliteit. Zo laat Kemo weten.

Het Alpha Desking Programme is een volledig in hoogte verstelbaar tafelsysteem, dat een breed scala aan flexibiliteit biedt en zo voldoet aan de eisen van het werken van nu. Zoals ergonomisch onderzoek keer op keer heeft bewezen dat beweging en verandering van houding tijdens de dag niet alleen grote gezondheids- en welzijnsvoordelen oplevert maar ook ondersteuning biedt bij de belangrijkste werkzaamheden.

Het ontwerp is gebaseerd op een enkele kolomconstructie, daardoor krijgt de omtrek van het blad een veel effectiever werkoppervlak dan de traditionele tafels, zonder afbreuk te doen aan de efficiëntie van het werkblad. Dit zorgt ook voor meer flexibiliteit in de lay-out en de combinatie van clusters binnen de opstelling van het kantoor. In de kolom is het cable management ingebouwd waardoor een geordend bureaublad ontstaat. De volledige tafel is gebaseerd op een gepoedercoat stalen constructie in wit of zwart en het blad wordt aangeboden in verschillende afwerkingen.

Er zijn drie opties voor de hoogte-instelling: een volledig elektrisch zit / sta mechanisme; een gasveer zit / sta mechanisme en een gasveer zit / zit mechanisme. Een reeks van geluidsabsorberende privacy panelen is als aanvulling op het programma te verkrijgen. Deze zijn gemaakt van gerecycled PET vilt en worden magnetisch aan het frame bevestigd.
 
www.kembo.nl


 

19-03-2013 10:30

Het zijn turbulente tijden voor Zwartwoud. Na een faillisement, begin maart, kwam medio maart het bericht dat de Groningse interieurbouwer een doorstart maakt. Voormalig Commercieel Manager Marcel Schoemaker, Vorm Martini en Konvi RVS Products hebben hierover overeenstemming bereikt met de curator.

Zwartwoud was sinds maart vorig jaar eigendom van Leo Stam. "Het bedrijf had een slap jaar achter de rug", zei FNV-man Albert Kuiper begin maart in het Dagblad van het Noorden. Met het oog op een mogelijke doorstart continueerde curator René Luinstra van de Haan Advocaten en Notarissen in Groningen niettemin de activiteiten van Zwartwoud. Die strategie heeft dus zijn vruchten afgeworpen. De drie partijen benadrukken dat Zwartwoud na de doorstart als zelfstandig bedrijf blijft bestaan. Marcel Schoenmaker zal de functie van directeur op zich nemen.

14-03-2013 11:00

Het gebruik van tablets, smartphones en notebooks op de werkvloer leidt tot nieuwe zithoudingen die de kans op lichamelijke klachten vergroten. Dit blijkt uit een wereldwijde studie van werkomgevingspecialist Steelcase. De onderzoekers hebben vastgesteld dat onder invloed van het toenemend gebruik van mobiele devices op de werkvloer negen nieuwe, veel voorkomende zithoudingen zijn te onderscheiden. Houdingen die volgens Steelcase niet adequaat worden ondersteund door de bestaande generatie bureaustoelen.

Tablets, smartphones en notebooks zijn op zichzelf intuïtief en ergonomisch verantwoord in het gebruik; ze zijn licht, compact en reageren op eenvoudige handbewegingen van mensen. Mobiele apparaten bieden gebruikers flexibiliteit en keuzevrijheid in waar en wanneer ze willen werken en stellen hen in staat gedurende de werkdag snel en soepel te schakelen tussen individuele, geconcentreerde taken, creatieve sessies en samenwerken. Ondanks de talrijke voordelen op het gebied van flexibiliteit, gemak en effectiviteit, leidt het toenemende gebruik van mobiele devices op de werkvloer ook tot andere lichaamshoudingen die niet optimaal worden ondersteund door de huidige generatie zitoplossingen, zo hebben de onderzoekers van Steelcase vastgesteld.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat er negen nieuwe, veelvoorkomende houdingen zijn te onderscheiden:1. The draw, met ingetrokken armen – De technologie die klein en mobiel is, stelt mensen in staat om even van hun bureau weg te zijn terwijl ze het apparaat gebruiken. Ze leunen naar achteren wanneer ze nadenken of informatie op zich laten inwerken en houden het apparaat dichter naar zich toe als ze willen typen of lezen.
2. The multi-device, meerdere apparaten – Deze houding heeft betrekking op hoe mensen zich aanpassen wanneer ze dienen te multi-tasken op meerdere apparaten. Met de ene hand wordt de telefoon tegen het oor gehouden, met de andere wordt iets gedaan op de laptop. Het gevolg is dat men voorover gaat leunen, omdat men zich moet concentreren op een kleiner scherm.
3. The text, sms’en – Smartphones zijn klein in vergelijking met andere vormen van technologie en vragen daarom om unieke werkhoudingen. Tijdens het typen en het aanraken van het scherm worden de armen dichterbij het lichaam gebracht.
4. The cocoon, de cocon – Iemand kan achteroverleunen, met de voeten op zithoogte en dan zijn smartphone of tablet dichter bij het lichaam houden. Het resultaat is de cocon, een informele zithouding waarbij men dankzij de kleine mobiele technologie toch productief kan blijven.
5. The swipe, de schermveeg – Deze houding wordt aangenomen wanneer het apparaat op het bureau wordt gebruikt tijdens het surfen. Men bedient het apparaat met één hand en gebruikt daarvoor over het algemeen veeggebaren. Omdat het apparaat op het bureau ligt, dient de gebruiker zijn hoofd dusdanig boven de tablet te positioneren, dat hij een optimaal zicht heeft.
6. The smart lean, het slimme leunen – Deze houding is het gevolg van de behoefte van mensen om zich tijdelijk ‘terug te trekken’ zonder dat ze een vergadering of gezamenlijke ruimte daadwerkelijk hoeven te verlaten. Men zit over het algemeen slechts kort in deze houding, bijvoorbeeld om snel binnenkomende berichtjes en e-mails te bekijken.
7. The Trance, in trance – Deze houding wordt waargenomen als mensen geconcentreerd schermwerk verrichten en daarbij hun muis of toetsenbord gebruiken. Men zit vaak lange tijd in deze houding.
8. The Take it in, alles op zich laten inwerken – In deze houding leunen mensen achterover om iets te bekijken op het grote scherm of zitten ze achterover om na te denken. Bij deze houding draait het erom dat men de informatie op zich wil laten inwerken in plaats van het te genereren.
9. The Strunch, de uitgestrekte leunhouding – Dit is een veel voorkomende werkhouding als mensen op hun notebook of tablet zitten te werken. Naarmate men meer vermoeid raakt, zal men de notebook of tablet verder van de rand van het bureau af duwen, waardoor ze steeds verder moeten reiken. Aangezien in deze reikende houding geen ondersteuning wordt geboden aan de rug en de nek, zal men zich proberen te ondersteunen met de arm die niet wordt gebruikt voor de taak.

De nieuwe houdingen leiden volgens de onderzoekers tot samengedrukte ruggenwervels, een verminderde bloedsomloop in de benen en overbelasting van de nek, rug en schouders door overcompensatie. Tevens worden bij de meeste van deze voorkeurshoudingen de armen niet ondersteund. Dit leidt tot onnatuurlijk gedraaide polsen, handen en ellebogen, hetgeen weer een extra belasting vormt voor de schouders. Doordat onder invloed van toenemend gebruik van mobiele devices nauwelijks nog sprake is van werkonderbrekingen, wordt dit soort problemen alleen maar versterkt. De meeste bestaande bureaustoelen zijn ontworpen vanuit de gedachte dat kenniswerkers het grootste gedeelte van hun werkdag in grotendeels dezelfde houding aan hun bureau, achter de desktop of laptop doorbrengen. Het is dan ook niet vreemd dat de huidige generatie zitoplossingen onvoldoende ondersteuning biedt bij de nieuwe voorkeurshoudingen die zijn ontstaan door het toenemende gebruik van mobiele devices op de werkvloer.

Om bovengenoemde klachten in de toekomst te voorkomen, heeft Steelcase in navolging van de onderzoeksresultaten een nieuwe zitoplossing ontwikkeld, die de nieuwe, veelvoorkomende voorkeurshoudingen van kenniswerkers optimaal ondersteunt. De bureaustoel is opgebouwd uit drie interfaces; een extra breed zitvlak, een middensectie met een dieper liggende rugleuning en armleuningen die meebewegen met de gebruiker. Elk van de interfaces is afzonderlijk instelbaar. De interfaces staan met elkaar in verbinding en bewegen synchroon met elkaar en met de houding van de gebruiker mee. De nieuwe bureaustoel stimuleert beweging, biedt de gebruiker flexibiliteit en zorgt voor soepele gebruikersovergangen. De nieuwe bureaustoelen zullen in de tweede helft van dit jaar onder de naam Gesture op de markt worden gebracht.

In het onderzoek van Steelcase naar de impact van het gebruik van mobiele apparaten op de zithoudingen en het gedrag van mensen op de werkvloer zijn meer dan tweeduizend kenniswerkers in elf verschillende landen langdurig geobserveerd in hun werkomgeving.

Steelcase en de aan Steelcase gelieerde merken, waaronder Steelcase, Coalesse, Designtex, Details, Nurture, Polyvision en Turnstone, bieden een uitgebreid portfolio van meubilair, producten en diensten gericht op het zo goed mogelijk benutten van het menselijk potentieel en het vergroten van de sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Steelcase heeft een wereldwijde dekking via een netwerk van kanalen, inclusief meer dan 650 dealers. Steelcase is beursgenoteerd en behaalde over het boekjaar 2012 een jaaromzet van ongeveer 2,75 miljard dollar.

www.steelcase.nl

13-03-2013 12:00

WINI Kantoordesign heeft een mooie order verkregen voor twee vestigingen van Deltares, een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek en specialistisch advies op het gebied van water en ondergrond.

De organisatie houdt zich bezig met het ontwikkelen, verspreiden en toepassen van kennis voor duurzame inrichting en het beheer van kwetsbare delta’s, kusten en riviergebieden. De inrichtingen van de vestigingen in Delft en Utrecht voldeden niet meer aan de huidige eisen en wensen van het bedrijf op het gebied van Het Nieuwe Werken.

Deltares besloot om aan de Rotterdamseweg in Delft een nieuwe campus te realiseren met een vloeroppervlakte van 6.000 vierkante meter. De bestaande panden worden gerenoveerd en het nieuwbouwpand in de vorm van een Tetra, ontworpen door Jeanne Dekkers Architectuur, wordt in mei van dit jaar opgeleverd.

De eisen voor de inrichting werden duidelijk geformuleerd en moesten voldoen aan Het Nieuwe Werken anno 2013. Er werden acht fabrikanten geselecteerd voor het plaatsen van maximaal twee bureauopstellingen. Enkele trefwoorden waren: ‘flexwerken, elektrisch verstelbaar, kabelmanagement, monitorarmen en akoestische tussenwand’. De keus viel uiteindelijk op de elektrische werkplek Winea PRO van WINI. Deze werkplek voldoet in de beleving van Deltares het meest aan de gestelde eisen en wensen. Bovendien was Deltares geïnspireerd door de flexibele en innovatieve organisatie, de complete presentaties en de productkwaliteit.

De wens was een duowerkplek te realiseren met de poten van Winea PRO in combinatie met de bladdragers van Winea ECO. WINI maakte deze klantspecifieke werkplek daarop speciaal voor Deltares.

De stoere elektrische 3-traps kolompoten van PRO met een geruisloze spindelmotor voor zit/stagebruik met een verbruik van 0,1 Watt in de stand-by, sprak Deltares bijzonder aan. Het frame van Winea ECO fungeert niet alleen als bladdrager, maar zorgt ook voor een gebalanceerd lijnenspel. Het verschuifbare blad van 160 x 80 centimeter maakt de toegankelijkheid tot het kabelkanaal zeer eenvoudig. De doorvoerpunten in kabelkanaal zijn aangepast voor diverse benodigde kabels. Een replicator en een 6-vaks stekkerdoos voor de aansluiting van de benodigde apparatuur zijn daarin standaard voorzien. Bovendien wordt elke werkplek uitgerust met een enkele of dubbele monitorarm en een opbouw 3-vaks stekkerdoos. Ook een oplaadpunt met USB-aansluiting ontbreekt niet.

De akoestische tussenwand Winea Sinus van 120 centimeter hoog zorgt voor de nodige rust tussen de twee werkplekken. “Een speciaal voor Deltares ontwikkelde vergadertafel in de TETRA-vorm is de slagroom op de taart”, aldus WINI Kantoordesign.

Begin mei zullen de eerste 240 werkplekken van de geplande zeshonderd werkplekken geplaatst worden.

12-03-2013 8:00

U dacht dat er alleen maar slecht nieuws te melden was over de interieurbranche? Ten onrechte. Want er bereiken ook wel degelijk positieve berichten de redactie van Inside Information. Neem het persbericht van de Duitse kantoormeubelfabrikant Assmann. Het bedrijf meldt een groei te hebben doorgemaakt over het voorbije boekjaar.

Assmann boekte in 2012 een omzet van 74,5 miljoen euro. Daarbij bleef het bedrijf weliswaar licht achter bij de eigen verwachtingen, maar werd er niettemin een groei van 2,3 procent geboekt.

Assmann had verwacht een omzet van rond de 76 miljoen euro te bereiken, maar door de zwakke maanden oktober en november bleef deze srtreefomzet net buiten bereik. Niettemin betoont topman Bernd Menke zich tevreden. "We zullen onze marktpositie komend jaar verdedigen en waar mogelijk verder uitbouwen. De aanvragen uit de sectoren Industrie en Dienstverlening geven reden tot optimisme."

Om optimaal te kunnen presteren zal Assmann de komende tijd gaan investeren in de productiemiddelen. "Dat we deze investeringen zonder hulp van buitenaf kunnen doen, heeft te maken met onze bedrijfscultuur, die gericht is op continuïtiet", stelt Dirk Assmann, die samen met Menke leiding geeft aan het bedrijf.

Assmann is ook actief in Nederland. Het bedrijf opereert vanuit een vestiging in Nieuw-Vennep.
  

12-03-2013 8:00

Gispen en Avarte China zijn een samenwerking aangegaan waarbij Avarte het exclusieve dealerschap van Gispen producten heeft verworven. Circa 30 dealers in China zullen in de toekomt Gispen producten gaan verkopen. Het gaat hierbij om zowel werk- als woonproducten.

De lancering van de samenwerking zal plaatsvinden op 19 april in de Avarte showroom in Shanghai. De contracten zullen worden getekend in aanwezigheid van de Chinese Gispen dealers en prominente gasten als de heer Peter Potman (Consul-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden te Shanghai), Joyce Bijl (Bestuurslid Chamber of Commerce China Benelux) en de ontwerpers Michael Young en Richard Hutten alsmede de directies van Gispen en Avarte.

Als onderdeel van de lancering zal op 20 april de 80ste verjaardag van Avarte ontwerper Yrjo Kukkapuro in de Tongji Universiteit in Shanghai worden gevierd.  Algemeen directeur Peter Veer van Gispen is content met de samenwerking: “Gispen heeft altijd aangegeven de aanwezigheid in China vooral te willen benutten voor expansie in China en de rest van Azië. Hier ligt het zwaartepunt van de wereldeconomie en daar zijn we nu in één keer uitstekend vertegenwoordigd.”

11-03-2013 8:00

Slecht nieuws uit het noorden. Zwartwoud is failliet. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Het bankroet van de fabrikant van projectmeubilair komt voor bestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten "volkomen onverwacht".

"Het bedrijf had een slap jaar achter de rug", zegt Kuiper in de krant. "Maar de fabriek ligt momenteel vol. Het had mooie orders van de ABN/AMRO en een ziekenhuis. Kennelijk is die opleving te laat gekomen." Volgens Kuiper telde het bedrijf 50 tot 60 werknemers.

Als curator is René Luinstra aangesteld. Volgens Luinstra is er een grote kans op een doorstart van Zwartwoud.  De curator is in onderhandeling met overnamekandidaten. 

11-03-2013 7:00

Onlangs vond de onderwijsbeurs NOT plaats. Natuurlijk was er ook veel aandacht voor onderwijsmeubilair. Hoe staat het met de innovatie op dit gebied? Speciaal voor Inside Information blikt Frank Straus van Vanerum terug op NOT 2013.

De beursorganisatie van NOT 2013 liet er geen gras over groeien. Innovatie in het onderwijs is het thema van deze editie en dat werd in alle communicatie benadrukt. Deelnemers moesten zo vernieuwend mogelijk zijn en daar de focus op leggen. Verschillende innovatieroutes werden uitgestippeld die de hipste producten of diensten op de beurs toonden. Maar hoe innoveer je als meubelleverancier? Een stoel blijft een stoel, zou je zeggen, terwijl er aan een tafel ook weinig te vernieuwen valt. Een rondgang door hal 7, de plek waar de belangrijke spelers in onderwijsmeubilair waren verzameld, bewees het tegendeel.

Als eerste viel het kleurgebruik op. Veel leveranciers kozen voor pasteltinten die een klaslokaal een moderner tintje geven. Ergonomie is al lange tijd een belangrijk element. Uiteraard voldoen alle meubels inmiddels aan de normen. Vernieuwingen op dit gebied bestaan met name uit de gebruikte materialen. Nieuwe duurzame kunststoffen spelen een belangrijke rol daarin.

Qua vormgeving sprong Vanerum eruit. Dat vonden we niet alleen zelf, maar ook de beursorganisatie. De Opti+ Cruzer, een verrijdbare stoel met geïntegreerd werkblad, werd als enige meubilair genomineerd voor de publieksprijs onderwijsinnovatie en opgenomen in de innovatieroute. Niet genomineerd, maar wel veel aandacht trok de Lighthouse.
Dit meubel is nog het best te omschrijven als een stevige poef met een projector onder de zitting. Het beeld wordt op de grond geprojecteerd, zodat leerlingen op de grond kunnen spelen en werken, terwijl de leerkracht erbij kan blijven zitten. Innovatie in de klas in optima forma.

Alle grote leveranciers waren aanwezig tijdens NOT 2013. Een must volgens de meesten, maar de economische situatie drukt voelbaar en soms zelfs zichtbaar op verschillende spelers. Enkele partijen ontbraken, of waren na een doorstart weer aanwezig. Veel stands waren ingetogen of kleiner. Gelukkig is onze stand altijd al strak en zonder al te veel toeters en bellen ingericht, waardoor we niet mee hoefden te doen aan deze neerwaartse trend. Maar natuurlijk merken wij ook dat de markt is veranderd. Beslissingstrajecten zijn langer, marges staan onder druk en de aankoop wordt vaker een jaartje uitgesteld. Dit jaar zal nog lastig worden, en ik vrees dat verschillende collega’s het zwaar krijgen. Maar ik verwacht zeker in 2014 voorzichtig herstel. Tot die tijd is het zaak te blijven innoveren, maar daar niet in door te slaan. Wij maken innovatie concreet en toepasbaar, waardoor scholen zichzelf daadwerkelijk en praktisch kunnen verbeteren. Zo lang we daar nog een belangrijke rol in spelen, zien we de toekomst zeer positief tegemoet.

07-03-2013 9:13

Keijsers neemt Interior by uit Venlo over. Interior by maakt interieurs op maat voor bedrijven, overheden en particulieren. Door de economische crisis slaagde het bedrijf er niet meer in om als zelfstandige onderneming te blijven bestaan. Keijsers interior projects neemt de lopende projecten over en onderzoekt daarnaast welke personeelsleden worden overgenomen.

Directeur Chantal van Kessel van Interior by: "Het is goed nieuws dat we door de medewerking van Keijsers en de curator de dienstverlening aan onze klanten kunnen garanderen. De capaciteit en kwaliteit van de productie van Keijsers geeft mij de mogelijkheid om me nog meer te richten op de dienstverlening aan klanten. We gaan ons maximaal inspannen om ervoor te zorgen dat de medewerkers van Interior by bij Keijsers of elders aan de slag kunnen.”

Voor Keijsers interior projects uit het Limburgse Horst aan de Maas is Interior by een interessante partij. Directeur Ton van der Velden hierover: "Net als Keijsers, richt Interior by zich op projecten waar topkwaliteit van het produkt en de dienstverlening de standaard is. Interior by is echter actief in marktsegmenten waar Keijsers tot nu toe beperkt vertegenwoordigd was. Onze filosofie is dat wij significante toegevoegde waarde moeten leveren aan onze klanten, tegen een redelijke prijs. Bij Keijsers noemen we dit 'Co-creation'. Interior by doet hetzelfde."

Binnen Keijsers zal Interior by als aparte business unit opereren, geleid door Chantal van Kessel. De precieze invulling hiervan zal in de komende weken bepaald worden. Van der Velden: "Chantal van Kessel is een ras-onderneemster, die ook binnen Keijsers succesvol zal zijn. Wij zien veel kansen door de combinatie van kwaliteiten van Interior by en Keijsers. Het is mooi dat we op deze manier Interior by kunnen laten voortbestaan."

www.keijsers.nl

06-03-2013 15:00

De Wiesner-Hager bureaustoel Poi is bekroond met een Reddot award 2013. De noviteit van Wiesner-Hager verenigt design met bedieningsgemak en ergonomisch zitten.

De nieuwe bureaustoel is exact af te stemmen op de lichaamsmaten van de gebruiker. De veerkrachtsnelregeling aan de zijkant maakt het mogelijk om de tegendruk van de rugleuning eenvoudig aan het lichaamsgewicht aan te passen. Bovendien biedt de nieuwe generatie van het synchroonmechaniek een fijn op elkaar afgestemde beweging van zitting en rugleuning. De zitdiepte kan met behulp van de schuifzitting horizontaal worden versteld. In samenspel met de in hoogte verstelbare lumbaalsteun, de traploze zithoogteverstelling en de meerdimensionale armlegger kan de stoel daardoor perfect op de lichaamslengte worden afgestemd.

De stoelfamilie wordt gecompleteerd door een conferentiestoel. De bureaustoelvariant is vanaf midden 2013 ook volgens de eisen van de NPR-normering leverbaar.

www.wiesner-hager.com

05-03-2013 11:00

Kembo introduceert binnenkort een nieuwe meubellijn: het Alpha Desking Programme. De presentatie vindt plaats op 14 maart in de nieuwe Kembo-showroom in Oostzaan.

Ter gelegenheid van de introductie van de lijn Alpha zullen presentaties verzorgd worden door Kembo-directeur Cees Bruin en Art Director Khodi Feiz.
 

04-03-2013 8:00

Om de verdere internationale expansie vorm te geven wordt de verkooporganisatie bij inrichter Ahrend opgesplitst in de thuismarkt Benelux en Internationaal. In het kader hiervan maakt Ahrend de benoemingen bekend van Peter-Paul Hendrikx (1967) als Managing Director International en Robin Goemans (1977) als Managing Director Benelux per 1 april 2013.


Peter-Paul Hendrikx (boven) is tot op heden Managing Director voor Ahrend in Nederland. Robin Goemans komt over van Veenman (Xerox Company) waar hij sinds 2008 Director Sales, Operations & Service was.

03-03-2013 8:00

Lensvelt weet de opmerkzaamheid weer eens op zich te richten. bekijk de volgende aankondiging:


Het betreft een aankondiging van een nieuwe lijn producten die gemaakt zijn in nauwe samenwerkinh met Studio Job: elementen uit de gemeenschappelijke meubelserie zijn in goud 'gedipt'. Het resultaat wordt gepresenteerd tijdens de meubelbeurs in Milaan, in het Museum of Science and Technology.

01-03-2013 9:15

Tijdens de Salone del Mobile 2013 in Milaan introduceert Gispen nieuwe producten voor de woon- en werkomgeving. De presentatie maakt deel uit van het Temporary Museum For New Design in Superstudio Piu. Het betreft producten van een zestal designers, te weten de nieuwe TST sofa en stoel van designer Michael Young, de Longdrink Serie, glaswerk ontworpen door Richard Hutten en eveneens van diens hand: de Fotomuseum Tafel en Fotomuseum Lamp, die speciaal ontworpen is voor de nieuwe entree van het Fotomuseum in Rotterdam.

Verder de Hold On serie van Xavier Lust: een collectie van gelakt stalen modules die - op basis van hun afmetingen - werkbladen, consoletafels of planken kunnen worden. De modules zijn makkelijk te bevestigen aan elk type muur dankzij verticale steunen op de grond.

En tot slot Contour en Merge, een nieuwe lijn stalen accessoires door Robert Bronwasser en de Outline, een stoere lamp van ontwerper Peter van de Water. Daarnaast presenteert Gispen een vernieuwend lichtconcept van Dydell: de LED-Lichtbol, geïntegreerdin de aanwezige Gispen Thunderballs en Slingerlampen. Via de control-unit of smartphone app zijn is het creëren, variëren en dimmen van kleuren en sferen eenvoudig te regelen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >