Nieuws


28-12-2012 9:29

Gispen is genomineerd voor de Nationale TV Succes Award 2012. Het bedrijf dingt mee naar de titel ‘meest succesvolle ondernemer van Nederland’.

Als het Gispen lukt om in de week van 23 december 2012 tot en met 1 januari 2013 de meeste stemmen binnen te halen, wint het niet alleen deze Award, maar ook een geldbedrag van 20.000 euro. Wanneer Gispen wint, dan schenkt het dit bedrag aan het Nationaal Fonds Kinderhulp.

Stemmen kan via SMS: Succesfactor 283 naar 4422 (regulier sms-tarief, geen extra servicekosten).

Het programma de Succesfactor laat alle elementen zien die met succes te maken hebben. Wat is succes? Waarom heeft de een meer succes dan de ander? Kun je succesvoller worden én hoe? De presentatie is in handen van Bert Kuizenga en Annemarie Brüning. Het programma is elke zondag om 12.50 uur te zien op RTL 7.
 

24-12-2012 12:29

De Opti+ Cruzer van Vanerum is een verrijdbare stoel met draaibaar schrijftablet, voorzien van een tassenhouder. Dit nieuwe product is genomineerd voor de publieksprijs van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2013: 'Innovatie in onderwijs'. Het is het enige meubilair dat de selectie heeft gehaald. Op woensdag 23 januari wordt deze publieksprijs uitgereikt.

"De Opti+ Cruzer speelt in op nieuwe leeromgevingen waarbij de focus ligt op competentie-ontwikkelend onderwijs. De mobiele werkplek met schrijftablet is eenvoudig en geruisloos verplaatsbaar en bevordert de onderlinge communicatie, maakt groepswerk makkelijker en is flexibel te richten naar het bord en/of de leraar", aldus Vanerum.

Op NOT 2013 zijn drie innovatieroutes uitgestippeld: een PO-, VO- en MBO-route. Hierin zijn alle innovatieve highlights opgenomen, zodat deelnemers in korte tijd alle innovaties kunnen ervaren. De Opti+ Cruzer is in twee van de routes opgenomen; die voor het VO en het MBO. Het publiek kan tot dinsdag 22 januari stemmen via de site van NOT 2013. De winnaar wordt woensdag op de beursvloer bekendgemaakt.

"De Opti+ Cruzer stimuleert met zijn verrijdbare onderstel en comfortabele stoel beweging en interactie. Op het ruime schrijfttablet in A3-formaat is zowel papier als digitale apparatuur goed te gebruiken. Het schrijftablet is draaibaar, zodat men eenvoudig kan gaan zitten en de gewenste zithouding kan aannemen. Onderaan is een opbergruimte voor een tas of een rugzak. De werkplek is geruisloos te verplaatsen, zodat andere leerlingen niet worden gestoord als een groepje van opstelling verandert", aldus Vanerum.De gebruikte materialen zijn gekozen op basis van ergonomie, onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid. De zitschaal uit polypropyleen zorgt voor het ergonomische zitcomfort. De Opti+ Cruzer is demonteerbaar en voorzien van herbruikbare materialen en onderdelen. Vanerum: "Met zijn compacte vloeroppervlakte is de stoel ideaal voor krappe klaslokalen of voor het vergroten van de vrij beschikbare ruimte in de klas. Geïntegreerde wielen stimuleren beweging en samenwerking. Zo hebben leraren meer mogelijkheden om de ruimte en het onderwijs in te delen naargelang de behoeften."
 

20-12-2012 9:00

Tijdens de Vakbeurs Facilitair, die van 16 tot en met 18 januari 2013 in de Brabanthallen in Den Bosch wordt gehouden, introduceert Ahrend haar nieuwe meubellijn Ahrend Team_Up (ontworpen door Marck Haans) met het nieuwe blad de Monotop. Door zijn modulaire opbouw faciliteert het alle manieren van Het Nieuwe Werken. Daarnaast wordt Ahrend Unit (ontworpen door Paul Linse) geïntroduceerd. Dit product complementeert het soft-seatingassortiment van Ahrend.

Team_Up voldoet volgens Ahrend aan strenge normen en kan eenvoudig en ruim worden versteld. Het product beschikt over individuele werkhoogteverstelling (mechanisch of elektrisch). Dit heeft als voordeel dat men zowel zittend als staand kan werken. De modulaire opbouw van Ahrend Team_Up maakt snel schakelen mogelijk. Van solo- naar duo-werkplek en elke gewenste veelvoud. De verbindende panelen (50 of 80 mm dik) van Ahrend Team_Up zijn kenmerkend voor de bijzondere uitstraling. Zij dempen het omgevingsgeluid en maken alle kabels en aansluitingen onzichtbaar. De hoogte van deze panelen varieert: 93, 118 en 143 cm. De hoogste uitvoering schept visuele rust en maakt geconcentreerd en staand werken mogelijk. De lage pootwanden zijn afgestemd op teamwork en overleg. De middelhoge pootwanden zijn er voor de afwisseling tussen concentratie en communicatie. Ahrend Team_Up is éénvoudig aan te passen aan individuele wensen. Zo kunnen de zijpanelen worden bekleed met geperforeerd staal, houtprint of stof. Met Team_Up kunnen allerlei werkvormen binnen Het Nieuwe Werken goed worden ondersteund en maakt werkomgevingen weer ‘humanising’, aldus Ahrend.Naar de beste Ahrend-traditie is Team_Up een duurzaam product. Door slimme engineering heeft Team_Up minder onderdelen, een lager gewicht en een lage CO2-footprint. Ontwerper Marck Haans licht toe: “Het modulaire meubelsysteem Ahrend Team_Up is breed inzetbaar en ondersteunt alle vormen van Het Nieuwe Werken. Design, kleuren en materialen zorgen voor een aangename en positieve uitstraling. Die vertaalt zich in werkplezier en productiviteit. Ahrend Team_Up is het resultaat van intensief overleg met architecten, facility managers en gebruikers. Die nauwe samenwerking is terug te vinden in de naam.”

De bladen kunnen worden uitgevoerd met de nieuwe naadloze Ahrend Monotop (laseredge technology) bladen. Met de zogenoemde laseredge-technologie worden bureau- en tafelbladen veel netter en duurzamer afgewerkt. De randen worden door een laserstraal strak tegen het kernmateriaal zoals spaanplaat aangesmolten, zonder zichtbare naad. Dit leidt niet alleen tot een esthetisch aantrekkelijker product, maar ook tot een waterbestendige verbinding, die voorkomt dat vocht doordringt in de vezelplaat, waardoor het zou kunnen uitzetten.

Naast de Ahrend Team_Up wordt op de Vakbeurs Facilitair de Ahrend Unit geïntroduceerd. De Ahrend Unit werd ontworpen door Paul Linse. Dit nieuwe soft-seatingproduct bestaat uit drie modulaire elementen waarmee talloze vormen en opstellingen kunnen worden gemaakt. Ahrend Unit past naadloos binnen het soft-seatingassortiment, waartoe ook de zeer succesvolle Ahrend Loungescape en Ahrend 750 Lounge behoren. Ahrend Unit leent zich bij uitstek voor informele meetings.

Paul Linse over Ahrend Unit: “Een steeds groter deel van ons leven speelt zich af in openbare ruimten. Op die plaatsen wil je niet alleen comfort en veiligheid, maar ook ‘quality time’. Mijn designfilosofie is gebaseerd op eenvoud, overzichtelijkheid en transparantie: wat moet waar, en waarom? Met andere woorden, eerst kijken waarvoor een ruimte bedoeld is.”


 

20-12-2012 8:30

Op de Vakbeurs Facilitair van 16 tot en met 18 januari 2013 in de Brabanthallen in Den Bosch, introduceert Gispen twee innovatieve meubellijnen. De Gispen CubiC en de Gispen Lounge/Ellen. In beide lijnen komen volgens Gispen duurzaamheid en Het Nieuwe Werken samen.

Gispen CubiC is de nieuwe werkplek die speciaal is ontworpen om de vele vormen van Het Nieuwe Werken in de praktijk ook echt mogelijk te maken. Of het nu gaat om flexwerken, geconcentreerd werken of samenwerken. Elke activiteit biedt de juiste balans in communicatie en concentratie. De kracht zit in de vele mogelijkheden zonder dat de uniforme uitstraling verloren gaat.
 De lijn Gispen Lounge/Ellen is speciaal ontwikkeld voor Het Nieuwe Werken in samenwerking met architect Ellen Sander. Werken en overleggen tegelijkertijd in een geborgen omgeving. Openheid en privacy komen samen. Een luxe ‘aanlandwerkplek’ voor comfortabel ontmoeten en informeel overleg. In deze lijn is gebruik gemaakt van duurzame materialen. Denk aan composteerbaar leer, gerecyclede materialen, herwinbare grondstoffen zoals bamboe en de kracht van staal.

 


Op de Vakbeurs Facilitair vindt u Gispen in hal 1, standnummer 1.062. Men kan gratis toegangsbewijzen ontvangen door zich te registreren via de website www.gispen.nl .

17-12-2012 8:30

Ray Eames vormde een hecht team met haar echtgenoot Charles Eames en die samenwerking leidde tot enkele van de belangrijkste meubelontwerpen uit de designgeschiedenis.Op 15 december 2012 zou Ray 100 jaar zijn geworden.Ter ere van de ontwerpster, die in '88 overleed, nam Vitra dit weekend op de Vitra Campus in Weil am Rhein de Ray-Eames-straat in gebruik.Bovendien presenteert het Vitra Design Museum de onlangs verworven, legendarische Plywood-sculptuur van Charles en Ray Eames uit 1943.

De Ray-Eames-straat kruist symbolisch de Charles-Eames-straat en leidt naar het VitraHaus.Met de ingebruikname van deze straat wordt op de Vitra Campus naast Charles Eames, George Nelson en Verner Panton nog een belangrijke persoonlijkheid uit de designgeschiedenis herdacht en gehuldigd.

Het Amerikaanse ontwerpersechtpaar Charles en Ray Eames heeft een buitengewoon en zeer gevarieerd oeuvre achtergelaten, dat van uitzonderlijk belang is voor de ontwikkeling van het design.Charles en Ray Eames zijn eveneens nauw verbonden met de geschiedenis van Vitra.In 1953 ontdekte Willi Fehlbaum, de stichter van het familiebedrijf Vitra, tijdens een reis door de Verenigde Staten een stoel uit de Plywood Group van Charles en Ray Eames.Hij was erg onder de indruk van de technische precisie en de organische vormgeving en vroeg een licentie aan om de ontwerpen te kunnen produceren voor Europa.Vier jaar later, in 1957, leverde Vitra de eerste Eames-meubelen, en tot vandaag is het bedrijf de exclusieve verdeler van de ontwerpen van Charles en Ray Eames in Europa en het Midden-Oosten.

Door de jaren heen gingen de families Eames en Fehlbaum steeds nauwer samenwerken en werden ze goede vrienden.Na de dood van Ray Eames in 1988 werd het grootste deel van de driedimensionale erfenis van het Eames Office ondergebracht in de collectie van het Vitra Design Museum. De grote overzichtstentoonstelling 'De Wereld van Charles en Ray Eames' werd in 1997 geopend in het Vitra Design Museum en reisde daarna de wereld rond.

Ray Eames, die in 1912 geboren werd in Sacramento, California, studeerde in de jaren 1930 in New York bij de Duitse kunstenaar Hans Hofmann.Met haar kennis van de beeldende kunst en haar zin voor vormen, kleur en verhoudingen vulde ze het analytische en technische denken van de architect Charles Eames goed aan.Uit de combinatie van hun beider talenten is een uitzonderlijk oeuvre ontstaan, dat een belangrijke stempel heeft gedrukt op het design van de 20e eeuw.De samenwerking van Charles en Ray Eames begon in 1940, toen ze elkaar leerden kennen aan de Cranbrook Academy of Art.Na hun huwelijk trok het echtpaar in 1941 naar Los Angeles en richtten ze daar samen een bureau op.

Een van hun eerste werken ontstond uit experimenten met multiplex, dat ze driedimensionaal vervormden. Zo creëerden ze innovatieve producten, zoals beenspalken voor het Amerikaanse leger, maar ook organisch gevormde sculpturen en ten slotte in het midden van de jaren 1940 de Plywood Group.In de decennia daarna volgden toonaangevende meubelontwerpen zoals de Eames Plastic Chairs, de Eames Lounge Chair en de Aluminium Chair Group.Met hun eigen huis, het Eames House (1949), bouwden ze een sleutelwerk in de na-oorlogse architectuur.

Hun oeuvre bestaat bovendien nog uit tentoonstellingen, films, speelgoed, foto’s en grafische werken, die één voor één van groot belang zijn voor de designgeschiedenis.Hun samenwerking eindigde in 1978 met de dood van Charles.Ray Eames stierf – tot op de dag precies – tien jaar later.

15-12-2012 8:00

Passend in de groeistrategie heeft importeur Mikomax per 1 januari 2013 het exclusieve importschap voor Nederland van Bejot bureau- en projectstoelen op zich genomen. "De distributie en ondersteuning van Bejot-producten is hiermee voor de Benelux landen gewaarborgd."

Bejot kantoor- en projectstoelen zijn naast de Poolse thuismarkt in Europa meer en meer gevraagd. Om de expansie verder te optimaliseren is voor de Benelux-landen gekozen om de volledige distributie in handen te geven van Mikomax. Onlangs is hiervoor een exclusieve distributie overeenkomst getekend tussen fabrikant Bejot en distributeur Mikomax Nederland.

"Ergonomische bureau- en projectstoelen van het merk Bejot beschikken altijd over de eigen Bejot-signatuur. Vanuit samenwerking met Europese designers worden steeds weer onderscheidende zitoplossingen ontwikkeld en geproduceerd, kwalitatief hoogwaardig en altijd met een aantrekkelijke prijsstelling."

De kantoor- en projectstoelen van Bejot maakten reeds langere tijd deel uit van het Mikomax-assortiment. "De ervaringen met het product zijn dermate positief dat de toekomst van Bejot in de Benelux-landen met veel vertrouwen tegemoet wordt gezien."

12-12-2012 16:00

Door een nieuwe positionering in de Benelux wil de Europese fabrikant van kantoormeubilair EFG haar marktaandeel vergroten in West Europa. Een woordvoerder van EFG geeft aan dat ze een leidende positie in Scandinavië hebben en bezig te zijn om hun positie te versterken in de rest van Europa. EFG heeft vestigingen in zes landen - Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Het verkopen aan andere markten worden verzorgd door EFG International op het hoofdkantoor in Tranås. De nieuwe Area Manager van Benelux, Theresa Lemckert is gesitueerd in Nederland per oktober dit jaar.

De visie van EFG is om met de meest inspirerende, functionele en duurzame oplossingen een toonaangevende leverancier van Noord-Europa te zijn. Voor kantoormeubilair en meubilair voor openbare ruimtes. Ze willen dit bereiken middels duurzame bronnen, effectieve processen en oprechte relaties.

EFG heeft een uitgebreid assortiment meubilair. Met hun nieuwste collecties ontwerpen ze meubilair geschikt voor Het Nieuwe Werken. Flexibele vergaderplekken met ingebouwd technologie, sta/zit werkplekken - voor ergonomisch werken, actieve bureau- en vergaderstoelen en ontspanningsplekken met inlogmogelijkheden.

De meerderheid van de meer dan 2.000 volledige werkplekken die elke week geleverd worden, zijn vervaardigd in overeenstemming met een vaste order voor producten uit het standaard assortiment. EFG ontwerpt en produceert ook op maat gemaakte meubels voor unieke projecten. Of, wat vaak gebeurt, het aan te passen van onze bestaande meubels voor speciale wensen zoals vorm, maat, kleur en/of materiaal. EFG produceert en werkt duurzaam. Alle producten volgen de Europese Normen. De definitie van duurzame ontwikkeling wordt weerspiegeld in de volgende EFG- milieudoelstellingen:

- Zo min mogelijk invloed op het klimaat.
- Streven om hernieuwbare grondstoffen te gebruiken.
- Energieverbruik minimaliseren tijdens de productie en het transport.
- Levensduur aanpak bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Gedetailleerde milieudoelstellingen worden samengesteld door elke eenheid binnen EFG.

12-12-2012 15:00

In 1995 begon Intop op de zolderkamer met de ontwikkeling van private label kantoorartikelen en groeide uit tot merkdistributeur binnen verschillende disciplines in het retailkanaal. Maar na een jaar van diverse tegenvallers heeft Intop Europe BV besloten de bedrijfsactiviteiten stop te zetten.

Algemeen directeur Roelof Langius: “Het begon dit jaar fout met het faillissement van een bekende groothandel uit Den Bosch. Een poging om met een kleiner team verder te gaan kostte meer tijd en geld dan was voorzien. De markt van de commodity kantoorproducten bleef dalen en we dachten het omslagpunt bereikt te hebben rond de zomervakantie. In deze periode kregen we door groei met NeXtime en de Security producten weer positieve resultaten. Tegelijkertijd ontstond er een probleem bij onze deelneming in 3D Tradelink BV en werden we genoodzaakt dit belang af te schrijven. Helaas bleek de financiële wereld, beïnvloed door de negatieve stemming in de markt, geen vertrouwen meer te hebben in de groei van Intop Europe BV. Hierdoor ontstonden problemen met de inkoop en stegen de backorders. Na diverse acties te hebben ondernomen, waaronder mislukte fusiebesprekingen, vinden we het nu onverantwoord om op deze manier verder te gaan.”

“We hebben samen met een fantastisch team medewerkers een goede naam opgebouwd in de markt. Hierop moet je zuinig zijn. We kunnen terugkijken op 20 mooie jaren met diverse innovaties van unieke producten en concepten. Verdergaan zou deze goede reputatie beschadigen en wellicht ook leveranciers in problemen brengen. Dit vind ik niet wenselijk en daarom heb ik met het team de moeilijke beslissing genomen om te stoppen. Graag bedanken we alle klanten, collega's en relaties voor deze 20 mooie jaren. De komende dagen gaan we ons bezig houden met de afronding en ons beraden op een nieuwe toekomst.”

10-12-2012 17:00

In de moderne werkomgevingen wordt ergonomisch verantwoord meubilair steeds meer verruild voor lekkere loungebanken. Dat staat te lezen in de nieuwste uitgave van het vaktijdschrift Inside Information. “Bij het zitten op kantoor gaat het klaarblijkelijk niet meer alleen om de beste ergonomische houding”, aldus hoofdredacteur Henk-Jan Hoekjen. “Bij de nieuwe zittrend ‘soft seating’ gaat het erom in een zo ongedwongen mogelijke omgeving zo informeel mogelijk te werken.” De gevolgen voor het menselijk lichaam blijven vooralsnog onduidelijk.

‘Soft seating’ is één van dé nieuw modewoorden in de wereld van de projectinrichting. Hiermee wordt verwezen naar de trend om de ‘gewone’ bureauwerkplek af te wisselen met allerlei loungeachtige configuraties van zachte banken in veelal kleurrijke stoffen. “De gedachte achter dit ‘zachte zitten’ is voor de hand liggend”, aldus Henk-Jan Hoekjen. “Wanneer het bieden van mogelijkheden tot communicatie dé functie is van het kantoor en wanneer PC’s steeds meer ingeruild worden voor I-Pad achtige oplossingen, dan ligt de ideale kantooroplossing voor de hand: lage kleurrijke hangbanken, waar medewerkers op een quasi-informele manier met elkaar kunnen overleggen.” Pleitbezorgers van ‘soft seating’ wijzen er daarnaast op dat de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt geen genoegen neemt met de weinig flexibele ‘ergonomische werkplekken’ die tot voor kort usance waren in het gemiddelde kantoor. Hoekjen: “Wie op termijn verzekerd wil zijn van gekwalificeerd personeel, doet er naar verluidt dus verstandig aan te investeren in hangbanken en ander veelkleurig loungemeubilair.”

Het zachte zitten is niet alleen gericht op jongeren. Ook oudere werknemers mogen naar hartenlust gebruik maken van de informele zitjes die dezer dagen in toenemende mate worden toegepast in de werkruimte. Maar anders dan de jongeren, kunnen de ouderen zich misschien nog herinneren dat ‘zitten’ en ‘ergonomie’ ooit onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Hoekjen: “Tot omstreeks 2006 maakte een zitoplossing in het kantoor geen enkele kans op marktsucces wanneer deze niet was ontwikkeld op basis van de laatste antropometrische gegevens, wanneer deze niet een actieve bijdrage leverde aan de gezondheid van medewerkers en wanneer het product niet met een hele serie knoppen en hendels feilloos aan te passen was op het lichaam van de individuele gebruiker.” Tegenwoordig is dat dus anders.

Volgens de hoofdredacteur van Inside Information is de verminderde aandacht voor ergonomie begrijpelijk. “Want de aard van het kantoorwerk verandert. Eén van de adagia van Het Nieuwe Werken is dat de werkruimte tegenwoordig flexibel wordt gebruikt. Waar medewerkers in het traditionele kantoor nog 40 uur per week op hun vaste werkplek doorbrachten – hetgeen de noodzaak van een goede bureaustoel evident maakte – is de moderne kantoorwerker voortdurend onderweg.”

Niettemin is de stilte over het ergonomische aspect van de zachte banken volgens Hoekjen ‘oorverdovend’. “Ik ben niet de enige die zich afvraagt hoe het kan, dat dezelfde
meubelaanbieders die nog geen 10 jaar geleden alles op alles zetten om potentiële klanten te overtuigen van het grote gevaar van Repetitive Strain Injuries (RSI) nu producten op de markt brengen die in geen enkel opzicht een bijdrage leveren aan het voorkomen van RSI-achtige klachten.”

“We kunnen gevoeglijk aannemen dat het gevaar van RSI in de jaren rond de millenniumwisseling ietwat overdreven werd”, analyseert Hoekjen. “Angst is tenslotte vaak een prima marketinginstrument. Maar tegelijkertijd kunnen we niet ontkennen dat er wel degelijk een reële basis was voor het ergonomieargument: tal van kantoorwerkers hebben kortere of langere tijd last gehad van serieuze pijnklachten aan pols, schouders en nek. En dat gevaar dreigt nu wellicht weer.” Hoekjen wijst daarbij onder meer op het groeiende arsenaal thuiswerkers én op al die mensen die zichzelf niet de tijd gunnen om van werkplek te wisselen en die het concentratiewerk dus ook maar eventjes op de loungebank uitvoeren. “Met het oog op dit type gedrag is de vraag actueel of de vele loungeachtige oplossingen in het moderne kantoor over enkele jaren niet tot een nieuwe hausse aan lichamelijke klachten zal gaan leiden, vergelijkbaar met de RSI- epidemie van zo’n 10 jaar geleden. We weten allemaal dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Zou dit ook voor zachte banken gelden?”

 

Een typisch voorbeeld van ‘soft seating’ in het eigentijdse kantoor. (Foto: Brunner)


De laatste editie van vaktijdschrift Inside Information in jaargang 2012 verschijnt dinsdag 11 december. ‘Zitmeubilair’ is het thema en naast (product)nieuws is er aandacht voor de volgende onderwerpen:
 

 • Turbulente tijden bij Thonet. Het zijn in meerdere opzichten turbulente tijden voor de Duitse fabrikant Thonet. Enerzijds werd na jaren de samenwerking opgezegd met het Nederlandse Thonet BV, hetgeen laatstgenoemde organisatie failliet deed gaan. Maar anderzijds presenteerde het bedrijf recentelijk weer een aantal nieuwe producten, bedoeld voor in het woon- en projectbereik. Een gesprek met een aantal betrokkenen.
 • Kleurrijke dienstverlening. Buro Bogaarts heeft de nieuwe kantooromgeving ontworpen voor het gemeentehuis in Neder-Betuwe. “We hebben de ideeën en concepten voor het interieur laten aansluiten bij de vernieuwde aanpak van dienstverlening en het Organisatie Gericht Huisvesten.”
 • Incradible: duurzame concepten voor de iPhone-generatie. “Incradible wil de nieuwe generatie gebruikers bedienen met een vormtaal, die aansluit bij hun belevingswereld en tools. Een vormtaal die daarnaast inspeelt op een nieuwe manier van werken. Duurzaamheid gecombineerd met warme, onorthodoxe materialen en een uitgekiende distributie voor lagere eindprijzen.”
 • Gelaagde geschiedenis. In het wereldberoemde paleis Versailles, ooit het onderkomen van Zonnekoning Lodewijk de Veertiende, is onlangs een nieuwe geschiedenisgalerij gerealiseerd. “De hedendaagse interventie geeft de architecturale geschiedenis van het kasteel een nieuwe dimensie”, zegt materiaalfabrikant DuPont, nauw betrokken bij het bijzondere project.
 • Kernbegrip: samenwerken. Land- en tuinbouwcoöperatie Agrifirm nam deze zomer een nieuw hoofdkantoor in gebruik. Het door Bureau B + O Architecten ontworpen kantoor in Apeldoorn biedt plaats aan bijna driehonderd medewerkers. Het werd ingericht op basis van Het Nieuwe Werken. “Maar dan wel een variant die past bij Agrifirm”, vertelt architect Pieter Brink.
 • Een bureaustoel mag mooi zijn. Weg met de zitmachine, lang leve de strak ontworpen bureaustoel. Dat is zo ongeveer het motto van aanbieders van bureaustoelen dezer dagen. Hun producten zijn vrijwel zonder uitzondering uitgerust met zo min mogelijk bedieningsmogelijkheden. De gezondheid van gebruikers blijft niettemin een belangrijk aandachtspunt. Overzicht van een aantal zittrends in het kantoor.
 • Van More to Less. Hij heeft het aanstekelijke enthousiasme van een kind in een snoepwinkel. Als Stefan de Beer vertelt over de ‘skeletstoel’, vertelt alles aan hem mee. Zijn ogen, mimiek en armen ondersteunen het verhaal, dat de klassieke kenmerken heeft van een jongensboek.
 • Dag en nacht een topproject. Afgelopen voorjaar werd het nieuwe hoofdkantoor van energiebedrijf Eneco in Rotterdam Alexander in gebruik genomen. Het interieur is ontworpen door Hofman Dujardin Architecten, in samenwerking met Fokkema&Partners. De verlichting speelt een belangrijke rol in het interieur. Enerzijds is er door een groot atrium sprake van volop daglichtinval. Maar het kunstlicht mag er ook zijn.
 • Goddelijke inspiratie. Johan Huibers volgde zijn droom, gesterkt door een vast geloof. Het resulteerde in een uniek project: een exacte replica van de Ark van Noach. Verslag over een wel heel bijzonder project.
 • Een nieuwe gastvrijheid. Interieurkenners Françoise Bronner en Kitty de Groot besteden aandacht aan de trends op het gebied van hospitaility. Hiertoe bezochten zij vijf bijzondere hotels.
 • Back to school! De wereld van huisvesting en inrichting is volop in beweging. Economische, technologische, sociaal-maatschappelijke en organisatorische ontwikkelingen dwingen ons tot aanpassing. Het Nieuwe Werken, de malaise in de vastgoedsector en de financiële crises zijn van grote invloed op zowel werknemers als werkgevers in de sector. Deze ontwikkelingen vormen echter niet alleen een bedreiging, maar ook een kans. Juist nu is het mogelijk een onderscheid te maken; door opleiding. John Venneman schrijft over de nieuwe Office Academy.
06-12-2012 10:51

Ondanks het huidige economische klimaat blijft de firma Weststrate investeren. Het bijna 80 jaar jonge bedrijf, gevestigd op bedrijventerrein Arnestein te Middelburg, heeft recentelijk extra kantoorruimte en een nieuwe showroom van 500 vierkante meter voor kantoorinrichting en kantoormachines gerealiseerd; specifiek gericht op de volledige werkplek: van idee, ontwerp en kleuradvies tot totaaloplossing. Bovendien is de magazijncapaciteit toegenomen tot 7.500 palletplaatsen.
 


Foto: R. Oreel

Weststrate onderscheidt zich met complete logistieke oplossingen, klantgericht voorraadbeheer en transport. "We worden door de klanten in het kader van verpakkingsvraagstukken al in de fase van productontwikkeling bij het proces betrokken. Klantspecifieke verpakkingen (zowel bedrukt als onbedrukt) staan op afroep in het geconditioneerde magazijn, waarbij zeer snelle levering mogelijk is. Zodoende kan de klant de eigen magazijnruimte zo efficiënt mogelijk benutten voor het feitelijke ondernemen”, verklaren Rob Jeras en Krijno Davidse, de beide firmanten van Weststrate.

De afzetmarkt heeft zich uitgebreid tot bedrijven, overheden en instellingen in heel Nederland en Vlaanderen. Weststrate levert bijvoorbeeld aan diverse vakantieparken in en buiten de provincie: onder andere levering van kantoorartikelen voor de receptie, broodzakken voor de winkel op het park, wegwerpverpakkingen voor het restaurant, maar ook de meest duurzame toiletinrichting ter wereld.

Bij de entree van de nieuwe showroom prijkt prominent een grote foto van een Zeeuwse boerin in klederdracht. Naast degelijkheid straalt Weststrate echter ook innovatief en modern ondernemerschap uit. Het is een bedrijf dat zich, via een wereldwijd netwerk van leveranciers, in de nieuwste trends heeft gespecialiseerd. Symbolisch was dan ook het feit dat het Nieuwe Zeeuws Meisje, Anne van Weenen, onlangs als gastvrouw prominent aanwezig was tijdens het open huis. Het nieuwste visitekaartje van Weststrate is de belevingsshowroom, met diverse sfeerkamers waar het nieuwe werken, zorg- en schoolmeubilair en audiovisuele presentatiemiddelen optimaal tot hun recht komen. Ook de showroom met industriële verpakkingsartikelen, de kantoren en de overige presentatieruimtes hebben een complete facelift ondergaan.
 

www.weststrate.nl

03-12-2012 8:00

Ontwerper Friso Kramer heeft de Oeuvreprijs van de Sanoma woonawards 2012 gewonnen. De awards werden uitgereikt door TV-presentator Art Rooijakkers tijdens een interactieve show in Utrecht. 

De woonawards zijn jaarlijkse prijzen van Sanoma Media voor mensen en merken die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de woonbranche. Ze worden alle toegekend door vakjury’s; professionals op het gebied van wonen, media en marketing.

De Sanoma woonawards omvatten tien prijzen, waarvan de Oeuvreprijs de meest prestigieuze is. Deze prijs ging dit jaar naar Friso Kramer, de nestor van het Dutch Design, die voor inrichter Ahrend een aantal internationale bestsellers heeft geproduceerd.

Uit het juryrapport: “Vrijwel iedere Nederlander is opgegroeid met de ontwerpen van Friso Kramer. De in 1922 geboren industrieel ontwerper heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Dutch Design; reden voor de jury van de Sanoma Woon Awards om hem een oeuvreprijs toe te kennen.”

“De beeldtaal van Kramer is dermate krachtig dat een aantal van zijn ontwerpen bijna ongemerkt deel is gaan uitmaken van onze leefwereld. Dat geldt zeker ook voor Revolt, een in 1953 voor Ahrend ontworpen stoel waarop generaties zijn groot gegroeid. De stoel is na bijna zestig jaar onverminderd populair, onder andere omdat hij zowel op kantoor als in huis toepasbaar is. Hetzelfde geldt voor Facet, een tafellijn die sinds 1964 in productie is.”

De Revolt was in 1953 een revolutie op het gebied van materialen en constructie.Voor de Revolt gebruikte Kramer plaatstaal in een U-profiel in plaats van massief staal of het destijds veel toegepaste buisframe. Het resultaat was een sterke stoel die lichter en goedkoper was en waarin minder materiaal werd toegepast. Kramer zocht ook een andere oplossing voor zitting en rugleuning. Plywood was gebruikelijk, maar Kramer presenteerde iets nieuws: in fenolhars gedrenkt Kraftpapier. Flinterdun, licht, comfortabel en gemakkelijk te onderhouden.

De Revolt is ontelbaar vaak toegepast in kantoren, klaslokalen, wachtruimtes en huiskamers. In 2005 kreeg deze Dutch Design-classic op de Woonbeurs een Award voor Beste Woonproduct; een eerbetoon aan dit ontwerp, dat zich kenmerkt door innovatie, puurheid en oog voor detail.

Kramer tekende bovendien in 1973 voor het Ahrend Mehes-kantoormeubilair: een tijdloos modulair systeem dat ook vandaag de dag nog op grote belangstelling uit binnen- en buitenland kan rekenen. Onder anderen Lord Norman Foster paste Mehes veelvuldig toe.

03-12-2012 8:00

Meubelaanbieder The Rendem series heeft voor zijn gehele meubelcollectie het prestigieuze cradle-to-cradle Gold-certificaat behaald en is hiermee het eerste Nederlandse bedrijf dat dit niveau van duurzaamheid heeft bereikt.

“Na de publicatie van het cradle-to-cradle (C2C)-concept in 2002 is het certificaat wereldwijd slechts 25 keer eerder toegekend en nog niet eerder voor een complete collectie”, vertelt eigenaar/ ontwerper René de Klerk. "Onze fraaie ontwerpen voldoen aan de hoofdregels van C2C: volledig recyclebaar én geproduceerd met duurzame energie. Voor de meubels wordt geen bos gekapt."

“Wij gebruiken uitsluitend restmaterialen uit kleine kokosnoot- en latexplantages”, legt De Klerk uit. “Wanneer bomen geen noten of latex meer geven moéten ze gekapt worden.” De fairtrade inkomsten van restmaterialen waarborgen nieuwe aanplant en daarmee het behoud van de plantages. "Bovendien stimuleren ze de lokale economie en de werkgelegenheid."

De collectie is grotendeels ontworpen door René de Klerk. Hij brengt natuur en technologie samen in design voor office, outdoor en home. “Prototypes worden gemaakt in ons duurzaam atelier te Ridderkerk”, licht hij toe. “De productie vindt plaats in Indonesië, vlak bij de plantages.” Ontwerpen kunnen worden uitgevoerd in het hout van de latexplantages - licht van kleur met rustige structuur - of (voor buiten) in het donkere, bijna recht-gestreepte keiharde hout van de kokosnootplantages. De producten worden afgewerkt met natuurolie. “Er is belangstelling voor onze meubellijn vanuit het bedrijfsleven, overheid en particulieren.”

De Klerk is ruim 30 jaar werkzaam in de internationale interieurbouw en projectinrichting. Sinds 2009 is hij eigenaar van duurzaam adviesbureau Rendemint, dat duurzame oplossingen ontwikkelt en levert. “Ik wil gezonde, veilige en fraaie oplossingen leveren voor alle mensen die nu leven, maar ook zorgen voor de mensen na ons. Dat ook zij over voldoende materiaal en energie kunnen beschikken.”


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >