Nieuws


29-11-2012 11:55

De stoelenserie Giroflex 353 van de Zwitserse zitmeubelfabrikant Giroflex heeft zich nu al een vaste plaats op de markt verworven. De bureaustoelen voor de smallere beurs mogen zich sinds hun lancering in juni 2012 verheugen in een toenemende populariteit. Sindsdien hebben ze certificaten en onderscheidingen gekregen voor functionaliteit, efficiency en milieuvriendelijkheid, en bovendien – in oktober 2012 – voor vormgeving.Slechts enkele weken na de lancering van de Giroflex 353 testte 'Das Büro' (Het kantoor), een Duits vaktijdschrift voor 'Office Excellence', tien bureaustoelen van gerenommeerde producenten. Stoll Giroflex AG wierp zijn nieuwste ontwikkeling in de strijd. 'Das Büro' verleende de stoel het predikaat ‘zeer goed’. Volgens het testpanel is het een zeer voordelige, luchtig-lichte stoel, die bewust sober gehouden is en toch een sympathieke indruk maakt. Op grond van de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft de Giroflex 353 bovendien het predikaat 'economische topper' gekregen.

De nieuwe serie Giroflex 353 werd in oktober onderscheiden met het Cradle-to-cradle certificaat in zilver. Voor Giroflex een bewijs dat ook in het voordelige segment kan worden voldaan aan de strengste duurzaamheidscriteria. Eveneens in oktober bewees de stoelenserie dat ook de vormgeving een concurrerende factor is. De door Paolo Fancelli ontworpen stoel kreeg op 24 oktober 2012 tijdens de Nederlandse Design Week in Eindhoven de Nederlandse onderscheiding voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO). De jury van deskundigen sprak haar uitdrukkelijke waardering uit voor de verfrissende terughoudendheid van de stoel. De Giroflex 353 slaat volgens de jury overal een goed figuur.
 

www.giroflex.com
 

29-11-2012 11:15

DesignonstockContract.com introduceert twee nieuwe ontwerpen: Quvio van Edward van Vliet en WorkTub van Paul Linse.

Quvio is een flexibel meubelconcept dat door Edward van Vliet ontworpen is voor de contractmarkt. Het programma is ontstaan vanuit de wens multifunctionele zitlandschappen te creëren in openbare ruimtes. Met een beperkt aantal elementen is een groot aantal variaties te maken, waardoor Quvio toepasbaar is in zowel kleine als grote ruimtes. Met Quvio valt te anticiperen op de omgeving door de ruime keuze aan opstellingen en kleurcombinaties. Quvio kan een oplossing bieden voor de inrichting van elke publieke ruimte. Volgens DesignonstockContract.com is Quvio hierdoor toe te passen voor projecten binnen kantooromgevingen, hospitality projecten en binnen de gezondheidszorg.  Klik hier voor meer informatie over Quvio.
 
WorkTub is door Paul Linse ontworpen voor de contractmarkt met als doel het bieden van comfort en privacy.  Grote lobby's, ingericht op ontvangen en ontmoeten, en de open kantoorsituaties die Het Nieuwe Werken met zich meebrengt; ze vragen om informele zitobjecten die 'omarmend' en optimaal akoestisch werken. Telefoneren, overleggen, ontmoeten; het kan allemaal in de beslotenheid van de WorkTub, terwijl je door de horizontale opening in de rug toch contact kunt houden met de omgeving. Klik hier voor meer informatie over WorkTub.

29-11-2012 9:32

Pieter Ketting geeft op 11 december een gastcollege tijdens de eendaagse cursus 'Zin en onzin van Het Nieuwe Werken' van The Office Opleidingen. Ketting is programmamanager ‘Rabo Unplugged’ bij Rabobank Nederland.

In die functie heeft Ketting diverse programma’s bij Rabobank Nederland aangestuurd. Vanaf 2006 tot en met juni 2012 was hij verantwoordelijk voor 'de nieuwe manier van werken'. Binnen het programma ‘Rabo Unplugged’ was zijn aandachtsgebied de realisatie en implementatie van de mentale, virtuele en fysieke omgeving. Bij Rabobank Nederland geeft ‘Rabo Unplugged’ de nieuwe manier van werken vorm voor zowel de medewerkers als de leidinggevenden.

‘Rabo Unplugged’ stimuleert medewerkers verantwoordelijkheid te nemen. Ze bepalen zelf hoe ze hun werk het beste kunnen doen. Ze hoeven hun activiteiten niet op vaste tijden en plaatsen uit te voeren en worden aangemoedigd om samen te werken en elkaars kennis in te zetten. De zes pijlers van ‘Rabo Unplugged’ zijn: tijd- en plaatsonafhankelijk werken, samenwerken, ondernemerschap, activiteiten gerelateerd werken, minder regels en eigen verantwoordelijkheid.

De cursus Zin en Onzin van Het Nieuwe Werken behandelt op dinsdag 11 december tussen 9.30 en 17.00 uur de successen en missers, kosten en opbrengsten van HNW. Plaats van handeling is Steelcase Nederland in Amsterdam.

De cursus is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij een organisatie die overweegt 'Het Nieuwe Werken' in te voeren als strategie om doeltreffend in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden. Dat kunnen medewerkers zijn van het Facilitair bedrijf, inrichtingsadviseurs, (interieur)architecten, bouwkundig adviseurs, vastgoedadviseurs, P&O medewerkers, ICT-adviseurs en directie en management.

Naast Pieter Ketting neemt vaste HNW-docent Henk-Jan Hoekjen, hoofdredacteur van Inside Information, vaktijdschrift over projectinrichting en (interieur)architectuur, een deel van het lesprogramma voor zijn rekening. Sinds de introductie van Het Nieuwe Werken heeft Hoekjen de ontwikkelingen rond dit onderwerp nauwgezet gevolgd. Hij kijkt er met kritische blik naar en die kritische blik is terug te vinden in zijn interviews en achtergrondartikelen over HNW. Ook bezocht hij vele kantoren die zijn ingericht op basis van de beginselen van Het Nieuwe Werken. Behalve hoofdredacteur is Hoekjen historicus en filosoof. In de laatste editie van Inside Information schreef hij een artikel waarin hij uitlegt waarom de term 'Het Nieuwe Werken' zo verhullend is.

The Office Opleidingen neemt deel aan de vakbeurs Facilitair (standnummer 1121) en zal daar de nieuwe visie van de organisatie op de toekomst van opleiden en doceren presenteren. Deze visie heeft ook een aantal interessante en spraakmakende gevolgen voor The Office Opleidingen zelf

Lees hier de pdf-versie van het artikel van Henk-Jan Hoekjen.


http://www.theofficeopleidingen.nl

  
 

25-11-2012 8:00

Steelcase Solutions organiseert een lunchdebat over de ontwikkelingen in de kantorenmarkt in Nederland. Door alle belanghebbenden uit de keten samen te brengen, wil Steelcase Solutions de discussie over de stand van zaken van de Nederlandse kantorenmarkt verder uitdiepen. Ook zal het debat toewerken naar concrete oplossingen. Het debat is overigens alleen toegankelijk door journalisten en vertegenwoordigers van de pers.

Het lunchdebat over de Nederlandse kantorenmarkt staat onder leiding van voorzitter Gerben van Dijk, programmamanager bestaande bouw bij SBR en expert op het gebied van leegstand en herbestemming van vastgoed. SBR is een kennisplatform zonder winstoogmerk dat de bouw- en vastgoedwereld ondersteunt en helpt met kennis om beter te kunnen bouwen en beheren. Van Dijk zal tevens in een aparte inleiding zijn onafhankelijke en deskundige visie geven op de huidige kantorenmarkt.

De deelnemers aan het debat zijn:
 

 • Paul Oortwijn, Director Business & Facility Services bij USG People
 • Anne de Jong, Head of Asset Management Dutch Offices, CBRE
 • Thomas Rau, Directeur van Rau Architecten
 • Bianca Krijgsman, Directeur Nederland van Steelcase Solutions
 • Joost Helsloot, Senior Asset Manager Cushman & Wakefield


Zij zullen onder meer spreken over hoe de huidige behoefte eruit ziet, of er kantoren gesloopt moeten worden, hoe kantoren gefinancierd moeten worden en wat de rol van de overheid is.

Het debat vindt plaats op woensdag 12 december 2012 bij Steelcase in Amsterdam.

24-11-2012 8:00

Er verrijst een nieuw creatief hart in Venlo. Designproducent Leolux, Clevis Kleinjans Architecten en HME Import Agency gaan samenwonen. Onder de naam Manufactuur vormen zij als onafhankelijke partners 'een nieuw creatief hart' voor iedereen die zoekt naar mooie en innovatieve oplossingen op het gebied van wonen, werken en leven.

De architect en de importeur van Herman Miller werkplekmeubilair nemen eind december hun intrek in de voormalige, compleet gerenoveerde, fabriekshal van Leolux. Het hoofdkantoor van Leolux blijft op deze plaats gevestigd. De productievestigingen liggen een paar honderd meter verderop.

Manufactuur wordt volgens de initiatiefnemers 'het centrum van inspiratie en creativiteit in Venlo'. Jeroen Sanders, voormalig directeur van Leolux en initiator van Manufactuur, licht het concept verder toe. "De naam Manufactuur staat voor ambacht, creatieve vaardigheden en unieke dingen doen. Iets wat goed bij ons past."

Architect Eric Schellevis hoopt met deze samenwerking meer contacten te leggen op andere segmenten van de markt. "Manufactuur wordt echt een platform voor design", aldus de directeur van Clevis Kleinjans Architecten.

Jeroen Sanders vertelt dat hij al een hele tijd geleden met Clevis Kleinjans sprak over dit plan. "Zij hadden ruimtegebrek en Leolux kreeg steeds meer ruimte aan de Kazernestraat. Met HME deelden we eerder al een pand in Krefeld. Benadering van de projectmarkt brengt veel kansen met zich mee door samen te werken. Toen de plannen concreter werden hadden we dus al twee partijen die we konden benaderen."

"Tachtig procent van onze retailers in het design channel in Nederland is ook Leolux-dealer’, vertelt Eric Logtens, directeur van HME. "Leolux had al Design Centers in Nederland, Duitsland en België, en we hebben toen gezegd: als we samen een locatie kunnen delen, creëer je synergie, een grotere aantrekkingskracht."

Manufactuur zal ook inspirerende evenementen organiseren, maar voor details daarover is het nog te vroeg, volgens Eric Logtens. "Welke activiteiten we samen precies gaan organiseren, zal de tijd ons leren maar ons doel is duidelijk: we zijn er voor iedereen die open staat voor mooie en creatieve oplossingen op het gebied van wonen, werken en leven."

De drie partners delen naast de creativiteit ook het streven naar een duurzame samenleving. Dat is terug te zien in het gebouw, vertelt Eric Schellevis van Clevis Kleinjans Architecten: "Duurzaam ondernemen is voor ons allemaal heel vanzelfsprekend. We kozen daarom bewust niet voor nieuwbouw, maar gaven het bestaande gebouw een tweede leven." Dat duurzame karakter wordt op vrijwel alle terreinen in het gebouw doorgetrokken. Kozijnen, dakbedekking en glas zijn allemaal gerecycled en voorzien van een cradle-to-cradle certificering; het gebouw is extreem zuinig met energie door de plaatsing van een WKO (een warmte-koude opslag) onder de grond.

Eric Logtens: "Het feit dat we een bestaande fabriek duurzaam verbouwen en niet een nieuw gebouw neerzetten, brengt al een flink stuk duurzaamheid met zich mee. Als je dan ook nog eensziet hoe duurzaam de producten zijn waarmee het wordt ingericht, is het duurzaamheidsaspect compleet. Er worden bijvoorbeeld geen materialen gebruikt die over 2,5 duizend kilometer hierheen moeten reizen."

23-11-2012 12:30

Op veler verzoek heeft Vitra de Fauteuil de Salon, ontworpen door ontwerper-architect Jean Prouvé in 1939, alsnog in productie genomen. Hij is - net als de rest van de Prouvé RAW collectie - nog tot het einde van dit jaar te bestellen in de gelimiteerde RAW-versie: genummerd en voorzien van het Prouvé RAW-label.

Vitra en het Nederlandse jeansmerk G-Star Raw besloten hun gedeelde fascinatie voor het werk van de Franse architect en meubelontwerper Jean Prouvé (1901-1984) vorm te geven in een herinterpretatie van enkele van zijn werken. Zeventien meubelontwerpen werden uitgevoerd in een hedendaagse opvatting, voorgesteld door de creatieven van G-Star Raw, die alleen kleuren, stoffen en details aanpasten in de overigens ongewijzigde modellen. Negen meubels van deze collectie, die vorig jaar zomer werd gepresenteerd, zijn een jaar lang wereldwijd te koop.
 
De Fauteuil de Salon is gemaakt uit plaatstaal en stalen buisframe, afgewerkt met poedercoating in de kleur basalt. De kussens zijn bekleed met 100 procent katoen in ecru of donker grijs en de armleuningen zijn van ge-olied massief eiken in naturel of donkerbruin. Meer informatie op www.vitra.com.

 

22-11-2012 11:18

Lensvelt maakt een doorstart. Dat heeft eigenaar Hans Lensvelt bekend gemaakt in een brief. Op 13 november werd Lensvelt BV failliet verklaard. In overleg met de curator wordt nu een doorstart gemaakt.

Hans Lensvelt verklaart in de brief dat relaties en eindafnemers 'geen enkele hinder' van de doorstart zullen ondervinden. 'Wij blijven in de nieuwe onderneming opereren onder de naam Lensvelt. Een nieuwe onderneming, met de zelfde naam opererend vanaf dezelfde locatie, die garant staat voor dezelfde service en kwaliteit die u van Lensvelt gewend bent. Dat is ook niet
vreemd, want gelukkig gaat een groot deel van het oude Lensvelt-team met ons de toekomst in', aldus de brief.
 

22-11-2012 9:00

Ufficio Benelux meldt dat het bedrijf binnenkort zal verhuizen naar een nieuwe locatie. Naar verwachting betrekt Ufficio in maart 2013 de voormalige IJsfabriek de Noordpool in Breda.

Het Rijksmonument, op loopafstand van het marktpelin van Breda, ondergaat op dit moment een ingrijpende verbouwing. Het dak is al vervangen en er wordt nog gewerkt aan de gevelrestauratie en de binnenkant van de fabriek.

Ufficio Benelux bestaat sinds 1930 en vertegenwoordigt de Italiaanse kantoor- en zitmeubelfabrieken Ultom, Meco en Arredi.
 

19-11-2012 10:30

Dataflex heeft in de periode van 23 tot en met 27 oktober in Duitsland een bijzonder goede Orgatec gedraaid. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. "Dit is onder meer te danken aan het feit dat we ervoor gekozen hebben om ons 30-jarig jubileumfeest te vieren tijdens de vakbeurs, mét onze internationale klanten én verkoopkantoren."

Ook trokken de lancering van de ViewLite Plus monitorarmen en aankondiging van een aantal nieuwe producten volgens Dataflex bijzonder veel aandacht. "Dit alles op onze grootste en ‘groenste’ stand tot nu toe."

"Naast de populaire ViewLite monitorarmen waren, zoals aangekondigd, ook de nieuwe ViewLite Plus modellen aanwezig op de Orgatec. Bezoekers hebben daar kennisgemaakt met zowel de look als, - voor het eerst - de feel van onze red dot winnaar. Buiten Dataflex wist niemand dat deze publiekelijke kennismaking ook dienst zou doen als de officiële lancering van de Plus. Bezoekers van onze stand konden onze nieuwe monitorarmen dus direct bestellen en dat was voor velen een aangename verrassing."

Buiten de Plus om waren de publiekstrekkers vooral de demoversies van de Notebook- en iPad-houder. "Met hun functionaliteit vullen ze de modulaire eigenschappen van ViewLite-lijn mooi aan. De combinatie van deze kenmerken stelt onze klanten in staat zelf hele specifieke oplossingen te bedenken die in hun toepassing vaak verder gaan dan onze standaard modellen."

"Ook toonden we in Keulen voor het eerst de ViewLite Toolbar. Het product is op dit moment nog in ontwikkeling maar trok veel aandacht omdat het een concrete invulling is van het vraagstuk dat Dataflex centraal heeft gezet binnen het kader van Het Nieuwe Werken en flexwerkplekken, namelijk; ‘Hoe kunnen we generieke ruimtes en werkplekken opnieuw verpersoonlijken en tegelijk voldoen aan de strenge ergonomische eisen en modern facilitair beleid?’ Een buitengewoon interessant gespreksonderwerp, zo bleek."

"Het overkoepelende thema, duurzaamheid, is bij al onze nieuwe producten sterk aanwezig en zal de komende jaren binnen onze organisatie een nog veel grotere rol gaan spelen. Het aluminium wat voor vrijwel al onze producten gebruikt wordt is al voor 40% gerecycled en achteraf ook nog eens 100% recyclebaar. Onze ViewLite-lijn is bovendien ontworpen voor disassemblage wat het recycleproces veel makkelijker maakt. Op de Orgatec hebben we nadrukkelijk een signaal afgegeven dat Dataflex het nastreeft om in nabije toekomst een Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemingte zijn."

18-11-2012 8:00

Voor stoelen en boekenliefhebbers: Er verschijnt binnenkort een boek over de beroemde Revolt-stoel van Friso Kramer. Titel: 'De Stoel van Friso Kramer'

De veelbekroonde Revolt-stoel is een icoon in de geschiedenis van de industriële vormgeving in Nederland. Hij werd ontworpen door Friso Kramer (1922), geproduceerd door De Cirkel en in 1955 gelanceerd door Ahrend. Het succesverhaal van de Revolt wordt door kunsthistoricus Yvonne Brentjens verteld als het verhaal van velen: van de perfectionistische ontwerper, de verlichte fabrieksdirecteur, van constructeurs op de werkvloer, pr-managers, museumdirecteuren en van de zittende mens. De eerste naoorlogse stoel waarin ondernemerschap, nieuwe technologieën en moderne marketingstrategieën elkaar vonden.

Kramer zocht naar een lichte, ranke en onverwoestbare stoel. Hij gebruikte hiervoor niet langer stalen buizen, maar ontwikkelde een frame van gebogen plaatstaal. Rug en zitting werden gemaakt van een nieuw type kunststof, flexibel en toch sterk. Het werd de ideale stoel voor de inrichting van kantoren, kantines, klaslokalen en huiskamers. Als ‘openbaar’ meubel werd hij deel van het collectieve geheugen.

Het boek, dat wordt uitgegeven door NAi 010 Uitgevers, verschijnt op 25 november 2012.

16-11-2012 9:28

Wij meldden al eerder dat Thonet BV in Utrecht op 6 november failliet is gegaan. Langzamerhand worden de details van het faillissement duidelijk. “Thonet Duitsland heeft eenzijdig de samenwerking met Thonet BV opgezegd”, legt Jan Hein Vogel uit. Vogel is per 1 november de nieuwe Country Manager Netherlands namens Thonet Duitsland.

Jan Hein Vogel is geen onbekende in de markt. De nieuwe Country Manager werkte 9 jaar voor Thonet BV. Hij werd enige tijd geleden door Thonet Duitsland benaderd met de vraag of hij het bedrijf zou willen vertegenwoordigen op de Nederlandse markt. De nieuwe constructie kreeg per 1 november zijn beslag. “Thonet wil de gehele Europese markt op dezelfde manier bewerken”, legt Vogel uit. “En dat betekent dat het bedrijf de extra schakel van een aparte Nederlandse BV uit het leveringskanaal wilde halen. Op die manier kan op de gehele Europese markt hetzelfde prijs- en serviceniveau worden gehanteerd.” De Country Manager benadrukt dat de wijze van levering voor het overige ongewijzigd blijft: “We blijven werken met ons huidige dealerkanaal”, stelt hij.

Op dit moment werkt Vogel vanuit Eemnes. “Maar komend voorjaar zullen we een nieuwe Nederlandse showroom openen”, zegt hij. “Het is op dit moment nog niet bekend waar, maar zeker is dat we de showroom ergens centraal in het land zullen vestigen.” Tot 1 november had Thonet een prachtige showroom in de Toonkamer in Utrecht. “Maar deze showroom was eigendom van Thonet BV”, aldus Vogel. “Dus daar kunnen we geen gebruik van maken.”

Vogel is voorlopig de enige Nederlandse vertegenwoordiger van Thonet. Hij geeft evenwel aan dat het in de lijn der verwachting ligt dat hij komend jaar één of meerdere mensen zal aannemen. “Ik doe voorlopig alle markten zelf – de architecten, de interieurarchitecten, de woonsector, de projectsector – maar op den duur is dat natuurlijk een te grote taak voor één persoon.”

Met betrekking tot het faillissement van Thonet BV is duidelijk, dat het bedrijf per 1 november effectief zonder portfolio zat. Wat Frans Bruinsma, directeur van Thonet BV, nu gaat doen is niet bekend. Bruinsma was nog niet bereikbaar voor commentaar.

16-11-2012 8:21

Opvallende ontwikkeingen op de markt voor onderwijsmeubilair: de Belgische Vanerum Group kondigt de overname aan van SiS functional furniture a/s in Denemarken. Deze overname betekent voor de Vanerum Group een uitbreiding van zijn aanbod voor i3 leeromgevingen: interactieve, geïntegreerde en inspirerende oplossingen.

Vanerum Group is één van de voornaamste Europese producenten van schoolmeubilair, traditionele schoolborden en whiteboards, onderwijstechnologie en signalisatieoplossingen. Na succesvolle onderhandelingen werd een definitief akkoord bereikt rond het overhevelen van de voormalige SiS productiefaciliteiten en verkoopsorganisatie in Middelfart, Denemarken, naar de Vanerum Group. Als gevolg van deze overname wordt SiS een onderdeel van de Vanerum Group en zusterbedrijf van de bestaande Vanerum Scandinavia business unit in Odense. De transactieprijs werd niet vrijgegeven.

Vanerum Group verwerft een meeromzet van 10 miljoen euro, wat de totaalomzet in 2012 op ongeveer 75 miljoen euro brengt en het aantal werknemers op een totaal van 410 brengt. De transactie brengt de Vanerum Group een bredere marktpenetratie in Scandinavië en vergroot volgens het bedrijf de kwaliteit en reikwijdte van zijn dienstverlening. Ook biedt de overname logistieke voordelen.

"Naar mijn mening zat SiS sinds een aantal jaren niet meer op één lijn met zijn vorige eigenaars." zegt de Managing Director van SiS functional furniture a/s Søren K. Grønbæk, die 2 maanden geleden naar het bedrijf terugkeerde. "Door dit ‘huwelijk’ worden we lid van een familie met dezelfde doelstellingen en intenties voorop te lopen met inspirerende en creatieve leeromgevingen."

Vanerum Group CEO Gert Van Erum: “De werknemers van SiS begrijpen de uitdagingen waar onderwijssystemen vandaag voor staan. En we weten uit ervaring dat de beste tools alleen optimale resultaten opleveren wanneer ze ondersteund worden door de vaardigheden, toewijding, ideeën en energie van geïnspireerde mensen. De SiS units verrijken onze organisatie met meer dan 100 jaar ervaring, wat de hele Vanerum Group zal toelaten de 21ste eeuwse leeromgeving noden van onze klanten in te schatten en te evalueren, te helpen hun doelstellingen te bepalen en hen perfect passende oplossingen voor te stellen. De combinatie van het ervaren team bij SiS met de vooruitstrevende product portfolio en sterke financiële positie van de Vanerum Group, biedt een uitstekend platform voor aanhoudende groei.“

SiS is nu honderd procent eigendom van de Vanerum Group.

15-11-2012 8:40

Deze maand zit Brokx Projectinrichting precies 10 jaar in de showroom aan de A59 in Oosterhout. Directeur Michiel Huinck vertelt: "In de 10 jaar dat wij in dit pand zitten is er veel gebeurd; we zijn als lokale kantoorinrichter hard gegroeid en horen nu bij de top 10 projectinrichters van Nederland."

"Onze showroom is een uniek inspiratiecentrum voor kantoor- en projectinrichting. Een webshop is zo gevonden, maar waar vind je nog 2.000 vierkante mter showroom met goede adviseurs, innovatieve inrichtingsconcepten, ongeëvenaarde ontwerpen en gepersonaliseerd kantoormeubilair? Dat is onze kracht!"

De economische crisis heeft vooralsnog geen vat op Brokx Projectinrichting. "Tot nu toe zijn we in 2012 met ruim 46 procent gegroeid en dat is niet omdat het in 2011 zo slecht ging", aldus Huinck.

"We blijven scherp op alle fronten en passen onze ontwerpen en werkwijze steeds aan naar de behoeften in de markt, zonder daarbij onze eigen identiteit te verliezen. De ontwikkelingen volgen elkaar in een hoog tempo op. Begin 2011 hebben we de Studio opgezet, onze vormgever en interieurarchitect zijn sparring partners voor architectenbureaus geworden. Ze praten op hetzelfde niveau en begrijpen elkaar. Anderzijds kunnen we met de Studio ook zelfstandig toegevoegde waarde creëren, we ontwerpen inrichtingsconcepten op basis van interieurarchitectuur. Voeg daar onze eigen, Nederlandse productie van kantoormeubelen aan toe en je hebt een uitstekend recept."

In augustus opende Brokx het ChairLab; een bureaustoelenl-aboratorium waar eindgebruikers, architecten en ergonomen ruim vijftig verschillende bureaustoelen kunnen testen en samenstellen. "Medio december openen wij onze nieuwe stalenkamer. Zie het als een keuken waar eindgebruikers, projectbureaus en architecten alle ingrediënten vinden om de juiste receptuur voor de inrichting van een gebouw samen te stellen. Men heeft toegang tot een zeer secuur samengestelde collectie hout-, gordijn-, vloer -en meubelstalen."

Huinck vervolgt: "De adrenaline giert door ons bedrijf, onze ideeën zijn nog lang niet op. Eerst onze referenties op orde brengen, door de drukte zijn we er niet aan toegekomen om deze goed te presenteren. De presentatie template voor de website is klaar, maar het duurt nog even, onze fotograaf is er druk mee. Een greep uit de projecten van het afgelopen jaar: Rabobank Altena - Almkerk, Rabobank Amerstreek - Oosterhout, Storax - Zwijndrecht, National Academic - Dordrecht, Grontmij - Alkmaar en Hero Nederland - Breda."

www.brokx.com

14-11-2012 12:00

NEON en Fin van werkstoelenmerk Bimos zijn beide beloond met prestigieuze designprijzen. Zo kreeg Fin de ‘Gute Gestaltung’ van DDC. NEON kreeg behalve die prijs ook de German Design Award. Nu Bimos het afgelopen jaar de aandacht voor design nieuw leven in heeft geblazen, zijn deze prijzen voor de nieuwste ontwerpen een welkome beloning.

Helmut Link is Managing Director van Interstuhl, het bedrijf dat onder andere Bimos produceert. Hij legt deze nieuwe toewijding aan design bij Bimos uit: "Onze zitoplossingen hebben altijd goed gescoord vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de goed ontworpen ergonomie. Toch moeten we ons in veel markten meer onderscheiden, en hier hebben we dat kunnen doen met het design."

De internationale German Design Award wordt uitgereikt door de German Design Counsil. Dat is een groep designspecialisten uit verschillende branches, die met name op design beoordelen. Daarnaast testen ze ook op innovatie, merkwaarde, functionaliteit, ergonomie en milieuvriendelijkheid bij zowel gevestigde designers als startende talenten. Met deze prijs heeft NEON bewezen onderscheidend te zijn in design, in een markt waar functionaliteit en ergonomie nog steeds als het meest belangrijk worden gezien.

Zowel Fin als NEON vielen in de prijzen bij de German Designer Club (DDC). Bij deze organisatie worden de ontwerpen anoniem beoordeeld door een onafhankelijke jury die volledig transparant te werk gaat. Op die manier worden volgens deze club alleen de beste ontwerpen beloond met de ‘Gute Gestaltung’.

NEON van Bimos is een werkstoel die zich onderscheidt door de verwisselbare bekleding. Zo zijn de kussens aan te passen aan de werkplek of aan de persoon die gebruik maakt van de stoel. Rondom de zitting heeft NEON een flexband in verschillende kleuren, zodat de stoelen van een afdeling of een collega makkelijk te herkennen zijn.
Fin is een stahulp met een bijzonder design. Doordat de zitoplossing licht is en handvatten heeft, is hij eenvoudig te verplaatsten. Het materiaal maakt het een comfortabele stahulp die gemakkelijk schoon te maken is.

13-11-2012 11:30

Sinds de opkomst van Het Nieuwe Werken is de traditionele kantoorruimte in de ban gedaan. De zogenoemde ‘kantoorcel’ wordt de laatste jaren steeds meer verruild voor een open kantoorruimte. In dit opzicht is er momenteel echter een kentering waar te nemen. Dat meldt het vaktijdschrift Inside Information in de nieuwste editie, die op 13 november verschijnt. Deskundigen twijfelen in toenemende mate aan het nut van openheid in het kantoor.

De laatste jaren is Het Nieuwe Werken sterk in opkomst. Steeds meer kantoorhoudende organisaties zijn gaan werken in open kantoorruimtes, gevuld met zogenoemde ‘wisselwerkplekken’. De hausse begon in Nederland met het befaamde Interpolis-project, waar consultant Erik Veldhoen midden jaren ’90 van de vorige eeuw Het Nieuwe Werken in Nederland introduceerde. Sindsdien zijn vele organisaties in ons land overgegaan op de nieuwe werkvorm. Er lijkt zich evenwel een kentering voor te doen in de populariteit van Het Nieuwe Werken. Met name de open kantoorruimte lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. “De open kantoorruimte is passé”, benadrukt bijvoorbeeld Danny Slabbinck van de Italiaanse kantoormeubelfabrikant Fantoni in Inside Information. “Mensen hebben behoefte aan beschutting in de kantoorruimte.”

Op de recente internationale beurs Orgatec in Keulen was te zien dat Fantoni niet het enige bedrijf is dat producten heeft ontwikkeld om de openheid in het moderne kantoor mee tegen te gaan. Tal van internationale topaanbieders presenteerden (meestal akoestische) schermen, waarmee een flexibele celstructuur is te bouwen in de open kantoorruimte. “In het open kantoor met de opengewerkte plafonds is de akoestiek vaak een probleem”, legt Peter Salm van de Duitse fabrikant WINI uit. “Om hiervoor een oplossing te bieden, introduceren wij het product Winea Sinus, waarmee de meest uiteenlopende akoestische oplossingen te realiseren zijn.” Fabrikanten als Sedus, Rohde Grahl en König + Neurath presenteerden in Keulen soortgelijke producten, gericht op het verbeteren van de akoestiek én het bieden van beschutting in het open kantoor.

De terugkeer van de kantoorcel komt wellicht nog duidelijker tot uiting in de opkomst van de ‘concentratiecel’. Een dergelijke oplossing was al bekend van de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout, die voor inrichter Lensvelt enige jaren geleden de AVL Skull ontwikkelde. Op de Orgatec in Keulen bleek dat tal van fabrikanten nu een dergelijke oplossing in het assortiment hebben opgenomen. Het Oostenrijkse Bene betreedt deze nieuwe markt met het systeem ‘Docklands’, de Amerikanen van Haworth brengen in dit kader de zogenoemde ‘CalmSpace’ op de markt, en bij designbedrijf Vitra was de door de Franse topontwerpers Ronan en Erwan Bouroullec ontworpen Workbay te zien. De beelden van deze drie oplossingen staan onderaan dit bericht. Grootste gemene deler in de nieuwe producten; zij bieden de kantoorwerker de mogelijkheid om zich terug te trekken op een afgesloten werkplek, net als vroeger in de kantoorcel.

Met de opkomst van deze kantoorcel-achtige producten gaat het kantoor van het komende decennium naar verwachting meer op het gesegmenteerde kantoor uit de vorige eeuw lijken dan we doorgaans gewend zijn te geloven. Hierbij past één kanttekening: de concentratiecellen waarin de hedendaagse medewerker mag werken, zijn bedoeld voor flexibel gebruik. Want de invulling van de kantoorruimte mag momenteel dan een slingerbeweging laten zien, de toegenomen flexibilisering (van werkplek, van werktijd, et cetera ) is naar verwachting een meer blijvend effect van de opkomst van Het Nieuwe Werken.

In de voorlaatste editie van vaktijdschrift Inside Information in jaargang 2012 zijn de vakbeurzen Orgatec en Interieur het thema en is naast (product)nieuws ook aandacht voor de volgende onderwerpen:
 

 • In de flow.  Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei & Eem werkt sinds kort vanuit een nieuw ingericht kantoor. Passend bij de corebusiness van de opdrachtgever liet interieurarchitect Kor Zijnstra zich inspireren door een meanderende rivier.
 • Sprekende muren. Foto’s van karakteristieke plekken in en rond Ede: de hei, de brug over de A12, de geluidswal bij de Cinemec-bioscoop, de bloemenveiling, een fiets tegen een lantaarnpaal. Het klinkt als een VVV-folder, maar het betreft een pilot voor de nieuwe inrichting van de gemeentelijke kantoorpanden.
 • Design in tijden van tegenwind. De markt voor projectmeubilair maakt moeilijke tijden door. Wat is hiervan te merken op een al jaren toonaangevend evenement als de Biënnale Interieur in het Belgische Kortrijk? “Wie stil gaat zitten wachten tot de bui overtrekt, gaat het niet redden.” Verslag vanaf de beursvloer.
 • Het kantoor van de toekomst? Dat er van alles verandert in de eigentijds kantooromgeving is klip en klaar. De Orgatec toonde ons in dat opzicht weer een blik in de toekomst. Maar zijn de veranderingen werkelijk zo positief als ons voorgespiegeld wordt? De Duitse kunstenaar/architect/publicist W.Otto Geberzahn heeft ernstige twijfels. In opdracht van de Duitse producent König + Neurath wierp hij een kritische blik op de hedendaagse kantoormythe.
 • Licht maakt actief. De statistieken bewijzen het: mensen worden ouder en hebben in hun laatste levensfase een grotere behoefte aan zorg. Eén van de uitdagingen voor de politiek en de samenleving is om voor deze oudere mensen een aangename en stimulerende omgeving te creëren, die aan hun behoeften voldoet. Lichtfabrikant Zumtobel meent het antwoord te hebben: actief licht.
 • Duurzaam van binnenuit. Wat is ware duurzaamheid? Die vraag vormde voor Sam Verwaijen de leidraad bij het realiseren van Veerkracht, een conferentieoord voor ecologische en duurzame ontwikkeling. Hij ontwierp het en bouwde het met eigen handen. Toch noemt hij zichzelf geen ‘duurzaam ondernemer’.
 • Trends in kantoormeubilair. Kantoorwerk verandert voortdurend. Interieurkenners Françoise Bronner en Kitty de Groot doen speciaal voor Inside Information tweemaandelijks verslag van de recente ontwikkelingen op dit gebied. Dit keer besteden zij uitgebreid aandacht aan de trends in kantoormeubilair.

 

'Docklands' van het Oostenrijkse Bene.
 

‘CalmSpace’ van de Amerikanen van Haworth.
 

'Workbay', ontworpen door de Franse topontwerpers Ronan en Erwan Bouroullec, gepresenteerd door designbedrijf Vitra.

13-11-2012 8:21

Aan de vooravond van haar vijftigste verjaardag heeft de Mechelse meubelfabrikant Bulo, vanuit de overkoepelende holding van eigenaars Dirk en Bénédicte Busschop, sectorgenoot Bulvano uit Wommelgem overgenomen.

Bulvano, opgericht in 1961, heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in interieurconcepten voor kantoren en de zorgsector. Michel Adriaens, afgevaardigd bestuurder en eigenaar van Bulvano, stelt: "Door deze overname consolideer ik de toekomst van mijn bedrijf en geef ik het de mogelijkheid om verder internationaal door te groeien en te investeren in nichemarkten. Ik blijf als CEO aan boord van Bulvano en zal met Christian (Salez) de uitbouw van de groep verder vorm doen geven."

Christian Salez, afgevaardigd bestuurder van Bulo verklaart: 'Beide merken Bulo en Bulvano blijven apart gepositioneerd. Deze acquisitie past in de groeistrategie van Bulo om zowel internationaal als doorheen specifieke gespecialiseerde markten de groep verder uit te bouwen."

13-11-2012 8:00

Opmerkelijk nieuws uit Breda; inrichter Lensvelt is failliet. Enkele weken geleden op de beurs Interieur in Kortrijk wist het bedrijf nog alle ogen op zich gericht met een opmerkelijke stand. Maar nu maakt Hans Lensvelt bekend faillissement te hebben moeten aanvragen. De flamboyante diirecteur geeft zich echter niet gewonnen; "We zijn bezig met een doorstart.

"Lensvelt vroeg het faillissement gisteren (12 november) aan. Naar verwachting zal de rechtbank in het faillissement vandaag officieel uitspreken. "Op dit moment wordt er gewerkt aan een doorstart", zegt Hans Lensvelt. "Uitgangspunt van deze doorstart is dat de belangen van onze relaties worden veiliggesteld en dat er geen enkele vertraging optreedt in de order-afwerking."

Het nieuwe Lensvelt zal volgens de directeur voldoende gekapitaliseerd zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. "Wij gaan er van uit dat er voor u niets verandert", schrijft hij in een brief aan zijn relaties. "Ik verwacht U eind deze week positief te kunnen berichten omtrent een geslaagde doorstart. Wij hebben het volste vertrouwen in de toekomst. De gewijzigde marktomstandigheden en een onvoorziene liquiditeitsdip kunnen de toekomst van onze prachtige producten niet in de weg staan. Ik houd u stipt geïnformeerd over de voortgang van onze doorstart en u hoort uiterlijk vrijdag nader van mij."

13-11-2012 8:00

Opmerkelijk nieuws uit Breda: inrichter Lensvelt is failliet. In een brief aan zijn relaties geeft directeur Hans Lensvelt tekst en uitleg.

"Hedenmorgen, 12 november, heb ik het faillissement van Lensvelt BV aangevraagd", schrijft hij. "De Rechtbank in Breda zal morgenochtend dit faillissement uitspreken. Op dit moment wordt er gewerkt aan een doorstart. Uitgangspunt van deze doorstart is dat de belangen van onze relaties worden veiliggesteld en dat er geen enkele vertraging optreedt in de order-afwerking."

Het nieuwe Lensvelt zal volgens de strijdlustige directeur voldoende gekapitaliseerd zijn om aan deze verplichtingen te kunnenvoldoen. "Wij gaan er van uit dat er voor u niets verandert. Ik verwacht U eind deze week positief te kunnen berichten omtrent een geslaagde doorstart. Wij hebben het volste vertrouwen in de toekomst."

De oorzaak van het faillissement ligt volgens Lensvelt in de moeilijke omstandigheden op de markt voor projectmeubilair. "De gewijzigde marktomstandigheden en een onvoorziene liquiditeitsdip kunnen de toekomst van onze prachtige producten niet in de weg staan.'Ik houd u stipt geïnformeerd over de voortgang van onze doorstart en u hoort uiterlijk vrijdag nader van mij,"

Kortom: wordt vervolgd.

13-11-2012 8:00

Het zijn barre dagen in de Nederlandse sector voor projectinrichting. De redactie van Inside Information ontving gisteren het bericht dat de Nederlandse vestiging van Thonet failliet is. Het faillissement werd op 6 november uitgesproken.

Thonet is een Duitse fabrikant van projectmeubilair. Het bedrijf voert een uitgebreid assortiment met bij architecten geliefde meubels, waaronder een aantal klassieke buisstoelen. Op de Orgatec in Keulen presenteerde het bedrijf een tafel van architect Hadi Teherani.

De Nederlandse vestiging van Thonet is sinds enige tijd gevestigd in de Toonkamer in Utrecht. De prachtige showroom aan de Rotsoord in de Domstad heeft de BV klaarblijkelijk niet kunnen behoeden voor een faillissement.

Als curator is mr. Simon Hardonk aangesteld. Op dit moment zijn is er nog geen nieuws over een eventuele doorstart. De blog Officenieuws meldt dat Thonet Duitsland per 1 november jl. Jan-Hein Vogel heeft aangesteld als Countrymanager Nederland. Nadere berichtgeving volgt zo spoedig mogelijk.

12-11-2012 8:00

Bij Wiesner Hager in het Limburgse Echt wordt binnenkort een themadag gehouden over de nieuwste innovaties van de Oostenrijkse kantoorinrichter. Eén van de sprekers is Wiesner Hager-topman Markus Wiesner.

Op de themadag zijn onder veel cijfers, gegevens en feiten te vernemen. "Wij hebben  impulslezingen voorbereid op het gebied van duurzaam bouwen, ondernemen en certificering, nieuws uit de sector mediatechniek en actuele antwoorden rond het thema milieu", vertelt Ruud Kunkels van Wiesner Hager Benelux.

Ook voor de WH-producten is er natuurlijk volop aandacht. "Markus Wiesner zal persoonlijk de nieuwe bureaustoelen en sledemodellen van onze gloednieuwe ontwikkeling POI presenteren", aldus Kunkels. "Wij hebben de showroom in Echt opnieuw ingericht en alle nieuwe producten klaargezet. Slenteren, zitten en uitproberen naar hartenlust. Wij zorgen natuurlijk voor de inwendige mens zoals u dit in Limburg gewend bent."

10-11-2012 8:00

Kantoorinrichter Desko heeft een 'exclusieve partnerovereenkomst' gesloten met Kyocrera. "Desko gelooft in sterke partnerships en in de toegevoegde waarde van samenwerking voor de klant", aldus het bedrijf.

Vanaf november 2012 levert Desko documentoplossingen, zoals zwart-wit, kleurenprinters en multifunctionals. De producten van Kyocera worden uitsluitend via gecertificeerde partners zoals Desko in Nederland verkocht.

Desko-directeur Michael Kuiper vertelt: “Kyocera heeft een visie en missie die perfect aansluit op ons businessmodel. Daarnaast was het een eye-opener om te zien dat je serieuze bedragen kunt besparen op printers en multifunctionals. Ik weet uit mijn eigen ervaring dat de meeste ondernemers hier niet stil bij staan of geen benul van hebben. Kyocera laat transparant zien wat de huidige kosten zijn en wat je kunt besparen met een Kyocera apparaat.”

Samen met Kyocera wil Desko de zakelijke klanten in Nederland 'volledig ontzorgen' door het leveren van hardware en softwareproducten, service en diensten in de vorm van printoplossingen die de klant kwaliteit, betrouwbaarheid en continuïteit garandeert. Kyocera voert dan ook een uitgebreid portfolio zwart-wit en kleurenprinters en multifunctionals.

In alle Desko vestigingen (Amsterdam, Almere, Breda, Alkmaar , Vianen, Eindhoven) komt een apart gedeelte met printers en multifunctionals. Klanten kunnen hier kijken, advies krijgen en er worden trainingen en demo’s gegeven.

09-11-2012 10:30

Montis houdt aanstaande zaterdag 10 november van 11.00 tot 14.00 uur weer een verkoop aan de Steenstraat 2 in Dongen (Laaddeur 12)! Dit betreft modellen in nieuwe staat (door annulatie) en licht gebruikte modellen als showroom- en beursmodellen voor zeer scherpe prijzen. 

Welke modellen staan er allemaal? Een kleine indicatie: Banken: Axel, Domino, Fox. Fauteuils: Charly, Marvin, Impala, Ella,  Hugo, Windy, Loge, Cup. Eetkamerstoelen: Chaplin, Mila, Jim, Ivy, Spica, Lotus. Barstoelen:Mick, Jim. Kasten: Intu. Tafels: XY, Wang, Doble, Flint, Annex. En uit de Montis+ collectie zijn onder meer de Lazy Bastard en de Playtime te verkrijgen. 

"Aankopen dienen direct meegenomen te worden", stelt Montis. "Betaling à contant (bij voorkeur per pin). Creditcard kunnen wij niet accepteren." 

09-11-2012 10:14

Na digitaal geprinte wandbekleding, komt Vescom nu met de mogelijkheid om meubelbekleding te printen. Met Java+print komt dit binnen handbereik voor branding, het toepassen van grafische dessins of fotografisch beeld op meubelbekleding. Tevens garandeert Vescom dezelfde kwaliteit en duurzaamheid als bij de meubelbekleding. Java+print is geschikt voor projecten. Het is brandwerend (crib 5), slijtvast (Martindale > 190.000 toeren), wrijfecht (5) en lichtecht (6). De meubelbekleding is soepel te verwerken, onderhoudsvriendelijk en laat zich eenvoudig reinigen met Vescom cleaner.

09-11-2012 9:03

HOWE brengt een nieuwe stapelbare vierpootsstoel onder de naam SixE, wat verwijst naar zes eigenschappen die alle met een E beginnen. De SixEis ontworpen door designstudio PearsonLloyd uit Londen.

Geïnspireerd door de 40/4-stoel zette PearsonLloyd in op het ontwerpen van de meest efficiënte en robuuste oplossing voor de alom aanwezige mono-shell stoel. De functionele en ruimtebesparende SixE is bedoeld voor multifunctionele omgevingen. De vierpootsstoel is het eerste lid van de familie, die in 2013 met een aantal nieuwe leden wordt uitgebreid.

De SixE stapelt perfect, waardoor een ruimte snel kan worden ontruimd of omgebouwd. Zowel stoelen met als zonder armleuning kunnen optimaal gestapeld worden. Het randje boven aan de rugleuning zorgt ervoor dat de stoel eenvoudig kan worden opgetild en verplaatst. Kenmerkend voor de SixE zijn de zachte en ronde vormen - scherpe hoeken ontbreken. Daardoor is de stoel zeer comfortabel is, waarbij de zachte gerolde rand ervoor zorgt dat er geen drukpunten zijn. Door de zorgvuldig gevormde rugleuning en de natuurlijke buiging zorgt SixE voor veel comfort en een goede ergonomie.

Het design is robuust en duurzaam en voldoet aan de sterktetests EN 15373, niveau 3 en BIFMA X5.1. ”Daarnaast is het ook een milieuvriendelijke stoel”, zegt Lars Bruntse, Sales & Marketing Manager. “Het groene aspect komt duidelijk tot uitdrukking in het zorgvuldig geselecteerde materiaal en in de standaardisatie van chroom 3.”

08-11-2012 14:00

Met de gratis app van stoelenfabrikant Interstuhl is een beamer in de toekomst niet langer nodig. PadShare verbindt iPads aan elkaar en maakt het mogelijk inhoud met anderen te delen tijdens en na een vergadering. Daardoor is de inrichting van de vergaderruimte opeens niet meer gebonden aan de beperkingen van een beamer. Kantoorinrichters kunnen vanaf nu het vertrek optimaal indelen.

PadShare is een gratis applicatie voor besprekingen. Het is een manier om conferenties, vergaderingen of presentaties te plannen, uit te voeren en op te volgen. De gebruiker heeft behalve de app alleen alle vergaderstukken in PDF-vorm nodig.

Gebruikers vinden Padshare gebruiksvriendelijk en duidelijk ontworpen. Het programma is veilig en papierloos. In PadShare is het mogelijk elementen aan te wijzen, van highlights te voorzien, commentaar toe te voegen en daarvan hand-outs te maken. Dit voorkomt misverstanden en levert transparante notulen op. Door de audiofunctie kan PadShare ook worden gebruikt in plaats van een geluidsinstallatie.

Stoelenproducent Interstuhl introduceert met PadShare een voor haar nieuw product. Zonder beamer wordt de inrichting van de vergaderruimte flexibeler. Niet alleen bij het ontwerp van de ruimte, maar ook per gelegenheid of groepssamenstelling. Omdat kabelgoten overbodig worden, worden kosten bespaard en groeit het aantal tafels dat geschikt is voor de vergaderruimte. Hiermee wil Interstuhl bewijzen verder te kijken dan stoelen alleen: het gaat om de hele werkplekervaring.

07-11-2012 9:10

Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, heeft vandaag een uitgebreid rapport gepubliceerd over de conjunctuur in de Belgische meubelindustrie. Conclusie over het eerste semester van 2012: de sterkste omzetdaling wordt genoteerd door de productgroep kantoor- en winkelmeubelen (-5,2 procent).

Tijdens het eerste semester van 2012 realiseerde de totale Belgische meubelindustrie een omzet van 1.257,6 miljoen euro, dit is 0,3 procent meer dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar. Hiermee stagneert de omzet van de sector na een jaar van economische heropleving in 2011, toen de omzetgroei nog 8,4 procent bedroeg.

Binnen de Belgische meubelindustrie zijn er duidelijke verschillen in omzetevolutie tussen de productgroepen. De omzet van stoelen en zitmeubelen (gezuiverd voor auto- en vliegtuigzetels) ging tijdens het eerste semester van 2012 lichtjes achteruit (-0,9 procent). De sterkste omzetdaling doet zich voor bij de productgroep kantoor- en winkelmeubelen (-5,2 procent). Dit is de meest conjunctuurgevoelige productgroep binnen de meubelindustrie omdat deze vooral afhankelijk is van (grotere) inrichtingsprojecten. In 2011 realiseerde de productgroep kantoor- en winkelmeubelen nog een omzetstijging van 15 procent ten opzichte van 2010.

In de eerste helft van 2012 investeerde de Belgische meubelindustrie 50,6 miljoen euro, dit is 15,4 procent minder dan het weliswaar zeer hoge investeringsniveau van vorig jaar. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit is eind 2011 opnieuw beginnen te dalen en bedroeg tijdens het eerste semester van 2012 gemiddeld 69,7 procent. De investeringen van de kantoor- en winkelmeubelsector daalden in het eerste semster van dit jaar met 6,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

Het indexcijfer van het consumentenvertrouwen in België bereikte een piek in mei 2011 met een waarde van +1,5. Nadien is deze conjunctuurindicator verzwakt tot -20,6 in februari 2012. De jongste maanden schommelt het Belgische consumentenvertrouwen tussen -10 en -15.

Tijdens de eerste 3 maanden van 2012 bedroeg de totale Belgische meubeluitvoer 355,7 miljoen euro, wat een daling van 4,8 procent betekent ten opzichte van het eerste trimester van vorig jaar. De belangrijkste exportmarkten voor de Belgische meubelindustrie zijn Frankrijk (42,7 procent van de totale meubeluitvoer), Nederland (30,7 procent), en Duitsland (9,6 procent).
Ook de evolutie van de Belgische meubeluitvoer is vrij wisselvallig. De uitvoer naar Frankrijk is tijdens het eerste trimester van 2012 afgenomen met 6,2 procent. Ook de Nederlandse markt blijft zwak (-4,1 procent). De Belgische meubeluitvoer naar Duitsland is juist weer gestegen (+3,0 procent). Blijkbaar biedt het gunstigere economische klimaat er ook betere exportmogelijkheden voor de Belgische meubelindustrie. Door een nieuwe daling van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk (-14,5 procent) vertegenwoordigt deze markt nog slechts 2,8 procent van de totale Belgische meubeluitvoer.
Globaal genomen is de Belgische meubelexport binnen de Europese Unie afgenomen met 5,0 procent.

Ook buiten de EU zijn er maar weinig lichtpuntjes voor de Belgische exporteurs. De Belgische meubeluitvoer doet het goed op de Zwitserse markt (+18,7 procent), waar de sterke Zwitserse frank in het voordeel van de exporteurs speelt. De uitvoer naar Oost-Europa (buiten de EU) is begin dit jaar zwaar teruggevallen (-42,6 procent). Ook de Amerikaanse markt is voor de Belgen minder gunstig dan vorig jaar (-17,1 procent).

Niet alleen de export, ook de import van meubelen is gedaald. De invoer van meubelen in België is tijdens het eerste kwartaal van 2012 met 2,0 procent afgenomen.

Fedustria concludeert op basis van het rapport dat het herstel na de financieel-economische crisis, dat geleidelijk begon in 2010 en zich forser doorzette in 2011, vroegtijdig beëindigd is zonder dat de sector opnieuw het activiteitsniveau van voor de crisis heeft bereikt. 'De conjunctuurcycli lijken ook steeds korter te worden. De jongste periode van (relatieve) hoogconjunctuur duurde amper 2 jaar', aldus Fedustria.
De Belgische meubelindustrie kende van het tweede tot en met het vierde kwartaal van 2011 een groei van meer dan 10 procent. De kentering kwam er echter begin 2012. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nam de omzet nog slechts met 1,1 procent toe. In het tweede kwartaal van 2012 daalde de omzet met 0,5 procent.

In 2011 stelde de Belgische meubelindustrie 12.696 personen tewerk in 995 ondernemingen. Ten opzichte van 2010 is de tewerkstelling met 358 personen of 2,7 procent gedaald.

Op sectorniveau zullen de macro-economische vooruitzichten zich voor de Belgische meubelindustrie wellicht vertalen in een daling van de omzet over het jaar 2012 als geheel. De licht negatieve trend in het tweede kwartaal van 2012 heeft zich volgens de eerste indicatoren versterkt doorgezet in het derde kwartaal van dit jaar. Op jaarbasis lijkt een omzetdaling dan ook onafwendbaar.

In 2013 zou de herneming van de conjunctuur in Europa en in België wel voelbaar moeten worden in de Belgische meubelindustrie. Gelet op de bescheiden groei van het bbp (+0,7 procent) zal ook de omzet van de Belgische meubelindustrie in 2013 wellicht slechts licht toenemen, verwacht Fedustria.

Om het tij te keren en de binnenlandse vraag naar meubelen te stimuleren hebben dertig Belgische meubelmerken onlangs het initiatief genomen om een nieuwe collectieve promotiecampagne te lanceren. De dertig Belgische meubelmerken willen zo de consument bewust maken van het Belgisch meubelaanbod. Dit gevarieerde aanbod blaakt volgens Fedustria van creativiteit, vakmanschap en kwaliteit van eigen bodem. Via het online platform http://www.belgischmeubel.be/ willen ze de consument hierover informeren, zodat deze bewust en in vertrouwen kan kiezen voor Belgische meubelen. Dit gezamenlijke initiatief werd gelanceerd onder de noemer Meu’BEL. Radio- en tv-presentatrice en zangeres Roos Van Acker is het gezicht en de stem van de Meu’BEL campagne. Vanuit het platform wordt de geïnteresseerde consument vervolgens doorverwezen naar de meer dan honderdtwintig meubelwinkels die intussen actief aan de Meu’BEL campagne meewerken.
 

05-11-2012 9:00

Zaterdag 1 december wat te doen? Misschien is een bezoek aan Breda een goed idee. Aldaar houden Canoof en Knoll International dan namelijk een 'Barcelona Day'.

Tijdens de bijeenkomst in de Canoof-showroom (in het door Wiel Arets ontworpen Lensvelt-pand)  in Breda is er aandacht voor de Barcelona-collectie van Knoll International. De vintage-producten zijn zoals bekend ontworpen door de legendarische architect Ludwig Mies van der Rohe (zie foto). Al sedert 1948 heeft Knoll de verkooprechten voor de collectie.

De Barcelona Day begint om 12;00 uur en duurt de hele middag. Voor de liefhebber van vintage design. Een leuk extraatje: wie op 1 december een product bestelt, krijgt 15 procent korting.

05-11-2012 8:00

Bij de bekendmaking van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2012 is Humanscale met de bureaustoel Diffrient World Chair inde prijzen gevallen. De stoel ontving deze erkenning vanwege de elegante verschijning, toegankelijke ergonomie en eenvoudige bediening.

“In de complexe, continue veranderende en vooral flexibele werkomgeving waar de hedendaagse kantoorwerker zich bevindt, wordt nauwelijks nog de tijd genomen om een bureaustoel goed in te stellen. Indien al bekend is waarvoor de bedienings-elementen gebruikt moeten worden, dan is het maar de vraag of de stoel wel correct wordt ingesteld”, aldus Henk Smit, Country Manager van Humanscale.

“De Diffrient World Chair is een bureaustoel met veel gebruiksgemak. Alleen de hoogte hoeft versteld te worden.Biomechanica en de wetten van de fysica regelen de meeste andere instellingen automatisch. De stoel laat de gebruiker bewegen, ondersteunt waar nodig en zorgt voor een buitengewone gebruikerservaring zonder knoppen en hendels”.

Door het gebruik van kunststof als basismateriaal is de Diffrient World Chair licht van gewicht en duurzaam. De bureaustoel voldoet aan de Europese Norm EN1335 enwordt begin 2013 in de Benelux geïntroduceerd. De Diffrient World Chair is een ontwerp is van designer Niels Diffrient.

02-11-2012 8:30

Desko kantoormeubelen introduceert een voetbal-bureaustoel. Volgens de aanbieder is er grote belangstelling voor de bureaustoel-met-logo. Directeur Michael Kuiper van Desko kantoormeubelen bezocht de afgelopen weken verschillende voetbalclubs in Nederland, België, en Groot-Brittannië. 

Desko kantoormeubelen heeft een eigen bureaustoel op de markt gebracht waar op de achterkant ruimte is voor het logo van de club. "De bureaustoel is professioneel en handmatig gedrukt, zowel voor thuisgebruik als op kantoor, en kan per stuk gemaakt worden."

"Het is een beetje een uit de hand gelopen grap", vertelt Michael Kuiper. "Een bevriende relatie vroeg een keer of ik niet een bureaustoel had met het logo van ADO Den Haag erop. Ik zei met een grapje dat ik dat wel kon regelen. Terug in onze productieruimte zijn we gaan bekijken hoe dit moest gaan werken. Toen het eindresultaat kwam presenteren, was iedereen lyrisch."

Kuiper kreeg inmiddels al opdrachten van Sparta, Helmond Sport, AZ, AGOVV, Feyenoord, TOP Oss, FC Eindhoven, Anderlecht en Swansea City. "Voetbal was nu natuurlijk al een veelbesproken onderwerp op kantoor. Deze stoel zal het alleen maar erger maken", verwacht Michael Kuiper. "Collega's kunnen zo nog duidelijker zien naar welke voetbalclub de voorkeur uitgaat. Daarbij hebben voetbalclubs een uitbreiding van hun merchandise. Daarnaast er ook een vraag vanuit het bedrijfsleven ontstaan voor de stoelen met logo bij de receptiebalie. Firma Topbrands, Scanie en Kyocera hebben reeds de bedrukte bureaustoelen in huis."

Desko kantoormeubelen heeft de ambitie om kampioen te worden in het leveren van bureaustoelen."In ons bedrijf heerst sowieso een sportcultuur. Met ons moederbedrijf Decorum verzorgen we al meerdere edities de verhuur van kantoormeubelen en tapijttegels tijdens de Olympische Spelen. Daarbij sponsoren we verschillende clubs in het betaald voetbal, maar ook amateurs. We willen de komende tijd dan ook actief de voetbalclubs gaan benaderen. Daarbij kunnen we ook onze groeiende webshop inzetten. Desko hofleverancier van voetbal-bureaustoelen, misschien wordt ik nog wel geselecteerd door de KNVB of een rijke sjeik uit Saudie Arabië", besluit Kuiper lachend.

01-11-2012 11:00

WINI Büromöbel GmbH heeft tijdens de Orgatec voor vier productlijnen het Offi Label verworven. OFFI Label is een internationaal keurmerk voor kantoorgerelateerde producten.

Doelstelling is om het label voor consumenten en bedrijfsmatige inkopers van kantoorgerelateerde producten een kwaliteitsmerk te laten zijn, dat inzicht geeft in de fabricage, de grondstoffen en de kwaliteit van een product. OFFI Label beoordeelt de producent/fabrikant van het product, de grondstoffen en productsamenstellingm en de productkwaliteit. Daarnaast worden gecertificeerde OFFI Label-producten gecontroleerd op relevante landelijke en Europese wet- en regelgeving.

"Vanaf heden beschikt WINI voor Winea PRO, MAXX, Matrix en de WINI-ladenblokken over het label", aldus een woordvoerder van WINI. "Hiermee krijgt de eindgebruiker niet alleen de garantie dat het product duurzaam is geproduceerd, maar ook dat het kwalitatief aan alle gestelde eisen voldoet."

www.wini.nl


Van links naar rechts: Peter Salm, directeur-eigenaar WINI Kantoordesign, Carolina Schmidt-Karsch, directrice-eigenaar WINI Buromöbel GmbH, Henk Meinsma van Offi Label.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >