Nieuws


29-10-2012 8:00

Opmerkelijk nieuws uit het noorden: Marko, producent van kantoor- en schoolmeubelen, is failliet. De negentig werknemers staan vooralsnog op straat.

Marko is al jaren één van de vaste waarden in met name het onderwijsveld. Maar de teruglopende orders in deze moeilijke markt hebben het bedrijf toch de das omgedaan. Afgelopen augustus waren de eerste tekenen van de neergang al te zien; toen stootte het bedrijf verrassend genoeg het eerder verworven Sonesto weer af.

Zoals het er nu uitziet, staan de negentig werknemers van Marko op straat. Curator mr. Erik Eshuis van Trip Advocaten in Groningen heeft evenwel inmiddels met vier overnamekandidaten gesproken. Wellicht volgt er deze week nieuws over een doorstart. 
 

28-10-2012 9:00

Tijdens de Orgatec heeft de Duitse kantoormeubelfabrikant Palmberg een noviteit gelanceerd. "In samenwerking met EasternGraphics, hebben we een komplete 'online catalogus‘ in gebruik genomen", meldt een woordvoerder.

"Hiermee maken we het voor onze dealerpartners mogelijk om op locatie Palmberg producten digitaal zo samen te stellen zoals de klant zijn of haar produkten graag will zien en kopen. Dit is zowel naar dealerorganistie als ook naar de eindgebruiker een service verhogend aspect en komt het beslissings traject ten goede."

27-10-2012 17:04

Wie nog iets wil zien van de vakbeurs Interieur 2012 moet snel zijn. Morgenmiddag sluit de beurs. Vandaag weer een paar mooie stands bezocht. Eentje bevat een geheide deelnemer voor de rubriek 'Beursbeauty' van ons tijdschrift Inside Information. Te zien bij het Franse Baccarat. De naam van het product: Marie-Coquine.

Ik ben in de regel niet zo'n fan van de ontwerpen van Philippe Starck. Ik was dan ook enigszins in verwarring toen ik zag dat deze imposante kroonluchter van zijn hand is. Objectverlichting in optima forma. Helaas heb ik geen fatsoenlijke foto kunnen maken, maar ik zal proberen de kroonluchter, want dat is het, aan u te beschrijven. De armatuur, die overvloedig is uitgevoerd, zoals dat hoort bij kroonluchters, wordt 'beschermd'  door een paraplu. Een grote driepootsconstructie op wielen draagt de lamp. Voor het contragewicht zorgt een soort bokszak. Wilt u een beter beeld krijgen van deze fantastische lamp? Dan zult u toch nog naar Kortrijk moeten afreizen.

Gaat u nog naar Kortrijk, of bent u daar al? Bezoek dan ook even de stands van Casalis en LED Lab. Daar valt te zien hoe ook bescheiden stands toch veel te 'vertellen' kunnen hebben. Hetzelfde geldt voor de stand van Incradible, een nieuw initiatief van de gebroeders Kuiper, dat in de markt wordt gezet door Thijs Dings. Ook verrassend: de stands van Fontana Arte (stijlvol in het kwadraat), Flos, Occhio, Luceplan, Murano Due en Lasvit (Infinity!). Mosa en Pastoe hebben eveneens fraaie exposities, maar hun stands zien er al jaren hetzelfde uit. Anderzijds: waarom zou je een bewezen concept aanpassen?

De grote aantallen projectinrichters van de laatste jaren zijn niet meer aanwezig in Kortrijk, maar stoelenspecialisten Dauphin en Girsberger zijn nadrukkelijk aanwezig en hebben het nodige te melden. Eerder maakten we u al attent op de fraaie stands van Lensvelt, Dark en - er kan er maar eentje de opvallendste zijn - Delta Light.

 

25-10-2012 2:00

Eerder deze week berichtten we over enkele opmerkelijke presentaties tijdens Interieur 2012. Aan dat rijtje willen we graag de beursstands van Ahrend en Lensvelt toevoegen.

Beginnen we met Ahrend. Dat geeft in Kortrijk een geheel eigen invulling aan het fenomeen nihilisme: een stand van 5x5 meter, met slechts twee meubels: de Ahrend 380 van Ineke Hans, een ontwerp uit 2010, en de Revolt van Friso Kramer, een ontwerp uit 1953.
Dat is het dan, op een beeldscherm na, waar steeds hetzelfde filmpje wordt herhaald. Geen standmedewerkers die vragen kunnen beantwoorden over deze producten, geen noviteiten - die heeft Ahrend klaarblijkelijk bewaard voor de Dutch Design Week in Eindhoven, waar het een aantal jaren geleden alle kaarten op Kortrijk zette - en eerlijk gezegd ook nauwelijks uitstraling. Nu is een stand zonder medewerkers altijd nog beter dan een stand met verveeld voor zich uit starende (of achter hun laptops verstopte) medewerkers, maar toch. "Ahrend onwaardig", horen we een meubeldealer zeggen, die toch even van de gelegenheid gebruik maakt om in de fantastische Revolt te gaan zitten. Want karige stand of niet; de getoonde meubels blijven designpareltjes. In het geval van Revolt geldt dat al bijna 50 jaar!Lensvelt presenteert in Kortrijk 'Lensvelt On Stock', een selectie meubels die binnen een week leverbaar is. Voorafgaand aan de beurs serveert het bedrijf, samen met Label, iedere dag een gratis ontbijt in het restaurant van Lensvelt op het Minervum in Breda. Dat ontbijt hebben we niet kunnen ervaren, maar de stand in Kortrijk is met afstand de meest originele meubelpresentatie van deze Interieur Biënnale. De presentatie is in alles de tegenpool van Ahrend: gewaagd, vooruitstrevend én met ruim voldoende standbemanning om alle vragen te beantwoorden. Kortom: Lensvelt toont lef door flink uit te pakken in deze economisch roerige tijden. De foto hieronder toont de stand in opbouw. Eigenlijk moet u naar Kortrijk om de beurspresentatie 'live' (en dan 'frontaal') te aanschouwen. Het geeft een overweldigende indruk van een magazijn, vol met design klassiekers.Veel projectinrichters hebben jarenlang de mond vol gehad over anti-cyclisch investeren en nu ze deze woorden in de praktijk kunnen brengen, schitteren ze door afwezigheid. Ahrend en Lensvelt pakken hun verantwoording naar de markt wél door aanwezig te zijn tijdens Interieur 2012 wat nog altijd met afstand de belangrijkste interieurbeurs van West-Europa is. Dat de presentatie van beide projectpartijen volstrekt verschillend is, doet daar niks aan af.
 

25-10-2012 1:00

De afgelopen dagen hebben we enkele highlights over de Interieur Biënnale 2012 gemeld. Eén van de meest geslaagde elementen hebben we daarbij nog niet genoemd: Buda-eiland. Analoog aan de beurs in Milaan betrekt de organisatie voor het eerst nadrukkelijk het centrum van Kortrijk bij de beurs. En dat is beslist de moeite waard. U kunt het nog meemaken tot en met zondag aanstaande.Een ware armada aan Audi's brengt geïnteresseerden op een uiterst luxueuze wijze naar Buda-eiland, Kortrijks culturele trefpunt voor creatie en innovatie. Tijdens de vakbeurs Interieur presenteren zich op diverse locaties jonge talentvolle ontwerpers (onder meer in de Buda Factory en Buda Gallery) en gevestigde namen (in de Buda Tower). Deze laatste locatie valt ons zwaar op de maag. Met wellicht veel te hoge verwachtingen beklimmen we de trappen van de Buda-toren. Het uitzicht boven is uiteindelijk indrukwekkend, maar de ontwerpen van onder meer Alessi, Piet Hein Eek en Ross Lovegrove zijn stuk voor stuk tamelijk 'boring'.

Wat een verfrissend elan daarentegen op de andere locaties, waar nog onbekende ontwerpers vol passie over hun creaties vertellen. Zij zijn voor het overgrote deel nog niet behept met gladde marketing volzinnen. We vernemen ongelooflijk idealistische ideeën, humorrijke concepten en originele invalshoeken. Gaat dat zien.De meningen over het Buda-initiatief verschillen overigens sterk. Wij zijn tot drie keer toe - na een dag vol 'beursgeweld', waarbij je eigenlijk nauwelijks puf hebt om ook nog maar iets te doen - naar 'Kortrijk City' gegaan. Toegegeven, de terrassen, loungeruimtes, dj's en het Belgische bier zijn daarbij een welkome toegift, maar zonder de jonge 'Buda-ontwerpers' waren we hooguit eenmaal wezen kijken en daarna zonder aarzelen elke avond op onze hotelkamer gebleven. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat sommigen het hele Buda-concept vernietigend beoordelen. We hebben het nodige gemopper gehoord. Wat ons betreft echter smaakt deze primeur nadrukkelijk naar meer.


 

24-10-2012 11:00

Kenniswerkers gebruiken steeds vaker video als communicatiemiddel wanneer zij samenwerken met collega’s op afstand. Uit onderzoek in opdracht van werkomgevingspecialist Steelcase blijkt echter dat de omstandigheden waaronder videoconferencing plaatsvindt sterk voor verbetering vatbaar zijn. Mensen worden afgeleid door hun eigen projectie op het scherm, slechte beeld- en geluidskwaliteit en storende omgevingsfactoren. In navolging van de onderzoeksresultaten lanceert Steelcase een aantal nieuwe oplossingsconcepten die het gebruik van videoconferencing optimaliseren.
 
62 Procent van de kenniswerkers werkt regelmatig samen met mensen uit verschillende tijdzones of andere geografische gebieden. "We leven in een verbonden wereld. Bedrijven zijn meer dan ooit van elkaar afhankelijk en mensen die samenwerken hoeven dit al lang niet meer per definitie op dezelfde plek te doen. De globaliseringtrend zorgt ervoor dat mensen steeds meer samenwerken met collega's verspreid over de hele wereld", aldus Allan Smith, Vice President Marketing van Steelcase. Volgens Smith wordt hiervoor steeds vaker video als ondersteunend communicatiemiddel ingezet: "Kenniswerkers gebruiken meer en meer video in het zakelijk verkeer. Ze leven en werken virtueler dan ooit tevoren."

De woorden van Smith worden bevestigd door onderzoek waaruit blijkt dat het zakelijk videoverkeer de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Volgens een recent onderzoek van Cisco is bij grote bedrijven zelfs sprake van een jaarlijkse stijging in het videogebruik van 70 procent. De toegenomen technologische mogelijkheden en het feit dat video voor iedereen toegankelijk is geworden, liggen ten grondslag aan de enorme vlucht die video conferencing heeft genomen. Smith: "Het is een flexibel, effectief en relatief goedkoop communicatiemiddel."

Ondanks dat het gebruik van video sterk is toegenomen, blijkt uit onderzoek dat Harris Interactive in opdracht van Steelcase uitvoerde dat de omstandigheden waarin dit gebeurt sterk voor verbetering vatbaar zijn. Het onderzoek laat zien dat mensen afgeleid raken wanneer zij zichzelf op video zien. 72 Procent van de medewerkers is zich bewust van zijn eigen verschijning op het scherm terwijl ze deelnemen aan een zakelijke videoconferentie. 58 Procent van de respondenten geeft aan zich zorgen te maken dat ze er op beeld moe uitzien als gevolg van slechte belichting en de beperkte kwaliteit van de camera. "Slechte verlichting laat mensen minder voordelig uitkomen, wallen onder de ogen lijken groter of het laat de aandacht  naar de neusgaten uitgaan", schetst Smith het schrikbeeld van velen. "Daarnaast komt het voor dat je niet altijd alle andere deelnemers aan de videoconferentie kunt zien. Of de andere deelnemers zijn juist vol in beeld op een groot scherm, wat een overweldigend effect kan geven. Andere veel voorkomende obstakels zijn een slechte geluidskwaliteit en storende omgevingsfactoren. Al dit soort afleiding komt de productiviteit van de deelnemers en daarmee de effectiviteit van een meeting niet ten goede."

In antwoord op de onderzoeksresultaten zet Steelcase in op intuïtieve en dynamische video conferencing-oplossingen die privacy en perfecte licht- en geluidsomstandigheden garanderen. Dit heeft geleid tot oplossingen die naast geavanceerde technologische ondersteuning ook een hoogwaardige ruimte bieden die speciaal is uitgerust en ingericht voor videoconferencing.

Zo zijn daar werkstations die door de Steelcase Design Studio en IDEO speciaal zijn ontworpen met het oog op één-op-één-interactie, maar die ook eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor interactieve meetings met meerdere personen. Deze eenheden zijn uitgerust met een 'Core Unit' scherm. De Core Unit omvat alles wat voor de juiste uitvoering en beleving van een videoconferentie nodig is: monitor, microfoon, luidsprekers, processor en een camera. Deze tools zijn allemaal ingebed in een in hoogte verstelbaar scherm zodat de deelnemers ook daadwerkelijk oogcontact met elkaar kunnen maken. De ruimte biedt instelbare belichting, aantrekkelijke achtergronden en een goede akoestiek doordat de buitenkant het geluid weerkaatst terwijl de binnenkant het geluid juist absorbeert.

 
In een andere toepassing, bouwt Steelcase voort op zijn succesvolle media:scape-productlijn. De media:scape heeft zijn kenmerkende 'puck' waarmee deelnemers eenvoudig kunnen schakelen tussen data en video. Het bedrijf bouwde een virtuele 'puck' voor de iPod en iPhone, waarmee gebruikers geluids- en lichtinstellingen kunnen aanpassen en kunnen switchen naar additionele content en media.

Steelcase wil eveneens oplossingen voor kleine, middelgrote en grote multifunctionele ruimtes in de markt gaan zetten waarmee dankzij video-conferencing gemakkelijker content gedeeld kan worden tussen lokale en wereldwijd verspreide teams en die tot doel hebben de prestaties van teams te verbeteren.
 

23-10-2012 9:30

Workshops, lezingen, masterclasses en een expositie waarbij co-design centraal staat, komen aan bod bij het Europese programma Proud tijdens Dutch Design Week (DDW). Deze activiteiten dragen bij aan de transnationale ontwikkeling van co-design methodes, services en producten en het versterken van het design werkveld. Daarnaast wordt tijdens DDW een tipje van de sluier gelicht van de Design Innovation Space.

Tegenwoordig wordt het van groot belang geacht dat burgers en gebruikers een actieve rol spelen in het oplossen van sociale, culturele en economische vraagstukken. Co-design blijkt een goed instrument te zijn om mensen aan te moedigen input te leveren, om visies te delen en te helpen met de realisatie van ideeën. Toch is het begrip co-design voor meerdere interpretaties vatbaar. Proud heeft als doel om deze grenzen op te zoeken via transnationale workshops, lezingen en masterclasses waardoor uiteindelijk co-design methodes ontwikkeld worden. Daarnaast stimuleert het programma de professionalisering van het design werkveld door ontwerpers te voorzien van kennis en middelen.

Het Proud-programma voor de komende dagen ziet er als volgt uit. 

23 oktober 2012: Masterclass: Moving Materials ‘3D printing Make it, Fix it and Keep it’
De lezingen uit de internationale ontwerppraktijk staan in het teken van 3D printing: nieuwe materialen en productiemethoden voor duurzame productontwikkeling. 

24 oktober 2012: Masterclass: ‘What is co-design anyway?’
Onderzoekers van Lancaster University gaan dieper in op het theoretische aspect van co-design in deze masterclass. 

20 oktober tot en met 20 november 2012: Expositie Moving Materials.
De expositie Moving Materials geeft inzicht in de nieuwste ontwikkelingen omtrent materialen. Concept: Material Sense, Realisatie: Design Zentrum Nordrhein Westfalen.

In het kader van Proud ontwikkelt hoofdpartner Capital D een Design Innovation Space (DIS). Deze creatieve ruimte ondersteunt ontwerpers, consumenten en vertegenwoordigers van overheden en het bedrijfsleven in innovaties middels co-design sessies, trainingen en presentaties. De DIS is een ruimte, ontworpen door Dave Keune, waar de leden van Capital D elkaar kunnen verwelkomen en ontmoeten om ideeën en kennis uit te wisselen. De ruimte staat in verbinding met vier gelijksoortige Design Innovation Spaces in Noordwest Europa, waardoor er op internationaal niveau overleg kan worden gevoerd en kennis kan worden uitgewisseld.

Proud staat voor People Researchers and Organisations Using Design. Proud stimuleert concepten als co-creatie en innovatie. Het project zet design en ‘design thinking’ in als instrumenten voor innovatie, economische groei en duurzame ontwikkeling. Proud stelt designers ook in staat een belangrijke rol te spelen in de samenwerkingsprocessen door middel van goede faciliteiten, kennis en expertise: het zogenoemde co-design. Proud is een Europees project, ontwikkeld door zeven sterke designregio’s en designsteden: Eindhoven, Kortrijk, Parijs, Essen, Helsinki, Lancaster en Luxemburg. Hoofdpartner in het project is Capital D met designregio Eindhoven.

23-10-2012 9:00

Friedhelm Beiteke heeft per 1 oktober 2012 het directievoorzitterschap van Klöber aanvaard. Ook neemt hij de afdelingen Marketing en Verkoop van dezelfde firma voor zijn rekening. De 56-jarige marketing- en verkoopprofessional stapt uit de branche van hoogwaardige vloerbedekkingen over naar de specialist op het gebied van kantoorzitmeubelen in Owingen (Baden).Beiteke gaat de samenwerking met de Klöber vakdealers voortzetten. Hij kan daarbij terugvallen op zijn jarenlange ervaring in een branche waarin vanouds nauw met architecten wordt samengewerkt.

Olaf Kreyenkamp heeft per 1 september 2012 de taak van commercieel/technisch directeur op zich genomen. De 44-jarige handelsingenieur was eerder werkzaam als commercieel directeur bij de dochtermaatschappij van een groot Europees concern. Op basis van zijn jarenlange werkzaamheden in de controlling bij autotoeleveranciers heeft Dr. Kreyenkamp een rijke schat aan ervaring in het samenspel van technische en commerciële processen. Zijn speciale aandacht gaat hierbij vooral uit naar procesoptimalisaties in ontwikkeling en productie ter verhoging van kwaliteit en klanttevredenheid.

17-10-2012 12:30

Tijdens de Dutch Design Week, die van 20 tot en met 28 oktober 2012 in Eindhoven zal worden gehouden, presenteert Ahrend drie producten: de nieuwe Ahrend Unit van Paul Linse, een speciale uitvoering van Ahrend Kaigan van Marijn van der Poll en Ahrend XXXX_Sofa en Stool van Yuya Ushida. Materialisatie in combinatie met nieuwe concepten staan hierbij centraal. In de Lichttoren bij Igluu is tevens de expositie 'Material Matters' van Droog te bewonderen.

Paul Linse: “Een steeds groter deel van ons leven speelt zich af in openbare ruimten. Op die plaatsen wil men niet alleen comfort en veiligheid, maar ook ‘quality time’. Ik houd niet van herhaling en sleur. Mijn designfilosofie is gebaseerd op eenvoud, overzichtelijkheid en transparantie: wat moet waar en waarom? Met andere woorden, eerst kijken waarvoor een ruimte bedoeld is. Pas daarna ga je je bezighouden met de cosmetische laag.”
De interieurarchitect vervolgt: “Het woord ‘unit‘ heeft een dubbele betekenis. Het betekent sociale groep of eenheid, maar ook molecuul. Het kleinste onderdeel van Ahrend Unit is een stoel; uitgebouwd is het een flexibel samen te stellen zitelement.”

Ahrend Unit bestaat in de basis uit slechts drie elementen die samen ontelbare mogelijkheden bieden; van open en sociaal tot meer intiem, ook in materiaalkeuze en uitstraling. Omgevingen waar Unit op zijn plaats is, zijn wacht- en loungeruimten in kantoor, onderwijs en openbare ruimtes.


De nostalgische rieten strandstoel van weleer heeft een comeback gemaakt op een onverwachte plaats, te weten de kantoor- en onderwijsomgeving. Ahrend Kaigan isoleert de gebruiker tijdelijk van de buitenwereld – voor een informele ontmoeting, vertrouwelijk gesprek of telefoongesprek. Ahrend Kaigan biedt de gebruiker privacy.
Een speciale ‘couture’- uitvoering van Ahrend Kaigan staat in het Klokgebouw: een opvallend exemplaar met een print van Ralph Lauren. Marijn van der Poll: “Naast het klassieke kantoorinterieur zijn er de laatste decennia allerlei parallellen ontstaan. Thuiswerken, flexplekken, soft seating in kantoren. Werkruimtes worden leefruimtes en omgekeerd. Naast de pret à porter in kantoorinterieurs is er nu ook couture, compromisloos en uitdagend.”

Ontwerper Yuya Ushida verwerkt acht basiselementen van glasvezel versterkt polyamide in een constructie die uiteindelijk uit meer dan dertienduizend onderdelen bestaat. De harmonicavormige constructie kan van drie-persoons sofa kan met de hand worden ‘opgevouwen’ tot een stoel. In opgevouwen toestand heeft Ahrend XXXX_Sofa de hoogte en het gewenste comfort van een stoel; in uitgevouwen toestand heeft het meubel de hoogte en souplesse van een bank. De kleinere, compacte versie heet Ahrend XXXX_Stool (kruk). Beide werden eerder als prototype gepresenteerd en zijn vanaf heden bestelbaar.
Ahrend nodigt belangstellenden van harte uit voor het cradle-to-cradle café op donderdag 25 oktober om 14.15 uur in de Lichttoren in Eindhoven. Sprekers zijn architect Paul Diederen (over stedenbouwkundige herbestemming) en Miriam van der Lubbe (Van Eijk en Van der Lubbe, over duurzaam design).  Aanmelden kan via: http://www.c2c-cafe.com/mailing/c2c-cafe_25okt.html.

www.ddw.nl

www.ahrend.com

17-10-2012 11:00

Als één van de eerste ondernemingen in België heeft Pami – de Limburgse producent van kantoormeubilair – een certificering behaald voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Gedelegeerd bestuurders Hendrik en Lode Essers hebben in die richting grote toekomstplannen voor Pami.
Deze norm voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wil vanuit maatschappelijke betrokkenheid duurzame ontwikkeling concreet, objectief en aantoonbaar maken. Lode Essers: “Het gaat concreet over de verantwoording die we afleggen over onze producten, productietechnieken, productontwikkelingen, over de zonnepanelen op ons dak en de energiebesparende maatregelen die we in heel ons bedrijf nemen, tot de verregaande verplichtingen die we aangaan tegenover personeel, klanten en leveranciers. Met deze MVO-certificering engageren we ons tot respect voor de mens, de natuur en het milieu. Materialen duurzaam gebruiken, hergebruiken en recyclage: het zijn onderwerpen die onze volle aandacht verdienen. Binnen afzienbare tijd krijgen we sowieso te maken met een tekort aan grondstoffen. Als we nog een toekomst willen voor onze kinderen, kunnen we daar dus maar beter verstandig mee omspringen."

www.pami.be

17-10-2012 2:00

Open Dagen bij Satelliet Meubelen. Vandaag en morgen, 17 en 18 oktober 2012, kunnen belangstellenden van 9.00-21.00 uur terecht bij het bedrijf in Breda.

Satelliet Meubelen presenteert tijdens deze Open Dagen de collectie van 2013. Bovendien krijgen bezoekers de gelegenheid om diverse workshops over actuele onderwerpen te volgen. Enkele voorbeelden van deze onderwerpen zijn: 'Duurzaamheid', 'verantwoord ondernemen met ISO 26000' en 'Trends in hospitality'.

'Let's enjoy the art of hospitality', meldt Satelliet Meubelen in de uitnodiging. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.satelliet.net/opendagen.

15-10-2012 14:15

DesignonstockContract.com, het merk voor betaalbare designmeubelen voor de projectmarkt, is per 1 oktober een samenwerking aangegaan met Pastoe, sinds 1913 producent van vooruitstrevende eigentijdse meubels met aandacht voor traditionele en ambachtelijke kwaliteit.

DesignonstockContract.com richt zich 100 procent op de architect en de projectmarkt, Pastoe had tot op heden geen focus op deze markt. Door het agentschap onder te brengen bij Designonstockcontract.com zal deze markt ook voor Pastoe bediend worden.

De collectie van Pastoe bestaat hoofdzakelijk uit opbergmeubilair, terwijl de collectie van DesignonstockContract.com bestaat uit gestoffeerd zitmeubilair. Door de samenwerking tussen beide merken kan er richting de architect en projectinrichter een breder assortiment aan producten geboden worden.DesignonstockContract.com streeft ernaar de architect, voorschrijver en de projectinrichter zo goed mogelijk te ondersteunen bij projecten.

15-10-2012 12:00

Voor de tweede keer starten vier samenwerkende bedrijven de zoektocht naar de slimme werker van Nederland. Deze bedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De beloning is de uitreiking van ‘De Slimme Werker Award 2013’. Behalve de Award ontvangt de winnaar een prijs met een waarde van ruim 1.800 euro, eEen duurzame thuiswerkplek, een karpet, een dinerbon en een webinar.

Op de website www.slimmewerker.nl worden deelnemers opgeroepen de vraag te beantwoorden: 'Ik ben een slimme werker, omdat…' Op deze manier worden ervaringen, tips en tricks gedeeld voor minder economische schade, een duurzamere samenleving en een minder stressvol leven."Slimme werkers dragen bij aan het verbeteren van de economie", medlt Gispen, één van de initiatiefnemers. "Deze groep mensen snapt als geen ander dat slim werken de efficiency en productiviteit verhoogt."

"Nederland heeft nog veel meer slimme werkers nodig die een voorbeeld zijn voor al die mensen die nog in het ‘9 tot 5 harnas’ zitten. Deze mensen doen niet alleen zichzelf te kort, maar werken onbewust mee aan het vergroten van de economische schade."

Het initiatief wordt ondersteund door  Youpsa, Gispen, Heuga Home Flooring en Webinar-Experts.
 

15-10-2012 8:00

De Duitse kantoorinrichter Wilkhahn is dit jaar weer prominent aanwezig op de Keulse vakbeurs Orgatec. Het bedrijf zal een stand van 700 vierkante meter bezetten in hal 6.1, standnummer B 88 – C 89.

"Op donderdag 25 oktober shuttlen we VIP’s van Utrecht naar Keulen", vertelt Wilkhahn-man  Hans Trilsbeek. "Aan boord zijn architecten, facilitaire managers en key accounts. Indien u zich nog wilt inschrijven, er is een beperkt aantal plaatsen nog beschikbaar. Inschrijven kan via info@wilkhahn.nl."

Wilkhahn biedt deelnemers de mogelijkheid het Trendforum te bezoeken, waar op donderdagmiddag 25 oktober van 14.00 – 15.30u een lezing zal worden verzorgd door Jos van der Wielen (consultant van Nassau Work Environments Strategies Den Haag) en Pieter Ketting (programma manager Rabobank NL Utrecht). Zij zullen belangstellenden een beeld geven van de transformatie in organisaties betreffende Het Nieuwe Werken.

Ook op de Wilkhahn-stand is volop reuring te verwachten. Op woensdag 24 en vrijdag 26 oktober is er in de morgen het persontbijt. Vrijdag 26 oktober is er vanaf 18.00 uur de grote Wilkhahn party op de stand, met onder meer live muziek. 

Er is nog meer nieuws te melden van de Duitse fabrikant; recent heeft Wilkhahn zijn 100.000e bureaustoel ON geproduceerd in de fabrieken te Eimbeckhausen. "Deze eerste wereldwijd gepatenteerde 3D synchroon-bureaustoel kent ook in Nederland sinds de introductie in 2010 vele fans", aldus het bedrijf.

De ON ontving onder meer de Duitse staatsprijs German Design Award 2011. "Belangrijke objectieve studies hebben aangetoond dat de ON aanmerkelijk bijdraagt aan de productiviteit van medewerkers, met name tijdens het tweede deel van de werkdag."

De ON volgens de Duitse fabrikant de derde mondiale mijlpaal voor Wilkhahn in het segment bureaustoelen. "In 1979 introduceerde Wilkhahn als eerste in de wereldmarkt het 2D synchroonprincipe met de bureaustoel FS. In 1991 introduceerde Wilkhahn als eerste de spanstoffering met de Modus."

"Met de eerste 100.000 bureaustoelen ON hebben we een prima start om het succes van de FS en de Modus bureaustoelen te evenaren of mogelijk te verbeteren."

13-10-2012 9:00

Voor ieder die binnenkort naar Kortrijk rijdt voor de beurs Interieur: projectinrichter Lensvelt biedt u de mogelijkheid een pitstop te maken in het Lensvelt-bedrijfspand, gelegen pal aan de A27 in Breda.

Voor menigeen loopt de route naar Kortrijk via Breda. Hongerige automobilisten wordt aanmgeraden afslag 15 van de A27 te nemen. Bij Lensvelt staat namelijk een 'Brabants ontbijtje' klaar. Wat dat is? Na de beurs in Kortrijk weten we meer.

De beurs Interieur vindt plaats van 20 tot en met 28 oktober.

 

11-10-2012 2:00

Organisaties die overstappen op Het Nieuwe Werken (HNW) passen doorgaans de inrichting van het kantoor hierop aan. Tegelijkertijd is van enige ondersteuning bij een goede inrichting van de thuiswerkplek door de werkgever geen sprake. Dit blijkt uit een inventarisatie van werkomgevingspecialist Steelcase Solutions. Om werkgevers te stimuleren ergonomische en duurzame thuiswerkplekken te realiseren, lanceren Steelcase Solutions en Turntoo het duurzame ‘Thuiswerkplan 2012’, waarbij 2012 Think stoelen aan werkgevers in bruikleen worden aangeboden.

Organisaties zijn zich vaak onvoldoende bewust van het feit dat zij, wanneer ze HNW implementeren en daarmee een andere manier van werken van hun medewerkers verlangen, ook hierin een zekere verantwoordelijkheid dragen. Een verantwoordelijkheid die niet alleen verder gaat dan de muren van het kantoor, maar ook verder dan enkel het beschikbaar stellen van een laptop en een smartphone. Bianca Krijgsman-Van Gulik, directeur van Steelcase Solutions: "Eigenlijk is de thuiswerkplek een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Het is tenslotte in beider belang dat de werkplek thuis, net als op kantoor, zo goed mogelijk is afgestemd op de gebruiker. Een goed ingerichte thuiswerkplek komt het welzijn en daarmee de productviteit van de werknemer ten goede."

Om werkgevers te stimuleren een ergonomische verantwoorde en duurzame thuiswerkplek te realiseren, lanceren Steelcase Solutions en Turntoo een initiatief waarbij in totaal 2012 cradle-to-cradle Think stoelen aan werkgevers worden aangeboden voor 10 euro per maand per gebruiker. "De Think stoel met een aanschafwaarde van 900 euro begrijpt meteen hoe mensen zitten en past zich automatisch aan hun zithouding aan, waardoor altijd de meest comfortabele en gezonde positie wordt gegarandeerd", aldus een woordvoerder van Steelcase. Volgens het Turntoo-concept blijft de stoel eigendom van de producent en worden de grondstoffen aan het einde van de gebruiksduur weer hergebruikt.Steelcase Solutions en Turntoo hebben de dag van de duurzaamheid, aangegrepen om het initiatief te lanceren. Zie ook http://www.youtube.com/watch?v=aCi5Xsf2DsM&feature=youtu.be
 

www.steelcase-solutions.nl
www.turntoo.com


 

11-10-2012 2:00

In de stroom aan bedrijven die melden dat ze gaan deelnemen aan 'Kortrijk' en/of 'Keulen' viel deze week ook de aankondiging van Lensvelt op de virtuele deurmat. De onderneming meldt te zullen exposeren tijdens Kortrijk Interieur 2012 met een selectie uit het 'Lensvelt On Stock' programma en dit te combineren met een 'multimedia ervaring'.

Kan het bedrijf uit Breda de hooggepannen verwachtingen inlossen? Wie een bezoekje brengt aan hal 6, stand 614 tijdens Interieur Kortrijk kan deze vraag binnenkort beantwoorden. Ook wij zijn benieuwd of Lensvelt kan aanhaken bij spraakmakende exposities eerder dit jaar. De redactie van Inside Information staat bijvoorbeeld 'Milaan' nog helder op het netvlies.

On Stock is een selectie meubels, die binnen een week leverbaar is. Voorafgaand aan de beurs wordt samen met Label iedere dag een gratis ontbijt geserveerd in het restaurant van Lensvelt op het Minervum in Breda (direct aan de A27). En bij alle 'opsmuk' die af en toe rond design hangt, is dat een even prettig als praktisch gegeven.

Interieur Kortrijk 2012 vindt plaats van 20 tot en met 28 oktober.
www.interieur.be

www.lensvelt.nl

 

 

 

09-10-2012 8:00

Aanstaande donderdag, 11 oktober, is het wereldwijd de 'Coming Out Day' oftewel de Kom-uit-de-Kast dag. Projectmeubelleverancier Inofec speelt hierop in door een limited edition knalroze archiefkast in het assortiment op te nemen. "Middels een retweet-actie zal Inofec ook een knalroze archiefkast weggeven."

Inofec kantoormeubelen heeft het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. "Zo is binnen het bedrijf een gezonde mix van medewerkers naar leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, geaardheid en levensbeschouwelijke opvattingen ontstaan. Door een knalroze archiefkast in het assortiment op te nemen, dragen we op een ludieke en sympathieke manier ons steentje bij aan de Nationale Kom-uit-de-Kast dag."

De roze kast is te winnen door mee te doen aan de retweet-actie op Twitter. "Wanneer je Inofec op Twitter volgt en het bericht deelt dat wordt getweet, maak je kans om deze knalroze kast te winnen. Een absolute must have voor iedereen die eens wat anders op zijn of kantoor wil dan zo’n saaie grijze archiefkast."

08-10-2012 12:00

Eerder berichtten wij al dat Schaffenburg Office Furniture een Benelux Office Product Award in ontvangst heeft mogen nemen. Dat was voor het Unite loungemeubel-concept in de categorie 'Office Design'. Nu bereikt ons het bericht van Linosit dat zij voor hun stoelenserie een Benelux Office Award hebben gewonnen in de categorie ‘Furniture, Seating’. De winnaar in de categorie ‘Furniture, General’ is Wini Kantoordesign voor Winea Maxx. De Benelux Office Products Awards zijn een initiatief van OFFI Instituut, KBM en K&E om leveranciers te belonen voor kwalitatieve en innovatieve producten.

De bijzondere eigenschappen van het Forbo Linoleum in combinatie met de duurzame productie konden de jury van de Benelux Office Products Awards overtuigen om dit jaar te kiezen voor de LinoSit stoelenserie. Een eerste Award als erkenning voor deze duurzame zitoplossing.LinoSit zet in op duurzaamheid maar ook op maatschappelijk verantwoord produceren. Productie vindt plaats in Nederland en België. Ieder onderdeel van de productie- en vervoersketen wordt getoetst op duurzaamheid. De leidraad bij de ontwikkeling van een meubel is een zeer lange gebruiksduur. LinoSit stoelen hebben een toplaag van Forbo Marmoleum. In vergelijking met een stoel met houten of kunststof laminaat toplaag is LinoSit veel minder krasgevoelig, niet glad en zit prettiger. Daarnaast heeft het een geluiddempend effect. Niet alleen vangt het omgevingsgeluid maar zijn de stoelen ook veel stiller bij het verschuiven. Het bezit tevens antibacteriële en antistatische eigenschappen. Tegenover een stoffen bekleding is LinoSit veel beter schoon te houden en daardoor hygiënischer.

Door de toepassing van roestvast stalen stoelframes is er geen laklaag nodig en zijn deze in hoge mate krasbestendig. Gewoon staal moet geëpoxeerd worden. Epoxy is een krasvaste lak, maar raakt in het gebruik toch beschadigd. Alleen daardoor al gaat een rvs frame 4 tot 5 keer langer mee dan een frame van geëpoxeerd staal. Bovendien is rvs taaier en zijn de lassen sterker. Het milieubelastende proces van epoxeren blijft bij LinoSit achterwege. LinoSit stoelzittingen zijn gemaakt van beuken multiplex. Deze houtsoort is FSC gecertificeerd. Kunststoffen die worden gebruikt voor pootdoppen en stapelnokken zijn van recyclebaar kunststof. Na gebruik worden deze onderdelen vermalen en hergebruikt. Toegepaste watergedragen lakken en beitsen hebben een uitstekende slijtvastheid. Ze voldoen aan strenge normen betreffende de milieubelasting. In wachtkamers, bedrijfsrestaurants maar ook in leer- en medische omgevingen waar hoge eisen aan het zitmeubilair worden gesteld komen de LinoSit zitmeubelen met alle duurzame eigenschappen uitstekend tot hun recht. De collectie omvat meerdere onderscheidende modellen met en zonder armleggers en wordt gecompleteerd met krukken en wachtbanken.

08-10-2012 8:00

Vanaf dit najaar wordt Christian Salez de nieuwe CEO/Afgevaardigd bestuurder van Bulo. Dat meldt de Belgische kantoorinrichter in een persbericht.

"Om de groei verder uit te bouwen en te consolideren naar de derde generatie toe, werd er beslist om versterking te zoeken", zo verduidelijkt Dirk Busschop, samen met zijn echtgenote eigenaar van Bulo. "Christian en ik kennen elkaar al lang, we vertrouwen en waarderen elkaar, en het is op basis hiervan dat we met hem in zee zijn gegaan om de toekomst verder uit te bouwen."

Christian Salez, 46 jaar, was tot kort afgevaardigd bestuurder van Delvaux, het Belgische luxehuis dat hij de laatste jaren leidde. Verder bekleedt hij bestuurdersmandaten in Belgische bedrijven, is hij directielid van het VBO en mede-oprichter van de Stichting van het ModeMuseum in Antwerpen.

05-10-2012 8:00

Er zit een feestje in de pijplijn. Op 13 april 2013 bestaat Pastoe 100 jaar. "Deze speciale gebeurtenis laten we niet zomaar voorbij gaan en vieren dit graag samen met u", aldus de meubelfabrikant. De plannen voor het jubileum zijn in grote lijnen rond.

Van 23 februari – 2 juni 2013 is er een tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam. Samen met een team van nationale en internationale ontwerpers, vormgevers, architecten, kunstenaars en fotografen wordt er invulling gegeven aan de inrichting. Om meer te bieden dan alleen een terugblik is het programma opgezet rondom drie thema’s: historie, omgeving en vernieuwing. Rondom deze thema’s wordt er ook een Nederlands- en Engelstalig boek gepubliceerd. "Vanuit het honderdjarig zullen er diverse acties worden georganiseerd, waaronder de lancering van een nieuwe jubileumkast!"
 

04-10-2012 2:00

Negen dagen lang vormt Interieur 2012 een platform waar meer dan driehonderd internationale exposanten, jonge ontwerpers en aanstormend talent hun nieuwste creaties voorstellen. Een sterke fysieke beleving van design. Een beleving met al je zintuigen, die nog dagen nazindert. Dat is de bedoeling van Interieur 2012.


De Biënnale verkent het begrip ‘smaak’ in al zijn facetten. Met opvallende meeting points in de vorm van bistro’s, bars en loungeruimtes. En met een opvallend Day & Night programma. Een absolute must-see volgens de organisatie is de Interieur Bistro, op het Buda-eiland, een hybride-concept waar de bezoeker zelf ontwerper wordt. Of zoals het persbericht zegt: Interieur 2012 wordt 'a creative place with a lot of fun'. Een voorproefje: http://vimeo.com/48728772.
 

Wat is design? Waar liggen de grenzen? Curator Lowie Vermeersch trekt dit jaar alle registers open op Interieur 2012. Naast de ruim driehonderd internationale designmerken, serveert hij de bezoekers ook een opmerkelijke culinaire belevenis. Noem het design op je bord. De beleving start al om 10 uur ’s ochtends in de hallen van Kortrijk. Vier piazza’s, verspreid over de hallen, vormen een rustpunt. Ontmoetingsplaatsen tussen de verrassende installaties van internationale gasten, speciaal ontworpen bars en cafés, elk met een eigen karakter… Het plan van de hallen is ingericht als een stad, met lanen en straten bewoond door driehonderd internationale designmerken, afgewisseld met diverse tentoonstellingen.

Vanaf ’s middags kun je terecht op het Buda-eiland in Kortrijk. Op de eerste verdieping van de Budafabriek opent de Interieur Bistro zijn deuren: een markante combinatie van een bistro met een lounge en open keuken. Hét meeting point, dat ook ’s avonds openblijft. De initiatiefnemers noemen het een hybride-concept. Aan de basis ervan ligt het Londense collectief DesignMarketo. “We hebben als thema ‘Freshly Cut’ gekozen, omdat we fris design combineren met een vers menu”, zegt Jerome Rigaud, van het collectief. “De bedoeling is dat je niet alleen een maaltijd kiest, maar ook je favoriete stoel. Er is een eclectische mix van meer dan tweehonderd verschillende stoelen.”

De 23e Biënnale Interieur loopt van 20 tot 28 oktober 2012 in Kortrijk Xpo. Het openingsweekend is op 20-21 oktober, de professionele dagen op 22-23 oktober.

De Biënnale Interieur werd opgericht in 1967 met als doel het bevorderen van de creativiteit op het gebied van productontwikkeling en eigentijdse vormgeving, van design tot moderne binnenhuisarchitectuur. De organisatie richtte hiervoor de Interieur Biënnale op, het internationale evenement dat telkens een overzicht biedt van de nieuwste ideeën, producten, creaties en realisaties op het gebied van interieur en interieurinrichting.

www.interieur.be

04-10-2012 2:00

Werkkantoren veranderen geleidelijk in ontmoetingsplekken. Ontmoeten en werken verplaatsen zich naar andere locaties. Het publieke domein wordt daarbij steeds belangrijker. Om de 'anders werken' collectie te completeren breidt SV het portfolio uit met drie nieuwe collecties projectmeubelen en verlichting. De nieuwe collecties zijn gericht op hospitality. Voor deze nieuwe collecties zal SV in Nederland als exclusief importeur gaan optreden.De Verpan-collectie bestaat uit verlichting en meubelen, ontworpen door niemand minder dan Verner Panton. Gespecialiseerd in meubeloplossingen en lichttoepassingen speciaal voor de publieke ruimte en de hospitality sector, biedt het Verpan-programma verrassende oplossingen. Meubilair van Verpan is onder andere onderdeel van de standaard inrichting van alle Prada-winkels wereldwijd.

Resident uit Nieuw-Zeeland is een nog jong ontwerp- en productiebedrijf, gespecialiseerd in projectmeubelen en verlichting. De collectie kenmerkt zich door heldere, praktische concepten met een uitgesproken en sobere vormgeving. De Resident-collectie heeft een hoge mate van vakmanschap in detaillering en afwerking, waarbij wordt gekozen voor nieuwe materialen en technieken.

Ondarreta is een familiebedrijf met ruim 30 jaar ervaring in de meubelbranche en heeft zich toegelegd op het ontwikkelen, produceren en leveren van een collectie kwalitatieve stoelen, krukken en tafels voor met name de hospitalitysector. De productie-afdeling kan ook geïndustrialiseerd maatwerk verzorgen.

02-10-2012 8:00

Schaffenburg Office Furniture (SOF) is op 27 september 2012 door Quality Management Systems International gecertificeerd voor ISO 9001:2008. "Daarmee is aangetoond dat SOF een kwaliteitsmanagementsysteem heeft ingericht dat ervoor zorgt dat de kwaliteit van haar producten en diensten consistent is en voldoet aan de eisen van de klant", meldt het bedrijf.

Bovendien is volgens het bedrijf vastgesteld dat SOF het streven naar voortdurende kwaliteitsverbetering heeft verankerd in haar organisatie. Reinier Wijnbergen, Algemeen Directeur SOF: “Met de ISO certificering heeft SOF een stap in de goede richting gezet en kan hiermee een nog betere ondersteuning geven aan haar dealers. Met name daar waar het gaat om projecten.“

Het gaat goed met SOF. De Zwijndrechtse kantoormeubelleverancier ontving eerder al de ‘Graydon Award’ voor sublieme kredietwaardigheid en de ‘Office Product Award’ voor het design van een nieuwe meubellijn. “De ISO-certificering is een goede voorzetting van deze reeks”, aldus Reinier Wijnbergen.

Schaffenburg Office Furniture is een Nederlandse producerende groothandel van kantoormeubilair. Naast productie is het bedrijf gespecialiseerd in het intekenen van de kantoorinrichting, logistiek en montage.

01-10-2012 13:00

Arco viert op de Woonbeurs Amsterdam het koperen jubileum van de befaamde stoel Frame. Frame werd 12½  jaar geleden ontworpen door de Duitse designer Burkhard Vogtherr en is inmiddels een echte klassieker, één van de succesnummers uit de Arco collectie. Volgens Arco een mooi staaltje van ingetogen hedendaags design: ‘doelmatig en elegant’.  De stoel bestaat uit een strak metalen frame met daarin een zeer comfortabele kuip. Een mooi lijnenspel van strenge geometrie, doorsneden met een vloeiende vorm.

Frame wordt al jaren op ontelbare uiteenlopende locaties gebruikt. Je komt hem tegen in particuliere woningen, maar ook in musea en ziekenhuizen, in universiteiten, restaurants, hotels en gemeentehuizen. Frame is in verschillende uitvoeringen leverbaar met stoffen bekleding of met leer, of met een kuip uit gebogen hout, in kleur gebeitst. Het roestvrij stalen frame is er in matte uitvoering of hoogglans chroom, of gespoten in de kleur van de kuip. Prijs vanaf 395 euro.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >