Nieuws


27-01-2012 10:44

De samenwerking tussen de internationaal vermaarde ontwerper Khodi Feiz en Offecct heeft geresulteerd in een nieuwe luie stoel: Moment. Khodi Feiz werd voor het ontwerp geïnspireerd door oude schoolbanken: een houten stoel met een tafel aan de zijkant. Dit bracht Feiz op het idee van een gemakkelijke stoel met een specifieke functie. Moment is een gemakkelijke stoel voor verschillende soorten activiteiten: krant lezen, werken of iets eten. De luie stoel nodigt de gebruiker uit even, een moment, te gaan zitten.

Moment is echt een ontwerp van Feiz: heldere vormgeving, sterk concept en toepasbaar in verschillende settings. Feiz ontwierp eerder al voor Offecct de luie stoel Palma, de kantoorstoel Palma Meeting en de accessoires in de K-Line series. “De samenwerking is zeer de moeite waard. Door onze langdurige relatie begrijpen we als ontwerper en producent elkaars nuances en hoe we werken”, aldus Khodi Feiz. De Moment wordt binnenkort gepresenteerd op de Stockholm Furniture Fair (7 t/m 11 februari).

25-01-2012 12:04

Werkomgevingspecialist Steelcase kondigt vandaag aan dat Rick Bomer, Directeur Benelux van Steelcase, per 1 februari Sales Director EMEA wordt van Coalesse. EMEA staat voor 'Europe, Middle East en Africa'. Bomer gaat zich inzetten om de komende jaren voor Coalesse, dat een premium brand is van Steelcase Inc, een stevige marktpositie in EMEA te realiseren.

"Coalesse vormt het antwoord op de nieuwe eisen voor wonen en werken, die voortvloeien uit het feit dat wonen en werken steeds meer in elkaar overlopen", aldus Steelcase. "Coalesse, dat ‘samenkomen’ betekent, zorgt met zijn bekroonde meubilair voor kantoor, thuis en andere werk-leefomgevingen voor een naadloze verbinding tussen professionele en lifestyle settings. In navolging van Amerika, waar het merk 4 jaar geleden werd gelanceerd, wil Coalesse ook in Europa een premium brand worden."
Met de aanstelling van Bomer wordt nu verdere invulling aan deze ambitie gegeven. Bomer zal zich in eerste instantie focussen op het opzetten van de contract en retail businesses. De volledige marktintroductie van Coalesse in Europa staat gepland in de tweede helft van 2012.

 


 Bomer heeft 15 jaar voor Steelcase gewerkt, de laatste jaren gaf hij leiding aan de Benelux-regio. Hij heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de vorming en invoering van een direct sales-model in Nederland en hij heeft de dealerkanalen in België en Luxemburg opnieuw geactiveerd. De opvolger van Bomer als Directeur Benelux van Steelcase zal uit de eigen geledingen worden geselecteerd.
 

23-01-2012 8:20

"Door een wijziging aan te brengen in de eigendomsstructuur realiseert Mibra een substantieel sterkere positie om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Hierdoor is een slagvaardiger organisatie ontstaan. Gelijkertijd is een krachtige financiële positie gecreëerd die extra ruimte biedt voor nieuwe initiatieven", stelt Hans Jansen, algemeen directeur.

"Mibra beschikt over een actueel assortiment met een eigen signatuur en staat bekend als een kwalitatief hoogwaardige, zeer klantgerichte en flexibele organisatie. Het is onze ambitie om onder invloed van deze nieuwe structuur zowel het assortiment als de dienstverlening verder uit te bouwen en daardoor onze onderscheidende positie in de markt verder te versterken", aldus het bedrijf.

Wat de wijziging in de eigendomsstructuur concreet inhoudt, is nog niet duidelijk. Wordt vervolgd dus.
 

23-01-2012 8:11

Woonwinkel Spoor 38, bekend om haar assortiment industriële meubels en lampen en uit de woonbladen, heeft een nieuwe retailformule gelanceerd: Loods 39. Loods 39 biedt een speciale collectie interieurproducten, zoals industriële winkelrekken, toonbanken, winkelkasten en bijzondere lampen, exclusief voor de zakelijke markt.

 

 

Het is pas twee jaar geleden dat de succesvolle woonwinkel Spoor 38 zijn deuren opende in de voormalige Zuivelfabriek in Soest. Inmiddels is Spoor 38 uitgeroepen tot ‘Woonwinkel van het Jaar’ en geniet de winkel landelijke bekendheid bij particulieren én zakelijke klanten. Reden genoeg voor eigenaar Jeroen Speksnijder om een nieuwe retailformule te lanceren: Loods 39.

 

 

Eigenaar Jeroen Speksnijder legt uit hoe het idee voor Loods 39 is ontstaan: “Spoor 38 heeft veel zakelijke klanten, waaronder interieurarchitecten, winkelinrichters en projectinrichters, maar ook bedrijven, horeca en grote kledingmerken. Omdat zij vaak op zoek zijn naar heel specifieke items, hebben we een speciaal retailassortiment samengesteld. Deze specifieke items presenteren we niet in de winkel, maar in onze loods, slechts 5 minuten verwijderd van de winkel.”

 

Het assortiment van Loods 39 is exclusief verkrijgbaar voor de zakelijke markt en op afspraak te bezichtigen in de opslagloods in Soest. Op de website www.loods39.nl kunnen mensen alvast een kijkje nemen. Voor speciale wensen kan bovendien een zoekopdracht worden gegeven.

18-01-2012 8:51

Desko, leverancier van nieuw en tweedehands kantoormeubilair, wil dichterbij de klant staan en opent dit jaar drie nieuwe showrooms in Breda, Almere en Rotterdam. “Desko is een onderneming die, ondanks de economische tegenwind, blijft investeren in uitbreiding van zowel online als fysieke aanwezigheid”, aldus directeur Michael Kuiper.

 

Desko heeft momenteel vijf showrooms in Amsterdam, Alkmaar, Eindhoven, Purmerend en Vianen. Het hoofdkantoor van Desko is gevestigd in Amsterdam, waar tevens de grootste showroom is van ruim 1500 vierkante meter. Vanaf maart zullen de nieuwe locaties in Breda en Almere worden geopend. In juni is Rotterdam een showroom rijker. Desko wil blijven uitbreiden en hoopt in 2013 nieuwe en geschikte locaties te vinden voor haar kantoormeubelen.

 

 

Desko verkoopt veelal online maar hecht veel waarde aan haar showrooms. “Klanten weten soms niet hoe gebruikt meubilair eruit ziet. Bij ons zien, vergelijken en ervaren ze de kwaliteit en (nieuw)staat waarin wij gebruikt meubilair verkopen voor een zeer aantrekkelijke prijs. Daarnaast vinden wij het prettig om onder het genot van een goede kop koffie, de mogelijkheden te bespreken en een plan te kunnen maken voor onze klanten”, vertelt Kuiper.

16-01-2012 12:20

Gispen International BV heeft de opdracht gekregen om de nieuwe kantoortorens voor de ministeries van Veiligheid en Justitie & Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in te richten. Deze order is de grootste uit de 95-jarige geschiedenis van het bedrijf.

De ruim 4.500 nieuwe werkplekken zullen in het laatste kwartaal van 2012 worden geplaatst in de twee hoogste torens van Den Haag (146 meter) die, volgens zeggen, het grootste bouwproject zijn van de Rijksgebouwendienst.

Gispen werd uitgekozen vanwege de combinatie van de scherpe prijs, het beste plan van aanpak voor de inhuizing en de beoordeling van de proefwerkplekken.

Algemeen Directeur Peter Veer: “Het is met name die combinatie van factoren die mij het meeste trots maken. Blijkbaar sprongen we er echt uit en dat is heel bijzonder voor een project van deze omvang."

De door Gispen geleverde werkplekken zijn onder andere voorzien van organisatiepanelen en een individuele hoogteverstelling. De flexibele manier van werken die door de ministeries wordt nagestreefd, vooral bedoeld om de onderlinge communicatie verder te verbeteren, zorgt voor minder behoefte aan één- of tweepersoonskamers. Om het werken in grotere ruimtes zowel efficiënt als aangenaam te maken, is veel aandacht geschonken aan de werkplek en de werkomgeving.

“We hebben zeker klanten aan wie we meer dan 4500 werkplekken hebben geleverd, maar dat betrof dan altijd contracten voor meerdere jaren en levering op diverse locaties”, aldus Pieter Noorlander, Directeur Productie van Gispen. “Een opdracht als deze waarbij in 3 maanden zoveel werkplekken moeten worden geproduceerd, getransporteerd en geplaatst is een enorme klus. Onze mensen zijn nu al volop bezig met de planning en de voorbereiding zodat alles perfect verloopt.”

Gispen meldde eind 2011 dat het bedrijf in verband met de toegenomen orderstroom volop nieuwe mensen aan het aannemen is. Daar komt deze grote order nog eens bovenop. Nogmaals Peter Veer: “Tot dusver gaat de crisis vrijwel volledig aan ons voorbij. We zijn met een aantal nieuwe businessmodellen gestart en ook die slaan goed aan. Neem bijvoorbeeld onze nieuwe winkelformule Gispen The Store, nog geen 500 meter van de nieuwe ministeries vandaan. Deze is, amper 7 maanden na de opening, al winstgevend. We zijn bij Gispen dan ook heel positief over de toekomst!”
Peter Veer (links) en Pieter Noorlander met het ondertekende contract bij het pand in aanbouw. 

16-01-2012 9:20

Op 30 november 2011 vond in Kopenhagen de jaarvergadering van de federatie van de Europese Meubelindustrie - "EFIC, European Furniture Industries Confederation“ – plaats. Oostenrijk werd daarbij opgenomen als nieuw lid en zal in 2012 het voorzitterschap op zich nemen.

 

Markus Wiesner werd door de leden unaniem gekozen tot nieuwe EFIC-voorzitter. Hij neemt deze functie over van Fernando Rolin uit Portugal, die in de afgelopen twee jaar belangrijke verbeteringen in de federatiestructuur heeft doorgevoerd. De functieperiode voor de nieuwe voorzitter is vastgesteld van 2012 tot 2015.

 

Markus Wiesner is CEO van Wiesner-Hager Möbel GmbH met hoofdkantoor in Altheim (Oberösterreich). Wiesner-Hager is een internationale fabrikant voor kantoor- en projectmeubilair en heeft 353 medewerkers in dienst. In 1849 opgericht als timmerfabriek begon Wiesner-Hager in 1921 met de productie van zitmeubels. In de daarop volgende jaren werd het productassortiment uitgebreid naar diverse segmenten (o.a. theater, horeca- en woonsector). Aan het einde van de jaren '80 van de vorige eeuw ging men zich consequent en strategisch concentreren op kantoor- en projectmeubilair.

 

Met zijn omvangrijke aanbod voor alle segmenten van de Office Architecture behoort Wiesner-Hager tegenwoordig tot de gerenommeerde fabrikanten in Europa en is op de thuismarkt Oostenrijk marktleider bij bureaustoelen en projectinrichting.

 

In zijn aanvaardingsrede bedankte Markus Wiesner zijn voorganger, Fernando Rolin, voor zijn inzet tot nu toe. Door zijn streven werd de EFIC-structuur en het werk van de federatie nog meer versterkt. Het daarop gebaseerde strategieplan voor de komende jaren is voor de nieuwe voorzitter een belangrijke basis, om verdere accenten in de belangenvertegenwoordiging van de Europese meubelindustrie te zetten en om de randvoorwaarden in de internationale concurrentie actief mee gestalte te geven en te verbeteren.

 

De Europese federatie EFIC werd opgericht in 2006 en vertegenwoordigt 75 procent van de totale omzet van de Europese meubelindustrie. Onder de 10 lidlanden zijn ook Duitsland en Italië, de twee landen die de grootste meubelindustrie in Europa vertegenwoordigd. (home- en projectmarkt.)

13-01-2012 14:49

Tijdens de Vakbeurs Facilitair (18-20 januari) introduceert Markant drie nieuwe meubellijnen: de MO – X bureaulijn, de My Screen schermen en de Gajah loungechair.

De MO - X wordt gekenmerkt door een zwevend bureaublad en een rank onderstel. Dit meubel is zonder gereedschap te installeren en door het gebruik van monomaterialen volledig recyclebaar.

Het schermenprogramma My Screen biedt een breed scala aan mogelijkheden voor gebruik aan het bureau, vrijstaand in de ruimte en als cubicle voor meerdere werkplekken. Deze panelen zijn ook inzetbaar als wand- en plafondpaneel, ter verbetering van de akoestiek. Met de mogelijkheid van klantspecifieke (foto)prints kan de gebruiker de schermen naar wens aanpassen en de huisstijl tot op detailniveau doorvoeren.

Het derde nieuwtje is de Gajah, de nieuwe loungechair waarmee Markant het startschot geeft voor een nieuwe collectie Social seating. De diepe zit in combinatie met de doorlopende zijdelen geven de gebruiker het gevoel omarmd te worden en creëren een rustpunt waarin men geconcentreerd kan werken of ongestoord een telefoongesprek kan voeren.

12-01-2012 10:07

Lensvelt brengt een nieuwe Nederlandse stoel op de markt met een even bijzondere als onuitsrpekelijke naam: de &P&H#1. Deze comfortabele barkruk is speciaal ontworpen voor restaurant Gustavino aan de Amsterdamse Zuidas. Dit restaurant is populair bij bankiers, advocaten en accountants, die vaak urenlang blijven lunchen in Gustavino. Dat is 'dankzij de &P&H#1, die verslavend lekker zit', aldus Lensvelt.

Kroegbazen, restauranteigenaren, interieurarchitecten en facility managers krijgen van Lensvelt de oproep meer foto's van deze stoel te bekijken via www.lensvelt.nl

11-01-2012 11:50

Management- en vergadertafelproducent Renz heeft onlangs een nieuwe showroom geopend op de productielocatie in het Duitse Boblingen.

Op deze bijzondere locatie toon Renz op 500 vierkante meter nieuwe producten die omgeven worden door de laatste ontwikkelingen op het gebied van communicatie en akoestiek alsook duurzame en energiearme verlichting.

Renz GmbH wordt in Nederland als agentuur aangeboden door Robin Roes www.roes.nu.

10-01-2012 9:00

De Klöber Mera NPR en Duera NPR zijn succesvol beoordeeld volgens het VHP beoordelingssysteem voor kantoorstoelen. VHP ergonomie heeft jaren geleden een alternatief voor de NPR 1813 ontwikkeld: het VHP beoordelingssysteem voor stoelen. Reden daarvoor was dat op basis van de NPR 1813 alleen uitspraken gedaan konden worden als: ‘de stoel voldoet’ of ‘de stoel voldoet niet’aan de NPR 1813.

Nader inzicht in de kwaliteit van de stoel viel er niet te maken. Met het VHP beoordelingssysteem kunnen bij de aanschafkeuze de stoelen met elkaar worden vergeleken op het gebied van ergonomische kwaliteit. Op een schaal van 0-100 scoort de Klöber Mera NPR 85 punten en de Klöber Duera NPR 82 punten, hetgeen als ‘goed' beschouwd kan worden.

Naast de ergonomische kwaliteit worden de aspecten bedieningsgemak, het design en het zitcomfort beoordeeld. Daarnaast wegen de milieuomstandigheden waaronder de stoelgeproduceerd en verpakt is en de veiligheid en duurzaamheid van de stoel mee.
Klöber GmbH, gevestigd in het Zuidduitse Owingen aan de Bodensee, heeft als
kerncompententie het ontwikkelen en fabriceren van hoogwaardig bureauzitmeubilair. De Klöberproducten worden gekenmerkt door een combinatie van ergonomie en modern, tijdloos design. Met honderdzestig medewerkers werd in het boekjaar 2010 een omzet gerealiseerd van 21,5 miljoen euro, waarvan ruim 30 procent in landen buiten Duitsland. De Benelux behoort tot één van de belangrijkere afzetmarkten.
 

07-01-2012 13:21

GZ Kantoorinrichters uit Zaandam bestaat in 2012 25 jaar. Directeur Wout van Laar laat weten hierin reden te zien om zijn bedrijf een nieuwe, volwassen identiteit aan te meten. Dat heeft geleid tot een nieuwe uitstraling, nieuw logo, nieuwe website en webshop die past bij het nieuwe GZ: GZ OfiiceXperience.

Via facebook kan men kennis met 'het nieuwe GZ', de nieuwe uitstraling, acties en realisaties:
www.facebook.com/pages/GZ-OfficeXperience/220228504724940 

06-01-2012 10:00

AtmR Kantoorverandering uit Elst heeft per 1 januari 2012 alle activiteiten van Van Munster Interieurprojecten en Van Munster All Office uit Amersfoort overgenomen. De overname past in de strategie van AtmR om zich te versterken in de te bewerken regionale markten en in de landelijke markt voor organisaties met meerdere vestigingen op het gebied van kantoorinrichting, -benodigdheden, -papier en documentsystemen.

“Door deze overname creëren we de schaalgrootte die ons in staat stelt onze organisatie blijvend aan te laten sluiten aan de behoefte van klanten in deze sterk veranderende markt”, aldus Marijn Nieuwenhuis en Rob Hasselbach, beiden directeur bij AtmR. “Daarnaast vergroten we ons marktaandeel en omzetvolume zodat we een stevige positie blijven bekleden in de distributiekolom binnen onze branche. Om de gemeenschappelijke voordelen optimaal te kunnen benutten, zijn we op dit moment bezig met het integreren van de volledige back office, ICT en telefonie van beider bedrijven. De dienstverlening van zowel AtmR als Van Munster zal hierdoor op dezelfde wijze worden voortgezet. Met persoonlijke aandacht, direct contact en op het gewenste kwaliteitsniveau. AtmR, is financieel kerngezond en verzekert hiermee de continuïteit naar alle belanghebbenden."

De activiteiten zullen in Amersfoort blijven plaatsvinden vanuit de huidige locatie op bedrijventerrein De Hoef. Arthur Rensenbrink, verantwoordelijk voor projectinrichting en ergonomisch advies, en Gerard ter Beest, verantwoordelijk voor kantoorbenodigdheden, zullen het vertrouwde aanspreekpunt blijven. De tenaamstelling voor de vestiging Amersfoort wordt AtmR van Munster.
 

06-01-2012 9:00

Tijdens de vakbeurs Facilitair presenteert Ahrend de nieuwe CO2ST-module. Met deze tool kunnen facilitair managers in één oogopslag zien wat de keuze voor een bepaald inrichtingsconcept betekent voor CO2-uitstoot en kosten.

“Organisaties vullen het programma in en krijgen een gedetailleerd overzicht. De besparingen kunnen bij zowel de kosten als de CO2-uitstoot oplopen tot maar liefst 30 procent”, aldus Marketing- en Communicatiemanager Remon van Rijn.

“Organisaties willen gemotiveerde, productieve en gezonde medewerkers. Wij helpen onze klanten graag bij het realiseren van een omgeving die dit ondersteunt. Met onze nieuwe CO2ST-module snijdt het mes aan twee kanten, want die leidt ook nog eens tot kwantificeerbare besparingen op facilitaire kosten. Door op een gefundeerde manier minder vierkante meters te gebruiken, bespaar je substantieel op wanden, vloeren, plafonds, energie en gebruikskosten zoals schoonmaak.”
 

04-01-2012 8:00

Medio deze maand is het weer zover; dan vindt in Keulen opnieuw de Internationale Möbelmesse IMM plaats. Eén van de speciale presentaties die tussen 16 en 22 januari te vinden zullen zijn op de beurs is Pure Village, waar meubelbedrijven hun highlights in een art gallery-achtige sfeer presenteren. Ook enkele bekende projectmeubelfabrikanten geven er acte de presence.

Eén van de bedrijven die heeft toegezegd deel te nemen aan dit speciale beursonderdeel is het Duitse Thonet. Het bedrijf meldt op Pure Village onder meer de 580 stoel (ontworpen door Claudio Bellini), de 130 stoel en 1130/1131 tafel (ontworpen door Naoto Fukasawa) en het 7000 schappensysteem (ontworpen door f/p design) te tonen.

Misschien nog opmerkelijker dan de deelname van Thonet is de aanwezigheid van Interstuhl. Deze Duitse fabrikant doet dit jaar voor het eerst mee aan de IMM. Een woordvoerder legt uit waarom Interstuhl besloten heeft af te reizen naar Keulen: “Grenzen doen steeds minder terzake in het leven, de politiek en de maatschappij. Ook de grens tussen leven en werken is achterhaald. Mensen hechten overal steeds meer waarde aan de kwaliteit van hun omgeving. Mensen die werken hebben behoefte aan passende meubels, en dat geldt in toenemende mate ook in de woonomgeving omdat mensen meer en meer werken buiten de muren van het kantoor. Deze ontwikkeling maakt het logisch dat wij ook aanwezig zijn op de IMM.” Interstuhl zal er onder meer de bureaustoel Volume 8 tonen.Eén van de (vele) andere bedrijven die hun highlights tonen op Pure Village is Carpet Concept. Dit bedrijf zal onder meer de nieuwe collecties Eco Pur en CAS tentoonstellen, die gezamenlijk het Carpet Concept Acoustic System uitmaken. Volgens Thomas Trenkamp, Managing Partner bij Carpet Concept, ligt de belangrijkste uitdaging voor het bedrijf momenteel in het aanbieden van producten voor duurzame interieurarchitectuur en het bieden van akoestische oplossingen in de kantooromgeving.

03-01-2012 16:06

Van der Sluis Holding BV en Frapau Holding BV, moedermaatschappij van het merk Casala beide gevestigd in Culemborg, hebben vandaag in een gezamenlijk communiqué naar buiten gebracht dat zij hun samenwerking verder zullen intensiveren en vergroten.

Frapau Holding BV neemt per 1 januari 2012 de Vandersluis collectie over die blijft bestaan in een zelfstandige vennootschap genaamd Vandersluis BV. Met de overname van de verkoopactiviteiten van Vandersluis zegt Daan van der Winkel, eigenaar van Frapau Holding BV, een belangrijke stap te hebben gezet. Doel is om twee Nederlandse merken, Vandersluis en Casala, gescheiden van elkaar verder te laten groeien, zowel in Nederland als in het buitenland. Daan van der Winkel benadrukt dat de verkoop van beide merken via twee gescheiden dealernetwerken zal blijven bestaan. Het merk Vandersluis blijft gehuisvest in de huidige showroom aan de Beesdseweg in Culemborg.

VDS Productie BV blijft voor 100 procent eigendom van de familie Van der Sluis en zal zich blijven richten op de ontwikkeling en fabricage van stoelen en tafels. Niek van der Sluis, directeur en eigenaar van VDS Productie BV, ziet hierin grote kansen voor de toekomst: “Op dit moment zijn we reeds een belangrijke co-maker van Casala. Met de verdere ontwikkeling en de te verwachten groei van beide collecties kunnen wij ons volledig focussen op productie voor beide merken. Wij hebben tevens concrete plannen om fors te investeren in de productieomgeving en de reeds bestaande productie voor diverse marktpartijen verder uit te bouwen”.

De directies van VDS Productie BV en Frapau Holding BV zijn ervan overtuigd met deze stap een sterkere positie te hebben verworven in de projectinrichtingsmarkt zowel in het binnen- als het buitenland.
 

03-01-2012 9:30

Continuïteit. Dat was het sleutelwoord in de jaarrede van de voorzitter van de Centrale Bond van Meubelfabrikanten (CBM) Henny Groeneweg. De vooruitzichten zijn niet goed, zo constateerde Groeneweg. Maar moeilijke tijden hebben ook hun voordelen. Zo worden ondernemers gedwongen om na te denken over de toekomst en op zoek te gaan naar kansen. Groeneweg legde zijn toehoorders tijdens de jaarvergadering op 8 december dan ook een groot aantal vragen voor. 

“Afgaande op de conjunctuurenquête halverwege dit jaar zijn we niet verder teruggevallen, maar echt herstel is ook niet zichtbaar. De interieurbouw kwam er nog het beste uit met een omzetplus halverwege dit jaar  van 6,5 procent. Toeleveranciers kenden een stijging van 2 procent en de woonmeubelfabrikanten zagen de omzet dalen met ruim 1 procent.”

De werkgelegenheidsontwikkeling in de drie sectoren was 0. Die cijfers moeten worden gecorrigeerd voor inflatie en faillissementen. Dat betekent dat er hoogstens gesproken kan worden van een stabilisatie over de eerste helft van dat jaar. Groeneweg verwacht niet dat het er in de tweede helft van het jaar beter op is geworden. “Integendeel.  Het consumentenvertrouwen is verder gezakt en er is een toenemende onrust op het monetaire vlak. Die onrust heeft inmiddels onze landsgrenzen bereikt.”

Tegen die achtergrond was en blijft het centrale thema van de CBM, volgens Groeneweg ‘continuïteit’. “Als sector streven we naar behoud van onze mooie branche, waar zo’n 17.000 werknemers met liefde voor hun vak werken. Behoud van een branche waar innovatie voorop staat. Behoud van een branche die zijn weg weet te vinden in de snel veranderende wereld van internet.” Ook duurzaamheid is een thema dat volgens Groeneweg met beide handen aangepakt moet worden. “We zien dat duurzaam denken steeds meer ingeburgerd raakt, maar waar we nog wel eens te bescheiden zijn om onze activiteiten op dat vlak uit te dragen.”

Aan het eind van zijn jaarrede legde Groeneweg zijn leden een groot aantal vragen voor. De tijd van achteroverleunen en wachten op de vragen van de klant is volgens hem voorgoed voorbij. “We zullen ons zelf vragen moeten stellen en nieuwe initiatieven moeten ontwikkelen. Zijn we voldoende pro-actief? Of laten we de ontwikkeling maar op ons afkomen? Moeten we niet meer vraagscheppend gaan werken? In plaats van afwachten wat de klant wil. Wie is onze klant; wat zijn de ontwikkelingen in de markten waarop we opereren?
Welke kansen bieden de sociale media? Hebben wij de mogelijkheden van export voldoende onderzocht? Het lijkt nu nog voor velen een randverschijnsel, maar over enkele jaren staat het centraal in ons zakendoen.”

02-01-2012 9:13

Het internationaal succesvolle ontwerpduo Scholten & Baijings heeft de kast Shift ontworpen voor het Nederlandse meubelmerk Pastoe. De kast combineert een minimale vorm met een expressief kleurgebruik. Door te werken met semi-transparante schuifdeuren in verschillende kleuren in combinatie met een kleurverloop, ontstaat bij het openen en sluiten van de kast een intrigerend kleurenspel. Shift is leverbaar in twee breedtematen en kan zowel op frame als hangend aan de wand worden geplaatst. De introductie is tijdens de meubelbeurs IMM in Design Post Keulen (15 t/m 22 januari 2012).

 

Beeldbepalend bij Shift zijn de twee schuifdeuren van translucide acrylaat die aan de achterzijde worden voorzien van een kleur. Er is keuze uit een verlooptint en een unikleur. "Wanneer de deuren over elkaar heen schuiven worden de kleuren gemengd, vervaagt, danwel versterkt" legt Carole Baijings uit. Vandaar ook de naam Shift.

 

 

 

Bij het ontwerp van Shift heeft Scholten & Baijings aansluiting gezocht bij de ontwerptraditie van Pastoe. "Kenmerkend zijn een heldere vorm en een nadruk op vlakken en volumes", verduidelijkt Stefan Scholten. De romp is uitgevoerd in minimale dikte en de handvaten zijn in het materiaal gefreesd. "De kast laat zich eenvoudig combineren. Het bedrijf heet immers niet voor niets 'pas toe'. Geheel naar eigen wens kan de kast een kleurcompositie als bescheiden onderdeel in je interieur zijn." Opvallend is dat de kast ook leverbaar is in een kleinere afmeting. "Mensen gaan steeds kleiner wonen, vooral in steden", verduidelijkt Scholten.

 

Kenmerkend bij het ontwerp is de onmiskenbaar eigen signatuur van Scholten & Baijings. Speciaal voor Shift hebben zij zes vaste kleurcombinaties gekozen; de 'designer choice'. In deze combinaties voegden zij de nieuwe kleuren magenta, licht magenta, fluor geel en een grijstint toe. "De pigmenten van deze kleuren hebben wij zelf aangeleverd," aldus Carole. Eén schuif heeft een kleurverloop, de andere een unikleur. "We hebben er voor gekozen om één van beide schuiven een dominante kleur te geven, door het gelaagd verloop kunnen gebruikers er mee spelen." De rompen zijn in de 'designer choice' uitsluitend leverbaar in wit of grijs. Uiteraard is het ook mogelijk zelf kleuren te combineren uit de Pastoe-kleurencollectie. 

 

Scholten & Baijings maakt net als Pastoe gebruik van rasters, lichtwerking en grafische vlakverdelingen. Door de duidelijke aandacht voor ambacht en traditie ontstaat er een goede balans tussen ontwerp en functionaliteit. Remco van der Voort, directeur van Pastoe: "Wij zijn trots op onze Nederlandse roots en wilde graag weer een keer met ontwerpers van Nederlandse bodem samenwerken. Bovendien zochten we naar een weg om een nieuwe generatie aan te spreken, uiteraard met de kwaliteitsnormen die men van Pastoe gewend is. Shift past met haar frisse uitstraling perfect bij deze uitgangspunten." De schuifkast combineert een ingetogen vorm met de mogelijkheid om te spelen met kleur. De heldere vorm oogt tijdloos, terwijl het uitgesproken kleurgebruik de kast voorziet van een eigentijdse uitstraling.

 

Stefan Scholten (1972) en Carole Baijings (1973) vormen sinds 2000 een ontwerpduo. In het Nederlandse productontwerp nemen ze een geheel eigen positie in. Hun werk is minimalistisch maar tegelijkertijd rijk aan detail en zeggingskracht door een ambachtelijke afwerking en een afgewogen maar krachtig kleurpalet. Het duo werkt voor diverse internationale opdrachtgevers en is onderscheiden met de Woonbeurs Pin 2010, de Elle Decoration Award 2011 en diverse Dutch Design Awards. Daarnaast is hun werk aangekocht door bekende musea als het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

01-01-2012 10:30

De nieuwe stoelenfamilie Scope van Viasit is de afgelopen maand december opnieuw bekroond. Scope viel tweemaal in de prijzen en ontving de Interior Innovation Award 2012 en de Saarländischen Staatspreis für Design.

De Interior Innovation Award 2012 werd uitgereikt door de Deutsche Rat für Formgebung, in samenwerking met de Internationale Möbelmesse Köln. De Saarländischen Staatspreis für Design is bedoeld als aanmoedingsprijs voor bedrijven om design als belangrijke concurrentiefactor te zien en te gebruiken. 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >