Nieuws


29-06-2011 9:45

Mode en meubels horen bij elkaar. Zo hebben vrijwel alle bekende modelabels inmiddels ook een home-collectie; van Armani tot Versace, van Missoni tot Kenzo. Nooit eerder ontwierpen de Nederlandse tweelingszussen Truus en Riet Spijkers een meubel. Tot nu toe. Voor Gelfort tekende Spijkers&Spijkers de speelse Tangram-collectie: een grote vierkante poef, opgebouwd uit 7 losse delen waarmee eindeloos gevarieerd kan worden. Uiteraard in een modieus jasje.

 

Tangram is een Chinese puzzel die ook in Nederland vrijwel iedereen kent. De basis is een vierkant, dat bestaat uit zeven geometrische figuren: grote en kleinere driehoeken, een vierkant en een ruitvorm. Hiermee zijn oneindig veel motieven te leggen; vooral mensen en dieren. Dankzij Gelfort kan er nu ook buiten Tangram gespeeld worden.

 

Dat Spijkers&Spijkers koos voor een strak lijnenspel is voor kenners geen verrassing. Typerend voor de authentieke stijl van hun kleding zijn ontwerpen met een sterke, grafische vlakverdeling en doorgaans gedurfd kleurgebruik. Ze volgen in hun werk vaak de zogenaamde Gulden Snede, een ook door schilders veelgebruikte vlakverdeling, die leidt tot de ideale vorm. Spijkers&Spijkers streeft naar innovatieve, maar tegelijkertijd tijdloze ontwerpen. En laat dat nu net óók de filosofie zijn van Gelfort: het maken van sterke, kwalitatief hoogwaardige tuinmeubelen die zowel eigentijds als tijdloos zijn. En waar functionele details het verschil maken.

 

Het complete Tangram-vierkant met zeven elementen meet 200 bij 200 centimeter en is 53 centimeter hoog. De elementen zij ook los te koop. Bijpassend is een even lage, vierkante Tangram tafel ontworpen (71 x 71 centimeter), in bamboe, FSC-hout of wengé. Tangram is er naar keuze volledig gestoffeerd, of met houten blokpootjes.

 

De Tangram poefjes hebben een zachte schuimvulling; van ‘gewoon’ polyether of de iets luxere variant met Wetcare schuim. Voor buitengebruik is de Sunbrella stof ideaal: ademend, zonwerend, water- en vlekafstotend. Een extra afdek- of regenhoes is verkrijgbaar. Oók in het kleurrijke dessin Kitty, naar de bekende jurk van Spijkers&Spijkers.

 

Op dit moment presenteert het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem een overzichtstentoonstelling van het werk van Spijkers & Spijkers. De tentoonstelling, getiteld ‘The Mirror has Two Faces', bestaat uit collecties die het modeduo de afgelopen tien jaar heeft ontworpen. Ook de Tangram-collectie van Gelfort staat erbij! De tentoonstelling loopt nog tot en met 21 augustus.

28-06-2011 9:30

Gispen heeft ontwerper Richard Hutten de opdracht gegeven om een tafel te ontwerpen die past bij de Gispen stoelen. De voorstudies zijn volgens de meubelfabrikant verrassend.
Op korte termijn hoopt Gispen het ontwerp van Richard Hutten te kunnen tonen.

De stoelenactie 6=5  van Gispen is een overweldigend succes. Het bedrijf heeft dan ook besloten om de actie te prolongeren tot en met 17 september 2011, om degene die nog geen gebruik hebben gemaakt van deze aanbieding  alsnog in staat te stellen dit te doen.

De diagonaal stoel model 103 en 203 met  tuiglederen zit en rug heeft door deze actie een extra duw in de rug gekregen. Uit de verkoopresultaten van de  6=5 actie is dit model er uit gesprongen wat aantallen betreft.

26-06-2011 8:00

Het kan u niet ontgaan zijn: maatschappelijk verantwoord ondernemen is hot. Ook bij Proson Meubelstoffen is men intensief bezig met dit onderwerp. Zo levert het bedrijf sinds kort duurzame stoffen, gemaakt van brandnetels (!). 

Proson Meubelstofferen is sinds tientallen jaren landelijk actief als adviseur en aannemer van grootschalige herstofferingsprojecten. "We bieden daarmee een verantwoorde oplossing voor het hergebruik van versleten kantoorstoelen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Stoelen worden in het hedendaagse kantoor veelal vervangen vanwege een versleten stoffering ofwel een aanpassing van de huisstijl. En volgens Proson biedt herstoffering en dat soort gevallen een uitstekende oplossing: "Het opnieuw bekleden van kantoorstoelen bespaart daarmee niet alleen het milieu maar ook op nieuwe investeringen."

Dankzij de inzet van enkele stoffenproducenten is het volgens Proson mogelijk om nog een stapje verder te gaan. Henry Joustra, sales manager: “De innovaties op het gebied van meubelstoffen staat niet stil: het aanbod van recyclebare en klimaatneutrale meubelstoffen is uitgebreid en snel groeiende. De laatste revolutionaire introducties betreft gerecyclede rundleders en een meubelstof die zelfs grotendeels geproduceerd is van brandnetels. Dat zou mensen toch moeten prikkelen tot duurzaam stoelbeheer?”

Binnen Proson is het MVO sinds de oprichting, ruim 60 jaar geleden, al verankerd in de bedrijfsprocessen, meldt het bedrijf voorts. "Als sociale onderneming staat bij ons de mens centraal."

24-06-2011 10:00

 

De genomineerden voor de Benelux Office Products Awards 2011 zijn bekend. Maar liefst 51 producten en 3 marketingcampagnes in 15 categorieën werden door de jury goed genoeg bevonden voor een nominatie. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Paper & Convenience Show, eind september in Rosmalen.  
 

De beoordeling gebeurde door een vakkundige jury. "Ook dit jaar hebben de awards zich weer bewezen. De voorgaande deelnemers participeerden met veel elan", aldus juryvoorzitter Henk Meinsma van OFFI Instituut. Gezien het aantal nominaties bij bepaalde categorieën had de jury dit jaar een zware taak en was het soms 'too close to call'. De onderlinge verschillen waren zo klein dat soms een vierde, vijfde of zelfs zesde nominatie werd toegewezen.

De Benelux Office Products Awards zijn een initiatief van OFFI Instituut, KBM en K&E.

Enkele in het oog springende nominaties:

Categorie Best Performing Product:
BIC Cristal medium BIC, BIC Netherlands B.V.
Duraclip® 30 Durable, Durable Nederland B.V.

Categorie Furniture, General:
Intavis ASSMANN, ASSMANN Nederland B.V.
NET.WORK.PLACE Konig + Neurath, König + Neurath A.G.
Media:scape HDVC Steelcase, Steelcase B.V.

Categorie Furniture, Seating
BackApp Office BackApp, Dynamic Ergonomics
ANTEO KÖHL, KÖHL GmbH
Activ RH, Scandinavian Business Seating B.V.
Ergo Balance II ROVO, Rovo Benelux
Cobi Steelcase, Steelcase B.V.

Categorie Office Design:
BIC for Her BIC, BIC Netherlands B.V.
P-150M Canon, Canon Nederland N.V.
ANTEO KÖHL, KÖHL GmbH
WINEA PRO wangen WINI, WINI Kantoordesign B.V.

Categorie Office Interior / Accessories:
Dango 21st Living Art, Concept Chair B.V.
Scheidingswand naar eigen creatie Smit Visual Supplies, Smit Visual Supplies B.V.
Laptoptrolley X24 Smit Visual Supplies, Smit Visual Supplies B.V.

Categorie Office Lighting:
EQUO® LED DESK LAMP Koncept, Koncept Technologies Inc.
MOSSO™ LED DESK LAMP Koncept, Koncept Technologies Inc.
MAULSolaris MAUL, Dahle Nederland B.V. 

24-06-2011 9:32

Eind mei tijdens 100% Design presenteerde DUM (een meubelmerk van de Amsterdamse ontwerpers Wiebe Boonstra, Martijn Hoogendijk en Marc van Nederpelt)een nieuwe collectie tafels en stoelen, de Beech-collectie. De Beech Chair is een stoel van gebogen beukenhout met een mooi gedetailleerde rug en een schijnbaar zwevende zitting. Ook de versie met de open rugleuning heeft een verrassend comfortabele zit. De Beech Chair meet 76x47x55 centimeter en is verkrijgbaar vanaf € 429 (inclusief btw). De bijpassende Beech Trestle, een driepotige schraag, is leverbaar met verschillende tafelbladen, zoals een helder glazen blad met een paars kleurverloop. De Beech-collectie is verkrijgbaar in mat naturel beuken en matzwarte, matgrijze of matroze beits.

21-06-2011 8:00

Een kast is een kast is een kast? Dat geldt niet voor de Kwibus, van de jonge designer Inge Vereecke. De Kwibus is een kubus met diverse opbergruimtes die schuil gaan achter slimscharnierende paneeltjes."Kwibus is een eigenzinnig object, een kubus op wieltjes die weigert zich te gedragen als een gewone kast", aldus de ontwerpster. 

  


"Hij gaat er prat op vrijstaand en mobiel te zijn en kan vanaf alle zijden geopend worden zonder handgrepen. Er is zelfs geen uitwendig frame, zodat je de nissen op talrijke manieren kan vormgeven en verplaatsen door het omdraaien van vierkante paneeltjes die je nauwelijks als kastdeurtjes kan bestempelen. Ze hebben immers geen voor- of achterkant."  

Eigenlijk is het enige dat Kwibus nog gemeen heeft met een traditionele kast zijn opberg-functie. "Maar het is eerst en vooral een fascinerend designobject, bedoeld om op een experimentele manier te ontdekken", meldt de ontwerpster.

"Het leek me een interessante uitdaging om een opbergmeubel te ontwerpen dat allesbehalve een kast is, maar in de allereerste plaats een intrigerend interieurobject, waarin je bovendien ook nog iets kan opbergen." De functionele maar clichématige vormentaal van de typische kast, doorgaans vertikaal georienteerd of langwerpig en tegen een muur geplaatst, was dus uit den boze. "Het moest een onverwachte, krachtige vorm worden: een vrijstaande kubus op wieltjes! De driedimensionale symmetrie biedt immers interessante mogelijkheden om te spelen met configuraties."


Inge Vereecke begon met een soort driedimensionaal assenkruis dat de opbergvakken van elkaar scheidt. Hieraan worden op elk zijvlak van de kubus telkens drie omklapbare paneeltjes bevestigd, één opening vrijlatend. Die vrije opening kan verplaatst worden, door de paneeltjes, die in verschillende richtingen scharnieren, achtereenvolgens om te klappen.

"Het samenspel van de openingen op de verschillende vlakken van de kubus levert telkens anders gevormde nissen op, waarmee je eindeloos kan variëren", stelt de ontwerpster.  Het fascinerende resultaat wordt tenslotte op wieltjes geplaatst om de flexibiliteit nog meer te benadrukken.

16-06-2011 8:36

Bürosit, de Turkse fabrikant van zitmeubilair voor kantoren, heeft het in Heemskerk gevestigde MatchingLabels van Henk JL Vromans aangesteld als Agent voor de Benelux.

Als onderdeel van Ermetal, fabrikant en toeleverancier van automotiv-onderdelen voor Peugeot, Renault en Toyota past Bürosit moderne robot-technieken toe bij zowel de metaalverwerking, het spuitgieten, het verchromen en stofferen evenals bij het ontwerpen van nieuwe producten. Dit alles stelt het Bürosit-designteam in staat om de markt een hoog gekwalificeerde en volgens de nieuwste Europese richtlijnen, inclusief NPR, gecertificeerde collectie zitmeubilair aan te bieden, met een gegarandeerd lange levensduur.
 

12-06-2011 11:00

De Nederlandse meubelfabrikant Arco organiseerde onlangs een workshop met de ontwerpers van de Londense Okay Studio. Dit als een logisch vervolg op het project Arcon 12, dat in 2005 plaats vond ter gelegenheid van het honderdjarig bedrijfsjubileum.

 

Tien designers van Okay Studio werden uitgedaagd om, op basis van de aanwezige productiemogelijkheden van Arco, iets in hout te creëren dat totaal anders is dan de producten uit de bestaande collectie. Met andere woorden: geen tafels, kasten of stoelen. Twee lange weekeinden kwam de groep bij elkaar in Winterswijk om samen ideeën te ontwikkelen en ze zelf uit te voeren in Arco's meubelfabriek.

 

"Het waren leuke en vooral vruchtbare dagen", weet Jorre van Ast, creatief directeur van Arco te vertellen. "Ook onze vakmensen hebben er met groot enthousiasme aan meegeholpen. Het was voor iedereen hard werken, maar wel in een uitstekende sfeer en met veertien nieuwe ontwerpen als resultaat."

 

Okay Studio

Arco's nieuwe creatief directeur Jorre van Ast maakte na zijn opleiding aan het Royal College of Art in Londen zelf enige jaren deel uit van Okay Studio. "Het is een collectief dat samen een studio deelt in een oude pianofabriek in Noord-Oost Londen", weet Van Ast te vertellen. "Een creatief broeinest is het, waar ook al meermalen gezamenlijke presentaties uit zijn voortgekomen. Alle ontwerpers opereren weliswaar zelfstandig, maar samen, als groep, versterken ze elkaar. Het zijn allemaal oud studiegenoten en het was voor mij niet meer dan een logische stap om een dergelijke workshop met ze op te zetten. Ik verkeer natuurlijk in een heel bijzondere  situatie, want ik ben zelf Arco en tegelijkertijd lid van de groep." 

Beide partijen beschouwen het als een zeer succesvol project dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Arco. Het contact met nieuwe generaties ontwerpers wordt dan ook intensief voortgezet.

 

 

 

De resultaten van de Arco Okay workshop zijn tot en met 26 juni te zien bij Galerie Vivid, gelegen aan de Scheepmakershaven 17 te Rotterdam

11-06-2011 14:17

Begin mei opende Wilkhahn een nieuwe showroom in Chelsea (New York). De showroom is gevestigd op de 8e verdieping van het Starrett-lehigh gebouw. Het heeft een spectaculair uitzicht vanaf het dakterras over de skyline van Manhattan. Edward Pedrick van Wilkhahn noemt de nieuwe showroom ‘meer dan een show’.  De showroom heeft een oppervlakte van meer dan 600 vierkante meter. Er is daarom volop ruimte voor tentoonstellingen.  

Amerika biedt Wilkhahn veel nieuwe mogelijkheden. Na zich drie jaar gericht te hebben op de Amerikaanse markt was het voor Wilkhahn een voor de hand liggende stap om hier een showroom te openen. De keuze voor Chelsea is voortgekomen uit het feit dat dit gebied bekend staat als het centrum van design en kunst, aldus Wilkhahn. Winkels van beroemde modemerken zoals Hugo Boss zijn hier gevestigd, evenals de School of Visual Arts.
 

08-06-2011 8:30

De voorbije periode maakten diverse (buitenlandse) kantoormeubelfabrikanten hun cijfers bekend. Eerder meldden we al dat het Oostenrijkse Wiesner Hager een plus heeft kunnen noteren. Maar ook de Duitse fabrikanten Sedus en Assmann doen het goed. Het Oostenrijkse Bene heeft daarentegen een kleine omzetdaling te verstouwen gekregen. Toch is ook Bene optimistisch.

De omzet van Sedus steeg in het boekjaar 2010 met 8,6 procent tot 152,3 miljoen euro. De gunstige ontwikkeling zet zich volgens Sedus ook in de eerste maanden van 2011 voort. Deze ontwikkeling is in lijn met de cijfers van de Duitse Branchevereniging BSO. Volgens een woordvoerder van de branchevereniging boekten de bij de BSO aangesloten bedrijven gedurende het eerste kwartaal van dit jaar een omzetstijging van maar liefst 24,3 procent.

Ook bij de Duitse fabrikant Assmann zijn positieve geluiden te horen. Het bedrijf meldt dat de orderintake in de eerste vier maanden van 2011 met 30 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bijgevolg is ook de omzetverwachting voor 2011 naar boven toe bijgesteld. Assmann verwacht in 2011 een totaalomzet van ongeveer 70 miljoen euro te kunnen boeken. Om het succes ook op de langere termijn te kunnen veiligstellen, zal Assmann tot het jaar 2013 in totaal 14 miljoen euro investeren in nieuwe productietechnieken.

Het Oostenrijkse Bene valt op het eerste gezicht licht uit de toon. De fabrikant moest onlangs een kleine daling van de omzet bekend maken. In het boekjaar 2010-2011 werd met een omzet van 170,8 miljoen euro een daling van 4,7 procent geboekt. Toch is het bedrijf niet ontevreden. Reden is dat de omzetdaling te wijten is aan de matige cijfers in de eerste helft van het boekjaar; gedurende de laatste zes maanden werd een groei van maar liefst 12 procent geboekt. “De ontwikkelingen in het derde en vierde kwartaal laten dus een duidelijke trendbreuk zien”, aldus Bene-topman Frank Wiegmann.

07-06-2011 10:30

Uniclic for Furniture heeft de ‘Interzum Intelligent Material & Design Award 2011’en de ‘Best of the Best Interzum Award 2011’ gewonnen. Uniclic voor Furniture is een innovatieve technologie om twee panelen te verbinden onder een hoek van 90 of 180 graden zonder dat daarvoor enig gereedschap nodig is. Het materiaal en de speciale groef op zich vormen de verbinding.

Dankzij deze technologie is het mogelijk om met een lager materiaalverbruik, een kleinere ecologische voetafdruk en op een veel snellere, betere en gemakkelijkere manier panelen te assembleren in allerlei soorten materialen zoals spaanplaat, MDF en plastic. Het systeem zelf is zeer gemakkelijk in gebruik en toepassing.

De Uniclic-technologie is een gekend en vertrouwd merk in de flooring industrie sinds 1996 en wordt wereldwijd met succes gebruikt in deze industrie. Meer dan 160 bedrijven hebben een licentie aangegaan bij Unilin om het systeem te kunnen toepassen op hun vloeren wandproducten.

De technologie is nu dus ook beschikbaar voor de meubelindustrie. Vanaf nu kan iedereen een meubel assembleren in een handomdraai. De eerste toepassing van deze technologie in een meubelcollectie is Didit Click Furniture. (Meer info opwww.didit-furniture.com) 

Unilin- CEO Bernard Thiers: ‘Met Uniclic for Furniture en onze eigen Didit clickmeubelcollectie geven we onze ambities nog verder vorm. Al onze kennis en expertise hebben we gebundeld om onze clicktechniek die we voor vloeren ontwikkeld hebben, nog toegankelijker te maken, en die nu ook te introduceren in de meubelsector.”

05-06-2011 10:00

Ondanks moeilijke economische omstandigheden slaagde de projectmeubelspecialist Wiesner-Hager erin het afgelopen boekjaar 2010/11 met omzetgroei en winst af te sluiten. Dat meldt Ruud Kunkels, de Nederlandse importeur van de Oostenrijkse fabrikant.

De over het algemeen moeilijke economische omstandigheden van de afgelopen twee jaar hebben de kantoormeubelbranche erg hard getroffen. Ook al draait de algemene conjunctuurmotor al weer verder, toch heeft de kantoormeubelindustrie te kampen met een teruggang van de openbare aanbestedingen en met een verminderde investeringsbereidheid van bedrijven. "Des te fijner is het dat Wiesner-Hager in het afgelopen boekjaar 2010/11 niet alleen bij de omzet weer een lichte groei (+ 3 procent naar 34 miljoen euro) liet zien, maar ook in alle ondernemingen met een positief resultaat heeft afgesloten", aldus Kunkels.

Met name de vestigingen en markten in de Benelux, Duitsland en de overzeese markten USA en VAE vertoonden een zeer verheugende ontwikkeling. "Voor het lopende boekjaar 2011/12 plannen wij een lichte omzetverhoging, want de uitwerkingen van de crisis zijn in onze branche nog steeds zeer aanwezig“, drukt Markus Wiesner, directeur Wiesner-Hager, zich voorzichtig optimistisch uit. Vooral de te verwachten teruggang in de publieke sector geeft nog geen aanleiding voor euforie. Een positief effect daarentegen laat het toenemende herstel in de particuliere sector zien: "De bedrijven zullen weer meer investeren, echter nog niet in de mate die de economische omstandigheden zouden toelaten.“

Tot de belangrijkste groeimaatregelen van Wiesner-Hager behoort vooral het in 2010 begonnen offensief met enkele nieuwe programma's, een nieuw conferentietafelsysteem (pulse), een nieuw stoelenprogramma (macao) die met de reddot award 2011 is bekroond, en een nieuw bureaustoelprogramma (ayo).

03-06-2011 9:00

Wie had gedacht dat je ooit schoenen kon opbergen in een boom? De Nederlandse designer Mark Hark dacht daar waarschijnlijk wel aan toen hij een standaard schoenenrek herontwikkelde tot een flexibele Shoe Tree met een origineel disign.

Dit nieuwe opbergsysteem laat zien dat een verniewde design niet afdoet aan ouderwetse functionaliteit. Op het eerste gezicht biedt de Shoe Tree, die ruim 1,60 meter hoog is, strakke lijnen en elegantie, maar deze boom biedt meer. De speelse Shoe Tree is een overzichtelijk rek dat steun biedt aan twaalf schoenendozen zoals een boom zijn takken draagt. De bijpassende schoenendozen bevatten een transparant venster waardoor met één oogopslag te zien is welke schoenen of andere voorwerpen in de dozen zijn opgeborgen. Daarnaast kunnen door dit venster de natuurlijke materialen van de schoenen ademen. De luxe versie van de schoenendozen is volledig transparant uitgevoerd. Het multifunctionele opbergsysteem biedt ook ruimte voor eigen, creatieve schoenendozen wat betekent dat de Shoe Tree een individuele touch krijgt.






Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >