Nieuws


27-04-2011 11:45

Steelcase kondigt aan dat het voor vijfenveertig producten uit de stoelen-, bureau- en opberglijn is gecertificeerd met het Indoor Advantage Certificaat. Dit certificaat is onderdeel van het binnenluchtkwaliteit-programma van Scientific Certification Systems (SCS).

De term ‘binnenluchtkwaliteit’ verwijst naar de kwaliteit van de lucht in gebouwen die invloed kan hebben op de gezondheid, het algehele welzijn en de prestaties op het werk. Aangezien de meeste mensen het overgrote deel van hun tijd binnen doorbrengen - thuis, op het werk of op school - is de kwaliteit van de binnenlucht een belangrijk thema voor architecten, ontwerpers, inkopers en werkgevers.

Verschillende studies hebben aangetoond dat een slechte binnenluchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals reukproblemen, slijmvliesirritaties, hoofdpijn en misselijkheid. Samenvattend wordt ook wel gesproken van het ‘sick building syndrome’. Daarnaast komen uit onderzoek van Steelcase in samenwerking met Ipsos een aantal cijfers naar voren aangaande verschillende aan slechte binnenlucht gerelateerde symptomen:
• 49 procent van alle Nederlandse medewerkers heeft minstens eenmaal per week vermoeide ogen;
• 22 procent van de medewerkers heeft wekelijks last van hoofdpijn;
• 24 procent geeft aan te lijden onder een slechte binnenluchtkwaliteit.

Epa, het federale agentschap van de Verenigde Staten dat verantwoordelijk is voor de bescherming van de volksgezondheid en het milieu, stelt dat de vervuiling van de binnenlucht kan oplopen tot een concentratie die tien maal hoger is dan in de buitenlucht. stelt dat de vervuiling van de binnenlucht kan oplopen tot een concentratie die tien maal hoger is dan in de buitenlucht. Voor zo’n slechte kwaliteit van de binnenlucht is een aantal oorzaken aan te wijzen zoals onvoldoende ventilatie en luchtcirculatie, slechte reiniging en overmatige uitstoot van schadelijke stoffen. Vluchtige organische stoffen (VOS), afkomstig van bijvoorbeeld toegepaste bouwmaterialen, uit printers, verf, tapijt en meubilair zijn een voorbeeld van stoffen die schadelijk kunnen zijn.

Het doel van Steelcase is volledig geïnformeerd te zijn op dit gebied, zodat het bedrijf tijdens het ontwerp- en ontwikkelproces voor materialen kiest die geen schadelijke stoffen bevatten. Dit is in lijn met de cradle- to-cradle-filosofie van Steelcase. Het bedrijf zorgt ervoor dat het producten ontwikkelt met de laagst mogelijke uitstoot van VOS. Hiermee verkleint de werkomgevingspecialist de kans op gezondheidsproblemen als gevolg van slechte binnenluchtkwaliteit. Volgens Serena Borghero, marketing en sustainability manager bij Steelcase Benelux, is hier meer aandacht voor bij organisaties: “Bedrijven geven steeds meer om het welzijn van hun medewerkers. Het welzijn geldt dan ook als een stimulans voor meer gemotiveerde en beter presterende mensen.”
 

22-04-2011 9:15

Het Noord-Limburgse interieurbouwbedrijf Keijsers holding neemt branchegenoot Lundiform uit Varsseveld over. Met de overname versterkt Keijsers zijn positie in het retail-segment.

De overname van Lundiform past in de strategie van Keijsers om door middel van samenwerking en overnames te groeien. Door synergievoordelen kunnen de bestaande klanten van beide bedrijven beter en sneller bediend worden. In 2010 nam Keijsers de interieurbouwbedrijven Intram uit Kerkrade en Erco uit Valkenswaard over en startte het de business unit Keijsers Metaal.

Keijsers heeft in Nederland een leidende positie op het gebied van kwalitatief hoogstaande interieurbouw­projecten voor musea, retail, utiliteit & kantoor en de zorg. Het bedrijf beschikt over  eigen productielocaties in Nederland en Polen. Vanuit ­de vestigingen werken circa tweehonderd personeelsleden voor architectenbureaus en opdrachtgevers. Keijsers werkt voor winkelmerken als O’Neill, G-Star, TNT en Selexyz en is volledig FSC-gecertificeerd. In 2009 werd Keijsers tot ‘beste leerbedrijf van Nederland’ gekozen.
 

21-04-2011 9:07

Telos, een representatief en flexibel meubel van Rohde & Grahl, heeft het predicaat Red Dot Design Award Winner 2011 gekregen. Ontwerper Martin Ballendat én Rohde & Grahl zien het als een bewijs dat zij vooroplopen als het gaat om het bedenken van innovatieve en doordachte oplossingen.

Het nieuwe vergaderprogramma blinkt uit in flexibiliteit door de eenvoudige montage en demontage (zonder gereedschap) en de intelligente plaatsing van de poten. Doordat de vergaderopstelling eenvoudig is aan te passen aan de wensen van de gebruiker, is het meubel uitstekend geschikt voor wisselende teams of verhuur. Daarmee sluit Telos naadloos aan bij Het Nieuwe Werken.

20-04-2011 10:00

Van 28 april tot en met 15 mei staan verschillende locaties in Amsterdam in het teken van DesignSalon. Tijdens het evenement is een selectie Nederlands design rechtstreeks vanuit de Salone del Mobile Milaan te bewonderen.

Met DesignSalon laten de organisatoren - Gijs Stork, Manon Schaap, Cathal McKee, in samenwerking met Organisation in Design – design zien in de vorm van een inspirerende route. Het tentoongestelde werk en de betreffende designers staan hoog aangeschreven op internationaal niveau. DesignSalon wil dit talent onder de aandacht brengen en presenteert het design op bijzondere plekken zoals musea, stijlkamers en andere locaties die tot de verbeelding spreken.

Aan DesignSalon nemen onder andere deel: Lensvelt , Studio Job, Atelier Van Lieshout, Particles, Aldo Bakker, Dana Cannam, Emilie Pallard, Lenneke Langenhuijsen, Viviane Sassen, Scholten & Baijings, Eric Klarenbeek, BCXSY, Freudenthal/Verhagen, Ontwerplabel Vij5, Reinier Bosch, Laikingland, Dirk vander Kooij, Weltevree, Philippe Vogelenzang, Dave Keune, Sebastian Brajkovic, Studio Drift, Scheltens & Abbenes, Galerie Judy Straten, Ka-Lai Chan, Friso Dijkstra, Pascal Smelik, De Vorm, The Dutch Standard, Thomas Eurlings, Edward van Vliet, Ahrend, Ineke Hans, Yuya Ushida, Kate van Harreveld, Rene van der Hulst, Moooi, Nika Zupanc, Stefano Giovannoni, Sjoerd Vroonland, Rooms, Bertjan Pot, Marcel Wanders, Droog, Event Architecture, Minale-Maeda en Tuttobene.

DesignSalon vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam, waaronder het Museum Geelvink, Museum Willet Holthuysen, Magazijn, Badbuiten, Droog, Magna Plaza en Moooi. Passe-partouts zijn verkrijgbaar voor 15 euro bij de genoemde locaties en via het Amsterdams Toerisme & Congres Bureau (www.atcb.nl). Voor adressen en openingstijden of meer informatie kunt u kijken op www.salon1.org of op salon1.org en facebook.com/salon.
 

16-04-2011 8:00

HÅG BV in Dordrecht opereert sinds kort onder een andere naam: Scandinavian Business Seating.

"Ons bedrijf maakt deel uit van een grotere Scandinavische groep van fabrikanten van kantoorstoelen, die in Nederland drie merken kantoorstoelen verkoopt", meldt het bedrijf. Het betreft HÅG, RBM en RH.

'Wij blijven de merken HÅG en RBM voeren", aldus de woordvoerder. De stoelen van RH worden in Nederland op de markt gebracht via een zelfstandige RH-vestiging in Etten-Leur.

14-04-2011 9:08

De Zwitserse producent van kantoorzitmeubilair Stoll Giroflex AG uit Koblenz kwam met een primeur op de Orgatec 2010: de in het eigen bedrijf ontwikkelde stoelenserie Giroflex 656. Zo'n 5 maanden later wordt de bureaustoel is deze stoelfamilie onderscheiden met de Red Dot Award in de categorie 'Productdesign 2011'.

De stoelenserie Giroflex 656 wist reeds vorig jaar oktober de auditoren van de firma EPEA Internationale Umweltforschung GmbH (internationaal milieuonderzoek) ervan te overtuigen dat er sprake was van duurzame productie: de serie kreeg het 'Cradle to Cradle-certificaat in zilver'. In maart 2011 scoorden vertegenwoordigers van deze stoelfamilie opnieuw. De bureaustoel Giroflex 656 is bekroond met de kwaliteitsaanduiding 'Red Dot' voor hoge designkwaliteit. De bureaustoelen uit Koblenz zijn beoordeeld op decoratieve kwaliteit en nieuwe creatieve oplossingen, criteria die in de designwereld gelden als graadmeter voor goede vormgeving en voor het succespotentieel op de markt.

De sledestoel van dezelfde serie, eveneens beoordeeld door de juryleden van het Red Dot-team, kreeg een eervolle vermelding. Dit eerbetoon is bedoeld voor producten waarvan de designexperts vinden dat zij opvallen door bijzonder geslaagde detailoplossingen.

In 2011 namen ontwerpers en bedrijven uit zestig landen met 4.433 producten deel aan de wedstrijd Red Dot Award: Product Design. Giroflex is daarom bijzonder trots op hun serie, die is ontstaan in nauwe samenwerking met Greutmann Bolzern Designstudio uit Zürich. CEO dr. Tobias Gerfin formuleert het als volgt: “Bij een optimale combinatie van design en functionaliteit ontstaat een in alle opzichten geslaagd product. Het voldoet niet alleen aan alle eisen die worden gesteld aan een kwalitatief hoogstaande bureaustoel, maar mag er bovendien ook qua uiterlijk zijn.”

Van 5 juli tot 1 augustus 2011 kunnen de winnende producten worden bezichtigd op de tentoonstelling 'Design on stage – winners Red Dot Award: product design 2011' van het Design Museum in Essen. Het gerenommeerde designmuseum – gelegen op het als cultureel werelderfgoed aangemerkte terrein 'Zeche Zollverein' te Essen – toont op ruim 4.000 vierkante meter meer dan vijftienhonderd producten en is daarmee ’s werelds grootste permanente tentoonstelling van hedendaags design.

De Red Dot Design Award (veelal geschreven in de 'kekke' variant, met kleine letters) is opgericht in 1955 en geldt tegenwoordig volgens velen als de grootste en meest gerenommeerde designwedstrijd ter wereld. De Red Dot Award omvat drie categorieën: Productdesign, Communicatiedesign en Designconcept.

Ook de sledestoel Giroflex 656 is beoordeeld; hij kreeg een eervolle vermelding. Een dergelijk eerbetoon is bedoeld voor producten waarvan de designexperts vinden dat zij uitmunten door hun bijzonder geslaagde detailoplossingen. De sledestoels van de serie 656 zijn verkrijgbaar in veel uitvoeringsopties.
 

14-04-2011 8:38

Sinds enkele jaren werd de Duitse stoelenfabrikant in Nederland vertegenwoordigd door ROVO Nederland BV, ontstaan uit een afsplitsing van projectinrichter JTV uit Borne. Om ROVO-dealers in Nederland en België volledig te kunnen ondersteunen en vanwege het feit dat ROVO-manager Wim van der Vegt samen met accountmanager Robert Bruggeman hierin volledige zelfstandigheid prefereerden maakte is ROVO Benelux opgericht.

Om de groei die ROVO in de Benelux doormaakt in goede banen te leiden en dealers blijvend support te geven, is de inzet van verschillende medewerkers nodig. In de nieuwe organisatie is dit mogelijk geworden omdat de focus van het management nu uitsluitend en alleen op ROVO is gericht. De ROVO Benelux-organisatie opereert vanuit een nieuwe locatie op Campus Business Center in Hengelo, waar ook een showroom beschikbaar is. Daarnaast zijn twee aangepaste VW Transporters inzetbaar voor presentaties op locatie.

Actieve ondersteuning van de bestaande dealers heeft prioriteit, daarnaast wordt gewerkt aan selectieve uitbreiding van het dealerkanaal. Ook wordt voor onder andere landspecifieke modellen in samenspraak met de fabriek in het Duitse Loßburg gewerkt aan nieuwe productontwikkelingen. Daaronder ook de tweede generatie van de vorig jaar geïntroduceerde bureaustoelen met de Ergo Balance techniek.

ROVO-manager Wim van der Vegt is samen met accountmanager Robert Bruggeman verantwoordelijk voor ROVO Benelux.
 

13-04-2011 8:00

U leest dit bericht waarschijnlijk vanaf uw hotelkamer. Toch? Want momenteel is Milaan het Mekka van de internationale meubelindustrie. Vanaf 11 tot en met 17 april vindt in de Noord-Italiaanse stad de Salone Internazionale del Mobile plaats.

Niet alleen op het prachtige beursterrein ten noorden van de stad, ook overal in en nabij het centrum van Milaan kunt u allerlei spannend (en minder spannend) meubeldesign aantreffen. Op de beurs zelf (waar dit jaar onder de titels Salone Ufficio en Euroluce extra aandacht wordt besteed aan kantoormeubilair en verlichting) kunt u onder (veel) meer bedrijven als Vitra, Offect, Artifort en Thonet aantreffen.

Maar ook buiten het beursterrein valt genoeg te beleven. Sterker nog: menig designliefhebber neemt tegenwoordig niet eens meer de moeite om de metro naar het beurscomplex te nemen. Want ook de stad zelf bruist van design.

In de oorspronkelijk avantgardistische wijk Zona Tortona zoekt de gevestigde industrie meer en meer een plaatsje. Steeds meer grote bedrijven verdringen de angry young men (en women!) die deze wijk de afgelopen jaren populair maakten.

Jonge ontwerpers, die niet met de industrie geassocieerd willen worden en/of de hogere huren voor de expositieruimtes niet meer kunnen betalen, zoeken hun heil elders in de stad. Sinds vorig jaar is de wijk Ventura Lambrate sterk in opkomst, zeker bij Nederlandse exposanten én bezoekers.

Nederlanders zijn in Milaan sowieso in overvloed te vinden. Behalve bekende namen als Marcel Wanders, Maarten Baas, Ahrend, Gispen, Lensvelt en Brand van Egmond zijn ook allerlei (nog) onbekende jonge ontwerpers en designopleidingen actief in het Milaanse. Kortom: hoogste tijd om uw hotelkamer weer te verlaten!

11-04-2011 8:00

Na de overname van de Zwitserse Meubelfabrikant Team By Wellis door de Sede Group heeft de Sede onlangs besloten Team by Wellis voor de projectenmarkt door HMA Interdesign in Dordrecht te laten vertegenwoordigen.

HMA Interdesign is hierdoor de agent van Nederland voor de projectenmarkt van de Sede, Team by Wellis en M‐Raum, alle producten van de Sede Group. "Door de combinatie van design, uitstraling en finesse zorgt Team by Wellis voor de juiste sfeer in de kantooromgeving", aldus Alfred Huijser van HMA Interdesign. De vertegenwoordiging gaat op 1 mei in.

HMA Interdesign heeft in de afgelopen zomer een kleine showroom geopend in Dordrecht, om aldaar haar klanten, architecten en dealers beter te kunnen ondersteunen. Naast de de Sede Group-producten zal eveneens de collectie van KFF er gepresenteerd worden.

Team by Wellis zal via een dealerkanaal gedistribueerd worden. HMA komt graag in contact met potentiele dealers en/of architecten.

11-04-2011 7:59

Bbi office Furniture in Sassenheim brengt sinds enige tijd de kantoormeubelprogramma’s van de Duitse fabrikant GERA op de Nederlandse markt. Bbi office furniture is de importeur voor Nederland waarbij de verkoop alleen geschiedt alleen via een dealerkanaal.

Ron van den Hoek die al 20 jaar in de projectinrichting werkzaam is, is als dealermanager verantwoordelijk voor de ondersteuning en begeleiding van de dealers. “GERA kent twee programma’s”, vertelt hij. Het betreft een ‘high-speed office’ met een levertijd van 3 werkdagen. Dit betreft 3 bureauprogramma’s, een sta/zit programma, vergadertafels, houten ladeblokken, houten (verrijdbare) kasten en houten kastenwanden.

Verder is er de lijn ‘office class’. “Dit is een wat luxer en uitgebreider programma waarin  kastenwanden zitten die je door de mooi afgewerkte achterzijde ook in het midden van een ruimte kunt toepassen. De levertijd van office class bedraagt 3 werkdagen tot en met 3 werkweken.”

De oorsprong van bbi office furniture begint 62 jaar geleden in het Duitse GERA. “Er werd toen door GERA gestart met de productie van kantoormeubilair, hetgeen geresulteerd heeft in de ontwikkeling van de huidige programmalijnen High Speed Office en Office Class. Volgens de importeur is in deze lijnen volop rekening gehouden met duurzaamheids- en designaspecten. “Er is een goede mix gevonden tussen functionaliteit, de toegepaste materialen en vormgeving. Immers, mensen presteren beter als ze zich prettig voelen op de werkplek.”

“Door de wijze van produceren, het feit dat GERA geen fabrieksvakanties kent en het doordachte administratieve en logistieke concept is zij in staat in recordtijd (vanaf 2 dagen) overal in Europa en daarbuiten te leveren”, vervolgt Van den Hoek. “Dit geldt ook voor naleveringen. De programma’s van GERA worden mede daardoor inmiddels aan 24 landen geleverd.”

De producten worden in Nederland uitsluitend via dealers geleverd. Bbi office furniture ontzorgt naar eigen zeggen de dealer door een distributiesysteem toe te passen, waardoor een dealer niet zelf hoeft te zorgen voor opslag, levering en montage. “De programma’s kunnen indien gewenst rechtstreeks vanuit de fabriek bij de eindklant afgeleverd worden. Ook de montage kan in overleg door bbi office furniture verzorgd worden”, besluit Van den Hoek.
 

08-04-2011 8:00

De Belgische kantoorinrichter Pami Office Furniture heeft een volgende belangrijke stap gezet in het concretiseren van duurzaamheid binnen haar organisatie. Sinds begin 2011 is Pami in het bezit van het PEFC-label.  

Het PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification) staat borg voor duurzame producten uit duurzaam beheerde bossen. Hierbij wordt gegarandeerd dat er herbebossing plaatsvindt en worden er geen schadelijke producten voor het beheer van hun bossen gebruikt.

De Belgische en Nederlandse overheid heeft het PEFC-label ook erkend, en verwijst hiernaar in haar voornemen om duurzaam aan te kopen. Dit is vastgelegd in een publicatie van Senter Novem.

In Europa is het PEFC-label sterk vertegenwoordigd.
 

07-04-2011 9:00

Score, de stoelenfabrikant uit Tolbert, heeft twee nieuwe uitgebreide kleurencatalogi uitgebracht.

De eerste nieuwe catalogus is de Industry & Office catalogus, met een compleet assortiment stoelen, stahulpen en ergonomische accessoires voor uiteenlopende doelgroepen, zoals onder meer industrie, scholen, laboratoria, elektronica werkplekken en sociale werkplaatsen.
De tweede nieuwkomer is de ScoreMedi catalogus, speciaal toegespitst op de medische markt, zoals ziekenhuizen, privéklinieken, zorgcentra, en fysiotherapeuten.

Beide catalogi zijn geheel vernieuwd, met waar mogelijk locatiefotografie en meer dan vijftig pagina’s boordevol informatie. Alle nieuwe modellen zijn er in op genomen.

De catalogus is gratis aan te vragen via de website van Score, www.zitten.nl of per fax: 0594-554040.
 

07-04-2011 8:49

Gispen heeft dinsdagmiddag 5 april twee Happy Sheep aan de Commissaris van de Koningin in Zeeland, drs. K.M.H. (Karla) Peijs overhandigd. De schapen zullen een mooie plaats in haar werkkamer in het Provincieshuis Zeeland krijgen.

Peijs had de Happy Sheep gezien tijdens haar bezoek aan het Nederlands Paviljoen op de Expo 2010 in Shanghai. Zij was zeer gecharmeerd van deze levensgrote polyester schapen die het enorme kunstgrasveld bevolkten, wat onder het paviljoen lag. De schapen werden door de bezoekers gebruikt als zit-, slaap-, wacht- en eetmeubel en door deze veelzijdigheid vond Peijs dit een van de leukste items in het paviljoen.

Mede door bemiddeling van Edwin Kleingeld, chef de Protocol en sponsormanager van het Nederlands paviljoen, zijn de Happy Sheep door Gispen aangeboden aan Karla Peijs.

De Happy Sheep zijn een ontwerp van ZUS (Zones Urbaines Sensibles). Ze zijn gemaakt van onverslijtbaar polyester en fiberglas. De familie bestaat uit een vader, moeder, grootouder en een lammetje.


Foto: Karla Peijs, Commissaris van de Koningin in Zeeland, en Ewout Torreman, Accountmanager Gispen.
 

07-04-2011 8:36

Thijs Dings is op 2 april begonnen als het nieuwe gezicht van Kinnarps in Nederland. Dings wordt verantwoordelijk voor alle contacten met dealers, belangrijke eindgebruikers, consultants en architecten.

Kinnarps is de laatste decennia in Europa doorgegroeid tot een van de grootste producenten van kantoormeubelen. De producten van Kinnarps worden gekenmerkt door een grote aandacht voor mens en milieu. De laatste jaren is steeds meer nadruk op de vormgeving van de producten komen te liggen. Scandinavian Design is één van de pijlers van het nieuwe Kinnarps met merken als Materia en Skandiform als toonaangevende exponenten van deze strategie.

Thijs Dings heeft ruim 20 jaar ervaring in de kantoormeubelmarkt en heeft na zijn eerdere dienstverband bij Kinnarps voor verschillende internationale bedrijven gewerkt. Deze kennis en ervaring zal hij, gekoppeld aan een sterk klantgerichte en persoonlijke aanpak, aanwenden om Kinnarps in Nederland verder door te ontwikkelen. Zijn functie tot voor kort was sales director Benelux van het Spaanse Dynamobel.

Met de benoeming van Thijs Dings accentueert moederbedrijf Kabinet Holding bv de ambitie om van Kinnarps één van de toonaangevende spelers in de Nederlandse markt te maken. De snel veranderende marktomstandigheden en de invoering van 'Het Nieuwe Werken' sluiten volgens Kinnarps bij uitstek aan bij de organisatie.
 

05-04-2011 9:30

Meubelfabrikant Montis houdt op zaterdag 16 april van 11.00 tot 14.00 uur een verkoop aan de Steenstraat 7a in Dongen. Dit betreft modellen in nieuwe staat (door annulatie) en licht gebruikte modellen als showroom- en beursmodellen. Aankopen dienen direct meegenomen te worden. Betaling à contant (bij voorkeur per pin). Creditcards  worden niet geaccepteerd.

04-04-2011 8:00

Drentea in Emmen investeert enkele miljoenen euro’s in een verdubbeling van de productieruimte. "Door de sterke groei van de afgelopen jaren is de nieuwbouw, die Drentea in 2003 betrok, nu alweer te klein", meldt het bedrijf.

Om de enorme vraag bij te benen wordt al maanden in volcontinue dienst gewerkt. Om de productiecapaciteit nog flexibeler in te kunnen zetten, is een investering in extra ruimte en machines noodzakelijk.

Juist de afgelopen crisistijd heeft volgens directeur Bert Top geleerd dat investeren loont. Ondanks een hele moeilijke markt  zag Drentea de omzet flink groeien.

“Wij zijn een aanvallende club”, stelt Top. "Terwijl veel branchegenoten moesten saneren of een beroep deden op deeltijd-WW om te overleven, investeerden wij in een forse versterking van de organisatie."

Drentea heeft een 'fijnmazig dealernetwerk' in de Benelux dat 'zeer flexibel en creatief' op de crisis wist te reageren. "Een andere succesfactor is dat Drentea alle schakels van het productieproces in eigen beheer heeft." Dit levert volgens Top forse kostenvoordelen op. Mede daardoor trok het bedrijf de afgelopen jaren aan het langste eind bij de Europese aanbesteding van diverse grote kantoorinrichtingsprojecten, vaak van honderden of soms zelfs meer dan duizend werkplekken.

Verdere efficiencyverbeteringen blijven volgens Top nodig om het vergrote marktaandeel te kunnen handhaven in de sterk schommelende kantoorinrichtingsmarkt. “Het kwartje rolt nu onze kant op, maar dat kan ook zo maar weer veranderen", verklaart hij.

De uitbreiding van de productielocatie is inmiddels in volle gang. Totaal is de uitbreiding 8.000 vierkante meter extra productieruimte. Volgens de huidige planning zal de nieuwbouw in het derde kwartaal gereed zijn. De daadwerkelijke ingebruikname zal in de maanden daarop volgen.
 

04-04-2011 7:59

Met het nieuwe cafeteria-meubelprogramma Macao heeft de Oostenrijkse fabrikant Wiesner Hager dit jaar de wereldwijd gerenommeerde Red Dot Design Award 2011 gewonnen.Voor het Oostenrijkse bedrijf is dit een grote onderscheiding die het consequente vormgevingsbeleid van de afgelopen jaren onderstreept. "Met Macao doorbreken we conventionele vormidealen en creëren zo de voorwaarden voor een creatieve sfeer, die steeds meer wordt verwacht van moderne Working Cafés", aldus het bedrijf.

Macao is afkomstig uit de creatieve werkplaats neunzig design. De ontwerpers lieten zich vooral inspireren door de elegante schoonheid en de uiterst functionele constructie van natuurlijke structuren: "Organische vormgeving betekent het wezen van de natuur te onderzoeken, haar inwendige logica te begrijpen en in onze productwereld op te nemen. De natuur werkt niet precies, maar zeer effectief. Het is een wereld vol chaotische systemen, onregelmatige netwerken en vrije gelaagdheden. In plaats van met de computer gemaakte perfectie ontdekken wij de schoonheid van vrij gemodelleerde vormen. Het toeval wordt esthetisch stijlmiddel.“

Macao is echter ook een meubel dat uit lichtheid een dragend stapelstoelconcept ontwikkelt. "De bovenkant van de kunststof schaal heeft een heldere vloeiende contour – ongebroken en rustig. De poten lijken uit de onderkant van de schaal te groeien. Van de opnamepunten tot het midden van het zitvlak is de kunststof schaal versterkt. Er ontstaat een stabiliserend kruis dat het noodzakelijke draagvermogen garandeert."

De poten van gelakt staal zijn afzonderlijk aan de zitschaal vastgeschroefd. De stoel kan ook worden voorzien van verschillende gestoffeerde zittingen. "Vormgevende kwaliteit, optische lichtheid en uitstekend zitcomfort kunnen zo ideaal worden gecombineerd."
 

03-04-2011 8:00

Hoe gaat het met de meubelsector? Dat is één van de vragen die centraal stond bij het opstellen van de jaarlijkse uitgave Rabobank Cijfers & Trends. IN deze uitgave analyseert de bank een groot aantal branches, kijkt naar de kansen en bedreigingen, en geeft een vooruitzicht voor het lopende jaar. 

Volgens de Rabobank is er in de meubelsector sprake van een specialisatietendens. Fabrikanten kiezen voor het produceren van eindproducten of halffabrikaten. De markt wordt internationaler en de productie wordt vaker uitbesteed, aldus de bank.

Volgens de Rabobank zijn er een aantal duidelijke trends. Zo is er vraag naar comfort en design. Fabrikanten van kantoormeubelen spelen in op thuiswerkplek; ouderen en singles vormen groeimarkten; klantgericht produceren: flexibilisering en kleine series en uiitbesteden van productie neemt toe naar Oost-Europa en Azië.

Rabobank signaleert dat het momenteel economisch niet florissant gaat in de sector. Maar  het dal in de meubelindustrie is volgens de bank achter de rug te zijn. In de laatste twee kwartalen trokken zowel de export als de binnenlandse afzet weer aan. "In totaal komt de omzetontwikkeling in 2010 nog wel op een kleine min uit, maar voor 2011 verwachten we een lichte groei."
 

01-04-2011 12:00

De Inside Information-redactie krijgt te kampen met een gevoelige aderlating. Naar vanochtend bekend is geworden zal hoofdredacteur Henk-Jan Hoekjen (39) vertrekken naar The New York Times. Daar zal hij als lid van de hoofdredactie leiding gaan geven aan het interieurkatern.

Hoekjen is sinds jaar en dag verbonden aan Inside Information en geldt als autoriteit op het gebied van projectmatige interieurarchitectuur. Dat zijn specialisme ook buiten de landgrenzen niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit het feit dat de New York Times onlangs contact opnam met Hoekjen.

"Ik kreeg begin deze week een telefoontje, waarna een team uit New York gisteren in Nederland arriveerde voor oriënterende gesprekken", aldus de kersverse New York Times-chefredacteur. "Die gesprekken verliepen zo voortvarend dat we vanochtend vroeg een overeenkomst hebben kunnen tekenen."

Hoekjen zal de komende twee jaar leiding geven aan het genoemde interieurkatern. "Maar het is mijn ambitie om binnen het hoofdredactionele team binnen enkele jaren hogerop te klimmen", aldus Hoekjen.

Een zegsman in New York dicht de voormalige Inside-hoofdredacteur grote kansen toe om binnen enkele jaren hoofdredacteur te worden van 's werelds belangrijkste krant. "In de Amerikaanse krantenwereld is dringend behoefte aan vers bloed. Met zijn typisch Nederlandse no-nonsense mentaliteit zou Hoekjen wel eens de juiste man op de juiste plaats kunnen zijn."

Hoekjen vertrekt vandaag, vrijdag 1 april, aan het begin van de avond al naar New York. "Het is de bedoeling dat ik onmiddellijk aan de slag ga", zegt hij. "Maar de eerste dagen zal ik daarnaast enige tijd besteden aan het zoeken van geschikte woonruimte. Want het lijkt me niet ideaal om voor langere tijd in een hotel te wonen."

Wie Hoekjen opvolgt bij Inside Information is vooralsnog onbekend.

 

 

01-04-2011 9:33

Bij thuiswerken zijn privé en werk soms lastig te scheiden. Vision komt met (kast)elementen die gebruikers in staat stellen hun ideale werkplek samen te stellen en deze in hun vrije tijd gemakkelijk onzichtbaar te maken.

Het ontwerp bestaat uit losse elementen in verschillende afmetingen. Er zijn er tal van toepassingen. Met het moderne systeem is een (kantoor)meubel te creëren waar snel laptop, accessoires en papieren in op te bergen zijn.Snoeren en kabels zijn eenvoudig te verbloemen met de passende kabeldoorvoer.De gebruiker kan zijn eigen compositie, het volume ervan en de kleurencombinatie kiezen die past bij hem en zijn interieur.

Vision Elements heeft een nieuwe maat van 13,5 centimeter hoog x 144 centimeter of 108 centimeter breed. Het element kan aan de wand worden bevestigd en worden ingevuld met een lade of klep. Wanneer het element ondersteund wordt door een basis uit het bestaande Vision-programma, fungeert de kast even goed als tv-kast, leestafel, dressoir of kaptafel.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >