Nieuws


30-10-2011 8:00

Designfirma Droog betoont zich maatschappelijk verantwoord. Het bedrijf organiseert een conferentie over 'creating value from dead stock'. Verschillende sprekers zullen op 3 november hun licht laten schijnen over het thema 'hergebruik'.

Design is luxe, decadent en (dus) overbodig grondstoffengebruik? Niet als het aan de befaamde designfirma Droog ligt. Het bedrijf laat op 3 november in de Amsterdamse Westergasfabriek tal van sprekers aan het woord over het thema herbegruik. Er zullen lezingen verzorgd worden door bijvoorbeeld Renny Ramakers (Droog), Jan Jongert (2012 Architecten), Eric Petersen (Van Gansewinkel) en Jean-Pierre Bienfait (Makro Nederland). Aanvang 13:00 uur.

29-10-2011 8:00

Goed nieuws van de Duitse fabrikant Wilkhahn; het bedrijf sleepte een award in de wacht bij de prestigieuze German Design Prize. De stoel Chassis veroverde de Silver-award.

De door Stefan Diez ontworpen Chassis is een multifunctionele stoel die werd gemaakt met gebruikmaking van technieken uit de automotive-industrie. En dat is aan de stoel te zien: het bijzondere ontwerp heeft een 'autoachtige vormgeving'.

Wilkhahn benadrukt dat de Chassis het enige product is uit het segment projectinrichting dat bij de Duitse designawards in de prijzen viel.De Chassis is momenteel nog te zien tijdens de Dutch Design Week.

29-10-2011 2:00

Vier producten van Ahrend komen dit jaar in aanmerking voor de Erkenning van Goed Industrieel Ontwerp 2011: Ahrend Kaigan, Ahrend Loungescape, Ahrend 380 en de Ahrend Four_Two Panel Desk.

Marketing- en communicatiemanager Remon van Rijn: “Het is al het vierde achtereenvolgende jaar dat wij vier GIO-Erkenningen in de wacht slepen. Deze erkenningen geven aan dat design bij Ahrend op een zeer hoog niveau staat. Het is fantastisch om wederom bevestigd te zien dat wij met onze innovatieve ontwerpen steeds weer weten te imponeren.”
 


Ahrend Kaigan (Marijn van der Poll). De nostalgische strandstoelen van weleer maken een comeback op een onverwachte plaats, bijvoorbeeld de kantoor- of onderwijsomgeving. De Ahrend Kaigan omsluit de gebruiker en isoleert hem tijdelijk van de buitenwereld –  voor een informele ontmoeting, een vertrouwelijk gesprek of telefoongesprek waarbij men niet gehinderd wil worden door invloeden van buitenaf. De Ahrend Kaigan (Japans voor ‘kust’ of ‘strand’) biedt de gebruiker bescherming.Ahrend Loungescape (Basten Leijh). De modules van de Ahrend Loungescape zijn ‘legostenen voor architect en interieurontwerper’. Met Ahrend Loungescape hebben zij optimale vrijheid; de mogelijkheden zijn eindeloos. Door het aaneenschakelen van de elementen ontstaan opstellingen voor allerlei activiteiten. Of men nu wil werken, overleggen of loungen, al deze functies worden met Ahrend Loungescape perfect ingevuld. Ahrend Loungescape is een combinatie van flexibele inzetbaarheid en een enorme variatie in uitvoeringen en maten.Ahrend 380 (Ineke Hans). Designer Ineke Hans wilde al heel lang een stoel en een tafel maken voor Ahrend ‘in de geest van de legendarische Revolt en Facet’. Met de Ahrend 380 is haar wens realiteit geworden. Deze dynamische stoel en tafel voelen zich thuis in talloze omgevingen. De stoel is licht, stapelbaar en comfortabel, en geeft iedere ruimte waar hij wordt geplaatst allure. Vormelementen komen op een speelse manier terug in de bijpassende tafel.

Ahrend Four_Two Panel Desk (Wijtse Rodenburg). Met de Ahrend Four_Two Panel Desk bepaalt de gebruiker zelf de mate van privacy.  Naast de poten en het tafelblad is namelijk ook het optionele tussenscherm hoogte-instelbaar. De gebruiker kan dus met een druk op de knop schakelen van communicatie en teamwerk naar individueel werk dat optimale concentratie vereist. Ook scherm en monitorarm kunnen worden versteld tot de hoogte die men zelf als het prettigst ervaart.

Overzicht GIO-Erkenningen Ahrend
  
2011
Ahrend Kaigan (Private Meeting Chair)
Ahrend Loungescape (variabel loungemeubel)
Ahrend 380 (stoel en tafel)
Ahrend Four_Two Panel Desk (bureau)
 
2010
Ahrend 2020 (bureaustoel)
Ahrend 370 (bezoekersstoel)
Ahrend 463 (bezoekersstoel)
Ahrend Living Wall (‘hangmuur’)
 
2009
Ahrend 360 (bezoekersstoel)
Ahrend 315 (tafel)
Ahrend p h i l i n k (tafel)
Ahrend Four_Two (bureau)
 
2008
Ahrend Clipline (loungestoel)
Ahrend 750 (meubelprogramma)
Ahrend 800 (tafelprogramma)
Ahrend 312 (multifunctionele stoel)

27-10-2011 2:00

Het Nieuwe Werken staat volop in de belangstelling. Toch bleek vorige week uit cijfers van het CBS dat het percentage mensen dat bijvoorbeeld thuis werkt, de afgelopen 5 jaar nauwelijks is gestegen. Eén van de functies op kantoor waar werkgevers het minst voor Het Nieuwe Werken open staan, is die van secretaresse. Dit blijkt uit een onderzoek onder vijfhonderd werkgevers door Secretary Plus.

Secretary Plus zelf geeft het goede voorbeeld en heeft een belangrijke stap gezet om invulling te geven aan Het Nieuwe Werken; de vestigingen in Alkmaar, Leiden, Tilburg, Enschede en regio Zeeland zijn mobiele vestigingen geworden. Deze negen consultants van de grootste specialist op het gebied van werven, selecteren, detacheren en uitzenden van managementondersteunend personeel, hebben sinds 1 oktober geen vaste werkplekken meer en kunnen ook hun werktijden flexibel indelen.

De organisatie speelt met deze stap in op de veranderende arbeidsmarkt en de steeds verdergaande technologische ontwikkelingen. Als werkgever wil Secretary Plus mensen de mogelijkheid bieden om voor zichzelf de beste balans tussen werk en privé te creëren. Tegelijkertijd betekent dat ook een grotere flexibiliteit in het maken van afspraken met opdrachtgevers en kandidaten. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om ’s avonds, bij een kandidaat thuis, een intake-gesprek te doen. Ook zijn de consultants erg actief in social media. Vanzelfsprekend worden alle faciliteiten geboden om het werk optimaal te kunnen doen; zowel op het gebied van techniek als op het gebied van ondersteuning vanuit het hoofdkantoor. De consultants van de mobiele vestigingen zijn zo continu op pad voor afspraken met opdrachtgevers en kandidaten en toch altijd bereikbaar.

Het Nieuwe Werken wordt bij steeds meer bedrijven toegepast, zo blijkt uit het onderzoek: 40 procent van de werkgevers staat thuiswerken toe. Dit geldt echter niet voor secretaresses: slechts 20 procent van de werkgevers zien mogelijkheden voor hun ‘spin in het web’ om thuis te werken. Zij vinden het belangrijk dat de secretaresse alles meekrijgt en goed bereikbaar is voor iedereen in de organisatie. Toch is de verwachting dat werkgevers zullen zwichten voor de implementatie van Het Nieuwe Werken. Het is kostenbesparend, verhoogt de motivatie en draagt bij aan behoud van personeel.

Uit het onderzoek van Secretary Plus blijkt dat de secretaresses helemaal voor Het Nieuwe Werken zijn. 50 Procent geeft aan graag thuis te werken om de tijd flexibeler te kunnen indelen. De helft van de respondenten geeft zelfs aan dan nog slechts 50 procent tot 75 procent van de werkweek noodzakelijk op kantoor door te brengen. Ze denken dan ook efficiënter te kunnen werken, zonder gestoord te worden door collega’s (30 procent). 85 Procent van de respondenten werkt graag aan de keukentafel of het bureau thuis. De betere werk/privé balans speelt hierbij een grote rol: bijvoorbeeld om tijd te kunnen besteden aan huishouden (27 procent) of gezin (19 procent), maar met name om reizen in spitsuren te vermijden (47 procent). Tegelijkertijd wordt bereikbaarheid en gezelligheid van collega’s op kantoor wel belangrijk geacht: ruim 64 procent zegt dit het meest te missen tijdens het thuiswerken.
 

27-10-2011 1:30

Designproducent Leolux heeft drie gerenommeerde design awards in de wacht gesleept. De designmeubelen Mundo, Sella en Arabella mogen voortaan het predicaat Goed Industrieel Ontwerp (GIO) voeren in de categorie Consumentenproducten. Op 25 oktober werden de GIO’s uitgereikt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
 

27-10-2011 1:10

Inrichter Ahrend heeft de Dutch Design Award voor de Beste Opdrachtgever gewonnen. Deze prijs werd afgelopen zaterdag in Eindhoven uitgereikt bij de opening van de Dutch Design Week. “Ahrend geeft blijk van een enorme liefde voor design. Design zit nog meer in de genen dan in de strategie van het bedrijf”, aldus de jury.

De jury referereerde aan de indrukwekkende ‘design heritage’ van Ahrend en roemde de wijze waarop Ahrend koers had gezet in de richting van functioneel en duurzaam design. “Ahrend werkt continu en consistent samen met verschillende ontwerpers. Design is al jarenlang een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.” De overige genomineerden waren Auping, PostNL en Muziekgebouw Eindhoven.

Marketing- en communicatiemanager Remon van Rijn van Ahrend: “Deze prijs is een groot compliment voor alle interne en externe ontwerpers die met ons werken. Zij trachten steeds een goede mix te vinden tussen hun eigen creatieve ‘handtekening’ en functioneel duurzaam design, waarmee Ahrend inspirerende omgevingen creëert voor een groot publiek.”
 

26-10-2011 14:53

Eerder meldden wij al dat fabrikant Gispen en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gaan samenwerken. Deze samenwerking krijgt onder meer zijn beslag in een ontwerpprijsvraag. Beide partijen dagen waaghalzen uit een eigen ontwerp toe te passen op de ‘More or less chair’ van Maarten Baas.

De ‘More or less chair’ ontwierp Maarten Baas voor NgispeN, het design label van Gispen. "Deze serie van acht stoelen is tot stand gekomen door circa vijftig snelle schetsen te maken. De stoelen hebben nog iets weg van een schets, wat iedere stoel een uniek karakter geeft. Maarten Baas zet ons op het verkeerde been: het gaat hier om een industrieel gemaakt product."

26-10-2011 8:47

Het Wiesner-Hager Macao stoelen programma is bekroond met de Erkenning Goed Industrieel Ontwerp 2011.Eerder werd Macao al bekroond met de Red Dot Award 2011. De Erkenning Goed Industrieel Ontwerp bestaat sinds 1986 en geldt als hét keurmerk voor goed industrieel ontwerp in Nederland.

 

 

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van prof dr ir Wim Poelman en verder bestaande uit dr ir Rianne Valkenburg, Andre Rotte, dr ir Jan Carel Diehl en John Venneman heeft gebogen over de ruim 70 inzendingen voor de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2011. De jury was van mening dat de inzending macao -ingezonden in de categorie Projectinrichting- aan alle beoordelingscriteria voldeed en derhalvehet predicaat 'Goed Industrieel Ontwerp' mag voeren.

24-10-2011 8:45

Een van de grootste Europese kantoorinrichters,  het Zweedse Kinnarps , gaat de komende twee jaar alle overheidsinstellingen in Zweden voorzien van kantoormeubilair. Na een openbare aanbestedingsprocedure heeft de regering besloten om voor  Kinnarps als belangrijkste leverancier te kiezen.

Het raamcontract  voor de levering van meubels geldt voor alle instellingen, overheden en gemeentelijke-  en staatsondernemingen.  De overeenkomst werd gesloten voor twee jaar met de optie voor twee extra jaren. De omzet wordt geraamd op 30 miljoen euro per jaar.

 

 "We zijn er trots op dat de keuze op ons is gevallen", zegt het Zweedse hoofd verkoop van Kinnarps, Jonny Wigholm. "De inkoopcentrale van de Zweedse overheid stelt niet alleen hoge eisen aan de milieuvriendelijkheid en de kwaliteit van de meubels, maar ook op het gebied van design, ergonomie en de functionaliteit van de producten. We zijn sinds 1968 leverancier van de Zweedse staat, en natuurlijk heel blij dat we in staat waren om dit vertrouwen te consolideren”.

21-10-2011 11:48

Drentea Office Furniture uit Emmen heeft een miljoenencontract in de wacht gesleept bij het Ministerie van Defensie. Drentea gaat de duizenden Defensie-werknemers van de Koninklijke Luchtmacht, Landmacht, Marine en Marechaussee de komende drie jaar voorzien van meubilair. Daarnaast zullen andere ministeries tot eind 2012 gebruik maken van dit contract. Directeur Bert Top zegt “erg blij” te zijn met het contract: “De kantoormeubelbranche heeft het al een aantal jaren erg moeilijk. Als zo’n toonaangevende organisatie dan voor je kiest, is dat natuurlijk geweldig!” De gunning van het Defensie-contract valt samen met de afronding van de nieuwbouw.

20-10-2011 8:54

Werkomgevingsspecialist Steelcase stuurde onderstaand persbericht over de gevolgen van Het Nieuwe Werken (HNW).

Steeds meer organisaties gaan over op Het Nieuwe Werken (HNW). Het resultaat is dat de mobiliteit van medewerkers toeneemt en de behoefte aan kantoorruimte afneemt, waardoor steeds meer kantoren leeg komen te staan. Is er nog wel toekomst voor het kantoor of wordt het kantoor straks overbodig? Volgens werkomgevingspecialist Steelcase vervult het kantoor juist een essentiële rol bij een effectieve implementatie van HNW.

Dankzij de toegenomen technische mogelijkheden is flexibel werken qua plaats en tijd steeds gemakkelijker geworden. Medewerkers brengen steeds minder tijd door op kantoor en werken in plaats daarvan steeds meer op alternatieve plekken als thuis, in de trein of in andere openbare gelegenheden. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de organisatie en vraagt om een nieuwe inrichting van het kantoor.

De beste en meest creatieve ideeën vloeien voort uit samenwerking. Bovendien ontlenen mensen arbeidsvreugde uit het samenwerken met anderen. Doordat we steeds vaker buiten de muren van kantoor werken, is het minder vanzelfsprekend dat we regelmatig collega's ontmoeten. Hierdoor wordt het des te belangrijker dat op het kantoor het samenwerken, in real-life dan wel op afstand, wordt gefaciliteerd. Door bij de inrichting van het kantoor in te spelen op verschillende situaties waarin wordt samengewerkt, zoals brainstormsessies, reflecterende sessies en staande vergaderingen, wordt de wisselwerking en kennisdeling tussen medewerkers gestimuleerd.

Er wordt niet alleen meer en meer op verschillende locaties gewerkt, ook op kantoor zelf hebben steeds minder medewerkers een vaste werkplek. Hierdoor komt het steeds meer voor dat mensen onder niet optimale ergonomische omstandigheden werken. Een goede werkgever voorziet in werkplekken die gemakkelijk zijn aan te passen en stimuleert dat de medewerkers ook daadwerkelijk gebruik maken van die mogelijkheid, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting. Op deze manier dient het kantoor als voorbeeld voor hoe op een bewuste manier om te gaan met de inrichting van de werkplek, ook als deze zich buiten de muren van het kantoor bevindt.

Mensen werken veel meer flexibel en zelfstandig, op tijden en plekken die ze zelf kunnen kiezen. Hierdoor ontstaat het gevaar dat ze de binding met de organisatie op den duur verliezen. Eén van de functies van het nieuwe kantoor is dan ook bij te dragen aan een sterk werkgeversmerk, waar medewerkers zich mee verbonden voelen. Het kantoor van de toekomst laat medewerkers zich onderdeel van de organisatie voelen.

Annemieke Garskamp, workplace consultant van Steelcase: "Organisaties die het kantoor niet aanpassen, onderschatten de functie die het kantoor vervult binnen Het Nieuwe Werken. Juist het kantoor, als gemeenschappelijk werk- en ontmoetingsplek, kan een bindende factor zijn voor de organisatie. Veel organisaties onderkennen dit en hebben de verantwoordelijkheid voor de werkomgeving onderdeel gemaakt van HR."
 

19-10-2011 8:40

Eind september werden  de Brabantse interieurbouwer Retera en kantoorinrichter Okmoy  failliet verklaard. Onlangs werd bekend gemaakt dat Smeulders Interieurgroep uit Nuenen Retera heeft overgenomen. Zoals het er nu naar uitziet blijft Retera bestaan onder dezelfde naam (met een nieuw Kamer van Koophandel- en BTW-nummer) op het vestigingsadres in Veldhoven. Van de 75 werknemers behouden er dertig hun baan.

Volgens een woordvoerster van Retera verandert er voor de lopende projecten niets, maar in de toekomst wordt wellicht het ontwerpgedeelte uitbesteed. Over de huidige stand van zaken omtrent Okmoy is nog niets bekend.

Retera en Okmoy vallen onder de Triple P Holding in Veldhoven. De zusterbedrijven Caterplaces, Archimedics en Centraq design en Management  zijn eveneens failliet en maken geen deel uit van de doorstart.
 

16-10-2011 14:15

Meubelproducent Thonet opende eind september een nieuwe showroom in ‘The Square', het nieuwe conferentie- en winkelcentrum van de luchthaven Frankfurt. ‘The Square' bevindt zich boven de ICE Internationale terminal en is een trekpleister voor de vele bezoekers van de grootste luchthaven van Duitsland.

"Het gebouw is een fantastische plek om uitgebreid te winkelen en te ontspannen en biedt vele vergaderfaciliteiten", meldt Thonet. "Een showroom in 'The Square' is voor ons een belangrijke strategische stap om ons in deze markt te profileren en het internationale marktaandeel te vergroten."

In de Thonet-winkel kan de bezoeker op een oppervlakte van vierkante meter de nieuwste Thonet-producten bekijken, waaronder moderne vergadersystemen met geïntegreerde mediatechnologie. Ook ontbreken de klassiekers van gebogen hout en stalen buizen niet. "Deze modellen maken nog steeds een zeer succesvol onderdeel uit van de huidige Thonet collectie."

De Thonet winkel richt zich met name op zakelijke contacten zoals architecten, interieurontwerpers en resellers. "De showroom ligt zeer centraal en is vanuit Nederland en Europa in enkele uren per trein, vliegtuig of auto te bereiken. De showroom biedt verder voor alle geïnteresseerde bezoekers een aantrekkelijke ervaring om in de wereld van Thonet te stappen en kennis te maken met de rijke traditie van dit familiebedrijf."

De opening van nog een showroom laat zien dat Thonet investeert in de toekomst. Eerder dit jaar rondde Thonet de herstructurering van de organisatie in Frankenberg af, waarbij de interne verhuizing van verschillende lokaties naar één hoofdlokatie doel was. Verdere versterking van buitenlandse export heeft nu prioriteit. De opening van de showroom in Frankfurt speelt een belangrijke rol bij het vergroten van Thonet’s marktaandeel. Deze stappen komen voort uit een recente positieve economische ontwikkeling: in 2011 zag Thonet zowel haar omzet als haar nieuwe contracten met 50 procent stijgen ten opzichte van het jaar ervoor.

15-10-2011 10:53

Casala wint de Award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij de prijsuitreiking van Ondernemer van het Jaar. Deze vond plaats op 10 oktober 2011 in Theater De Agnietenhof te Tiel. Volgens de jury dankt Casala de Award aan de klantgerichte benadering en milieubewuste wijze waarop innovatieve oplossingen worden vormgegeven. “De letterlijk en figuurlijk grensverleggende activiteiten zijn een inspirerend voorbeeld voor ondernemers van nu”, aldus juryvoorzitter notaris Bernard Aitton.

Voor Casala is de Award een bevestiging voor de activiteiten van de afgelopen jaren, waarbij het bedrijf succesvol producten en concepten heeft gelanceerd met een sterk gevoel voor functionaliteit, design en het milieu. Zo zijn tal van producten van Casala gemaakt van recyclebare materialen.

Het event Ondernemer van het Jaar wordt georganiseerd door Network Business Events. Casala was genomineerd voor de regio West-Betuwe in de categorie Ondernemer van het Jaar Industrie / Dienstverlening. De verkiezing was in handen van een onafhankelijke jury. Alle negen genomineerden maakten ook kans op de Rabo Award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, beschikbaar gesteld door de Rabobank.

De prijs werd uitgereikt door Peter Swinkels, directeur bedrijven Rabobank West Betuwe. De Rabo Award is voor het genomineerde bedrijf dat zich het meest onderscheidt op het gebied van MVO.

Casala is de afkorting van Carl Sasse uit Lauenau. In deze Duitse plaats is Casala ruim 90 jaar geleden opgericht. Tegenwoordig is Casala gevestigd in Culemborg met verkoopkantoren in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Casala is wereldwijd actief in meer dan twintig landen.  
Casala produceert projectmeubelen, die zich functioneel moeten bewijzen. Mogelijkheden voor stapelen, koppelen, nummeren, verplaatsen en opslaan zijn geen toevalligheden, maar onderdeel van het ontwerp. Zowel de materialen als ook de productie voldoen aan de huidige milieueisen, benadrukt het bedrijf.
 

14-10-2011 10:33

Kantoormeubelfabrikant Kinnarps gaat de productie in Duitsland concentreren in één standplaats. Hierdoor wordt de volledige kast- en tafeleindmontage verplaatst naar Worms. Door de uitbouw van de montagecapaciteit en investeringen in nieuwe machines hoopt Kinnarps in Worms een expertisecentrum voor meubelvervaardiging te creëren. De uitvoering staat gepland voor eind maart 2012. De ontwikkeling en productie van kantoorzitmeubels van de merken Drabert en Martin Stoll worden voortgezet in Minden. “Met deze maatregelen kunnen we voortaan alle series op één locatie vervaardigen en van daaruit leveren. Zo kunnen we flexibeler inspelen op veranderende marktomstandigheden, verklaart Jörg Pannekoike, manager Marketing en Distributie bij Kinnarps.

13-10-2011 8:41

Tempo-Team wil zich in een snel veranderende arbeidsmarkt onderscheiden als brede HR-dienstverlener. Om deze ambitie kracht en inhoud te geven, realiseert Tempo-Team momenteel de missie ‘RED Ambition’. Niet alleen letterlijk te zien in de nieuwe, strakke uitstraling, maar ook in de flexibele (kantoor)inrichting van alle vestigingen. Deze wordt volledig geleverd door kantoorinrichter Ahrend, inclusief de nieuwe bureaustoel Ahrend 2020.

Momenteel wordt het complete landelijke vestigingsnetwerk van Tempo-Team verbouwd en omgezet naar een nieuwe manier van werken. De Tempo-Team-vestiging ‘nieuwe stijl’ heeft een open inrichting met veel ruimte, transparantie, kleurrijke elementen en maatwerkmeubelen. Ook de manier van werken is vernieuwd.

“In de traditionele werkwijze was de Tempo-Teamvestiging zowel ontvangst- als werkruimte,” legt Gabriel Boschman, manager huisvesting bij Tempo-Team, uit. “Bij Tempo-Team anno nu ontvangt de intercedente de flexwerker op een soort centraal ‘plein’ en voor haar reguliere werkzaamheden heeft ze een eigen werkplek. Met deze nieuwe inrichting kunnen we onze klanten en flexwerkers nog beter van dienst zijn.”

Voor Tempo-Team sprak het voor zich dat Ahrend leverancier zou worden van de kantoormeubels. Boschman: “Ons moederbedrijf Randstad, en wij dus ook, hebben met Ahrend al een langdurige relatie. De keuze voor de Ahrend 230 zou voor de hand gelegen hebben, want die bureaustoel gebruiken wij in ons hoofdkantoor. Helaas paste de ronde vormgeving van deze stoel niet in het designontwerp van onze vestigingen. Gelukkig was Ahrend júist bezig met de ontwikkeling van de nieuwe Ahrend 2020, een perfect alternatief met een strakke, zakelijke rugleuning. Ook het gebruiksgemak en het duurzame karakter van de stoel sprak ons bijzonder aan.”

Omdat de Ahrend 2020 nog in de ontwikkelingsfase zat, waren voor het Tempo-Test-Team alleen nog prototypes beschikbaar. “Voor ons best een spannend moment, want onze medewerkers zijn superkritisch! Maar ze gaven alleen maar positieve reacties en dus konden wij Ahrend groen licht geven voor de levering van de eerste duizend exemplaren,” zegt Boschman.Dankzij deze order is Tempo-Team zelfs launching customer voor de Ahrend 2020. Overigens levert Ahrend ook Arper bezoekersstoelen, Ahrend 500 bureaus, Ahrend ladeblokken en kasten, Ahrend Facet vergadertafels, Kartell prullenbakken en kapstokken. Het Tempo Team pleinmeubilair heeft Ahrend op maat laten maken door het Techo.

Vanuit een streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, besteedt Tempo-Team in de vestigingen veel aandacht aan milieuvriendelijke toepassingen, zoals LED-verlichting en andere energiezuinige systemen. “Ook het hergebruik van materialen is een belangrijk criterium, vooral voor de kantoormeubels, gezien het volume. Daarnaast moesten de meubels voldoen aan onze prijsvoorwaarden en alle formele normen en certificaten. Ook het comfort en esthetische uitstraling waren belangrijke criteria.”

De Ahrend 2020 past naadloos in de MVO-doelstellingen van Tempo-Team. Dankzij het cradle-to-cradle karakter bijvoorbeeld zijn alle materialen opnieuw te gebruiken. Robert Heesakkers, key account manager van Ahrend: “Er zitten geen lijm- of schroefverbindingen in, maar een speciaal klemmechanisme en het aluminium wordt na gebruik gerecycled. De lange levensduur zorgt voor lage exploitatiekosten en ook na jarenlang intensief gebruik is de stoel prima geschikt voor een volgend leven.”

Naast cradle-to-cradle is het eenvoudige gebruik van de Ahrend 2020 een belangrijk koopargument voor Tempo-Team. Boschman: “In onze nieuwe manier van werken hebben de intercedentes geen vaste werkplekken meer in de ‘pleinruimte’. De Ahrend 2020 is geschikt voor verschillende medewerkers en diverse functionaliteiten, biedt veel logisch gebruiksgemak en is blindelings verstelbaar.”

Tempo-Team was niet alleen kritisch in de keuze voor het kantoormeubilair, ook de levering blijkt aan strikte (tijds)kaders gebonden. Dat heeft alles te maken met Tempo-Teams project RoadRunner, een belangrijk onderdeel van RED Ambition. “Binnen een jaar moeten alle 180 vestigingen de gewenste moderne uitstraling hebben. Elke ‘extreme make-over’ doen we met behulp van de zogenaamde ‘turboverbouwingmethodiek’. Daarbij wordt elk pand binnen enkele dagen (van vrijdag tot vrijdag) van top tot teen gestript, verbouwd en opnieuw ingericht,” aldus Boschman.

Binnen die scherpe planning levert Ahrend elke vrijdag het meubilair volledig gemonteerd aan. De samenwerking vindt Boschman een mooi voorbeeld van waar logistiek toe in staat is. “In een uiterst strak proces doen we veel in korte tijd. Uiteindelijk moet alles klaar zijn in april 2012. Zo’n 2.300 medewerkers van Tempo-Team zitten dan op een gloednieuwe Ahrend 2020. Een logistieke topprestatie van alle partijen.”
 

13-10-2011 8:18

Ondanks de lastige periode van de start - RH is 4 weken na de aanslagen op de 'Twintowers' in de Verenigde Staten begonnen, heeft de organisatie bewezen dat wanneer een slechte tijd wordt overleefd, een bedrijf alles in zich heeft om op lange termijn succesvol te zijn.

In 10 jaar tijd is RH er in geslaagd om gestaag, solide en in nauwe samenwerking met haar dealers meer dan 250 procent te groeien. Van 5.500 werkstoelen in 2002 naar het indrukwekkende aantal van veertienduizend stoelen in 2011.

Kenmerkend voor het afgelopen decennium is de werkwijze: oplossingsgericht vanuit het idee Mens-Werkplek-Zitoplossing. Hiermee is RH in staat geweest om vele bedrijven en organisaties te overtuigen dat een RH-stoel bijdraagt aan het welzijn van de medewerkers op kantoor en in het bedrijf. In vele gevallen heeft dit volgens RH zelfs betekend dat door het inzetten van ergonomische zitoplossingen van de stoelenspecialist een bijdrage is geleverd aan verlaging van het ziekteverzuim dan wel productiviteitverhoging is gerealiseerd.

Eindgebruikers als onder meer Gasunie, Sanoma, ANWB, KLM, FNV, Koninklijke Bibliotheek, Rochdale, Eye Wish, NS, Den Haag, AH, Controlec, NEN, Hema, ASML, landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden hebben de afgelopen jaren naar volle tevredenheid voor een RH-product gekozen.

Inmiddels zijn, de veelvuldig nationaal en internationaal onderscheiden RH Logic-, Extend-, Ambio- en Activ-modellen, bij een groot aantal gebruikers in gebruik.

De BV RH Stoelen werd opgericht in juli 2001; echter op 10 oktober 2001 vond de 'sleuteloverdracht' plaats van de oude importeur BMA naar RH in Etten-Leur. Sinds 2007 is RH een onderdeel van Scandinavian Business Seating AS waaronder ook de bedrijven HÅG en RBM vallen. In de Benelux is RH vanaf oktober 2010 een entiteit geworden onder de naam Scandinavian Business Seating BV. De doelstelling van SB Seating en het merk RH in het bijzonder is een verdere groei te bewerkstelligen in de Benelux in samenwerking met de partners.
 

12-10-2011 8:36

Vandersluis gaat als eerste meubelfabrikant in Nederland gebruik maken van het milieuvriendelijkere Chroom 3. Tot nu toe werden alle producten verchroomd met Chroom 6, wat in de keten van grondstofderving tot metaallaag milieubelastend is. Toeleverancier Latour bv uit Nijmegen heeft haar productieproces aangepast en is als eerste Galvano in Europa in staat om producten volautomatisch te verchromen met driewaardig chroom. De complete collectie van Vandersluis wordt vanaf heden met Chroom 3 verchroomd. Chroom 3 voldoet aan de scherpste eisen van REACH en de MVO-richtlijnen.

 

Twan Vogel (directeur Latour Galvano Techniek bv): “Tot nu toe werkten we met Chroom 6 (Cr6+). Daarmee behaalden we uitstekende resultaten. Chroom 6 heeft echter een groot nadeel: in de keten van grondstofderving tot metaallaag op het product is Chroom 6 behoorlijk milieubelastend en in bepaalde vormen zelfs schadelijk voor de gezondheid. In samenwerking met onze huisleverancier Enthone hebben we een alternatief gevonden in een Chroom 3 laag. Materiaal met dezelfde kleur, maar met een veel lagere milieubelasting. Om Chroom 3 te kunnen aanbieden, hebben we ons productieproces aangepast en vernieuwd. Op het oog is het verschil nauwelijks zichtbaar. Echter wie écht goed kijkt, ziet dat Chroom 3 een betere dekking geeft dan Chroom 6. Het grootste verschil is niet zichtbaar: de milieuvriendelijkheid van Chroom 3 ten opzichte van Chroom 6. Chroom 3 voldoet aan de scherpste eisen met betrekking tot REACH en MVO-richtlijnen.”

 

Kristel Verwimp (commercieel directeur Vandersluis bv): “Als fabrikant zijn we al veel met duurzaamheid bezig, maar proberen we continue te zoeken naar verbetering. Naast dat de vraag vanuit de markt naar milieuvriendelijkere processen steeds groter wordt, vinden we het vooral vanuit de MVO-gedachte van belang om te blijven zoeken naar nieuwe en milieuvriendelijkere  materialen en grondstoffen. De vraag naar verchroomde frames is groot, doordat chroom niet gevoelig is voor krassen bij bijvoorbeeld het stapelen van de stoelen. Daarnaast geeft chroom het product niet alleen een mooie uitstraling maar ook een lange levensduur. We zijn dan ook heel blij dat we in samenwerking met Latour een grote stap naar een milieuvriendelijker en duurzaam product kunnen zetten.”

.

11-10-2011 9:30

Ontwerper en fabrikant van ergonomische kantoorproducten, Colebrook Bosson Saunders, is standhouder op het A + A te Düsseldorf in partnerschap met distributeur van ergonomische meubilair - HME Import Agency. Het event vindt plaats tussen 18 en 21 oktober 2011 en zal 1.500 exposanten samenbrengen en meer dan 5.000 bezoekers van over de hele wereld aantrekken. De belangrijkste focus zal liggen op innovatieve producten, de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen en de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, beveiliging en gezondheid op het werk.
 
In de afgelopen paar decennia is ergonomisch productontwerp voor de werkplek geëvolueerd met nieuwe concepten en oplossingen ter verbetering van het comfort, de gezondheid en het algemeen welzijn. Colebrook Bosson Saunders zijn leiders op dit gebied en pioniers in het ontwerp en vervaardiging van kantoorproducten. Colebrook Bosson Saunders producten omvatten flatscreen monitorarmen ('Wishbone', 'Zorro' en 'Giselle'), laptopstandaards ('Jellyfish'), CPU houders ('Jaw' en 'Loop'), mobiele computer werkstations (zoals 'Albert' en 'Tube Station') en kabelmanagementsystemen (zoals 'Slinky'). HME Import Agency biedt een breed scala aan hoogwaardig kantoormeubilair voor zowel thuis- als werkomgevingen en richten zich op het verbeteren van levensomstandigheden in termen van comfort, esthetiek en duurzaamheid.
 
Het ontwerpen van ergonomische werkplekken is beïnvloed door een groeiende erkenning dat systemen en instrumenten moeten worden ontwikkeld en gebruikt, zodat de werkzaamheden bij de persoon passen en niet andersom. Ideaal gezien stelt kantoormeubilair het lichaam in staat te kunnen bewegen vanuit een diverse zittende houdingen. Het menselijk lichaam is niet ontworpen om stationaire werkzaamheden te verrichten gedurende lange perioden. Het is belangrijk te bewegen en de werkhouding frequent aan te passen. Toegenomen beweging en flexibiliteit kunnen worden gefaciliteerd met het gebruik van monitorarmen, waarmee meer vloeiende bewegingen tussen gebruiker, bureau, stoel en computer kan plaatsvinden.


 
Monitorarmen werden ontworpen en ontwikkeld (de eerste door Colebrook Bosson Saunders) om tegemoet te komen aan de behoeften van de gebruiker. Een scherm of monitor arm zorgt dat een display gemakkelijk kan worden aangepast naar de juiste hoogte voor iedere gebruiker. Bovendien is gemakkelijke zijwaartse aanpassing mogelijk om lichtinval te voorkomen. De meest recente producten van Colebrook Bosson Saunders (zoals de  flatscreen arm 'Flo') zijn gericht op touch-screen technologie, zoals de iPad en bieden innovatieve producten voor het inrichten van een toekomstbestendige werkplek.


 
 

08-10-2011 8:00

Liefhebbers van de Duitse televisie kennen misschien het naar Nederlandse begrippen zeer gedegen (sommigen zeggen 'ietwat stijve'') discussieprogramma van populaire Duitse politiek journaliste Anne Will. In samenwerking met Boss Design en Leolux, leverde HME Import Agency het volledig op maat gemaakte meubilair voor het nieuwe decor van het ARD-programma. 

Na vier succesvolle jaren als gastvrouw op zondagavond zal Anne nu op woensdagavond haar expertise laten zien. Competent en vasthoudend, begeeft de charmante en onderhoudende presentatrice zich in intensieve besprekingen over huidige sociaal-politieke kwesties.

 

HME werkte samen met het ‘Anne Will’ team aan een vernieuwend interieur met een eigentijdse uitstraling en leverde een volledig op maat geproduceerde zithoek, bestaande uit: 7 fauteuils, een hoekbank, een salontafel en een hoektafel. "Met speciale dank aan Leoluxen Boss Design", aldus de woordvoerder van HME.

07-10-2011 9:29

Koninklijke Ahrend NV gaat haar dienstverlening verder uitbreiden en opschuiven in de richting van duurzaam inrichten. “In plaats van alleen maar zakelijke ruimten inrichten, willen wij duurzaam zijn in alle betekenissen van het woord”, aldus Marketing- en Communicatiemanager Remon van Rijn.

“Wij streven naar duurzame productie in 2020 door het sluiten van de kringlopen en CO2-neutraal produceren. Ook willen wij producten leveren met een zeer lange levensduur die het milieu zo min mogelijk belasten en uiteindelijk kunnen worden gerecycled.” Die producten moeten tegelijkertijd klanten helpen hun duurzaamheidsambities te verwezenlijken. “Zij willen immers productieve en tevreden medewerkers (people), een interieur met een lagere milieubelasting (planet) en lagere inrichtings- en exploitatiekosten (profit)”, licht Van Rijn toe.

Het nieuwe hoofdkantoor van TNT Express

Ahrend heeft deze visie op duurzaamheid in praktijk gebracht in het onlangs geopende hoofdkantoor van TNT Express in Hoofddorp. Door een intelligent inrichtingsconcept en efficiënter ruimtegebruik bespaart TNT Express volgens Ahrend niet alleen op huisvestingskosten, maar neemt ook de CO2-emissie van het bedrijf af met 208,5 ton, onder andere door een structureel lager energieverbruik. Ahrend heeft instrumenten ontwikkeld om deze zaken gedetailleerd te kunnen berekenen.

05-10-2011 15:02

Nieuws uit België: Bedimo is gefusioneerd met BMO, de belangrijkste verdeler van Steelcase in Brussel en Vlaams Brabant. "Deze operatie is in het voordeel van alle partijen", meent een woordvoerder van kantoorinrichter Steelcase.

Als gevolg van de fusie breidt het aanbod van Bedimo uit, versterkt het bedrijf zijn positie in de markt en ziet het zijn omzet vermeerderen met 30 procent tot 10 miljoen euro, met een objectief van 12 miljoen euro in 2012. "Het vroegere BMO, al 20 jaar een officiële Steelcase-dealer, beschikt voortaan over een uitgebreider aanbod producten en diensten om nog efficiënter de markten Brussel en Vlaams-Brabant te bedienen." En Steelcase beschikt hierdoor volgens de woordvoerder voortaan over een uitgestrekter distributienet in Wallonië, Brussel en Vlaams-Brabant.

Bedimo nam in 2007 Richacier over, een fabrikant van metalen bureaumeubilair gelegen in Morlanwez. "Dankzij de fusie met BMO kan Bedimo zich positioneren als een referentie op de Belgische markt inzake kantoormeubilair, met een allesomvattend en geïntegreerd aanbod aan producten en diensten."

Momenteel heeft het bedrijf 48 personen in dienst, beschikt het over een fabriek in Morlanwez en telt het twee showrooms in Wemmel en Morlanwelz. Het bedrijf wordt voortaan gerund door drie managers: Serge Verhaegen (financiën & organisatie) en Damien Delacroix (marketing & productie), met versterking aan de commerciële zijde door Philippe Sevrin, voormalig eigenaar van BMO.

Na de geografische uitbreiding op de Belgische markt, koestert Bedimo de ambitie om de exportmarkten aan te pakkken, te beginnen met Frankrijk en Luxemburg.
 

05-10-2011 15:01

Peter Veer, directeur Gispen en Peter Haasbroek, zakelijk directeur NAi, tekenden recentelijk een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee is Gispen een van de partners van het NAi. Uitgangspunten voor de samenwerking zijn duurzaam design en architectonische vormgeving.

"Gispen en het NAi zijn van oudsher natuurlijke partners", meldt het Nederlandse Architectuurinstituut (NAi). "Dit uit zich onder andere in de historische band met Rotterdam en het Gispen-meubilair in de museumwoning van het NAi, Museumwoning Sonneveld. We willen deze band versterken met gezamenlijke activiteiten op het gebied van architectuur en duurzaam design. Eerste stappen daarin zijn de gezamenlijke activiteiten die we willen ontplooien tijdens de tentoonstelling Dwarsdesign, in Museumwoning Sonneveld en met de introductie van innovatieve Gispen producten in het NAi. Eerste activiteit is de prijsvraag met de 'More or Less' chair van Maarten Baas die op 3 oktober gelanceerd wordt. Uiteraard staan ook meubels van Gispen in het NAi café, aan de leestafel van Frank Havermans."

Peter Veer over de samenwerking met het NAi: "De samenwerking tussen het NAi en Gispen onderstreept het feit dat architectuur en interieur niet los van elkaar gezien kunnen worden. De wisselwerking tussen ruimte en object, zorgt dat vorm en functie elkaar versterken." Peter Haasbroek kan dit alleen maar onderstrepen: “Gispen is dé natuurlijke partner voor het NAi op het gebied van interieur. Nu en in de toekomst kunnen we met dit partnership design en vormgeving als onderdeel van architectuur op de kaart zetten. ”

05-10-2011 8:00

Triest nieuws uit Brabant: de bedrijven Retera en Okmoy zijn failliet. Over een doorstart van één of beide bedrijven wordt momenteel onderhandeld. Dat meldt Omroep Brabant.

Interieurbouwbedrijf Retera uit Veldhoven zou in de belangstelling staan van de Smeulders Interieurgroep uit Nuenen. Over een eventuele doorstart van kantoorinrichter Okmoy is nog niets bekend.

Retera en Okmoy vallen onder de Triple P Holding in Veldhoven. Ook de zusterbedrijven Caterplaces, Archimedics en Centraq design en Management vallen onder het faillissement.

03-10-2011 10:35

Onlangs bezocht Paus Benedictus XVI Duitsland en tijdens zijn toespraak in de Freiburg Concert Hall nam hij plaats op een speciaal ontworpen Vitra-stoel. De stoel is vervaardigd van wit leer en versierd  met een hand-geborduurd pauselijk wapenschild.


 

 

 

De zetel is een speciale versie van de kantoorstoel "Skape",  ontworpen door Antonio Citterio in 2008. Ook voor Paus Johannes II is destijds een Vitra stoel ontworpen, nu te bewonderen in het Vitra design museum in het Duitse Weil am Rhein.

01-10-2011 8:00

Kantoormeubelverhuurder Decorum introduceert een aardige innovatie: een App voor op de slimme telefoon. "Wanneer u een evenement of uw (tijdelijke) kantoor wilt inrichten, dan komt de nieuwe Decorum-app goed van pas!", zegt directeur Michael Kuiper. 

"De app biedt inspiratie en verhuurmogelijkheden voor zowel de exposant en beurshouder als de kantoorinrichter en/of ondernemer." De Decorum-app laat volgens Kuiper de vele verhuurmogelijkheden zien. "Gebruikers kunnen het assortiment aan stoelen, tafels, barkrukken, lounge- en terrasmeubilair en vloerbedekking van Decorum bekijken."

Vanuit de app kan direct contact opgenomen worden met Decorum. "Daarnaast worden gebruikers op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en aanbiedingen." De Decorum app is geschikt voor zowel iPad, iPod touche als iPhone.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >