Nieuws


29-09-2010 9:05

Op de beurs Interieur 10 gaat NgispeN de nieuwe stoel van Jurgen Bey lanceren. De Stubborn Chair, het nieuwste wapenfeit van NgispeN, is feitelijk een letterlijke samensmelting van twee stoelen die op elkaar gestapeld zijn. De stoel is in 2007 al eens als nieuw model door Bey gepresenteerd, maar zal met ingang van heden dus ook seriematig te verkrijgen zijn bij het product label van Gispen. Deze eigenwijze stoel is in drie versies verkrijgbaar: glad, opgeruwd en gestoffeerd.
Interieur 10 vindt plaats van 15 tot en met 24 oktober 2010 in Kortrijk. NgispeN is te vinden op stand 6.01.

26-09-2010 8:00

Tijdens de Orgatec in Keulen introduceert VDS Stalen Meubelen diverse nieuwe producten van de gerenommeerde designer Gijs Papavoine en het jonge designersduo Bram Veendrick en Wouter Biegelaar van Design Studio Who?! 

Naast de introductie van de nieuwe producten, introduceert het bedrijf tijdens de Orgatec ook een geheel nieuwe huisstijl en website. Daarbij verandert de naam van het bedrijf naar Vandersluis. Met deze metamorfose en met de introductie van de nieuwe producten laat de organisatie zien eigentijds in de markt te staan.

"Vandersluis kiest er bewust voor om zowel ontwerpen in haar collectie op te nemen van een gevestigde naam in de markt, Gijs Papavoine, als van het jonge talent, Design Studio Who?!", meldt de woordvoerder. "De huidige collectie met de ontwerpen van Krijn Hamelink wordt hiermee uitgebreid en nog beter inzetbaar voor verschillende ruimtes en toepassingen."

De nieuwe modellen van Gijs Papavoine worden exclusief voor en door Vandersluis geproduceerd. Papavoine: “Bij de ontwikkeling van de nieuwe producten is de samenwerking heel goed verlopen. Vandersluis heeft veel vakmanschap, techniek en kennis in huis, dat komt het ontwerp ten goede!”

Ook de jonge designtalenten, Biegelaar en Veendrick, zijn te spreken over de samenwerking: “Vandersluis heeft veel technische kennis en know how, dat voegt echt iets toe aan onze creatieve ideeën. Wat ons erg aanspreekt is hun zin om te vernieuwen terwijl ze ook altijd gaan voor kwaliteit. In die zin lijken we op elkaar."

25-09-2010 8:00

Werknemers die invloed kunnen uitoefenen op de aankleding en configuratoe van de eigen werkplek, preseteren beter. Dat stelt althans professor Craig Knight van de Universiteit van Exeter in Engeland.

"Wanneer mensen zich niet op hun gemak voelen in hun omgeving, zijn ze minder bevlogen", stelt hij. "Geef je ze echter iets van controle, verandert dat en worden mensen gelukkiger met hun werk, identificeren ze zich meer met hun werkgever en werken ze efficiënter."

Knight baseert zijn bevindingen op een studie onder 2.000 kantoormedewerkers, die onder meer enquêtes moesten invullen en deelnamen aan tests om hun productiviteit vast te stellen. Het onderzoek had ook aandacht voor de mate waarin de proefpersonen invloed hadden uitgeoefend op hun werkplek. 

Alle resultaten wezen vervolgens uit dat medewerkers die hun werkomgeving zelf hadden mogen bepalen, gelukkiger en gemotiveerder waren. Ze voelden zich fysiek beter en lieten zich in het algemeen positiever uit over hun werk. 

23-09-2010 9:20

Giorgetti opent dit najaar de deuren van het Giorgetti Huis, gelegen in het culturele en commerciële centrum van de stad Antwerpen. Het Giorgetti Huis wil een rustgevende, inspirerende ontmoetingsplek zijn, zo laat het bedrijf weten.

De ruimte in Antwerpen is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, of op afspraak, voor dealers, interieurarchitecten en allen die affiniteit hebben met Giorgetti en haar meubelen.

Op maandag 4 oktober wordt het Giorgetti Huis officieel geopend (16.30-20.00 uur).
 

22-09-2010 8:35

Ahrend Clipline, de loungestoel voor toepassing in informele werkomgevingen en thuis, wordt in Japan gelanceerd tijdens Designtide Tokyo 2010. De loungestoel zal op LLove, een tijdelijke hoteltentoonstelling, te zien zijn. Deze expo verwijst volgens de meubelfabrikant ook naar de 400-jarige relatie tussen de twee landen.

In zijn studio in Kashihara, Japan ontwierp designer Frans de la Haye de Clipline loungestoel in een simpele lijn, die zich liet vertalen in uiteenlopende uitvoeringen en materialen, van hard naar zacht en van hoog naar laag.

De Clipline wordt gepresenteerd in de ruimten die Jo Nagasaka, architect en co-realisator van LLove ingericht heeft. Zijn motivatie is dat Clipline perfect aansluit op zijn inrichtingsconcept en de Japanse vormtraditie; eenvoud en speels.

LLove is een initiatief van Suzanne Oxenaar, creatief directeur van LLoyd Hotel Amsterdam en wordt actief ondersteund door Nederlandse Ambassade in Tokyo en diverse sponsoren.
LLove is operationeel van 22 oktober tot 22 november 2010. Op 27 oktober is er de opening voor de deelnemers en ontwerpers in de aanwezigheid van de vertegenwoordiging van de Nederlandse Ambassade.

Frans de la Haye ontwierp de meeste uiteenlopende objecten, waaronder consumentenproducten, benzinestations, windturbines, bedden en meubilair. Voor Ahrend ontwierp hij onder meer de Ahrend 240 ‘Centennial’-stoel, de Ahrend 250-stoel, Move-it tafels en de loungestoel Ahrend Clipline.

20-09-2010 17:06

Scandinavian Business Seating wordt gevormd door de drie Scandinavische kantoormeubelmerken HÅG, RBM en RH en maakt deel uit van het beursgenoteerde Ratos. Onder de vlag van Scandinavian Business Seating zijn HÅG, RBM en RH de afgelopen jaren operationeel geïntegreerd. Tot nu toe waren de merken echter nog steeds ondergebracht in verschillende vennootschappen.

Uit efficiency-overwegingen is er voor gekozen om per 1 oktober 2010 deze merken vanuit één vennootschap op de Nederlandse markt te laten opereren: Scandinavian Business Seating BV. Een dergelijke wijziging vindt plaats in alle landen waar de producten van Scandinavian Business Seating op de markt worden gebracht.

De merken HÅG, RBM en RH behouden volgens een persbericht hun eigen identiteit en zullen ook in de nieuwe situatie door de bestaande gespecialiseerde verkooporganisaties worden aangeboden vanuit de vestigingen in Etten Leur (RH) en Dordrecht (HÅG+RBM). Het onderbrengen van deze merken in Scandinavian Business Seating BV zal wél leiden tot een krachtenbundeling op enkele punten. Zo zal er bijvoorbeeld binnenkort één centrale service-afdeling actief zijn.
 

20-09-2010 16:05

Tijdens Orgatec 2010 zal de Dauphin Human Design Group (DHDG) zijn belangrijkste nieuwe producten presenteren voor een gezonde, dynamische zithouding. Deze producten zijn te bewonderen in stand B028 - C031 in hal 8.1, gang B / C.

 

Hoogtepunt is de stoel Touch Ii, van ontwerper Martin Ballendat, die door een ingenieus, gepatenteerd Dauphin-mechanisme zorgt voor een voortdurend contact met de gebruiker. De zitting en rugleuning van de stoel volgen alle bewegingen, in iedere positie en zorgen zo voor een optimale beweging met betrekking tot de rug. Het gesynchroniseerde mechanisme aan de voorkant ook voor, zorgt er tevens voor dat de dijen en voeten van de gebruiker niet omhoog komen wanneer deze achtervoer leunt, zoals het geval is met de meeste conventionele stoelen. Al vele jaren staat  de combinatie Dauhpin en Martin Ballendat garnat voor producten die ergonomie en design combineren.

16-09-2010 15:00

Vitra Nederland viert dit jaar de vijftigste verjaardag van de Panton Chair. Wanneer het idee voor het ontwerp bij Verner Panton vaste vorm kreeg, is niet meer precies vast te stellen. Volgens de schaarse, ongedateerde schetsen zou het in 1959/60 geweest kunnen zijn. In die tijd hield Panton zich voor het eerst intensief bezig met het idee van een uit één stuk  geproduceerde, vrijdragende stoel uit kunststof – al kon hij toen nog niet voorzien dat het nog tot 1967 zou duren voor het eerste door Vitra ontwikkelde product op de markt kwam.

De eerste modellen waren vervaardigd uit met van glasvezel versterkt polyester, gevolgd door een versie van polyurethaan-hardschuim (Baydur). Later volgde het spuitgieten van de stoel met een acrylhars nl. Luran S (ASA). Dit laatste materiaal bleek na verloop van tijd vermoeidheidsverschijnselen te vertonen en uiteindelijk te breken. Om die reden staakte Vitra eind jaren '70 de productie.

Op initiatief van Verner Panton werd in de jaren '80 de productie in het dure, maar betrouwbare polyurethaan-hardschuimprocédé hervat en tot op de dag van vandaag voortgezet. In deze uitvoering wordt de stoel nu als collector’s item onder de naam Panton Chair Classicverkocht. Inmiddels heeft  de kunststoftechnologie veel vooruitgang geboekt en wordt de Panton Chair nu volgens de technieken van het spuitgieten  vervaardigd uit volledig recycleerbaar polypropyleen (PP).  De nieuwe spuitgiettechnieken maken het mogelijk de stoel in een gunstig geprijsde uitvoering aan te bieden en zo voor een breder publiek toegankelijk te maken.

08-09-2010 8:25

HME Import Agency (HME) introduceert het zogeheten 'Lifework portfolio' van Herman Miller tijdens de najaarsshow in de Toonkamer te Utrecht. De najaarsshow vindt plaats op 13, 14 en 20 september.

De nieuwe meubelcollectie is speciaal ontworpen voor het creëren van de ideale thuiswerkplek. HME is importeur voor Herman Miller en nagenoeg alle alliantiepartners van Herman Miller.
Gedurende de expositie, die in het teken staat van ‘The Art of Design’, zullen speciale collecties en producten worden getoond die in samenwerking met kunstenaars of vormgevers zijn ontwikkeld. “Deze expositie is een uitstekende gelegenheid om ‘Lifework’ voor de allereerste keer aan het Nederlandse publiek te presenteren sinds de Europese introductie in Milaan”, aldus Eric Logtens, managing director van HME.
Voor de ontwikkeling van de nieuwe thuiswerkplekken heeft Herman Miller wederom samengewerkt met een aantal toonaangevende designers. Studio 7.5 uit Berlijn heeft bijvoorbeeld de Setu ontworpen, die deel uitmaakt van de Lifework Collectie. De multifunctionele stoel die recentelijk is bekroond met de Red Dot Design Award, is Cradle to Cradle gecertificeerd.
HME distribueert haar producten via dealers. Met een distributiekanaal van ongeveer 250 verkooppunten heeft HME naar eigen zeggen 'een fijnmazig netwerk' gecreëerd, onderverdeeld in drie marktsegmenten: retail, project en gezondheidszorg.

07-09-2010 9:00

Thonet presenteert een nieuw conferentietafelsysteem:  S 8000. Het ontwep is afkomstig van architect Hadi Teherani. De tafel valt op door de krachtige uitstraling en de hoge functionaliteit.  Het tafelblad wordt gedragen door het roestvrijstalen frame en lijkt hierdoor te zweven. Multimediamodule, beamer, drankkoeler of opslagruimte kunnen naar keuze worden geïntegreerd.

Comfort, bewegingsvrijheid, tijdsbesparing en de modernste mediatechnieken: de nieuwe conferentietafel voldoet aan de verwachtingen van de groeiende eisen die worden gesteld aan vergaderen. Zorgvuldig doordacht biedt het S 8000 programma voor een vergadering de volledige integratie van alle noodzakelijke technische componenten van mediatechniek.

Bij het ontwerp liet Hadi Teherani zich inspireren door de iconologie  van de Frankenbergse onderneming:  “Bepalend aspect was de integratie van Thonet’s klassieke ontwerptaal, die gebogen elementen als basis in vorm en constructie gebruikt”, zegt de ontwerper. “De oplossing vond ik in een centraal frame, waarop de tafel ogenschijnlijk zweeft of balanceert en tegelijk toch absoluut stevig staat. Mijn tweede gedachte was om met het roestvrijstalen frame het tafelblad te doorboren, waarbij de constructie ook de vorm is, met ook deze keer in het achterhoofd het klassieke motief van gebogen houten- en gebogen stalen buismeubelen, waarbij constructie en vorm één zijn”, aldus Teherani. Het centrale frame, met draadloze integratie van vergadertechnologie, is bereikbaar vanuit elke zitplaats.

Het conferentietafelsysteem S 8000 biedt vele praktische oplossingen. Het functionele frame in het midden van het tafelblad integreert modulen voor mediatechniek, opslagvakken en drankkoelers, naar de individuele wensen van de gebruiker in te vullen. Verdere modules zijn in ontwikkeling. Kabels worden onzichtbaar weggewerkt in het frame. De afdekplaat van het frame is in roestvrij staal of geëpoxeerd verkrijgbaar. Tafelbladen zijn leverbaar in kersen, kunststof, Makassar, beuken, ahorn, eiken, essen, noten en wit of zwart gelakt. De S 8000 serie is beschikbaar in vijf verschillende maten. Het tafelblad heeft een royale breedte van 1,50 meter en is leverbaar in de maten 2,70 meter, 3,60 meter, 4,50 meter, 5,40 meter of 6,30 meter. Afhankelijk van de maat, biedt de tafel plaats aan 8 tot 22 personen. Andere maten zijn op aanvraag beschikbaar.

06-09-2010 8:30

Opmerkelijk nieuws: per 1 september 2010 is voormalig ASPA-man Edward R. Vis (45) toegetreden tot de directie van SV Interieurgroep. Per 1 januari 2011 zal oprichter Leo A. Schouten (62) terugtreden alsalgemeen directeur en Edward Vis hem in die hoedanigheid opvolgen.

Schouten: “Na ruim 30 jaar met ziel en zaligheid een florerend bedrijf met een fantastische reputatie te hebben opgebouwd en geleid, is het nu tijd voor een nieuwe generatie. In Edward Vis heb ik de man met de juiste ambitie en vaardigheden gevonden die SV met nieuw elan een geweldige toekomst kan geven en tegelijkertijd de continuïteit op de lange termijn kan waarborgen.”

Vis: “Vanaf de eerste kennismaking, vrij recent, had ik een klik met SV en Leo. Het is een voorrecht zo’n mooi bedrijf, met dito propositie, productenpallet en klantenportefeuille, te gaan leiden.”

De komende jaren zal Leo Schouten aan SV Interieurgroep verbonden blijven als creatief directeur. Daarnaast zal hij zich specifiek toeleggen op het uitbouwen van het ‘eigenwijze’ productmerk PROOFF, waarvan SV de exclusieve distributierechten voor de Benelux heeft.

Edward Vis was de afgelopen 2 jaar algemeen directeur van het begin deze zomer failliet verklaarde ASPA en haar voorganger Samas Benelux. Daarvoor heeft hij freelance opdrachten uitgevoerd (o.a.voor Boer & Croon, Spyker Cars) en diverse commerciële en bestuursfuncties bekleed bij LeasePlan, CSC, Oracle en Volmac. Van 1998 tot 2003 heeft hij eerder als ondernemer een eigen managementadviesbureau opgezet en geleid.

02-09-2010 9:59

Volgens de Duitse bond van meubelfabrikanten VDM is de economische crisis voorbij en de weg naar herstel ingezet. Is dit, in goed Duits, ‘wishful thinking’, of zijn er daadwerkelijk tekenen van herstel?

In 2009 leverde de Duitse meubelindustrie nog 11,4 procent omzet in. Het eerste halfjaar van 2010 geeft geen verdere krimp te zien, tot opluchting van de VDM.
Het 1e kwartaal van dit jaar constateerde de meubelbond nog een omzetafname, maar het 2e kwartaal bracht een groei van iets meer dan 1 procent (alleen in juni al + 4,5 procent). De verwachtingen voor het 3e en 4e kwartaal zijn positief. Voor heel 2010 wordt een omzetplus van tussen 1 en 3 procent verwacht.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >